Zaváraná paprika patrí v mnohých domácnostiach k veľmi obľúbeným pochutinám, ktoré neodmysliteľne patria k niektorým jedlám. Niekto má rád zaváranú papriku na chlebe s masťou, iný si zas nevie predstaviť chlieb vo vajci inak ako s nakladanou paprikou. Zaváranú nakladanú papriku môžete použiť na rôzne spôsoby. Ako si však túto dobrotu doma pripraviť? Nie je to nič zložité, o tom vás presvedčíme v našom článku.
Dozviete sa, aké druhy papriky sú vhodné na zaváranie, ako by ste vlastne papriku mali správne nakladať, no a nebudú chýbať ani chutné recepty na závaranú papriku – či už kápiu alebo jabĺčkovú papriku a ďalšie.
Zaváraná paprika - navigácia v článku
💡 Víťazi porovnávacieho testu zaváracích hrncov ⤵️
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
Ako zavárať papriku
Receptov na spracovanie bohatej úrody paprík nájdete množstvo. Dôležité však je poznať základný postup a pravidlá pre zaváranie papriky, aby ste sa mohli tešiť z tejto pochúťky aj v zime. Poďme sa teda pozrieť, na čo si pri zaváraní papriky treba dať pozor a na čo sa sústrediť, keď chceme mať chuťnú, chrumkavú papriku so skvelou chuťou a zachovanými zdraviu prospešnými látkami.
Výber plodov
Základom pre úspešné zaváranie akejkoľvek zeleniny, nielen papriky, je výber plodov. Na nakladanie je potrebné vybrať zdravé, dokonale zrelé a pevné plody. Z hľadiska druhov paprík sa odporúča červená paprika, ktorá je chuťovo výrazná aj po zavarení. Môžete však použiť aj papriku iných farieb. Čo as týka chuti papriky, zavariť môžete sladkú, pálivú aj jemne kyslú. Výborná na zaváranie je kápia, pretože je veľmi mäsitá a keď ju správne zavaríte, bude stále chrumkavá. Obľúbená na zaváranie je tiež guľatá jabĺčková paprika.
Ingrediencie
Ak sa rozhodnete zavárať papriku v sladkokyslom náleve, nebudete potrebovať žiadne zvláštne prísady. Napriek tomu je však dôležité dbať o výber kvalitných prísad. Na zaváranie papriky nemusíte používať žiadne umelé konzervanty.
⭐Ocot
Potrebovať však budete kvalitný ocot, avšak klasický 8-percentný ocot je veľmi výrazný. Skúste preto siahnuť napríklad po jemnejšom octe, prípadne skúste biely vínny alebo jablčný ocot.
⭐ Soľ
Okrem octu budete do klasického nálevu potrebovať tiež kuchynskú soľ. Odporúča sa používať klasickú, nie morskú soľ. Vraj preto, že morská soľ môže spôsobiť horkú chuť.
⭐ Cukor
No a do nálevu bude treba pridať aj cukor. Ten môže byť akýkoľvek – diabeticki môžu pokojne použiť umelé sladidlo, na chuť zaváraniny a konzervačné vlastnosti nálevu to nebude mať žiaden vplyv.
⭐ Koreniny
Pri zaváraní môžete papriku dochutiť podľa vašej fantázie. Nálev si totiž môžete dotvoriť podľa chuti a pridať rôzne koreniny. Vylepšiť ho môžete rascou, horčičným semienkom, klinčekmi, čiernym celým korením či novým korením.
⭐ Ďalšia zelenina
Zaváranú papriku môžete ozvláštniť a dochutiť aj ďalšou zeleninou. Fantázii sa medze nekladú. Vďaka rôznym druhom zeleniny si môžete vytvoriť zaujímavé chuťové i vizuálne kombinácie, ktoré potešia nielen vaše chuťové poháriky, ale na polici budú aj dobre vyzerať.
Pridajte k paprike napríklad cesnak, cibuľu alebo aj nakrájanú mrkvu, petržlen či napríklad chren, ktorý dodá zaváranej paprike nový rozmer.
Postup zavárania papriky
Postup pri zaváraní papriky sa nijako zvlášť nelíši od postupov zavárania inej zeleniny. Ako prvý si uvarte nálev. Receptov nájdete množstvo a zopár ich prinášame aj v našom článku. Papriku a prípadne aj ďalšiu zeleninu očistite, nakrájajte a dajte do pohárov. Potom zalejte vychladnutým nálevom a sterilizujte pri teplote 90 stupňov, zhruba 20 minút – dĺžka a teplota sterilizácie sa však mení v závislosti na danom recepte. Následne poháre vyberte z hrnca, kde ste ich sterilizovali, otočne dnom nahor a nechajte vychladnúť.
💡 Tipy na zaváracie poháre za výborné ceny ⤵️
Tipy na recepty
No a teraz sa dostávame k tomu, čo mnohých zaujíma asi najviac – k receptom na zaváranú papriku na rôzne spôsoby.
Zaváraná paprika v oleji
Zaváraná červená aprika v oleji je veľmi chutná napríklad na hrianke, na chlebíčkoch či na chlebe vo vajci. Takto jednoducho si ju viete pripraviť – recept je na jeden sedemdecový pohár.
Budete potrebovať: papriku kápiu, 1 KL soli, 1 PL slnečnicového oleja, 2 PL kryštálového cukru, 1/2 dcl bieleho vínneho octu, 6 ks celého čierneho korenia, 1/2 bobkového listu
Ako na to: Papriku kápiu alebo hrubostennú papriku umyjeme, očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Papriku potom sparíme vriacou vodou. Na dno sedemdecového pohára na zaváranie dáme korenie spolu s polovicou bobkového listu. Pre chuť môžete pridať aj strúčik cesnaku či koliesko cibule. Potom do pohára dáme papriku a zasypeme ju soľou a cukrom, zalejeme octom a dolejeme vodou, približne 1 cm pod okraj. Na vrch dáme lyžicu octu.
Poháre zatvoríme a sterilizujeme asi 10 minút, aby paprika zostala chrumkavá. Potom poháre otočíme viečkom nadol a necháme vychladnúť. Uskladníme v špajzi alebo v pivnici.
Zaváraná jabĺčková paprika s kapustou
Alma paprika alebo aj jabĺčková paprika spolu s kapustou tvoria výbornú kombináciu. Môžete ju však doplniť aj ďalšou zeleninou podľa vašej chuti – napríklad aj karfiolom či mrkvou, ako je to v tomto recepte.
Budete potrebovať: 2 kg jabĺčkovej papriky Alma, pol hlávky bielej kapusty, mrkva, menší karfiol, baraní roh, čerstvé uhorky nakladačky
Na nálev: 2 l vody, 750 g soli, 200 g kryštálového cukru, 4 klinčeky, 2 bobkové listy, 15 gulôčok čierneho korenia, 10 gulôčok nového korenia, polovica ČL horčicového semienka, 600 ml octu
Ako na to: Na nakladanie odporúčame použiť väčšie kúsky jabĺčkovej papriky. Umyjeme si ich, očistíme a naplníme kapustou. Kapustu predtým, ako ňou papriku naplníme, nastrúhame najemno a osolíme. Naplnené papriky naukladáme do pohárov na zaváranie, pridáme aj karfiol a mrkvu, zalejeme nálevom. Nálev si pripravíme z uvedených surovín. Po naložení a zaliatí nálevom papriku sterilizujeme pri teplote 80° C približne 20 minút. Potom poháre vyberieme, zabalíme do deky a necháme vychladnúť.
Pečená zaváraná paprika
Na tento recept je najvhodnejšie použiť hrubostennú červenú papriku, ktorá bude mať výbornú chuť aj po upečení. Samozrejme, môžete použiť aj papriku rôznych farieb, dôležité je, aby bola mäsitá a dužinatá. Pozrime sa teda na to, ako si pečené nakladanú papriku doma pripravíte.
Budete potrebovať: mäsitú červenú papriku, 5 až 6 PL octu, 1 až 1 a pol PL cukru, 1 ČL Deko, 1 PL oleja, soľ podľa chuti, voda na doliatie pohárov. Množstvo nálevu je na 6 pohárov.
Ako na to: Rúru si predhrejeme na 250 °C, plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme naň umyté celé papriky. Počas pečenia sledujeme ich stav a keď začnú mäknúť a tmavnúť, otočíme ich a pokračujeme v pečení, kým úplne nezmäknú.
Potom ich vyberieme z rúry a dáme do uzatvártateľnej nádoby. Tam sa sparia a budú sa nám dobre lúpať. Stačí ich tam nechať len niekoľko minúť a šupka nám pôjde jednoducho olúpať.
Papriku uložíme do pohárov na zaváranie a zalejeme nálevom, dolejeme studenou vodou a pridáme na vrch každého pohára 1 PL oleja. Sterilizujeme len krátko, od bodu varu stačí približne 7 minút.
💡 Niekoľko viečok na zaváranie za dobré ceny ⤵️
Zaváraná paprika s cibuľou
Zaujímavým receptom, ktorý určite stojí za vyskúšanie, je zaváraná farebná paprika s cibuľou. Ide vlastne o paprikový šalát, ktorý bude vhodnou prílohou napríklad k mäsovým jedlám.
Budeme potrebovať: 3 kg farebných paprík, 2 kg očistenej cibule, nálev uvarený zo Zelka, vody, cukru a octu, olej
Ako na to: Očistenú papriku a cibuľu nakrájame na pásiky a zmiešame vo veľkej mise. Zmesou potom plníme zaváraninové poháre dva až tri centimetre pod okraj. Do každého pohára potom dáme asi dve polievkové lyžice oleja a zalejme nálevom. Poháre uzvarieme a steriluzujeme približne 10 minút.
Zaváraná plnená paprika v paradajkovej omáčke
Ďalším spôsobom uskladenia papriky je zaváranie v paradajkovej omáčke. Takúto papriku viete použiť ako základ pri varení rôznych jedál, prípadne ju naplniť mletým mäsom a pripraviť si chutnú plnenú papriku.
Potrebujeme: hrubostennú papriku, paradajky, soľ
Ako na to: Paradajky nakrájame na menšie kúsky, dáme ich rozvariť a potom rozmixujeme tyčovým ponorným mixérom. Prepasírujeme a máme paradajkovú omáčku, ktorú podľa chuti môžeme prisoliť. Papriku očistíme a vydlabeme z nej zrniečka, potom ju sparíme vo vriacej vode, aby sa nelámala. Sparenú papriku naložíme do pohárov na zaváranie, zalejeme ju paradajkovou šťavou a uzavrieme. Sterilizujeme približne 10 minút.
Nakladaná paprika bez sterilizácie
Papriku je možné konzervovať aj bez sterilizácie, pričom natrafiť môžete na viacero chutných a zaujímavých receptov. Tu je teda niekoľko tipov, ako si doma pripravíte nakladanú papriku bez sterilizácie.
Kápia v oleji a sladkokyslom náleve bez sterilizácie
Budeme potrebovať: 1 kg papriky kápie, 1 l vody, 2 dcl rastlinného oleja, 2 dcl octu, 50 g kryštálového cukru, 20 g soli
Ako na to: Všetky prísady, okrem papriky, zmiešame a necháme zovrieť. Papriku umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Papriku potom dáme do vriaceho nálevu a necháme prevariť aspoň 5 minút. Potom papriku vyberieme a ukladáme do pohárov na zaváranie, potom zalejeme vriacim nálevom. Dávame pozor, aby sme sa nepopálili. Poháre dobre uzavrieme a je to hotové.
Nakladaná paprika bez sterilizácie
Potrebujeme: na jeden litrový pohár približne 9 paprík, 25 g soli, 100 ml octu, 2 PL rastlinného oleja
Ako na to: Papriku umyjeme a osušíme. Na panvici rozohrejme olej a papriku na ňom opečieme z každej strany, potom prikryjeme a dusíme pár minút. Zmiešame soľ a ocot. Papriku naložíme do pripravených a čistých zaváraninových pohárov. Do pohára pridáme aj 2 PL oleja a asi 2 PL zálievky z octu a soli. Pohár poriadne uzavrieme a zabalíme do deky, kde ho necháme pomaly vychladnúť.
Zdroje informácií:
- www.sazenicka.cz – ako zavárať papriku
- www.az-recepty.cz – postup pri zaváraní papriky
- www.bonvivani.sk – recept na zaváranú papriku v oleji
- www.varecha.pravda.sk – zaváraná jabĺčková paprika s kapustou
- www.recepty.cz – recept na zaváranú papriku s cibuľou
- www.dobruchut.aktuality.sk – zaváraná plnená paprika
- www.tojenapad.dobrenoviny.sk – nakladaná paprika bez sterilizácie
Článok je zaradený do kategórie: Praktické rady a triky, Zaváracie hrnce
Mohlo by vás zaujímať
- Black Friday 2024 Slovensko - 29. november: kde prebehne, aké sú zľavy a hlavné zásady nakupovania
- Užívajte si wellness aj u seba doma
- Najlepšia varená kukurica - aký je recept na jej správnu prípravu a ako dlho ju treba variť
- Zavárané brusnice - najlepšie recepty (aj brusnice s hruškami), postup, kde ich použiť
- Melónové šupky - alebo 5 skvelých receptov (aj na zaváranie) a ďalšie tipy na ich použitie, už ich nikdy nevyhodíte
- Ako správne skladovať základné druhy potravín: Tipy a triky pre čerstvosť a kvalitu
- Zaváraná cuketa - 10 overených receptov, na slano i na sladko, s paradajkami či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavárané čučoriedky - najlepší recept s nálevom aj bez, a na čo ich použiť
- Domáce hnojivo na paradajky a papriku, uhorky, kvety, ovocné kríky - lacné a bez chémie (veľký prehľad receptov na každú príležitosť)
- Pranie tenisiek - jednoduchý návod ako ich vždy udržať v čistote a ako nové (v práčke aj ručne)