Ako si dopestovať chutný špenát aj v byte v kvetináči – sadenie, zber, recepty

Georgina Babinová Téma
29. apríla 2022 0

Špenát je zeleninou chladných ročných období – je jednou z prvých jarných plodín a tiež skvelou jesennou pochúťkou. Pestovanie tejto nenáročnej rastliny si užijete a ešte viac si užijete jej použitie v kuchyni. Zbierajte špenát kedykoľvek a vychutnajte si ho surový v šalátoch, alebo si ho uvarte za pár sekúnd a získajte lahodnú prílohu, ktorá je plná vitamínov a minerálov. Ak chcete pestovať špenát vo svojej záhrade, alebo dokonca aj v byte, tu je všetko, čo potrebujete vedieť.

💡 TIP na produkt - Špenát siaty MATADOR
Špenát siaty MATADOR

Matador je nielen veselo kučeravou, ale aj veľmi vďačnou odrodou špenátu, pretože vám svoju šťavnatú úrodu ponúka po celý rok.

💡 TIP č.1: možnosť vrátiť tovar do 14 dní bez udania dôvodu💡 TIP č.2: cena dopravy 4,99 € (rozmernejšie položky 7,99 € / 19,99 €)💡 TIP č.3: doba doručenia 3 - 5 pracovných dní od objednávky💡 TIP č.4: nové letáky a katalógy → nájdete tu

 

Špenát – fakty

Spinacia oleracea je jedlá kvitnúca rastlina z čeľade láskavcovitých (Amaranthaceae), používaná ako zelenina. Predpokladá sa, že pochádza zo starovekej Perzie (moderný Irán a susedné krajiny). Nie je známe, kto alebo kedy špenát doviezol do Indie, ale rastlina sa následne dostala do starovekej Číny, kde bola známa ako „perzská zelenina“.  V roku 827 Saracéni priniesli špenát do Európy, konkrétne na Sicíliu. (Saracén – v stredoveku každá osoba – Arab, Turek alebo iná – ktorá vyznávala islamské náboženstvo.)

Dnes sa hojne pestuje v Európe aj Spojených štátoch a predáva sa čerstvý, konzervovaný a mrazený. Mladé listy dostanete v supermarketoch ako „baby špenát“. Značnú obľúbenosť ako plodina získal v 20. rokoch 20. storočia, keď sa prvýkrát upriamila pozornosť na jeho vysoký obsah železa a vitamínov A a C. Špenátové listy obsahujú oxaláty, ktoré sa spájajú s tvorbou obličkových kameňov, ak sa konzumujú v priebehu času v nadmernom množstve; dusenie alebo varenie znižuje hladinu oxalátov.

 

➡️ Popis rastliny

Špenát je jednoročná rastlina, ktorá dorastá do výšky 30 cm. Počas prvej fázy rastlina vytvára ružicu listov. Táto fáza má premenlivé trvanie podľa klimatických podmienok; neskôr z nej vzniká stonka. Niektoré bočné malé stonky sa rodia z osí listov alebo priamo z krku, čím vznikajú sekundárne vetvy, z ktorých sa stanú kvety. Existujú mužské, ženské a dokonca aj hermafroditné rastliny. Ľahko sa rozlišujú, pretože samičie rastliny majú väčší počet bazálnych listov a vývoj semien trvá dlhšie. Listy sú pri pôvodných typoch mäsité a šípovité. Existujú aj zvrásnené, hladké a objemné listy. Kvety sú nenápadné a vytvárajú drobné suché plody.

 

➡️ Obľúbené odrody

Prvá vec, ktorú treba vedieť, je, že špenát sa delí na dve hlavné odrody: jesennú a jarnú. Každá z týchto odrôd má svoje kultivary,  alebo pododrody. Obľúbené odrody sú v našich podmienkach nasledujúce:

  • Tonga – možno vysádzať až do konca marca, znesie aj vyššie teploty
  • Wallis – odolná odroda, ktorú môžeme sadiť skoro na jar aj skoro na jeseň
  • Matador, Lorelay, Monores, Winter Riesen, Misano F1 – všetko mrazuvzdorné odrody
  • Giant Nobel – populárna jarná odroda
  • Seychelles F1 – možno siať na jar, na jeseň aj ako oziminu
  • Chica F1 – univerzálna odroda, ktorá znesie teplo a sadí sa aj ako ozimina
Špenát

Špenát je bylinná rastlina, ktorej listy, zelené a usporiadané do ružice, sa konzumujú surové, alebo varené

 

Výsadba

Špenátu sa najlepšie darí vo vlhkej pôde bohatej na dusík. Rastie najrýchlejšie v dobre odvodnenej pôde bohatej na organickú hmotu, ako je kompost alebo kompostovaný hnoj, a s pH 6,5 až 7. Jednoduchým spôsobom, ako zlepšiť vašu existujúcu pôdu je zamiešaním kompostu asi týždeň pred výsadbou. Špenát znáša plné slnko až mierny tieň.

 

➡️ Kedy sadiť špenát

  • Špenát vyžaduje 6 týždňov chladného počasia od siatia po zber, takže semená zasejte priamo do pôdy hneď, ako sa zem zahreje na 5 °C. (Pôdu zakryte čiernym plastom, aby ste urýchlili jej zahrievanie.)
  • Aj keď sa semená môžu naštartovať vo vnútri, neodporúča sa to, pretože sadenice sa ťažko presádzajú.
  • Ak chcete odvrátiť pozornosť listovníčkov (Phyllocnistis) do striedavých riadkov zasejte semená reďkovky. Poškodenie vrcholov reďkovky týmto hmyzom neovplyvňuje rast jej koreňov.
  • Bežný špenát nemôže rásť uprostred leta. (Pre letnú úrodu vyskúšajte novozélandský špenát alebo malabarský špenát, dve rastliny podobné špenátu, ktoré sú odolnejšie voči teplu.)
  • Pre jesennú úrodu znovu sejte v polovici augusta, keď pôda nie je teplejšia ako 20 °C.

 

➡️ Ako sadiť špenát

  • Špenátové semená nie sú dobre skladovateľné, preto si každý rok zakúpte čerstvé.
  • Semená zasejte do hĺbky 1 cm vo vzdialenosti 5 cm a zakryte pôdou.
  • Vysádzajte v radoch vzdialených 30 až 45 cm alebo posypte semenami široký riadok alebo záhon.
  • Ak počasie nie je extrémne chladné, semená vyklíčia za päť až deväť dní.
  • Skoro na jar vysievajte každých pár týždňov, aby ste získali nepretržitú úrodu.

Špenát krásne rodí v chladných jesenných podmienkach, ale je zložité presvedčiť semienko, aby vyklíčilo v horúcich podmienkach neskorého leta. Semená vysievajte výdatne, pretože klíčivosť klesá v teplom počasí asi na 50 %, a záhony so semenami často zalievajte – dokonca dvakrát denne – pretože zalievanie pomáha ochladzovať pôdu.

 

Špenát môžete pohodlne zasiať aj vo vyvýšenom záhone:

Pozrieť ďalšie

 

Starostlivosť, alebo ako udržať špenát zdravý a produktívny

Trik pestovania špenátu spočíva v jeho rýchlom raste, rýchlom zbere a použití správnych odrôd v správnom období. Špenát prejde do semien, keď sa dni predlžujú a keď je pôda horúca. To je dôvod, prečo sa zvyčajne pestuje skoro na jar a na jeseň, pri nízkych teplotách a krátkych dňoch.

  • Rastliny polievajte tak, aby bola pôda neustále vlhká. Použite kryty riadkov, aby ste ju udržali chladnú a odstrašili škodcov.
  • Keď sadenice vyklíčia na približne 5 cm, zrieďte ich na 7-10 cm od seba. Mladé klíčky, ktoré ste vytrhli môžete konzumovať.
  • Okrem riedenia nie je potrebná žiadna kultivácia. Korene sú plytké a ľahko sa poškodia.
  • Pravidelne zalievajte a mulčujte, aby ste udržali vlhkosť.
  • Keď rastliny dosiahnu jednu tretinu svojho rastu, podľa potreby ich prihnojte hnojivom s vysokým obsahom dusíka. Nedostatok živín sa môže prejaviť ako žlté alebo bledé listy, zakrpatený alebo zdeformovaný rast, purpurové alebo bronzové listy, skoré opadávanie listov alebo iné príznaky.
  • Na začiatku jari a neskoro na jeseň: Špenát znesie chlad – dokáže prežiť mráz a teploty až -9°C. (Pozrite miestne dátumy mrazov) Mladý špenát je krehkejší, zakryte ho, ak budú podľa predpovede nízke teploty.

 

Špenát a jeho bežné problémy

Keďže špenátu väčšinou rastie v chladnom počasí, škodcovia zvyčajne nie sú problémom. Larvy listovníčkov sa môžu zavŕtať do listov a vytvárať hnedé škvrny. Zabráňte problémom s listom tým, že budete úrodu zakrývať plávajúcim krytom riadkov. V prípade nechránených rastlín odstráňte a zničte postihnuté listy, aby ste zabránili množeniu dospelých múch a ďalšiemu ovplyvneniu plodiny. Aj slimáky sa živia špenátom.

Vírus, ktorý šíria vošky, spôsobuje žlté listy a zakrpatené rastliny. Pri prvom náznaku akejkoľvek infekcie rastlinu vytrhnite a zlikvidujte. Vírus dokáže prežiť v hromadách kompostu, preto je najlepšie rastlinu vyhodiť. Na konci každej sezóny vyčistite všetky zvyšky rastlín. Chráňte rastliny pred voškami pomocou záhradníckeho olejového spreja a povzbudzujte užitočný hmyz, ako sú lienky a pavúky. Zdá sa, že vysoké teploty podporujú šírenie choroby. Počas horúcich dní zabezpečte chladivý tieň. Nepestujte špenát v blízkosti tekvice a inej náchylnej zeleniny.

Pleseň, ktorá sa prejavuje ako žlté škvrny na povrchu listov a pleseň na spodnej strane, sa vyskytuje počas veľmi vlhkého počasia. Eliminujte šírenie spór chorôb tým, že nebudete pracovať okolo vlhkých rastlín. Vyhnite sa obom týmto chorobám vysádzaním odolných kultivarov.

 

➡️ Ošetrenie špenátu napadnutého háďatkami

Tieto škrkavky žijúce v pôde sú mikroskopické a ťažko viditeľné, ale znaky poškodenia sú nezameniteľné. Špenát pri silnom napadnutí môže odumrieť. Rastliny sa môžu infikovať v ktorejkoľvek fáze rastu. Rozpoznajte príznaky a ako zabráňte tomu, aby sa váš špenát stal obeťou týchto ťažko viditeľných organizmov.

Môže byť ťažké zistiť, čo ovplyvňuje túto listovú zeleninu, pretože príznaky choroby sa často navzájom podobajú. V prípade špenátu napadnutého háďatkom môžu nadzemné symptómy napodobňovať vädnutie a iné hubové choroby. Môže sa prejaviť aj ako nedostatok živín. Aby ste si boli istí, budete musieť vytrhnúť rastlinu a hľadať charakteristické hálky na koreňovom systéme. Nematóda v špenáte sa vyskytuje predovšetkým na jeseň v chladných pôdach. Háďatká málo škodia v teplej pôde.

Symptómy

Špenát bude rásť pomaly, zakrpatie a vyvinú sa na ňom žlté listy. Symptómy sa objavia do 5 dní po infekcii. Pri miernom napadnutí je málo príznakov, ale silne napadnuté rastliny môžu odumrieť. Je to spôsobené hálkami, ktoré prerušujú schopnosť koreňov prijímať vlhkosť a živiny. Ak vytrhnete infikované rastliny, koreňový systém bude mať malé korkové hálky, hlavne na osi koreňa a na špičkách. Tieto môžu byť zaoblené až predĺžené. Háďatko spôsobuje, že korene produkujú v hálkach škrob, ktorý kŕmi vznikajúce mláďatá.

Riešenie

Neexistujú žiadne odrody, ktoré by boli odolné voči týmto organizmom. Nematódam v špenáte sa často dá vyhnúť včasnou výsadbou. Striedanie plodín je nápomocné, rovnako ako zničenie všetkých infikovaných koreňov, ktoré zostali z predchádzajúcej sezóny. Existujú určité dôkazy, že fumigácia pôdy môže zmenšiť výskyt škodcov, ale iba v pôdach, ktoré neobsahujú nekompostované korene z predtým napadnutých plodín. Obmedzí ich aj pestovanie plodín, ktoré nie sú náchylné na háďatká. Sú to napríklad tieto: zemiaky, lucerna, kukurica, jačmeň, pšenica, fazuľa.

Napadnutý špenát

Príznaky prítomnosti háďatiek sa môžu podobať symptómom iných infekcií

 

➡️ Ako zabrániť špenátu aby išiel do semena

Špenát uprednostňuje chladnejšie obdobie a na teplo bude reagovať tvorbou kvetov a semien. To spôsobí, že listy budú dosť horké. Horká chuť, ktorá je výsledkom skorého prechodu do kvetu, je dostatočná na to, aby ste sa tomu snažili zabrániť. Špenát začne kvitnúť hneď, ako sa začnú predlžovať jarné dni – keď sú dni dlhšie ako 14 hodín a teploty sa vyšplhajú nad 23 C.  Rastlina referuje teploty medzi 1-23 °C.

Dokážeme zastaviť prechod do semena? Špenát v teplých podmienkach nezastavíte, ale môžete vyskúšať odrodu, ktorá je stabilná a nevybieha do kvetu. Takou je napríklad:

  • Chica F1 – vhodná na pestovanie v teplejšom počasí, alebo
  • Tonga – aj pri teplejšom počasí dokáže produkovať bohatú úrodu

 

💡 Viete, že...

Špenátové smoothieV 100 gramoch špenátu je iba 23 kalórií.

Špenát je výborným zdrojom vitamínu K, vitamínu A (vo forme karotenoidov), mangánu, kyseliny listovej, horčíka, železa, medi, vitamínu B2, vitamínu B6, vitamínu E, vápnika, draslíka a vitamínu C. Je veľmi dobrý zdroj vlákniny, fosforu, vitamínu B1, zinku, bielkovín a cholínu. Okrem toho je dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín, niacínu, kyseliny pantoténovej a selénu.

Okrem nutričného bohatstva špenátu, pokiaľ ide o konvenčné živiny, špenát poskytuje aj karotenoidy luteín, neoxantín a violaxantín; flavonoidy spinacetin, patuletin a jaceidin; a prirodzene sa vyskytujúce dusičnany.

Zdravotné benefity špenátu zahŕňajú starostlivosť o pleť, zlepšenie zraku, pevnejšie kosti, silnejšie svaly, regulovaný krvný tlak, prevenciu alebo zvládanie cukrovky, dobré pre vaše srdce, protirakovinové benefity, prevenciu vekom podmienenej makulárnej degenerácie (AMD) a hemofílie.

 

 

Zber a skladovanie

Väčšina odrôd dozrieva za 37 až 45 dní a môže sa zbierať hneď, ako vytvorí ružicu s piatimi alebo šiestimi listami. Listy baby špenátu majú sladšiu chuť a jemnejšiu štruktúru. Listy špenátu by sa mali odstrániť skôr, ako zožltnú a do týždňa od úplného vytvorenia listov. Existuje niekoľko spôsobov, ako zberať špenát ako napríklad kompletný zber alebo nepretržitý zber.

 

➡️ Ako zberať špenát

Malé listy špenátu je možné zbierať nožnicami jednoduchým odstrihnutím listov pri stonke. Jedným zo spôsobov, ako to urobiť, je začať zbierať najprv vonkajšie, staršie listy a potom sa postupne prepracovať do stredu rastliny, keď listy dozrievajú. Môžete tiež odrezať celú rastlinu pri základni. Zber špenátu touto metódou mu často umožní znovu vyklíčiť a poskytne vám ďalšiu čiastočnú úrodu. Pri zvažovaní spôsobu zberu špenátu sa rozhodnite, či použijete hneď celú rastlinu, alebo vám stačí pár listov.

Ak špenát začne kvitnúť, vytiahnite rastlinu a použite listy. Alebo sa pokúste spomaliť prechod do semena: Odštipnite hlavičky kvetov, udržujte pôdu vlhkú a poskytnite tieň.

Zber špenátu urýchli jeho rozklad, pretože listy nevydržia dlho. Existujú spôsoby, ako zeleninu konzervovať, ale najprv ju treba poriadne vyčistiť. Špenát by sa mal niekoľkokrát namočiť alebo opláchnuť, aby sa z neho odstránili nečistoty a všetky sfarbené alebo poškodené listy.

 

Nožnice, ktoré pri zbere použijete by mali byť ostré a sterilné

Felco 2 Felco 2
64,16 €
Felco 7 Felco 7
82,04 €
Fiskars 1023625 Fiskars 1023625
74,62 €

Viac záhradných nožníc

💡💡 u nás nájdete celý test záhradných nožníc

 

➡️ Skladovanie

Špenátové listy vydržia čerstvé do týždňa. Príliš veľa vlhkosti urýchľuje ich znehodnotenie. Takže skladujte čerstvý špenát neumytý a neumývajte ho, kým nie ste pripravení na jeho použitie. Vzhľadom na krátku trvanlivosť je špenát ideálny na mrazenie. Umyte, odrežte konce a žltnúce listy, blanšírujte a zabaľte do mraziacich vreciek.

 

Ako pestovať špenát v kvetináči

Ak nemáte dostatok miesta na záhrade, ale ste odhodlaní jesť zdravú a vyváženú stravu a tiež pestovať vlastné produkty, riešením je záhradkárčenie v kvetináčoch. V kvetináči sa dá pestovať takmer všetko, čo rastie v záhrade. Čítajte ďalej a dozviete sa, ako pestovať špenát v kvetináči a ako sa oň starať.

Pestovanie špenátu v kvetináči alebo inej nádobe je ideálnym riešením. Umožní vám to pozbierať všetky lahodné listy skôr, ako si na vašej zelenine pochutí nejaký štvor- alebo viacnohý tvor. Pestovanie špenátu v kvetináči tiež eliminuje háďatká a iných škodcov, ako aj choroby prenášané pôdou. Špenát pestovaný v kvetináčoch je aj ľahko dostupný. Môžete ho pestovať na okennom parapete, priamo pred kuchynskými dverami, alebo na balkóne. Je jednoduchšie zbierať a konzumovať čerstvú zeleninu, keď je prakticky priamo pred vami.

Špenát v kvetináči

V kvetináči sa dá pestovať takmer všetko čo rastie v záhrade a špenát nie je výnimkou

 

➡️ Výsadba

Špenát môže byť pestovaný zo semien alebo sadeníc. Špenát zasaďte do kvetináčov s priemerom 15 až 30 cm do pôdy doplnenej kompostom, ktorý pomáha zadržiavať vodu a umiestnite ho na plné slnko. pH pôdy by malo byť okolo 6,0 až 7,0.

 

💡 TIP na produkt - Šalátová zmes rukola, baby špenát, dubáček, redin
Šalátová zmes rukola, baby špenát, dubáček, redin

Táto zmes je vytvorená špeciálne pre pestovanie vo vašej kuchynskej bylinkovej záhrade. Ponúka úžasnú paletu listovej zeleniny, ktorá poteší nielen gurmánov, ale aj estétov.

2,39 €
Šalátová zmes rukola, baby špenát, dubáček, redin v eshope Kinekus.sk

💡 TIP č.1: možnosť vrátiť tovar do 14 dní bez udania dôvodu💡 TIP č.2: cena dopravy 4,99 € (rozmernejšie položky 7,99 € / 19,99 €)💡 TIP č.3: doba doručenia 3 - 5 pracovných dní od objednávky💡 TIP č.4: nové letáky a katalógy → nájdete tu

 

➡️ Starostlivosť

Špenát môžete pestovať samostatne alebo v spojení s inými rastlinami s podobnými požiadavkami. Letničky, ako petúnie alebo nechtíky, môžete zasadiť medzi špenát. Nezabudnite medzi rastlinami ponechať dostatok priestoru pre rast. Letničky rozžiaria kvetináč a keď sa oteplí a úroda špenátu skončí, pokračujte v napĺňaní kvetináča. Petržlen sa tiež rád drží v chlade, takže je dokonalým spoločníkom špenátu. Môžete tiež zasadiť fazuľu teepee do stredu veľkého kvetináča a okolo nej špenát. Keď sezóna špenátu ustupuje, počasie sa otepľuje a fazuľa sa začína rozbiehať.

Všetko, čo sa pestuje v kvetináči, má tendenciu vysychať rýchlejšie ako v záhrade. Špenát potrebuje stálu vlhkosť, preto ho často zalievajte. Vyžaduje si aj živiny. Hnojte komerčným krmivom, ktoré obsahuje veľa dusíka, alebo použite organickú rybiu emulziu, resp. múčku z bavlníkových semien. Aj pred výsadbou najskôr zapracujte do pôdy hnojivo. Špenát potom hnojte po preriedení. Hnojivo rozložte okolo základne rastlín a jemne ho zapracujte do pôdy. Pozor, špenát má plytké korene, ktoré sa dajú ľahko poškodiť.

 

Pri výbere kvetináča venujte pozornosť jeho priemeru – ideálny má 15 – 30 cm

Altiplano Cubic vyvýšený záhon
76,90 €
Solidflor kvetináč
51,90 €
Modu Grow 50 vyvýšený záhon
221,90 €
Solid Grow Rust kvetináč
50,90 €

Pozrieť ďalšie

 

Použitie špenátu, alebo recepty trochu inak

Existuje viac ako jeden spôsob, ako využiť listy špenátu. A teraz vôbec nemyslíme na gastronómiu. Obľúbené recepty má určite každý z vás, preto sa im dnes ani nebudeme venovať. Vedeli ste však, že špenátové listy (hlavne tie staré a možno trochu horké) môžete použiť na výrobu domáceho farbiva? A použiť môžete nielen špenát. Farbivo si môžete vyrobiť aj z pomarančových šupiek, končekov citróna, dokonca aj z vonkajších listov kapusty. Tieto farbivá sú jednoduché, ekologické a skutočne lacné . Čítajte ďalej a dozviete sa, ako vyrobiť zelené špenátové farbivo.

Špenátom maľované kraslice

Takto vyzerajú špenátom maľované kraslice

 

➡️ Postup

Prvým krokom pri výrobe prírodného farbiva zo špenátu (alebo farbiva z akejkoľvek inej zeleniny alebo ovocia) je nazbierať dostatočné množstvo zeleniny. Budete potrebovať aspoň šálku (240 ml) špenátu. Existujú dva recepty na výrobu špenátového farbiva a oba sú celkom jednoduché.

  • Jeden zahŕňa zmiešanie materiálu s horúcou vodou. Na výrobu prírodného špenátového farbiva touto metódou nasekajte špenát a nakrájané kúsky vložte do mixéra. Na každú šálku (240 ml) špenátu pridajte dve šálky (480 ml) horúcej vody. Potom zmes preceďte cez sitko vystlané gázou a pridajte lyžicu (15 ml) kuchynskej soli.
  • Ak chcete vedieť, ako vyrobiť špenátové farbivo bez mixéra, jednoducho nakrájajte špenát a vložte ho do malého hrnca. Pridajte dvakrát toľko vody, ako je špenátu, priveďte do varu a potom nechajte hodinu potichu variť. Keď produkt vychladne, dobre ho preceďte. Potom môžete začať farbiť.

 

➡️ Použitie špenátu na farbenie látky (alebo vajec)

Najlepší spôsob, ako vytvoriť farbené oblečenie s dlhou životnosťou, je najprv použiť fixátor na látku. Látku budete musieť variť v slanej vode (1/4 šálky (60 ml) soli na 4 šálky (960 ml) vody) na farbivá na báze ovocia alebo v jednej šálke (240 ml. octu a štyroch šálkach. (960 ml) voda na farbivo na báze zeleniny, ako je špenát. Varte jednu hodinu. Po dokončení opláchnite látku v studenej vode. Vyžmýkajte a potom ho namočte do prírodného farbiva, kým nedosiahne požadovanú farbu. Rastlinné farbivo môžete používať aj s deťmi ako prírodné farbivo na veľkonočné vajíčka. Vajíčko jednoducho namáčajte vo farbive, kým nedosiahne požadovaný odtieň.

 

💡 Tip na článok

Rukola-na-doske

Rukola, botanicky klasifikovaná ako Eruca sativa, je starodávna listová zelenina, ktorá je výborným spoločníkom špenátu, hoci aj priamo v jednom kvetináči. Všetko o jej pestovaní, aj použití sa dozviete z článku „Ako si dopestovať rukolu v záhrade, alebo v byte“.

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
4.4/5 - (29 votes)
Autor článku
Georgina Babinová

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Veľa času tiež venujem poznávaniu rastlín, kvetín a pestrej záhrady. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.