Wüsthof brúska na nože 4348 |
---|
Víťaz testu |
|
|
Ručná dvojstupňová brúska nožov s diamantovými a keramickými lamelami - vhodná pre ľaváka aj praváka. |
39,00 € |
Zobraziť ponuku ProfiKuchar.sk |
V našom porovnaní preto nájdete z každého niečo. Predstavím vám v ňom 8 brúsok a zariadení, ktoré podľa mňa stoja za to. Pri výbere ma zaujímal nielen typ brúsky, ale aj jeho vlastnosti a v neposlednom rade i jeho cena. Prečítajte si krátke recenzie ku každej z nich a samozrejme aj jednoduchý návod Ako vybrať brúsku na nože.
Pri hodnotení brúsok na nože sme brali do úvahy tieto metriky:
Najlepšie Brúsky na nože na základe porovnávacieho testu 2024
1. miesto | 2. miesto | 3. miesto | 4. miesto | 5. miesto | 6. miesto | 7. miesto | 8. miesto |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Víťaz testu | Zlatá stredná cesta | Ľudová voľba | |||||
Wüsthof brúska na nože 4348 | Tescoma PRECIOSO | Tescoma PRESTO | EdgeCraft M130 diamantová | Ocieľka Victorinox 7.8313 | Güde GUS 650 | Orava BN-40 | Lamart LT2093 |
39,00 € | 15,20 € | 13,20 € | 152,00 € | 43,90 € | 29,10 € 24,00 € | 24,90 € | 10,90 € |
Zobraziť ponuku ProfiKuchar.sk | Zobraziť ponuku tescoma.sk | Zobraziť ponuku tescoma.sk | Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku ProfiKuchar.sk | Zľavnená cena zvaracky-obchod.sk | Zobraziť ponuku | Zobraziť ponuku Planeo.sk |
Recenzie 8 najlepších brúsiek na nože pre rok 2024
Víťaz testu
1. Wüsthof brúska na nože 4348
Veľkou výhodou je možnosť použitia ako pre praváka, tak i ľaváka (možno si myslíte, že to je detail, ale vžite sa do kože ľaváka, ktorý často veľmi dlho hľadá náradie, ktoré by mu vyhovovalo). Brúska je kvalitných materiálov, pevná a stabilná, s protišmykovou základňou a ergonomickou rúčkou s trojitým nitovaním. Jediné, čo vás môže odradiť je jej vyššia cena. Na druhú stranu, doživotná záruka je doživotná záruka.
Výhody
- kvalitné diamantové a keramické lamely
- vhodná pre všetky druhy nožov
- ergonomická rukoväť a protišmyková základňa
- pre praváka aj ľaváka
- prémiová značka
- doživotná záruka
Nevýhody
- vyššia cena
Verdikt: Ručná dvojstupňová brúska nožov s diamantovými a keramickými lamelami – vhodná pre ľaváka aj praváka.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
ProfiKuchar.sk
Detail
2. Tescoma PRECIOSO
Na brúsku je mimochodom od výrobcu poskytovaná až 5 rokov záruka, čo je v tejto kategórii skôr rarita. Za mňa kompaktná ručná brúska, ktorá si zastane svoje miesto v každej bežnej domácnosti (o čom svedčí aj množstvo pozitívnych užívateľských skúsenosti – a nielen na Heureke).
Výhody
- ergonomická rukoväť
- protišmyková základňa
- dve „štrbiny“, dve hrúbky brúsenia
- aj na nože s pílkovým ostrím
- 5 rokov záruka
Nevýhody
- na kratšie čepele
- na prvý pohľad pôsobí dosť ľahko („plastovo“)
Verdikt: Jednoduchá ručná brúska na nože – známa značka, jednoduchá obsluha, 5 rokov záruka, čo viac treba dodať. Do domácností praktická pomôcka v primeranej cene.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
tescoma.sk
Detail
3. Tescoma PRESTO
Postup pri brúsení je jednoduchý: brúsku postavte na rovnú podložku a pevne ju uchopte. Nôž vložte ostrím dovnútra brúsky a niekoľkými ťahmi smerom k sebe ho naostrite. Po použití utrite brúsku len vlhkou utierkou, určite neumývajte v umývačke.
Výhody
- 3-ročná záruka
- ľahká (70 g), skladná, prenosná
- z dobrého materiálu
Nevýhody
- nie je to špičkové brúsenie
- nože s dlhšou čepeľou nenabrúsite
Verdikt: Brúska z odolného platu a s kotúčmi na brúsenie z nožiarskej keramiky pre perfektné nabrúsenie každého kuchynského noža s hladkým ostrím.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
tescoma.sk
Detail
4. EdgeCraft M130 diamantová
Jemné, 100% diamantovými zrnami potiahnuté kužeľové disky vo fáze 1 a 2 formujú prvé a druhé skosenie odolného, oblúkovitého ostria. V tretej fáze flexibilný obťahovací disk vytvára ultra ostré leštené ostrie. Má vstavané vysoko presné uhlové vodiace prvky s pružnými lamelami, ktoré stabilizujú čepeľ pod požadovaným uhlom.
Brúska je robustnej kompaktnej konštrukcie s pružnými nožičkami, ktoré zaisťujú jej stabilitu na ploche. Pri brúsení nie je potrebné používať žiadne ostriace kvapaliny alebo olej.
Výhody
- diamantová brúska
- aj na brúsenie jednostranných nožov
- aj na brúsenie zúbkovaných nožov
- profi prevedenie aj na domáce účely
- rýchle ostrenie
- jednoduchá manipulácia
Nevýhody
- cena
- nebrúsi keramické nože
Verdikt: Nabrúsením v tejto brúske získate ten najodolnejší tvar ostria, aký existuje. Výsledkom je tak optimálne ostrie nielen na profi kuchárskych nožoch, ale i na nožoch v domácnosti, športových a zúbkovaných.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
Heureka.sk
Detail
5. Ocieľka Victorinox 7.8313
Na druhú stranu, poriadne si za ňu priplatíte a nebude to len kvalitou vyhotovenia ocieľky. Victorinox je prosto Victorinox, jedna z najrenomovanejších značiek v kategórii švajčiarskych nožov ale aj hodiniek.
Výhody
- brúsi ozaj výborne
- kvalitné diamantové brusivo
- renomovaná švajčiarska značka
Nevýhody
- veľmi vysoká cena
- náročnejšia manipulácia
Verdikt: Viktorinox je renomovaná švajčiarska značka – a aj ocieľka opatrená najkvalitnejším diamantovým brusivom patrí medzi jej špičkové produkty. Odradiť však môže jej naozaj vysoká cena.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
ProfiKuchar.sk
Detail
Zlatá stredná cesta
6. Güde GUS 650 -5,10 € zľava
Robustný motor s tichým chodom, špeciálny diamantový brúsny kotúč a otáčky 6000 za minútu znamenajú, že kvalita ostrenia je na viac než uspokojivej úrovni pri minimálnom odbere brúseného materiálu.
Výhody
- univerzálnosť
- tichý chod
- diamantový brúsny kotúč s priemerom 48 mm
- dobrá kvalita ostrenia pri minimálnom odbere brúseného materiálu
- primeraná cena
Nevýhody
- “lacné” plastové prevedenie
- plastový kryt menej stabilne drží nôž v uhle
- brúsenie nožov vyžaduje trochu väčšiu zručnosť
Verdikt: Univerzálna brúska do domácnosti so širokým využitím.
Naše hodnotenie:
Cena: 24,00 €
Zľavnená cena
zvaracky-obchod.sk
Detail
7. Orava BN-40
Pre bežné použitie v domácnosti úplne postačuje. Pri brúsení je potrebné potom pracovať s citom – skôr netlačiť ale len jemne posúvať nôž po brúsnych kotúčoch.
Výhody
- skvelý pomer cena/výkon
- jednoduché použitie
- tichý chod
Nevýhody
- slabší motor
- je potrebné si zvyknúť na držanie správneho uhla
Verdikt: Rýchly a hlavne jednoduchý spôsob brúsenia kuchynských i športových nožov za dobrú cenu.
Naše hodnotenie:
Ľudová voľba
8. Lamart LT2093
Je vyrobená z ABS plastu s protišmykovou základňou, takže vám pri brúsení nožov neujde… Na domáce účely v kuchyni postačí (na obyčajné nože, ku ktorým nemáte „citový vzťah“), profesionálom a nožovým pedantom odporúčam vyberať z kategórie profesionálnejších brúsok či brúsnych kameňov.
Výhody
- bezpečné ostrenie
- protišmyková úprava
- jednoduché použitie
- tri brúsne kotúče
- aj na brúsenie nožníc
Nevýhody
- ľahší plast
- nože s dlhšou čepeľou asi veľmi nie
Verdikt: Úplne bežná plastová brúska na nože – ale až s troma brúsnymi kotúčmi (+ brúsik nožníc). Pre domáce potreby a lacnejšie nože úplne postačí.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
Planeo.sk
Detail
Ako vybrať vhodnú brúsku na nože
Vybrať vhodnú brúsku na nože nemusí byť pre mnohých žiadny väčší problém. A predsa si pri tom treba dávať pozor na niekoľko dôležitých vlastností a parametrov, na základe ktorých si vyberiete ostrič, ktorý vám bude vyhovovať najviac.
- typ brúsky na nože
- kvalita spracovania a ergonómia
- ďalšie dôležité parametre a vlastnosti (rozmery, výbava…)
- renomé výrobcu a značky, od ktorých sa odvíja ich cena
Brúsky na nože – základné typy
Nôž – tento základný nástroj používame dennodenne a to ani nemusíme byť kuchárskym guru. Jednoducho sa bez neho v kuchyni nezaobídeme. Každá potravina potrebuje svoju čepeľ (inú treba na mäso, inú na zeleninu, inú na chlieb…). A čím častejšie sa používajú, tým viac starostlivosti si vyžadujú. Minimálne však pravidelne prebrúsiť. Kedy ste to urobili naposledy a viete čím všetkým sa nože môžu brúsiť/ostriť? Toto sú základné typy brúsok:
- štrbinové („véčka“)
- nerezové okrúhle (ocieľky)
- brúsne kamene
- elektrické brúsky
Štrbinové brúsky na nože
Sú praktické, pomerne bezpečné a rýchle a je to vlastne aj najobľúbenejší typ brúsky (tvar V) pre väčšinu domácností. Nie je teda určená na žiadne profi brúsenie. Ale svoju úlohu – ostrenie si zastane dobre, hlavne pri nožoch s mäkšou čepeľou. Tie bežné ručné stolové dostanete v obchode pod 10-15 €, kvalitnejšie, napríklad s diamantovou brúsnou plochou stoja aj viac ako 40 €.
Najznámejší výrobcovia: Lansky, Fiskars, Zwilling, Wüsthof, Tescoma
Ako nimi brúsiť (+ videonávod)
Princíp spočíva v tom, že štrbinovú brúsku postavíte na rovnú podložku, pevne chytíte za rukoväť a pretiahnutím noža cez štrbinu (smerom k sebe) obrúsite čepeľ noža z oboch strán súčasne. Po použití ju len utrite vlhkou utierkou, v žiadnom prípade neumývajte v umývačke.
Nerezové okrúhle brúsky na nože (ocieľka, brús, „osla“)
Ocieľka je vlastne taká kovová tyč s rukoväťou a môže mať buď hrubší, alebo jemnejší povrch. Nie je veľmi praktická pre príliš veľké nože. Tento typ brúsky na nože sa najčastejšie používa na udržiavanie ostria, to znamená, že ním na tupom noži ostrie nevytvoríte (neodoberá oceľ). Takže ocieľku na nože použijete pri pravidelnej údržbe – pokojne aj pred každým použitím noža. Uplatnenie nájde najmä v profesionálnej kuchyni – je to vlastne narovnávacia ocieľka, ktorá ostrý nôž udržuje dlhšie ostrý.
Existuje ešte jeden typ ocieľky – takzvaná brúsiaca. Ono to už nie je vlastne ocieľka ale ručná brúska. Takéto „ocieľky“ sú lacnejšie, všade dostupné aj ako súčasť setov. Veľmi často sa používa práve v domácnostiach. Podľa zrnitosti odoberajú z čepele väčšie množstvo materiálu. Ak chcete poriadne nabrúsiť nôž, tak touto brúsnou ocieľkou to neriešte. Ona ho síce nabrúsi, avšak dosť nahrubo. Tiež pri tom nie je možné udržať stály správny uhol ostrenia, takže ostrie skôr zničíte. Na drahé nože ju určite nepoužívajte.
Ako nimi brúsiť (+ videonávod)
Na prácu s ocieľkou potrebujete trochu praxe. Brúsku držte v nedominantnej ruke a nôž v tej, s ktorou obyčajne krájate. Koreň noža priložte k špičke brúsky a pri miernom tlaku nôž veďte proti ostriu na koniec brúsky tak, aby ste skončili pri špičke noža. Rovnaký postup zopakujte aj pri druhej strane ostria.
Elektrické brúsky na nože
Elektrická brúska na nože je výhodná pre užívateľa najmä v tom, že má špeciálne vodiace drážky, aby sa vždy konštantne udržal uhol brúsenia – presne taký aký má byť. Tie lacnejšie si môžete zaobstarať v cene približne od 20 €, lepšie prístroje stoja 150 € a viac a profi strojčeky dokonca aj viac ako 300-350 €.
Najznámejší výrobcovia: Klarstein, Orava, Tormek, Worcraft, Wüsthof
Väčšinu práce za vás pri brúsení odvedie vlastne elektromotor. Vy nemusíte nebezpečne manipulovať s nožom, takže vám nehrozí, že sa porežete. navyše, niektoré elektrické brúsky disponujú viacerými praktickými funkciami. Niektoré napríklad okrem toho, že váš nôž dôkladne nabrúsia, ho aj pekne vysušia, disponovať môžu aj integrovaným UV sterilizátorom, ktorý zničí všetky choroboplodné zárodky, môže fungovať i ako stojan na nože… Niektoré profi stroje vás dokážu pri brúsení správne naviesť a majú dokonca aj prednastavené programy,
Kotúčová brúska
Ak máte doma kotúčovú elektrickú brúsku, prípadne aj pásovú, pokojne ju môžete využiť na brúsenie nožov. Pozor si dajte hlavne na to, aby sa vám pri ostrení čepeľ veľmi nezahrievala a tak sa nezmenili vlastnosti kovu/kovov, z ktorých bola vyrobená. Ak sa kov „prekalí“, ostrie nože sa bude lámať vždy, keď narazí na čo i len trochu tvrdšiu podložku. Najlepšie teda bude, ak pri brúsení nožov použijete brúsku, ktorá má aj pomalý chod, prívod chladiacej kvapaliny a špeciálne kotúče. Prípadne priamo profi brúsku, ktorá je primárne určená na brúsenie a ostrenie nožov.
Brúsne kamene
Ak máte viac času a svojim nožom chcete venovať patričnú starostlivosť a pozornosť, tak siahnite po brúsnom kameni. Takto sa napríklad brúsia špeciálne japonské nože (majú spravidla tvrdšie čepele a jemnejšie ostrie ako ich európski „bratia“).
Typy brúsneho kameňa
Základným typom brúsneho kameňa je prírodný. Kedysi na ostrenie nožov slúžil iba ten. Šlo o prírodné minerály, najmä korund (85% oxid hlinitý) či kremeň (90% oxid kremičitý). Dnes prevládajú kamene syntetické, ktoré majú rovnomernú zrnitosť v celej vrstve, sú akejkoľvek veľkosti a tvaru a z akéhokoľvek brúsneho materiálu. Najčastejšie sa používa karborundový – hranol vyrobený z karbidu kremíka, ktorý sa skladá z dvoch zlepených častí. Jedna časť má tak zrnitosť napríklad 150, druhá 320 (značenie je rovnaké ako u brúsnych kotúčov).
Ako nimi brúsiť
Na brúsenie svojho noža uprednostnite skôr syntetický brúsny kameň. Pred použitím ho namočte do vody aby sa póry nezaniesli obrúsenou oceľou. Kameň si položte po dĺžke pred seba a kopírujte uhol, do ktorého váš nôž zabrúsil výrobca. Čepeľ chyťte oboma rukami a ťahajte jemne proti ostriu od seba. To isté potom aj z druhej strany ostria. Najprv použijete hrubšiu stranu kameňa, potom tou hladšou už len vyhladíte čerstvo nabrúsené ostrie.
Kvalita spracovania a ergonómia, používanie
Nech sa bavíme o akomkoľvek type brúsky, kvalita spracovania je dôležitá pri každom. Niektoré sú na používanie jednoduchšie (elektrické a štrbinové), pri iných budete potrebovať trocha zručnosti (ocieľky a uhlové brúsky). Z hľadiska ergonómie je dôležité spracovanie rúčky pri štrbinových brúskach – tak aby sa pri tom ruka veľmi nenamáhala. Rúčka ocieľky by tiež nemala mať len taký „približný“ tvar. Tie, ktoré sa pri brúsení pokladajú na stôl by mali mať bez výnimky protišmykovú základňu pre bezpečnejšie používanie.
Dôležité vlastnosti a parametre
Jeden z najdôležitejších parametrov a vlastností brúsky je brúsny materiál. A to bez ohľadu na to, či je to ručná alebo elektrická brúska na nože. Štandard je v tomto prípade nerezová oceľ, použitie mäkších materiálov skracuje životnosť zariadenia. Pri drahších produktoch nie je ničím neobvyklá keramika (lamely, kotúče…), prípadne karbid-volfrám či diamantové brúsne plochy.
Čo sa týka rozmerov, tak pri ocieľke by to malo byť aspoň 20 cm brúsnej plochy, pri stolných štrbinových a elektrických modeloch by nemalo chýbať viacstupňové brúsenie v kombinácii s kompaktnými rozmermi. Brúsky z dielenského vybavenia sú samozrejme o dosť väčšie a potrebujú viac priestoru pri používaní (do kuchyne si ich radšej nenoste).
Brúsenie alebo ostrenie noža?
Áno, je v tom rozdiel. Pri brúsení sa ostriu noža dáva požadovaný tvar. Pri ostrení sa rovná hrot ostria, ktorý je po brúsení príliš tenký a pod mikroskopom by bolo vidno, že je rozstrapkaný alebo zvlnený. Ostrenie hrot ostria spevní!
Pre ostrie všeobecne platí, že čím má menší uhol, tým sa s nožom lepšie reže. Ale zároveň sa ľahšie otupí. Kuchynský sekáčik máva uhol ostria až 40 ° – pretože s ním nepotrebujeme rezať presne. Na to slúži klasický kuchynský nôž, ktorý má uhol ostria približne 22 °. Pri ostatných nožoch (lovecké, rybárske, či iné osobné) je uhol ostria plne osobnou záležitosťou – závisí od toho na aký nôž je človek zvyknutý a ako často ho potom používa.
Čepele noža – každá reaguje na brúsenie inak
Čepele noža sú z rôznych typov ocele, v podstate ide o to aby boli tvrdé a húževnaté. Požadované vlastnosti sa dodávajú špecifickou technológiou výroby a rôznymi prísadami. Takže ak vidíte pri noži označenie, že je vyrobený z diamantovej ocele – tak buď je to len reklamná hláška, že nôž je tvrdý ako diamant, alebo naozaj obsahuje diamant ako prísadu – ale ani tak sa takáto oceľová čepeľ tvrdosti diamantu nevyrovná.
O nožoch samotných a oceliach, z ktorých sa vyrábajú ich čepele je dostupných veľké množstvo informácií. Pre ostrenie v domácnosti vám však postačí pár základných údajov:
- dobre sa ostrí uhlíková oceľ vo všetkých podobách vrátane takzvanej práškovej ocele
- trochu horšie sa ostrí nerezová oceľ, na druhú stranu zas výborne odoláva korózii
- to isté platí aj na titanovú oceľ, ktorá je však húževnatejšia, hoci mäkšia ako klasická kalená oceľ (vďaka ďalším prísadám zostávajú titánové čepele dlho ostré, pretože sa toľko neopotrebovávajú)
Tvrdosť čepele
Platí pravidlo: čím je čepeľ noža z tvrdšieho materiálu – tým dlhšie ostrie udrží svoj tvar – no o to je aj krehkejšie. Ostrenie nože tak musí byť opatrnejšie a starostlivejšie.
Tvrdosť čepelí nožov sa stanovuje na základe Skúšky tvrdosti podľa Rockwella – konkrétne HRC. Kuchynské nože by mali mať podľa normy minimálne 52 HRC, pričom tie kvalitnejšie hľadajte v rozmedzí 55-58 HRC. damaškové mávajú nad 60 HRC, niektoré špecializované aj 68 HRC! Takže, pokiaľ máte doma nôž, ktorý sa veľmi rýchlo tupí – nebude vyrobený z príliš tvrdej ocele.
Nože sa vyrábajú aj z niekoľkých vrstiev rôznych materiálov – tým sa vyžívajú dobré vlastnosti použitých kovov a výsledkom toho je ešte kvalitnejšia oceľ. Dobrým príkladom je damašková oceľ, ktorá je skovaná z niekoľkých desiatok plátov rôznych ocelí. Je príkladom dávnovekého majstrovstva a takáto čepeľ je potom charakteristicky mramorovaná a dlho drží ostrie a neláme sa.
Prvé zmienky o výrobe damaškovej ocele pochádzajú už z ranej doby železnej (1. polovica 1. tisícročia pred Kristom). Najprv sa zrejme vyrábala v Indii, a onedlho sa rozšírila do celého vtedy známeho sveta. Čoskoro začala byť napodobňovaná všetkými národmi, ktoré vtedy ovládali technológiu spracovania železa (čítaj viac zaujímavostí o damaškovej oceli).
Ako správne nabrúsiť nôž – praktické tipy
Ak aj na brúsenie svojho noža použijete ktorýkoľvek typ brúsky (profesionálne, alebo aj na domáce použitie), týchto pár všeobecných tipov a rád vám s tým môže pomôcť:
- pri použití brúsneho kameňa dbajte na to, aby bol kameň stále mokrý (brúsenie noža je potom rýchlejšie a efektívnejšie)
- nôž sa brúsi vždy proti ostriu, nikdy nie opačne
- pri brúsení je potrebné aby ste korigovali tlak na čepeľ noža podľa toho, ako je jeho ostrie hrubé
- ak je ostrie noža zle zbrúsené, vybrúste ho na hrubom kameni
- uhol, pod ktorým brúsite jednotlivé strany by mal byť rovnaký
- na oboch stranách urobte rovnaký počet ťahov
- pre veľmi ostrý nôž ho brúste pod ostrým uhlom
- pre menej ostrý zvoľte pri brúsení väčší uhol
- ostrosť noža ovplyvňuje jeho trvanlivosť, takže ho ostrite pravidelne
- po brúsení noža vždy vyskúšajte jeho ostrie vyskúšajte – napríklad ak ľahko rozrežete obyčajný kúsok papiera je to jasný znak toho, že váš nôž je dobre nabrúsený
- pri brúsení použite najlepšie dve brúsky – jednu s hrubšími zrnami, druhú s jemnejšími (prípadne obojstranný brúsny kameň)
- najprv sa používa hrubšia brúska, jemnejšou sa potom nôž už len dobrusuje
- pri jemnom brúsení menej – jemne krúživým pohybom
- po naostrení na brúske nôž môžete pohodlne dobrúsiť na obyčajnom koženom opasku (v smere ostria) – zbavíte sa tak prípadných drobných nerovností
- počas brúsenia buďte maximálne opatrní a pozor si dávajte hlavne na prsty
- nôž po naostrení vždy dôkladne uskladnite (do obalu alebo na určené miesto v kuchyni)
Správne brúsenie noža – VIDEO
Pár slov na záver
Brúsenie nožov v domácnosti je dôležitá vec a ako taká si vyžaduje patričnú pozornosť a dôslednosť. Nie je to žiadna veda (i keď niektorí „nožoví srdciari“ by mi určite oponovali) – pri ručných brúskach si dajte pozor na ruky, pri tých elektrických je to komfortnejšie a táto starosť odpadá. Každopádne vždy však postupujte zásadne v súlade s pokynmi od výrobcu.
Ak o brúsenie nožov nemáte vôbec záujem, ľahká pomoc. Zaobstarajte si kvalitné keramické nože, pri ktorých mnohí výrobcovia garantujú doživotnú ostrosť. Rátajte však s tým, že sú extrémne krehké a musíte si pri práci s nimi dávať „bacha“, aby sa vám nezlomili (pri páde na zem napríklad).
Do testu sme vybrali Brúsky na nože len z overených eshopov
Mohlo by vás zaujímať
- Drevitá vlna: Jednoduchý materiál so širokým spektrom využitia
- Najlepšia varená kukurica - aký je recept na jej správnu prípravu a ako dlho ju treba variť
- Zavárané brusnice - najlepšie recepty (aj brusnice s hruškami), postup, kde ich použiť
- Melónové šupky - alebo 5 skvelých receptov (aj na zaváranie) a ďalšie tipy na ich použitie, už ich nikdy nevyhodíte
- Zero Waste domácnosť - čo to je a 35 praktických tipov ako znížiť svoj odpad
- Zaváraná cuketa - 10 overených receptov, na slano i na sladko, s paradajkami či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavárané čučoriedky - najlepší recept s nálevom aj bez, a na čo ich použiť
- Užitoční pomocníci do domácnosti, ktorí nepotrebujú kábel
- Aké sú hrnce z Lidlu? Pozreli sme sa na spoľahlivosť, kvalitu a cenu
- Ako vyčistiť krbové sklo - čistič krbového skla nie je jediné riešenie
My máme z profikuchar takú elektrickú GRAEF ChefsChoice brúsku na nože a ostrí čo potrebujeme s prehľadom 🙂
tiež som skôr za brúsne kamene … teraz som si našla cez supernože kombinovaný brúsny kameň Taidea a ten stačí len jeden a nože dávam jak KráĽ
tiež používam elektrickú brúsku je to taká bežná domáca orava bn 44 a pohodka… rýchlo naostrí, nezničí a zvládam to s ňou aj ja
brusku doma mam, ale na žiadne profi brusenie to nie je. Na to využivam klasicku profi službu, ktora mi to kvalitne naostri a par mesiacov to vydrží
My sme používali osmičku ale nič extra sa nám nedarilo nabrúsiť a teraz využívame na brúsenie nožov službu ostrej pošty kam len zadáme počet nožov, ktoré chceme nabrúsiť a oni pošlu obalku aj s ochranami na čepele a my len nože vložíme do obálky a zašleme a cca do 1,5 týždňa ich máme nabrúsené doma a úplne pohodlne bez stresu a nervov
ja mam radsej brusne kamene z dellingeru – s nimi to ide lahko a jednoducho a noze drzia dlho ostre