Ako správne skladovať základné druhy potravín: Tipy a triky pre čerstvosť a kvalitu

Vladimír Rejholec Téma
18. júla 2024 0

Správne skladovanie potravín je kľúčové pre udržanie ich čerstvosti, chuti a nutričných hodnôt. Rôzne druhy potravín vyžadujú odlišné podmienky skladovania. Pozrime sa na najlepšie spôsoby, ako uchovávať ovocie, zeleninu, orechy, vajcia, mäso, kávu, čaje a ďalšie dôležité potraviny.

Ovocie

  1. Jablká a hrušky: Ak máte tú možnosť a vaša chladnička disponuje oddeleným šuplíkom pre ovocie a zeleninu, tak ich skladujte ideálne v ňom. Uistite sa ale, že sú suché a nedotýkajú sa iných druhov ovocia.
  2. Banány: Za normálneho stavu stačí banány skladovať pri izbovej teplote bez výrazného priameho slnečného žiarenia. Ak sú už zrelé a chcete ich uchovať dlhšie, dajte ich do chladničky (aj keď šupka sčernie, dužina zostane dobrá).
  3. Bobuľovité ovocie: Jahody, maliny a čučoriedky ukladajte do chladničky v pôvodnom obale alebo ideálne v uzatvárateľných nádobách. Je totiž dôležité, aby zostali čo najviac suché a nepodliehali tak plesniam.

Zelenina

  1. Listová zelenina: Šaláty a ďalšiu listovú zeleninu je vhodné v chladničke uchovávať v uzatvárateľných vreckách alebo plastových nádobách. Takým trikom je pred uložením listovú zeleninu mierne navlhčiť, zostane tak dlhšie čerstvejšia.
  2. Koreňová zelenina (mrkva, repa): Koreňovú zeleninu stačí uložiť na chladné miesto bez priameho prístupu slnka, napríklad do nejakej špajze alebo pivnice. Veľa chladničiek tiež disponuje priamo boxom na zeleninu.
  3. Paradajky: Môžete bez obáv skladovať v izbovej teplote. Ak sú ale už príliš zrelé, presuňte ich do chladničky. Pred konzumáciou ale odporúčame s predstihom z chladničky vytiahnuť, pri izbovej teplote majú lepšiu a výraznejšiu chuť.

Orechy

Ak viete, že zvládnete zakúpené alebo vypestované množstvo spotrebovať v blízkej dobe, stačí orechy uzavrieť do nádob s pevným vekom zamedzujúcich prístup vzduchu. Ak bola úroda veľmi bohatá, môžete orechy aj zamraziť a o ich čerstvosť a chuť sa nebudete musieť obávať. Vo výsledku je jedno o aký druh orieškov sa jedná, či sú to píniové, vlašské alebo mandle, postup bude vždy rovnaký.

Vajcia

Ak máte doma chladnú špajzu stačí vajcia skladovať v nej. Pokiaľ ste ale vajcia zakúpili v obchode, kde boli skladované v chladničke, aj vy ich doma radšej uložte do chladničky. Výkyv teplôt by mohol prispieť k ich skazeniu.

Mäso

  1. Čerstvé mäso: Uchovávajte v chladničke, ideálne v najchladnejšej časti, a spotrebujte do niekoľkých dní. Na dlhšie skladovanie mäso zmrazte.
  2. Mleté mäso: Mleté mäso je náchylnejšie na pokazenie, preto ho radšej spotrebujete ideálne do dvoch dní od uloženia do chladničky. Pokiaľ ho neplánujete použiť hneď tak ho môžete tiež zmraziť a vytiahnuť až v momente potreby.

Káva

Kávové zrná uchovávajte v tesne uzavretej nádobe na chladnom a tmavom mieste, ale nie v chladničke, kde by mohla absorbovať vlhkosť a pachy. Mletú kávu skladujte rovnako, ale všeobecne platí, že by ste ju mali spotrebovať čo najskôr. Časom totiž stráca chuť a môže byť viac mdlá.

Aj keď sa skladovanie týchto základných potravín môže zdať ako banálna vec, mnoho ľudí v nej stále robí chyby. Zlé skladovanie môže mať nielen negatívny vplyv na chuť potravín ale aj ich čerstvosť a s tým spojenú zdravotnú nezávadnosť.

Zdroj obrázku: kostikovanata / stock.adobe.com


Ako sa vám páčil článok?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Vladimír Rejholec

Keďže mám rád technické veci, kvalitnú a funkčnú spotrebnú elektroniku, vychytávky a zlepšováky v domácnosti, založil som web DoDomácnosti.sk. Tu môžem aplikovať svoje, už vyše 10-ročné skúsenosti v oblasti tvorby obsahu na internete a pritom môžem vychádzať z vlastných skúseností s domácnosťou.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.