Vyberáme najlepšiu brúsku na nože, porovnali sme ich 8 – recenzie odporúčajú Klarstein, Delimano a Zwilling

Bc. Vladimír Rejholec Test 17. októbra 2018 0

Celkoví víťazi testu

Klarstein Miss Knife Delimano Astoria Zwilling Twin Sharp EdgeCraft M120 diamantová
Víťaz testu Ľudová voľba Zlatá stredná cesta Pre náročných
Miss Knife, brúska, sterilizátor, UV, 35 W, drevená dyha
Brúska na nože Astoria
Brúska na nože Twin Sharp Zwilling čierna
EdgeCraft M120 diamantová brúska na nože, 3-stupňová 0120-0M0
  1. pohodlné brúsenie
  2. ventilácia na usušenie vlhkého noža
  3. slúži aj ako stojan
  4. disponuje integrovaným sterilizátorom
  1. dobrá cena
  2. dobre sa drží
  3. na domáce použitie stačí
  1. nemecká kvalita
  2. ideálna pre rýchle obnovenie ostrosti nožov
  3. jednoduché použitie
  1. diamantová brúska
  2. aj na brúsenie jednostranných nožov
  3. aj na brúsenie zúbkovaných nožov
  4. profi prevedenie aj na domáce účely
  5. rýchle ostrenie
  6. jednoduchá manipulácia
  1. vyššia cena
  1. kratšia
  2. bez "uška" na zavesenie
  3. na tvrdšie nože sa nehodí
  4. je to ocieľka - tyčová brúska a teda náročnejšia na manipuláciu
  1. žiadna (v rámci svojej kategórie TOP produkt)
  1. cena
  2. nebrúsi keramické nože
Stojan na nože, ktorý ich dokáže rovno aj nabrúsiť, vysušiť a sterilizovať? Tak práve toto je v skratke definícia elektrickej brúsky na nože Miss Knife od Klarstein. Brúska z nereze - ocieľka nájde uplatnenie v každej domácnosti na jednoduché zabrúsenie nožov. Brúska na nože Zwilling sa vyznačuje vysokou kvalitou, perfektným dizajnom a hlavne funkčnosťou. S veľkým dôrazom na bezpečnosť. Nabrúsením v tejto brúske získate ten najodolnejší tvar ostria, aký existuje. Výsledkom je tak optimálne ostrie nielen na profi kuchárskych nožoch, ale i na nožoch v domácnosti, športových a zúbkovaných.
79,90 € 5,00 € 24,99 € 147,41 €
Zobraziť ponuku Zobraziť ponuku Zobraziť ponuku Zobraziť ponuku
Ako sa pracuje s tupým nožom? Nuž, veľmi zle, čo potvrdí každá gazdinka i domáci pán. Je to nielen nepraktické a namáhavé, ale tiež nebezpečné. Najviac úrazov v kuchyni vzniká v dôsledku toho, že sa v nej vyskytujú nenaostrené nože. Poznáte základné pravidlo, ktoré je platné univerzálne pre všetky typy nástrojov a náradia? Čo je ostré – to je bezpečné! Nie? Tak vedzte, že je to naozaj tak. Na tupý nôž pri rezaní viac tlačíme a skôr sa potom pri tom dokážeme zraniť. Pritom riešenie problému s názvom Tupý nôž, je rýchlo naporúdzi. Nože sa dajú naostriť rýchlo a kvalitne, bez vynaloženia väčšej námahy pomocou jednoduchej brúsky na nože!

Chcete vedieť, ktoré brúsky dopadli v našom teste najlepšie? Prečítajte si kratšie recenzie jednotlivých brúsok spolu s ich parametrami. Vybrali sme a porovnali 8 podľa nás najlepších brúsiek nielen pre rok 2018.

Zároveň tu nájdete jednoduchý návod, ako si vybrať brúsku na nože práve do vašej domácnosti a to nielen podľa účelu ale i praktických parametrov. Plus: Viete ako rýchlo a jednoducho na brúsenie nožov? Čítajte ďalej.

Recenzie 8 najlepších brúsiek na nože pre rok 2018

1. Klarstein Miss Knife

Typ brúsky: elektrická, kombinovaná ● Príkon: 35 W ● Hmotnosť: 1,3 kg ● Iné funkcie: sterilizátor, stojan na nože, sušenie

Miss Knife, brúska, sterilizátor, UV, 35 W, drevená dyha

Elektrická brúska na nože Klarstein Miss Knife disponuje vysúvacím brúsiacim blokom – jedným pre naostrenie pravej a druhým pre naostrenie ľavej strany noža. Má veľmi úsporný príkon a to v hodnote len 35 W. Jednoduché ovládanie zabezpečia 3 tlačidlá pre tri funkcie: brúsenie, sušenie, a sterilizáciu noža. Výborné je, že vypnutie jednotlivých funkcií sa deje automaticky.

Jedným stlačením sa oceľový brúsiaci blok vysunie z boku stojana. Po naostrení môžu byť potom uložené priamo v jednom z piatich držiakov stojana. Predtým ich ešte môžete zbaviť choroboplodných zárodkov a baktérií pomocou vnútornej UV lampy. Ak boli nože práve umyté, integrovaný ventilátor odstráni z ich čepelí vlhkosť.

Je stabilná – prísavné nožičky a jej napájanie je zabezpečené sieťovým zdrojom. Jednoduchý a elegantný dizajn vám zaručí, že vynikne aj ako stojan na vaše nože (tmavá drevená dyha).

Výhody

  • pohodlné brúsenie
  • ventilácia na usušenie vlhkého noža
  • slúži aj ako stojan
  • disponuje integrovaným sterilizátorom

Nevýhody

  • vyššia cena

Verdikt: Stojan na nože, ktorý ich dokáže rovno aj nabrúsiť, vysušiť a sterilizovať? Tak práve toto je v skratke definícia elektrickej brúsky na nože Miss Knife od Klarstein.

Naše hodnotenie:

Cena: 79,90 €

Zobraziť ponuku


2. Delimano Astoria

Typ brúsky: ocieľka, nerezová okrúhla

Brúska na nože Astoria

Delimano Astoria je praktická brúska (ocieľka) na nože z nerezovej ocele. Vyznačuje sa hrubým ťahom. Má ergonomickú rukoväť, ktorá vás chráni pred poranením. Je určená na brúsenie kuchynských nožov s hladkým ostrím.

Je v dobrej kvalite s dlhou životnosťou. Vhodná aj do umývačky riadu.

Výhody

  • dobrá cena
  • dobre sa drží
  • na domáce použitie stačí

Nevýhody

  • kratšia
  • bez “uška” na zavesenie
  • na tvrdšie nože sa nehodí
  • je to ocieľka – tyčová brúska a teda náročnejšia na manipuláciu

Verdikt: Brúska z nereze – ocieľka nájde uplatnenie v každej domácnosti na jednoduché zabrúsenie nožov.

Naše hodnotenie:

Cena: 5,00 €

Zobraziť ponuku

Ľudová voľba


3. Zwilling Twin Sharp

Typ brúsky: ručná, “V-éčko”, štrbinová ● Dĺžka: 16,5 cm ● Materiál: plast ● Farba: čierna alebo červená

Brúska na nože Twin Sharp Zwilling čierna

Štrbinová brúska na nože Twin Sharp od nemeckého výrobcu Zwilling (vyrába napríklad nože, ktoré patria medzi špičku na svete) je veľmi praktická a jednoduchá pri používaní. Brúsku položíte na stôl, pridržíte a 4-5x prejdete ostrím noža po celej dĺžke V-éčkovým výrezom. A čo je asi najpodstatnejšie – brúsenie s ňou je bezpečné. Záštita chráni pred skĺznutím ostria noža k prstom.

Takto pri pravidelnom brúsení svojich nožov zachováte dlho ich ostrosť (bez potreby prebrusovania) a pôvodné vlastnosti noža pri krájaní. V podstate je to vlastne originálne príslušenstvo k nožom značky Zwilling, ale môžete ho samozrejme a bez obáv použiť aj na údržbu nožov iných značiek.

Výhody

  • nemecká kvalita
  • ideálna pre rýchle obnovenie ostrosti nožov
  • jednoduché použitie

Nevýhody

  • žiadna (v rámci svojej kategórie TOP produkt)

Verdikt: Brúska na nože Zwilling sa vyznačuje vysokou kvalitou, perfektným dizajnom a hlavne funkčnosťou. S veľkým dôrazom na bezpečnosť.

Naše hodnotenie:

Cena: 24,99 €

Zobraziť ponuku

Zlatá stredná cesta


4. WMF nerezová brúska

Typ brúsky: ručná, “V-éčko”, štrbinová ● Dĺžka: 19 cm ● Materiál: nerezová oceľ 18/10 Cromargan® + plastová krytka ● Farba: nerezová oceľ

Nerezová brúska na nože WMF

Brúska na nože značky WMF je oceňovaná najmä pre svoju dlhú životnosť a nezvyčajnú odolnosť. Je veľmi elegantná – jednoznačne ozdoba každej kuchyne (funkčná i estetická). Jednoducho sa používa a tiež ľahko čistí. Vhodný pre všetky typy nožov okrem tých, ktoré majú pílovité a vrúbkované ostrie.

Brúsna časť je z enormne tvrdého kovu, a preto nože dokáže perfektne nabrúsiť. A ak sa aj po čase intenzívneho používania brúsna plocha otupí, po odstránení priehľadného krytu povolíte skrutky a pootočíte brúsnymi trojuholníkmi. Následne skrutky utiahnete a opäť nasadíte kryt. Podľa výrobcu je to možné vykonať iba dvakrát.

Výhody

  • ostrí kvalitne a bezpečne
  • na pracovnej doske stabilná
  • jednoduché použitie
  • odolná brúska s dlhou životnosťou

Nevýhody

  • drahšia

Verdikt: Brúska na nože z cromarganovej nerezovej ocele a plastu, ktorá perfektne nabrúsi každý nôž.

Naše hodnotenie:

Cena: 48,00 €

Zobraziť ponuku


5. Tescoma PRESTO

Typ brúsky: ručná, “V-éčko”, štrbinová ● Dĺžka: 20 cm ● Materiál: plast, nožiarska keramika

Brúska PRESTO

PRESTO od Tescomy je klasická véčková brúska na nože, ktorá nájde uplatnenie v každej domácnosti. Je ľahko prenosná, takže sa osvedčí aj pri kempovaní či na chate. Brúsi všetky nože s hladkým ostrím. Je vyrobená z odolného plastu a brúsne kotúče zo špeciálnej nožiarskej keramiky. Výrobca inak dáva na brúsku až 3-ročnú záruku.

Postup pri brúsení je jednoduchý: brúsku postavte na rovnú podložku a pevne ju uchopte. Nôž vložte ostrím dovnútra brúsky a niekoľkými ťahmi smerom k sebe ho naostrite. Po použití utrite brúsku len vlhkou utierkou, určite neumývajte v umývačke.

Výhody

  • 3-ročná záruka
  • ľahká (70 g), skladná, prenosná
  • z dobrého materiálu

Nevýhody

  • nie je to špičkové brúsenie
  • nože s dlhšou čepeľou nenabrúsite

Verdikt: Brúska z odolného platu a s kotúčmi na brúsenie z nožiarskej keramiky pre perfektné nabrúsenie každého kuchynského noža s hladkým ostrím.

Naše hodnotenie:

Cena: 10,50 €

Zobraziť ponuku


6. EdgeCraft M120 diamantová

Typ brúsky: elektrická, diamantová, 3-stupňová ● Príkon: 75 W ● Vedenie noža: pružné lamely ● Farba: Biela, chróm alebo metalíza ● Hmotnosť: 2,022-2,179 kg podľa prevedenia

EdgeCraft M120 diamantová brúska na nože, 3-stupňová 0120-0M0

Táto bleskurýchla (naostrenie 1 minúta, doostrenie 10 sekúnd) profesionálna brúska na nože s trojstupňovým ostrím Trizor-Plus brúsi a doostruje nože s rovným aj zúbkovitým ostrím tak, aby každý nôž mal ostré a trvanlivé ostrie behom niekoľkých sekúnd.

Jemné, 100% diamantovými zrnami potiahnuté kužeľové disky vo fáze 1 a 2 formujú prvé a druhé skosenie odolného, ​​oblúkovitého ostria. V tretej fáze flexibilný obťahovací disk vytvára ultra ostré leštené ostrie. Má vstavané vysoko presné uhlové vodiace prvky s pružnými lamelami, ktoré stabilizujú čepeľ pod požadovaným uhlom.

Brúska je robustnej kompaktnej konštrukcie s pružnými nožičkami, ktoré zaisťujú jej stabilitu na ploche. Pri brúsení nie je potrebné používať žiadne ostriace kvapaliny alebo olej.

Výhody

  • diamantová brúska
  • aj na brúsenie jednostranných nožov
  • aj na brúsenie zúbkovaných nožov
  • profi prevedenie aj na domáce účely
  • rýchle ostrenie
  • jednoduchá manipulácia

Nevýhody

  • cena
  • nebrúsi keramické nože

Verdikt: Nabrúsením v tejto brúske získate ten najodolnejší tvar ostria, aký existuje. Výsledkom je tak optimálne ostrie nielen na profi kuchárskych nožoch, ale i na nožoch v domácnosti, športových a zúbkovaných.

Naše hodnotenie:

Cena: 147,41 €

Zobraziť ponuku

Pre náročných


7. Güde GUS 650

Typ brúsky: elektrická, univerzálna, kotúčová ● Príkon: 65 W ● Šírka noža: 6-51 mm ● Priemer brúsneho kotúča: 48 mm ● Hmotnosť: 2,25 kg

GUDE GUS 650 Univerzalna bruska

Viacúčelová brúska Güde GUS 650 je vhodná pre brúsenie špirálových vrtákov 3 – 10 mm, ostrenie/brúsenie kuchynských nožov a nožníc, záhradníckych nožníc, špachtlí, skrutkovačov, dlát, hobľovacích nožov, sekier a tak ďalej a tak ďalej.

Robustný motor s tichým chodom, špeciálny diamantový brúsny kotúč a otáčky 6000 za minútu znamenajú, že kvalita ostrenia je na viac než uspokojivej úrovni pri minimálnom odbere brúseného materiálu.

Výhody

  • univerzálnosť
  • tichý chod
  • diamantový brúsny kotúč s priemerom 48 mm
  • dobrá kvalita ostrenia pri minimálnom odbere brúseného materiálu
  • primeraná cena

Nevýhody

  • “lacné” plastové prevedenie
  • plastový kryt menej stabilne drží nôž v uhle
  • brúsenie nožov vyžaduje trochu väčšiu zručnosť

Verdikt: Univerzálna brúska do domácnosti so širokým využitím.

Naše hodnotenie:

Cena: 29,70 €

Zobraziť ponuku


8. Orava BN-40

Typ brúsky: elektrická, 2-stupňová ● Príkon: 40 W ● Hmotnosť: 1,02 kg

Orava BN-40

Elektrická brúska na nože Orava BN-40 so zafírovými brúsnymi kotúčmi spoľahlivo nabrúsi čepeľ nožov. Má dvojstupňový ostriaci systém – úvodné hrubé brúsenie vytvorí požadovaný uhol hrany čepele + následné jemné prebrúsenie presne nabrúsi čepeľ noža. Disponuje vodiacimi drážkami pre čepeľ, ktoré automaticky udržujú potrebný uhol.

Pre bežné použitie v domácnosti úplne postačuje. Pri brúsení je potrebné potom pracovať s citom – skôr netlačiť ale len jemne posúvať nôž po brúsnych kotúčoch.

Výhody

  • skvelý pomer cena/výkon
  • jednoduché použitie
  • tichý chod

Nevýhody

  • slabší motor
  • je potrebné si zvyknúť na držanie správneho uhla

Verdikt: Rýchly a hlavne jednoduchý spôsob brúsenia kuchynských i športových nožov za dobrú cenu.

Naše hodnotenie:

Cena: 17,90 €

Zobraziť ponuku


Brúsenie alebo ostrenie noža?

Áno je v tom rozdiel. Pri brúsení sa ostriu noža dáva požadovaný tvar. Pri ostrení sa rovná hrot ostria, ktorý je po brúsení príliš tenký a pod mikroskopom by bolo vidno, že je rozstrapkaný alebo zvlnený. Ostrenie hrot ostria spevní!

Pre ostrie všeobecne platí, že čím má menší uhol, tým sa s nožom lepšie reže. Ale zároveň sa ľahšie otupí. Kuchynský sekáčik máva uhol ostria až 40 ° – pretože s ním nepotrebujeme rezať presne. Na to slúži klasický kuchynský nôž, ktorý má uhol ostria približne 22 °. Pri ostatných nožoch (lovecké, rybárske, či iné osobné) je uhol ostria plne osobnou záležitosťou – závisí od toho na aký nôž je človek zvyknutý a ako často ho potom používa.

Čepele noža – každá reaguje na brúsenie inak

Čepele noža sú z rôznych typov ocele, v podstate ide o to aby boli tvrdé a húževnaté. Požadované vlastnosti sa dodávajú špecifickou technológiou výroby a rôznymi prísadami. Takže ak vidíte pri noži označenie, že je vyrobený z diamantovej ocele – tak buď je to len reklamná hláška, že nôž je tvrdý ako diamant, alebo naozaj obsahuje diamant ako prísadu – ale ani tak sa takáto oceľová čepeľ tvrdosti diamantu nevyrovná.

O nožoch samotných a oceliach, z ktorých sa vyrábajú ich čepele je dostupných veľké množstvo informácií. Pre ostrenie v domácnosti postačí však pár týchto základných údajov:

  • dobre sa ostrí uhlíková oceľ vo všetkých podobách vrátane takzvanej práškovej ocele
  • trochu horšie sa ostrí nerezová oceľ, na druhú stranu zas výborne odoláva korózii
  • to isté platí aj na titanovú oceľ, ktorá je však húževnatejšia, hoci mäkšia ako klasická kalená oceľ (vďaka ďalším prísadám zostávajú titánové čepele dlho ostré, pretože sa toľko neopotrebovávajú)
💡 Damašková oceľ

damašková oceľNože sa vyrábajú aj z niekoľkých vrstiev rôznych materiálov – tým sa vyžívajú dobré vlastnosti použitých kovov a výsledkom toho je ešte kvalitnejšia oceľ. Dobrým príkladom je damašková oceľ, ktorá je skovaná z niekoľkých desiatok plátov rôznych ocelí. Je príkladom dávnovekého majstrovstva a takáto čepeľ je potom charakteristicky mramorovaná a dlho drží ostrie a neláme sa.

Prvé zmienky o výrobe damaškovej ocele pochádzajú už z ranej doby železnej (1. polovica 1. tisícročia pred Kristom). Najprv sa zrejme vyrábala v Indii, a onedlho sa rozšírila do celého vtedy známeho sveta. Čoskoro začala byť napodobňovaná všetkými národmi, ktoré vtedy ovládali technológiu spracovania železa (čítaj viac zaujímavostí o damaškovej oceli).

Tvrdosť čepele

Platí pravidlo: čím je čepeľ noža z tvrdšieho materiálu – tým dlhšie ostrie udrží svoj tvar – no o to je aj krehkejšie. Ostrenie nože tak musí byť opatrnejšie a starostlivejšie.

Tvrdosť čepelí nožov sa stanovuje na základe Skúšky tvrdosti podľa Rockwella – konkrétne HRC. Kuchynské nože by mali mať podľa normy minimálne 52 HRC, pričom tie kvalitnejšie hľadajte v rozmedzí 55-58 HRC. damaškové mávajú nad 60 HRC, niektoré špecializované aj 68 HRC!

Takže, pokiaľ máte doma nôž, ktorý sa veľmi rýchlo tupí – nebude vyrobený z príliš tvrdej ocele.

Ako si vybrať brúsku na nože

Brúsky na nože sú špecifické v tom, že existuje viacero typov tohto náradia, ktoré fungujú na inom princípe (“nerezové tyčinky, véčka, elektrické strojčeky”). Preto si teraz predstavme všetky typy brúsok na jednom mieste s tým, že pri každom si o ňom niečo povieme (výhody i nevýhody) a ako s ním pracovať.

Brúsky na nože – základné typy

Nôž – tento základný nástroj používame dennodenne a to ani nemusíme byť kuchárskym guru. Jednoducho sa bez neho v kuchyni nezaobídeme. Každá potravina potrebuje svoju čepeľ (iná je potrebná na mäso, iná na zeleninu, iná na chlieb). Čím častejšie sa používajú tým viac starostlivosti si vyžadujú, minimálne pravidelne prebrúsiť. Kedy ste to urobili naposledy a viete čím všetkým sa nože môžu brúsiť/ostriť? Toto sú základné typy brúsok:

Štrbinové brúsky na nože

Sú praktické, pomerne bezpečné a rýchle. Tie bežné ručné stolové dostanete v obchode pod 10 €, kvalitnejšie, napríklad z nerezu stoja aj viac ako 40 €. Obľúbený typ brúsky (tvar V) pre väčšinu domácností. Nie je to na žiadne profi brúsenie. Ale svoju úlohu – ostrenie si zastane dobre, hlavne pri nožoch s mäkšou čepeľou.

Najznámejší výrobcovia: Lansky, Fiskars, Zwilling

Ako nimi brúsiť

Princíp spočíva v tom, že štrbinovú brúsku postavíte na rovnú podložku, pevne chytíte za rukoväť a pretiahnutím noža cez štrbinu (smerom k sebe) obrúsite čepeľ noža z oboch strán súčasne. Po použití ju len utrite vlhkou utierkou, v žiadnom prípade neumývajte v umývačke.

Nerezové okrúhle (ocieľka, brús, “osla”) brúsky na nože

Ocieľka je vlastne taká kovová tyč s rukoväťou a môže mať buď hrubší, alebo jemnejší povrch. Nie je veľmi praktická pre príliš veľké nože. Tento typ brúsky na nože sa najčastejšie používa na udržiavanie ostria, to znamená, že ním na tupom noži ostrie nevytvoríte (neodoberá oceľ). Takže ocieľku na nože použijete pri pravidelnej údržbe – pokojne aj pred každým použitím noža. Uplatnenie nájde najmä v profesionálnej kuchyni – je to vlastne narovnávacia ocieľka, ktorá ostrý nôž udržuje dlhšie ostrý.

Existuje ešte jeden typ ocieľky – takzvaná brúsiaca. Ono to už nie je vlastne ocieľka ale ručná brúska. Takéto “ocieľky” sú lacnejšie, všade dostupné aj ako súčasť setov. Veľmi často sa používa práve v domácnostiach (napríklad brúska na nože Delimano). Podľa zrnitosti odoberajú z čepele väčšie množstvo materiálu. Ak chcete poriadne nabrúsiť nôž, tak touto brúsnou ocieľkou to neriešte. Ona ho síce nabrúsi avšak nahrubo. Tiež nie je možné udržať stály správny uhol ostrenia, takže ostrie skôr zničíte. Na drahé nože ju určite nepoužívajte.

Ako nimi brúsiť

Na prácu s ocieľkou potrebujete trochu praxe. Brúsku držte v nedominantnej ruke a nôž v tej, s ktorou obyčajne krájate. Koreň noža priložte k špičke brúsky a pri miernom tlaku nôž veďte proti ostriu na koniec brúsky tak, aby ste skončili pri špičke noža. Rovnaký postup zopakujte aj pri druhej strane ostria.

Brúsne kamene

Ak máte viac času a svojim nožom chcete venovať patričnú starostlivosť a pozornosť, tak siahnite po brúsnom kameni. Takto sa napríklad brúsia špeciálne japonské nože (majú spravidla tvrdšie čepele a jemnejšie ostrie ako ich európski “bratia”).

Typy brúsneho kameňa

Základným typom brúsneho kameňa je prírodný. Kedysi na ostrenie nožov slúžil iba ten. Šlo o prírodné minerály, najmä korund (85% oxid hlinitý) či kremeň (90% oxid kremičitý).

Dnes prevládajú kamene syntetické, ktoré majú rovnomernú zrnitosť v celej vrstve, sú akejkoľvek veľkosti a tvaru a z akéhokoľvek brúsneho materiálu. Najčastejšie sa používa karborundový – hranol vyrobený z karbidu kremíka, ktorý sa skladá z dvoch zlepených častí. Jedna časť má tak zrnitosť napríklad 150, druhá 320 (značenie je rovnaké ako u brúsnych kotúčov).

Ako nimi brúsiť

Na brúsenie svojho noža uprednostnite skôr syntetický brúsny kameň. Pred použitím ho namočte do vody aby sa póry nezaniesli obrúsenou oceľou. Kameň si položte po dĺžke pred seba a kopírujte uhol, do ktorého váš nôž zabrúsil výrobca. Čepeľ chyťte oboma rukami a ťahajte jemne proti ostriu od seba. To isté potom aj z druhej strany ostria. Najprv použijete hrubšiu stranu kameňa, potom tou hladšou už len vyhladíte čerstvo nabrúsené ostrie.

Elektrické brúsky na nože

Elektrická brúska na nože je výhodná pre užívateľa najmä v tom, že má špeciálne vodiace drážky, aby sa vždy konštantne udržal uhol brúsenia – presne taký aký má byť. Tie lacnejšie si môžete zaobstarať v cene približne od 20 €, profi prístroje stoja aj 130 € a viac.

Známe značky: Klarstein, Orava, Tormek, Worcraft…

Väčšinu práce za vás pri brúsení odvedie vlastne elektromotor. Vy nemusíte nebezpečne manipulovať s nožom, takže vám nehrozí, že sa porežete. navyše, niektoré elektrické brúsky (napríklad Klarstein, víťaz nášho testu) disponujú viacerými funkciami navyše. Spomínaná brúsička okrem toho, že váš nôž dôkladne nabrúsi, tak ho aj vysuší, disponuje aj integrovaným UV sterilizátorom, ktorý zničí všetky choroboplodné zárodky a slúžiť môže i ako stojan na nože.

brúska na nože Miss Knife Klarstein

Elektrická brúska na nože Miss Knife Klarstein.

💡 TIP

Najlepším riešením ako rýchlo a hlavne kvalitne nabrúsiť vaše nože je podľa nás zaobstaranie si elektrickej brúsky. Veľmi jednoduchý a pohodlný spôsob ako nabrúsiť ako kuchynské, tak i športové nože.

Kotúčová brúska

Ak máte doma kotúčovú elektrickú brúsku (a ktorý správny domáci kutil ju nemá, všakže), prípadne aj pásovú, pokojne ju môžete využiť na brúsenie nožov. Pozor si dajte hlavne na to, aby sa vám pri ostrení čepeľ veľmi nezahrievala a tak sa nezmenili vlastnosti kovu/kovov, z ktorých bola vyrobená. Ak sa kov “prekalí”, ostrie nože sa bude lámať vždy, keď narazí na čo i len trochu tvrdšiu podložku.

Najlepšie teda bude, ak pri brúsení nožov použijete brúsku, ktorá má aj pomalý chod, prívod chladiacej kvapaliny a špeciálne kotúče. Prípadne priamo profi brúsku, ktorá je primárne určená na brúsenie a ostrenie nožov.

Kotúčová brúska na nože Scheppach 2000s

Kotúčová brúska na nože Scheppach 2000s.

Univerzálna kotúčová brúska Güde GUS650

Univerzálna kotúčová brúska Güde GUS650.

Pár tipov Ako správne nabrúsiť nôž

Ak aj na brúsenie svojho noža použijete ktorýkoľvek typ brúsky (profesionálne, alebo aj na domáce použitie), týchto pár všeobecných tipov a rád vám s tým môže pomôcť:

  • pri použití brúsneho kameňa dbajte na to, aby bol kameň stále mokrý (brúsenie noža je potom rýchlejšie a efektívnejšie)
  • nôž sa brúsi vždy proti ostriu, nikdy nie opačne
  • pri brúsení je potrebné aby ste korigovali tlak na čepeľ noža podľa toho, ako je jeho ostrie hrubé
  • ak je ostrie noža zle zbrúsené, vybrúste ho na hrubom kameni
  • uhol, pod ktorým brúsite jednotlivé strany by mal byť rovnaký
  • na oboch stranách urobte rovnaký počet ťahov
  • pre veľmi ostrý nôž ho brúste pod ostrým uhlom
  • pre menej ostrý zvoľte pri brúsení väčší uhol
  • ostrosť noža ovplyvňuje jeho trvanlivosť, takže ho ostrite pravidelne
  • po brúsení noža vždy vyskúšajte jeho ostrie vyskúšajte – napríklad ak ľahko rozrežete obyčajný kúsok papiera je to jasný znak toho, že váš nôž je dobre nabrúsený
  • pri brúsení použite najlepšie dve brúsky – jednu s hrubšími zrnami, druhú s jemnejšími (prípadne obojstranný brúsny kameň)
  • najprv sa používa hrubšia brúska, jemnejšou sa potom nôž už len dobrusuje
  • pri jemnom brúsení menej menej – jemne krúživým pohybom
  • po naostrení na brúske nôž môžete pohodlne dobrúsiť na obyčajnom koženom opasku (v smere ostria) – zbavíte sa tak prípadných drobných nerovností
  • počas brúsenia buďte maximálne opatrní a pozor si dávajte hlavne na prsty
  • nôž po naostrení vždy dôkladne uskladnite (do obalu alebo na určené miesto v kuchyni)

Správne brúsenie noža – video

Pár slov na záver

Brúsenie nožov v domácnosti je dôležitá vec a ako taká si vyžaduje patričnú pozornosť a dôslednosť. Nie je to žiadna veda (i keď niektorí “nožoví srdciari” by určite oponovali) – pri ručných brúskach si dajte pozor na ruky, pri tých elektrických je to komfortnejšie a táto starosť odpadá – každopádne však postupujte zásadne v súlade s pokynmi od výrobcu.

Ak o brúsenie nožov nemáte vôbec záujem, ľahká pomoc. Zaobstarajte si kvalitné keramické nože, pri ktorých mnohí výrobcovia garantujú doživotnú ostrosť. Rátajte však s tým, že sú extrémne krehké a musíte si pri práci s nimi dávať “bacha” aby sa vám nezlomili (pri páde na zem napríklad).

Do testu sme vybrali Brúsky na nože len z overených eshopov

Ohodnoťte náš test:
Vyberáme najlepšiu brúsku na nože, porovnali sme ich 8 – recenzie odporúčajú Klarstein, Delimano a Zwilling
Autor článku

Keďže mám rád technické veci, kvalitnú a funkčnú spotrebnú elektroniku, vychytávky a zlepšováky v domácnosti, založil som web DoDomácnosti.sk. Tu môžem aplikovať svoje, už vyše 10-ročné skúsenosti v oblasti tvorby obsahu na internete a pritom môžem vychádzať z vlastných skúseností s domácnosťou.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.