Zaváranie uhoriek v hrnci, rúre aj umývačke – ako na to?

Georgina Babinová Téma 28. júla 2020 0

Neexistuje lepší spôsob, ako si užiť úrodu uhoriek po celý rok, ako ich nakladať. Prekvapivo, veľa záhradkárov verí, že zaváranie uhoriek je zložitý a pracný proces. A v skutočnosti, aj keď existuje množstvo spôsobov nakladania uhoriek, väčšina z nich nevyžaduje vôbec nič špeciálne.

Keď sa tvrdá práca pri obrábaní, výsadbe, pletí, zalievaní a ďalšom pletí záhrady začne „vyplácať“ a vy ste ohromení a nadšení z vedier čerstvých uhoriek, myslite na to, že všetku tu sviežu dobrotu musíte nejako zachovať. Existujú stovky receptov „na výrobu“ nakladaných uhoriek. Je to ako leto v pohári a či už ste vášnivým záhradkárom alebo sa vyskytujete častejšie v obchode s potravinami, zaváranie uhoriek zvládnete tak, či tak.

Čo budete potrebovať k zaváraniu uhoriek?

Primárnou ingredienciou sú samozrejme samotné uhorky. Existujú špecifické odrody na zaváranie a iné určené na čerstvé použitie. Uhorky na zaváranie sú zvyčajne menšie, tenšie a svetlejšie ako ich sendvičovo a šalátovo viazaní bratia. Aj keď, akákoľvek uhorka, ak nie je prezretá, sa môže nakladať. Rozdiel v odrode obvykle znamená dlhšiu skladovaciu životnosť po naložení a chrumkavejší kúsok z pohára.

Budete tiež potrebovať poháre. Zaváracie poháre, ktoré sú k dispozícii v mnohých supermarketoch a vo väčšine obchodov s potrebami pre domácnosť, sú užitočné pre množstvo kuchynských projektov. Či už ich použijete na zaváranie alebo ako praktické skladovacie nádoby, sú jednou z vecí, ktoré by vo výbave kuchyne nemali chýbať.

 

💡 Tipy na zaváracie poháre za výborné ceny ⤵️

Pozrieť ďalšie

 

Ďalšie položky, ktoré budete potrebovať, budú závisieť od vášho výberu receptu. Pre tradičné zavárané uhorky v pohári je potrebný nálev (alebo vaše vlastné koreniny, zvyčajne vrátane kôprového semienka), ocot, soľ a viečka na poháre. Ak tie posledne menované nemáte, máme tu pre vás zopár tipov.

 

💡 Niekoľko viečok na zaváranie za dobré ceny ⤵️

Pozrieť ďalšie

 

Krok za krokom k tradičným nakladaným uhorkám

Nakladané uhorky sú skvelou prílohou sendvičov, studeného mäsa aj rýb. Domáce zavárané uhorky sú skvelým doplnkom letného pikniku alebo grilovania a sú omnoho chutnejšie ako tie z obchodu. A keď máte pod kontrolou obsah cukru, sú ideálne aj pre tých zdravia – uvedomelých medzi nami.

Uhorky – nakladačky majú zvyčajne hrubšiu šupku ako iné odrody, čo im pomáha zostať chrumkavé. Ak ich plánujete nakrájať na plátky, na veľkosti nebude záležať. Na ich nakladanie v celosti je potrebné vybrať uhorky, ktoré sa ľahko zmestia do pohára. Čokoľvek si vyberiete, proces prípravy samotných uhoriek je rovnaký. Najdôležitejšie je, že potrebujete uhorky, ktoré sú iba zrelé, nie prezreté.

 

➡️ Výber uhoriek

Podľa nasledujúcich pokynov vyberte tie najlepšie uhorky:

  • vyberajte uhorky skoro ráno, aby ste získali čo najlepšiu chuť
  • nekupujte komerčne predávané voskované uhorky na nakladanie – kyselina alebo soľ do nich nebude prenikať správne
  • vždy vyberte pevné uhorky bez kazov
  • vyberte uhorky cca 5 -10 cm dlhé

Či už nakladáte uhorky celé alebo nakrájané na plátky, odrežte koniec uhoriek (asi 0,5 cm), pretože pri stopke sa nachádzajú mikróby, ktoré urýchľujú proces mäknutia. Namáčanie uhoriek v ľadovej vode počas 4 až 5 hodín pred naložením je bezpečnou metódou na prípravu chrumkavých uhoriek.

Sterilizácia zaváracích pohárov a viečok v hrnci

 

➡️ Sterilizácia pohárov

Zaváranie je o tom, že vo vašich produktoch budete mať iba správny druh baktérií a zbavíte sa všetkých škodlivých. Uhorky sa dajú bezpečne nakladať doma pomocou základného kuchynského vybavenia. Dbajte na to, aby ste dôkladne vyčistili ruky, povrchy, riad aj zeleninu samotnú. Umyte všetky poháre a viečka v teplej saponátovej vode a dôkladne ich opláchnite. Keď ich budete plniť, musia byť suché a sterilné.

Fľaše sterilizujte buď umývaním v horúcom cykle v umývačke riadu alebo prevarením v hrnci. Poháre vložte do hrnca otvormi nahor a môžete k nim dať aj viečka. Naplňte hrniec vodu, tak aby ňou poháre boli úplne zakryté. Vodu priveďte k varu a sterilizujte minimálne 10 minút. Po sterilizácii ich už neutierajte utierkou, len nechajte voľne vyschnúť. Umyté poháre a viečka môžete sterilizovať aj v rúre pri teplote 100 ˚C v hlbokom plechu s vodou – akoby tam už boli hotové zaváraniny. Doprajte im tiež aspoň 10 minút.

 

💡 Tip pre naozaj hygienické zaváranie! Naberačku, ktorou budete plniť nálev do fliaš sterilizujte spolu s pohármi.

 

➡️ Aké ďalšie ingrediencie budete potrebovať?

  • soľ – vždy použite správny pomer soli, aby ste zaistili správnu fermentáciu, resp. optimálnu chuť
  • ocot – vždy používajte kvalitný jablčný alebo biely destilovaný ocot s 5 percentnou kyslosťou. Biely ocot sa používa, pretože pomáha uhorkám udržať si svetlú farbu. Nikdy nepoužívajte ocot s neznámou kyslosťou, nikdy ho nerieďte, pokiaľ to recept nevyžaduje a nikdy nepoužívajte domáci ocot a iné výrobky s nižšou kyslosťou.
  • cukor – niektoré recepty vyžadujú cukor nielen pre chuť, ale aj preto, že udržiava uhorky pevné. Používajte biely kryštálový cukor, pokiaľ sa v recepte výslovne nevyžaduje hnedý. Hnedý cukor vytvorí tmavšiu farbu a inú chuť.
  • voda – zohráva kľúčovú úlohu. Na zaváranie sa odporúča mäkká voda. Veľmi tvrdá voda môže spôsobiť dokonca až sfarbenie uhoriek.
  • koreniny – kôpor, cibuľa, mrkva, cesnak, feferónky, chren, horčičné semienka, alebo nálev Zeko alebo Marco Polo, resp. podľa vašich preferencií, len si všímajte zloženie. Obľúbené je zaváranie uhoriek s Dekom, ktoré ale obsahuje chemický konzervant benzoan sodný, ktorý nie je veľmi zdraviu prospešný.

 

Recept na domáce pochúťkové uhorky – zaručene zelené a chrumkavé

Päťlitrové fľaše naplnené uhorkami

 

Budete potrebovať: 2,2 kg uhoriek, 2 l vody, 2 dl octu, 15 dkg cukru, 10 zŕn čierneho korenia, 10 horčičných semien, 1 polievkovú lyžicu soli, 1 celý bobkový list, 1 kyticu kôpru, 1 moka lyžicu jedlej sódy, salicyl.

Uvedené množstvá sú kalkulované na 5 litrový zavárací pohár. Čas prípravy: 2 hodiny

Postup: Starostlivo vybraté uhorky dôkladne umyte pod tečúcou vodou, očistite zubnou kefkou alebo čistou špongiou na umývanie riadu a nechajte odkvapkať. Ako sme už spomenuli vyššie, konce odrežte. Pre nálev nalejte vodu do hrnca, pridajte cukor, ocot, korenie, jedlú sódu, horčičné semienka, bobkový list a začnite zohrievať. Keď nálev zovrie, odstavte ho zo sporáka a vyčkajte, kým vychladne. Kôpor umiestnite na spodok fľaše, uhorky usporiadajte pevne vedľa seba a pohár naplňte pripraveným nálevom do výšky 5-10 mm od okraja fľaše. Ak  chcete ísť naisto, na vrch pridajte aj salicyl v množstve na špičku noža. Zakryte celofánom a potom pevne zatiahnite viečko.

Následne dajte poháre do hrnca, naplňte do polovice vodou a začnite s ohrevom. Varte 15 minút od bodu varu. Nechajte vychladnúť vo vode a potom poháre môžu ísť rovno na policu.

Ak zavárate často, možno stojí za zváženie zaobstarať si špeciálny zavárací hrniec, ktorý v kuchyni nájde svoje opodstatnenie aj mimo sterilizácie vašich zaváraných dobrôt.

Naplnené a hermeticky uzavreté poháre umiestnite do zaváracieho hrnca. Pridáte požadované množstvo vody, nastavíte požadovanú teplotu a čas tepelného spracovania. Potom len spustíte program. Stroj sa automaticky vypne po uplynutí nastaveného času (meranie času tepelného spracovania sa začne po dosiahnutí nastavenej teploty). Poháre potom opatrne vyberte a nechajte úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Pre uhorky je odporúčaná teplota 90 °C a doba sterilizácie 30 minút. Návod na obsluhu jednotlivých zaváracích hrncov je ale potrebné v každom prípade prečítať!

 

💡 Zoznámte sa s víťazmi porovnávacieho testu zaváracích hrncov ⤵️

 

➡️ Sterilizácia v rúre

Postup je zhruba rovnaký pre všetky rúry. Naplnené a hermeticky utesnené poháre umiestnite do smaltovaného plechu na pečenie. Plech na pečenie vložte do rúry tak vysoko, aby boli poháre približne v strede. Usporiadajte ich tak, aby sa navzájom nedotýkali. Pokiaľ je to možné, nedávajte príliš veľa fliaš do rúry naraz (max. 6-8 kusov 7 dl fliaš). Nalejte 500 ml teplej vody (približne 50 ° C) do plechu. Po zatvorení dvierok rúry nastavte volič funkcií na spodný ohrev a reguláciu teploty na 170 – 180 ° C.

Zahrievajte pri tejto teplote, až kým tekutina v pohároch nezačne „perliť“, to znamená, že v nej v krátkych intervaloch stúpajú bubliny. Znížte teplotu na 120 – 140 ° C a nechajte pri tejto teplote, kým poháre nebudú v rúre 35 minút. Potom nastavte teplotu na nulu. Nechajte poháre v teplej rúre ešte asi 25-35 minút. Potom ich opatrne vyberte pomocou klieští na poháre, kuchynských utierok alebo chňapky a nechajte ich úplne vychladnúť pri izbovej teplote.

 

➡️ Sterilizácia v umývačke riadu

Ak máte umývačku riadu, operácia sterilizácie je ešte jednoduchšia. Do prázdnej umývačky riadu umiestnite poháre blízko seba tak, aby sa pri bežiacom stroji nenakláňali. Stroj spustite pri vyššej teplote (70 – 80 stupňov) bez tabliet na umývanie riadu. Pokiaľ možno, robte do podvečer a po skončení programu, nechajte dvierka stroja zatvorené cez noc. Ráno môžete poháre vybrať. Všetko, čo musíte ešte urobiť, je označiť ich štítkami a dať na miesto.

 

Recept na dokonalé „kvašáky“

Keď sa povie kvasené uhorky, takmer každého napadne leto. Nie náhodou: na ich prípravu potrebujete teplo. Základný recept nie je komplikovaný, k uhorkám potrebujete pridať kôpor, slanú vodu, biely chlieb a dobre veľkú fľašu. V každej domácnosti sa ešte pridané ingrediencie nad tento „minimálny program“ môžu líšiť, ale základ je daný.

Najbežnejšími extra doplnkami sú cesnak, horčicové semiačka, čierne korenie, bobkový list, koriandrové semiačka alebo chren. Naturálne aj korenené verzie majú svojich odhodlaných zástancov a debata o ideálnom obsahu soli v kvasených uhorkách je vášnivejšia ako o pôvode sveta.

 

💡 Prečo konzumovať fermentované potraviny?

LaktobacilyHistoricky sa fermentačná technika používala ako spôsob konzervovania potravín a nápojov dlho pred objavom chladenia. Počas procesu fermentácie mikroorganizmy, ako sú baktérie, kvasinky alebo huby, premieňajú organické zlúčeniny – napríklad cukry a škrob – na alkohol alebo kyseliny. Napríklad škroby a cukry v zelenine a ovocí sa premieňajú na kyselinu mliečnu a táto kyselina mliečna pôsobí ako prírodný konzervačný prostriedok. Fermentáciou môžu vzniknúť výrazné, silné, mierne kyslé chute.

Konzumácia potravín a nápojov, ktoré prešli fermentáciou, má zdravotné prínosy, ktoré presahujú rámec konzervácie potravín. Transformácia cukrov a škrobov zvyšuje prirodzené, prospešné baktérie v potravinách. Tieto baktérie, známe ako probiotiká alebo „dobré“ baktérie, pomáhajú pri riešení mnohých zdravotných problémov, najmä s trávením.

 

➡️ Nebojte sa experimentovať

Predstavíme vám, myslíme si dobrý recept, ktorý nasleduje zlatú strednú cestu a potom už experimentujte podľa vašich predstáv. Vo všeobecnosti sa do päťlitrovej fľaše zmestí cca. 2,5 kilogramu uhoriek – to je ideálny prípad, niekedy iba 2 kilogramy, záleží na tom, ako sú uhorky zakrivené, aké sú vysoké a či sa vám podarí naplniť fľašu do perfektnej výšky. Na toto množstvo potrebujete priviesť k varu 3 litre vody, potom pridajte 3, skôr vrchovaté lyžičky soli a nechajte chvíľu chladnúť, aby voda nebola horúca, ale teplá.

Pre náš recept budete potrebovať:

2 kilogramy uhoriek na kvasenie,1,8 litra vody,1 zväzok kôpru, 2 plátky poriadne hrubého (2 prsty) chleba, najlepšie kváskového, bez akýchkoľvek prísad, 2 lyžičky soli

Postup: 

Najprv dajte variť vodu v zakrytom hrnci. Keď zovrie, pridajte soľ a nechajte chladnúť. Teraz dôkladne očistite uhorky. Je vhodné riešiť to namáčaním + drhnutím čistou špongiou na umývanie riadu. Ich konce trocha odrežte a keď sú uhorky väčšie ako 8 až 10 cm, je potrebné na nich spraviť zárezy. Spravíte to tak, že začnete rezať na jednom konci, akoby ste chceli uhorku rozpoliť, ale s nožom nepokračujete až po koniec, 1 -1,5 cm necháte v celosti. Ak sú uhorky skutočne veľké, otočíte uhorku o štvrtinu a od toho istého konca ako predtým začnete rezať a opäť necháte koniec neporušený.

A teraz môžete začať „zariaďovať“ fľašu. Kôpor sa môže umiestniť aj vodorovne pod a medzi vrstvy, alebo sa ním môžu vyplniť medzery medzi uhorkami. V závislosti od zvoleného spôsobu začnite plniť fľašu uhorkami a kôprom. „Staviate“ pekne po podlažiach, ale buďte opatrní, aby ste nechali priestor pre chleby a aj na vrchu ponechajte 5 až 10 centimetrov voľných, aby potom šťava nevyvrela. Poslednú vrstvu uhoriek zakryte chlebom.

Akonáhle je pohár naplnený, prelejte ho prevarenou, osolenou a mierne vychladenou vodou, aby ste všetko zakryli tekutinou, dokonca aj chlieb. Na vrch fľaše sa už tradične kladie malý tanierik, aby bola uzavretá, ale súčasne mohla pokojne vrieť a nechá sa 2-3 dni na slnečnej terase, parapete alebo na akomkoľvek teplom mieste.

Kvasené uhorky

 

Sú zavárané uhorky len chutné, alebo aj zdravé?

Možno ste už počuli o zdravotných benefitoch nakladaných uhoriek a ich šťavy. Kyslé, slané zavárané uhorky môžu pomôcť pri chudnutí, cukrovke a dokonca aj pri prevencii rakoviny. A možno ste tiež počuli varovania týkajúce sa vysokého obsahu sodíka a zvýšeného rizika rakoviny žalúdka. Aby sme uviedli veci na pravú mieru, tu sú fakty, ktoré o nakladaných uhorkách potrebujete vedieť.

Keď nehovoríme o fermentovaných (kvasených), ale zaváraných uhorkách, ocot je to určité plus, ktoré zanecháva výraznú stopu. Ocot samotný sa vyrába fermentačným procesom, ale iba ten, ktorý zostáva surový a nepasterizovaný si zachováva časti „materskej kultúry“, ktorá obsahuje dobré baktérie. Zavárané uhorky teda v sebe spájajú benefity octu, korenín a uhoriek samotných. Pitie uhorkovej šťavy sa stalo trendom vďaka pozitívnym účinkom na svalové kŕče, chudnutie a cukrovkou. Šťava je tiež obľúbená medzi vyznávačmi ketogénnej stravy, pretože potrebujú viac sodíka na zvládnutie rovnováhy elektrolytov.

Nakladané uhorky môžu zvýšiť príjem antioxidantov. Prírodné antioxidanty nachádzajúce sa vo všetkých druhoch ovocia a zeleniny pomáhajú v boji proti voľným radikálom. Voľné radikály sú nestabilné chemikálie, ktoré sa prirodzene tvoria v tele a sú spojené s problémami, ako sú srdcové choroby a rakovina. Varením akejkoľvek potraviny sa živiny citlivé na teplo, vrátane antioxidantov, rozkladajú. Zaváranie surovej zeleniny a ovocia zachováva ich antioxidačnú silu.

 

➡️ Nutričný profil zaváraných uhoriek

Ako väčšina zeleniny, aj uhorky sú takmer celé z vody a obsahujú veľmi málo tuku alebo bielkovín. Majú tiež vysokú koncentráciu vitamínov, pretože slaný nálev vytiahne vodu z nakladanej zeleniny. Ich výživové hodnoty sa líšia v závislosti od typu. Napríklad jedna fľaša sterilizovaných uhoriek s kôprom ponúka:

  • 23% odporúčaného denného množstva vitamínu K, ktoré pomáha zrážať krv a udržuje vaše kosti silné
  • 21% – 24% dennej hodnoty pre vitamín A, ktorá je dôležitá pre váš zrak, imunitný systém a zdravé tehotenstvo
  • 7% vápnika, ktorý dospelí potrebujú pre silné kosti a zuby, a aj zdravé nervy
  • 5% dennej potreby draslíka, ktorý pomáha nervom správne fungovať
  • 3% -4% vašej dennej potreby vitamínu C, antioxidantu, ktorý chráni vaše bunky pred poškodením

 

➡️ Zdravotné prínosy zaváraných uhoriek

  • bojujú s chorobami – uhorky majú vysoký obsah antioxidantu, ktorý sa nazýva beta-karotén, ktorý vaše telo premení na vitamín A. Karotén je silná zlúčenina, o ktorej sa dokázalo, že pomáha znižovať šance na úmrtie na srdcové choroby, mozgovú príhodu, rakovinu, choroby dýchacích ciest a ďalšie stavy.
  • môžu zmierniť svalové kŕče – niektorí športovci prisahajú po cvičení na uhorkovú šťavu, aby rýchlo nahradili stratené elektrolyty. Uhorková šťava môže na zmiernenie svalových kŕčov pôsobiť mierne lepšie ako voda. Dôkazy sú však slabé.
  • kontrolujú hladinu cukru v krvi – nálev, konkrétne ocot v ňom vám môže pomôcť udržať rovnomernú hladinu cukru v krvi . To môže byť prospešné pre ľudí, ktorí sú ohrození cukrovkou.

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
Autor článku
Avatar

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.