Ako správne variť v parnom hrnci? Tipy na prípravu dusenej ryže či iných jedál

Petra Lyžičiarová Téma
27. februára 2023 0

Parný hrniec je praktický pomocník do domácnosti, ktorého ocenia priaznivci zdravého životného štýlu. Varenie v parnom hrnci je zdravé a chutné a navyše je jedlo hotové rýchlo.

Ak uvažujete nad kúpou parného hrnca alebo už doma tento spotrebič máte, v našom článku vám poradíme, ako správne v parnom hrnci variť a pridáme aj niekoľko tipov na prípravu rôznych jedál. Môžete sa tešiť na zdravé, jednoduché a chutné recepty – nebude chýbať návod na prípravu ryže v parnom hrnci, či rady, ako pripraviť mäso alebo zeleninu.

💡💡 u nás nájdete celý test parných hrncov

Ako funguje parný hrniec

Varenie v parnom hrnci je jednoduché a zvládne ho aj človek, ktorý s varením nemá veľké skúsenosti. Všetky parné hrnce fungujú na rovnakom a prostom princípe. Do spodnej časti hrnca nalejete vodu, ktorá sa po zapnutí hrnca začne zohrievať na teplotu 100 °C. Vtedy začne vznikať para, ktorá sa cez dierkované dno dostane hore do vyšších poschodí parného hrnca. Začne tak zahrievať jednotlivé potraviny, čím sa začne ich tepelná príprava.

Keďže parné hrnce majú viacero poschodí, môžete v nich pripravovať viac pokrmov naraz. V jednom poschodí môžete mať ryžu, v druhom zeleninu a v treťom napríklad mäso či rybu. Takto si pripravíte komplexné jedlo v jednom hrnci bez zbytočných riadov a prakticky bez námahy. Keďže sú jednotlivé poschodia priehľadné, o príprave jednotlivých pokrmov máte dokonalý prehľad.

Varenie v parnom hrnci

Vďaka priehľadným nádobám vidíte, ako sa vaše jedlo pripravuje

Pri príprave jedla v parnom hrnci nebudete potrebovať žiaden tuk, čím sa kalorická hodnota jedla zníži. Zároveň ide o veľmi šetrný spôsob prípravy jedla, pri ktorom nedochádza k znehodnoteniu vitamínov a minerálnych látok. Niektoré zdroje uvádzajú, že potraviny pripravené naparovaním si uchovajú až o 50 percent viac vitamínov a živín. Okrem toho si jedlo pripravené v parnom hrnci zachováva svoju prirodzenú farbu a tvar, takže pôsobí čerstvo a sviežo. Parný hrniec je výborný aj v tom, že jedlo je chutnejšie, jeho chuť je výraznejšia. To znamená, že jedlo nebudete musieť toľko dochucovať a soliť.

To, že v parnom hrnci môžete pripraviť naraz aj viac chodov, je jeho nesporná výhoda. Niektoré parné hrnce fungujú tak, že jednotlivé naparovacie misky majú dvojité steny, cez ktoré prechádza para zo spodného hrnca. Vďaka tejto technológii sa nemusíte obávať miešania vôní a ovplyvňovania chutí pokrmov pripravovaných na jednotlivých poschodiach parného hrnca.

 

Výhody a nevýhody parného hrnca

Výhody

  • zdravšia príprava jedál
  • uchovávajú sa vitamíny, minerály a dôležité živiny
  • jedlo je chutnejšie a výživnejšie
  • jednoduchá údržba a čistenie
  • pripravíte niekoľko pokrmov naraz, keďže variť môžete slané aj sladké jedlá naraz

Nevýhody

  • má väčšie rozmery a môže byť náročnejší na skladovanie
  • pre nováčikov v kuchyni môže byť príprava jedla náročnejšia

 

Varenie v parnom hrnci – ako na to?

Príprava jedla v parnom hrnci nie je náročná, no je dobré poznať niekoľko pravidiel, ako pri varení v parnom hrnci postupovať. Na pare môžete uvariť prakticky všetko, od príloh, po omáčky, mäso a sladké dezerty. Keď sa chystáte na prípravu hlavného jedla, odporúčame vám začať mäsom – v prípade, že idete variť bravčové, odporúčame ho naklepať.

K potravinám nemusíte pridávať žiadnu vodu, jedinou výnimkou je ryža, ktorá na to, aby sa dobre uvarila, vodu potrebuje. Jedlá môžete dochutiť bylinkami a koreninami, soľ sa odporúča pridať až na záver, po dovarení, pričom ňou radšej šetrite. Jedlo bude totiž aj bez nej dostatočne chuťovo výrazné.

V parnom hrnci môžete jedlo aj ohrievať, do spodného hrnca dáte polievku a do vyšších poschodí môžete dať mäso a prílohu či omáčku. Na jeden raz tak zohrejete obidva chody. Jedlo pripravené v parnom hrnci je chutné a svieže aj na druhý deň a výhodu je, že viete dať celú sadu do chladničky. Nezaberie tam toľko miesta ako sada hrncov či misiek.

 

Praktické rady

Varenie v parnom hrnci nie je žiadna veda, no ak chcete, aby ste pokrmy pripravili čo najefektívnejšie a najchutnejšie, je vhodné držať sa niekoľkých pravidiel:

  • suroviny krájajte na rovnako veľké kúsky, aby sa vám rovnomerne uvarili
  • keď pripravujete výrazne aromatické jedlá, napríklad s obsahom cibule alebo cesnaku, prípadne ryby, nevarte spolu s ním v hrnci aj sladké jedlo
  • ak chcete pripraviť naraz slané a sladké jedlo bez obáv z toho, že by tieto jedlá mohli navzájom “napáchnuť”, skúste neutralizovať výrazné arómy použitím citróna, prípadne zakryte náchylné sladké potraviny, ako sú kaše, mliečne pokrmy a podobne, alobalom či potravinárskou fóliou. Rovnako môžete prikryť aj mäso alebo ryby, ktoré si vďaka zakrytiu uchovajú šťavnatosť.
  • suroviny uložte do poschodí podľa ich tvrdosti – dolu najtvrdšie, hore najmäkšie
  • počas varenia hrniec otvárajte len výnimočne, aby neunikala para a nepredlžovala sa tak príprava jedla
  • pri varení používajte len trochu soli, radšej jedlo dosoľte po príprave
  • korenie a bylinky používajte s mierou, varením na pare sa z nich uvoľní maximum

💡 TIP - Teplovzdušná fritéza: Ak uvažujete nad kúpou novej fritézy, pozrite sa na túto kvalitnú a hlavne zdravú teplovzdušnú fritézu Delimano Touch. Nájdete v tomto článku všetko čo potrebujete vedieť o tejto fritéze!

 

Ako na jedlá z parného hrnca

Varenie v parnom hrnci zvládnete ľavou-zadnou. Chce to však trošku cviku, a samozrejme, aj dobré recepty. Preto vám prinášame niekoľko základných tipov na prípravu niektorých druhov jedál a pridáme aj konkrétne recepty.

⭐ Varenie zemiakov v parnom hrnci

Asi aj vy ste zvyknutý variť zemiaky vo vode. Pri príprave v parnom hrnci ich do vody dávať nemusíte, pretože zemiaky uvarí para. Zemiaky pripravené v pare nie sú také, ako klasicky varené zemiaky. Sú trošku tuhšie, nie sú rozvarené, čo je príjemné. Ich príprava by vám nemala zabrať viac ako 25 minút, v závislosti od veľkosti, na akú ste ich nakrájali. Podobným spôsobom môžete pripraviť tiež bataty.

⭐ Príprava ryže v parnom hrnci

Podobne ako zemiaky, aj ryža je veľmi obľúbenou prílohou. Dusenú ryžu pripravenú v parnom hrnci si zamilujete, pretože jej príprava je jednoduchá a výsledok je skvelý. Ryžu po premytí vložíte do špeciálnej misky, ktorá je súčasťou parného hrnca a zabraňuje tomu, aby zrnká ryže prepadávali. Potom ju len zalejete odporúčaným množstvom vody a mierne osoľte.

Môžete pridať aj bylinky či koreniny podľa vašej chuti. Potom hrniec zapnete a do 30 minút by ryža mala byť hotová. Rovnakým spôsobom viete pripraviť aj cestoviny, pohánku, bulgur, kuskus, quinou a iné prílohy.

Parená zelenina

⭐ Mäso z parného hrnca

Na prípravu v parnom hrnci je ideálne hydinové mäso, no viete si v ňom pripraviť pokojne aj bravčové či hovädzie. Ich príprava však bude tak, ako pri klasickom spôsobe varenia, trvať o čosi dlhšie. Ak sa rozhodnete pre prípravu kuracieho či morčacieho mäsa, môžete si na ňom pochutnávať už približne po 15 minútach. Para zachová výbornú chuť mäsa, ktorú môžete ešte zdokonaliť pridaním čerstvých, prípadne sušených, byliniek či korenín.

⭐ Príkrmy pre bábätká

Parný hrniec ocenia aj mamičky, ktoré ho môžu použiť na prípravu chutných príkrmov pre deti v prvých mesiacoch života. Príprava zeleninových a neskôr aj mäsových príkrmov na pare je nenáročná a týmto spôsobom sa uchováva v potravinách viac vitamínov. Mamičky tak môžu žiť s vedomím, že dávajú svojmu dieťatku skutočne to najlepšie.

V parnom hrnci môžete pripraviť prakticky akúkoľvek zeleninu, ktorú môžete neskôr dochutiť troškou masla. Samozrejme, príprava mäska pre deti pomocou parného hrnca tiež nie je žiadnym problémom. Okrem toho môžete v parnom hrnci uvariť aj chutnú polievku plnú vitamínov. Výhodou parného hrnca je, že v ňom viete uvariť jedlo pre bábätko a zároveň aj pre ostatných členov rodiny naraz.

⭐ Knedle, knedličky, ovocné gule či parené buchty

V parnom hrnci môžete pripraviť aj najrôznejšie knedle, knedličky, noky, ovocné gule či parené buchty. Pokojne ho môžete použiť na prípravu zemiakovej, žemľovej či parenej knedle, ale aj na ázijské knedličky, či sladké slivkové gule. Vďaka príprave pomocou pary sa nemusíte obávať toho, že by boli tieto dobroty rozmočené alebo suché. Príprava knedle v parnom hrnci trvá približne 30 minút.

Zaujímavou alternatívou k parnému hrncu je teplovzdušná fritéza, pomocou ktorej si viete pripraviť chutné a zdravé jedlo bez použitia tuku.

Toto sú teplovzdušné fritézy, ktoré sme v našom teste ohodnotili ako najlepšie:

💡💡 u nás nájdete celý test teplovzdušných fritéz

 

Tipy na recepty z parného hrnca

Pripraviť si chutné a zdravé jedlo z parného hrnca si môžete aj vďaka týmto jednoduchým receptom. Máme pre vás tipy na recepty na polievku, jedlá s mäsom i bez neho aj na dezert.

Zeleninová polievka

Zeleninová polievkaPotrebujeme: 1 zeler, 2 menšie cibule, 4 strúčiky cesnaku, 2 stredne veľké mrkvy, 2 stredne veľké petržleny, hrsť ružičkového kelu, 1 a pol litra vody, 4 PL masla, nové korenie, bobkový list, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať

Ako na to: Zeleninu očistíme a nakrájame, cibuľu ošúpeme a necháme v celosti. V parnom hrnci rozohrejeme maslo, na ktorom zeleninu zľahka osmažíme. Pridáme vodu a celú cibuľu, ochutíme bylinkami a soľou a varíme v uzavretom parnom hrnci asi 15 minút. Na záver pridáme prelisovaný cesnak a podľa chuti dosolíme. Polievku podávame s nasekanou petržlenovou vňaťkou.

Kuracie stehná s ryžou

Kuracie z parného hrncaPotrebujeme: 4 vykostené kuracie stehná, balík mrazenej zeleniny, 3 PL horčice, 1 PL oleja, 1 PL korenia gyros, 3 strúčiky cesnaku, 200 g ryže, soľ

Ako na to: Z horčice, korenia, oleja a prelisovaného cesnaku si pripravíme marinádu, do ktorej naložíme vykostené a naklepané kuracie prsia. Ideálne na noc, prípadne aspoň na niekoľko hodín. Parný hrniec naplníme vodou a do nádoby na varenie ryže dáme ryžu, pridáme 300 ml vody a soľ podľa chuti.

Na druhé poschodie umiestnime marinované kuracie stehná a rozložíme na ne mrazenú zeleninu. Hrniec zavrieme, zapneme a paríme približne 40 minút.

 

Tvarohové guľky plnené ovocím

Tvarohové guľky z parného hrncaPotrebujeme: 500 g nízkotučného tvarohu, 200 g detskej krupice, 1 vajce, vanilkový cukor, ovocie podľa chuti (marhule, jahody, slivky a podobne), maslo

Ako na to: Zmiešame tvaroh, krupicu, vajce a vanilkový cukor a vzniknutné cesto necháme polhodinu postáť. Cesto potom nakrájame na menšie bochníčky a do každého vložíme ovocie a vytvarujeme guľky. Nádobky parného hrnca vymastíme maslom a naplníme guľkami v jednej vrstve. Dve poschodia varte na pare približne 20 minút.

 

Cestoviny s pestom z parného hrnca

Penne z parného hrncaPotrebujeme: 500 g penne, 500 ml vlažnej vody, 1 hrnček čerstvých bazalkových listov, 3 strúčiky cesnaku, 3 PL píniových orieškov, 1/3 hrnčeka strúhaného parmezánu, 1/3 hrnčeka olivového oleja, cherry rajčinky

Ako na to: Do parného hrnca nalejte vodu na cestoviny a pridajte lyžičku soli. Do nádoby na naparovanie vložte cestoviny a varte ich domäkka. Medzitým si pripravte pesto, a to tak, že v mixéri rozmixujete dohladka bazalku, cesnak, parmezán a píninové oriešky. Pesto dochuťte soľou a čiernym korením, postupne prilievajte olivový olej. Uvarené cestoviny zmiešajte s pestom, ozdobte cherry rajčinkami a podávajte.

Losos so zeleninou

Losos so zeleninouPotrebujeme: 2 mrkvy, 2 stonky zeleru, 1 pór, 300 g brokolice, 600 g lososa, soľ, korenie, citrón, 200 ml zeleninového vývaru, 100 ml vody, hrsť petržlenovej vňate

Ako na to: Mrkvu očistíme a nakrájame na plátky, zeler umyjeme a nakrájame, pór nakrájame na prúžky, brokolicu rozdelíme na ružičky. Lososa rozdelíme na 4 porcie, ochutíme soľou, korením a šťavou z citróna. Vývar zmiešame s vodou a privedieme v parnom hrnci k varu.

Do parného hrnca dáme do prvej misky zeleninu, do druhej lososa a varíme približne 20 až 25 minút. Pred podávaním lososa posypeme petržlenovou vňaťkou.

Najkvalitnejšie parné hrnce za rok 2024 nájdete tu:

💡💡 u nás nájdete celý test parných hrncov

 

💡 TIP - Ryžovary: Varenie ryže nie je žiadna veda ale prečo si to neuľahčiť a stráviť extra čas s rodinou? Dávame do pozornosti náš test najlepších ryžovarov za rok 2024 kde sme vybrali najlepšie a porovnali ich.

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
4.6/5 - (12 votes)
Autor článku
Petra Lyžičiarová

Redaktorka magazínu DoDomácnosti.sk. Mám rada prírodu, zvieratá a rada tvorím. Kreatívne sa realizujem nielen pri písaní, ale i v domácnosti, záhrade a v kuchyni, a tak verím, že moje články budú pre vás zaujímavé, užitočné a prínosné.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.