Zaváranie marhúľ je jedným zo spôsobov, ako si predĺžiť pôžitok z týchto úžasných plodov, pretože sezóna ich čerstvého ovocia je veľmi krátka. Marhule sa pestujú tisíce rokov a predpokladá sa, že pochádzajú z Arménska, hornatej krajiny ohraničenej Tureckom na jednej strane a Gruzínskom na strane druhej. Sú aj takí, ktorí tvrdia že Čína bola prvou krajinou, v ktorej sa marhule pestovali. Zatiaľ čo iní hovoria, že pochádzajú z Indie roku 3000 pred Kristom. V každom prípade, keď sú zrelé, sú sladké aj kyslé, dokonalý symbol ešte mladého a nevinného leta. Ich jemná chuť sa ešte zintenzívni varením, čo z nich robí ideálne ovocie na uchovávanie vo fľašiach.
Zaváranie marhúľ – ako na to?
Marhule niekedy môžu aj sklamať. To, čo vyzerá pekne a sľubne, oranžovo a bacuľato, je často múčnaté alebo tvrdé, bez chuti alebo vodnaté. Uvarte ich a ovocie zrazu ponúka jemnú, kyslú a pikantnú chuť…
Marhuľový kompót
Ovocie marhuľového stromu je klimatické, čo znamená, že môže dozrieť na strome, alebo mimo neho. Väčšina stromov v komerčných sadoch sa počas zberu úplne oberie, pričom niektoré marhule sú v maximálnej zrelosti, niektoré sú nezrelé a niektoré prezreté. Pokiaľ chcete zavárať marhule ako kompót hľadajte mierne vyzreté ovocie, ktoré sa pri jemnom stlačení poddá len mierne. Plody by nemali byť zelené a mali by sladko voňať. Prezreté marhule vôbec nebudú fungovať.
Na prípravu marhuľového kompótu budete potrebovať zaváracie poháre, ktoré sa dnes dajú nájsť vo väčšine supermarketov. Možno sa to na prvý pohľad zdá byť nákladné, ale vydržia celé roky a môžu sa znovu a znovu použiť na nové zaváracie projekty.
💡 Tipy na zaváracie poháre za výborné ceny ⤵️
Konzervovanie vo forme kompótu je jednoduchšie, ako si myslíte, ale tiež to má svoje výzvy – výber ovocia je kritický, rovnako ako jeho ukladanie do pohárov.
Budete potrebovať:
- 1 kg zrelých, ale pevných marhúľ, rozpolené a vykôstkované
- 500 – 600 g kryštálového cukru v závislosti od sladkosti ovocia, aj keď môžno pred cukrovou bombou dáte prednosť iba náznaku sladkosti, ktorý vám dáva slobodu používať kompót akýmkoľvek spôsobom, ktorým neskôr budete chcieť a nemusíte sa obávať, že je príliš sladký. Kompót bude ideálny na použitie v dezertoch alebo koláčoch, kde sa aj tak pridáva cukor.
- 1 liter vody
Príprava zaváracích pohárov
Na prípravu pohárov predhrejte rúru na 130 stupňov Celzia. Poháre a viečka dôkladne umyte. Dajte poháre na plech a sterilizujte v rúre 20 minút. Viečka pár minút varte vo vriacej vode. Nechajte vychladnúť.
Postup:
Marhule dôkladne umyte pod tečúcou vodou. Odstráňte všetky vady a dajte ich do čistej misky. Vodu v hrnci priveďte k varu, pridajte cukor podľa uváženia a nechajte rozpustiť. Dobre premiešajte. Nálev je hotový.
Polky marhúľ ukladajte do čistých (najlepšie sterilizovaných) zaváraninových pohárov až po ich drážky. Stohovanie marhúľ si vyžaduje trocha finesy. Ukladajte ich ako lyžice na seba a špirálovite napĺňajte pohár. Naberte toľko teplého sirupu, aby ste pokryli všetko ovocie. Dbajte na to, aby ste odstránili vzduchové bubliny opatrným spustením plastového noža alebo paličky okolo vnútornej strany pohára. Vzduchové bubliny môžu spôsobiť, že kvapalina počas procesu spracovania začne bublať, vytečie z pohára a poškodí tesnenie. Uzavrite viečkami a umiestnite poháre na plech na pečenie tak, aby boli od seba vzdialené 5 – 7 cm. Vložte do rúry a sterilizujte pri teplote 85 ° C po dobu 20 minút. Nechajte v rúre pomaly vychladnúť s mierne pootvorenými dvierkami.
➡️ Sterilizácia v hrnci
Sterilizovať môžete aj v hrnci. Vezmite dostatočne veľký hrniec, aby pojal vaše poháre bez toho, aby sa navzájom dotýkali. Na spodnú časť nádoby položte čistú zloženú kuchynskú utierku. Usporiadajte poháre na ňu. Naplňte hrniec vlažnou vodou, asi 2/3 pohárov ponorte do vody. Nebuďte v pokušení naplniť hrniec horúcou vodou, lebo poháre naplnené studeným sirupom môžu prasknúť.
Priveďte vodu do varu a potom varte 20 minút. Okamžite ich vyberte z vody (pozor HORÚCE) a položte ich napríklad na plech na pečenie.
Pevne prikryte dekou alebo niekoľkými hustými utierkami a nechajte ich pomaly vychladnúť až do nasledujúceho dňa.
Doma konzervované ovocie má niekedy tendenciu vznášať sa na vrchu sirupu v pohári. Ak sa vám to stane, nezúfajte. Nie je to nevyhnutne indikácia kazenia, alebo nesprávnych postupov konzervovania, aj keď to môže byť vizuálne rušivé. Plávanie ovocia môže byť spôsobené tým, že niektoré druhy ovocia, ako sú marhule, bobule a rebarbora, majú v bunkách vzduch, vďaka ktorému sa prirodzene vznášajú. Neexistujú žiadne bezpečnostné riziká; marhule vznášajúce sa nad hladinou sa síce časom môžu sfarbiť, ale stále sú jedlé.
Kompóty skladujte na chladnom a tmavom mieste. Po otvorení uchovajte fľašu v chladničke a obsah spotrebujte do jedného mesiaca.
Ak to so zaváraním myslíte vážne, možno stojí za zváženie zaobstarať si takzvaný zavárací hrniec. Ide o praktický, multifunkčný kuchynský spotrebič, ktorý využijete aj na prípravu jedál, alebo ako nápojový automat.
💡 Pre inšpiráciu vám predstavujeme víťazov porovnávacieho testu zaváracích hrncov ⤵️
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
➡️ Sterilizácia v umývačke riadu? Áno, aj to je možné.
V tomto prípade však odporúčame na poháre použiť radšej viečka so závitom, ale fungujú aj klasické. Do spodného koša môžete uložiť 7 dl poháre, horný kôš zvládne 3 – 3,5 decilitrové. Poháre do umývačky ukladajte viečkom hore, nie tesne vedľa seba – mohli by prasknúť. Zvoľte program s najvyššou teplotou – zvyčajne 70-80°C a cyklus s dĺžkou trvania aspoň 1,5 hodiny, ideálne 2 hodiny. Po skončení cyklu môžete poháre nechať pomaly vychladnúť v umývačke, alebo vybrať, postaviť hore dnom, zabaliť do deky a nechať ešte „dôjsť“ vlastným teplom.
➡️ Ďalšie variácie pre ešte viac chuti
- pred uzatvorením skúste do pohárov pridať pár klinčekov. Nepoddajte sa pokušeniu pridať do každej fľaše viac ako jeden alebo dva; klinčeky dokážu prevládnuť a chuť sa môže stať pre sladké marhule príliš dominantná.
- pridajte do pohárov trocha koňaku alebo brandy. Marhule nebudú „opité“, len to pridá ďalšiu chuť.
- na skutočne jesenné ochutenie marhúľ pridajte do každého pohára škoricovú tyčinku a hviezdu anízu. Toto silne aromatické korenie premieňa marhule na zemité, jesenné sústo, ktoré je perfektné do koláčov a dezertov.
Marhuľový džem (bez cukru!)
Klasický marhuľový džem pozostáva z dvoch zložiek: marhúľ a cukru. Nájdete množstvo receptov, ktoré predpisujú pomer 1: 1! Iné pomer tri ku jednej. Všetky sa dajú ľahko prispôsobiť v závislosti od hmotnosti marhúľ. Ak chcete, aby váš džem bol úplne bez cukru (ideálne pre diabetikov), musíte sa spoliehať na sladkosť ovocia a očakávať, že bude kyslejší, ako ste zvyknutí. Pozitívom absencie cukru je, že keď v zime otvoríte pohár marhuľového džemu, môžete vmiešať toľko raw medu, koľko len chcete. A viete, že benefity raw medu nie sú zanedbateľné!
➡️ Krok 1. – Sterilizujte zaváracie poháre
Pretože konzervujeme marhule, ovocie s vysokým obsahom kyselín, pred varením džemu budeme musieť sterilizovať poháre aj viečka. Postup sme uviedli vyššie. A takisto, majte na pamäti, že všetky vaše pracovné povrchy a nástroje musia byť mimoriadne čisté.
➡️ Krok 2. – Pripravte marhule
Budete spracovávať celé ovocie vrátane šupiek, takže marhule dôkladne umyte, najlepšie tečúcou vodou. Vypustite vodu a pripravte sa na spracovanie marhúľ. Niekedy sa pripravuje iba niekoľko pohárov džemu, zatiaľ čo v iných prípadoch sa môžete zúčastniť zaváracej party celá rodina. Ak je to tak, buďte precízni a uistite sa, že každý krája kúsky podobnej veľkosti – aby bol konečný produkt čo najlepší.
➡️ Krok 3. – Pokrájajte marhule
Pri krájaní marhúľ nezabudnite vyrezať silne pomliaždené, plesnivé alebo červivé časti. Keď ich nakrájate na polovicu, odložte kôstky stranou pre eventuálne neskoršie spracovanie. Potom polovice nakrájajte na štvrtiny alebo menšie kúsky, v závislosti od veľkosti ovocia.
➡️ Krok 4. – Začnite variť marhuľový džem bez cukru!
Na varenie domáceho džemu si vyberte hrniec so silným, plochým dnom. Vyberte si taký, ktorý pojme množstvu nakrájaných marhúľ a zostane ešte dostatok miesta ak džem začne peniť. Čas varenia je niekde od 30 minút do 2 hodín v závislosti od veľkosti dávky. Čím dlhšie, tým lepšie. Trvá nejaký čas, kým sa marhule „roztopia“ a stanú sa kašovitými. V tejto fáze je dôležité miešať, miešať a miešať. Marhule majú tendenciu prihorieť na dno hrnca. V tomto bode môžete do marhuľového džemu pridať aj špeciálne prísady, keď cítite, že tak chcete urobiť:
✅čerešňovicu, brandy alebo koňak
✅rozmarín
✅bazalku
✅Chia semienka
✅zázvor
➡️ Krok 5. – Naplňte poháre
Pripravte si poháre na stôl, položte pariaci sa hrniec s džemom vedľa prázdnych pohárov a začnite do nich naberať džem, jeden po druhom. Naplňte vždy jednu nádobu, ponechajte priestor 0,5 cm na vrchu, utrite akýkoľvek rozliaty materiál vlhkou handrou a pevne zaistite veko.
➡️ Krok 6. – Sterilizujte vo vodnom kúpeli
Poháre dajte do hrnca s vriacou vodou a sterilizujte 5 – 10 minút. Potom poháre vyberte a nechajte ich prirodzene získať izbovú teplotu. Po uplynutí jedného dňa skontrolujte viečka, či sú zapečatené. Naše babičky to robili tak, že poháre naplnené horúcim džemom otočili hore dnom, aby úplne vychladli. Ak veko vydá zvuk, vyduje sa a viete ho stlačiť prstom, nevytvorilo sa perfektné tesnenie a obsah je vhodnejší na okamžitú konzumáciu alebo na zmrazenie.
Teraz vytvorte štítky na poháre na oslavu vášho úspechu v zaváraní. Odporúčame uviesť aj rok výroby, pretože nikdy neviete: šarža sa môže ukázať tak vynikajúca, že ju budete chcieť ponechať dlhšie, ako ocenený ročník, aby ste ju mohli otvoriť pri zvláštnych príležitostiach počas ďalších rokov.
Tradičný marhuľový džem
Ak netrváte úplne na tom, že cukor je jed, klasický marhuľový džem pripravíte nasledovne:
- na 1 kilogram mäkkých, zrelých marhúľ budete potrebovať 400 – 500 gramov kryštálového cukru (v závislosti od sladkosti ovocia). Marhule dôkladne umyte pod tečúcou vodou, odrežte všetky vady a ovocie nakrájajte. Vložte ho do veľkej misy, pridajte cukor a všetko premiešajte. Prikryte vekom alebo utierkou a nechajte cez noc stáť na chladnom mieste. Do nasledujúceho dňa sladené marhule zmäknú a premenia na sirupovú zmes.
- preneste zmes do kuchynského robota alebo pomocou ručného mixéra rozmixujte zvyšné kúsky ovocia. Nerobte si starosti, ak niekoľko drobných kúskov zostane, pridajú džemu len ďalšiu štruktúru.
- nechajte usadiť akúkoľvek penu, ktorá sa vytvorila počas mixovania, a preneste marhuľovú zmes do veľkého, nelepivého hrnca s ťažkým dnom.
- varte na miernom ohni za stáleho miešania. Džem má správnu konzistenciu ak v ňom varecha zanechá jasnú cestičku.
- už len naplňte do pohárov a sterilizujte, ako sme opísali vyššie
Nádoby skladujte na chladnom a tmavom mieste. Po otvorení uchovávajte v chladničke a obsah spotrebujte do 3 týždňov.
💡 S viečkami je vždy problém. Aby sa vám nestalo, že budú chýbať keď ich potrebujete, zásobte sa nimi dopredu… ⤵️
Marhuľový sirup
Na prípravu marhuľového sirupu, ktorý je pripravený na priamu spotrebu, budete potrebovať asi 8 – 12 kusov ovocia v závislosti od veľkosti marhúľ. Potrebujete dostatok ovocia, aby ste získali asi 1 1/2 až 2 šálky marhuľového pyré.
Ďalšie ingrediencie: 1/4 šálky vody, 1/3 šálky cukru a viac, ak sa vám páči sladšie, 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy, 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška, alebo škorice (voliteľné), 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu, ak je to potrebné
Postup:
Marhule vykôstkujte, spolu s vodou dajte do mixéra a spravte pyré. Ovocie a vodu môžete dať aj do hrnca a na pyré použiť ponorný mixér. Akonáhle je pyré v hrnci, pridajte cukor. Začnite s 1/3 šálky cukru a ochutnajte. Pridajte viac cukru podľa potreby, aby ste dostali požadovanú sladkosť. Možno budete chcieť kdekoľvek od 1/3 šálky až po 1 celú šálku cukru. Pri miernom ohni priveďte marhule do varu za stáleho miešania. Pokračujte a pridajte korenie (voliteľné), kým sa sirup varí. Sirup nechajte úplne prevariť a pokračujte vo varení za stáleho miešania asi 1 minútu. V tomto okamihu rozhodnite, či je sirup dosť hustý na to, aby vyhovoval vášmu vkusu. Ak chcete sirup zahustiť, vytvorte zmes kukuričného škrobu a vody a varte ďalšiu minútu. Sirup odstavte zo sporáka a pridajte citrónovú šťavu. Premiešajte a nechajte trochu zahustiť a ochladiť pred použitím.
Ak pripravujete väčšie množstvo do zásoby, kukuričný škrob vynechajte, uvarený sirup preceďte cez jemné sitko, naplňte do sterilizovaných fliaš, dobre uzatvorte a uskladnite na chladnom mieste.
Fakty, ktoré by ste o marhuliach mali vedieť…
Vedeli ste, že marhuľa nie je ovocie? Z vedeckého hľadiska je marhuľa stromom, ktorý rodí ovocie. Je to kôstkovica rovnako ako mandle alebo olivy, kde je jediné semeno uzavreté v tvrdej škrupine. Má hladký povrch a je žltej alebo oranžovej farby, často s jednou ostro červenou stranou, ktorá je najviac vystavená slnku. Dužina ovocia je zvyčajne pevná, niekedy aj šťavnatá so sladkou chuťou.
- marhuľa patrí do rodiny ružovitých porastov. Strom môže produkovať ovocie po dobu 20 až 25 rokov.
- marhule ponechajte ich vždy pri izbovej teplote, pretože proces dozrievania marhúľ je v chladničke dramaticky tlmený. Keď sú zrelé, môžete ich dať do chladničky.
- olej získaný z jadra ovocia sa často používa ako masážny olej a tiež v kozmetike. Olej pozostávajúci prevažne z nenasýtených tukov, olejovej a linolovej kyseliny, sa považuje za hydratačný prostriedok a je účinný pri znižovaní zápalu. Používa sa tiež ako nosič éterických olejov v aromaterapii. Ak ale napríklad plánujete použiť marhuľový olej v šalátoch, uistite sa, že máte zreteľne označenú jedlú verziu, pretože kozmetické verzie môžu obsahovať rôzne aditíva.
- Turecko je zďaleka najväčší producent marhúľ na svete, ktorý ročne ťaží viac ako tri štvrtiny milióna ton. Druhým je Irán s necelými pol milióna ton a tretí Uzbekistan.
- marhule boli hlavnou plodinou starovekej Perzie
- v 16. storočí boli marhule považované za afrodiziakum, ako hovorí aj Shakespeare v hre Sen noci svätojánskej
- Američania o ich existencii nevedeli až do 17. storočia
➡️ Nutričné a zdravotné prínosy marhúľ
Sušené ovocie obsahuje rovnaké výživové vlastnosti ako pôvodné čerstvé ovocie, sušená forma obsahuje viac vlákniny, antioxidantov a minerálov ako surové. Sušené marhule zahŕňajú dôležité hladiny vitamínov A a C, vlákniny a minerálov, ako je železo, zinok, vápnik a mangán.
✅ Vitamín A
je veľmi dôležitý na udržanie štruktúry pokožky a slizníc. Poznáme jeho dve formy. Retinol sa nachádza v potravinách živočíšneho pôvodu a karotenoidy sa nachádzajú hlavne v rastlinách. Práve betakarotén z marhúľ z nich robí taký pozoruhodný zdroj karotenoidových výhod, ktorý môže zahŕňať pomoc pri ochrane očí pred poškodením spôsobeným vekom. Ale je to aj ovocie, ktoré obsahuje katechíny, ktoré pomohli získať zelenému čaju jeho pozitívnu reputáciu.
✅ Vitamín C
Je dôležitým antioxidantom, nevie sa v tele ukladať a preto ho musíme jesť každý deň, čo pomáha chrániť bunky a udržiavať spojivové tkanivá, ktoré sú životne dôležité pre udržanie zdravia pokožky a kostí. Je rozhodujúci pre proces hojenia a pomáha pri vstrebávaní železa do tela.
✅ Vláknina
Marhule sa považujú za úžasný zdroj vlákniny, ktorú väčšina z nás v strave zanedbáva. Pomáha pri prevencii srdcových chorôb, prírastku hmotnosti, cukrovky a tiež niektorých druhov rakoviny. Pomáha tiež podporovať tráviaci systém a znižuje riziko rakoviny hrubého čreva. A veľmi účelne sa marhuľové vláknina delí na polovicu medzi rozpustné a nerozpustné typy. Nerozpustná vláknina znamená pomoc v tráviacom systéme a je spojená so znížením rizika rakoviny čreva. Rozpustná vláknina sa spája s cholesterolom, bráni jeho vstrebávaniu a odvádza ho z tela.
✅ Draslík
Marhule sú vynikajúcim zdrojom draslíka, ktorý hrá rozhodujúcu úlohu pri udržiavaní rovnováhy elektrolytov v tele. Ak je táto rovnováha narušená, srdcové svaly nefungujú správne. Draslík tiež pomáha udržiavať zdravé kosti. Draslík nielen reguluje rovnováhu elektrolytov v tele, ale tiež pomáha pri správnom fungovaní mozgu a pri kontrole krvného tlaku. Odporúčaný cieľový príjem draslíka je 3 500 mg. Približne pätinu tejto požiadavky môže poskytnúť štyri alebo päť sušených marhúľ. Dodajú tiež minerály ako je zinok, vápnik a mangán.
✅ Železo a antioxidanty
Marhule sú dobrým zdrojom nehemového železa, čo je typ železa, ktoré je dobré pre anemických pacientov, ktorí majú nízky obsah hemoglobínu v krvi. Antioxidanty, ktoré sú obsiahnuté v marhuliach, pomáhajú pri prevencii poškodenia buniek spôsobeného voľnými radikálmi. Voľné radikály môžu spôsobiť rakovinu. Semená sú schopné potlačiť rast karcinogénnych buniek bez akýchkoľvek vedľajších účinkov. Marhule neobsahujú cholesterol, sodík ani nasýtené tuky.
Zdroje informácií:
Článok je zaradený do kategórie: Praktické rady a triky, Zaváracie hrnce
Mohlo by vás zaujímať
- Voda zo sušičky sa dá použiť na X spôsobov, zistite ako, odteraz už ani kvapka nazmar
- Black Friday 2024 Slovensko - 29. november: kde prebehne, aké sú zľavy a hlavné zásady nakupovania
- Užívajte si wellness aj u seba doma
- Najlepšia varená kukurica - aký je recept na jej správnu prípravu a ako dlho ju treba variť
- Zavárané brusnice - najlepšie recepty (aj brusnice s hruškami), postup, kde ich použiť
- Melónové šupky - alebo 5 skvelých receptov (aj na zaváranie) a ďalšie tipy na ich použitie, už ich nikdy nevyhodíte
- Ako správne skladovať základné druhy potravín: Tipy a triky pre čerstvosť a kvalitu
- Zaváraná cuketa - 10 overených receptov, na slano i na sladko, s paradajkami či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavárané čučoriedky - najlepší recept s nálevom aj bez, a na čo ich použiť
- Domáce hnojivo na paradajky a papriku, uhorky, kvety, ovocné kríky - lacné a bez chémie (veľký prehľad receptov na každú príležitosť)