Ako pestovať sladké zemiaky batáty v záhrade aj v kvetináčoch

Veronika Štrbová Téma
14. marca 2021 0

Batáty sú odroda zemiakov a ako určite viete, majú sladšiu chuť ako klasické zemiaky. V porovnaní s bežnými zemiakmi sú pripravené rýchlejšie a sú bohaté na karotenoidy, predovšetkým betakarotén. Zemiaky sú u nás jednou z najobľúbenejších a najtradičnejších poľnohospodárskych plodín. Dajú sa pripraviť na mnoho spôsobov. Zemiaky obsahujú veľa škrobu, vlákninu, ale aj vitamíny a minerály. Ak by sme si zobrali sto gramov zemiakov, toto množstvo zahŕňa 85 kalórií, 65 g vody, 0,25 g tukov, 20 g sacharidov (z toho 4,2 g cukry), 3 g vlákniny a 1,6 g bielkovín. Rovnako obsahuje vitamín C (11,4 mg), vitamín K (2,9 mcg) a vitamíny skupiny B. Čiže, pokiaľ ide o prínosy pre zdravie, sladké zemiaky sa určite oplatí zaradiť do vášho jedálnička. Sú plné vitamínov, minerálov, vlákniny a fytonutrientov, ktoré môžu posilniť vašu myseľ aj telo.

Ak vás zaujíma ich domáce pestovanie, nezabudnite, že sa im darí najlepšie v slnečnej zeleninovej záhrade, aj keď sa im darí aj v iných oblastiach vonkajšieho priestoru. Vo výsadbe na terase sladké zemiaky budú tvoriť nádhernú zeleň, z ktorej môžete zbierať korene na jeseň. Prečítajte si všetky dôležité informácie ohľadom pestovania, sadenia čo zberania týchto chutných plodín.

💡 Batáty obľubujú piesčitú pôdu. Riešením môžu byť aj vyvýšené stanoviská, do ktorých pripravíte požadovaný typ pôdy:

Pozrieť ďalšie

 

Všetko o batátoch

Táto plodina za teplého počasia rastie na celom svete, od tropických oblastí po mierne podnebie. Dužina je klasifikovaná ako vlhká alebo suchá.  Batát alebo sladký zemiak je koreňová hľuza povojníka batátového. Obsahuje cukor a škrob. V tropických oblastiach nahrádza zemiaky. Pochádza, rovnako ako zemiak, zo strednej Ameriky. Batáty dorazili do Európy skôr ako zemiaky a v tej dobe mali aj omnoho vyššiu hodnotu. Sladké zemiaky sú tiež mimoriadne výživné a univerzálne. Každý mäsitý koreň je bohatý na vitamíny A a C, spolu s mnohými dôležitými minerálmi. Konzumovať ich môžete surové, varené alebo pečené v polievkach, prílohách, dezertoch, chleboch alebo hranolkách, určite nezabudnite vyskúšať chutné sladké zemiakové hranolky. Je to veľmi nenáročná plodina na pestovanie. Sladké zemiaky sú odolné voči suchu a teplu a majú málo škodcov alebo chorôb.

Sladké zemiaky majú niekoľko odrôd, rovnako ako u nás bežnejšie zemiaky. Odrody sa líšia listom, kvetom, ktorý je dokonca 3 – 7 cm veľký (niektoré odrody však vôbec nekvitnú), líšia sa samozrejme aj samotnými koreňovými hľuzami, ich farbou, tvarom a chuťou. Hľuzy majú mnoho farieb šupky, príkladom je žltá, oranžová, červená, fialová alebo šedobiela. Potom tiež niekoľko farieb dužiny (biela, žltá, červenkastá alebo oranžová). Samotná dužina vie byť mäkká a šťavnatá alebo naopak suchšia a veľmi pevná. Chuť je v rozmedzí od mierne sladkej až po veľmi sladkú.

Pnlé vedro sladkých zemiakov

Batáty sú veľmi výživné a majú sladšiu chuť ako klasické zemiaky

 

Sladké zemiaky sa líšia aj vegetačnou dobou, niektoré sa zberajú približne 90 dní od výsadby (Beauregard, Frazier White, Georgia Jet), iné napríklad až 120 dní od vysadenia (Nancy Hall, Bush Porto Rico). Pre naše podnebné pásmo je nutné vyberať medzi odrodami s vegetačnou dobou do 100 dní. Sladké zemiaky totiž nesmú premrznúť. Sladké zemiaky lákajú na pestovanie, už keď ich vidíme v obchode. Môžeme nakúpiť viac odrôd, aby sme si medzi nimi vybrali tú, ktorá nám bude najviac chutiť. Alebo sa spoľahneme na odporúčanie známych. Avšak vzhľadom na to, že je nevyhnutné odhadnúť krátku vegetačnú dobu, je viac výhodné sa po sadeniciach sladkých zemiakov popýtať v profesionálnych záhradníctvach.

 

Druhy sladkých zemiakov

Sladké zemiaky môžu mať rôzny tvar, veľkosť aj farbu. Najčastejšie sa stretávame so sladkými zemiakmi červenými, ktoré majú žltú alebo bielu dužinu. Práve červená odroda sladkých zemiakov obsahuje najviac betakaroténu, tento druh sa tiež najviac hodí na varenie a zapekanie. Občas sa dá naraziť aj na hľuzy so žltou šupkou a oranžovou dužinou, či dokonca s bielou šupkou a sýto žltou dužinou. Žlté sladké zemiaky sú vhodné na smaženie a ako ingrediencie do cesta. Oranžová odroda sladkých zemiakov sa pestuje hlavne v Severnej Amerike (Severná Karolína a Louisiana), kde sa nazýva “jam”. Existujú tiež vodné batáty (Ipomoea aquatica), ktoré rastú v juhovýchodnej Ázii.

 

Batáty bývajú zväčša nepravidelného tvaru, patria medzi najvýživnejšiu zeleninu a to vďaka vysokému obsahu nasledujúcich látok:

LátkaÚčinky
BetakaroténJe to rastlinné farbivo pôsobiace proti vzniku niektorých druhov rakoviny (žalúdka, pankreasu, úst a ďasien) a makulárnej degenerácii. V batátoch sa nachádza výnimočné množstvo betakaroténu.
DraslíkJe minerál, ktorý pôsobí priaznivo na srdcovú činnosť. Pomáha znižovať krvný tlak a zabraňuje riziku vzniku srdcových chorôb, obličkových kameňov a dokonca aj mŕtvice. V batátoch je naozaj bohato obsiahnutý (397 mg na sladký zemiak).
Vitamín B6Sladké zemiaky dodávajú aj značné množstvo vitamínu B6, ktorý by mal pomáhať v prevencii srdcových ochorení, mŕtvice, depresie a nespavosti.
Vitamín CHojné množstvo vitamínu C obsiahnuté v batátoch dokáže podporiť imunitný systém a hojenie rán a tiež pomáha v prevencii degeneratívnych očných ochorení.
Luteín a zeaxantínTieto dve karotenoidové farbivá dodávajú batátom ich sýto oranžovú farbu. Môžu pomáhať v ochrane pred aterosklerózou, niektorými druhmi rakoviny a očnými chorobami.
PektínViac ako polovicu vlákniny v batátoch tvorí rozpustný pektín, ktorý má za úlohu znižovať hladinu cholesterolu.
Rastlinné sterolyTieto zlúčeniny znižujúce hladinu cholesterolu môžu obmedziť riziko vzniku rakoviny viazaním karcinogénnych činidiel v tráviacom trakte.
Nerozpustná vlákninaKonzumácia batátov so šupkou zaisťuje vysoký príjem nerozpustnej vlákniny, ktorá pôsobí proti vzniku zápchy, divertikulózy, hemoroidov a je účinná proti obezite. (Stredne veľký batát dodá cez 2 g nerozpustnej vlákniny).
Kyselina chlorogenováNiektoré štúdie ukazujú, že táto protirakovinová fytochemická látka môže ničiť škodlivé karcinogény a vírusy.
Kyselina kávováKyselina kávová je fenolová zlúčenina, ktorá vykazuje účinky v boji proti rakovine a chorobe AIDS.

 

VÝHODY BATÁTOV

✅ Všestranná príprava batátov
Batáty možno pripraviť takým istým spôsobom ako bežné zemiaky, avšak sú rýchlejšie hotové. Takisto sa dajú buď pripraviť v šupke, alebo ošúpať. Sladké zemiaky sú zdrojom kyseliny šťaveľovej, ktorá môže pri väčších množstvách spôsobiť tráviace ťažkosti, a to najmä ľuďom s poruchami žlčníka a obličiek. Preto by si títo ľudia mali dávať pozor na množstvo konzumovaných batátov.

✅ Sladké zemiaky sú skvelým zdrojom energie
Batáty sú vďaka obsahu vlákniny a sacharidov zdrojom energie. Navyše obsahujú vitamíny zo skupiny B, ktoré sa priamo podieľajú na jej tvorbe. Ak ich je v tele nedostatok, človek pociťuje únavu, malátnosť, svalovú slabosť či kŕče. Vitamín B6 bojuje proti nespavosti a depresii, vitamín B5 pôsobí proti stresu a B8 podporuje koncentráciu. Takže o peknú dávku vitamínov máte postarané.

✅ Pozitíva sladkých zemiakov
Hoci sú batáty sladké, vyšší obsah amylózy (rozpustný polysacharid) spôsobuje, že hladinu cukru v krvi zvyšujú pomalšie ako bežné zemiaky. To je výhoda napríklad pre tých, ktorí chcú schudnúť. Nespochybniteľným plusom sladkých zemiakov je vysoký obsah karotenoidov, hlavne betakaroténu. Ten je významným antioxidantom, ktorý chráni sliznice i pokožku a je nevyhnutný pre zdravý zrak.

Znižujú vysoký krvný tlak
Vysoký krvný tlak spôsobuje kardiovaskulárne ochorenia. Na jeho zníženie je potrebná hlavne správna strava bohatá aj na draslík. a práve ten je zastúpený aj v sladkých zemiakoch.

Pozitívne účinky na váš zrak
Betakarotén sa v ľudskom tele premieňa na vitamín A. Nedostatok áčka je spojený so vznikom šeroslepoty, žalúdočných vredov, ale aj nachladnutím či chrípkou. Betakarotén spolu s luteínom a zeaxantínom sú zároveň bojovníkmi proti niektorým druhom rakoviny.

Batáty posilňujú imunitu
Škodlivé voľné radikály na vás číhajú na každom kroku. Či im však odoláte, závisí od obranyschopnosti organizmu. Imunitu možno posilniť aj konzumáciou batátov, ktoré sú zdrojom viacerých významných antioxidantov: vitamínu C, E, betakaroténu a ďalších.

Sú vhodné aj pre diabetikov
Batáty sú potravinou, ktorú môžu jesť aj diabetici. Majú nižší glykemický index, čiže nespôsobujú prudké výkyvy cukru v krvi.

Dobrá prevencia pred zápchou a žalúdočnými vredmi
Zápcha je sprevádzaná nepríjemným pocitom plnosti a nafúknutým bruchom. V prípade týchto problémov je potrebné zaradiť do jedálnička viac vlákniny. Odporúčané denné množstvo sa pohybuje okolo 25-30 gramov a čiastočne ho možno pokryť aj konzumovaním sladkých zemiakov. Obsahujú nerozpustnú vlákninu, ktorá prospieva črevám, ale aj pektín, teda rozpustnú vlákninu znižujúcu hladinu cholesterolu. Navyše sa batáty odporúčajú jesť aj pri žalúdočných vredoch, pretože žalúdok upokojujú.

 

Výber batátov a správneho miesta na sadenie

Najlepšie je kupovať batáty v záhradníctve. V obchode sú totiž hľuzy často striekané proti pučaniu. Ak chcete predsa len skúsiť naklíčiť hľuzy z obchodu, rozhodne ich musíte riadne umyť a aj naďalej nechať klíčiť vo vode. Ak náhodou naklíčenie zlyhá, ide väčšinou o vplyv spomínaného postreku. Preto ľudia zvyknú používať naklíčené sadenice od známych alebo ich kupovať v záhradníctvach. Vďaka tomu potom majú istotu rastu rastlín. Ide o veľmi rýchlo rastúci druh, ktorý má popínavé výhony, s dĺžkou až 5 metrov.

Skôr, ako sa pustíte do sadenia batátov, nezabudnite si pripraviť vhodné miesto. Uistite sa, že máte polohu na slnečnom mieste s hlinitou dobre odvodnenou pôdou. Sladké zemiaky nie sú príliš vyberavé, avšak uprednostňujú piesočnatú pôdu. Aby korene siahali nadol, potrebujú mať v pôde dostatok miesta. Ak je vaša pôda hlinitá, kamenitá alebo zhutnená, zvážte vyvýšené lôžka na sadenie. Vyberte si miesto s dostatkom priestoru na sadenie batátov.

Vykopávanie sladkých zemiakov

Myslite na to, že batáty si vyžadujú slnečné miesto

 

Ak žijete v chladnejších častiach krajiny, zvážte pokrytie pestovateľskej plochy mulčovacou tkaninou asi 3 týždne pred výsadbou. Pomáha to zohriať pôdu. Vytvorte vyvýšené kopce vysoké 15 až 20 cm a široké asi 30 cm. Používajte úrodnú, dobre odvodnenú pôdu. Ak test na pôdu naznačuje zlú pôdu, náležite ju upravte. Zvážte prírodné hnojivá ako kompost alebo hnoj, pretože sladké zemiaky sú mimoriadne citlivé na toxicitu hliníka.

 

Proces klíčenia

Proces naklíčenia môže byť rovnaký ako u zemiakov, v debne so substrátom alebo len na svetle. Tiež môžete jednotlivé hľuzy nakrájať tak, aby na každom kúsku zostalo aspoň jedno očko. Napichnete ich na špajdlu a necháte klíčiť do jednej tretiny ponorené do vody. Takto naklíčené sadenice sa potom po zasadení spoľahlivo chytia. Ale sladké zemiaky, keď nie sú nastriekané proti klíčeniu, sú veľmi húževnaté hľuzy a mali by dobre porásť, aj keď ich zasadíte bez predchádzajúceho naklíčenia.

💡 TIP: Prečítajte si v našom ďalšom článku ako pestovať klasické zemiaky. Aj niektoré z týchto informácií vám môžu pomôcť pri pestovaní batátov.

 

Kam a ako zasadiť sladké zemiaky

Sladké zemiaky nutne potrebujú slnečné stanovište. Môžete ich pestovať na balkóne, môžete ich mať priamo v záhone a nechať ich rásť po zemi, ale vždy im musíte dopriať slnečné stanovište. Pri pestovaní v záhonoch sa oplatí vyväzovanie, výhony totiž rady zakoreňujú.

Sladké zemiaky sa sadia rovnako ako bežné zemiaky. To znamená, že v nádobách ich umiestňujete nižšie pod povrch substrátu, v záhone ich dávate do hlbších brázd a hlinu nad nimi ešte nakopčíte, inými slovami ich hrobkujete ako klasické zemiaky. Po výsadbe sa oplatí prekryť hrobčeky fóliovým krytom alebo netkanou bielou textíliou. Vytvoríte tak totiž priaznivejšiu mikroklímu, ktorá batátom oveľa viac vyhovuje a urýchli ich klíčenie aj rast. Pôda musí byť už pred výsadbou dostatočne prehriata.

 

Ako pestovať sladké zemiaky v záhrade

Pestovanie sladkých zemiakov môžeme jednoducho rozdeliť do nasledujúcich fáz:

1. príprava záhonu,

2. položenie záhradníckej fólie na záhon

3. vysádzanie sadeníc sladkých zemiakov

4. zber úrody

 

Sladké zemiaky sa zvyčajne pestujú z listov, čo sú klíčky, ktoré sa pestujú zo skladovaných sladkých zemiakov. Môžete si ich kúpiť v záhradných centrách, škôlkach alebo od miestnych farmárov. Na jar si tiež môžete vytvoriť vlastné lístky. V novembri (vtedy bude najlepšia nová úroda), choďte do supermarketu a hľadajte nepoškodené sladké zemiaky strednej veľkosti. Jeden sladký zemiak by mal vyprodukovať asi 12 rastlín.

Sladké zemiakové výlisky skladujte v dobre osvetlenej miestnosti s teplotou medzi 18 °C a 21 °C. Ponechajte ich tam asi 90 dní pred posledným jarným dátumom mrazu. Potom budú musieť byť vložené do pôdy na 90 dní a udržiavané nepretržite v teple a vlhkosti.

Rozostup medzi jednotlivými rastlinami by mal byť 30 až 45 centimetrov a riadky by mali byť od seba aspoň 10 centimetrov, aby mali hľuzy priestor na svoj rast. Pred výsadbou môžete do riadkov pridať kompost, ale žiadne ďalšie hnojenie nie je potrebné. Navyše, ak majú sladké zemiaky priveľa živín, majú tendenciu tvoriť len listy, nie hľuzy. Pracujte s veľkým množstvom kompostu a vyhýbajte sa hnojivám bohatým na dusík, ktoré produkujú svieže vinice a zakrpatené trubice.

V severných oblastiach zakryte vyvýšené rady čiernou plastovou fóliou, aby ste udržali pôdu v teple a podporili silný rast. Najlepšie je pestovať koreňové klíčky, ktoré sa nazývajú lístky, dostupné od škôlok a od overených dodávateľov. (Sladké zemiaky kupované v obchode sa často navoskujú, aby sa zabránilo klíčeniu). Uložte pár koreňov z plodiny na výsadbu budúci rok.

Asi šesť týždňov pred tým, ako je čas zasadiť sladké zemiaky vonku vo vašej oblasti, vložte korene do krabice vlhkého piesku, pilín alebo nakrájaných listov na teplé miesto. Výhonky budú pučať, a keď dosiahnu 15 až 20 centimetrov, odrežte ich od koreňa. Vyberte a zlikvidujte spodnú časť z každého kusu, pretože táto časť niekedy obsahuje chorobné organizmy. Sladké zemiaky dozrievajú za 90 až 170 dní a sú mimoriadne citlivé na mraz. Vytvorte diery 15 cm hlboké a 30 cm od seba vzdialené. Jemne, ale pevne zatlačte pôdu a dobre zalejte vodou.

 

Krásna ukážka, ako presne doma postupovať pri sadení batátov:

Pestovanie batátov v záhrade

 

Pestovanie batátov

Bataty potrebujú na rast a dozretie omnoho viac času ako zemiaky, takže ak by sme ich sadili rovnako ako zemiaky (sadením hľúz do pôdy), síce by vyklíčili, no počas našej krátkej vegetačnej sezóny by nemali dostatok času nato aby vytvorili hľuzy. Preto sa batáty sadia väčšinou zo sadeníc, ktoré sa začínajú pestovať už počas zimy, aby boli pripravené na jarnú sezónu (podobne ako paradajky alebo papriky). Sadenice si môžete zakúpiť od predajcov alebo si ich môžete vypestovať aj doma.

 

Ako si vypestovať vlastné sadenice batátov

Sadenice si najjednoduchšie pripravíte z klíčkov, ktoré vyrastajú z hľuzy batátov vo vlhkom a teplom prostredí. Jednoducho zoberiete sladký zemiak (hľuzu batátu, ktorú si môžete kúpiť v obchode alebo vypestovať sami) a ponoríte ho do pohára s vodou (24 hodín odstátou kvôli chlóru) hrubším koncom batátu smerom nadol tak, aby bola spodná polovica batátu ponorená vo vode. V ideálnom prípade by sa batát nemal dotýkať dna pohára, čo môžete vyriešiť zapichnutím niekoľkých špajdlí do hľuzy, ktoré budú batát držať vyššie v pohári.

Pohár umiestnite na teplé miesto (ideálne cca 27 °C) s dostatkom nepriameho svetla a z hrubšieho konca sladkého zemiaka pod vodou začnú do pár týždňov vyrastať klíčky s listami aj s vlastnými koreňmi. Ak by ste sladký zemiak ponorili do pohára s vodou hrubším koncom nahor, klíčky by vyrastali z hrubšieho konca bez vlastných koreňov, čo by predĺžilo čas potrebný na vypestovanie sadeníc. Vodu v pohári je potrebné vymieňať každé 3 dni.

Rastúce klíčky s listami môžete zatiaľ pestovať ako atraktívnu izbovú rastlinu, až pokým klíčky nedorastú do 15 – 30 cm, kedy sú pripravené na samostatný rast. Potom klíčky aj s koreňmi jednoducho odlomíte od hľuzy a vložíte na týždeň do pohára s vodou, kde bude pokračovať ich rast, až kým nebudú pripravené na výsadbu do kvetináča alebo priamo do pôdy v záhrade. V prípade klíčkov bez vlastných koreňov je ich potrebné nechať po odlomení z hľuzy vyzrieť v pohári s vodou 2 – 3 týždne, aby vyhnali korene. Na vypestovanie sadeníc batátov je potrebných 90 – 100 dní, takže ak ich plánujete sadiť v druhej polovici mája, sadenice začnite pestovať už v polovici februára.

➡️ Na rozmnožovanie vlastných rastlín sladkých zemiakov je potrebných iba niekoľko lacných položiek:

  • Hľuzy zo sladkých zemiakov
  • Nôž
  • Špáradlá (špajdle)
  • Sklenená nádoba
  • Kvalitná zalievacia voda
  • Plytkú misku
  • Výsadbové nádoby
Sladký zemiak v pohári s vodou

Takto prebieha proces klíčenia batátov

 

Podrobný postup tvorby korienkov krok za krokom:

1.Vyberte si sladký zemiak.

Klíčky sú drobné výhonky, ktoré rastú z už existujúcich sladkých zemiakov. Môžete si ich objednať online zo záhradníckeho centra, ale môžete si ich tiež ľahko vypestovať doma. Nájdite zrelý zdravý sladký zemiak v obchode alebo na záhrade vašich známych. Najbežnejšími a najpopulárnejšími druhmi sladkých zemiakov (dostupnými vo väčšine obchodov) sú Beauregard, Porto ricos a Centennials.

2.Pripravte si zemiak.

Zoberte si 1 – 2 zdravé sladké zemiaky, dajte ich do drezu a dobre ich umyte. Potom zemiaky rozrežte na polovicu. Ak je zemiak obzvlášť veľký, zvážte rozkrojiť ho na tretiny alebo štvrtiny.

3.Naplňte pohár vodou.

Spôsob, akým pestovanie klíčkov funguje, je umiestnenie vašich zemiakov polovicou dovnútra / polovicou von do nádoby vody. Použite zavárací pohár alebo sklenený hrnček s dostatočne veľkým hrdlom, aby sa do neho vošiel zemiak, a naplňte celú nádobu vodou.

4.Dajte zemiak do vody.

Zapichnite 4-5 špáradiel (špajdlí) zo strán vášho zemiaka v rovnakej vzdialenosti od seba a blízko stredu, ako lúče kolesa. Dajte zemiak do zaváracieho pohára / pohára s vodou zrezanou stranou nadol, so špáradlami držiacimi polovicu zemiaka vonku vyvážením jej na okraji pohára. Urobte to so všetkými kusmi zemiakov, ktoré máte, každý kus v inom pohári.

5.Pridajte trochu svetla a tepla.

Presuňte poháre so zemiakmi na okenný parapet, kde je veľa slnka.

6.Nechajte klíčky rásť.

Počkajte 2-4 týždne než začnú malé listnaté klíčky pučať z vrchu zemiakov.

7.Upracte klíčky.

Keď je vršok zemiakov pokrytý klíčkami, opatrne každý z nich jednotlivo vykrúťte. Ešte nebudú mať korienky a budú podobné malým lístkom s krátkou stonkou.

8.Dajte klíčky do vody.

Naplňte plytkú misku vodou zhruba do 2,5 cm alebo menej v závislosti na množstve klíčkov, ktoré máte. Dajte klíčky do misky tak, aby stonka bola ponorená vo vode. Nechajte ich tak niekoľko dní, kým sa naspodku nevytvoria korienky. Pridávajte raz denne čerstvú vodu, aby ste udržali klíčky zdravé. Keď niektoré z klíčkov nevytvára korienky alebo začnú vädnúť, vyhoďte ich.

9. Vyberte klíčky na sadenie.

Po 2-3 dňoch by mali mať klíčky naspodku vyvinuté korienky. V tomto bode vylejte vodu z misky a preneste korienky von. Najlepšie je radšej ich umiestniť priamo do záhona než do jednotlivých kvetináčov, aby korienky zostali neporušené.

 

💡 TIP: Ak je voda z vodovodu ťažká s chlórom a inými prísadami, môže to zabrániť hľuzám v klíčení. Ak hľuzy nepučia, vymeňte vodu z vodovodu za destilovanú.

 

Čo ak je sucho a teplo?

Ak nepoužívate čiernu plastovú fóliu, mulčujte záhon dva týždne po výsadbe, aby ste odstránili prípadnú burinu, zachovali vlhkosť a udržali pôdu voľnú pre vývoj koreňov. Skutočne len príležitostne, ak je to naozaj nutné, jemne prekopte záhony, aby sa zabránilo zakoreneniu v kĺboch. V opačnom prípade manipulujte s rastlinami čo najmenej, aby ste predišli zraneniam, ktoré spôsobujú pre batáty zraniteľné choroby. Ak je vonku sucho, polejte záhony trochou vody raz týždenne a dva týždne pred zberom už nechajte pôdu trochu vyschnúť. Nepreháňajte to s vodou, pretože rastliny môžu začať hniť.

 

Ako vyspestovať batáty v kvetináči

Sladké zemiaky sa pestujú v dvoch všeobecných formách: zeleninové odrody vyšľachtené pre ich jedlé korene a ako odrody vyšľachtené špeciálne pre ozdobné koncové listy. Oba druhy patria do druhu Ipomoea batata, nežná trvalka, ktorá sa zvyčajne pestuje ako jednoročná, a v kvetináčoch je pestovanie okrasných aj jedlých odrôd pomerne jednoduché. Aj keď sú obidve odrody technicky jedlé, odrody predávané ako okrasné sladké zemiaky sa niekedy označujú ako „sotva jedlé“, pretože korene sú menšie a oveľa menej sladké (chuť hraničí už s horkosťou). Boli pestované primárne pre ich atraktívne koncové lístie. Sladké zemiaky pestované ako jedlá zelenina majú oveľa väčšie sladšie hľuzy a ich lístie je menej atraktívne.

Jedlé aj ozdobné odrody sladkých zemiakov rastú vo veľkých kvetináčoch celkom dobre. Oba typy rastú najlepšie v slnečných podmienkach, ale ak chcete pestovať záhradné odrody, ktoré produkujú jedlé hľuzy, bude to trvať dlhšie. Rast sladkých zemiakov trvá 100 až 140 dní v závislosti od odrody. V niektorých častiach krajiny to znamená, že rozmnožovanie vlastných rastlín sa musí začať asi 6 až 12 týždňov pred posledným dátumom mrazu.

➡️ Sadenie batátov v kvetináči:

Jak pěstovat batáty🍠. Ipomoea batatas

 

Rastliny vložte do nádob

Ak chcete pestovať svoje sladké zemiaky ako okrasné rastliny, nájdite malé 7 – 10 cm sadenice. Keď tieto rastliny začnú rásť robustne v interiéri, budú pripravené na prenos do veľkých zmiešaných nádob s inými rastlinami. Ak pestujete jedlé hľuzy ako zeleninu, budete potrebovať veľký kvetináč alebo vedro, aby ste im umožnili primeraný priestor na pestovanie. Alebo, ak budete sadiť jedlé sladké zemiaky do zeme, potom im treba dopriať dostatok miesta.

Naplňte nádobu vysoko kvalitnou zeminou, kým jej povrch nedosiahne asi 3 cm pod okraj. Hľuzy potrebujú dostatok pôdy na svoj rast. Hnojivo s pomalým uvoľňovaním zamiešajte do pôdy tak, aby hnojivo dosiahlo dno kvetináča. Vytvorte dieru v strede pôdy dostatočne hlboko, aby ste zakryli korene. Potom opatrne vložte jednu alebo dve rastlinky do diery a nasypte pôdu okolo nich. Uistite sa, že v blízkosti koreňov nie sú tzv. vzduchové vrecká. Teraz dôkladne polejte. Po zalievaní možno zistíte, že sa pôda usadila, ak áno, do nádoby pridajte viac pôdy.

Dajte nádobu na slnečné miesto a udržiavajte pôdu vlhkú, ale nie mokrú. Ak chcete otestovať úroveň vlhkosti, pichnite prst do pôdy až po jeho druhý článok. Ak je pôda suchá, pridajte vodu. Ak je vlhkosť na dosah ruky, počkajte jeden alebo dva dni. Vaša rastlina môže rásť veľmi rýchlo. Sladké zemiaky si vyžadujú teplé počasie, takže pred umiestnením nových rastlín vonku sa uistite, že pominulo nebezpečenstvo mrazu.

 

Premiestňovanie rastlín von

Či už vysádzate svoje jedlé sladké zemiaky do zeme alebo okrasné sladké zemiaky vo veľkých kvetináčoch vonku, počkajte, kým vonkajšia pôda nebude dosahovať aspoň 15 stupňov Celzia (k tomu dôjde, keď teplota vzduchu bude nejaký čas cca 20 stupňov). Môže to byť až mesiac po poslednom dátume mrazu. Voľná pôda je kľúčom k získaniu dobrých jedlých hľúz, takže ak vaše rastliny budete pestovať v zemi, venujte nejaký čas príprave výsadby.

Môžete zbierať zeleninové odrody sladkých zemiakov v ktorejkoľvek fáze a budú jedlé. V závislosti od odrody to však zvyčajne trvá 100 až 140 dní, kým úplne dozrejú. V každom prípade by sa mali zozbierať pred prvým mrazom na jeseň, aby sa dosiahla čo najlepšia chuť batátov. Ak chcete zo sladkých zemiakov získať čo najviac chuti a predĺžiť ich trvanlivosť, pred jedlom ich “vysušte” na teplom a suchom mieste cca 3 – 10 dní.

 

Zber sladkých zemiakov

Úrodu môžete zbierať, len čo listy začnú žltnúť, ale čím dlhšie je plodina v zemi, tým vyšší je výnos a obsah vitamínov. Akonáhle mrazy sčernú vinič, hľuzy môžu rýchlo hniť. Keď je pôda suchá, vyhrabte hľuzy vidličkou. Nezabudnite, že hľuzy môžu z rastlín vyrastať viac alebo menej a že akékoľvek škvrny na ich jemnej pokožke podporia kazenie. Hľuzy vysušte na slnku niekoľko hodín, potom ich premiestnite na dobre vetrané miesto. Po vytvrdnutí skladujte pri teplote približne 15 °C a vlhkosti 75 až 80 %. Správne skladované sladké zemiaky vydržia až niekoľko mesiacov.

Môžete začať vykopávať zemiaky hneď, ako budú dosť veľké na jedlo. Často je to 3 až 4 mesiace od vysadenia listov (väčšine odrôd trvá do dosiahnutia zrelosti najmenej 100 dní). Zvyčajne sú sladké zemiaky pripravené na zber, keď listy a konce rastliny začnú žltnúť, ale môžete ich nechať v zemi až do prvého mrazu. Pretože korene sa rozrastajú hlboko do pôdy 10 až 15 cm, pri vykopávaní zemiakov sú užitočné vidly. Uvoľnite pôdu okolo rastliny (priemer 45 cm), aby sa hľuzy nepoškodili. Je v poriadku odrezať aj časť rastliny.

Vytiahnite primárnu korunu rastliny a pomocou dlaní vykopte hľuzy. So sladkými zemiakmi manipulujte opatrne, pretože sa ľahko tvoria “modriny”. Po vykopaní hľúz odstráňte zvyšky nečistôt, ale neumývajte korene. Musíte liečiť sladké zemiaky, pretože nebudú mať takú chutnú sladkú chuť. Aby ste ich vyliečili, udržiavajte korene na teplom mieste (asi 27 °C) pri vysokej vlhkosti (asi 90 %) počas 10 až 14 dní. Stôl vonku na tienistom mieste môže byť dobré riešenie. Na dosiahnutie čo najlepšieho ošetrenia sa uistite, že sa zemiaky navzájom nedotýkajú. Po vytvrdnutí vyhoďte všetky pomliaždené zemiaky a potom každý zabaľte do novín a opatrne ich vložte do drevenej škatule alebo koša. Sladké zemiaky skladujte v pivnici alebo na inom mieste s teplotou najmenej 13 °C. Pri vyberaní zemiakov zo skladu nezabudnite byť šetrný, inak sa vám zemiaky pomliaždia a vaša úroda vyjde navnivoč.

💡 Pri vykopávaní hľúz sa vám zídu záhradné rukavice:

 

Ako uskladniť zemiaky

Sladké zemiaky by sa nemali skladovať v studenej a tmavej pivnici, pretože nesmú premrznúť. Ale ani vyššie teploty, ktoré máme na verande alebo na chodbe, im nesvedčia. Komora pre ne môže byť najlepším miestom zimného odpočinku. Ale musí byť zachovaných niekoľko podmienok. Prvou z nich je, že zemiaky zberáme, až sa trochu ochladí. Zemiaky hneď po zbere vytriedime a do prepraviek spolu dávame len tie zdravé, nepoškodené. Skupinu zemiakov druhej akosti dáme do prepraviek zvlášť.

Sladké zemiaky sa musia skladovať inde ako jablká, pretože plyn uvoľňujúci sa z jabĺk neprospieva zemiakovým hľuzám. Uloženie zemiakov musí byť bez prístupu priameho svetla, aby zemiaky nezelenali. A musí byť dostatočne odvetraná miestnosť, aby sa zemiaky nezaparili a nezačali plesnivieť. Možno je to veľa podmienok, ale na kvalitnom mieste budú splnené všetky naraz. Zemiaky musíme počas skladovania preberať a včas vyhadzovať hľuzy, ktoré sú napadnuté plesňou, hnilobou alebo kde sú viditeľné chodbičky od lariev – tie totiž začnú čoskoro hniť. Ak pri vchode do miestnosti, kde skladujete zemiaky, pocítite hnilobný zápach (akoby rozkladajúce sa mäso), môžete si byť istí, že vychádza z niektorej z hnijúcich hľúz.

 

💡 OBĽÚBENÉ ODRODY BATÁTOV:

Sladké zemiaky CentennialCentennial: Jedna z najvyhľadávanejších a najobľúbenejších odrôd sladkých zemiakov. Má hnedo-ružovkastú šupku a dužinu vo farbe mrkvy. Bohato rodí dlhé hľuzy aj v severnejších lokalitách a dobre sa skladuje.

 

 

 

Sladké zemiaky, odroda BeauregardBeauregard: Pôvodom je z Louisiany, rastie a plodí výborne aj v našich podmienkach. Má svetloružovú farbu šupky a oranžovú dužinu. Má veľké hľuzy, ktoré rýchlo vyzrievajú a dobre sa skladujú.

 

 

 

Jewel sladký zemiakJewel: Odroda s názvom Jewel má medenú šupku aj dužinu a strednú veľkosť hľúz. Tiež sa veľmi dobre skladuje a dobre odoláva chorobám.

 

 

 

 

Batáty Bunch Porto RicoBunch Porto Rico: Je veľmi chutná odroda s medenou šupkou a oranžovou dužinou. Je to veľmi dobrá voľba pre menšie záhradky, pretože má neobvyklý kríčkový vzrast. Nevýhodou je že potrebuje dlhší čas na dozrievanie, približne takých 120 dní.

 

 

 

Odroda batátov MurasakiMurasaki: Tieto japonské bataty rozoznáte ihneď na prvý pohľad. Majú totiž výraznú fialovú šupku a vynikajúcu bielu dužinu orieškovej chuti. Hľuzy sú stredné až veľké.

 

 

 

 

 

O'Henry sladké zemiakyO’Henry: Táto odroda batátov sa vyznačuje výbornou sladkou chuťou a svetlo žltou dužinou. Rodí bohato, veľké hľuzy už po 90. dňoch od výsadby a je odolná proti chorobám.

 

 

 

Odroda batátov Stokes

 

 

Stokes: Sladké zemiaky nazývané Stokes disponujú atraktívnou fialovou farbu a ich dužina je tiež veľmi chutná.

 

 

 

 

 

Sladké zemiaky odrody VardamanVardaman: Ďalšia kríčkovitá odroda batátov pre menšie záhradky. Má zlatistú šupku a oranžovú dužinu. Plodí dlhé tenké hľuzy.

 

Ako bojovať so škodcami a chorobami

Južní záhradníci sa častejšie stretávajú s problémami so škodcami ako záhradníci v severných oblastiach.

Zemiaky najčastejšie trpia chorobami z oblasti plesní, čo sa dá ľahko riešiť postrekmi, dokonca aj preventívne. Ochranná lehota je potom do desiatich dní. Postreky sú vhodné aj v tých prípadoch, keď sú zemiaky už napadnuté plesňou a je potrebné ju zastaviť. Potom sú tu ale aj hnilobné infekcie, ktoré sa držia v ťažších pôdach a s ktorými nejde urobiť nič iné, než tu zemiaky aspoň tri sezóny nepestovať, aby zárodky hniloby odumreli “hladom”. Ide totiž o špecifické mikroorganizmy, ktoré žijú iba na zemiakoch a v nich.

Ako ich spoznáte? Tak, že počas zberu narazíte na mnoho nahnitých alebo úplne zhnitých zemiakov, a predtým bolo dlhodobejšie mokro. Ak sa hnilobná choroba zemiakov v ťažšej pôde objaví, je veľmi pravdepodobné, že príde znova, aj po viacročnej pauze v pestovaní. V ľahších pôdach s podielom piesku sa táto choroba nevyskytuje. Zemiaky trpia mnohými chorobami i škodcami, s tým bohužiaľ musíte počítať. Ale nie je to nutné riešiť chemicky, bio cesta sa dá nájsť aj v prípade zemiakov – len dá viac práce a vezme viac času. Typickým škodcom je drátovec.

 

 ⭐ Pásavka
Pásavka zemiaková sa zväčša na batátoch nevyskytuje. Ak by sa však náhodou predsa len objavila, možno bojovať pravidelným zberom ako dospelých chrobákov, tak nakladených vajíčok (skupinky oranžových alebo žltých vajíčok nakladených zo spodnej strany listu). Zbierate aj prípadné vyliahnuté larvy, ktoré sú červené alebo tmavo oranžovej farby, s čiernymi bodkami a hlavičkami. Najjednoduchší spôsob zberu je do vyššieho pohára alebo do zrezanej PET fľaše, odkiaľ len tak nevylezú. Akonáhle zber dokončíte, vysypte nádobu na pevný podklad (chodník, cestička v záhrade) a starostlivo rozdupte. Mandelinkám zaistíte bezbolestnú smrť a sebe čisté svedomie, že ste ich nenechali sa dlho trápiť.

Pásavku je možné likvidovať aj chemicky, bio postrekom, ktorý obsahuje látky vytvorené metabolizmom baktérií. Na tieto látky reagujú iba pásavky, niekedy však trvá aj 24 hodín, než pásavky uhynú. Nesmie sa striekať častejšie ako dvakrát do roka, aby si chrobák nevytvoril rezistenciu. Ochranná lehota je len sedem dní. Potom sú tu klasické chemické insekticídy, kde je však ochranná lehota 30 dní, najlepšie šesť týždňov.

 

 ⭐ Drôtovec
Aj s drôtovcami možno bojovať chemicky, ale to už pred výsadbou, kedy dva mesiace pred sadením zemiakov posypete záhony dusíkatým vápnom, zapracujete ho do zeme a riadne záhony prelejete. Potom ich prikryjete fóliou a necháte mesiac prikryté. Toto je mysliteľné len tam, kde pestujete zemiaky v menšom množstve, pre okamžitú spotrebu, nie na uskladnenie.

Prečo použiť dusíkaté vápno? Po zapracovaní do pôdy a preliatia zreaguje s vodou a vypúšťa kyanid, ktorý zlikviduje nežiaduce organizmy a semienka v pôde, zároveň záhon prehnojí. Len pozor, pôda musí mať dostatok času na to, aby sa prevzdušnila. S larvami drôtovca je mimo chemickej cestu možný len jediný boj, a to pravidelným odplevelovaním záhonu. Keď nie je v pôde dosť korienkov buriny, larvy sa tu nebudú držať. Drôtovec žije v larválnom štádiu štyri roky, takže keď sa objaví, nejakú dobu vám boj proti nemu zaberie. Ale hneď po prvom roku usilovného odstraňovania plevelu bude jeho výskyt výrazne menší.

 

⭐ Medzi plesňové choroby patrí čierna hniloba, ktorá má za následok kruhové tmavé škvrny na hľuzách. Infikované zemiaky zlikvidujte a nepoškodené korene vyliečte z tej istej plodiny, ale opatrne. Nezamieňajte si túto chorobu s menej závažným štrkom, ktorý vytvára malé, okrúhle, tmavé škvrny na povrchu hľúz, ale nemá vplyv na kvalitu stravovania.

 

⭐ Kmeňová hniloba alebo vädnutie je huba, ktorá vstupuje do rastlín poškodených hmyzom, neopatrným pestovaním alebo vetrom. Aj keď táto choroba nezabije rastliny, úroda bude zlá. Minimalizujte pravdepodobnosť ochorenia výsadbou iba zdravých listov. Znížte výskyt suchej hniloby, ktorá mumifikuje skladované zemiaky, udržiavaním mäsitých koreňov pri teplote 12 až 15 stupňov.

 

💡 Ako využiť sladké zemiaky na maximum? Batáty jedzte aj so šupkou, aby ste získali viac betakaroténu a vlákniny. Pečením alebo grilovaním sa v nich štiepia škroby na cukry, takže sú sladšie a telo z nich môže lepšie vstrebať betakarotén.

 

RECEPT Z BATÁTOV

💡 Krémová polievka zo sladkých zemiakov a červenej šošovice

Plná miska polievky zo sladkých zemiakovIngrediencie: 

  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 cibule
  • 2 ks bobkový list
  • 3/4 hrnčeka červenej šošovice
  • 3 – 4 PL masla
  • 2 ks batáty
  • 1,5 – 2 litre zeleninový vývar
  • podľa chuti – mlete čierne korenie, soľ, koriander

 

Postup:

Sladké zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska. Červenú šošovicu prepláchneme. Cibuľu olúpeme a nakrájame na štvrtky. Vo veľkom hrnci necháme rozpustiť maslo, vsypeme cibuľu a pár minút restujeme. Potom prihodíme olúpaný cesnak a krátko opražíme. Vsypeme sladké zemiaky, šošovicu, zalejeme horúcim zeleninovým vývarom alebo vodou a prihodíme bobkový list. Polievku varíme asi 20 minút do zmäknutia sladkých zemiakov a šošovice. Potom osolíme, okoreníme a odoberieme jednu naberačku šošovice. Sladké zemiaky, cibuľu a cesnak z naberačky vyberieme späť do hrnca. Potom obsah v hrnci rozmixujeme do hladkej konzistencie (bobkový list vyberieme) a pridáme späť odloženou naberačku šošovice. Polievku dokoreníme korením, koriandrom a podľa chuti dosolíme. Krémová polievka z sladkých zemiakov a červenej šošovky je najlepšia druhý deň po odležaní. Podávame ju s pečivom, krutónmi či samostatne.

 

10 dôvodov prečo konzumovať batáty – sladké zemiaky:

  1. batáty obsahujú vysoký podiel draslíka, ktorý je veľmi účinný pri liečbe srdcovocievnych ochorení, preto pomáhajú predchádzať infarktom a mŕtvici. Draslík napomáha k udržaniu rovnováhy tela (ustálenie krvného tlaku a regulárna činnosť srdca),
  2. sladké zemiaky obsahujú vysoký obsah antioxidantov, vďaka ktorým môžete predchádzať chorobám ako sú astma, artritída, srdcové ochorenia a mnohé ďalšie,
  3. sú výborným zdrojom karbohydrátov, čo znamená, že sú vhodné aj pre cukrovkárov a ľudí, ktorí majú problémy s tlakom, batáty totiž pomáhajú ustaľovať hladinu cukru v krvi,
  4. zabezpečujú zdravý zažívací trakt, pomáhajú pri problémoch so zápchou a eliminujú riziko rakoviny hrubého čreva,
  5. sladké zemiaky sú mimoriadne vhodné pre tehotné ženy aj na ženy, ktoré tehotenstvo plánujú, pretože obsahujú vysoké hodnoty folacínu, čo je látka, ktorá zohráva hlavnú úlohu pri gravidite,
  6. čo je skutočne zaujímavé, tradičná čínska medicína dokonca verí, že batáty ohrievajú žalúdok, posilňujú vnútorné orgány a podporujú energiu čchi,
  7. vďaka vysokému zastúpeniu vitamínov a minerálov dokonale posilňujú imunitu,
  8. batáty dokážu udržať telo v stresových situáciách. Ľudia, ktorí sú pravidelne pod stresom, spotrebúvajú veľké množstvo draslíka. Batáty okrem draslíka obsahujú aj iné dôležité minerály, ktoré dokážu telo ochrániť a zásobovať,
  9. vďaka prírodným cukrom sú sladké zemiaky ideálne na redukciu váhy,
  10. batáty sú výrazným zdrojom vlákniny, železa, naturálnych cukrov, karbohydrátov, proteínov, karotenoidov, vitamínu C, vápnika a mnohých ďalších priaznivých prvkov.

 

Obohaťte si jedálny lístok o batáty

Batáty sa dajú pripraviť naozaj na mnoho spôsobov. Okrem receptu na chutnú polievku vám prinášame ešte zopár tipov, ako si obohatiť svoj jedálniček o sladké zemiaky:

  • Batáty nakrájajte na tenké plátky, pokvapkajte olivovým olejom a upečte do krehka v rúre. Za okamih si tak pripravíte chutné zemiakové lupienky.
  • Tenké plátky varených sladkých zemiakov si pridajte napríklad do pikantných sendvičov.
  • Varené sladké zemiaky roztlačte spolu s nastrúhaným parmezánom a nahradzujte nimi polovicu syra v lasagniach.
  • Tekvicu v koláči skúste nahradiť batátmi, to je obohatenie, čo poviete?
  • Pridajte trochu javorového sirupu do rozpučených sladkých zemiakov a vznikne vám netradičný dezert.
  • Uvarte sladké zemiaky, ešte teplé ich olúpte a nakrájajte na kúsky. Premiešajte ich so zálievkou z limetkovej šťavy, olivového oleja, nasekaných jarných cibuliek, karí a soli. Za krátko vám vznikne chutný šalátik.
  • Chýbať nemôžu ani obľúbené batátové hranolky. Nakrájajte ošúpané batáty na hranolky, posypte ich obľúbenou koreninou, pokvapkajte olivovým olejom a taktiež môžete pridať tymián a dajte ich piecť do vyhriatej rúry. 

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
4/5 - (4 votes)
Autor článku
Veronika Štrbová

Rada píšem články, ktoré sú zaujímavé a majú pridanú hodnotu. Praktické rady do domácnosti, návody či nápady, ktoré využijú mnohí z vás v každodennom živote. Pravidelne testujem rozličné užitočné produkty. Verím, že aj moje články vám pomôžu nájsť odpoveď na rôzne, doteraz nevyriešené otázky.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.