Topinambur, nazývaný aj slnečnica hľuznatá, alebo židovský zemiak, je koreňová zelenina, ktorá sa konzumuje a pripravuje podobne ako zemiaky. Pretože obsahuje menej škrobu, mnoho ľudí, ktorí sa snažia obmedziť sacharidy, dáva topinamburu prednosť pred zemiakmi. Je chutný, dostupný celú zimu, mimoriadne ľahko sa pestuje, je absolútne nenáročný, takmer bezúdržbový a ideálny pre začiatočníkov. Niektorí považujú jeho pestovanie dokonca až za príliš jednoduché. Bežná poznámka záhradkárov, ktorí pestovali túto zeleninu, je, že ju musíte zasadiť iba raz a budete ju mať navždy, bez ohľadu na to, ako veľmi sa jej pokúsite zbaviť! Topinambur a jeho pestovanie je zárukou výdatnej úrody a krásnych žltých kvetov s minimálnym až žiadnym úsilím.
Univerzálne granulované hnojivo s optimálnym pomerom živín k výžive vašich plodín, ale aj trávnika. Celosezónne uplatnenie v celej záhrade.
TIP č.1: porovnanie cien vo všetkých dostupných eshopoch TIP č.2: možnosť bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkom"
Topinambur – pestovanie
Topinambur (Helianthus tuberosus) je trvalka – príbuzná slnečnice, pochádzajúca zo Severnej Ameriky. Produkuje hrčkovité hľuzy s bielou dužinou (alebo menej často s červenou dužinou), ktoré sa vykopávajú na jeseň. Dajú sa upravovať ako zemiaky, buď smažené, pečené alebo varené, alebo konzumovať surové s chuťou a chrumkavosťou podobnou vodným gaštanom. Ak ste vy alebo niekto, na kom vám záleží, diabetik, naučiť sa pestovať topinambur môže byť prejavom starostlivosti a pozornosti. Hľuzy namiesto sacharidov obsahujú inulín, ktorý sa pri trávení štiepi na fruktózu, ktorá je vhodnejšia ako glukóza.
Topinambur sa často predáva bez názvu a na výsadbu si môžete kúpiť niečo od miestneho obchodníka, ale už aj pomenované odrody sú čoraz bežnejšie. Topinamburom sa darí dobre dobre takmer kdekoľvek. Môžete ich pestovať v akomkoľvek podnebí, na plnom slnku až v polotieni. Nie sú náročné na pôdu; dokonca budú pomerne spoľahlivo produkovať aj v hlinitých pôdach. Najlepšie rastú vo voľnej, úrodnej pôde. Pretože topinambury sú trvalky, mali by ste im vyhradiť vlastné miesto v záhrade. Rastú do výšky, takže ich vysádzajte na miesto, kde nebudú tieniť zvyšok vašich plodín. Ideálna by bola severná strana záhonu.
Výsadba
Topinambur sa nezačína zo semena, ale z hľúz. Kúpite ich v marci a apríli, ale oveľa ťažšie ako naučiť sa, ako pestovať topinambur, je zistiť, kde ho nájsť. Väčšina záhradných centier ho nedrží, ale veľa online predajcov áno. Alebo môžete vyskúšať zasadiť topinambury, ktoré ste si kúpili v supermarkete!
Pestovanie topinamburu začína pôdou. Zatiaľ čo rastliny rastú a produkujú kvety takmer v každom druhu pôdy, úroda je lepšia, ak sú vysadené vo voľnej, dobre prevzdušnenej a dobre priepustnej pôde. Rastliny tiež produkujú väčšie výnosy v mierne zásaditej pôde, ale pre domáceho záhradkára skvelo funguje aj neutrálna pôda. Pri výsadbe by sa malo do pôdy zapracovať viacúčelové hnojivo.
Topinambur môžete vysádzať na jeseň alebo na jar šesť až osem týždňov pred posledným dátumom mrazu. Či tak, alebo onak funguje dobre. Uistite sa, že každá hľuza, ktorú zasadíte, má aspoň jedno „oko“. Hľuzy zasaďte do dobre pripravenej pôdy a vysaďte ich do hĺbky 10 – 15 cm vo vzdialenosti 30 cm. Ak máte obzvlášť radi topinambury a sadíte ich vo veľkom, rady vysádzajte 1,5 m od seba. Hľuzy možno pestovať aj vo veľkých kadiach naplnených dobrým kompostom.
V tomto bode sa bez kvalitného náradia nezaobídete…
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
Starostlivosť
Starostlivosť o topinambur je celkom jednoduchá. Ľahká kultivácia a odstraňovanie buriny by sa mali začať hneď, ako sa objavia klíčky. Len čo sú rastliny usadené, nie je potrebné ich kultivovať. Polievanie je nevyhnutné a rastliny by mali dostávať najmenej 2,5 cm týždenne, aby sa podporil rast hľuzy. Kvitnutie sa začína v auguste a ponúka pastvu pre oči.
Pretože rastú tak vysoko (ľahko dosahujú 2 metre alebo viac), rastliny môžu trpieť vetrom, alebo zatieniť iné plodiny. Ak je pravdepodobné, že sa to stane, v polovici leta odrežte stonky asi na 120 cm. Vďaka tomu sa rozvetvia a vytvoria sa kompaktnejšie rastliny. Orezanie odrádza tiež od kvitnutia (ktoré sa začína v auguste) a naopak ich povzbudzuje, aby vložili svoju energiu do produkovania väčších hľúz.
Keď lístie začne na jeseň žltnúť, orežte ho a nechajte 8 cm pne nad úrovňou terénu. Umiestnite odrezky nad rastliny, aby bola pôda teplá a aby sa uľahčilo vyberanie hľúz v mrazivom počasí.
Pri odstraňovaní buriny rukavice zaručene oceníte…
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
Je topinambur invazívna rastlina?
Topinambur vyzerá podobne ako slnečnica, ale na rozdiel od slnečnice, ktorá „sa vie správať“, je topinambur agresívna rastlina. Aj keď sú robustné podzemné hľuzy topinamburu jedlé a vysoko výživné, je veľmi ťažké ich ovládať. Každá rastlina produkuje od 75 do 200 hľúz v jednom vegetačnom období a každá hľuza je schopná vyslať až šesť výhonkov. Je ľahké pochopiť, ako spôsobuje topinambur bolesti hlavy.
➡️ Ako udržať topinambur pod kontrolou?
Topinambur vyvíja nové výhonky iba na hľuzách vytvorených v predchádzajúcom roku. Môže sa zdať logické, že topinambur by sa mal dať ľahko ovládať jednoduchým vykopávaním hľúz, ale žiaľ, veci nie sú také jednoduché, pretože lokalizácia všetkých hľúz, ktoré rastú na dlhých výhonkoch, je takmer nemožná.
Účinnejším spôsobom, ako regulovať topinambur, je vytrhávať mladé rastliny hneď po tom, ako sa na jar objavia – najlepšie keď sú vysoké asi 10 až 20 centimetrov. Ak máte veľký záhon topinamburu alebo ak vám pučí na trávniku, môžete ho pokosiť. Každá z týchto metód funguje, pretože nové hľuzy sa nedokážu vyvinúť bez nadzemných výhonkov. Celková kontrola nad topinamburom však vyžaduje, aby ste boli veľmi ostražití a odstránili každý jeden výhonok.
Ak máte v úmysle vypestovať si malý záhon topinamburu pre zber hľúz, najlepším spôsobom, ako túto rastlinu riadiť, je odštipnúť kvety z rastlín skôr, ako prejdú do semien. Kvety sú atraktívne a dobre sa s nimi pracuje v kyticiach, takže nimi nebudete mrhať. Keď zbierate hľuzy na jeseň, vykopte čo najviac hľúz, aby ste mali rast stále pod kontrolou.
Škodcovia a choroby
Škodcovia a choroby nie sú pre topinambury takmer nijakým problémom. Najväčší problém, ktorý budete mať, bude mať ich pod kontrolou. Dôkladný zber v každom prípade pomôže. Je nepravdepodobné, že zhromaždíte všetky hľuzy, takže môžete rátať s tým, že ich budete mať každý rok. Aj z najmenšieho kúska hľuzy vyrastie rastlina a v nasledujúcom roku vyprodukuje ešte viac hľúz.
➡️ Slimáky
Tieto sa živia mladými sadenicami a na pôde okolo vašej plodiny, ako aj na listoch, uvidíte povestnú slizovitú stopu. Existuje mnoho spôsobov, ako kontrolovať slimáky, vrátane pivových pascí, pilinových bariér alebo bariér z vaječných škrupín, medenej pásky a biokontroly.
➡️ Hlízenka hľuznatá (Sclerotinia sclerotiorum)
Po infikovaní týmto plesňovým ochorením rastliny hnijú na základni a na postihnutých častiach môže rásť biela nadýchaná pleseň. Toto ochorenie môže zostať v pôde dlho, preto okamžite zničte všetky infikované rastliny, aby ste zabránili vniknutiu do pôdy. Stopky nekompostujte.
Zber
Hľuzy je možné zberať 4 až 6 týždňov po odkvitnutí. Aj keď sú kvety pekné, výnosy budú lepšie, ak sa puky odštipnú, ako sa objavia. V chladnejších oblastiach s dobre priepustnými pôdami je lepšie vykopať ich iba na aktuálne použitie. Topinambury vykopané po prvom mraze alebo dvoch sú oveľa sladšie a plné chuti. Môžete ich vykopať kedykoľvek, pokiaľ pôda nie je zamrznutá. Ak chcete predĺžiť možnosť zberu, po prvom mrazu pridajte silnú vrstvu mulča. To zabráni tomu, aby vám zamrzla zem a „kúpi vám to“ ešte pár týždňov na zber hľúz.
➡️ Opätovná výsadba pre nasledujúcu úrodu
Nie je potrebné vykopať všetky hľuzy, ak ste im vytvorili trvalé lôžko, ale ak to neurobíte, o pár rokov bude preťažené. Na začiatku jari teda prekopte záhon, odstráňte všetko, čo nájdete a znova vysaďte (ak chcete, na rovnaké miesto) tie najhladšie a najväčšie, na ktoré narazíte. To zabezpečí v budúcich rokoch menej hrčkovité hľuzy.
Pri opätovnej výsadbe sa vám možno zídu aj takéto sety náradia:
Skladovanie
Topinambur neumývajte, kým nebudete pripravení na použitie. Koža je tenká a ak je vlhká, môže plesnivieť. Ináč uchovávajte túto zeleninu rovnako ako akýkoľvek iný koreň, na chladnom a suchom mieste mimo priameho slnečného žiarenia. Ak sa skladujú týmto spôsobom, topinambury vydržia mesiace. Tiež zostanú čerstvé v chladničke, aj keď po niekoľkých týždňoch skontrolujte, či nie sú dehydrované. Akonáhle sú topinambury umyté a nakrájané, v dobre v zapečatenej nádobe vydržia niekoľko dní až pár týždňov. Uvarené topinambury by mali byť v chlade a spotrebované do dvoch dní. Konzervovanie a zmrazovanie sa neodporúča kvôli zmene farby a zhoršeniu textúry.
Hľuza tejto rastliny uchováva škrob vo forme inulínu, polyméru fruktózy. Inulín je trávený v hrubom čreve mikroorganizmami, čo vedie k niekoľkým zaujímavým javom:
Partnerské rastliny
Keď počujete „jedlá slnečnica“, pravdepodobne si spomeniete na krásny vysoký kvet a lahodné slnečnicové semienka. Helianthus tuberosa, tiež známy ako topinambur, alebo slnečnica hľuznatá, je však členom rodiny slnečnice, ktorá sa pestuje a zberá pre hľuzy, nie semená. Topinambur je trvalka, ktorá dorastá do výšky 2 m a počas leta je pokrytá malými kvetmi podobnými slnečnici. Ktoré rastliny sú pre ňu vhodnými partnermi a ktoré nie?
Ako okrasná a jedlá rastlina má topinambur množstvo priateľov v zeleninovej záhrade aj na záhonoch. Priťahuje opeľovače, užitočný hmyz a vtáky. Môže však byť tiež náchylný na vošky. V skutočnosti sa niekedy používa ako návnada vošiek. Topinambur môže brániť rastu zemiakov a paradajok, preto by nemal byť umiestnený v blízkosti žiadneho z nich. Ďalším varovaním je, že rastlina môže byť invazívna, ak nie je udržiavaná pod kontrolou. Čo teda sadiť s topinamburom?
- uhorky
- šalát
- špenát
- brokolicu
- karfiol
- kapustu
- melóny
Vysaďte topinambur na najslnečnejšie miesto záhrady a potom tieto malé plodiny vysaďte tam, kde budú mať úžitok z jeho tieňa. Uhorky môžu tiež vyliezť na jeho silné pevné stonky. Fazuľa je tiež prospešným spoločníkom pre topinambury. Dodáva pôde dusík a na oplátku je schopná použiť ako oporu pevné stonky Helianthus tuberosa. Rebarbora je takisto dobrým spoločníkom, ako aj niektoré bylinky:
- harmanček
- mäta
- citrónová tráva
- čakanka
- borák lekársky
Kontrast žltých kvetov topinamburu a žiarivých modrých kvetov boráku lekárskeho alebo čakanky je krásny a veľmi pútavý.
Nutričné hodnoty topinamburu, alebo prečo sa jeho pestovanie oplatí zvážiť?
Jedna šálka nakrájaných, surových topinamburov obsahuje 110 kalórií, 3 gramy bielkovín a 26,2 gramov sacharidov, vrátane 2,4 gramu vlákniny, resp. 25 percent jej dennej hodnoty. Vláknina môže podľa pomôcť znížiť riziko vysokého cholesterolu, zápchy, srdcových chorôb a určitých druhov rakoviny. Môže tiež uľahčiť kontrolu hladiny cukru v krvi a udržanie zdravej hmotnosti.
➡️ Obsah vitamínov
Každá dávka topinamburu ponúka 10 percent dennej hodnoty pre vitamín C a niacín a 30 percent dennej hodnoty pre tiamín. Vitamín C pôsobí ako antioxidant a obmedzuje poškodenie buniek, ktoré spôsobujú voľné radikály. Vyšší príjem vitamínu C môže pomôcť znížiť riziko srdcových chorôb a mŕtvice. Niacín a tiamín sú vitamíny skupiny B, ktoré pomáhajú udržiavať vaše vlasy, pokožku a oči zdravé a ktoré prijatú potravu premenia na energiu pre vaše telo.
➡️ Obsah minerálov
Keď si dáte šálku nakrájaného topinamburu, získate 11 percent dennej hodnoty pre meď, 12 percent pre fosfor, 18 percent pre draslík a 28 percent dennej hodnoty pre železo. Meď a železo potrebujete na tvorbu červených krviniek, ktoré prenášajú kyslík vo vašom tele tam, kde je to potrebné a draslík hrá úlohu pri tvorbe bielkovín. Zvýšenie draslíka v potrave je okrem zníženia nadbytku sodíka obzvlášť prospešné aj pre ľudí s rizikom vysokého krvného tlaku. Fosfor pomáha formovať silné kosti a DNA.
➡️ Obsah proteínov
Topinambury majú vysoký obsah bielkovín. Nielen, že tento úžasný koreň obsahuje viac bielkovín ako väčšina ostatných koreňových rastlín, má tiež vysoký obsah síru obsahujúcich esenciálnych aminokyselín taurínu, metionínu, homocysteínu a cysteínu. Tieto aminokyseliny obsahujúce síru sú nevyhnutné pre udržanie flexibility spojivového tkaniva a tiež pre umožnenie detoxikácie pečene.
➡️ Prebiotické účinky
Väčšina uhľohydrátov v topinambure je vo forme inulínu. Inulín pôsobí ako prebiotikum a poskytuje zdroj potravy pre užitočné probiotické organizmy vo vašom tele. Probiotiká môžu pomôcť zlepšiť vašu imunitnú funkciu, produkovať vitamíny, znížiť hladinu cholesterolu a zabrániť množeniu baktérií spôsobujúcich choroby. Konzumácia prebiotík môže byť jednoduchší spôsob, ako zvýšiť probiotické organizmy vo vašom tele, ako užívanie probiotických doplnkov, pretože sa nemusíte obávať, že neprežijú tráviaci proces ako pri probiotikách. Štúdia publikovaná v časopise „British Journal of Nutrition“ z roku 2010 zistila, že pitie ovocných a zeleninových štiav obsahujúcich inulín z topinamburu zvýšilo množstvo určitých druhov probiotických baktérií v tele. Vďaka vysokej hladine probiotík ovplyvňuje táto malá zelenina spôsob, akým telo metabolizuje tuky spolu s normalizáciou hladín triglyceridov v krvi.
Ako pripraviť topinambur?
Najväčšou záhadou obklopujúcou topinambur je, čo by ste s ním vlastne mali robiť. Topinambur je jedlá hľuza, ktorá, rovnako ako zemiaky rastie po zemou. Pestovali ho Indiáni a po kolonizácii Ameriky sa stal obľúbenou plodinou aj v Európe. Topinambury vyzerajú trochu ako veľký zázvor. Chuť je však mierne oriešková a lahodná – ako kríženec artičoku a najlepšieho zemiaku, aký ste kedy mali.
➡️ Spôsoby prípravy
Túto mnohostrannú zeleninu je možné pripraviť rovnako ako akúkoľvek inú koreňovú zeleninu. Ak si nie ste istí, či vám vôbec chutí, vyskúšajte ju najskôr v polievke. Takto sa zoznámite s chuťou tejto zeleniny. Medzi ďalšie spôsoby prípravy topinamburu patrí:
- surové – na rozdiel od zemiakov sa topinambury dajú konzumovať aj surové. Nastrúhané alebo nakrájané na tenké plátky dodajú surovému zelenému šalátu trochu chrumkavosti a textúry, podobne ako jicama
- dusené / varené – topinambury môžu byť tiež dusené, varené alebo dokonca pripravené v mikrovlnke, podobne ako zemiaky. Varte ich vo vode 10 až 15 minút alebo kým nie sú mäkké. Väčšie hľuzy budú potrebovať o niečo viac času a rovnako ako zemiaky ich môžete najskôr nakrájať, aby sa uvarili o rýchlejšie. Pri varení zvyknú byť trochu kašovité, takže lepšia voľba je ich naparovanie..
- smažené – tenké plátky topinamburov môžu byť vysmážané na oleji do zlatista. Ak sú nakrájané na dostatočne tenké plátky a osolené, budú chutiť trochu ako zemiakové chipsy.
- pyré – rovnako ako zemiaky môžu byť topinambury pripravené ako pyré
- grilované – ak chcete grilovať topinambury nakrájajte ich na tenké plátky a potrite olivovým olejom predtým, ako ich uložíte na gril, alebo zabaľte do fóliového obalu postriekaného olejom
- pečené – ďalšou možnosťou je pečenie topinambur v rúre. Rúru vyhrejte na 200 stupňov C, pokvapkajte nahrubo nakrájané hľuzy olejom, soľou a korením a pečte ich v rúre 35 až 45 minút, alebo kým nebudú mäkké a zlatohnedé. Pečenie im dodáva sladkú, karamelizovanú chuť, ktorá trochu chrumká
➡️ Môže sa konzumovať šupka?
Aj keď sú šupky topinambur jedlé, niektorým pripadá ich chuť príliš zemitá. Iní zas túto prírodnú chuť majú radi a považujú ju za súčasť zemitého šarmu topinambur. Šupky sú však vláknité, takže je vhodné ich najprv uvariť.
➡️ Drobné upozornenie na záver
Topinambury majú trochu pošramotenú reputáciu a to z jedného dôvodu – koreňová zelenina má vysoký obsah inulínu, čo je druh sacharidu, ktorý spôsobuje plynatosť a nadúvanie. Je veľmi pravdepodobné, že bude mať tento vedľajší účinok, ak sa podáva v surovom stave, takže prvých párkrát, keď hľuzu podávate v šaláte, choďte na to pomaly. Množstvo inulínu sa líši od hľuzy ku hľuze a líši sa aj citlivosť človeka. Preto to nebude mať na všetkých rovnaký dopad.
Zdroje informácií:
- https://www.thespruce.com/how-to-grow-organic-jerusalem-artichokes-2539639
- https://www.rhs.org.uk/advice/grow-your-own/vegetables/jerusalem-artichoke
- https://www.chatelaine.com/health/diet/five-health-benefits-of-jerusalem-artichokes-sunchokes/
Článok je zaradený do kategórie: Starostlivosť o záhradu
Mohlo by vás zaujímať
- Čierna reďkovka je chutná koreňová zelenina, ako na jej pestovanie, účinky, recepty na jej využitie
- Mesačné jahody - ako ich pestovať a rozmnožovať, najlepšie odrody
- Dula je zabudnuté ovocie, ktoré musíte skúsiť - ako na jej pestovanie, využitie a pár receptov k tomu
- Poznáte Mangold? Ako na jeho pestovanie, o jeho účinkoch a pár skvelých receptov k tomu
- Čajot je exotická zelenina z trópov, viete na čo ju použiť? Recepty, využitie, pestovanie rastliny
- Lunárny kalendár pre záhradkárov - máj 2024
- Kamélia japonská - ako pestovať „japonskú ružu“ v byte aj v záhrade
- Je šalotka cibuľa alebo nie? Toto sú hlavné rozdiely a kde všade šalotku môžete použiť, výborná je aj zaváraná!
- Ako na pestovanie Aloe vera - starostlivosť o rastlinu a ako ju doma spracovať na gél či nápoj
- Ako správne pestovať rodiaci banánovník aj v byte v kvetináči - starostlivosť, choroby