Ako piecť gaštany – ako pripraviť v rúre dokonalé pečené gaštany + tipy na recepty z jedlých gaštanov

Petra Lyžičiarová Téma 7. októbra 2021 0

Pečené gaštany sú pochúťka, ktorá sa mnohým z nás spája s chladným jesenným či zimným počasím. Ak neviete, ako piecť gaštany, v článku sa to dozviete. Okrem toho máme pre vás aj tipy na recepty z jedlých gaštanov a niekoľko užitočných rád a informácií, ktoré milovníci tejto pochúťky ocenia.

💡 Panvice vhodné na pečenie gaštanov

Gaštany si môžete upiecť v rúre, ale aj v kvalitnej panvici, v ktorej vám to pôjde rýchlo a jednoducho. V našom teste sme ich niekoľko porovnali a vybrali sme tie najkvalitnejšie.

Tu je 5 najlepších panvíc za rok 2021:

💡💡 u nás nájdete celý test panvíc

Jedlé gaštany a ich zber

Hoci je gaštan jedlý celkom náročný na klimatické a pôdne podmienky, darí sa mu aj v našich končinách. Je obľúbený pre svoje chutné plody, ktoré sú plné zdraviu prospešných látok. Sú bohaté na minerály ako je vápnik, fosfor, draslík, horčík či železo a nájdeme v nich aj vitamíny A, B a C či vitamín E. Okrem toho, že dobre chutia, gaštany vďaka vysokému obsahu vlákniny podporujú naše trávenie a podporujú pocit sýtosti. Neobsahujú žiaden lepok, a tak sú vhodné aj pre celiatikov. Gaštan jedlý patrí medzi orechy, no v porovnaní s inými druhmi orechov obsahuje menej tukov a tiež menej kalórií. Gaštany obsahujú približne 10% bielkovín a 30 až 60% škrobu.

Ak si chcete gaštany nazbierať, môžete ich objaviť aj v lese alebo zájdite do niektorej z gaštaníc. Na Slovensku ich máme niekoľko, pričom najväčšiu nájdete v Modrom Kameni. Na zber gaštanov je najvhodnejšie teplé slnečné jesenné počasie, počas ktorého sú gaštany presušené. Poškodené či vysušené plody nezbierame a dávame pozor aj na to, či plody nie sú napadnuté plesňou. Takéto plody nie sú vhodné na konzumáciu.

Zber jedlých gaštanov

Zber jedlých gaštanov

 

💡 TIP: K jeseni neodmysliteľne patrí aj zber a sušenie šípok. Užitočné rady na túto tému nájdete v našom článku o sušení šípok.

 

Ako si vybrať jedlé gaštany

Gaštany na pečenie si môžete nielen pozbierať, ale dostanete ich aj kúpiť v obchode. Pri nákupe venujte výberu gaštanov dostatok času a každý jeden vezmite do ruky. Gaštany sú totiž pri nesprávnom skladovaní náchylné na plesne a okrem toho môžu aj rýchlo vyschnúť. Vyberajte si preto len dokonale zdravo vyzerajúce plody s neporušenou šupkou. Nemala by byť prasknutá ani scvrknutá, keď gaštan stlačíte, nemali by ste cítiť medzi šupkou a plodom voľný priestor. Všímajte si aj to, či gaštany nie sú napadnuté červíkmi. Kúpené gaštany nechajte spariť sa v mikroténovom vrecku a po príchode domov ich vybaľte a čo najskôr spracujte.

 

Postup ako piecť gaštany

Gaštany si môžete upiecť v rúre, ale aj na panvici či v mikrovlnnej rúre. V každom prípade je potrebné pred samotným pečením gaštany pripraviť. Odporúčame vám roztriediť ich, očistiť a nezdravo vyzerajúce kúsky vyhodiť. Ak sa bojíte, že budú gaštany po upečení veľmi suché a tvrdé, pred pečením ich namočte na niekoľko hodín do vody. Gaštany potom zlejte a osušte. Vyschnutiu počas pečenia predídete aj tak, že gaštany dáte na 2 minúty povariť do vriacej vody.

Základom toho, ako piecť gaštany, je ich narezanie. Tento krok určite nevynechajte, pretože sa môže stať, že nenarezané gaštany vplyvom vysokej teploty tak povediac vybuchnú. Gaštany narezávame na vypuklej strane pomocou ostrého noža do kríža, hĺbka rezu by mala byť 3 až 5 mm.

 

Gaštany pečené v rúre

Rúru si vyhrejte na 200 °C, namočené, očistené a narezané gaštany rozložte na suchý plech tak, aby boli narezanou časťou hore. Gaštany pečte 15 až 25 minút, dĺžka pečenia závisí od veľkosti gaštanov. Občas môžete gaštany trošku premiešať varechou. To, že sú gaštany už upečené, zistíte podľa toho, že šupka bude tmavá, začne pukať a narezané okraje sa budú skrúcať. Vidieť môžete jemne žltú dužinu gaštanu. Šupka nesmie byť čierna, len tmavohnedá. Čierna šupka značí pripálenie.

Pečené gaštany odporúčame zjesť hneď teplé, tak chutia najlepšie. Preto vám odporúčame zjesť ich hneď, ako ich vyberiete z rúry. Rovnako je vhodné gaštany olúpať hneď po upečení. Pomôcť vám môže, keď upečené gaštany pokropíte vodou, zabalíte do utierky a jemne pováľate. Šupka popraská a po približne troch minútach oddychu v utierke môžete gaštany lúpať.

Gaštany pečené v rúre

Gaštany pečené v rúre

 

Ako piecť gaštany na panvici

Gaštany si môžete pripraviť aj opečením na panvici. Treba si ich pripraviť tak, ako pred pečením v rúre. Na opekanie použite panvicu s hrubým dnom, na ktorú vedľa seba poukladáte gaštany a pokropíte ich vodou. Panvicu potom prikryte pokrievkou a opekajte na strednom ohni. Počas pečenia je potrebné gaštany prehadzovať, aby sa nespálili a aby sa rovnomerne prepiekli. To, že sú gaštany hotové, zistíte podľa tmavohnedej šupky, typickej vôni a jemného syčania. Rátajte s tým, že príprava by mala trvať 5 až 10 minút, v závislosti od veľkosti gaštanov.

 

Pečené gaštany z mikrovlnky

Pečené gaštany si viete urobiť aj v mikrovlnnej rúre, pričom aj tu platí rovnaký postup predprípravy gaštanov ako v prípade pečenia v rúre a na panvici. Pripravené gaštany poukladajte okolo obvodu plytkého taniera a pridajte lyžicu vody. Potom vložte do mikrovlnky a prikryte plastovým poklopom. Pečte 3 až 5 minút na výkone 750 W.

 

Aj varené chutia výborne

Pečené gaštany sú typické svojou chrumkavosťou. Ak však dávate prednosť jemnejšej konzistencii, odporúčame vám gaštany si uvariť. Príprava je jednoduchá – prebraté gaštany zalejte vodou a nechajte variť vo vriacej vode približne polhodinu. V prípade, že chcete dobu varenia skrátiť, môžete gaštany narezať.

Uvarené gaštany sú vhodné na priamu konzumáciu, ale môžete si z nich pripraviť gaštanové pyré alebo ich zamrazte.

Ako piecť gaštany na panvici

Gaštany pečené na panvici

 

Ďalšie tipy na spracovanie gaštanov

Ak máte to šťastie a vaša úroda gaštanov bola štedrá, je viac možností na ich spracovanie. V chladničke môžete gaštany skladovať až šesť týždňov, no treba ich občas skontrolovať, či nie sú zarosené. V prípade zarosenia je potrebné gaštany utrieť, aby nedošlo k vzniku plesne. Zaujímavé je, že gaštany môžete skladovať podobne ako koreňovú zeleninu – uložíte ich do debničiek s pieskom, ktoré dáte do pivnice. Pozor však, je dôležité, aby bola v pivnici stála vlhkosť a teplota.

Menšie množstvo gaštanov môžete zamraziť, a to buď surové, alebo ich predvaríte. Stačia narezať šupku, dať gaštany do horúcej vody a nechať ich popraskať. Potom ich očistite a dajte zamraziť.

Možno ste netušili, že gaštany môžete uskladniť aj v podobe kompótu či džemu, prípadne si viete vyrobiť domácu bezlepkovú gaštanovú múku. Na všetky tieto gaštanové dobroty nájdete recepty nižšie.

Tak si zhrňme, ako môžete gaštany spracovať:

  • upiecť alebo uvariť
  • z varených gaštanov môžete pripraviť gaštanové pyré, alebo ich po očistení zamraziť
  • zamraziť možno aj surové gaštany
  • vyrobiť z nich gaštanovú múku
  • zavariť ako kompót alebo spracovať na džem
  • uskladniť v piesku v pivnici
  • uskladniť 6 týždňov v chladničke

 

Recepty s gaštanmi

Ako sme už spomínali, gaštany môžete použiť do prípravy sladkých dezertov, ale viete si z nich pripraviť aj domácu gaštanovú múku či dokonca exotickú gaštanovú polievku. Pozrite sa, aké tipy na recepty z gaštanov sme si pre vás pripravili.

 

Ako si spraviť gaštanové pyré

Gaštanové pyré si viete pripraviť veľmi jednoducho z uvarených gaštanov, ktoré očistíte a vydlabete z nich dužinu. Tú potom treba prepasírovať napríklad lisom na zemiaky.

Pyré stačí osladiť cukrom, medom alebo iným alternatívnym sladidlom a pridať trochu umu či rumovej arómy.

Takto pripravené gaštanové pyré môžete servírovať so šľahačkou a čokoládovými hoblinami alebo ho môžete vytvarovať do kociek a dať zamraziť.

Gaštanové pyré

Gaštanové pyré je obľúbený dezert, ktorý nie je náročný na prípravu

 

Domáca gaštanová múka

Z gaštanov si môžete pripraviť tiež bezlepkovú gaštanovú múku. Gaštany stačí uvariť a potom rozomlieť ich dužinu. Vzniknutú hmotu potom usušíme na prášok, ktorý môžeme používať pri pečení namiesto klasickej múky.

 

Gaštanový kompót

Zaujímavým spôsobom spracovania gaštanov je gaštanový kompót. Na jeho prípravu budete potrebovať kilo jedlých gaštanov, deci bieleho vína, kúsok vanilky a 100 g kryštálového cukru.

Z cukru a jednej polievkovej lyžice vody si uvaríme hustý sirup, do ktorého pridáme vanilku. Gaštany ošúpeme, dáme do panvice a pridáme víno spolu s uvareným cukrovým sirupom. Prikryjeme a vložíme do stredne rozohriatej rúry, kde necháme 45 minút. Takto uvarený gaštanový kompót môžeme hneď jesť alebo ho dať do pohárov a sterilizovať.

 

Gaštanovo-šošovicová polievka

Netradičným receptom, ktorý určite odporúčame vyskúšať, je gaštanovo-šošovicová polievka.

Budete na ňu potrebovať: dužinu z gaštanov, kari korenie, šošovicu, zeleninový vývar, kurkumu, čierne korenie, čili a soľ, olivový olej

Postup: Uvarenú gaštanovú dužinu opečieme na olivovom oleji, pridáme kari korenie, šošovicu a zalejeme trochou vody. Podusíme a zalejeme vývarom. Napokon pridáme kurkumu, čierne korenie, čili a dochutíme soľou. Varíme, kým šošovica a gaštany nezmäknú. Hotovú polievku rozmixujeme a podávame ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
Autor článku
Petra Lyžičiarová

Redaktorka magazínu DoDomácnosti.sk. Mám rada prírodu, zvieratá a rada tvorím. Kreatívne sa realizujem nielen pri písaní, ale i v domácnosti, záhrade a v kuchyni, a tak verím, že moje články budú pre vás zaujímavé, užitočné a prínosné.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.