Cuketa – ako sadiť a pestovať jednu z najzdravších zelenín + 3 recepty

Georgina Babinová Téma
8. apríla 2022 0

Cuketa, člen letnej rodiny tekvicovitých (Cucurbita pepo), vďačí za svoj názov talianskemu slovu pre malú tekvicu – zucchina. Historici sa domnievajú, že jej predkovia pochádzajú z oblasti dnešného Mexika a severných častí Južnej Ameriky, odkiaľ sa potom počas kolonizácie dostala do Európy, konkrétne Talianska, kde potom dostala aj svoj názov. Dnes sa táto letná tekvica pestuje v mnohých miernych klimatických podmienkach a inšpirovala kuchyne rôznych krajín vrátane Turecka, Japonska, Indie alebo Grécka.

Mnoho záhradkárov vám povie, že cuketa rastie prakticky sama a nie sú veľmi ďaleko od pravdy. Pestovanie cukety je naozaj jednoduché a rastlina dokáže vyprodukovať úžasné množstvo lahodných plodov. Čítajte ďalej a aj vy sa zaručene stanete fanúšikom tejto nenáročnej rastliny.

💡 TIP na produkt - Semienka cukety NEFERTITI
Cuketa zelená NEFERTITI

Botanicky je cuketa ovocie, ale na kulinárske účely sa s ňou zaobchádza ako so zeleninou. Z nutričného hľadiska je ideálna pre tých, ktorí sa snažia chudnúť – má málo kalórií a okrem toho je zdrojom kyseliny listovej, vitamínu A a draslíka.

1,19 €
Semienka cukety NEFERTITI v eshope Kinekus.sk

💡 TIP č.1: možnosť vrátiť tovar do 14 dní bez udania dôvodu💡 TIP č.2: cena dopravy 4,99 € (rozmernejšie položky 7,99 € / 19,99 €)💡 TIP č.3: doba doručenia 3 - 5 pracovných dní od objednávky💡 TIP č.4: nové letáky a katalógy → nájdete tu

 

Cuketa – aktuálne fakty

Cuketa je klasická letná tekvica a botanicky člen Cucurbita pepo. Na trhu množstvo odrôd cukety s nezávislými názvami a vlastnosťami. Cuketu možno zbierať aj v rôznom štádiu zrelosti, keď je malá a v mladom štádiu rastu, alebo keď je o niečo zrelšia a stredne veľká. Úplne zrelé cukety, ktoré sú veľké a majú stvrdnutú šupku, si na komerčnom trhu nenašli svoje miesto. Ich chuť a textúra v tomto štádiu nie je vhodná na kulinárske účely. V kulinárskom kontexte sa cuketa považuje za zeleninu. Botanicky je však cuketa identifikovaná ako ovocie, ktoré pochádza zo samičieho kvetu cukety.

Cuketa má rovnomerne valcový tvar s malým, alebo žiadnym zúžením od stonky po koniec kvetu. Mnoho pestovateľov a šéfkuchárov udáva, že cuketa bude na vrchole chuti a štruktúry, keď bude mať dĺžku 12 až 15 cm. Vonkajšia lesklá šupka cukety má žiarivo- až tmavozelenú farbu a je dostatočne jemná na konzumáciu. Letná tekvica, ako je cuketa, sa pre najlepšiu chuť zbiera v nezrelom stave, v dôsledku čoho je šupka jemná a náchylná na ľahké otlaky a poškriabanie. Dužina má krémovo bielu farbu s hubovitou, ale pevnou textúrou a slabými stopami jedlých semien. Ponúka sladkú letnú chuť tekvice s odtieňmi čierneho korenia a orechovými podtónmi. Okrem plodov sú jedlé aj kvety, ktoré ponúkajú jemnú, tekvicovú chuť.

Medzi letné odrody tekvice patrí aj niekoľko tvarovo odlišných typov tekvíc (okrúhle, kyjovité, rebrované). Všetky druhy letnej tekvice vyžadujú veľmi podobnú starostlivosť, takže aj keď v tomto článku hovoríme o cukete, považujte ju za použiteľnú pre akúkoľvek letnú odrodu tekvice, ktorú pestujete!

Kvitnúca cuketa

Cuketa – teoreticky ovocie, prakticky zelenina

 

Výsadba

Vyberte stanovište s plným slnkom, ochranou pred vetrom pre dobré opelenie a pôdu, ktorá je vlhká (nie premočená) a dobre odvodnená. Pred výsadbou zamiešajte do pôdy odležaný hnoj a/alebo kompost.

 

➡️ Kedy sadiť cuketu?

  • Semená zasiate priamo (t.j. priamo do zeme) – keď pominie nebezpečenstvo mrazu a vzduch a pôda majú teplotu najmenej 15 °C. Pozrite si dátum posledného mrazu.
  • Ak chcete naštartovať semená v interiéri, začnite v rašelinových kvetináčoch 2 až 4 týždne pred poslednými jarnými mrazmi. Venujte pozornosť tomu, že sadenice cukety sa nie vždy dobre presádzajú – zaobchádzajte s korienkami jemne.
  • Po príprave pôdy na začiatku jari zahrejte pôdu čiernou plastovou fóliou.
  • S výsadbou cukety sa neponáhľajte. Zvážte zasadenie niekoľkých semien uprostred leta, aby ste sa vyhli problémom so škodcami a chorobami na začiatku sezóny.

 

➡️ Ako sadiť cuketu?

  • Semená zasejte priamo do rovnej pôdy 2,5 cm hlboko a 5 až 7 cm od seba. Alebo zasejte 3 alebo 4 semená blízko seba v malých kopčekoch (pôda je teplejšia na úrovňou od zeme) do riadkov vzdialených 1 až 1,8 m.
  • V prípade potreby použite kryty riadkov, plastové džbány na mlieko alebo ochranu studeným rámom v chladnom počasí počas prvých jarných týždňov.
  • Po výsadbe dôkladne zalejte.
  • Pridajte na vrch vrstvu mulča (napr. záhradný kompost), aby sa uzatvorila pôdna vlhkosť.

 

Celý vyššie popísaný postup vám názorne predvedie aj nasledujúce video:

Growing Zucchini (Courgettes) from Sowing to Harvest

 

➡️ Výsadba cukety v kopčekoch pôdy

Keď mráz pominie, navŕšte pôdu asi 15-30 cm na výšku a 30-60 cm na šírku. Na vrchole kopca do kruhu zasaďte štyri alebo päť semienok cukety. Keď sadenice vyženú prvú sadu pravých listov, prerieďte ich na dve, alebo tri na kopec. Cuketu môžete naštartovať aj vo vnútri, aby ste získali náskok pred sezónou. Semená naštartujte štyri až šesť týždňov pred posledným dátumom mrazu a vysaďte ich na záhradu, keď pominú všetky mrazivé hrozby.

Aj keď môžete cuketu vysádzať do riadkov, kopčekovanie poskytuje niekoľko výhod: kopce pôdy sa na začiatku sezóny rýchlejšie zohrejú, plus kopce poskytujú lepšiu drenáž ako ploché riadky. Výsadba viacerých cukiet na kopci navyše umožňuje zvýšené opeľovanie. Či už sa rozhodnete kúpiť si sadenice alebo zasadiť semienka cukety priamo vo vašej záhrade, mali by ste zoskupiť dve až tri rastliny blízko seba, aby ste dosiahli čo najlepšie opelenie. Kopčekovanie vám navyše umožňuje zahrabať kompost do pôdy. Cuketa obľubuje bohatú pôdu a kopcovité pestovanie dodáva rastlinám extra dávku živín, ktoré ocenia. Zabezpečte, že rastliny dostanú 2,5 cm vody týždenne.

Cuketa zasadená do kopčeka pôdy

Výsadba do kopčekov pôdy je pre cuketu typická

 

Cuketa a jej požiadavky na starostlivosť

  • Mulčujte, aby ste odradili burinu, udržali vlhkosť a chránili plytké korene.
  • Cuketám sa darí vo vlhkej pôde. Zavlažujte dôkladne, často a dôsledne, najmenej 2,5 cm za týždeň. Pri tvorbe plodov a počas celého ich rastového cyklu dôkladne zalievajte. Pôda musí byť vlhká 10 cm do hĺbky, takže najlepšie je dlhé namáčanie. Deformovaná cuketa je výsledkom nedostatočného polievania, alebo hnojenia.
  • Odstráňte všetky buriny, ktoré dokážu preniknúť vrstvou mulča. Dopĺňajte mulč organickou hmotou, aby korene zostali chladné a vlhké.
  • Problémom môže byť slabé opelenie včelami. Kvety cukety nebudú plodiť ak nie sú opelené. Väčšina tekvicových rastlín produkuje samčie (tieto sa objavujú ako prvé, na dlhých tenkých stopkách) aj samičie kvety (tieto majú nezrelé plody). Včely, alebo záhradník musia preniesť peľ zo samčích kvetov na samičie kvety. Samičie kvety opeľte ručne, vatovým tampónom, alebo zasaďte do blízkosti cukety rastliny, ktoré lákajú včely.

 

💡 Viete, že...

Cuketa v košíku1. Cuketa má nízky obsah kalórií a množstvo vitamínov, minerálov a prospešných rastlinných zlúčenín. Varená cuketa má obzvlášť vysoký obsah vitamínu A, hoci surová cuketa obsahuje o niečo menej.

2. Môže sa pochváliť aj antioxidantmi. Najvyššie hladiny sa nachádzajú v šupke plodov.

3. Je bohatá na vodu a vlákninu, dve zlúčeniny, ktoré podporujú zdravé trávenie znížením rizika zápchy a symptómov rôznych črevných porúch.

4. Vláknina môže zvýšiť citlivosť na inzulín a stabilizovať hladinu cukru v krvi, čo potenciálne znižuje riziko cukrovky 2.

5. Vláknina, draslík a karotenoidy v cukete môžu znižovať krvný tlak, cholesterol a ďalšie rizikové faktory srdcových chorôb.

6. Cuketa je bohatá na mangán, luteín, zeaxantín a vitamíny A a C – živiny, ktoré prispievajú k zdravému zraku a môžu znížiť riziko očných ochorení súvisiacich s vekom.

 

 

Hnojenie

Rovnako ako u každej plodiacej rastliny, aj cuketa ťaží z dodatočných živín. Koľko a kedy aplikovať hnojivo na cukety bude závisieť od toho, ako dobre bola pôda pripravená pred siatím alebo presadením. Pre optimálnu produkciu by sa cuketa mala zasadiť v bohatej, dobre priepustnej pôde v oblasti plného slnka. Ak sa rozhodnete pre organické hnojenie cukety, čas začať je pred výsevom semien alebo presadením. Najprv vyberte miesto a uvoľnite pôdu. Zapracujte do nej kompostovanú organickú hmotu. Aplikujte ďalších 4-6 šálok (1 až 1,5 l) univerzálneho organického hnojiva na 10 m2. Ak má váš kompost alebo hnoj vysoký obsah rozpustných solí, budete musieť pred zasadením cukety počkať 3-4 týždne, aby ste predišli poškodeniu soľou.

Potom aplikujte organické hnojivo, keď rastliny práve začínajú kvitnúť. V tomto období použite viacúčelové organické hnojivo, alebo zriedenú rybiu emulziu. Zalejte hnojivom okolo rastlín a nechajte ho vsiaknuť do koreňového systému.

Ideálne hnojivo na cukety bude určite obsahovať dusík. Univerzálne hnojivo 10-10-10 je vo všeobecnosti dostatočné pre potreby cukety. Môžete použiť vo vode rozpustné alebo granulované hnojivo. Ak používate vo vode rozpustné hnojivo, zrieďte ho vodou podľa pokynov výrobcu. V prípade granulovaných hnojív rozsypte granule okolo rastlín v množstve 0,5 kg na 10 m2. Vyhnite sa tomu, aby sa granule dotýkali rastlín, pretože by ich mohli popáliť. Granule dobre zalejte.

 

💡 TIP na produkt - Forestina Na uhorky, cukety, dyne 1kg
Forestina Na uhorky, cukety, dyne 1kg

Fakt, že anorganické, alebo syntetické záhradné hnojivá sú také bohaté a lacné, môže záhradníka prinútiť premýšľať, či je naozaj také dôležité používať organické produkty. Koniec koncov, je to všetko o tom, čo funguje práve teraz a robí záhradu krásnou, však? Áno, aj nie. Zatiaľ čo syntetické chemické hnojivá môžu fungovať dnes, organické hnojivá zabezpečujú zdravie záhrady zajtra. Pri rozklade uvoľňujú živiny, čím zlepšujú pôdu a jej schopnosť zadržiavať vodu a živiny. Po určitom čase preto budú pôda a rastliny zdravšie a odolnejšie.

💡 TIP č.1: porovnanie cien vo všetkých dostupných eshopoch💡 TIP č.2: možnosť bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkom"

 

Prerezávanie

Aj keď to nie je potrebné, prerezávanie cukety môže pomôcť zmierniť akékoľvek problémy s preplnením alebo tienením. Okrem toho môže pomôcť stimulovať ďalší rast cukety. Cuketa je veľmi plodná rastlina, keď sa jej venuje správna starostlivosť. Hoci dokáže rásť takmer v akomkoľvek type pôdy, spolieha sa na dobre odvodnenú pôdu spolu s dostatkom slnečného žiarenia, aby produkovala primerané plody. Listy cukety sú tak veľké, že často dokážu zatieniť samotnú rastlinu a redukovať slnečné svetlo. To je dôvod, prečo môže byť potrebné orezávanie listov, aby cuketa získala viac slnečného svetla. Navyše, prerezávanie cukety umožňuje, aby sa plodom dostalo viac energie, ktorú by ináč rastlina vložila do listov. Prerezávanie môže tiež zlepšiť cirkuláciu vzduchu a pomôcť predchádzať múčnatke, na ktorú je cuketa náchylná.

 

➡️ Ako a kedy prerezávať?

Akonáhle cuketa začne dávať ovocie, asi štyri až šesť plodov na rastline, môžete začať prerezávať listy. Dávajte pozor, aby ste nestrihali príliš blízko vyvíjajúcich sa plodov. Pri strihaní listov ale dbajte na to, aby ste ich neodstránili všetky. Ponechajte niekoľko listov na stonke, vrátane uzlín listov v blízkosti posledného ovocia. Pri rezaní listov, aby cuketa mala viac slnka, odrežte len tie väčšie a urobte rezy blízko spodnej časti rastliny, pričom všetky ostatné ponechajte. Môžete tiež odrezať všetky mŕtve, alebo hnedé listy. Nestrihajte žiadne stonky, pretože to zvyšuje riziko ochorenia.

 

Záhradné nožnice sú v tomto bode nevyhnutnou výbavou

Felco 2 Felco 2
63,61 €
Fiskars 111610 Fiskars 111610
20,53 €
Felco 7 Felco 7
67,95 €

Viac záhradných nožníc

💡💡 u nás nájdete celý test záhradných nožníc

 

Cuketa a jej bežné problémy

Cuketa je náchylná na množstvo škodcov a chorôb, vrátane bzdochy, vijačky tekvicovej, mandeliniek, múčnatky a bakteriálneho vädnutia. Pomôžte predchádzať problémom tak, že budete vysádzať až po zahriatí pôdy a používať kryty riadkov, keď sú rastliny mladé (kým nezačnú kvitnúť).

 

➡️ Škodcovia

Bzdochy sú jedným z najškodlivejších hmyzích škodcov na všetkých druhoch tekvice. Keď sa dospelé a mláďatá kŕmia, vstrekujú do rastliny toxín, ktorý spôsobuje jej vädnutie a odumieranie. Imága hľadajte na zadnej strane listov, často sprevádzané zhlukmi malých oválnych vajíčok. Ich potomstvo vyzerá úplne inak ako dospelí. Dospelé jedince aj nymfy je možné ručne obrať zo spodnej strany listov tekvice a utopiť vo vedre s mydlovou vodou. Potom vajíčka jemne zoškrabte a zlikvidujte rovnakým spôsobom.

Existujú aj iné spôsoby ochrany cukety pred hmyzom. Niektorí záhradkári umiestňujú okolo spodnej časti rastlín malé prúžky alebo štvorce hliníkovej fólie, aby odpudzovali hmyz. Môže sa použiť aj kremelina. Ďalším spôsobom ochrany je spoločná výsadba. Cuketu vysaďte s rastlinami, ktoré tento hmyz neznáša, ako sú kocúrnik, kôpor, levanduľa a nechtík.

Ak všetko ostatné zlyhá, môžete vytiahnuť ťažké zbrane. Insekticídy. V prípade bzdôch sú insekticídy účinné iba proti nymfám a mali by sa postriekať ihneď, ako sa na listoch objavia vajíčka. Zadnú stranu listov. Opakujte každých 7-10 dní, pokiaľ nájdete vajíčka a nymfy. Medzi syntetické pesticídy patrí esfenvalerát, permetrín, bigentrín. Pre organický prístup skúste použiť Neemový olej. Musí sa aplikovať častejšie (každých 3-5 dní) ako syntetické insekticídy, ale je to bezpečnejšie pre našich priateľov, včely – aj pre nás.

 

💡 TIP na produkt - Ecce Vita Neem Oil 100 ml
Ecce Vita Neem Oil 100 ml

Neemový olej sa vyrába zo semien stromu neem (Azadirachta indica), ktorý pochádza z Indie. Od staroveku je strom neem považovaný za posvätný liek a dôležitú zložku ajurvédskej medicíny. V záhrade neemový olej presvedčí silnou insekticídnou zložkou, azadirachtínom, čo z neho robí skvelú organickú voľbu na kontrolu rôznych problémov.

💡 TIP č.1: porovnanie cien vo všetkých dostupných eshopoch💡 TIP č.2: možnosť bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkom"

 

➡️ Choroby

Pokiaľ ide o choroby, múčnatka môže byť problémom na listoch neskôr v sezóne. Ide o bežné plesňové ochorenie, ktoré tvorí biely práškový povlak na oboch stranách listov. Rast sa zvyčajne zastaví. Častým dôvodom múčnatky je nepravidelná zálievka, preto buďte dôslední. Ak sa rastliny predsa len nakazia, postihnuté listy ihneď odstráňte. Skvelý spôsob, ako úplne zabrániť útoku múčnatky, je nastriekať listy roztokom, ktorý tvorí 1/3 mlieka ku 2/3 vody. Nastriekajte mliečnu zmes na všetky povrchy skoro ráno za suchého a slnečného dňa. Opakujte každých 10 až 14 dní počas vegetačného obdobia.

Hniloba na špičke kvetu je tiež občasným problémom. Tento stav je spôsobený nerovnomernými hladinami pôdnej vlhkosti, často veľkými výkyvmi medzi mokrou a suchou pôdou. Nerovnomerné zalievanie ovplyvňuje hladinu vápnika. Ak chcete problém vyriešiť, zavlažte hlboko a na povrch pôdy naneste hrubý mulč, aby ste minimalizovali odparovanie. Udržujte pôdu rovnomerne vlhkú ako vyžmýkanú špongiu, nie mokrú a nie úplne vysušenú.

Cuketa napadnutá múčnatkou

Múčnatka patrí medzi problémy, ktoré pri pestovaní cukety musíme riešiť

 

➡️ Mráz

Skoré mrazy môžu zmariť vaše nádeje na cuketový chlieb a iné cuketové maškrty. Niektoré plodiny, ako napríklad kapusta, hrášok, mrkva a paštrnák, znesú trocha mrazu, ale cuketa nie. Ak sa nachádzate v oblasti, kde hrozí skorý mráz, ochrana cukety pred mrazom je neoddeliteľnou súčasťou jej prežitia. Je dôležité zabezpečiť, aby ste pred výsadbou počkali, kým vo vašej oblasti pominú všetky možné mrazy. Ale Matka príroda má občas aj iné plány. Pokiaľ ide o ochranu cukety, môžete ju prikryť slamou, plastom, novinami alebo starými plachtami. Cieľom je zachytiť teplo z pôdy, ktorá bezprostredne obklopuje rastliny. Ráno odstráňte kryt, aby nezachytil slnečné teplo. Nezabúdajte však, že to bude fungovať iba vtedy, ak hrozí veľmi krátky a veľmi mierny mráz. Zrelé plody môže byť potrebné okamžite pozbierať.

 

Zber

Cuketu zberajte, keď je jemná a trochu nezrelá (12 – 15 cm dlhá), aby ste získali čo najviac chuti. Oversize cuketa už veľmi nechutí. Mnohí pestovatelia čakajú so zberom príliš dlho. Ak ste už niekedy mali negatívnu skúsenosť s cuketou, je to pravdepodobne preto.

  • Väčšina odrôd dozrieva v priemere 60 dní a sú pripravené už týždeň po odkvitnutí. (Presnejšie informácie nájdete na obale semien.
  • Plody z rastliny odrežte (neodlamujte) ostrým nožom, inak riskujete poškodenie mäkkej stonky rastliny. Na plode nechajte aspoň 2 cm stonky.
  • Ak chcete spomaliť produkciu, zberajte malé ovocie a / alebo odstráňte samčie kvety.
  • Ak je zber prerušený (keď ste napríklad na dovolenke), po návrate odstráňte veľké cukety, aby ste znížili nároky rastlín na vlhkosť a živiny.
  • Dokončite zber pred prvým jesenným mrazom; letná cuketa je veľmi náchylná na poškodenie mrazom.

 

💡 Tip na článok

BzdochaBzdocha je významným škodcom nielen cukety, ale aj zvyšku zeleninovej záhrady. To, ako sa jej zbaviť sme už načtrli vyššie. Podrobnejšie vás s týmto nevítaným rezidentom našich domovov a záhrad zoznámi náš článok Ako sa zbaviť bzdochy (smradľavého chrobáka) v byte, dome či záhrade?

 

Použitie, alebo recepty, ktoré možno nepoznáte

Čerstvá cuketa má pomerne krátku trvanlivosť. Neumyté cukety skladujte v plastovom alebo papierovom vrecku s jedným koncom otvoreným, aby sa podporila cirkulácia vzduchu a vložte ich do Crisper zásuvky chladničky. Vydržia 10 dní. Máte príliš veľa cukety? Zmrazte ju! Vydrží 3 mesiace.

A určite vyskúšajte niektorý z našich nasledujúcich receptov.

Kvety cukety plnené smotanovým syrom a bylinkami

Kvety cukety plnené smotanovým syrom a bylinkami

 

➡️ Kvety cukety plnené smotanovým syrom a bylinkami

Existuje mnoho spôsobov, ako si vychutnať delikátnu textúru kvetov a ich jemne sladkú chuť, ktorú prirovnávajú k sladkosti „kukurice“ s nádychom „ cuketovej esencie“. Môžete začať úplne najjednoduchším receptom.

Ingrediencie:
4 kvety tekvice

Plnka:
1 šálka krémového syra
2 lyžice nasekaných čerstvých byliniek, podľa vlastného výberu
1 lyžica nakrájanej šalotky alebo cibule
soľ
korenie

Cesto:
1/2 šálky múky
1 vajce
2 lyžice vody

asi 1/4 šálky repkového alebo iného vhodného oleja na vyprážanie

Naplňte cuketový kvet 1/4 plnky. Tekvicový kvet ponorte do pripraveného cesta. Smažte kvet asi minútu na strednom ohni, kým nebude z jednej strany jemne opečený. Otočte kvet a opečte druhú stranu. Prebytočný tuk nechajte vsiaknuť do papierovej utierky a podávajte.

Cuketový šalát

Cuketový šalát

 

➡️ Cuketový šalát

Kedy ste naposledy jedli cuketu surovú? Surová cuketa je podľa nás nedocenená. Jej jemná textúra a jemná chuť chutia fantasticky.

Ingrediencie:

citrónové vinaigrette plus 1/4 šálky mletej šalotky
3 malé-stredné cukety
1/4 šálky opečených píniových orieškov
1 lyžica nasekanej pažítky
hrsť bazalky
hobliny parmezánu, voliteľné
morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Pomocou škrabky na zeleninu nakrájajte cuketu na tenké pásiky. Vložte ich do veľkej misy, polejte zálievkou a preložte na tanier.
Vrch posypte píniovými orieškami, pažítkou, bazalkou (ak to máte radi pikantné aj s čili) a pár hoblinami parmezánu. Dochuťte soľou a korením podľa chuti a zalejte ďalšou dávkou vinaigrette.

Čokoládový cuketový koláč

Čokoládový cuketový koláč

 

➡️ Čokoládový cuketový koláč

Ide o vlhký chrumkavý koláč. Sladký, ale nie extrémne sladké a skvelo využije cuketu! Môžete ho poliať čokoládovou, alebo tvarohovou polevou.

Ingrediencie:

2 šálky múky
2 šálky bieleho cukru
¾ šálky nesladeného kakaového prášku
2 lyžičky sódy bikarbóny
1 lyžička prášku do pečiva
½ lyžičky soli
1 lyžička mletej škorice
4 vajcia
1 ½ šálky rastlinného oleja
3 šálky strúhanej cukety
¾ šálky nasekaných vlašských orechov

Predhrejte rúru na 175 stupňov C. Pekáč vymastite a vysypte múkou. V miske zmiešajte múku, cukor, kakao, sódu bikarbónu, prášok do pečiva, soľ a škoricu. Pridajte vajcia a olej, dobre premiešajte. Primiešavajte orechy a cuketu, kým nie sú rovnomerne rozložené. Nalejte do pripraveného pekáča. Pečte 50 až 60 minút v predhriatej rúre, kým nôž zapichnutý do stredu nevyjde čistý. Koláč úplne vychlaďte a polejte vašou obľúbenou polevou.

 

💡 TIP na produkt - Cuketa žltá Goldena
Cuketa žltá Goldena

Žltá, alebo zlatá cuketa dodáva pokrmom farbu. Môže sa konzumovať surová v šalátoch, nakrájaná na kúsky podávaná s dipom, dusená alebo vyprážaná.

1,19 €

💡 TIP č.1: možnosť vrátiť tovar do 14 dní bez udania dôvodu💡 TIP č.2: cena dopravy 4,99 € (rozmernejšie položky 7,99 € / 19,99 €)💡 TIP č.3: doba doručenia 3 - 5 pracovných dní od objednávky💡 TIP č.4: nové letáky a katalógy → nájdete tu

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
4.4/5 - (35 votes)
Autor článku
Georgina Babinová

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Veľa času tiež venujem poznávaniu rastlín, kvetín a pestrej záhrady. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.