Ako vyčistiť rúru – klasickú na pečenie či mikrovlnku? V podstate veľmi jednoducho – vyskúšajte osvedčené tipy a triky!

Vladimír Rejholec Téma
22. marca 2020 1 čistenie, rúry

Dôkladne vyčistiť rúru po každom pečení – tak toto by malo byť alfou a omegou každej gazdinky. Teda ak chce mať rúru v špičkovom poriadku. Lenže, nie vždy sa to dá. Buďme úprimní. Vyčistiť rúru po každom použití aby sa nemalo pri ďalšom pečení čo pripáliť? Kto to takto robí? Ruku na srdce.

A tak potom je čistenie rúry či mikrovlnky jednou z najnepopulárnejších činností spadajúcich do kategórie – domáce práce. Ale netreba zúfať. Teraz vám prezradíme, ako to pomocou jednoduchých trikov pôjde rýchlejšie s vynaložením menšieho úsilia. Ako vyčistiť rúru tak, aby ste pri tom neošediveli? Čítajte ďalej.

💡 Otestovali sme rúry na pečenie - toto sú tie najkvalitnejšie

Ak vaša stará rúra dosluhuje, jednoducho si vyberete novú. Pomôžeme s výberom.

➡️ 5 najlepších rúr na pečenie za rok 2024 podľa recenzií a testov:

💡💡 u nás nájdete celý test vstavaných rúr

➡️ Tu nájdete → celý test rúr na pečenie

Ako vyčistiť rúru – Ako na to? A čím?

Kto chce dôkladne vyčistiť rúru na pečenie od mastnoty, od zvyškov potravín, ktoré sa doteraz len dookola pripaľovali, musí nasadiť do boja aj svoje svaly. Ak si chcete pri tom pomôcť nejakým ostrým predmetom – nerobte to! Ako vyčistiť rúru – pár dobrých rád predtým ako sa pustíte do samotného čistenia:

  • nenechávajte si čistenie rúry až na predsviatočné pečenie, inak sa môže veľmi rýchlo stať, že sa vám bude zdať, že ste si už zodrali ruky a na čistote rúry sa to akosi neprejavilo
  • na čistenie nepoužívajte ostré predmety ako nože či nebodaj skrutkovače, oveľa účinnejším a hlavne jemnejším riešením je použitie škrabky priamo určenej na sklokeramické dosky.
  • žiadne drsné čistiace nástroje ako rôzne drôtenky či iné kovové náradie nie sú vhodné, mohli by ste si nenávratne poškodiť povrch
  • nezabudnite najprv vybrať voľné časti rúry, tie pri silnom zanesení môžete namočiť najprv na pár hodín do octového roztoku a potom umyť klasickým saponátom

 

Špeciálne čističe z obchodu

Špeciálne čistiace prostriedky uľahčujú prácu. O tom asi ani nemusíme diskutovať. Dokážete si ich kúpiť v každej drogérii, supermarkete, či jednoducho online v niektorých eshopoch na internete. Námatkovo len spomeniem pár značiek ako je Cif, Grilpur, Well Done, existuje ich naozaj “milión”.

Funguje to zhruba tak, že prípravok sa pomocou handričky či hubky nanesie na čistenú plochu a nechá pôsobiť (niektoré 5 minút, iné 20 a viac, pozorne si prečítajte návod). Stvrdnutá a pripečená nečistota potom pôjde dole. Nezabudnite potom rúru dobre opláchnuť pitnou vodou.

Keďže ide o silné chemikálie, chráňte sa rukavicami a najlepšie aj ochrannými okuliarmi a rúškom na nos. Ide väčšinou o látky, ktoré silne leptajú pokožku a poškodzujú oči. Tiež tieto priemyselné prostriedky nepoužívajte na staršie rúry. Zvyknú totiž narušiť povrchy ako hliník, teflón či lakované povrchy.

💡 TIP

Namiesto týchto špeciálnych čistiacich prostriedkov môžete použiť aj tablety na umývanie riadu. Rozpustite ich vo vode v rozprašovacej fľaši, nastriekajte na inkriminované miesta a nechajte túto zmes na chvíľu pôsobiť.

 

Domáce prostriedky…

…alebo ako vyčistiť rúru bez chémie? Podľa mnohých ľudí sú domáce prostriedky práve tak účinné a efektívne ako komerčné prípravky. A pritom ide o ingrediencie, ktoré máte vždy doma. Ako vyčistiť rúru podomácky?

 

Jedlá sóda

Ako vyčistiť rúru sódou bikarbónou? Jednoducho. Zmiešajte jeden balíček jedlej sódy bikarbóny s 3 polievkovými lyžicami vody. Vzniknutá pasta by nemala mať príliš krémovú konzistenciu. Naneste ju na postihnuté časti rúry a nechajte pôsobiť aspoň pol hodinu (aj dlhšie, podľa miery znečistenia). Rozpustenú nečistotu potom ľahko odstránite vlhkou handričkou.

💡 Sóda

Sóda bikarbóna - jedlá sódaJedlá sóda, alebo inak sóda bikarbóna, je vlastne Hydrogénuhličitan sodný s chemickým vzorcom NaHCO3. Ide o biely prášok so zásaditou chuťou.

Používa sa najmä:

  • do kypriacich práškov do pečiva
  • do šumivých práškov k výrobe nápojov
  • do náplní do hasiacich prístrojov
  • ale i na neutralizáciu kyseliny (napríklad pri prekyslení žalúdka)

(wikipedia)

Tiež sa dobre pracuje s roztokom, kde v 1 litri vody rozpustíte lyžicu sódy. Nalejete ho do rozprašovača a rozstrieknete v rúre. Necháte pôsobiť niekoľko minút (20+) a zotriete. To isté platí aj pre roztok so sódou bikarbónou a octom.

 

Soľ

Klasický a veľmi obľúbený spôsob ako si poradiť so znečistenou rúrou. Najprv handričkou navlhčite spodnú časť rúry a pripečené škvrny a ostatky jedál posypte dostatkom soli tak, aby boli úplne pokryté. Rúru zohrejte na 50 stupňov a čakajte kým soľ nezhnedne. Môžete ju vypnúť, počkajte kým rúra dostatočne vychladne. Následne povyberajte soľ a povrch očistite vlhkou handrou.

💡 Soľ

Soľ - chlorid sodnýChlorid sodný s chemickým vzorcom NaCl je bežne známy pod označením kuchynská soľ, či len soľ. Ide chemickú zlúčeninu, ktorá sa vyskytuje v prírode v podobe nerastu halitu (kamenná soľ). Je to jedna z najdôležitejších zlúčenín – je potrebná pre životné funkcie väčšiny organizmov na Zemi.

Využíva ju:

  • potravinársky priemysel (chuťová úprava jedál, konzervácia)
  • chemický priemysel (výroba sodíka, jedlej sódy, chlóru, kyseliny chlorovodíkovej…)
  • zdravotníctvo (0,9%-ný roztok soli poznáme pod pojmom fyziologický)
  • ale aj zimná údržba cestných komunikácií

(wikipedia)

 

Citrónová šťava

Výhodou tohto spôsobu čistenia je to, že citrónová šťava neutralizuje zápach. Ako na to? Šťavu z citróna zmiešajte s trochou vody v miske na pečenie. Vložte ju do rúry a zohrejte na 120 stupňov (niekto odporúča aj 200 stupňov). Vodná para s citrónom rozpúšťa mastnotu a pripálený tuk. Rúru nechajte dostatočne vychladnúť a následne ešte teplú ju dobre vyutierajte handričkou či hubkou na riad.

Druhou možnosťou je, že na vyčistenie elektrickej rúry použijete citróny celé, nakomplet aj so šupkou. Menšiu zapekaciu misku zalejete tak do jednej tretiny vodou, pridáte do nej šťavu z 2 citrónov + samotné odšťavené citróny. Vložte ju do rúry a nechajte pôsobiť 30 minút pri 250-tich stupňoch. Hubkou či špeciálnou stierkou potom vychladnutú rúru vyčistíte.

Citrónová šťava na čistenie rúry

Perfektné je, že citrónová šťava pri čistení rúry neutralizuje zápach.

Ocot

Ako vyčistiť rúru octom? Tiež veľmi jednoduchá záležitosť. 250 ml octu rozmiešajte v 1 litri vody. Nalejete do zapekacej misky a vložte do rúry, ktorú potom vyhrejete na 150 stupňov. Vypnete a necháte pôsobiť kyslé výpary aspoň pol hodinu. Do octovej vody potom pridáte 250 g prášku do pečiva a toto zmesou dôkladne vyumývate vnútro rúry. Špina perfektne povolí a rúra je ako nová 🙂

 

Ako vyčistiť rúru práškom do pečiva

Postup

  • najprv vyberte mriežky
  • pár lyžičiek kypriaceho prášku rozpustite vo vode (na pastu)
  • hubkou ju rozotrite po znečistenej rúre a nechajte odstáť na noc
  • ďalší deň mokrou handrou zmyjete čo najviac pasty
  • kúsky, ktoré nepôjdu dole ostriekajte octom a umyte
  • mriežky naspäť a rúru nakoniec nechajte pri nízkej teplote schnúť takých 15 minút

 

Tipy a triky viacmenej na pobavenie

Toto ani veľmi neskúšajte. Hoci. Ak vás baví experimentovať, na čistenie rúry sa môžu použiť aj nasledovné veci (podľa niektorých užívateľov na internete):

➡️ Pena na holenie na dno a steny rúry. Postup? Nastriekať, nechať chvíľu pôsobiť, opláchnuť čistou vodou, v prípade potreby opakovať. Na rozptýlenie zápachu treba potom zapnúť rúru bez jedla – raz.

➡️ Prací prášok. Tenkou vrstvou posypte spodnú časť rúry a položte na ňu dve vrstvy vlhkého kuchynského papiera. Nechajte pôsobiť cez noc a na druhý deň odstráňte nečistoty. Nezabudnite ju potom dôkladne utrieť čistou pitnou vodou.

 

Extrakategória – samočistiace rúry

Moderné rúry majú nezriedka aj funkciu samočistenia. Zvyšky potravín sa jednoducho spália na popol vysokou teplotou (pyrolýza) alebo sa odstránia pomocou chemickej reakcie – katalýzy.

✅ Rúry s katalytickým samočistením majú vo vnútri špeciálny povlak s katalyzátormi. Tie pri pri varení premieňajú tuky, prípadne iné nečistoty na vodu a oxid uhličitý. Následne po vychladnutí stačí pretrieť povrch rúry vlhkou handričkou.

✅ Rúry so samočistením na princípe pyrolýzy. Ide vlastne o vytvorenie vysokej teploty (približne 500 stupňov) vo vnútri, vďaka čomu sa všetky nečistoty menia na popol. Po skončení programu a vychladnutí rúry stačí povrch zľahka pretrieť vlhkou handrou. Výhody? Nepotrebujete žiadne nebezpečné chemické čistiace prostriedky, žiadne namáhavé a pracné zoškrabovanie pripálených zvyškov jedál. Dvierka sú počas samočistenia zablokované aby sa predišlo prípadnému popáleniu.

Samočistiace rúry

 

Ako vyčistiť mikrovlnku

Ako by to bolo, keby sme pri rúrach na pečenie vynechali tie mikrovlnné. “Špinia sa totiž rovnako dobre a čistia zrovna tak”. Pár tipov ako si pomôcť pri čistení mikrovlnky:

  • po každom použití vybrať stredový tanier, umyť ho pod tečúcou vodou, pretrieť vnútrajšok mikrovlnky – je to najideálnejšie riešenie, špina sa nemá kedy zapustiť, nepoznám však nikoho kto by toto praktizoval do bodky
  • voda so sódou či octom – do hrnčeka nalejte vodu a pridajte sódu či ocot na neutralizáciu nepríjemných pachov, pustite mikrovlnku aspoň na 2 minúty (aj 5 pri hrubšej špine) a nechajte vodnú paru ešte chvíľu pôsobiť, rozpustenú mastnotu pekne vytriete mokrou handrou či hubkou
  • namočte do vody s octom priamo hubku a nechajte ju ohrievať v mikrovlnke na 3 minúty, potom ňou ešte horúcou všetko pretrite (nezabudnite na rukavice)

Ako vyčistiť mikrovlnku

💡 Otestovali sme mikrovlnky - toto sú tie najkvalitnejšie

Ak ste mikrovlnku dlhodobo nečistili, nečistoty mohli spôsobiť jej poškodenie, či zníženie výkonu. V tom prípade odporúčame opravu, či kúpu novej.

➡️ 5 najlepších mikrovlniek za rok 2024 podľa recenzií a testov:

💡💡 u nás nájdete celý test mikrovlniek

➡️ Tu nájdete → celý test mikrovlniek
➡️ Tu nájdete → celý test vstavaných mikrovlniek


Ako sa vám páčil článok?
3.5/5 - (35 votes)
Autor článku
Vladimír Rejholec

Keďže mám rád technické veci, kvalitnú a funkčnú spotrebnú elektroniku, vychytávky a zlepšováky v domácnosti, založil som web DoDomácnosti.sk. Tu môžem aplikovať svoje, už vyše 10-ročné skúsenosti v oblasti tvorby obsahu na internete a pritom môžem vychádzať z vlastných skúseností s domácnosťou.

Komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.