Ako vyčistiť pripálený hrniec, panvicu či plechy – 11 jednoduchých trikov, ktoré zvládnete aj s prstom v nose

Bc. Vladimír Rejholec Téma 18. augusta 2018 0 čistenie, hrnce

Pripáliť hrniec – to sa bez debaty podarí aspoň raz naozaj každému. Nemusí to byť hneď práve pohroma, pripravované jedlo ešte stále môže byť jedlé, chudáčik hrniec, či panvica tiež nemusia okamžite skončiť v koši. Ak vaše kuchárske pokusy niekedy dopadnú tak ako dopadnú – to jest pripáleným hrncom, tak vedzte, že odstránenie pripáleniny k spokojnosti manželky, partnerky, svokry môže byť nakoniec celkom rýchle a bezproblémové. Prečítajte si pár trikov a rád ako to zvládnete aj s prstom v nose.

Apropo, máte doma obľúbený hrniec, na ktorý nedáte dopustiť? Len už je časom zanesený a zvonka na prvý pohľad nevyzerá práve najlepšie? Záverečný TIP vám prezradí ako sa vonkajších nánosov zbaviť naozaj rýchlo a elegantne.

Ako vyčistiť pripálený hrniec

Ako vyčistiť pripálený hrniec? Nebude to také ľahké drahá…

A stačí len nechať odstáť, či?

Tak toto je tá najistejšia rada ako dať pripálený hrniec alebo panvicu či inú nádobu na varenie a pečenie opäť do pôvodného stavu. Zaliať postihnutú časť vriacou vodou, pridať saponát a jednoducho nechať odmočiť. Ak máte pár hodín k dispozícii. Ak nie, tak sa môžete inšpirovať:

11 jednoduchých trikov ako vyčistiť pripálený hrniec

1. Voda a drevená varecha

Zohrejte (položte na zapnutý sporák) postihnutú nádobu na varenie. Akonáhle bude horúca, nalejte do nej za šálku vody a nechajte chvíľku pôsobiť. Môžte pridať aj kvapku klasického saponátu na riad. Potom využite drevenú varechu či špachtľu (prípadne z nylonu) a odstraňujte pripálené časti čo to pôjde. Na zvyšky potom použitie klasické drôtenky (existujú aj umelohmotné) a hubky na riad.

2. Ocot + voda

Tiež môžete vyskúšať ocot, ktorý je v kuchyni a všeobecne v domácnosti veľmi dobrým pomocníkom. Perfektný na usadený vodný kameň, no výborný je aj na pripálené vrstvy. Ako na to? Nič ťažké. Nechajte v postihnutom hrnci prevrieť ocot s vodou. Pripálené zvyšky sa začnú oddeľovať a vy tomu už len napomôžete drevenou varechou. Hrniec napokon klasicky opláchnete saponátom.

Ocot. sóda a citrón

Ocot. sóda a citrón – silná trojka, ktorá v domácnosti pomôže s čistením (a nielen hrncov).

3. Ocot + sóda + voda

Na staršie hrnce a silnejšie pripáleniny je potrebné nasadiť aj ďalšieho skvelého pomocníka – jedlú sódu bikarbónu. Môžete ju nasadiť hneď, z teplej vody a sódy vytvoríte pastu a vnesiete ich na pripálené časti. Tie sa postupne uvoľňujú. Hrniec následne opláchnite teplou vodou a opakujte proces dovtedy, kým nebudete s výsledkom spokojní.

Druhý spôsob je, že najprv inkriminovanú nádobu na varenie vyvaríte octovou vodou. Zložíte z ohňa či sklokeramickej varnej dosky a pridáte za 2-3 lyžičky sódy. Nechajte pôsobiť pár minút a vylejte. Obyčajnou hubkou na riad (drsnejšou stranou) ju dobre vydrhnete. Na prípadné škvrny, ktoré sa ešte objavujú nasypte priamo sódu a pretrite. Voilá, čistý a žiarivý riad vás normálne až prekvapí.

Nepoužívajte sódu na hliník – bude s ním reagovať a zničí ho! Vďaka svojim abrazívnym vlastnostiam (schopnosť obrusovania materiálov) sa neodporúča ani na teflón či iné nelepivé povrchy.

💡 Sóda

Sóda bikarbóna - jedlá sódaJedlá sóda, alebo inak sóda bikarbóna, je vlastne Hydrogénuhličitan sodný s chemickým vzorcom NaHCO3. Ide o biely prášok so zásaditou chuťou.

Používa sa najmä:

  • do kypriacich práškov do pečiva
  • do šumivých práškov k výrobe nápojov
  • do náplní do hasiacich prístrojov
  • ale i na neutralizáciu kyseliny (napríklad pri prekyslení žalúdka)

(wikipedia)

4. Kocky cukru

Neobvyklé, ale účinné. Pri pátraní na internete som natrafil aj na túto zaujímavú možnosť ako sa popasovať s pripálenými povrchmi (na teflón radšej nie). Vyžaduje si to trochu trpezlivosti, ale výsledný efekt bude stáť zato. Nechajte hrniec chvíľu odmočiť a následne s kockou cukru začnete pripálené miesta drieť. Potom ho už len klasicky opláchnete a umyjete obyčajným saponátom. Spotreba? Pár kociek cukru 🙂

Video:

5. Saponát + sóda + voda

Na pripálené zvyšky z nerezových povrchov celkom dobre postačí klasický saponát na riad v kombinácii so sódou. Na pripálený spodok nalejte saponát a posypte ho sódou. Zalejte vodou a priveďte do varu. Po minútke, dvoch môžete hrniec odstaviť. Vylejte a zvyšok potom vyčistite drsnejšou stranou hubky na riad.

6. Citrón + voda

Ak nechcete použiť klasický čistič, alebo radi skúšate nové veci, na pripálené hrnce vyskúšajte citrón. Namočte hubku do čerstvo vytlačenej šťavy a naneste na pripálený povrch. Pôjde to dole o niečo rýchlejšie.

Prípadne vyskúšajte tento jednoduchý recept: Podľa veľkosti hrnca a intenzity pripálenia vložte 1-2 rozkrojené citróny do hrnca, zalejete vodou a privediete do varu. Zmes povarte niekoľko minút, odstavte a nechajte samozrejme vychladnúť. Pripálené zvyšky potom mechanicky odstránite drevenou vareškou alebo špachtľou.

7. Sóda + peroxid

Z peroxidu a sódy sa vytvorí hustá pasta, ktorá sa potom rozotrie špongiou na “postihnuté miesto” a nechá aspoň 10 minút pôsobiť. Od mamy viem, že tento domáci recept najlepšie funguje na spálený cukor. Vyskúšajte.

💡 TIP: Ako vyčistiť plech na pečenie

Plech, ktorý sa často používa, časom stráca lesk. Pripálené zvyšky koláčov a ďalších sladkostí sa často veľmi zle odstraňujú a k tomu ešte hrozí, že sa pri čistení poškodí povrch plechu. V takom prípade použite už spomenutú zmes sódy a peroxidu (štvrť šálky sódy + štipka peroxidu), ktorú zmiešate do konzistencie pasty. Naneste na povrch plechu, nechajte odstáť aspoň 2 hodinky a opláchnite. Garantovaná účinnosť.

Sóda bikarbóna je na pripálené povrchy perfektná

Sóda bikarbóna je na pripálené povrchy perfektná.

8. Soľ

Kocky cukru som už spomínal, na podobnom princípe bude fungovať aj soľ. Ide o štruktúru látky. Nasypte teda pár lyžíc soli na pripálený spodok a poriadne vydrhnite (najlepšie to ide napríklad pri spálenej liatinovej panvici).

V prípade, že sa chcete spoľahnúť na chemické vlastnosti soli, tak tu je potrebná trpezlivosť. Klasický pripálený hrniec vyčistíte aj tak, že doň nasypete väčšie množstvo soli a zalejete vriacou vodou. A necháte odstáť tak 12 hodín. Následne už len klasicky vyčistíte, pôjde to dole lepšie.

9. Kokakola

Môžete vyskúšať aj kolový nápoj niektorej zo svetoznámych značiek. Ten totiž obsahuje aj kyselinu fosforečnú, ktorá je súčasťou niektorých spotrebných čistiacich prostriedkov. Stačí ju naliať na povrch a počkať, kým sa pripálené zvyšky nezačnú uvoľňovať. Zoškrabeme zvyšky drevenou vareškou a normálne umyjeme.

10. Čierny čaj

Niekoľko hodín si musíte na čistý hrniec počkať, keď použijete čierny čaj, ktorý uvaríte v “postihnutom” hrnci a necháte odstáť. Na pitie nebude, ale hrniec vyčistiť pomôže. Ja mám vyskúšané klasické nálevové vrecúška. Na odmastenie panvice sú naozaj perfektné. Pretrite nimi mastný povrch a uvidíte ako sa sa tuk normálne že vsaje do sáčku. Ja som na to používal starý pigi čaj, ktorý už nikto nechcel piť.

Čajové vrecúška

11. Prací prášok

Domácnosť poskytuje dostatok možností ako si pomôcť pri rôznych problémoch. Niektoré sú až bizarné, niektoré menej. K tým prvým radím aj použitie klasického pracieho prášku na odstránenie pripáleniny v hrnci. Ale proti gustu… Podľa niektorých gazdiniek stačí vsypať 2 čajové lyžičky prášku do vriacej vody a povariť. Pripálené zvyšky potom jednoducho odlúpnete. Ja len pridávam radu: nezabudnite prosím vás potom dobre vymyť hrniec a vydrhnúť ho klasickým čistiacim prostriedkom.

TIP na záver: Ako dostať preč pripáleninu z vonkajšej strany hrnca

Priblížil som vám 10 tipov a trikov ako zvládnuť pripálený hrniec/panvicu/plech zvnútra. Ako však na pripálenú mastnotu zvonku? Prezradím vám jednoduchý spôsob. Hrniec vyvaríte vo väčšom hrnci so sódou bikarbónou.

Ako teda konkrétne vyčistiť takýto pripálený hrniec? Ponorte menší hrniec do vody a priveďte do varu. Následne pridajte celé balenie jedlej sódy a na miernom ohni nechajte povariť aspoň 15 minút (môžete aj dlhšie, keď je povrch znečistený extrémne). Už počas varenia zbadáte ako sa mastnota začína oddeľovať od povrchu hrnca. Po odstavení opatrne nádobu vyberte a opláchnite v studenej vode aby ochladla. Vezmite hubku na riad a na drsnejšiu stranu nasypte sódu a ešte hrniec poriadne vydrhnite. O chvíľku bude hrniec ako nový. Umyte ho saponátom, opláchnite a môžete sa s ním ísť pochváliť 🙂

Špinavé a pripálené nádoby na riad


Autor článku

Keďže mám rád technické veci, kvalitnú a funkčnú spotrebnú elektroniku, vychytávky a zlepšováky v domácnosti, založil som web DoDomácnosti.sk. Tu môžem aplikovať svoje, už vyše 10-ročné skúsenosti v oblasti tvorby obsahu na internete a pritom môžem vychádzať z vlastných skúseností s domácnosťou.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.