Tekvice sú symbolom jesene a pokiaľ ide o ich odrody, možnosti sú nekonečné. Môžete si vybrať z bielych, alebo oranžových, mini alebo veľkých a dokonca aj takých ktoré sú vhodné na vyrezávanie, alebo takých, ktoré sú ideálne na pečenie koláčov. Aj keď sa určite môžete vydať ľahšou cestou a kúpiť si ich na miestnom trhu, rovnako zábavné však môže byť vypestovať si ich všetky vo vlastnej záhrade.
Či už ich použijete na vyrezávanie alebo varenie, tekvice nesklamú! Naučte sa, ako ich sadiť, pestovať, zbierať, ošetrovať aj skladovať.
Čím viac možností, tým ťažšie sa vyberá… Čo tak skúsiť všetky!
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
Tekvice – aktuálne fakty
Tekvica patrí do čeľade tekvicovitých (Cucurbitacea). Anglický názov pumpkin je odvodený z gréckeho slova „peopon“, čo znamená „veľký melón“. Podľa archeologických dôkazov tekvica pochádza z juhozápadnej časti Spojených štátov, Mexika a krajín Južnej Ameriky vrátane Kolumbie, Ekvádoru a Peru. Táto odolná zelenina sa pestuje približne od roku 3 500 pred Kristom – najstaršie domestikované tekvicové semená objavili archeológovia v mexickej vysočine Oaxaca. Pôvodné tekvice však boli malé a tvrdé s horkastou príchuťou.
➡️ Druhy tekvíc
V súčasnosti existuje viac ako 45 rôznych druhov tekvíc a pestujú sa na každom kontinente okrem Antarktídy. Rozdeľujeme ich do štyroch základných skupín:
- Cucurbita pepo – tekvica obyčajná: jej najrozšírenejšie odrody patria do poddruhu Cucurbita pepo subsp. pepo, nazývané letná tekvica. Členovia Cucurbita pepo veľmi líšia vzhľadom, najmä pokiaľ ide o ich plody. Patria sem cukety, patizóny, olejná tekvica, špagetová tekvica a okrasné tekvičky.
- C.maxima – tekvica veľkoplodá: C. maxima je jednoročná bylina s hrubými popínavými alebo plazivými stonkami. Koreňový systém je dobre vyvinutý a korene sú až 40 cm hlboké a 5 m dlhé. Jej najznámejšou odrodou je Hokkaido.
- C.ficifolia – tekvica figolistá: je popínavá rastlina s krátku životnosťou, ktorá produkuje silné jednoročné stonky z trváceho podpníka. Stonky sa často rozprestierajú po zemi, ale môžu sa samé podopierať pomocou úponkov. U nás sa využíva ako podnož na štepenie uhoriek a melónov. V teplejších oblastiach sveta sa však pestuje aj pre svoje jedlé plody.
- C.moschata – tekvica muškátová: je známa pod názvom maslová. Má žlté plody nesúce kvety, ktoré sa vytvárajú počas leta a plody, ktoré dozrievajú koncom leta až na jeseň. Sladká, vlhká a oriešková chuť maslovej tekvice je trochu ako sladké zemiaky a niektorí hovoria, že karamelová.
➡️ Letné a zimné tekvice
Väčšina letných tekvíc sú odrody Cucurbita pepo. Rastliny letnej tekvice sa líšia od zimnej tým, že väčšina letných odrôd prináša svoje plody na krovinatých rastlinách a nie na viničoch, alebo rozľahlých rastlinách, ako sú zimné tekvice. Letné tekvice sa zbierajú vtedy, keď sú ich šupky ešte mäkké a jedlé a plody ešte nezrelé.
Zimné tekvice sa na druhej strane zbierajú, keď sú plody zrelé a ich kôra je tvrdá a hrubá. Vďaka hrubým šupkám zimnej tekvice vs. mäkkým šupkám letnej tekvice má zimná tekvica dlhšiu skladovateľnosť ako letná tekvica. Letné tekvice si vychutnáte len krátku sezónu, zatiaľ čo zimné si môžete vychutnávať dlho po zbere.
Výsadba tekvice
Vyberte priestranné stanovište s plným slnkom a kvalitnou pôdou, ktorá dobre odvodňuje. Najlepšie sú piesočnaté pôdy s vysokým obsahom organickej hmoty. Ak je pôda ťažká ílovitá, pridajte organickú hmotu, ako je kompost, starý hnoj alebo zaorané zelené plodiny. Ideálna hodnota pH sa pohybuje od 6,0 do 6,8. Otestujte pôdu a dodržujte všetky uvedené odporúčania.
Tekvice tiež potrebujú priestor na rozbehnutie rozľahlých viničov. Ak je priestor vašej záhrady obmedzený, žiadny strach! Vysaďte tekvice na okraj záhrady a nasmerujte porast viniča cez trávnik alebo chodník. Vinič bude obťažovať len niekoľko týždňov. Tekvicu môžete pestovať aj vo veľkých 20 až 40 litrových nádobách. Alebo skúste miniatúrne odrody.
V prípade priestorovej núdze môžete tekvicu pestovať aj vo veľkých kvetináčoch
➡️Kedy sadiť?
Počkajte, kým teplota pôdy nevystúpi na 15 °C a pominie nebezpečenstvo mrazu, pretože semená potrebujú na klíčenie teplo a rastliny sú extrémne citlivé na mráz. Tieto viniče preferujú teploty medzi 20-35 °C.
- Semená tekvice sa zvyčajne vysievajú priamo do pôdy po pominutí nebezpečenstva mrazov.
- Ak je vegetačné obdobie veľmi krátke, vysievajte v interiéri 2 až 4 týždne pred posledným jarným mrazom. Tekvicové semená klíčia a rastú rýchlo. Začnite s 5 až 8 cm kvetináčom, ako je napríklad biologicky rozložiteľný kvetináč, ktorý je možné presadiť priamo do zeme. Zasaďte dve semená do kvetináča a odstrihnite jednu zo sadeníc, keď je jasné, ktorej sa viac darí. Budete tiež potrebovať svetlo. Ideálne je asi 12 hodín v okne orientovanom na juh. Ešte lepšie je pestovať sadenice pod svetlami, alebo v skleníku. Cieľom je vypestovať sadenice, ktoré sú veľké – ale nie príliš veľké. Robustná sadenica, ktorá je 8 až 10 cm vysoká s dvoma alebo viacerými sadami “skutočných listov” je to pravé. Ak sa pestuje vo vnútri príliš dlho – alebo v príliš veľkom kvetináči – rastliny budú „ťarbavé“ a ťažko sa presádzajú.
- Sadenice pred presadením do teplej, odležanej pôdy obohatenej o hnoj/kompost otužujte.
➡️Ako sadiť?
Tekvice sú nenásytné. Aspoň 2 týždne pred plánovanou výsadbou zamiešajte do pôdy na mieste výsadby veľa kompostu, alebo odležaného hnoja.
- Tekvice majú rozsiahle koreňové systémy a budú kladne reagovať na aplikáciu10-10-10 hnojiva. Hnojivo by sa malo nasypať rovnomerne a zapracovať do vrchných 5 až 8 cm pôdy pred výsevom.
- Silne kyslé pôdy bude potrebné vápniť. Ak váš test pôdy zistí, že pH pôdy je príliš nízke, pridajte odporúčané množstvo vápna.
- Tekvicové semená sa zvyčajne vysádzajú dvoma spôsobmi: riadky alebo kopce.
- Kopec neznamená, že pôda musí byť nahromadená; je to miesto obsahujúce skupinu rastlín alebo semien. Pôda sa takto rýchlejšie zahreje (takže semená rýchlejšie klíčia) a pomáha to pri odvodňovaní a kontrole škodcov.
- Pre kopce: Zasaďte 1,2 až 2,5 m od seba. Pôda na každom kopci môže byť nakopená alebo ponechaná na úrovni zvyšku oblasti. Semená nasaďte do hĺbky 2,5 cm so 4 alebo 5 semenami na kopec. Udržujte ich vlhké až do klíčenia.
- Keď sú rastliny vysoké 5 až 8 cm, zredukujte ich na 2 až 3 rastliny na kopec odstrihnutím nežiaducich rastlín bez toho, aby ste narušili korene ostatných.
- Pre riadky: Semená zasejte asi 15 až 30 cm od seba do riadkov, ktoré sú od seba vzdialené 2 až 3 m. Akonáhle sadenice vyrastú, stenčujte na jednu rastlinu každých 0,5 až 1m.
Pri výsadbe sa vám takéto drobné náradie rozhodne zíde
Starostlivosť
Vzhľadom na neuveriteľne rýchly a veľkosť vytvorených tekvíc potrebujú počas vegetačného obdobia veľa slnečného svetla, vody a hnojív. Pri správnej starostlivosti však konečný výsledok stojí za tú námahu.
➡️ Požiadavky na slnečné svetlo
Semená zasejte na stanovište, kde budú rastliny počas značnej časti dňa na plnom slnku. Tekvice potrebujú každý deň aspoň 6 až 8 hodín priameho slnečného žiarenia. Slnečné svetlo je nevyhnutné pre fotosyntézu a ďalšie rastové procesy, ktoré vytvárajú krásne plody, ktoré zbierame.
➡️ Požiadavky na vodu
Tekvice sú veľmi smädné rastliny a potrebujú veľa vody. Doprajte im 2,5 cm zálievky za týždeň. Zalievajte hlboko, najmä kým sa rastliny usadia. Pri zalievaní: Keď nie je slnečný deň, pokúste sa udržať lístie a plody suché. Vlhkosť zvyšuje pravdepodobnosť hniloby a iných chorôb. Okolo tekvíc rozložte mulč, aby ste udržali vlhkosť, potlačili burinu a odradili škodcov.
➡️ Hnojenie
Vzhľadom na ich plodný rast viniča a veľkosť plodov, sú všetky tekvice náročné na živiny, čo znamená, že potrebujú pravidelné hnojivo. Prospieva im hnojivo s postupným uvoľňovaním, ktoré sa aplikuje každých pár týždňov počas vegetačného obdobia. Na začiatku sezóny použite hnojivo s vysokým obsahom dusíka, aby ste podporili rast listov, a keď začnú kvitnúť, prejdite na formulu s vyšším obsahom fosforu.
➡️ Pletie buriny
Je nevyhnutné udržiavať burinu na uzde. Pri kultivácii buďte opatrní, aby ste nenarušili plytký koreňový systém. Keď tekvice rastú a zapĺňajú sa, prirodzene pokryjú pôdu a zatienia mnohé buriny.
➡️ Ďalšie odporúčania
Na ochranu rastlín na začiatku sezóny a na prevenciu problémov s hmyzom používajte kryty riadkov. Nezabudnite však pred kvitnutím odstrániť kryty, aby ste umožnili opeľovanie hmyzom. Včely sú pre opeľovanie nevyhnutné, takže buďte opatrní pri používaní insekticídov na ničenie chrobákov, alebo fungicídov na kontrolu húb. Ak ich musíte použiť, aplikujte len neskoro popoludní alebo podvečer, keď sa kvety zatvoria. Ak chcete prilákať viac včiel, pestujte farebné kvety v blízkosti tekvice. Uvedomte si, že slabé svetlo, priveľa hnojív, zlé počasie v čase kvitnutia a znížená aktivita opeľujúceho hmyzu môžu mať za následok slabú úrodu a nadmerné opadanie kvetov.
Bežné problémy tekvice
Či už pestujete tekvice na prípadné vyrezávanie s deťmi, alebo niektorú z chutných odrôd na pečenie, varenie alebo konzervovanie, pri pestovaní tekvíc sa určite stretnete s problémami. Môže to byť invázia hmyzu, alebo to môže byť niektorá z mnohých chorôb tekvíc ohrozujúcich vašu úrodu. Identifikácia chorôb tekvice je prvoradá pri liečbe.
Choroby
Včasná detekcia vám umožní včas liečiť symptómy a dúfajme, že aj zachrániť úrodu. Je užitočné nielen rozpoznať príznaky infekčných chorôb, ale aj vedieť, ako sa šíria a prežívajú. Choroby tekvice môžu napadnúť listy alebo plody. Listová choroba často otvára rastlinu iným infekčným chorobám, ako aj kôrovej spále. Múčnatka, peronospóra, biela škvrnitosť (Plectosporium), sneť a antraknóza sú najčastejšími páchateľmi listových chorôb.
➡️ Múčnatka
Múčnatka vyzerá presne tak, ako znie. Múčnatka na spodnom povrchu listu, je biely „práškový“ obal spór, ktoré sa pohybujú z povrchu spodného listu na horný a nakoniec defoliujú rastliny tekvice. Spóry prežívajú medzi pôdou a zvyškami plodín a rozptyľujú sa vetrom. Je to jedna z najjednoduchších chorôb na identifikáciu a na rozdiel od iných listových chorôb má tendenciu naberať na závažnosti v obdobiach suchého počasia. Ak chcete bojovať proti múčnatke, striedajte tekvice s plodinami, ktoré nie sú tekvicovité a pri prvom náznaku ošetrite fungicídom.
➡️ Peronospóra
Peronospóra sa prejavuje ako lézia na hornom povrchu listov. Spočiatku sú léziami žlté škvrny, alebo hranaté oblasti nasiaknuté vodou. S progresiou ochorenia sa lézie stávajú nekrotickými. Chladné a vlhké podmienky podporujú túto chorobu. Spóry sa opäť rozptyľujú vetrom. Širokospektrálne fungicídy sú ako – tak účinné. Výsadba skorých odrôd môže tiež znížiť šance na infiltráciu do plodiny, pretože choroba je vo všeobecnosti bežnejšia koncom vegetačného obdobia, keď sú podmienky chladné a dažde sú pravdepodobnejšie.
➡️ Antraknóza, biela škvrnitosť, sneť
Antraknóza začína ako malé, svetlohnedé škvrny ohraničené tmavším okrajom, ktorý sa postupom času rozširuje. Nakoniec sa na listoch vyvinú malé otvory a ovocie môže tiež vykazovať lézie. Biela škvrnitosť alebo Plectosporium sa tiež objavuje ako žltohnedé vretenovité lézie na povrchu listov. Plody postihuje tiež, pričom sa objavia drobné biele škvrny, ktoré sú viac kruhového tvaru ako lézie listov v tvare diamantu. Sneť postihuje väčšinu tekvicovitých a spôsobuje ju Didymella bryoniae aj Phoma cucurbitacearum.
Aplikácia fungicídov pri prvom príznaku ktorejkoľvek z týchto chorôb pomôže pri ich redukovaní a v boji proti nim. Fungicídy patria do kategórie ochranných, eradikačných alebo oboch. Existujú dva oleje, ktoré fungujú najlepšie ako eradikanty, ale majú aj určitú ochrannú kvalitu – neemový a jojobový olej. Môžete však použiť aj iné značky záhradníckeho oleja. Nestriekajte do 2 týždňov po postreku sírou, alebo keď sú teploty vyššie ako 32 stupňov C. Síra sa po stáročia používa na boj proti múčnatke na tekviciach a iných tekvicovitých, ale musí sa použiť PRED objavením sa symptómov choroby. Neaplikujte síru, keď je teplota blízko alebo vyššia ako 32 stupňov C do 2 týždňov od postriekania olejom. A môžete vyskúšať aj biologický fungicíd (Serenade), ktorý obsahuje prospešné mikroorganizmy, ktoré ničia hubové patogény. Je netoxický pre ľudí a domáce zvieratá, ale nie je taký účinný ako olej alebo síra.
Neemový olej je prírodný, organický insekticíd, fungicíd a miticíd. Olej pochádza zo semien stromu Neem (Azadirachta indica), ktorý rastie v trópoch a subtrópoch Indie. Trvá dlhšie kým začne pôsobiť, ale je overene účinný.
TIP č.1: porovnanie cien vo všetkých dostupných eshopoch TIP č.2: možnosť bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkom"
➡️ Vírusy
Existuje tiež množstvo vírusových ochorení, ako je vírus mozaiky uhoriek, vírus tekvicovej mozaiky a vírus žltej mozaiky cukety, ktoré môžu postihnúť tekvice. Listy rastlín infikovaných vírusom majú tendenciu byť škvrnité a zdeformované. Rastliny, ktoré sa infikujú v ranom štádiu vývoja, alebo blízko pred časom kvitnutia, to postihne najviac – produkujú menej plodov. Plody, ktoré sa vyvinú, sú často zdeformované. Ak je rastlina infikovaná, keď tekvica dosiahne plnú veľkosť, zriedka sa to prejaví na kvalite plodov.
Vírusy prežívajú v hostiteľských burinách alebo sa šíria prostredníctvom hmyzích vektorov, zvyčajne vošiek. Neskoré tekvice majú väčšiu šancu nakaziť sa vírusom, preto vysádzajte skoré odrody.
- Udržujte oblasť vyčistenú od buriny, aby ste znížili pravdepodobnosť infekcie.
- Rotácia plodín – mnohé z mozaikových vírusov infikujú aj iných členov čeľade tekvicovitých. Patria sem tekvica, cuketa, uhorky a melóny. Ak je to možné, vysádzajte týchto členov rodiny každý rok do rôznych oblastí záhrady.
- Likvidácia chorého rastlinného materiálu: Aby ste zabránili ďalšiemu šíreniu choroby, odstráňte a správne zlikvidujte rastliny infikované vírusom mozaiky. Neumiestňujte chorý rastlinný materiál do kompostovacích nádob, pretože pôda môže poskytnúť útočisko vírusom.
- Dezinfikujte: Po manipulácii s infikovanými rastlinami si umyte ruky aj rukavice. Dezinfikujte náradie, aby ste predišli kontaminácii.
Škodcovia
Zatiaľ čo choroby sú významným faktorom, prečo sa tekvici nedarí, často za to môže aj hmyz.
➡️ Nesýtka tekvicová
Larvy nesýtky konzumujú spodnú časť stonky, čo vedie k žltnutiu a vädnutiu listov. Výsledné diery sú často vyplnené zeleným až oranžovým výkalom lariev. Akonáhle sa larvy pustia do tekvice, môžete urobiť len málo. Vytrhnite všetky napadnuté rastliny a ak to načasovanie vo vašom regióne dovoľuje, zasaďte druhú várku. Najlepší spôsob, ako vyhubiť hmyz, je hľadať dospelých jedincov, ktorí sa rozbzučia koncom júna, predtým ako nakladú vajíčka. Nastavte žlté „záchytné“ misky naplnené vodou. Dospelých priťahuje žltá, priletia do pasce a uviaznu vo vode.
➡️ Bzdocha
Bzdochy sú ďalším hmyzom, ktorý si rád pochutnáva na tekviciach, čo spôsobuje žltnutie a vädnutie listov. Veľké, dospelé jedince prezimujú v útulných skrýšach a objavia sa na jar, aby sa nakŕmili a nakládli vajíčka na listy tekvice. Vysávajú šťavu z listov, čím narúšajú tok živín a vody k rastline. Vajíčka, nymfy aj dospelí jedinci môžu byť prítomné kedykoľvek. Odstráňte všetky nymfy a dospelých jedincov a hoďte ich do mydlovej vody. Pozrite sa aj pod listy. Na kontrolu bzdôch môžete použiť aj insekticídy, najmä ak rastliny vädnú na začiatku vegetačného obdobia.
Bzdochy, alebo ináč smradky, znamenajú pre tekvice a pre celú záhradu naozaj vážny problém. Ako sa ho zbaviť vám prezradí náš článok, ktorý sa jeho riešeniu venuje naozaj detailne.
Celkovo môže tekvice postihnúť množstvo problémov. Najlepšou obranou je začať so zdravými rastlinami v dobre priepustnej pôde doplnenej výživným kompostom. Dôsledne zalievajte a praktizujte správne hnojenie. Pozorne sledujte rastliny, aby ste mali hmyz pod kontrolou skôr, ako sa stane problémom. Udržujte oblasť okolo rastlín bez buriny a zvyškov rastlín. Zdravý štart umožní rastlinám ubrániť sa, alebo prežiť akékoľvek potenciálne choroby, alebo útoky hmyzu.
Tipy a triky k pestovaniu tekvice
Ak zabezpečíte, že vaše rastliny majú splnené všetky svoje základné potreby, je veľmi vysoká pravdepodobnosť, že budete odmenení slušnou úrodou. Ak by ste však chceli vynaložiť trochu plus úsilia, pomocou nasledujúcich tipov získate väčšie plody a lepšie celkové výnosy.
- Zavlažujte pôdu priamo pomocou namáčacej hadice alebo kvapkovej závlahy, aby ste udržali vlhkosť od listov.
- Zdvihnite ovocie zo zeme pomocou kartónu alebo novín, aby nehnilo.
- Umiestnite rastliny blízko okraja záhrady, aby ste im zabránili prevziať vládu nad ostatnou zeleninou.
- Zalievajte podľa možnosti ráno.
- Odštipnite končeky z hlavných viničov, keď dosiahnu 60 cm aby ste podporili vetvenie a vyššie výnosy.
- Vyhnite sa výsadbe koreňových plodín v blízkosti.
- Povzbuďte opeľovače pomocou kvitnúcich okrasných rastlín.
Zber tekvice a jej semien
Nechajte tekvice na rastline tak dlho, ako je to možné, kým šupka nestvrdne a plody nezačnú praskať blízko stonky. Nezabudnite ich však zozbierať pred prvým mrazom. Plody odrežte s niekoľko centimetrovou stonkou.
Uchovanie semien tekvice pre budúce rozmnožovanie môže byť trochu problém, pretože niektoré tekvice sa krížovo opelia, čo bude mať za následok niečo menej ako chutné. Existujú štyri rodiny tekvice a rodiny sa neopeľujú krížovo, ale členovia rodiny áno. Preto je potrebné rozpoznať, do ktorej čeľade tekvica patrí a potom vysadiť iba členov jedného zo zvyšných troch v blízkosti. V opačnom prípade budete musieť tekvicu opeľovať ručne, aby ste zachovali „skutočnú“ tekvicu pre zber semien.
Pokiaľ ide o hybridné odrody, semená sú často sterilné alebo sa nereprodukujú presne podľa materskej rastliny, takže neskúšajte zber semien tekvice z týchto rastlín. Nepokúšajte sa zachrániť žiadne semená z rastlín, ktoré sú postihnuté chorobou, pretože pravdepodobne prejde na generáciu budúceho roka. Vyberte si tie najzdravšie, najbohatšie a voňavé plody na zber semien. Semená zbierajte ku koncu vegetačného obdobia.
➡️ Skladovanie tekvicových semien
Keď sú semená zrelé, zvyčajne zmenia farbu z bielej na krémovú alebo svetlohnedú. Keďže tekvica je mäsité ovocie, je potrebné oddeliť semená od dužiny. Semienka vyberte z ovocia a vložte do vedra s trochou vody. Nechajte túto zmes fermentovať dva až štyri dni, čím sa zničia všetky vírusy a oddelia sa dobré semená od zlých. Dobré semená klesnú na dno zmesi, zatiaľ čo nepoužiteľné a dužina plávajú. Po skončení doby fermentácie jednoducho vylejte zlé semená a dužinu. Semená rozložte na sito alebo papierovú utierku, aby ste ich vysušili. Nechajte ich úplne vyschnúť, inak splesnivejú.
Keď sú semená úplne suché, uložte ich do sklenenej nádoby alebo papierovej obálky – zreteľne označte odrodou tekvice a dátumom. Nádobu umiestnite na dva dni do mrazničky, aby ste zabili všetkých zvyškových škodcov a potom uskladnite na chladnom a suchom mieste; chladnička je ideálna. Uvedomte si, že životaschopnosť semien sa postupom času znižuje, takže osivo použite do troch rokov.
Ako pestovať tekvice Hokkaido
S výsevom je možné začať v priebehu mesiaca marec, na chránenom mieste, alebo v polovici mája priamo do zeme. Tekvica Hokkaido je rastlina citlivá na mráz a pred presadením na záhon sa musíte uistiť, že posledné mrazy pominuli. Ak sejete do kvetináčov, spravte to asi 3 týždne pred ich presadením do zeme.
➡️ Výsev do kvetináča
- do dobrej pôdnej zmesi ľahko vtlačte 2 až 3 semená na kvetináč
- akonáhle semená vyklíčia, ponechajte si len tie najsilnejšie
- o 3 týždne neskôr môžu byť zasadené do záhona za predpokladu, že pominuli posledné mrazy.
➡️ Výsev priamo do pôdy
Od mája je možné siať aj priamo do zeme.
- čím bohatšia je pôda, tým hojnejšia bude úroda
- pri výsadbe môžete pridať hnojivo alebo hnoj
- umiestnite 2 alebo 3 semená do každého vyhĺbeného otvoru a umiestnite ich vo vzdialenosti 2,5 m na všetky strany
- po 2 až 3 týždňoch prerieďte, pričom si ponecháte iba najbohatšie sadenice
➡️ Starostlivosť
Stonky musíte pravidelne odštipovať, aby ste stimulovali rast rastlín, čím sa zabezpečí lepšia produktivita. Zo základne vyrastie viac konárov a najlepšie urobíte, ak na každej vetvi ponecháte jeden plod.
- keď má Hokkaido 5 listov na stonke, odštipnite každú stonku tesne nad druhým listom od stredu
- potom, ako stonky opäť vyprodukujú okolo 10 listov, znova odštipnite každú stonku nad 5. listom
- keď je tekvica veľká asi ako veľké jablko, odštipnite stonku, ktorá ju nesie, dva listy po plode
Keď rastliny narastú, mulčujte ich základňu, aby bola pôda vlhká a chladná. Mulčovanie tiež zabraňuje tomu, aby sa tekvica dotýkala pôdy, čím sa predchádza riziku hniloby. Môžete použiť ľanový mulč, slamu alebo jednoducho prevrátené drevené debny. V lete pravidelne zalievajte a vyhýbajte sa zmáčaniu listov. Pomáha to predchádzať múčnatke.
➡️ Zber
Tekvice Hokkaido zbierajte hneď, ako listy uschnú a pokožka stmavne. Plody by mali začať dozrievať už v septembri, ale najlepšie je zbierať tekvicu, keď stonka uschne a listy zožltnú. Preto zber zvyčajne prebieha začiatkom októbra. Treba ich zbierať pred prvými mrazmi, keď majú tmavooranžovú farbu. Pri odrezávaní Hokkaido ponechajte stonku tak dlhú, ako môžete. Po zbere vydrží Hokkaido takmer rok v suchej miestnosti s teplotou v rozmedzí 10 až 15 °C. Po zbere je dobrým zvykom zničiť všetky zvyšné listy a stonky, ktoré často nesú choroby a huby.
Tekvice Hokkaido majú vysoký obsah vitamínov a minerálov a zároveň nízky obsah kalórií. Sú tiež skvelým zdrojom beta-karoténu, karotenoidu, ktorý vaše telo premieňa na vitamín A. Obsahuje antioxidanty alfa-karotén, beta-karotén, beta-kryptoxantín a mnohé ďalšie, ktoré môžu chrániť vaše bunky pred poškodením voľným radikálmi. Tekvica má vysoký obsah vitamínov A a C, vitamínu E, železa a kyseliny listovej, ktoré môžu pomôcť posilniť váš imunitný systém. Vysoký obsah vitamínu A, luteínu a zeaxantínu v tekvici môže chrániť vaše oči pred zhoršením zraku, čo sa s vekom stáva bežnejším. Tekvica je plná živín a napriek tomu má menej ako 50 kalórií na šálku (245 gramov). Je tiež dobrým zdrojom vlákniny, ktorá môže potlačiť chuť do jedla. Tekvica je dobrým zdrojom draslíka, vitamínu C, vlákniny a antioxidantov, ktoré sú spájané s prínosmi pre zdravie srdca.
Tipy na prípravu tekvice Hokkaido – recepty, ktoré možno ešte nepoznáte
S tekvicou Hokkaido môžete pripraviť takmer čokoľvek: polievku, pyré, casserole, prílohy alebo vegetariánske hlavné jedlá. Výborne chutí varená, pečená, vyprážaná či dusená. S jej dužinou môžete dokonca upiecť úžasný chlieb! Hokkaido si vás získa svojou jemne orieškovou, trochu gaštanovou chuťou a šťavnatou dužinou.
➡️ Pečené Hokkaido, ako ho pripravujú na Sicílii
Tento recept je pripravený za 10 minút a vyzerá naozaj chutne. Ak máte radi tekvicu, stane sa jedným z vašich obľúbených receptov.
Ingrediencie: tekvica typu Hokkaido, 2 zemiaky (aj batáty), 4 strúčiky cesnaku, čerstvý rozmarín, podľa chuti soľ, podľa chuti, korenie alebo chilli, podľa chuti škorica podľa chuti, med podľa chuti, hrsť orechov, sladká alebo pikantná gorgonzola alebo iný mäkký syr
Postup:
Tekvicu rozrežte na polovicu a nakrájajte na plátky hrubé asi dva centimetre. Zemiaky nakrájajte na mesiačiky. Plech vysteľte papierom na pečenie, vymastite ho extra panenským olivovým olejom, posypte trochou soli a poukladajte tekvicu a zemiaky. Pridajte neošúpané strúčiky cesnaku, mierne rozdrvené zadnou stranou noža. Postriekajtu tekvicu a zemiaky extra panenským olivovým olejom, soľou, korením alebo čili práškom a škoricou. Potom pridajte rozmarín.
Predhrejte rúru na 200 stupňov a pečte alebo kým zelenina nezmäkne a nezozlatne, s karamelizovanou kôrkou. Upečenú tekvicu Hokkaido podávame pokvapkanú medom a dokonale spárovanú s kúskami gorgonzoly, alebo iného vášho obľúbeného zrejúceho syra.
➡️ Tekvicové gnocchi „Lombardské potešenie“
V Taliansku zostávame aj naďalej. Žiarivá oranžová farba týchto cestovín je pastvou pre oči a keď sa vám jemné tekvicové gnocchi rozpustia v ústach na pikantnom šalviovom masle, budete viac než šťastní, že je jeseň.
Ingrediencie: 1 kg hokkaido tekvice, 200 g múky, 1 vajce, 1 štipka soli, 80 g masla, 6 čerstvých listov šalvie, pecorino – polovyzreté – strúhané
Postup:
Tekvicu nakrájajte na plátky a odstráňte semienka. Plátky pečieme v rúre vyhriatej na 200°C asi 1 hodinu. Tekvica je dostatočne mäkká, keď sa šupka dá ľahko odstrániť z dužiny. Jednoducho skontrolujte drevenou špajdľou, či je dužina už mäkká. Plátky tekvice ešte teplé ošúpte, lisom na zemiaky roztlačte do misky a osoľte. Tekvicové pyré nechajte vychladnúť, potom zmiešajte s vajcom a múkou na hladkú zmes. Cesto na gnocchi je hotové, keď sa na povrchu objavia bublinky. Malo by byť ľahké a nelepiť sa na prsty.
Cesto rozvaľkajte na rolky hrubé ako prst. Tradičným rolovaním týchto roliek po gnocchi doske získajú cestoviny svoje typické pravidelné ryhy, ktoré neskôr lepšie nasajú omáčku. Drážky môžete vytvoriť aj čistým hrebeňom na vlasy so širokými zubami. Potom nakrájajte gnocchi na ich typickú veľkosť a poukladajte na kuchynskú utierku. Postupne ich vkladajte do mierne vriacej osolenej vody, znížte teplotu (v prípade potreby hrniec odstavte zo sporáka) a nechajte 2-3 minúty podusiť. Keď gnocchi vyplávajú na povrch, sú hotové.
Medzitým na panvici rozpusťte maslo, pridajte lístky šalvie a krátko prehrejte. Maslo by nemalo zhnednúť. Tekvicové halušky ochuťte rozpusteným šalviovým maslom a množstvom nastrúhaného pecorina. Ihneď podávajte. Buon appetito!
Zdroje informácií:
- https://www.gardeningknowhow.com/search?q=pumpkin
- https://www.gardeners.com/how-to/growing-pumpkins/8585.html
- https://www.thompson-morgan.com/how-to-grow-pumpkins
- https://en.garden-landscape.com/hokkaido-pumpkin-growing-sowing-planting-and-care-3836
Článok je zaradený do kategórie: Starostlivosť o záhradu
Mohlo by vás zaujímať
- Čierna reďkovka je chutná koreňová zelenina, ako na jej pestovanie, účinky, recepty na jej využitie
- Mesačné jahody - ako ich pestovať a rozmnožovať, najlepšie odrody
- Dula je zabudnuté ovocie, ktoré musíte skúsiť - ako na jej pestovanie, využitie a pár receptov k tomu
- Poznáte Mangold? Ako na jeho pestovanie, o jeho účinkoch a pár skvelých receptov k tomu
- Čajot je exotická zelenina z trópov, viete na čo ju použiť? Recepty, využitie, pestovanie rastliny
- Lunárny kalendár pre záhradkárov - máj 2024
- Kamélia japonská - ako pestovať „japonskú ružu“ v byte aj v záhrade
- Je šalotka cibuľa alebo nie? Toto sú hlavné rozdiely a kde všade šalotku môžete použiť, výborná je aj zaváraná!
- Ako na pestovanie Aloe vera - starostlivosť o rastlinu a ako ju doma spracovať na gél či nápoj
- Ako správne pestovať rodiaci banánovník aj v byte v kvetináči - starostlivosť, choroby