Ako pripraviť chutné mäkké medovníky nielen na Vianoce (aj bezlepkový recept) + rozhovor

Veronika Štrbová Téma
29. marca 2023 2

Viete si predstaviť Vianoce bez medovníkov? Tak my veru nie, preto sme sa rozhodli vám zhrnúť všetky rady, tipy a nápady pri pečení a zdobení medovníkov. Určite sa viaceré gazdinky trápia nad tým, prečo sú ich medovníky po upečení tvrdé alebo prečo nie je poleva na zdobenie podľa ich predstáv. Na všetko nájdete odpoveď v nasledujúcom článku, do ktorého nám prispela svojimi skúsenosťami aj šikovná gazdinka Mirka, o ktorej sa dozviete viac informácií aj v našom rozhovore. Už vás teda nemá čo odradiť od pečenia medovníkov, pustite sa do toho.

Zaujímavosti o medovníkoch

Medovníky mali v minulosti rôzne tvary a podoby, podľa toho, komu boli určené. Na výrobu sa používali drevené formy rezané inverznou technikou, do ktorých sa cesto vtláčalo. Tým, že technika výroby drevených medovnikárskych foriem sa dedila z generácie na generáciu, formy si zachovali až do konca 19. storočia – keď ich používanie začalo ustupovať plechovým formám – nezmenené tvary staré aj štyri storočia. Jednotlivé tvary medovníkov sa robili v najrozličnejších veľkostiach, kupovali sa aj ako hračky pre deti. Medovníky v tvare srdca boli symbolom priateľstva a lásky, mládenci nimi radi obdarúvali dievčatá.

Drevené formičky na medovníky z minulosti

Drevené formičky na medovníky vyzerali niekedy aj takto

 

Základnou surovinou, ktorá určovala kvalitu medovnikárskych výrobkov, bol med. Od jeho kvality závisela akosť medovníkov, preto si medovnikári dávali záležať na tom, od koho med kupujú. Zvyčajne ho kupovali od miestnych včelárov v celých plástoch, sami si ho čistili a spracovávali. Pred použitím sa varil v kotle s pridaním určitého množstva vody. Uvarený, ešte horúci sa nalial do dreveného koryta, pridala sa ražná múka (niekedy v kombinácii so pšeničnou) a drevenou lopatkou sa vymiešalo riedke cesto. Vychladnuté sa uložilo v drevených nádobách na tmavé miesto, kde sa nechávalo stáť niekoľko mesiacov, ba i rokov, čím sa jeho kvalita zvyšovala. Kvalita cesta závisela od cukornatosti a hustoty medu. Cesto státím mierne kyslo (fermentovalo) a v surovom ani upečenom stave nestrácalo dlhý čas na akosti ani chuti, dlho sa mohlo uchovávať čerstvé.

 

Medovníky nielen na Vianoce

Keď počujeme slovo medovníky, automaticky sa nám spája s vianočným obdobím. Túto pochúťku však môžete upiecť kľudne počas celého roka. Či už sú to Vianoce, Veľká noc, Valentín alebo narodeniny či meniny vašich najbližších. Rovnako sa krásne zdobené medovníky rôznych tvarov a farieb objavujú aj na jarmokoch a miestnych trhoch. Potešíte nimi deti v škôlke alebo v škole, hodia sa však aj na stužkovú ako pamiatka na tento nezabudnuteľný deň. Pekným a chutným medovníčkom teda nikdy nič nepokazíte, tobôž nie, ak pridáte aj milé venovanie.

Foto: Mirka Škorvánková

 

Kedy začať s pečením vianočných medovníkov?

Medovníky patria k trvanlivému pečivu a viete si ich pripraviť aj niekoľko týždňov dopredu. Aby však vaša práca nevyšla na zmar a neskôr poleva neopadala, je potrebné ozdobené medovníky dobre skladovať:
  • Medovníkom neprospieva vlhkosť, ale ani sucho. Nie je dobré ich skladovať v chlade, ale ani v suchej, prekúrenej miestnosti. Ak sa k ozdobeným medovníkom dostane vlhkosť, poleva neskôr opadne.
  • Ozdobené medovníky skladujte v uzatvorenej krabici, jednotlivé vrstvy oddeľte papierom na pečenie. Medovníky ochránite aj tým, že ich zabalíte do celofánových vreciek alebo malých krabičiek.
  • Pred konzumáciou stačí do krabice s medovníkmi pridať rozkrojené jablko a medovníky budú pred Vianocami opäť ako čerstvo po upečení.

 

Ako pripraviť chutné mäkké medovníky

Hoci existuje na medovníky viacero receptov a väčšina gazdiniek si ich upravuje podľa seba, prinášame vám jeden osvedčený recept aj my. Veľmi jednoduchý, rýchly a chutný. Preto neváhajte a vyskúšajte ho doma tiež.

 👉 Ingrediencie:

  • 1 kg hladkej múky
  • 250 g medu
  • 250 g masla
  • 400 g práškového cukru
  • 4 vajíčka
  • 2 KL mletej škorice
  • 2 PL sódy bikarbóny
  • vajíčko na potretie

 👉 Postup:

Úplne na začiatok si pripravte všetky potrebné prísady na pečenie medovníkov. Múku, cukor, škoricu, sódu bikarbónu, maslo, med a vajíčka.

Suroviny na medovníkové cesto

Pripravte si najskôr všetky prísady

 

Postup je veľmi jednoduchý. Zmiešajte v miske najprv preosiate suché suroviny a teda múku, cukor, mletú škoricu a sódu bikarbónu. Následne pridajte zvyšné suroviny – med, zmäknuté maslo, celé vajíčka. (My sme robili zatiaľ iba z polovičnej dávky, preto sa vám môže zdať, že je toho v miske menej.)

Všetky prísady na cesto v ružovej miske

Tu môžete vidieť všetky prísady v miske

 

Všetko spolu dôkladne premiešajte a rukami vypracujte hladké cesto. Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a niekoľko hodín, môžete aj cez noc, ho nechajte odpočívať v chladničke.

Medovníkové cesto zabalené v potravinovej fólii

Cesto zabaľte do potravinovej fólie

 

Nezabudnite cesto pred vaľkaním vybrať z chladničky skôr a nechať ho trošku „povoliť“ pri izbovej teplote, aby sa s ním dalo dobre pracovať. Takto odležané cesto na medovníky potom vyvaľkajte na cca 4 – 5 mm plát a vykrajujte ľubovoľné tvary. My sme zvolili samozrejme vianočné motívy a rovno aj s pečiatkami.

Vykrojené medovníky na plechu pred pečením

Vykrojené medovníky z cesta

 

Vykrojené medovníky naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte na 180 °C pár minút, 6-7 maximálne, treba sledovať, aby boli zlato-hnedé. Hneď, ako plech vyberiete z rúry, potrite ešte teplé medovníky celým vajíčkom. Samozrejme, môžete si medovníky neskôr aj ozdobiť.

Upečené vianočné medovníky

Upečené medovníky majú zlato-hnedú farbu

 

Bezlepkové medovníky

V dnešnej dobe vyhľadáva čoraz viac ľudí bezlepkové potraviny. Čiže potraviny, ktoré neobsahujú žiadny lepok. Lepok je prírodná bielkovina, ktorá sa vyskytuje v pšenici a príbuzných obilninách. Medzi potraviny obsahujúce lepok patrí múka, pšeničný škrob, strúhanka, cestoviny, müsli a všetky druhy pečiva, od sušienok, až po praclíky. Lepok sa ale do veľkého množstva potravín dostáva pri ich spracovaní alebo je do nich pridávaný ako spojivo. Bezlepkové potraviny sú čoraz viac populárne a našťastie, už aj dostupnejšie. Ľudia, ktorí majú intoleranciu na lepok, majú obmedzené možnosti stravovania sa a vždy musia pozorne čítať obaly potravín. Skvelou a hlavne zdravou náhradou za klasickú hladkú múku je pohánková múka. Preto tu máme pre vás aj recept na bezlepkové medovníčky.

💡 Vedeli ste že...

Pohánková múka v miskePOHÁNKA – je veľmi hodnotná predovšetkým pre obsah rutínu, ktorý má priaznivý vplyv na srdce a cievy, pečeň, tráviace orgány, posilňuje imunitný systém, zvyšuje pružnosť cievnych stien, reguluje krvnú zrážanlivosť a obsah cholesterolu v krvi. Je to potravina určená aj pre zvláštnu výživu, pre osoby s neznášanlivosťou lepku. Vyrobená z prirodzene bezlepkových a bezpšeničných surovín.

 

👉 Čo budete potrebovať na bezlepkové medovníky?

  • 420 g pohánkovej hladkej múky
  • 70 g práškového cukru
  • 100 g masla alebo rastlinného tuku na pečenie
  • 2 celé vajcia
  • 4 polievkové lyžice medu
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 2 polievkové lyžice perníkového korenia
  • vajíčko na potretie

 

💡 TIP: Na pečenie bezlepkových medovníkov môžete použiť aj iné múky vhodné pre „bezlepkáčov“, ako napríklad Promix UNI, Mix B, Mantler.

 

👉 Postup:

Samotné spracovanie cesta nie je zložité, ale napriek tomu treba dodržať určitú postupnosť:

  1. V prvom kroku je potrebné zmiešať všetky sypké suroviny, teda múku, cukor, koreniny, sódu bikarbónu. Tento krok je dôležitý, pretože sa koreniny a sóda bikarbóna v múke rovnomerne premiešajú. Z nedostatočne premieseného kypridla vznikajú počas pečenia na medovníkoch bublinky. Taktiež je dobré sypkú zmes preosiať, čím odstránite všetky nečistoty, hrubé časti a suroviny prevzdušníte a nakypríte.
  2. V druhom kroku len pridáte zvyšné suroviny – vajcia, med a tuk.
  3. Ďalší postup spočíva v dôkladnom premiesení všetkých surovín. Výsledkom má byť cesto, ktoré je dostatočne tuhé, aby sa s ním dalo pracovať. Je hladké, lesklé a nelepí sa na pracovnú dosku. Takúto hmotu preložte do mikroténového vrecka a odložte do chladu na minimálne 12 hodín.
  4. Pred pečením je potrebné  cesto  nechať „povoliť“ pri izbovej teplote, aby sa sním s ľahkosťou pracovalo.
  5. Potom ho vyvaľkajte na hrúbku asi 4-5 milimetrov, vykrojte potrebné tvary, ktoré ukladajte na vymastený plech, prípadne použite papier na pečenie. Na podsypávanie cesta používajte len nevyhnutné množstvo múky, aby sa s ním dobre pracovalo a nelepilo sa na pracovnú dosku.
  6. Pripravené medovníky pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 4 – 5 minút. Tento čas je dôležité dodržať, od neho záleží celý výsledok. Ak čas predĺžite medovníky sa vysušia a budú tvrdé. Po upečení  medovníky potrite vajíčkom, aby získali lesk.
Upečené vianočné medovníky na bielej tácke

Upečené medovníky od Mirky

 

👉 Chýbajú vám doma vianočné vykrajovačky? Vyberte si z týchto produktov

Pozrieť ďalšie

 

Poleva na zdobenie medovníkov

Pri príprave polevy sa riaďte hustotou, nič nevážte ani nemerajte. Je to aj z toho dôvodu, že každé bielko má inú hmotnosť, preto sa netreba fixovať na gramáže, ale skôr sa zamerať na hustotu. Áno, vo väčšine receptov nájdete presné gramy, no nemusíte mať rovnaké bielko a poleva v konečnom dôsledku nemusí byť ideálna. Ako teda pripraviť tú správnu polevu?

Sledujte radšej hustotu a pri zdobení medovníkov experimentujte. Keď vidíte, že sa pri zdobení vzory zlievajú, znamená to, že poleva obsahuje málo cukru. Naopak, keď vidíte, že sa vám zdobí ťažko, poleva nechce z vrecka vychádzať, bolí vás ruka, znamená to, že je hustá a je potrebné ju zriediť kvapkou vody. Zdobenie medovníkov si vyžaduje hlavne trpezlivosť a prax, ak ich chcete mať dokonalé.

 

Hustá alebo riedka poleva?

Odpoveď je aj hustá, aj riedka. S hustou sa robia kontúry, s riedkou sa vypĺňajú prázdne plochy. Hustá poleva musí byť stále krémová a na lyžici robí špičky. Riedka je síce riedka, ale stále musí držať tvar, musí si zachovať svoju štruktúru, nesmie sa prelievať a z medovníka stekať.

👉 Veľmi dobrá ukážka hustej aj riedkej polevy je na tomto videu:

Bílková poleva na perníčky - Roman Paulus - Kulinářská Akademie Lidlu

 

Červený podklad na medovníky

Na medovníky môžete natrieť aj červený podklad. Všetko, čo treba urobiť, je do vajíčka zamiešať trochu červeného potravinárskeho farbiva, buď gélového alebo práškového. S takto rozmiešaným červeným vajíčkom potrite medovníky podľa fantázie. Nezabudnite, že je treba ich potrieť hneď po upečení, ešte kým sú teplé. Natrieť môžete aj dve vrstvy, aby chytili peknú sýtu červenú farbu. Takto zafarbený medovník môžete ďalej ozdobovať s klasickou bielou polevou.

Medovníky maľované červeným vajíčkom

Žena maľuje medovníky červeným vajíčkom

 

Ako predchádzať opadávaniu polevy?

  • Medovníky začnite zdobiť, až keď sú dôkladne odležané, minimálne 2 – 3 dni po upečení. Čerstvo upečený medovník je nasiaknutý vlhkosťou, keď ho začnete zdobiť skoro, zvlhne aj poleva, ktorá neskôr opadne.
  • Polevu miešajte pomaly. Použite ručný mixér, ale miešajte na najnižších otáčkach a len dovtedy, kým bielka nie sú biele a ďalej domiešavajte ručne. Ak budete polevu miešať rýchlo, bude prevzdušnená, po usušení krehká, čo nakoniec spôsobí opadávanie.
  • Dbajte na správnu konzistenciu polevy. Najmä pridanie veľkého množstva cukru spôsobí, že bude hustá a po usušení opadne.
  • Ozdobené medovníky skladujte v uzatvorenej krabici alebo dóze, prípadne ich zabaľte do celofánových vreciek, čím ich ochránite pred vonkajšími vplyvmi. Neprospieva im sucho, vďaka ktorému sa medovníky presušia, ale ani vlhkosť, ktoré medovníky vedia z okolia absorbovať.

 

„Vyšívanie“ medovníkov bielou polevou

Určite ste už videli množstvo medovníkov, ktoré boli nádherne vyzdobené tzv. výšivkou. Možno si poviete, že je to riadna piplačka, áno, sčasti máte pravdu, avšak s trochou trpezlivosti to zvládnete aj vy. Základom celého zdobenia je aj dobre pripravená bielková poleva, predovšetkým jej správna hustota. Riedka poleva bude na medovníku stekať a naopak s hustou sa budú čiary lámať, ruka sa časom vysilí a vás to nakoniec prestane baviť.

Mriežka na medovníku

 

Zo začiatku môžete trénovať čiary viac od seba a postupne, ako budete získavať cit v rukách, začnite skúšať vytvárať mriežku aj na husto. Potom už len stačí ukladať do mriežky bodky a vytvárať rôzne vzory, napríklad aj krížikovú výšivku. Návody na výšivky nájdete v časopisoch, na pintereste, ale aj v knihách o vyšívaní. Začínajte jednoduchšími vzormi, ktoré vytvárajte bielou polevou a postupne vzory dopĺňajte o farebné vzory. Najnáročnejšie je vytvoriť mriežku, bodky len ukladáte podľa vzoru.

Nejde vám to s ihlou a niťou? Vyšívajte na medovník

 

Zásady pri pečení medovníkov

  • Sypké prísady treba preosiať (múka, práškový cukor, mleté korenie, kypridlo) – nejde iba o odstránenie hrubých častí a prípadných nečistôt, ale hlavne o nakyprenie, prevzdušnenie surovín.
  • Cukor musí byť práškový, pokiaľ možno čo najjemnejší. Na polevu iný cukor nie je možné použiť. Výrazne sa líši kvalita práškového cukru od jednotlivých výrobcov. Je vhodné dostupné značky vyskúšať. Jemnosť cukru je dôležitá aj pre prípravu cesta, no najviac sa jeho kvalita prejaví na poleve. Ak sú v cukre kryštáliky, poleva pri zdobení upcháva kornútiky.
  • Na kyprenie medovníkov používajte buď jedlú sódu bikarbónu alebo uhličitan amónny (tzv. amónium, alebo cukrárske droždie). Na niektoré medovníky (napr. liate) sa používa aj klasický prášok do pečiva. Kypridlo v recepte nikdy nesmiete zameniť. Do cesta na zdobené medovníky použiť sódu bikarbónu a nie amónium. Pri použití amónia by medovníky príliš „narástli” do výšky a zmenili tvar. Kypridlo musíte tiež preosiať! Hrudky alebo nedostatočné premiesenie kypridla v ceste by narobilo v upečených medovníkoch bubliny.
  • Lepivosť cesta závisí od druhu medu, veľkosti vajec a druhu múky. Keď sa už cesto takmer nelepí, zakryte ho mikroténovou fóliou (aby neoschlo) a uložte do chladničky.
  • Plech na pečenie potrite tukom (tenká vrstva) a posypte hladkou múkou. Plech je taktiež možné potrieť včelím voskom, alebo najlepšie je použiť papier na pečenie. Na plech dávajte medovníky len približne rovnakej veľkosti, inak sa tie menšie spália skôr, ako sa dopečú tie väčšie. Povrch medovníkov pred vložením do rúry otrite, aby na nich nezostala múka.
  • Medovníky pečte vo vopred vyhriatej rúre do svetlo hneda. Čím je hrubšie cesto, tým pomalšie sa medovníky majú piecť.
  • Ak sa medovníky roztekajú, urobili ste jednu z nasledovných chýb: riedke cesto, veľmi namastený plech, málo vyhriata rúra, nestekutený (skryštalizovaný) med, zle odvážené množstvo kypridla.
  • Upečené medovníky snímajte z plechu nožom, alebo širokou špachtľou ešte horúce a pokladajte ich na rovnú dosku. Okamžite ich, najlepšie štetcom, ešte teplé natrite glazúrou zo žĺtka alebo rozšľahaného vajíčka.

👉 Vhodnú bezlepkovú múku nájdete aj tu

Pozrieť ďalšie

 

Ako upiecť mäkké medovníky bez zbytočných hrbolčekov?

  • Najčastejšou príčinou bubliniek a hrbolčekov býva kypridlo, ktoré je nedostatočne zapracované do cesta. Preto vždy kypridlo (sódu bikarbónu) dôkladne rozmiešajte s múkou, a až potom pridávajte ostatné suroviny.
  • Dobré je, keď sa všetky suché suroviny preosejú, čím ich prevzdušníte a zbavíte prípadných nečistôt.
  • Spracované a odležané cesto je potrebné pred pečením dôkladne premiesiť, iba tak zabezpečíte, že sa jednotlivé suroviny dôkladne spoja. Výsledkom má byť cesto, ktoré je lesklé a jemné.
  • Pozor dávajte aj na množstvo múky, ktoré do cesta zapracujete, pretože ak to preženiete, cesto bude tuhé, medovníky po upečení tvrdé a neforemné.
  • Na podsypávanie používajte len nevyhnutné množstvo múky. Pokiaľ je však cesto dobre premiesené a spracované, sami uvidíte, že na podložku sa nebude lepiť a na podsypanie bude stačiť úplne minimum.
  • Dobrú službu vám urobí aj silikónová podložka, vďaka ktorej vám bude stačiť na podsypávanie skutočne len malé množstvo múky.

 

💡 TIP: K vianočným sviatkom patria aj adventné vence. Pozrite si článok Ako si svojpomocne vyrobiť adventný veniec a dozviete sa všetko potrebné na výrobu tohto symbolu adventu. Určite sa vám zídu aj nejaké inšpirácie, tie nájdete v ďalšom článku 30+ inšpirácií adventné vence.

 

5 užitočných rád na dokonale ozdobené medovníky

  1. Na zdobenie myslite už pred pečením – Vždy si dopredu rozmyslite, aké tvary medovníkov chcete upiecť. Ak ste v zdobení medovníkov začiatočník, radšej stavte na overenú klasiku ako domčeky, vločky, stromčeky, hviezdy a pod. Vždy si predstavte, čo by ste na danom tvare vedeli urobiť, aby sa vám nakoniec nestalo, to, že budete mať plnú krabicu medovníkov a nebude ich vedieť ozdobiť. Medovníky nezdobte hneď po upečení, pretože poleva môže vplyvom vlhkosti, ktorú medovníky po upečení obsahujú, opadať. Nechajte ich aspoň 2 – 3 dni odležať. Ak pečiete diely na medovníkovú chalúpku, odporúča sa aj viac dní, aby sa diely neskôr neohýbali.
  2. Dbajte na prípravu skvelej polevy – Polevu pripravujte z kvalitného cukru, ktorý je na jemno zomletý a neobsahuje kryštály cukru. Výborný je napríklad považský cukor Sweet family alebo ružový cukor z Tesca. Tento cukor dostanete kúpiť v pol kilových alebo kilových baleniach, obe sú rovnaké. A aj keď je tento cukor jemný, aspoň raz ho preosejte. Môže obsahovať nečistoty a hrubé časti, ktoré vznikajú v dôsledku zlého skladovania. Do polevy používajte čerstvé vajíčka, odstráňte z nich všetky nečistoty, ktoré by vám mohli upchávať vrecko. Polevu miešajte pomaly, na záver domiešavajte ručne lyžicou, aby ste odhadli správnu hustotu. Ak budete miešať rýchlo poleva sa prevzdušní, bude obsahovať veľa bubliniek a po usušení môže opadať. Druhá vec, ktorá sa môže stať, že bude poleva prešľahaná a po nanesení na medovník sa neusuší, ale bude lepkavá.
  3. Využite polevu rôznej hustoty – S hustou vytvárajte okolo medovníka kontúry, s riedkou vypĺňajte prázdne plochy. Hustá poleva musí byť stále krémová a na lyžici robí špičky, riedka je síce riedka, ale stále musí držať tvar, musí si zachovať svoju štruktúru. Tak, ako sme spomínali už vyššie.
  4. Správne uchopenie vrecká na zdobenie – Pri zdobení medovníkov je veľmi dôležitý správny úchop. Zdobiace vrecko držte z hora, aby ste mohli polevu na medovník jednoducho vytláčať. Vrecko na konci poriadne uzatvorte, prípadne zatočte a urobte uzlík, aby poleva z vrecka nevytekala. Pri zdobení sa bude poleva postupne míňať, preto musíte zdobiacu pomôcku priebežne uťahovať. Polevu si naplňte do viacerých vreciek a podľa potreby ich striedajte. Poleva teplom rúk mení štruktúru a kvalitu, z hustej sa stáva riedka a vzory sa začnú zlievať dohromady. Pri zdobení medovníkov si urobte na pracovnom stole priestor. Potrebujete mať celý lakeť položený na stole. Predídete tak skorému presileniu ruky a ťažkostiam pri zdobení.
  5. Trénujete bodky a čiary – V začiatkoch zdobenia sú najjednoduchšie bodky, malé, veľké alebo v jednej hromade. Kombináciou bodiek rôznych veľkosti viete vytvoriť zaujímavé tvary. Správnu bodku urobíte tak, že polevu vtláčate akoby do jej stredu a potom potiahnete. Zdobiace vrecko majte vždy kolmo na medovník, takto získate zaoblený tvar. Rovné línie docielite ťahaním polevy vzduchom.

 

Medovníky ako ozdoba na stromček

Medovníky sa vo vianočnom období využívajú okrem konzumácie aj na dekoračné účely. A to predovšetkým ako ozdoba na vianočný stromček. Keď budete teda piecť tieto chutné dobroty, odložte si kúsok cesta, vyvaľkajte ho na tenší plát a vykrajujte rôzne tvary. Potom si zoberte klasickú plastovú slamku a do ešte neupečeného medovníku urobte slamkou dierku. Keď budú medovníky upečené, cez dierku prevlečte stužku a zaveste si ich na stromček. Samozrejme si ich ešte pred zavesením môžete ozdobiť podľa svojich predstáv.

 

Medovníky so sklíčkom

Existuje aj jedna super vychytávka na medovníčky, ktorou je „cukrové sklíčko“. Dosiahnete ho tak, že povykrajujete medovníky, následne vykrojíte aj ich stred. Doňho naukladáte rozdrvené tvrdé cukríky a dáte zapiecť. Cukríky sa počas pečenia roztopia a v konečnom dôsledku vytvoria také farebné sklíčko v strede medovníka. Takto vyrobené medovníky môžete použiť ako dekoráciu, ako ozdobu na stromček, ale samozrejme, aj na konzumáciu. Čo poviete, vyskúšate tieto sklíčkové medovníčky aj vy?

👉 Presný návod ako na to:

Medovníčky so sklíčkom

 

Skladovanie medovníkov

Čerstvo upečené medovníky sú najlepšie. Určite si však budete pripravovať medovníky aj do zásoby. Čo s nimi, aby boli naozajstnou pochúťkou aj po dlhšom čase? Treba ich vedieť dobre skladovať, inak sa vysušia, stratia mäkkosť a budú tvrdé.

Po upečení nechajte medovníky vychladnúť a potom poukladajte do plechovej dózy alebo papierovej krabice. Jednotlivé vrstvy oddeľte papierom na pečenie. Dôležité je medovníky chrániť pred pachmi z okolia, preto ich vždy skladujte zatvorené. Pred konzumáciou stačí k medovníkom pridať rozkrojené jablko, prípadne kúsok chleba. Med v medovníkoch absorbuje vlhkosť a z medovníkov sa stane opäť mäkká, sladká pochúťka.

Pečenie medovníkov nie je vôbec zložité, no napriek tomu treba dodržať určité kroky, vďaka ktorým sa z nich stane sladká a chutná dobrota, ktorej naozaj nikto neodolá. Venujte príprave medovníkov čas a majte hlavne trpezlivosť. Veď ako sa hovorí, trpezlivosť ruže prináša a v tomto prípade sú to skvelé medovníčky.

 

💡 Neprehliadnite!

Rozhovor so šikovnou gazdinkou a maminou Mirkou Škorvánkovou

Miroslava Škorvánková

Mirka Škorvánková

Ako sme už spomenuli, do nášho článku veľkou mierou prispela svojimi tipmi a radami aj šikovná mamina Mirka Škorvánková, ktorá sa zdobeniu medovníkov venuje už dlhé roky. S radosťou nám odpovedala na pár otázok. Prezradila nám niečo o sebe, ale hlavne o svojej vášni – medovníkoch. Celú Mirkinu prácu si môžete pozrieť aj na sociálnej sieti, kde ju nájdete pod názvom Medovnikáreň.

„Dobrý deň, volám sa Miroslava Škorvánková, pochádzam z malej dedinky Varín, blízko Žiliny. Zdobeniu medovníkov sa venujem asi od 17 rokov, už v tomto mladom veku mi toto krásne remeslo učarovalo. Založila som online školu pečenia a zdobenia medovníkov, aby som ľudom viac toto remeslo priblížila, a aby som moje dlhoročné skúsenosti mohla odovzdať ďalej.“

Dodomacnosti.sk: Kedy ste začali s pečením a zdobením medovníkov a čo Vás k tomu viedlo?

Mirka Škorvánková: K zdobeniu medovníkov ma viedla hlavne chuť niečo vyrobiť, darovať svojim blízkym vlastnoručne vyrobené medovníkové srdiečko, ale aj chýbajúci priestor na sebarealizáciu. Začala som už počas strednej školy, kedy som študovala gastronómiu a všetky aktivity, ktoré sa týkali varenia a pečenia mi boli veľmi blízke. V našej rodine nebola tradícia pečenia medovníkov zaužívaná, dostala som s k nej úplne náhodou cez časopis Medovníčky, ktorý v tom čase pravidelne vychádzal v novinovom stánku. Začiatky boli všelijaké, chýbala mi nielen zručnosť, ale aj dobrý recept na medovníky a polevu. Našťastie ma prvé neúspešné pokusy neodradili a postupne som začala získavať cvik a zistila som, že to nie je vôbec zložité.

Dodomacnosti.sk: Čo Vás inšpiruje pri celom tomto procese pečenia a zdobenia?

Mirka Škorvánková: V minulosti som hľadala inšpiráciu v časopisoch, neskôr na sociálnych sieťach. Veľkým vzorom je pre mňa aj slovenská ľudová ornamentika, časopisy s krížikovou výšivkou, kde vždy nájdem dostatok námetov, ktoré viem preniesť aj na medovníky. Za roky zdobenia som si však našla svoj štýl, inšpirácia na zdobenie mi príde veľakrát len tak sama.

Dodomacnosti.sk: Používate nejaké špeciálne materiály alebo pomôcky pri svojej práci?

Mirka Škorvánková: Keď som začínala so zdobením medovníkov, nebolo na výber veľa pomôcok. Dostupné bolo obyčajné desiatové vrecko a pritom som aj zostala, pretože som naň naučená. Dnes je na výber naozaj široká škála pomôcok, ktoré sa dajú pri tvorbe medovníkov použiť. Ja aj napriek tomu ostávam pri tejto mojej overenej klasike. No snažím sa pri zdobení využívať aj moderné techniky, farby, airbrush, štetce, šablóny, vďaka ktorým viem urobiť aj z obyčajného medovníka jedinečný.

Dodomacnosti.sk: Aký význam pre Vás osobne má vianočné obdobie a pečenie medovníkov?

Mirka Škorvánková: U mňa sa medovníky nespájajú výlučne len s Vianocami, pretože ich pečiem počas celého roka a nesmú chýbať na žiadnej rodinnej oslave. No napriek tomu sa snažím počas vianočného obdobia vyrobiť niečo naviac, čo bežne počas roka nerobím. Nikdy nesmie chýbať svietnik z medovníka, duté medovníkové guličky a srdiečka a samozrejme, tradičná medovníková chalúpka. Na vianočné pečenie sa vždy teším. Snažím sa do zdobenia zapájať aj moje deti, ktoré mi s veľkou radosťou pomáhajú. Počas adventu nám pri zdobení spríjemňujú čas koledy a domáci punč. U mňa je veľkou tradíciou medovníky počas Vianoc rozdávať rodine alebo známym. S tým cieľom som vlastne začínala, chcela som robiť mojimi medovníkmi radosť, preto mi je vždy poteším, keď môžem moju rodinu obdarovať vlastnoručne vyrobenými medovníkmi.

Dodomacnosti.sk: Používate pri medovníkoch svoj tajný rodinný recept alebo rada poskytujete pomoc a informácie aj svojmu okoliu a verejnosti?

Mirka Škorvánková: Rodinný recept nemám, pretože sa u nás medovníky nikdy nepiekli. Recepty som hľadala najmä v časopisoch, no nikde to nebolo ono, preto som veľakrát experimentovala a kombinovala rôzne suroviny. Recept, ktorý som v minulosti našla, som si trošku upravila, aby mi medovníky vyhovovali najmä chuťou a mäkkosťou. Tento recept nie je tajný, verejnosť ho nájde na mojom blogu. Už ho vyskúšalo viacero ľudí, zatiaľ má dobré ohlasy, ja sama s ním pečiem niekoľko rokov.

Dodomacnosti.sk: Vieme, že ľudia Vás môžu sledovať aj na internete. Čo tu ponúkate svojim zákazníkom a sledovateľom ?

Mirka Škorvánková: Mojim sledovateľom dávam na sociálnych sieťach najmä rady a tipy na pečenie a inšpiráciu zdobenia medovníkov. Veľmi ma teší, že radami a videami inšpirujem aj žienky, ktoré medovníky nikdy nerobili a už teraz sa tešia z prvých upečených a ozdobených medovníkov. Okrem toho ponúkam online kurzy zdobenia medovníkov, ktoré majú veľký úspech, a vďaka ktorým som naučila zdobiť medovníky už niekoľko šikovných žienok, ktoré mali na začiatku obavy z neznámeho. V neposlednom rade prevádzkujem eshop s pomôckami na pečenie a zdobenie medovníkov, aby žiadnej gazdinke pri zdobení medovníkov nič nechýbalo. V eshope nájdu moje zákazníčky širokú ponuku vykrajovačiek, vreciek na zdobenie medovníkov, krabičky a celofánové vrecká a iný sortiment, ktorý pri pečení a zdobení medovníkov nesmie chýbať. Všetko nájdete na stránke www.medovnikaren.sk.

Dodomacnosti.sk: Máte nejaké stručné rady pre tých, ktorí ešte len začínajú s pečením a zdobením medovníkov?

Mirka Škorvánková: Pri pečení je hlavne dôležité vyberať kvalitné suroviny, predovšetkým med musí byť naozaj prvotriedny. Nepoužívať žiadne medy na pečenie alebo púpavový med. Veľakrát vie urobiť neplechu v ceste aj skoro stáčaný med, ktorý je redší, má žltú farbu a po upečení sú medovníky tvrdé a vráskavé. Treba sa vyhýbať aj scukornatenému medu, ktorý spôsobí, že medovníky budú po upečení plné nepekných dierok.

Medovníkové cesto je dobré dôkladne spracovať, najskôr spojiť sypké suroviny, potom pridať zvyšné, vajcia med, tuk. Vďaka dôkladnému vypracovaniu sa zabráni tomu, že budú medovníky plné nepekných hrbolčekov. Čas pečenia medovníkov je veľmi krátky, stačí 4 – 5 minút, inak budú tvrdé. Upečené medovníky majú zlato-hnedú farbu, sú jemne nafúknuté a v kuchyni to po nich krásne rozvoniava.

Najväčším kameňom úrazu býva príprava polevy, ktorá dá mnohým zabrať. Cukor musí byť dôkladne preosiaty, aby kryštály neupchávali vrecko. Dnes už je však ponuka cukru naozaj veľká a dá sa zohnať púdrový cukor, ktorý je jemný a neobsahuje prebytočné kryštály. Polevu treba miešať pomaly, na záver domiešavať ručne lyžicou, aby ste odhadli správnu hustotu. Ak budete miešať rýchlo, poleva sa prevzdušní, bude obsahovať veľa bubliniek a po usušení môže opadať. Druhá vec, ktorá sa môže stať, že bude poleva prešľahaná a po nanesení na medovník sa neusuší, ale bude lepkavá. Čo sa týka presných pomerov, tam je ťažko radiť, pretože každé bielko ma inú hmotnosť, a keď sa budete zameriavať na presné pomery, poleva bude vždy iná. Správne pripravená poleva je krémová, drží tvar, vytvára sa špička ako napríklad šľahačková smotana, a keď ju nanesiete na medovníky, zachová si svoj tvar. Ak sa stane, že poleva z medovníka steká, vzory sa zlievajú, vtedy je poleva riedka a treba do nej primiešať trošku cukru. Niekedy stačí len malá lyžička a výsledok je úplne iný.

Príprave a pečeniu medovníkov treba naozaj venovať čas, určite si to zaslúžia a odmenia sa vám krásnym výsledkom. To isté platí aj pri zdobení. Treba si k ním sadnúť, keď sme v kľude a keď nás nič nerozptyľuje. Zdobenie medovníkov treba vnímať ako priestor na relax, uvoľnenie a nie ako nutné zlo, ktoré chceme mať rýchlo za sebou. Keď sa takto nastavíme, tak aj výsledky budú omnoho lepšie.

 


Ako sa vám páčil článok?
4.7/5 - (14 votes)
Autor článku
Veronika Štrbová

Rada píšem články, ktoré sú zaujímavé a majú pridanú hodnotu. Praktické rady do domácnosti, návody či nápady, ktoré využijú mnohí z vás v každodennom živote. Pravidelne testujem rozličné užitočné produkty. Verím, že aj moje články vám pomôžu nájsť odpoveď na rôzne, doteraz nevyriešené otázky.

Komentáre

Dobrý deň, bezlepkovy recept vôbec nezafungoval. Cesto sa dobre nespojilo, bolo suche. Pridali sme tuk, no i tak sme nedocielili kompaktné cesto a uz vobec nie lesklé a nedalo sa ani poriadne rozvaľkat, praskalo. Niečo sa podarilo povykrajovat, avšak pečenie raz toľko ako je v recepte, pretoze po 5 min boli úplne bez zmeny. Upecene su úplne krehké a sypké. Neviem, kde som mohla urobiť chybu, ale teda za nás určite viac nevyskusame.

Dobrý deň. Prosím vas, robili sme tento recept z polovičnej dávky no cesto sa nám aj po dôkladnom zamiesení akosi nepodarilo dostať do úhladnej, hmotnej, formovatelnej podoby. Bolo príliš lepivé a pastové, museli sme použit omnoho viac múky.
Neviete kde sa mohla stať chyba?
Chuťovo bolo inak vynikajúce.
Ďakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.