Vyberáme domácu udiareň na ryby, či klobásy – aké sú možnosti?

Georgina Babinová Téma 25. februára 2021 0

Údené jedlo vždy dokáže ulahodiť. Pravdepodobne každému, bez výnimky. Či už máte v pláne pripraviť horúceho údeného lososa za zanedbateľných 15 minút na kanapky, lososa údeného za studena na vianočné raňajky, alebo základ pre grilované rebrá v americkom štýle na silvestrovskú párty, v údených jedlách je vždy určitá nenútená hrejivosť a pohoda. Domáca udiareň bola v minulosti jedným z dvoch možných riešení konzervovania mäsa. Druhou bola tepelná úprava, konkrétne pečenie a uchovanie vo vlastnom tuku (mäso v tuku vydrží, pretože je zablokovaný prístup vzduchu, čím sa zabráni oxidácii a spusteniu procesu rozkladu ). Obidve riešenia boli vynikajúce, ale chuť mäsa bola samozrejme iná. Áno, v minulosti to bolo jednoduchšie. Ak si plánujete zadovážiť domácu udiareň dnes, zaručene vás zmätie množstvo dostupných možností a ich vlastností. Zostavili sme tohto malého sprievodcu, ktorý vám pomôže získať predstavu, ktorá udiareň je pre vaše potreby najvhodnejšia.

Teplé alebo studené údenie?

Existujú dva veľmi odlišné typy údenia:

  • údenie za tepla – tieto udiarne pripravujú jedlo pri teplote okolo 150 ° C. Bravčové mäso, rebrá, pastrami a rebrá v americkom štýle sa údia teplom – ale veľmi dlho, aby zostali krehké. Medzi rýchle jedlá teplého údenia patria makrela údená za horúca, losos údený za horúca a údená kačica nakrájaná na tenké plátky – to všetko môže trvať iba 20 – 30 minút.
  • údenie za studena – obklopuje jedlo dymom, teplota však nikdy presiahne 32 ° C. Toto jedlo zostáva „surové“ a zachováva si napríklad krásnu priesvitnosť lososa údeného za studena. Táto metóda je dokonalá aj pre potraviny, ktoré by sa po zahriatí rozpustili, napríklad maslo alebo syry. Pretože jedlo nie je uvarené, mäso, alebo ryby by sa mali vždy pred údením konzervovať. Napríklad solením, v roztoku soľného cukru, niekedy dokonca dusičnanom draselným (na ničenie baktérií). Mäsové výrobky sú často údené za studena kvôli chuti a je to aj spôsob konzervácie – napríklad slanina, klobásy, šunka.

 

Typy udiarní

Na výber sú štyri typy udiarní:

  • elektrická domáca udiareň
  • domáca udiareň na pelety
  • plynová udiareň
  • udiareň na drevené uhlie

 

A takto vyzerajú niektoré „naživo“

Pozrieť ďalšie

 

Elektrická domáca udiareň

Ako naznačuje názov, elektrická udiareň je napájaná elektrinou a môže byť vynikajúcou náhradou udiarne na drevené uhlie. Stačí ju len zapojiť a zvoliť správnu teplotu. Udiareň potom pracuje sama, bez nutnosti ďalších zásahov. Pozornosť a manuálne úsilie, ktoré vyžaduje udiareň na drevené uhlie, je úplne eliminovaná. Pozrime sa na niektoré z hlavných faktorov, ktoré by ste mali brať do úvahy pri kúpe elektrickej udiarne.

  • kapacita –  jednou z najdôležitejších vecí, ktoré by ste mali pri kúpe elektrickej udiarne vziať do úvahy, je jej veľkosť a kapacita. Ak pravidelne spracovávate mäso do zabíjačkových špecialít, ako sú klobásy, šunky alebo slanina zvážte udiareň s vyššou kapacitou. Ak potrebujete udiareň len na prípravu kulinárskych špecialít pre vás a vašu rodinu, môže byť ideálna udiareň s menšou kapacitou.
  • rozpočet – samozrejme, potrebujete tú najlepšiu udiareň, ale nemala by vás stáť majland. Zvážte funkcie, ktoré potrebujete a potom preskúmajte možnosti, aby ste získali cenovo dostupný, ale efektívny model. Vyhýbajte sa príliš veľa lacným zariadeniam. V skutočnosti, takmer v každej cenovej kategórii je k dispozícii veľa úžasných modelov. Vyberajte teda opatrne a vyhnite sa nadmernému míňaniu.
  • vlastnosti – ďalším dôležitým hľadiskom sú vlastnosti, ktoré od udiarne očakávate- Moderní udiarne prichádzajú s mnohými funkciami, ako je napríklad nastavenie teploty, nastavenie času, senzory atď. Spravidla platí, že čím viac je týchto funkcií, tým vyššia je cena. Lacné zariadenia nemajú veľa funkcií. Takže pochopte účel jednotlivých funkcií a investujte do špičkového modelu iba v prípade, že ich potrebujete.

 

Výhody elektrických udiarní

  • užívateľsky prívetivé – elektrické modely sú v porovnaní s udiarňami na drevené uhlie oveľa užívateľsky príjemnejšie, pretože nevyžadujú veľa manuálneho úsilia. Aj začiatočník dokáže s elektrickou udiarňou dosiahnuť perfektné výsledky
  • nákladovo efektívne – aj keď sú elektrické modely drahšie ako väčšina tradičných udiarní, z dlhodobého hľadiska sa ukazujú ako oveľa nákladovo efektívnejšie. Tradičné udiarne vyžadujú, aby ste pravidelne nakupovali správny druh paliva alebo dreva, zatiaľ čo elektrický model vyžaduje iba stály prísun elektriny.
  • bezpečnosť – ďalšou veľkou výhodou elektrických udiarní je ich bezpečnosť. U bežných udiarní musíte udržiavať plameň v prevádzke celé hodiny. Ak máte doma deti alebo domáce zvieratá, hrozí riziko zranení.

 

Nevýhody elektrických udiarní

  • nie sú konvenčné – mnohí z nás sú stále presvedčení o tom, že údenina z elektrickej udiarne nemôže byť taká chutná, ako vyúdená v tradičnej udiarni
  • komplikované – keďže hovoríme o elektrickom zariadení, majitelia si musia zvyknúť na jeho funkcie a nastavenia, aby dosiahli požadované výsledky. U tradičnej udiarne nemusia nič podobné absolvovať. Pretože elektrické udiarne majú množstvo vnútorných komponentov, ktoré môžu zlyhať, je pri ich používaní potrebné postupovať opatrne.

 

 

Peletová domáca udiareň

Ak hľadáte udiareň, ktorý vám dokáže poskytnúť lepšiu kontrolu nad produkciou a teplotou dymu, aby bolo vaše mäso plné chutí, môže byť vynikajúcou voľbou peletová udiareň. Je vybavená tyčou, ktorá sa vznieti, keď udiareň zapnete a začnete „kŕmiť“ drevenými peletami.

Tento typ udiarne robí celý proces údenia takmer automaticky, takže nemusíte tráviť čas prácou s drevnou štiepkou, dreveným uhlím alebo teplotami. Aj pelety použité u týchto zariadení sú vyrobené z prírodných materiálov a neobsahujú žiadne plnidlá ani prísady, ako napríklad drevené uhlie. Pri použití udiarne na drevené pelety nie je potrebné používať ďalšie drevné štiepky ani iné aromatické látky, pretože samotné pelety dodávajú vášmu mäsu jemnú dymovú príchuť.

 

Faktory, ktoré je potrebné zvážiť pri kúpe peletovej udiarne

  • cena – jednou z najdôležitejších vecí, ktorú musíte brať do úvahy pri kúp je cena. Na trhu je k dispozícii veľa možností v rôznych cenových reláciách. Ak rozpočet nie je niečo, z čoho máte obavy, potom si môžete zaobstarať vysoko kvalitnú udiareň na drevené pelety, ktorá je dodávaná s množstvom príslušenstva. Ak však hľadáte cenovo dostupné a efektívne zariadenie, existuje množstvo modelov grilov, ktoré sú k dispozícii za primeranú cenu.
  • dostupnosť peliet – v niektorých lokalitách môže byť ťažké nájsť pelety po celý rok. Pre ľudí žijúcich v týchto oblastiach je dôležité kupovať pelety vo veľkom. Existuje tiež množstvo internetových obchodov, kde si môžete kúpiť pelety za rozumné ceny.
  • priestor – pretože niektoré zo špičkových udiarní na drevené pelety môžu byť veľké, je veľmi dôležité vziať do úvahy dostupnosť priestoru vo vašom domove. Ak nemáte príliš veľký priestor alebo budete udiareň presúvať, zamerajte sa na menšie modely.
  • kvalita – je tiež veľmi dôležité, aby bol vami vybraný model kvalitný, aby ste sa chránili pred častými nákladmi na opravu. Dbajte teda na to, aby udiareň, ktorú si vyberiete, vyrobila renomovaná spoločnosť.

Pelety v udiarni

 

Výhody peletových udiarní

  • jednoduché používanie – najprínosnejšou výhodou udiarne na pelety je komfortné používanie, hlavne vďaka automatickému zapaľovaniu. Okrem toho sú tieto udiarne vysoko ekologické a pelety sú neutrálne z hľadiska CO2.
  • vysoko efektívne – tieto udiarne majú mieru účinnosti okolo 90%, čo ich robí oveľa efektívnejšími ako iné typy udiarní
  • výhodné palivo – aj keď pelety používané pre tieto udiarne nemusia byť na niektorých miestach ľahko dostupné, môžete si ich kúpiť online na internete. Dodávajú sa vo vreciach, ktoré sa veľmi ľahko skladujú. Ďalšou výhodou je, že pelety sú vždy pripravené na použitie.

 

Nevýhody peletových udiarní

  • údržba – peletová udiareň vyžaduje pravidelnú údržbu. Je potrebné ju pravidelne vysávať a vyčistiť aspoň raz za 3 mesiace celú jednotku. Ďalej sa tiež odporúča, aby ste udiareň nechali aspoň raz za rok prezrieť a servisovať odborníkom.
  • hlučnosť – udiarne na pelety majú zabudovaný ventilátor a motor, ktorý produkuje počas prevádzky hluk. Existuje však už veľa moderných modelov, ktoré sú veľmi tiché.
  • drahé – v porovnaní s tradičnými udiarňami je peletová oveľa nákladnejšia. Automatizácia a jednoduché použitie sú spojené s cenou, ktorá sa ďalej zvyšuje s funkciami, ktoré od udiarne očakávate.

 

Domáca udiareň na drevené uhlie

Mnohí milujú autentickú údenú chuť a snažia sa hľadať zariadenie, ktoré by im umožnilo „vyrábať si“ túto chuť aj doma. Udiareň na drevené uhlie môžu byť vynikajúcou voľbou. Kvalitné zariadenia sú k dispozícii v rôznych veľkostiach a tvaroch. Pri tomto type musíte manuálne udržiavať prúdenie vzduchu a teplotu udiarne, hoci už existujú aj modely, ktorým sa proces podarilo zjednodušiť. Aj keď sa od vás stále žiada aspoň jedným okom mať pod dohľadom spracovávané potraviny, proces je oveľa pohodlnejší. Navyše, keď si kúpite naozaj kvalitnú udiareň na drevené uhlie, nemusíte riešiť už ani len popolček, sadze a kreozot.

Domáca čierna plechová udiareň na drevené uhlie

 

Faktory, ktoré je potrebné zvážiť pri kúpe udiarne na drevené uhlie

  • cena – ideálnym spôsobom, ako začať hľadať najlepší model, je nastaviť rozpočet. Ak sa rozhodnete kúpiť kompletnú takmer profesionálnu jednotkou náklady môžu ľahko dosiahnuť tisíc + eur. Ak však nechcete minúť takéto množstvo peňazí, sú k dispozícii aj modely už od cca 150 eur. Spravidla za už naozaj efektívny model dáte niekoľko stoviek eur.
  • všestrannosť – ak je problém s priestorom, môžete si kúpiť udiareň, ktorý slúži aj ako gril. Týmto spôsobom budete mať jednu jednotku, ktorá plní dve úlohy.
  • kvalita – ak hľadáte čo najlepšiu udiareň na uhlie, nekupujte si subštandardný model, aby ste ušetrili pár eur. Mnoho dobrých modelov je k dispozícii za slušné ceny a vynikajúcim výkonom eliminujú potrebu sledovania udiarne počas dlhých hodín, aby sa udržiavala teplota. Keď kupujete lacný model, musíte byť opatrní, pretože majú všeobecne zlú reguláciu tepla, ktorá môže mať vplyv aj na textúru a chuť mäsa.
  • kapacita – skontrolujte tiež, či má udiareň, ktorú ste si vybrali, dostatočnú kapacitu na spracovanie potravín pre vašu rodinu. Údenie mäsa je časovo náročný proces a je dôležité zabezpečiť, aby bola udiareň schopná pojať všetko mäso, ktoré chcete vyúdiť, naraz.

 

Ak sa rozhodnete pre udiareň na drevené uhlie, možno vám bude vyhovovať niektorý z týchto modelov:

CATTARA PISA 13032 CATTARA PISA 13032
63,85 €
Do obchodu Heureka.sk
AGA 1764 AGA 1764
49,00 €
Do obchodu Heureka.sk

 

Výhody udiarní na drevené uhlie

  • chuť – uhlie a drevo použité v najlepších udiarňach dodávajú originálnu chuť, ktorú nájdete v mäse, ktoré ponúkajú tie najlepšie reštaurácie. Môžete tiež experimentovať s rôznymi druhmi drevín, aby ste zmenili chuť upravovaného mäsa.
  • údržba – špičkové udiarne tohto typu sú jednoducho navrhnuté a neobsahujú malé súčasti, ktoré zvyčajne nájdete u peletových a elektrických udiarní. Vďaka tomu sa dajú veľmi ľahko udržiavať.
  • čistenie – ak má vaša udiareň nádobu na zachytávanie popola, proces čistenia bude veľmi jednoduchý. Všetok popol z dreveného uhlia spadne do tejto nádoby a potom môžete popol jednoducho vysypať, keď je nádoba plná.
  • kontrola teploty – pri kvalitnej udiarni na drevené uhlie je oveľa jednoduchšie kontrolovať teplotu. Uhlie môžete jednoducho odobrať, ak chcete, aby teplota klesla a pridať ďalšie, ak chcete, aby teplota stúpala. Túto „ľahkosť bytia“ elektrické a drevené udiarne všeobecne neponúkajú.

 

Nevýhody udiarní na drevené uhlie

  • údenie v zime – v závislosti od kvality zariadenia môže byť údenie v zimných mesiacoch obtiažnejšie. Lacnejšie modely sa zvyčajne vyrábajú z tenkej vrstvy kovu, ktorý počas zimných mesiacov ľahko stratí vnútorné teplo
  • úroveň kyslíka – pri používaní udiarne na drevené uhlie je veľmi dôležité dbať na to, aby bola správne udržiavaná vnútorná teplota. Ak teplota stúpne nad požadovanú hodnotu, mäso sa preúdi. Podobne, ak teplota klesne pod požadovanú úroveň, mäso zostane nespracované. Musíte udržiavať aj hladinu kyslíka, pretože prebytok kyslíka spôsobí rýchly výbuch horúčavy, ktorý veľmi rýchlo spracuje mäso.
  • udržiavanie plameňa – je tu malá šanca, že sa plameň môže uhasiť. Bude sa od vás teda vyžadovať, aby ste udiareň často kontrolovali, aby ste predišli tomuto problému.

 

Domáca udiareň na plyn

Ak hľadáte pohodlný spôsob, ako získať originálnu údenú chuť doma, plynová udiareň vám môže poskytnúť požadované výsledky. Nielen chuť, ale mäso údené v plynovej udiarni je aj zdravé. Keď špičková plynová udiareň údi mäso, vedie to k aróme, ktorej sa žiadna iná metóda nevyrovná. Plynová udiareň produkuje originálnu údenú chuť a neprenáša chuť zdroja tepla. Udiareň na plyn je ideálna pre ľudí, ktorí sa nechcú venovať mäsu po celú dobu údenia. Navyše nie je potrebné fičať na uhlíkoch a uhlí, aby sa udržala správna teplota údenia. Fungovanie plynovej udiarne je takmer také jednoduché ako elektrickej.

Plynová domáca udiareň na terase

 

Faktory, ktoré je potrebné zvážiť pri kúpe plynovej udiarne

  • spoľahlivosť – ak hľadáte najlepšiu udiareň tohto typu, vyberte si model spoľahlivej značky. Na trhu sú k dispozícii desiatky plynových udiarní vo viacerých cenových reláciách. Náplňou vašej práce je vybrať ten najlepší v rámci vášho rozpočtu, ktorý má všetky funkcie, ktoré chcete a pochádza od renomovanej značky.
  • kapacita – je nevyhnutné kúpiť udiareň s primeranou kapacitou. Ak upravujete potraviny len pre seba, potom by mohla byť vynikajúca malá prenosná jednotka.
  • materiál – materiál, z ktorého je vyrobená vaša domáca udiareň, má zásadný vplyv na jej kvalitu. Skúste nájsť udiareň, ktorá je vyrobená z hrubej ocele a je správne izolovaná. Ak je zariadenie ktoré si vyberiete, vyrobené z tenkého kovu, rýchle stráca teplo, najmä v zimných mesiacoch.
  • cena – ak ste hobby chef, potom by pre vás mohla byť ideálna plynová udiareň strednej triedy. Nechoďte do najlacnejších modelov, pretože nebudú schopný vyprodukovať dostatok dymu na správnu úpravu mäsa. Udiarne v strednom rozsahu začínajú pri cca 150 eur, takže ich kúpa nevyžaduje veľkú investíciu.

 

Výhody plynových udiarní

  • jednoduché použitie – hlavnou výhodou použitia plynovej udiarne je jej mimoriadne ľahké použitie. Stačí nastaviť teplotu a počkať, kým sa suroviny spracujú. Jednotka bude udržiavať teplotu bez potreby ďalších nastavovaní.
  • prenosnosť – ďalšou veľkou výhodou udiarne na plyn je, že ju možno použiť kdekoľvek. Ak milujete kempovanie, môžete si ju jednoducho vziať so sebou .
  • vysoká teplota – plynové udiarne dokážu dosiahnuť optimálnu teplotu, čo iné typy nevedia. Niektoré z najlepších modelov dosiahnu až 450 stupňov C a ešte viac. Vďaka tomu sa dajú použiť aj ako rúra na pečenie.

 

Nevýhody plynových udiarní

  • vyžadujú palivo – je zbytočné zdôrazňovať, že tieto udiarne pracujú na palivo a keď sa minie, budete musieť mať k dispozícii náhradné plynové bomby. Ideálnym riešením, ako sa vyhnúť vyčerpaniu paliva uprostred údenia, je použitie plynomeru.
  • výmena dielov – udiarne majú malé časti, ktoré sa veľmi často lámu, najmä ak máte lacný model. Na rozdiel od elektrických udiarní sú však náhradné diely plynových ľahko dostupné. Okrem toho majú veľmi dostupnú cenu.

Teraz, keď už poznáte plusy a mínusy jednotlivých typov udiarní a začínate hľadať zariadenie, ktoré bude pre vás najvhodnejšie, skúste nájsť to pravé medzi nasledujúcimi modelmi.

 

Pozrieť ďalšie

 

Všeobecné faktory, ktoré je potrebné zvážiť pri kúpe domácej udiarne

Keď vás niektorý model zaujal, ešte predtým ako to bude definitívne, zvážte faktory, ktoré vaše rozhodnutie ešte môžu ovplyvniť. Pozrime sa podrobne na tieto faktory práve tu a teraz.

Šunka, slanina a klobása sá údia na dreve

 

⭐ Cena

Pamätajte, že čím viac utratíte, tým lepšiu udiareň získate. Všeobecne sa pre domácich hobby kuchárov odporúčajú udiarne v strednom cenovom rozsahu.

 

⭐ Regulácia teploty

Jedným z najdôležitejších aspektov, je to, ako ľahko je možné udržiavať vnútornú teplotu udiarne. Mnoho modelov nie je dodávaných s termostatom. Udiarne na pelety sú však výnimkou, pokiaľ ide o tento faktor.

 

⭐ Izolácia, hrúbka kovu a tesnenie

Kvalitné udiarne sú vyrobené z hrubého kovu, ktorý je správne izolovaný a utesnený na všetkých správnych miestach. Hrubý kov distribuuje teplo rovnomerne po celej varnej komore a rovnako ho vyžaruje späť. To pomáha pri znižovaní teplotných výkyvov. Lacné udiarne sú vyrobené z tenkého kovu, vďaka čomu veľmi ľahko unikne teplo a tým sa mení teplota.

 

⭐ Spracovanie, materiály a trvácnosť

Má udiareň ostré hrany? Aká je kvalita zvárania? Má robustné kolesá a nohy? Alebo západky a pánty? Je lak odolný proti korózii a vode? Nakoľko dobré sú pohyblivé časti? Aj keď udiarne z nehrdzavejúcej ocele vyzerajú celkom v pohode, nie vždy sú tou najlepšou voľbou. Pred výberom konkrétnej udiarne určite zvážte všetky vyššie uvedené faktory.

 

⭐ Teplomer

Nezabudnite si spolu s udiarňou kúpiť kvalitný teplomer, ktorý je možné umiestniť na úroveň roštu. Hoci niektoré z lepších modelov prichádzajú s teplomerom, väčšina z nich je lacných a nespoľahlivých. Je teda lepšie zaobstarať si teplomer, ktorý je spoľahlivý a umožňuje vám udržiavať požadovanú teplotu.

 

⭐ Teplotný rozsah

Skontrolujte aj teplotný rozsah udiarne. Uistite sa, že jednotka, ktorú ste si vybrali, je schopná držať krok s vašimi požiadavkami na údenie.

 

⭐ Regulátory

Ak plánujete kúpiť udiareň na drevené uhlie alebo drevo, nezabudnite, že teplo u týchto udiarní je riadené prerušením dodávky kyslíka. Z tohto dôvodu sa vyžaduje, aby vaša udiareň mala klapku na komíne a inú klapku na kúrenisku. Uistite sa, že klapka je ľahko použiteľná a dosiahnuteľná.

 

⭐ Technická podpora a záruka

Aká je reputácia predajcu na trhu? Aký je typ záruky, ktorá prichádza s jednotkou? Sú na krabici uvedené nejaké e-mailové adresy alebo telefónne čísla pre technickú podporu? Nakoľko informatívna je webová stránka výrobcu? Je príručka nápomocná? Kde získate náhradné diely pre jednotku? Budete mať k dispozícii náhradné diely po 5 rokoch? Toto je niekoľko dôležitých otázok, ktoré by ste mali starostlivo zvážiť.

 

⭐ Bezpečnosť

Je tiež dôležité kúpiť udiareň, ktorá je bezpečná pre deti a domáce zvieratá. Ak má kolieska, zablokujú sa? Sú elektrické časti chránené pred snehom a dažďom? Sú rukoväte žiaruvzdorné?

 

⭐ Prístup

Ak sa rozhodnete pre udiareň na drevo, peletky alebo drevené uhlie, hľadajte model, ktorý poskytuje ľahký prístup ku kúrenisku, aby ste mohli bez námahy doplniť palivo. Uistite sa tiež, že je ľahký prístup k spracovávanej surovine. Udiarne skriňového typu, ktoré sa nakladajú z prednej strany, ponúkajú ľahší prístup v porovnaní s udiarňami guľatého, resp. bubnového typu, ktoré sa nakladajú z vrchu.

 

⭐ Priestor

Je tiež dôležité mať dostatočný priestor nielen na umiestnenie udiarne, ale aj na prúdenie vzduchu a na zaistenie toho, aby nič nebolo dosť blízko na to, aby sa vznietilo.

 

⭐ Jednoduché čistenie

Čistenie vonkajšej časti udiarne je voliteľné, ale interiér je povinný. Keď údite, tuky, džúsy a chuťové prísady budú padať a prskať. Tieto striekance sa môžu ľahko zmeniť na živnú pôdu pre baktérie. Navyše, spálenie zatuchnutého tuku spôsobí, že vaše mäso nebude chutné. Aj keď zvýšenie teploty všeobecne zabije všetko, budete musieť dôkladne čistiť rošty. Rošty z nehrdzavejúcej ocele sa veľmi ľahko čistia. Rošty vyrobené z chrómu sa časom znehodnotia a začnú hrdzavieť. Tieto rošty nemôžete vložiť do umývačky riadu, pretože všetko v umývačke bude pokryté tukom, ktorý sa bude ťažko odstraňovať.

 

Zopár slov na záver

Ak milujete údené jedlo, kúpa udiarne bude jedným z najlepších rozhodnutí vášho života. Keďže teraz viete o rôznych druhoch udiarní naozaj veľa, poznáte ich výhody a nevýhody, ako aj faktory, ktoré by ste mali brať do úvahy pri kúpe, ste pripravení začať svoju výpravu za tajomstvami údenia mäsa a potravín. A je tu ešte ďalšia možnosť. Postaviť si udiareň svojpomocne, ale o tom až v niektorom z našich budúcich článkov…

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
Autor článku
Avatar

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.