Jahodovým mesiacom je máj a chladná sladkosť tohto dokonalého ovocia perfektne ladí s letnou horúčavou. Sezóna čerstvých jahôd je však príliš krátka, preto vám prinášame niekoľko praktických a kreatívnych spôsobov, ako si ich lahodnú chuť vychutnávať počas celého roka. Riešením je zaváranie jahôd. To, aký spôsob zvolíte už necháme na vás. Nechajte sa inšpirovať našim sprievodcom.
Zaváranie jahôd - navigácia v článku
Jahodový džem a lekvár
Tradičné jahodové džemy a lekváry sú sladké nátierky pripravené varením drveného ovocia s cukrom, až kým zmes nezhustne. Džem aj lekvár vydržia dlho a môžete si ich vychutnávať množstvom tvorivých spôsobov, nielen jednoducho natierať na chlieb.
➡️ Džem vs. lekvár
Ak ste sa rozhodli pre džem, jahody jednoducho nahrubo roztlačte vidličkou alebo zemiakovým lisom, aby v nich zostali rozpoznateľné kúsky ovocia. Ak je vašou voľbou lekvár, pripravte jemnejšie pyré.
➡️ Kľúčom k úspechu je čistota!
Rovnako, ako akékoľvek iné čerstvé ovocie alebo zelenina, jahody môžu byť kontaminované baktériami z pôdy, vody a živočíšnych zdrojov. Ku kontaminácii z ľudských zdrojov môže dôjsť počas zberu alebo po zbere. Povrchne umyté ovocie sa aj v nepoškvrnenom, sterilizovanom pohári zvyčajne pokazí. Je dôležité, aby ste si pred prípravou umyli ruky mydlom a vodou a používali čisté vybavenie, riad a rezné povrchy.
Zavárajte iba jahody, ktoré sú úplne čerstvé a bezchybné! Neporušené jahody opatrne, viackrát striedavo umyte, alebo jemne osprchujte. Odporúčame aj jeden „octový“ kúpeľ (zmiešajte jeden diel bieleho octu a tri diely vody). Tým zabezpečíte, že všetky spóry plesní budú zlikvidované.
➡️ Bez správneho vybavenia sa nazaobídete
Na džem a lekvár použite štandardné zaváracie poháre. Uistite sa, že poháre neobsahujú praskliny a nie sú naštrbené. Tieto nedostatky zabránia vzduchotesnému uzavretiu. Umyte ich v horúcej mydlovej vode a opláchnite. Poháre sterilizujte vo vriacej vode 10 minút.
💡 Ak sa vám zdá, že vzhľadom na množstvo jahôd, budú nejaké poháre chýbať máme pre vás skvelé tipy ⤵️
Vyberte správnu veľkosť viečok, musia sadnúť na zvolené poháre. Nutnosť sterilizácie platí rovnako aj pre viečka. Po dôkladnom umytí a opláchnutí ich môžete ich sterilizovať spolu s pohármi. Sterilizovať môžete aj v rúre. Nastavte ju na 80 ° C a vložte poháre a/alebo viečka na podnose na 25 minút.
💡 Pri zaváraní je ideálne použiť vždy nové viečka ⤵️
➡️ Jahodový džem s nízkym obsahom cukru
Tento jednoduchý recept na jahodový džem používa menej ako polovicu cukru predpísaného v tradičných receptúrach. Výsledkom je zdravší produkt ktorý sa môže pochváliť plnou prírodnou chuťou a žiarivou farbou ovocia. Recept vyžaduje nízko-metoxylový pektín (vyrobený z citrusových šupiek) a vápnikový prášok, alebo arrowroot prášok. Kombinácia pektínu a vápnika, resp. arrowroot samotný umožňuje získať dokonalú konzistenciu aj pri použití málo alebo žiadneho cukru. Postup prípravy zahŕňa pektínovú variantu, ak sa rozhodnete pre arrowroot, príprava je úplne rovnaká, len pektín a vápnikový prášok je nahradený arrowroot práškom.
V receptoch s nízkym obsahom cukru je obzvlášť dôležité používať úplne zrelé ovocie, plné chuti. Nezáleží však na tom, či sú jahody čerstvé alebo mrazené, pokiaľ boli zberané na vrchole svojej sezóny.
Budete potrebovať: 1 kilogram jahôd, 1/2 čajovej lyžičky vápnikového prášku a 2 čajové lyžičky pektínového prášku (alebo 2 čajové lyžičky arrowroot prášku), 1/4 šálky cukru, 1,5 ml vody
Postup:
- jahody vložte do veľkého nereaktívneho hrnca (bez hliníka alebo z nehrdzavejúcej liatiny) a roztlačte ich drvičom na zemiaky
- v odmernej nádobe pripravte kalciovú vodu vmiešaním vápnikového prášku do vody
- k jahodám pridajte 2 čajové lyžičky vápnikovej vody a dobre premiešajte
- v samostatnej miske zmiešajte 2 čajové lyžičky pektínového prášku s cukrom
- ovocie v hrnci nechajte zohriať. Pridajte cukor a zmes pektínu a miešajte nepretržite 1 až 2 minúty, kým sa pektín a cukor úplne nerozpustia. Za pravidelného miešania varte ďalej na miernom ohni, až kým džem nemá požadovanú konzistenciu. Penu, ktorá sa na povrchu tvorí počas varenia môžete pozbierať lyžičkou. Džem nemusíte variť veľmi dlho, cca 20 minút zvyčajne stačí, pretože aj keď vyzerá riedko, počas chladenia stuhne.
- horúci džem nalejte do čistých zaváracích pohárov (pre tento recept nie je potrebné sterilizovať poháre), pričom hore ponechajte 1 cm voľného priestoru. Uzavrite viečkami. Sterilizujte vo vriacom vodnom kúpeli 10 minút.
Po sterilizácii vydrží neotvorený 1 rok. Po otvorení ho skladujte v chladničke a skonzumujte do 3 až 4 týždňov. Namiesto cukru môžete použiť aj 1/4 až 1/2 šálky medu. Hoci sa med nespája s pektínom a kyslosťou rovnakým spôsobom, ako cukor, aby vytvoril gél, v recepte, ktorý používa kombináciu vápnikového prášku a pektínu fungovať bude.
➡️ Krémový jahodový lekvár
Spravme si najprv trocha poriadok v názvoch! Čo je džem a čo je lekvár? Sú to len rôzne pomenovania, alebo je tu aj iný rozdiel? Názory sú rôznorodé, niekto sa snaží nájsť rozdiely založené na ich štruktúre, hustote, alebo sladkosti. Konečný výsledok výskumu nie je jednoznačný: prakticky má každý pravdu!
Začnime od úplného začiatku. Lekvár je hustá kašovitá masa, ktorá vzniká varením ovocia s cukrom alebo bez cukru. Tradičný domáci lekvár je typický pre strednú a východnú Európu. Pomenovanie lekvár sa dá vysledovať späť až do roku 1350. Slovo pochádza z latinského alactuarium, ktoré používali stredovekí lekári (neskôr liktárium), čo znamenalo medový sirup, do ktorého sa primiešali lieky, aby sa zmiernila ich nepríjemná chuť a uľahčilo užívanie.
Hotový (domáci) lekvár sa po uvarení vloží v uzavretých zaváracích pohároch do takzvaného suchého „dunstu“ , (z nemeckého Dunst – para), t.j. je zakrytý, resp. obklopený rôznymi textíliami a dekami (ktoré sa nepoužívajú na iné účely) a takto sa nechá pomaly vychladnúť.
A čo je teda džem? Je to tiež lekvár, iba ináč pripravený. Džem, ktorý je pôvodom zo západnej a severnej Európy sa líši od lekváru tým, že obsahuje kúsky ovocia a nie je tak homogénny ako lekvár. Džem sa dá pripraviť aj bez varenia. Lekvár je 100% ovocie (+ cukor), zatiaľ čo džem nie nevyhnutne.
Na jahodový lekvár budete potrebovať: 4 kg jahôd, 30 – 50 dkg cukru (na kg, podľa chuti), citrónová šťava z 2-3 väčších citrónov
Postup:
Jahody na niekoľko minút namočte do veľkého množstva vody a potom viackrát premývajte (opísali sme vyššie) až kým voda zostane číra. Odstráňte stopky, jahody zmiešajte sa s cukrom, pričom ich oboma rukami dobre poroztláčajte. Zakryte, uložte na 1 noc na chladné miesto, aby sa cukor úplne rozpustil.
Nasledujúci deň pridajte citrónovú šťavu a priveďte jahody k varu. Keď začnú vrieť, cca. 1 liter šťavy odoberte a preceďte cez kovové sitko. Hustý zvyšok zo sitka dajte naspäť do hrnca. Varte 30 minút na miernom ohni, pričom podľa potreby miešajte – záleží na type hrnca. Ak používate hrniec s hrubým dnom a vhodne zvolíte teplotu varenia, nemusíte neustále miešať. Naplňte do pripravených malých zaváracích pohárov, uzavrite viečkom a poháre postavte „na hlavu“ po dobu 5 minút, potom vložte do suchého dunstu na 24 hodín a uložte na miesto.
Na tento recept je ideálna odroda Lambada, ktorá u nás v máji dozrieva medzi prvými, a charakterizuje ju vysoký obsah cukru, aromatická chuť a stredná kyslosť.
Jahodový kompót bez konzervačných prísad
Tento recept je šitý na mieru praktickému a možno zatiaľ málo známemu zaváraciemu hrncu, ale samozrejme ho môžete pripraviť aj tradičným spôsobom. A nemusíte sa obávať, ovocie si aj bez konzervačných látok zachová svoju štruktúru a zamatovú chuť a zaručene vydrží roky.
💡 Ak sa rozhodnete využiť benefity zaváracieho hrnca, víťazi porovnávacieho testu sú vám k dispozícii ⤵️
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
Na kompót budete potrebovať: 6,5 kg jahôd, 1,5 kg cukru
Postup:
Z jahôd odstráňte stopky a potom ich dôkladne umyte pod tečúcou vodou, nemalo by sa dlho namáčať, pretože sa zhoršuje ich štruktúra, ktorá je pre kompót dôležitá. Jahody vložte do čistých, sterilizovaných 7 dl zaváracích pohárov a vrch ovocia posypte 4 polievkovými lyžicami cukru. Recept na nálev nepotrebujete, poháre naplňte jednoducho studenou vodou a vzduchotesne uzavrite. Poháre vložte do zaváracieho hrnca, naplňte ho vodou a potom ich sterilizujte podľa programu pri 75 ° C 25 minút. Akonáhle je stroj hotový, kompóty môžete okamžite umiestniť do špajze. Cukor môžete podľa vašich preferencií nahradiť medom alebo brezovým cukrom.
Jahodový sirup
Domáci jahodový sirup sa najčastejšie používa do limonád a iných nápojov pre výraznú, sladkú chuť jahody. Je úžasným doplnkom koktailov a moktejlov. Sirup môžete použiť aj ako alternatívu k javorovému sirupu a ako súčasť dezertov akéhokoľvek druhu.Toľko možností…!
Budete potrebovať: 1 kg jahôd, 4 šálky vody, 2 šálky cukru
Postup:
- ovocie dôkladne umyte a odstonkujte
- jahody nakrájajte na malé kúsky a dajte so stredne veľkého hrnca
- zalejte vodou a priveďte k varu. Znížte na stredný plameň a nechajte jahody variť asi 20 minút. Odstráňte všetku penu, ktorá sa tvorí na vrchu.
- po asi 20 minútach stratia jahody väčšinu svojej farby a voda by mala byť tmavo ružová / červená. Odstavte zo sporáka.
- jahodovú tekutinu preceďte cez jemné kovové sitko do druhého čistého hrnca, čím sa oddelia tuhé bobule od kvapaliny. Nepasírujte bobule, aby ste extrahovali viac šťavy; je to lákavé, ale vďaka tomu bude sirup zakalený.
- akonáhle je jahodová tekutina precedená, tuhé zvyšky zlikvidujte. Do jahodovej tekutiny pridajte 2 šálky cukru. Priveďte do varu a často miešajte, aby sa cukor úplne rozpustil. Nechajte sirup variť po dobu aspoň 5 minút, alebo kým sa cukor nerozpustí.
- odstavte zo sporáka a nechajte úplne vychladnúť. Nalejte do sklenenej nádoby, vzduchotesne uzavrite a uložte do chladničky.
Ak dávate prednosť hustejšiemu sirupu na použitie na palacinkách alebo vafliach, môžete ho variť o niekoľko minút dlhšie, kým sa tekutina nezredukuje a nezhustne. Konzistencia tak, ako je uvedená vyššie, je ideálna na miešanie do nápojov.
Domáci jahodový likér z Talianska v dvoch variáciách
Taliani sú vo výrobe domácich likérov majstrami, či už je to Limoncello alebo Grappa. A tento jahodový likér je tiež dokonalý. Nie príliš sladký, vynikajúce digestívum po večeri. A doslova delikatesa keď sa podáva s ľadom. Možno si myslíte, že je to komplikované, ale verte nám, že to stojí za to. Pokiaľ ide o domáci likér, dôverujte Talianom.
Budete potrebovať: 0,5 kg jahôd, 2 šálky vodky, na prípravu tradičného likéru – 1 šálka vody, 1 šálka cukru, na prípravu krémovej verzie – 1 šálka cukru, 1/2 šálky + 1 polievková lyžica mlieka, 1/2 šálky 30% šľahačky
Postup:
- jahody dôkladne očistite a nakrájajte na plátky
- vložte ich do veľkej sklenenej nádoby so vzduchotesným vekom
- pridajte vodku a premiešajte
- vložte do tmavej skrinky, alebo miestnosti na 20 dní, pohárom otáčajte a premiešajte každé 2 dni
Tradičný likér
- po uplynutí 20 dní pripravte sirup. Do stredne veľkého hrnca dajte cukor a vodu, na miernom ohni priveďte k varu, často miešajte, znížte teplotu a varte ešte 8-10 minút. Odstavte zo sporáka a nechajte úplne vychladnúť.
- alkohol z jahôd preceďte do čistej nádoby alebo fľaše s pevným vekom. Pridajte ochladený sirup a premiešajte. Pred podávaním nádobu zavrite a pred podávaním ju na 2 dni vložte do chladničky. Môže to byť aj mraznička.
Krémový likér
- po uplynutí 20 dní pripravte krémový sirup, do stredne veľkého hrnca dajte cukor, mlieko a smotanu, premiešajte, aby sa spojili a priveďte zmes do varu. Znížte teplotu a povarte 1 minútu, potom odstavte zo sporáka a nechajte úplne vychladnúť.
- alkohol z jahôd preceďte do čistej nádoby alebo fľaše s pevným vekom. Pridajte ochladenú smotanovú zmes a premiešajte. Pred podávaním doprajte likéru aspoň 1 deň v chladničke.
Tradičný jahodový likér vydrží v chladničke 3-4 týždne, krémový 1-2 týždne.
8 dôvodov prečo by ste mali jahody rozhodne zaradiť do vášho jedálnička
Jahoda, Fragaria, je jedným z najobľúbenejších bobuľových plodov na svete. Existuje množstvo odrôd, ktoré sa líšia chuťou, veľkosťou a textúrou, ale všetky majú rovnaké charakteristiky – srdcový tvar, červenú dužinu a semienkový „kabát“ spolu s malou, zelenou čiapkou z listov a stonkou, ktorá zdobí ich koruny. Sú nielen úžasne chutné a delikátne, ale tieto rubínové drahokamy presvedčivo chránia aj naše zdravie.
✅ 1. Skvelý zdroj vitamínov a živín
Jedna šálka jahôd obsahuje viac ako 100% denného minimálneho cieľa pre vitamín C podporujúci imunitu. Okrem toho, že vitamín C pôsobí ako antioxidant v boji proti chorobám a starnutiu, pomáha vytvárať kolagén a udržiavať zdravie pokožky. Jahody sú tiež bohaté na ďalšie antioxidačné a protizápalové zlúčeniny. To je jeden z dôvodov, prečo sú bobule vrátane jahôd viazané k zdraviu mozgu. V jednej štúdii mali staršie ženy, ktoré konzumovali najmenej jednu až dve porcie jahôd (pričom jedna porcia bola osem jahôd) za týždeň, redukovanú stratu kognitívnych funkcií.
Jedna porcia ôsmich stredne veľkých jahôd obsahuje:
- 45 kalórií
- 140% dennej hodnoty pre vitamín C
- 8% dennej hodnoty pre folát
- 12 % dennej hodnoty pre vlákninu
- 6% dennej hodnoty pre draslík
- iba 7 gramov cukru
✅ 2. Sú dobré pre vaše srdce
Jahody sú bohaté na vlákninu a vitamín C, párovanie živín, ktoré je skvelé na zníženie oxidačného stresu, ktorý môže znížiť riziko srdcových ochorení. Jahody sú navyše dobrým zdrojom draslíka, ktorý pomáha chrániť pred srdcovými chorobami. Draslík môže pomôcť znížiť krvný tlak, pretože pomáha tlmiť účinok sodíka na krvný tlak. Konzumovanie jedál bohatých na draslík a tiež zníženie príjmu sodíka môže pomôcť redukovať riziko vysokého krvného tlaku a mozgovej príhody.
Konzumácia jahôd môže tiež znížiť vaše šance na infarkt. Štúdia z roku 2013, ktorá sa uskutočnila na Harvarde s takmer 100 000 žien v mladom a strednom veku, zistila, že konzumácia najmenej troch porcií jahôd za týždeň znížila riziko infarktu o 32 percent. Vedci pripisovali účinok vysokým hladinám antioxidantov nazývaných antokyany v jahodách.
✅ 3. Môžu pomôcť zabrániť rakovine
V štúdiách na zvieratách bola pravidelná konzumácia bobúľ vrátane jahôd spojená so zníženým rizikom rakoviny, vrátane rakoviny pažeráka a rakoviny pľúc. Výskum je sľubný, ale v ľudských štúdiách je stále nedostatočný. Jahody boli zaradené medzi 10 najvýznamnejších druhov ovocia v antioxidačnej kapacite a to môže byť kľúčový dôvod, prečo môžu pomôcť pri prevencii rakoviny. Antioxidanty bojujú proti zlúčeninám voľných radikálov, ktoré spôsobujú chronické zdravotné problémy.
✅ 4. Vyriešia problémy so zápchou
Konzumácia potravín, ako sú jahody, hrozno, červený aj žltý melón, s vysokým obsahom vody a vlákniny, môže pomôcť hydratovať telo a udržiavať pravidelný pohyb čriev. Vláknina je nevyhnutné na minimalizáciu zápchy a zväčšenie objemu stolice.
✅ 5. Môžu pomôcť predchádzať vrodeným vadám
Ak ste tehotná, je nevyhnutné získať dostatok kyseliny listovej, pretože tento vitamín môže pomôcť predchádzať poruchám nervovej trubice vášho dieťaťa (základná štruktúra mozgu a chrbtice), ktoré môžu viesť k anencefálii a spina bifida. Riešenie: jahody. Jahody sú pre ženy, ktoré chcú otehotnieť, dobrým zdrojom kyseliny listovej.
✅ 6. Znižujú zápal
Zápal môže v tele spôsobiť celý rad problémov – chronický zápal bol dokonca spojený so závažnými stavmi, ako sú mozgová porážka, infarkty a rakovina. Jahody majú protizápalové vlastnosti. Antioxidanty a fytochemikálie, ktoré sa v nich nachádzajú môžu pomôcť zmierniť zápal kĺbov, ktorý spôsobuje artritídu a môže tiež viesť k ochoreniu srdca.
✅ 7. Udržia na uzde vaše vrásky
Sila vitamínu C v jahodách, ktorý je nevyhnutný pre produkciu kolagénu, pomáha zlepšovať pružnosť pokožky. Pretože starnutie ide ruka v ruke so stratou kolagénu konzumácia potravín bohatých na vitamín C vedie k zdravšej a mladšej pokožke. Avšak vitamín C nie je jediný, prirodzene sa vyskytujúci, bojovník proti vráskam nachádzajúci sa v tomto ovocí. Kyselina ellagová bráni deštrukcii kolagénu a zápalovej reakcii (čo sú dva hlavné faktory vývoja vrások) v kožných bunkách po expozícii UV-B lúčom poškodzujúcim pokožku.
✅ 8. Udržiavajú zdravie vašich očí
Antioxidačné vlastnosti jahôd môžu tiež pomôcť zabrániť katarakte – zakaleniu očnej šošovky – čo môže viesť k oslepnutiu v staršom veku. Naše oči vyžadujú vitamín C, ktorý ich chráni pred pôsobením voľných radikálov a pred slnečným žiarením UV, ktoré môže poškodiť proteín v šošovke. Vitamín C tiež hrá dôležitú úlohu pri posilňovaní očnej rohovky a sietnice.
Zdroje informácií:
- https://www.prevention.com/food-nutrition/healthy-eating/a26537540/health-benefits-of-strawberries/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/271285#nutrition
Článok je zaradený do kategórie: Praktické rady a triky, Zaváracie hrnce
Mohlo by vás zaujímať
- Black Friday 2024 Slovensko - 29. november: kde prebehne, aké sú zľavy a hlavné zásady nakupovania
- Užívajte si wellness aj u seba doma
- Najlepšia varená kukurica - aký je recept na jej správnu prípravu a ako dlho ju treba variť
- Zavárané brusnice - najlepšie recepty (aj brusnice s hruškami), postup, kde ich použiť
- Melónové šupky - alebo 5 skvelých receptov (aj na zaváranie) a ďalšie tipy na ich použitie, už ich nikdy nevyhodíte
- Ako správne skladovať základné druhy potravín: Tipy a triky pre čerstvosť a kvalitu
- Zaváraná cuketa - 10 overených receptov, na slano i na sladko, s paradajkami či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavárané čučoriedky - najlepší recept s nálevom aj bez, a na čo ich použiť
- Domáce hnojivo na paradajky a papriku, uhorky, kvety, ovocné kríky - lacné a bez chémie (veľký prehľad receptov na každú príležitosť)
- Pranie tenisiek - jednoduchý návod ako ich vždy udržať v čistote a ako nové (v práčke aj ručne)