Celkoví víťazi testu
Tescoma i-PREMIUM Stone 28 cm | Delimano rajnica Stone Legend 28 cm | Mauviel M'héritage 150b panvica, 30 cm |
---|---|---|
Víťaz testu | Ľudová voľba | Pre náročných |
|
|
|
|
|
|
Masívna nepriľnavá panvica veľkých rozmerov pre veľkú rodinu. | Všestranná, nepriľnavá rajnica s objemom až 4 l pre prípravu akýchkoľvek jedál, dokonca aj sladkých dezertov. | Výkonná panvica (extrémne veľká tepelná vodivosť) s medeným jadrom pre náročných. |
53,90 € | 17,99 € | 334,00 € |
Zobraziť ponuku | Zobraziť ponuku | Zobraziť ponuku |
Ako si vybrať panvicu a aké parametre sú dôležité, to vám prezradí náš spotrebiteľský test. Vyskúšali sme a porovnali 6 panvíc aby sme zistili, ktoré modely sú TOP pre rok 2021.
Podľa čoho a ako vybrať najlepšiu panvicu?
- materiál – panvice sa vyrábajú v rôznych materiáloch, rôznej povrchovej úprave a rôznymi typmi rúčok
- hrúbka panvice – okrem materiálovej konštrukcie je vždy dôležité zvážiť hrúbku panvice, do ktorej investujete
- určenie – palacinková, resp. panvica na lievance zrejme nebude vhodná na vyprážanie
- veľkosť panvice – štandard je 26 – 28 cm, ale existujú aj malé panvice do 24 cm
Najlepšie Panvice na základe porovnávacieho testu 2021
1. miesto | 2. miesto | 3. miesto | 4. miesto | 5. miesto | 6. miesto |
---|---|---|---|---|---|
Víťaz testu 2021 | Ľudová voľba | Zlatá stredná cesta | Pre náročných | ||
Tescoma i-PREMIUM Stone 28 cm | Delimano rajnica Stone Legend 28 cm | Tefal TalentPro 28 cm | Mauviel M'héritage 150b panvica, 30 cm | Tefal So Intensive 28 cm | Tefal Invissia 26 cm |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
53,90 € | 17,99 € | 42,00 € | 334,00 € | ||
Zobraziť ponuku | Zobraziť ponuku | Zobraziť ponuku | Zobraziť ponuku | Zobraziť ponuku | Zobraziť ponuku |
4 NAJLACNEJŠIE KVALITNÉ Panvice DO 54 €
1. miesto | 2. miesto | 3. miesto | 4. miesto |
---|---|---|---|
Delimano rajnica Stone Legend 28 cm | Tefal Invissia 26 cm | Tefal So Intensive 28 cm | Tescoma i-PREMIUM Stone 28 cm |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
17,99 € | 53,90 € | ||
Zobraziť ponuku | Zobraziť ponuku | Zobraziť ponuku | Zobraziť ponuku |
Recenzie 6 najlepších panvíc pre rok 2021
1. Tescoma i-PREMIUM Stone 28 cm
Hlboká panvica s priemerom 28 cm a výškou 10 cm patrí do produktového radu i-Premium Stone známej českej značky. Je zhotovená v kombinácii hliníkovej zliatiny s nerezovou oceľou s antiadhéznym 3D povrchom. Je vhodná na všetky typy varných dosiek, vrátanie indukcie a je vhodná aj do umývačky riadu.
Na špeciálne upravenom štruktúrovanom povrchu sa suroviny nepripekajú, varia sa rovnomerne a zostávajú šťavnaté. Umožňuje prípravu jedál s minimom tuku. Panvica nielen pôsobí masívne, ale aj je ťažká a preto veľmi stabilná.
Výhody
- antiadhézny 3D povrch
- veľký objem
- vhodná na všetky typy varných dosiek
Nevýhody
- možno pre niekoho príliš ťažká
- skrutku rukoväte treba po určitom čase zaťahovať
Verdikt: Masívna nepriľnavá panvica veľkých rozmerov pre veľkú rodinu.
Naše hodnotenie:

2. Delimano rajnica Stone Legend 28 cm
Je tu ďalší člen rodiny Stone Legend značky Delimano. Je vyrobená z kombinácie prírodných materiálov kameňa a smaltu, 100 % bez obsahu PFOA. Tento materiál je zárukou dokonalej vodivosti tepla, čo zas garantuje rýchlu prípravu jedál. Jej povrch je neporézny a absolútne nepriľnavý, umožní vám prípravu jedál s minimálnym množstvom tuku.
Rajnicu môžete použiť na všetkých typoch sporákov a dokonca aj v rúre.Jej rozmery sú dostatočne veľké nato, aby ste v nej pripravili aj polievky alebo omáčky. Rajnica Stone Legend je mimoriadne odolná, môžete ju používať aj s kovovými kuchynskými pomôckami.
Výhody
- vhodná na všetky typy varných dosiek a aj do rúry
- nepriľnavá
- priateľská cena
- objem až 4 l
Nevýhody
- dno sa niekedy ohne
- ľahko sa poškriabe
Verdikt: Všestranná, nepriľnavá rajnica s objemom až 4 l pre prípravu akýchkoľvek jedál, dokonca aj sladkých dezertov.
Naše hodnotenie:

3. Tefal TalentPro 28 cm
Ďalší z výrobkov obľúbenej francúzskej značky panvica TalentPro je veľká, univerzálna panvica s priemerom 28 cm. Vyznačuje sa výnimočne silným dnom Induction s diskom z nerezovej ocele, ktoré rozkladá teplo dokonale rovnomerne. Jeho pevnosť garantuje, že sa panvica nezdeformuje. Ako základná vrstva, tak aj horná vrstva je obohatená, resp. vystužená titánovými časticami.
Ako všetky panvice tejto značky aj Talent Pro disponuje indikátorom teploty, ktorý vám červeným sfarbením oznámi, že panvica je pripravená na použitie a praktickým vylievacím okrajom. Panvica je vhodná na všetky typy zdrojov tepla.
Výhody
- titánom obohatený materiál má až 3x dlhšiu životnosť
- vnútorný aj vonkajší nepriľnavý povrch
- vhodná na všetky typy varných dosiek
Nevýhody
- rukoväť nie je odnímateľná
- nie je vhodná do umývačky riadu
Verdikt: Veľká univerzálna panvica s mimoriadne silným dnom, ktoré garantuje rovnomerné varenie.
Naše hodnotenie:

4. Mauviel M’héritage 150b panvica, 30 cm
Mauviel M’héritage 150b panvica, 30 cm je jedna z tých drahších panvíc, ktoré u nás môžete nájsť. S priemerom 30 cm je nielen drahšia, ale teda aj väčšia. Je vyrobená v kombinácii dvoch materiálov, medi a nehrdzavejúcej ocele. Meď má absolútne neprekonateľnú tepelnú vodivosť, vďaka čomu máte presnú kontrolu nad varením. Vrstva z nehrdzavejúcej ocele na vnútornej strane riadu je zasa ideálna na každodenné použitie.
Materiál panvice neabsorbuje chute ani pachy, nedeformuje sa a ľahko sa čistí (pozor, nie je vhodná do umývačky riadu). Medený riad je vhodný na plynové, elektrické aj sklokeramické sporáky a tiež do rúry.
Výhody
- 2 vrstvy materiálu (90 % meď a 10 % nehrdzavejúca oceľ 18/10)
- vysoký výkon
- vynikajúca odolnosť
- rukoväť z nehrdzavejúcej ocele
- vonkajší medený povrch je leštený do vysokého lesku
Nevýhody
- cena
Verdikt: Výkonná panvica (extrémne veľká tepelná vodivosť) s medeným jadrom pre náročných.
Naše hodnotenie:

5. Tefal So Intensive 28 cm
Ďalšia panvica značky Tefal s nepriľnavým povrchom Titanium ForceTM, ktorý sa vyznačuje odolnosťou voči poškriabaniu. 5-vrstvový minerálny povrch obohatený titánom, s dvojitou krycou vrstvou a 3D efektom má dlhú životnosť. Panvica má priemer 28 cm.
Novinkou Tefalu je dno Dutiful TM, ktorého medená vrstva pomáha teplo rovnomerne rozkladať a zabráni deformácii, rovnako ako aj vylepšený indikátor teploty. Rukoväť je pohodlne, ergonomicky tvarovaná. Panvica nie je vhodná na indukčné varné dosky, je však vhodná do umývačky riadu.
Výhody
- dlhá životnosť vďaka titánom obohatenému materiálu
- ergonomická rukoväť
- cena
Nevýhody
- nie je vhodná na indukčné varné dosky
- použitie v rúre len do do 175 ° C
Verdikt: Univerzálna nepriľnavá panvica overenej značky za sympatickú cenu.
Naše hodnotenie:

6. Tefal Invissia 26 cm
V poradí štvrtý zástupca značky Tefal, tentokrát vo forme grilovacej panvice Invissia s vylepšeným 4-vrstvovým nepriľnavým vnútorným povrchom PowerGlide, ktorý obsahuje prvky minerálov, ktoré zabezpečia vysokú odolnosť a nepriľnavosť s dlhou životnosťou. Dno Durabase. Ako všetky panvice tejto značky aj Invissia disponuje inovovaným indikátorom teploty Thermo-Spot.
Okrem indukcie je panvica kompatibilná so všetkými zdrojmi tepla a to aj v rúre, ale len do 175 °C. Je vhodná do umývačky riadu. Vnútorné rozmery panvice sú 25 x 25 cm.
Výhody
- nepriľnavý rebrovaný povrch
- vhodná do umývačky riadu
- dostupná cena
Nevýhody
- nie je kompatibilná s indukčnou varnou doskou
Verdikt: Grilovacia panvica s vylepšeným 4-vrstvovým nepriľnavým povrchom za fajn cenu.
Naše hodnotenie:

Ako vybrať panvicu, aké vlastnosti a parametre treba vziať pri výbere do úvahy
Technológia kuchynského riadu sa stala tak pokročilou, že je často nesmierne zložité si vybrať. Či ste nováčik, dôvtipný profesionál, alebo zástanca zdravého stravovania, tá správna panvica existuje aj pre vás. Ako ju nájsť? Uľahčíme vám výber. Tu sú parametre, ktoré vám pomôžu nájsť panvicu, ktorá zodpovedá vašim potrebám.
Materiál panvice
Na čo zamýšľate použiť panvicu by malo determinovať druh materiálu, pre ktorý sa rozhodnete. Tu je niekoľko usmernení, ktoré je potrebné zvážiť.
1. Nehrdzavejúca oceľ
Nehrdzavejúca oceľ je sama osebe zlým vodičom tepla, ale je to kov s jedinečným povrchom, ktorý sa ľahko čistí, je odolný, lesklý a úplne nereaktívny. Mnoho profesionálnych kuchárov prisahá na panvice z nehrdzavejúcej ocele – sú trvácne a odolné, často ľahšie ako napríklad liatinové panvice a to, že sú úplne nereaktívne je skvelé napr. pri odmasťovaní panvice pomocou kyslej látky, ako je ocot alebo citrónová šťava. Ak opekáte mäso, smažíte alebo uprednostňujete kovové kuchynské náradie, potom je vašou priateľkou nehrdzavejúca oceľ. Najlepšie panvice z nehrdzavejúcej ocele sú ťažké, pretože majú jadro z vysoko vodivého kovu, ako je hliník, vložené medzi vrstvy nehrdzavejúcej ocele. To pomáha viesť teplo rovnomerne po celej panvici.
Starostlivosť o panvicu z nehrdzavejúcej ocele
Myslíte si, že nehrdzavejúca oceľ sa ťažko čistí? Trik s použitím nehrdzavejúcej ocele je ohriať ju na vysokú teplotu a do panvice dať kvapku oleja, ktorý vírením roznesieme po panvici. Nechajte mimo sporáka asi minútu, aby sa ochladila z takmer “dymiaceho bodu” a potom pridajte suroviny a trochu viac oleja, ak je to potrebné. Dosiahnete tým to, že teplo a olej zatvoria mikroskopické póry v panvici, čím je oveľa menej náchylná k tomu, aby sa k nej suroviny prilepili. Toto sa musí vykonať zakaždým, keď sa panvica používa, pretože ochladenie a umývanie opäť otvorí póry.
2. Meď
Meď je vynikajúcim tepelným vodičom a vyžaruje teplo aj vizuálne. Samotná meď je vysoko reaktívna s potravinami, takže panvice musia byť zvnútra povrchovo upravené – potiahnuté. Vynikajúca tepelná vodivosť a rýchla reakcia na zmeny teploty robia z medi ideálny prvok na varenie delikátnych a zložitých jedál. Energeticky mimoriadne úsporná meď zvyčajne vyžaduje len nízke alebo stredné nastavenie teploty. Medené panvice stelesňujú bohaté tradície tohto materiálu svojim medeným vonkajším povrchom, ktorý sa ohrieva rýchlo a je temperovaný vnútornou vrstvou nereaktívnej nehrdzavejúcej ocele.
Starostlivosť o panvicu z medi
Medená panvica by mala byť umývaná ručne kým je ešte teplá. Použite jemný čistiaci prostriedok a mäkkú kefu alebo hubku. Nepoužívajte bieliace a abrazívne čistiace prostriedky. Ak chcete odstrániť zájdené a tmavé škvrny, vyskúšajte medené leštičky vyrobené na riad a mäkkú handričku.
3. Liatina
Liatinové panvice vynikajúco zachytávajú teplo a sú ideálna pre vysoké teploty. Pomerne pomaly sa zahrieva a ochladzuje a vyžaduje dôkladné sušenie a namazanie. Na liatinu sa spoliehali celé generácie kuchárov pre jej cenovú dostupnosť, dlhú životnosť a schopnosť zvládnuť vysoké teploty potrebné na pečenie a vyprážanie, ako aj na pomaly sa variace jedlá a pomaly sa pečúce jedlá. Ak je správne “vyzretá”, vzniká na nej nechemický, nelepivý povlak – patina.Hovorí sa, že liatina prenáša počas varenia do potravín častice železa čo je pridaný zdravotný benefit.
Starostlivosť o liatinové panvice
Pred kontaktom s vodou nechajte panvicu vychladnúť, potom ihneď očistite čistou alebo jemnou mydlovou vodou. Okamžite osušte a potrite ľahkým rastlinným olejom. Nenamáčajte. Liatina môže byť použitá na všetky typy varných dosiek a je vhodná aj na indukciu.
4. Smaltovaná liatina
Povrch smaltovanej liatiny rieši problémy s údržbou liatiny, ale výhody tepelnej vodivosti zostávajú. Povrchová vrstva smaltu sa môže zničiť opotrebovaním a abráziou. Smaltovaná liatina je obalená hladkým, vitrifikovaným porcelánom, ktorý pomáha predchádzať hrdzaveniu, uľahčuje čistenie. Smaltovaná liatina sa dodáva v rôznych žiarivých farbách a najlepšie sa používa pri nízkych až stredných teplotách. Neabsorbuje zápach ani chuť a je nereaktívna, čo ju robí ideálnou na varenie kyslých potravín, ako sú napríklad paradajkové a vínne omáčky.
Starostlivosť o panvicu zo smaltovanej liatiny
Nepoužívajte kovové kuchynské náradie, aby ste zabránili poškodeniu smaltu. Pred kontaktom s vodou nechajte vychladnúť a potom ihneď očistite jemnou mydlovou vodou. Ak zostali prilepené zvyšky jedla, naplňte ju teplou vodou a pred umývaním namáčajte 15 až 20 minút. Dôkladne osušte. Smaltovaná liatina je vhodná aj do umývačky riadu, ale odporúča sa skôr ručné umývanie pre zachovanie lesku smaltu.
5. Nepriľnavé materiály
Nepriľnavé panvice, všeobecne známe ako teflonové, sú skvelé. Jednoducho sa čistia, varenie s nimi je hračkou a mnohí z nás ich používajú denne. Nelepivý povrch môže byť vyrobený z rôznych nereaktívnych látok. Prečo sú tak obľúbené? Ponúkajú varenie bez tuku, hliníkové jadro pre rovnomerné teplo, vynikajúce uvoľňovanie potravín a preto rýchle a jednoduché čistenie. Maximálna odporúčaná teplota je 260°. Pravidlom je, že ak sa to čo varíte bude pravdepodobne lepiť (ako volské oká) a vyžaduje strednú až nízku teplotu, potom je nepriľnavá panvica ideálnou voľbou. A kúpte tú najlepšiu, ktorú si môžete dovoliť – povlak bude lepšej kvality a vydrží oveľa dlhšie.
Starostlivosť o nepriľnavú panvicu
Pred umývaním nechajte panvicu vychladnúť a vyhýbajte sa vloženiu horúcej panvice do studenej vody. Väčšina nepriľnavých panvíc môže ísť do umývačky riadu, ale opakované používanie umývačky riadu môže viesť k vysušeniu nepriľnavého povrchu. Ručné umývanie predĺži životnosť panvice. Používajte čistiace prostriedky, ktoré neobsahujú bielidlo alebo citrusové prísady. Nepriľnavý riad je vhodný pre použitie na väčšine varných dosiek. Nepoužívajte kovové kuchynské náradie.
6. Nepriľnavý keramický materiál
Ak je pre vás dôležité mať “zelenú” panvicu tzv. greenpan tento materiál je vynikajúcou voľbou. Keramická nepriľnavá pannvica je bez PTFE a PFOA a je extrémne odolná voči poškriabaniu. Tento trojvrstvový riad má hliníkové jadro pre rýchle a rovnomerné vedenie tepla a jeho magnetický exteriér z nehrdzavejúcej ocele je kompatibilný so všetkými typmi varných dosiek vrátane indukcie.
Starostlivosť o nepriľnavú keramickú panvicu
Aj keď je keramický nepriľnavý riad vhodný na umývanie v umývačke riadu, doporučuje sa ručné umývanie. Pred vložením do studenej vody nechajte panvicu dôkladne vychladnúť. Keramické nepriľnavé panvice sú vhodné pre použitie na všetkých varných doskách vrátane indukcie. Používajte len silikónové alebo drevené nástroje.
7. Kamenné panvice
Kamenné, alebo ako sa niekedy nazývajú, kameninové panvice sú kovové panvice, ktoré sú pokryté tenkou vrstvou oxidu a vypálené v peci na vytvorenie nelepivého povlaku, ktorý priľne ku kovu pod ním a vytvorí zvrásnenú štruktúru, ktorá vyzerá akoby bola z kameňa. Varenie s týmito panvicami je zábavné, pretože sa nemusíte obávať prilepenia potravín. Pokrmy sa totiž pri tepelnej úprave nedotýkajú dna panvice celou plochou, ale spočívajú na veľkom množstve drobných vyvýšených bodov. “Kamenný” povlak je vyrábaný pomocou najnovších technológií a navrhnutý tak, aby dlho vydržal. Tieto panvice nebudete musieť veľmi dlho vymeniť.
Starostlivosť o kamennú panvicu
Kamenné panvice sú všetky vhodné ako do umývačky riadu tak aj pre ručné umývanie. Jediným pravidlom, ktoré je skôr prikázaním, je to, že pri varení nesmiete používať kovové a ostré kuchynské náradie.
Hrúbka panvice
Predtým, než sa rozhodnete pre drahú medenú panvicu si treba uvedomiť, že cenovo dostupnejšia, ale hrubšia oceľová panvica je lepšia.
Medená panvica určite prenáša teplo z horáka na obsah rýchlejšie, ale pokiaľ ide o rovnomerné varenie a jeho udržiavanie je to hrúbka panvice, nie jej materiál, ktorá je najdôležitejšia. Hrubšia oceľová panvica to zvládne oveľa lepšie ako medená, ktorá je zvyčajne tenšia. Má totiž väčšiu vzdialenosť medzi povrchom varenia a zdrojom tepla. V okamihu, kedy teplo prúdi na povrch, bude sa rozkladať rovnomerne, pretože sa rozptyľuje. Hrubšie panvice udržujú teplo dlhšiu dobu a sú menej náchylné vychladnúť, keď sa do nich niečo pridá.
Určenie panvice
- panvice na lievance – sú základným kúskom v kuchyni. Tieto panvice sú navrhnuté s plochým dnom a zaoblenými stranami, čo ich robí ideálnymi na rýchle smaženie s olejom za veľmi vysokej teploty. Dodávajú sa v rôznych veľkostiach aj hĺbkach, avšak zvyčajne nie sú vybavené pokrievkou.
- sauté panvice – podobajú sa panviciam na lievance, pokiaľ ide o dizajn, majú tiež ploché dno, avšak hlavný rozdiel medzi panvicami na smaženie a sauté panvicami spočíva v tom, že namiesto zaoblených bokov majú boky rovné. Keďže sú hlbšie ako panvica na smaženie, môžu byť použité na čokoľvek. Napríklad na vyprážanie alebo prípravu omáčok. Zvyčajne sú vybavené pokrievkou.
- panvice na grilovanie a steaky – majú veľký, plochý alebo rebrovaný povrch. Môžu byť štvorcové alebo okrúhle, a zvyčajne majú kratšiu rukoväť, alebo sú vybavené odnímateľnou rukoväťou a sú vhodné aj do rúry. Grilovacie panvice, ktoré majú rebrovaný povrch povrch sú dokonalé na vytvorenie tých perfektných grilovaných vzorov.
- univerzálne panvice – ak máte malú kuchyňu, zaobstarajte si univerzálnu panvicu. Je hlbšia ako palacinková a zastúpi všetky vyššie vymenované. Pripravíte v nej všetko, od praženice, cez rezne, dusenú zeleninu až po steaky.
Veľkosť panvice
Veľkosť panvice je dôležitá. Jedlo by sa malo zmestiť do panvice pohodlne bez toho, aby bolo v kontakte s bokmi. Po vložení surovín by malo byť dostatok priestoru, aby sa umožnila cirkulácia vzduchu. Pokúste sa nepoužívať panvicu, ktorá je príliš veľká, pretože výsledkom bude, že šťavy z mäsa zhoria, pretože je príliš veľa priestoru. Samozrejme, ak pridáte bylinky alebo zeleninu popri pečeni, potom sa môžete rozhodnúť pre veľké panvice.
Výška je rozhodujúca, pretože skutočne potrebujete, aby bola panvica dostatočne hlboká a to hneď z niekoľkých dôvodov. Výška by mala byť postačujúca, keď suroviny dusíte alebo ak používate panvicu na vodný kúpeľ. Až príliš vysoké boky však spôsobia, že horúci vzduch rýchlo stúpa a jedlo nebude poriadne uvarené a dôkladne prepečené. Ideálna výška bokov je 7 – 10 cm, aby striekajúce kvapky boli zachytené panvicou. Pre zemiaky a zeleninu je takáto hĺbka panvice perfektná. Výnimkou sú samozrejme panvice na lievance. Pečiete v rúre a dymí sa? Je to tým, že šťavy striekajú a narážajú na dno vašej rúry! Ak používate panvicu s bokmi, ktoré sú dostatočne vysoké, už to viac nebude problém. Panvice sa tiež líšia, pokiaľ ide o rukoväte. Keď príde na to, dizajn rukoväte je záležitosťou preferencie. Rukoväte sú v ideálnom prípade odnímateľné a vyrobené z nevodivého materiálu, ktorý nepreberie teplotu panvice.
Kedy musí mať panvica ešte aj nejaký špeciálny “talent”
V závislosti od toho, čo budete variť v panvici, možno budete musieť brať do úvahy aj iné atribúty:
- pri príprave sauté a inom varení, ktoré vyžaduje rýchle zmeny teploty, by mala byť panvica “poslušná”. To znamená, že robí to, čo jej zdroj tepla povedal, a hneď. Napríklad, keď robíte cesnakové sauté, plameň treba stíšiť keď začne rozvoniavať a panvica by sa mala takmer okamžite ochladiť, aby sa cesnak nespálil. Odozva nie je taká dôležitá pri varení, dusení, alebo dlhom, pomalom varení.
- pri pečeni v rúre je dôležité aby panvica rovnomerne rozkladala teplo aj po stranách. Keď máte panvicu plnú kuracích pŕs, ktoré sa nachádzajú aj na bokoch panvice, chcete, aby sa upiekli rovnomerne, takže je dôležité teplo, ktoré prichádza z bokov panvice.
- Pri varení kyslých potravín, ako sú paradajkové omáčky, vínne, alebo ovocné omáčky by povrch panvice mal byť nereaktívny. Nehrdzavejúca oceľ, smalt a eloxovaný hliník nebudú reagovať bez ohľadu na to, čoho sa dotýkajú, zatiaľ čo obyčajný hliník môže zafarbiť biele omáčky a potraviny, ktoré sú kyslé, sírne alebo zásadité. Dokáže dokonca týmto potravinám prepožičať kovovú chuť. Vajcia, listová zelenina a jedlá sóda sú niektoré ďalšie potraviny citlivé na hliník. V minulosti existovali obavy týkajúce sa hliníka a Alzheimerovej choroby, ale dôkazy zďaleka neboli presvedčivé.
Kde kúpiť, aké sú ceny a ktoré značky sú najobľúbenejšie
Panvice môžete kúpiť úplne všade. Od supermarketov počnúc, cez predajne s kuchynskými potrebami až po webshopy. Ide o artikel, ktorý nemusí výrazne zaťažiť peňaženku.
Podľa ceny môžeme panvice rozdeliť do nasledujúcich kategórií
- do 30 eur – už aj v tejto cenovej hladine dostanete kvalitné panvice s obľúbeným nepriľnavým povrchom, vhodné na takmer všetky zdroje tepla, okrem indukcie
- do 100 eur – panvice v tejto cenovej kategórii sú dostupné v rôznych materiáloch a sú vhodné na všetky typy varných dosiek, vrátane indukcie
- nad 100 eur – sem sa už radia panvice prémiovej kvality s dokonalým vedením tepla pre extra vysoký výkon a energetickú úspornosť
Pokiaľ ide o značky panvíc, určite vám nie sú neznáme také názvy ako Tefal, Tescoma, Delimano, Lamart, Berghoff alebo De Buyer.
Kto vyrobil najobľúbenejšie panvice roka 2021
V roku 1954 poslúchol Marc Grégoire nápad svojej ženy a použil Teflon na úpravu povrchu jej panvíc. Výsledok prekvapil aj jeho samého! O dva roky neskôr sa už spoločnosť Tefal stala prvým výrobcom nepriľnavého riadu. A vyvolala doslova kuchynskú revolúciu. Dnes je Tefal – názov firmy je portmanteau slov TEFlon a ALuminium(hliník) – súčasťou skupiny SEB, svetového lídra v oblasti malých domácich zariadení. Už viac ako 60 rokov spoločnosť pomáha zjednodušiť náš každodenný život a je lídrom v oblasti nepriľnavého a elektrického kuchynského riadu a váh. V niektorých krajinách, napríklad v Spojených štátoch, spoločnosť Tefal predáva aj ako T-Fal. Vo Veľkej Británii je vlastníkom značky kuchynského riadu Swan. Spoločnosť vyrába aj výrobky starostlivosti o bielizeň, ako sú parné žehličky a odevné parné stroje. Vynašla aj prvú bezšnúrovú žehličku. V roku 2015 predstavila prístroj Tefal Cuisine Companion, ktorý poskytuje používateľom viac funkcií varenia v jednom kuchynskom spotrebiči. Tefal je známy aj svojimi titánovými produktami s dlhou životnosťou pre všetky druhy varenia. Extra odolné titánové panvice, vydržia dvakrát dlhšie vďaka vystužujúcej pevnej základni z titánu.
História značky Delimano zatiaľ nesiaha ďaleko do minulosti – jej príbeh sa začal písať až v roku 2010 , ale napriek tomu ponúka dnes už vyše 100 produktov vysokokvalitného kuchynského riadu. Najprv to bol sortiment keramického riadu, vyrobený z prírodných materiálov a dnes sa už Delimano považuje za trendsettera. Poskytuje komplexné riešenia a komplexný dizajn revolučného kuchynského riadu, ktorý je jediný svojho druhu na svete. Kuchynský riad Delimano v sebe spája štýlový dizajn s najnovšími technológiami. Vďaka špeciálnemu nepriľnavému povrchu riadu potrebujete k vareniu skutočne len kvapku oleja a riad je súčasne odolný aj energeticky úsporný.
Firma Tescoma začínala ako “garážová firma” v roku 1992 v Zlíne, vtedy ešte v Československu. Spočiatku sa venovala predajom šetričov vody potom nasledovala výroba elektrospotrebičov. Od roku 1994 spoločnosť začala s výrobou kuchynských potrieb sa stali jej dominantným produktom.Celý rad výrobkov TESCOMA získalo označenie svetový patent alebo prestížne ocenenie za dizajn, ako sú RED DOT DESIGN AWARD alebo German Design Award. Na svojom konte má značka viac ako 700 patentov a každý rok uvedie na trh v priemere 300 nových výrobkov, ktoré predáva v 130 krajinách sveta. A ešte jedna zaujímavosť na záver : Každý prototyp výrobku s nepriľnavou vrstvou testuje spoločnosť nepretržitým varením zmesi kečupu, soli a korenia po dobu 24 hodín, a to štyrikrát za sebou, aby zistili, či je vrstva dostatočne odolná. Nepriľnavosť potom skúšajú opakovaným pripaľovaním mlieka….
Najčastejšie otázky pri výbere tej správnej panvice
Ak vám ešte zostali nejaké nezodpovedané otázky, týkajúce sa panvíc, možno na ne nájdete odpoveď medzi tými, ktoré nasledujú teraz. Nech sa páči.
❓ Prečo profesionálni kuchári nepoužívajú teflonové panvice?
Teflonové povrchy sú používané takmer bez výnimky len v domácich podmienkach. Tí, ktorí poznajú usmernenia týkajúce sa nepriľnavého riadu, vedia, že aj jediný kontakt s kovovými nástrojmi, ako sú špachtle alebo šľahače, môže nenapraviteľne poškodiť povlak a trvale zhoršiť výkon panvice. Komerčné kuchyne sú posledným miestom pre tento druh jemného vybavenia. Zisková príprava jedál závisí od rýchlosti práce a trvanlivosti zariadenia. Relatívne vysoké náklady na nepriľnavé nádoby a ich celkovo krátka životnosť (aj keď sa používajú v domácnostiach) spôsobujú, že sú z veľkej časti neprípustné pre komerčné využitie.
❓ Môžem používať nepriľnavé panvice na indukčnej varnej doske?
Áno, magnetické panvice fungujú dobre na indukčnej varnej doske. Uistite sa, že je označená symbolom „Induction Capable“ alebo „Induction“.
❓ Dá sa pripraviť pizza na liatinovej panvici?
Budete potrebovať balík pizzového cesta, väčšina obchodov s potravinami ho predáva, paradajkovú omáčku, syry a toppingy podľa vášho výberu. Predhrejte rúru na maximálnu teplotu a zohrejte panvicu. Potom roztiahnite pizzové cesto na veľkosť panvice a pripravte si všetky ingrediencie. Keď je panvica horúca, poprášte ju trochou kukuričnej múky, len ľahký povlak, a položte cesto do panvice. Keď sa začnú tvoriť bubliny, nalejte naň paradajkovú omáčku, potom syr a zvolené toppingy. Dajte späť do rúry a počkajte, kým horná kôra nie je hnedá a chrumkavá a syr roztopený. Práve ste pripravili panvicovú pizzu!
❓ Sú hlinikové panvice zdraviu škodlivé?
Väčšina hliníka, ktorý skonzumujeme, pravdepodobne pochádza z potravín a iba malé percento z hliníkových nádob a panvíc. Hliník sa ľahko uvoľní z opotrebovaných panvíc. Čím dlhšie pečiete alebo uchovávate potraviny v hliníkovej nádobe, tým viac sa ho dostane do vašich potravín. Listová zelenina a kyslé potraviny, ako sú napríklad paradajky a citrusové plody, absorbujú najviac hliníka. Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že dospelí môžu konzumovať viac ako 50 miligramov hliníka denne bez následkov.
❓ Panvica s pokrievkou alebo bez pokrievky?
Pokrievka uchová teplo v panvici, takže čokoľvek je v nej, bude sa variť rýchlejšie - voda zovrie rýchlejšie, syr sa roztopí rýchlejšie. Vnútro vášho steaku sa pripraví rýchlejšie ako vonkajšia strana - najlepší spôsob ako pripraviť well-done steak je spraviť medium rare, stiahnuť teplotu a položiť pokrievku na panvicu. Pokrievka ďalej zabráni kvapalinám uniknúť vo forme pary - omáčka sa nezredukuje. Dusením v pare pod pokrievkou sa jedlo uvarí rýchlejšie a rovnomernejšie.
Do testu sme vybrali Panvice len z overených eshopov
Mohlo by vás zaujímať
-
Aké sú pekáče, panvice, hrnce Delimano FiveStar Legend? Naše hodnotenie
-
Pekáče, panvice, hrnce značky Delimano Stone Legend (recenzia) - sú skutočne kvalitné?
-
Ako vyčistiť pripálený hrniec, panvicu či plechy - 11 jednoduchých trikov, ktoré zvládnete aj s prstom v nose
-
Vyberáme plynový kotol - porovnanie 9 vhodných modelov
-
Vyberáme kamenný obklad na stenu do interiéru
-
Bezdotykové odpadkové koše - hodia sa aj do domácnosti
-
Ako začať s chovom včiel - všetko čo potrebujete vedieť
-
Ako odvzdušniť radiátor - toto je správny postup
-
Ktorý bezdotykový dávkovač mydla kúpiť?
-
Ako si svojpomocne vyrobiť adventný kalendár
Presne toto som riešila tiež, identickú panvicu ako má svokra mi vydulo a jej nie – rozdiel bol v indukčnej doske. Stalo sa mi to na Tescome. Delimano palacinkáreň mám ale zatiaľ rovnú.
Mne toto robila indukcna varna doska so vsetkymi panvicami (delimano, tescoma, tefal), odkedy sme sa prestahovali mame plyn a plynovu varnu dosku a nikdy sa ziadna panvica nezohla. Delimano pouzivam roky a na plyne je to topka. Mozno zalezi od druhu indukcnej dosky, mozno to robia lacnejsie varianty, dalej som to nezistovala.
Osobne ma najhoršie skúsenosti s delimano, ako píšete ze dno s niekedy zohne, tak zohnute sú si všetky a asi už od výroby, povrch kameninový neprilnavy sa dosť lepí, najlepšie to je vidieť. Aa vajíčkach, a na “ušiach” je taka malička dierka do ktorej pri umývaní nárečie voda a pri varení samozrejme zovrie a potom z nej n varnú dosku vyteká hrdzavá voda… Zaa mňa je to smejd.
My sme si pred časom kupili domov grilovaciu liatinovú panvicu od kuliny … Je to gril a panini panvica s pokrievkou značky KitchenAid a za nás je perfektná na grilovanie mäsa, rýb alebo zeleniny ale my ju používame hlavne na prípravu panini …liatina sa perfektne umýva a nedá sa tuším nejak zničiť