Pestujeme drieň obyčajný (drienku) na okrasné účely aj kvôli plodom

Georgina Babinová Téma
4. apríla 2021 1

Drieň obyčajný (Cornus Mas), resp. jeho pestovanie je extrémne populárne po celom svete, s pôvodnými odrodami v Európe, Amerike a dokonca aj v Japonsku. Drienka ponúka jedny z najskorších jarných kvetov, žiarivo zafarbené jedlé letné ovocie a exfoliačnú kôru, ktorá dodáva zimným záhradám výnimočný vizuálny akcent. V dospelosti môže dosiahnuť výšky 6 až 9 m. Rastlina je jednostonková, alebo viacstonková. Drienka je ukážkový strom, ak sú jej dolné konáre orezané. Malé žlté kvety sa objavia v marci a počas chladnej jari vydržia celé týždne. Jasne červené ovocie, ktoré dozrieva v strede leta, je jedlé, ale veľmi kyslé, až trpké! Jej jesenné farby môžu byť v závislosti od daného roku červenkasté až fialové. Kôra stromu je sivohnedej až bohato hnedej farby a je veľmi atraktívna.

Ako pestovať drienku

Drieň obyčajný pochádza z krajín strednej a južnej Európy, Malej Ázie, Arménska a Kaukazu a najlepšie sa mu darí v suchých listnatých lesoch. Gréci a Rimania si cenili drienku za jej tvrdé drevo, ktoré používali na výrobu kopijí, oštepov a lukov. V stredoveku sa drienka dostala do európskych kláštorov, do Británie v 16. storočí, kde sa v 18. storočí pestovala ako ozdobná rastlina.

Drieň obyčajný sa môže pestovať v stredne až dobre úrodnej pôde, vrátane ťažkej hliny. Dáva prednosť vlhkej pôde a slnečnému žiareniu, ale toleruje tieň a vystavenie vetru. Je odolný voči suchu a ohrozuje ho len veľmi málo škodcov a chorôb.

Cornus Mas - Drieň obyčajný

Na vypestovanie drienky zo semien zasejte semená z čerstvého ovocia na jeseň alebo stratifikujte sušené semeno na 23 týždňov v chlade, alebo 16 týždňov v teple a potom 4-16 týždňov v chlade. Klíčenie môže trvať až 12 – 15 mesiacov, aj keď narezanie semena pred stratifikáciou môže prispieť k urýchleniu procesu. Pri klíčení vyrastú dva veľké nepravidelné oválne listy, po ktorých nasleduje normálne lístie s listami v pároch.

Stromy by mali byť vysadené asi 6 m od seba. Ak sú nepriaznivé poveternostné podmienky a včely nie sú vonku, počas ich kvitnutia môže byť potrebné opeľovať ich ručne, kvôli plodom. Zrelé stromy produkujú okolo 10 kilogramov ovocia, hoci niektoré kultivary dokážu vyprodukovať až 20 kilogramov na strom. Plody dozrievajú dlhú dobu, okolo augusta a septembra.

Najjednoduchší spôsob, ako ich zozbierať, je počkať, kým ovocie nezmení farbu (zrelé ovocie je zvyčajne jasne červené, hoci rôzne kultivary môžu produkovať ovocie vo farbách od krémovej po tmavo červenkasto-fialovú) a potom potriasť vetvami. Zrelé ovocie padne a môže sa zbierať zo zeme. Ovocie bude aj naďalej dozrievať a zosilňovať svoju chuť, takže ho treba nechať na strome až do úplného dozretia, alebo ho nechať stáť 1-2 dni pri izbovej teplote.

 

➡️ Pestovanie drienky kvôli kvetom

Kevty drienkyDrobné žlté kvety žlté sa rodia v hustých okolíkoch s priemerom menším ako 2,5 cm. Na jednom konári sú stovky okolíkov a na jedinom strome tisíce – vzhľad je nápadný a okúzľujúci, bez toho, aby bol „krikľavý“. Ako je typické pre skoro kvitnúce rastliny, kvetenstvo je dlhotrvajúce. Tri týždne nie sú vôbec neobvyklé. Jeho farba je obzvlášť vítaná ako lekcia o tom, čo pestovať namiesto forsythie, ktorej silnejšia žltá neúprosne koliduje s holými konármi okolitých kríkov a stromov. Keďže kvitnú skoro, na začiatku sezóny, kvety sú skvelým zdrojom nektáru a peľu pre včely, ktoré sa práve začínajú prebúdzať.

 

➡️ Pestovanie drienky kvôli plodom

červené plody drienkyPlody, ktoré sú žiarivo farebné, ale čoskoro zjedené vtákmi (a do značnej miery ukryté za letným lístím), sú rovnako veľké ako plody čerešní, s ktorými Cornus mas inak nesúvisí. Majú podobnú adstringenciu ako brusnice a preto sú vhodné na prípravu džemu alebo sirupu, ktoré dodávajú veľa vyrovnávacej sladkosti. Drienky, kyslé a trpké, sa môžu jesť surové alebo sušené a tiež sa bežne používajú v konzervách a na výrobu vína, likérov a samozrejme známej drienkovice. Sú bohaté na vitamín C.

V Turecku sa ovocie používa na ochutenie šerbetu, ale aj na výrobu džemov a marmelád. Na Ukrajine sa plody odšťavujú a komerčne predávajú ako nealkoholické nápoje. Fermentujú sa tiež na víno a destilujú sa do likérov. Na Kaukaze používajú šupku drienok, ktorú sušia a drvia na prášok, ktorý možno použiť v omáčkach alebo na grilované mäso. V Rusku sa ovocie používa v džemoch, želé, ovocných cukrovinkách, pyré, nealkoholických nápojoch a omáčkach. Drienkové koláčiky boli populárne v Británii 19. storočia rovnako ako sirup zvaný rob de cornis.

Kvety tohto stromu sú tiež jedlé a v Nórsku sa používajú na ochutenie liehovín. Olej sa môže extrahovať zo semien, ktoré majú obsah oleja až 34%. Olej je jedlý a dá sa použiť aj ako palivo pre lampy. Semená môžu byť usušené, zomleté a použité ako náhrada kávy.

 

💡 Plody drienok môžete tiež zavariť ako akékoľvek iné ovocie. Hodiť sa vám môže niektorý zo zaváracích hrncov, ktoré sme testovali:

💡💡 u nás nájdete celý test zaváracích hrncov

 

➡️ Pestovanie drienky kvôli drevu

Konár drienkyAko už bolo uvedené, drevo drieňa je veľmi tvrdé (v skutočnosti tak tvrdé a husté, že sa nebude vznášať vo vode) a preto ho možno použiť na výrobu menšieho domáceho náradia, ako sú rukoväte, grilovacie ihlice, atď. Používa sa tiež na výrobu šperkov, hudobných nástrojov, ozubených kolies a lúčov kolies. V starovekom Grécku bolo drevo tak úzko spojené so zbraňami, že jeho grécke meno sa často používalo ako synonymum pre „kopiju“ v poézii počas štvrtého a tretieho storočia pred naším letopočtom. Listy stromu majú vysoký obsah trieslovín a môžu sa použiť na činenie a z kôry sa dá vyrobiť žlté farbivo.

 

Výsadba drieňa ako voľnokorenného stromu

Drienku je možné zasadiť aj ako sadenicu/strom. Tieto stromčeky dostanete v záhradných centrách a majú už zapustené drobné korienky.

  • akonáhle sa pôda na jar môže spracovať, vyberte miesto na úplnom slnku v oblasti s dobre odvodnenou pôdou
  • korene namočte 1-2 hodiny pred výsadbou do vody
  • výsadbový otvor by mal byť dostatočne veľký, aby pojal všetky korene bez ohýbania alebo zhlukovania. Vykopte jamu hlbokú a širokú najmenej 45 cm. Rozdrvte vrstvy tvrdej pôdy, ak sú prítomné.
  • do pôdnej zmesi nepridávajte surové hnojivá ani hnoj. Nadmerné hnojenie môže usmrtiť mladé rastliny.
  • položte rastlinu do výsadbového otvoru tak, aby korene ležali prirodzene. Vyplňte pôdu vo vrstvách a stlačte okolo koreňov, aby ste sa uistili, že je dobrý kontakt pôdy s koreňmi a odstráňte vzduchové vrecká.
  • okamžite polejte, aby ste nasýtili všetku pôdu a korene v jame. Listy by sa mali objaviť 6-8 týždňov po výsadbe, keď sa počasie oteplí.

 

➡️ Odporúčané miesta výsadby a typ pôdy

Stromom sa najlepšie darí na plnom slnku s čiastočným tieňom, a hoci sa im darí v rôznych pôdach, uprednostňujú úrodnú dobre odvodňovanú pôdu s pH 5,5 – 7,5. Táto adaptabilná rastlina je odolná v zime do -31 až -34 ° C.

Nezrelá zelená drienka

 

Starostlivosť

  • ak zrážky nie sú dostatočné, novo vysadené rastliny hojne zalejte najmenej raz týždenne počas prvého vegetačného obdobia. Na rastlinu naneste 10 – 15 litrov vody. Motykou spravte okolo každého stromu malý kopec pôdy, aby voda nevytekala.
  • na novo transplantované stromy by sa malo 3-4 týždne po výsadbe aplikovať dusíkaté hnojivo. Dbajte na to, aby sa granulované hnojivá nedostali do priameho kontaktu s kmeňom stromu.
  • neobrábajte pôdny povrch v oblasti výsadbového otvoru.
  • naneste 2-3 cm hlboký mulč, siahajúci 0,9 – 1,2 m okolo základne stromu, môžete použiť drvené listy alebo iné organické látky Mulčovanie podporuje lepší rast koreňov a zmierňuje nutnú toleranciu k suchu.
  • monitorujte škodcov a choroby
  • drienky nemusia byť neustále kontrolované. Trochu zanedbávania si ani nevšimnú, takže si nemusíte robiť starosti s harmonogramom zavlažovania. Zalievanie budete potrebovať iba počas dlhšieho obdobia sucha. Vtedy im doprajte hlboké zalievanie do hĺbky asi 15 cm.
  • drieň obyčajný môže rásť ako strom, ker alebo živý plot, v závislosti od toho, ako je prerezaný

 

Vhodné hnojivo môžete nájsť aj medzi nasledujúcimi produktmi:

 

➡️ Orezávanie

Drienky nie je potrebné často prerezávať, pokiaľ ich len nechcete tvarovať. Odporúča sa ich prerezať na jeseň asi šesť týždňov pred tým, ako začnú púšťať svoje listy. To im poskytne dostatok času na uzdravenie pred tým, ako vstúpia do obdobia spánku. Odstráňte však všetky mŕtve, poškodené alebo choré vetvy hneď, ako ich objavíte, aby ste zabránili šíreniu huby alebo choroby na zvyšok stromu.

Používajte čisté nástroje – zabezpečte ich sterilitu očistením alkoholom. Rezy by mali byť v uhle 45 stupňov smerom nahor, aby sa podporil nový rast.

💡 Pri orezávaní ovocných stromov a kríkov sa vám zídu kvalitné nožnice:

Viac záhradných nožníc

💡💡 u nás nájdete celý test záhradných nožníc

 

Bežné škodce a choroby

U tohto druhu zvyčajne nezvykne byť veľa problémov so škodcami alebo chorobami, ak vôbec. Nasledujúce škodce a choroby sa s drieňom obyčajným niekedy spájajú:

  • Botrytis – táto huba spôsobuje sivú pleseň na kvetoch, listoch, stonkách a púčikoch. Darí sa jej v chladnom a mokrom počasí. Odstráňte postihnuté časti rastlín, vyvarujte sa zalievaniu v noci a pri zalievaní nenechávajte vodu na rastline. Uistite sa, že drienka má zabezpečenú dobrú cirkuláciu vzduchu.
  • Phytophthora cactorum – plesňové ochorenie, môže zabiť stromy, ktoré napáda, alebo ich môže zanechať zraniteľnými voči smrtiacim útokom iných patogénov. Najdôležitejším krokom v liečbe je prevencia. Dbajte na to, aby ste strom nepoškodili záhradnými nástrojmi pri transplantácii, alebo kosačkou. Hmyz alebo zvieratá môžu tiež zraniť stromovú kôru a dovoliť tejto chorobe vstúpiť.
  • rakovina – medzi príznaky patria malé a bledé listy so skoršou jesennou červenou farbou ako iné listy. Začína to v jednej oblasti a môže sa šíriť. V rámci prevencie sa odporúča pri výsadbe a prerezávaní vyhýbať sa mechanickým zraneniam. Ak k nim príde, chráňte novú ranu pred infekciou tým, že nafarbíte oblasť oranžovým šelakom. Na odhalené jadro použite lak na báze asfaltu. Ak strom rovnako umiera, nenahrádzajte ho iným.
  • prášková pleseň – toto plesňové ochorenie sa vyskytuje na vrchu listov vo vlhkom počasí. Zdá sa, že listy majú belavý alebo sivastý povrch a môžu sa krútiť. Vyhnite sa jej tým, že dobrým rozmiestnením a prerezávaním zaistíte dobrú cirkuláciu vzduchu.
  • vošky– zelenohnedo, červeno, čierno alebo broskyňovo sfarbený hmyz môže šíriť choroby, keď saje šťavu z rastliny na spodnej strane listov. Na listoch zanecháva lepivé zvyšky, ktoré priťahujú mravce. Odporúčame nasadiť alebo prilákať do záhrady prírodné dravce, ako sú lienky a osy, ktoré sa živia voškami. Môžete ich tiež zmyť silným sprejom alebo použiť insekticídne mydlo.
  • piliarka – vyvŕta diery v kmeni, čo spôsobí slabý rast s menšími ako normálnymi listami. Odporúčame udržiavať strom čo najzdravší pravidelným hnojením a správnymi záhradnými postupmi
  • šupináčiky – ožierajú púčiky, neskôr z okrajov listov vyžierajú drobné výkrojky. O tento hmyz sa dá ľahko postarať pomocou prírodného, organického pesticídneho spreja.
škodcovia - vošky a mravec

Vošky a mravce žijú na rastline v symbióze

💡 TIP Proti škodcom môžete použiť olej. Spreje, ktoré obsahujú neemový olej, sa vyrábajú z neemových listov, ovocia a semien. Majú horkú chuť a prirodzene odpudzujú škodcov. Alebo si svoj vlastný repelent proti škodcom môžete pripraviť aj doma zmiešaním dvoch častí vody a jedného dielu mydla.

 

Drieň obyčajný – pestovanie v kvetináči

Drienky sú krásne stromy s nápadnými jarnými kvetmi. Sú naozaj pôsobivé stromy, ale nie každý záhradkár má priestor alebo prostriedky na starostlivosť o veľký strom. S trochou zručnosti a pozornosti však môžete pestovať drieň aj v kvetináči.

Je však potrebné splniť určité požiadavky a nie je to pre príležitostného záhradníka. Drieňové stromy majú veľmi husté, rýchlo rastúce koreňové systémy, ktoré nie sú úplne ideálne pre pestovanie v kontajneri. Potrebujú tiež veľmi dobre odvodňovanú pôdu, ale rastliny zároveň potrebujú veľa vody, najmä v prvých rokoch života. Kontajnery rýchlo vyschnú, takže pravdepodobne budete musieť silno mulčovať a zalievať každý deň.

Pri pestovaní drienky v kvetináči je dôležité dať koreňom dostatok priestoru. To znamená, že by ste sa mali rozhodnúť pre čo najväčší možný kvetináč. Napriek tomu budete musieť niekedy vyňať strom z kontajnera, aby ste korene niekedy prerezali. Ako sme už spomenuli, drieň pestovaný v kvetináči bude potrebovať dostatok vlhkosti, takže strom budete musieť často zalievať. Mulč pridaný na povrch pôdy by mal pomôcť udržať časť vlhkosti. Starostlivosť o črepníkové dreviny v zime je tiež zložitá. Rastliny potrebujú chladné teploty, aby počas zimy spali. Ak chcete drienku priniesť dovnútra, je najlepšie dať ju niekde pod chránený, ale nevykurovaný prístrešok alebo do garáže.

Drieň obyčajný - pestovanie bonsai

Drienka ako bonsai? Áno, aj to je možné. (zdroj pinterest.com)

 

Zdravotné benefity drieňa obyčajného

Obsah vitamínu C v drienkach je aj po tepelnom spracovaní taký vysoký ako jeho obsah v surových citrónoch – asi 30 – 50 mg / 100 g. Ovocie tiež obsahuje značné množstvo vápnika, horčíka, provitamínu A a rutínu. V Kaukaze a Strednej Ázii sa drienka používa ako súčasť tradičnej medicíny už viac ako 1 000 rokov. Produkty získané z listov, kvetov a ovocia sa používajú na liečbu bolesti v krku, problémov s trávením, osýpok, ovčích kiahní, chudokrvnosti a krivice.

Šťava z ovocia sa používa na pomoc pri cukrovke. Listy, sušené a práškové ovocie a sušené mleté ovocie a semená sa používajú na zmiernenie hnačky a hemoroidov. Výrobky získané z kôry a odparenej šťavy sa môžu použiť na ošetrenie kožných rán a obarenín. Vedci z bývalého ZSSR zistili, že ovocie a olej zo semien môžu pomôcť poškodenej pokožke zotaviť sa a úspešne ich použili na liečenie ťažko liečiteľných rán, žalúdočných vredov a kolitídy. Ovocie obsahuje látky, ktoré môžu vylúhovať rádioaktivitu z tela. Zistilo sa tiež, že ovocie, kôra a listy vykazujú antimikrobiálnu aktivitu proti baktériám Staphylococcus a E. Coli. Medzi hlavné prínosy drienky pre zdravie patria:

 

⭐ Liečba úplavice a hnačky

Drienka sa tradične používa na liečbu úplavice a hnačky kvôli silnému adstringentnému pôsobeniu, ktoré je výsledkom vysokého obsahu tanínu. Pocit sucha v ústach, ktorý človek pociťuje pri konzumácii dule, tomelu, sapodily alebo drienky, je spôsobený trieslovinami, ktoré zmršťujú a sťahujú tkanivá. Toto obmedzuje vypúšťanie tekutín a znamená prvý krok k uzdraveniu z hnačky alebo úplavice.

 

⭐ Podporuje funkciu obličiek

Podľa tradičnej čínskej medicíny je drienka účinným diuretikom. To znamená, že môže stimulovať produkciu moču, proces, ktorý podporuje normálnu funkciu obličiek, pomáha znižovať vysoký krvný tlak (hypertenziu) a podporuje detoxikáciu.

 

⭐ Pôsobivé antibakteriálne a antivírusové vlastnosti

Drienka je ideálnou na prevenciou proti nachladnutiu a chrípke, pretože obsahuje vysoké množstvo vitamínu C a funguje ako silné prírodné protizápalové, antivírusové a antibakteriálne činidlo.

 

⭐ Bohatý obsah antioxidantov

Rovnako ako väčšina bobúľ, drienka obsahuje veľkorysé množstvo antioxidantov, ktoré poskytujú ochranu pred poškodením voľnými radikálmi, molekulami voľných radikálov a chráni pred chronickými ochoreniami.

 

⭐ Prírodné hepatoprotektivum

Pravidelná konzumácia bobúľ zlepšuje funkciu pečene praktizovaním silného ochranného účinku na pečeň.

 

⭐ Excelentné tonikum

Bobule sa vyznačujú vynikajúcimi regeneračnými vlastnosťami vďaka vysokému obsahu minerálov. Bohaté na vápnik, draslík, meď, železo, mangán, zinok a ako dobrý zdroj sodíka podporujú drienky zotavenie po chorobe (napríklad pitie šťavy z bobúľ môže urýchliť rekuperáciu po závažnejšej hnačke).

 

Tradičné použitie drienky

  • plod je astringent, ktorý v prípade nadmerného krvácania spôsobuje kontrakciu svalov alebo tkanív tela
  • má febrifugálne účinky a znižuje telesnú teplotu do normálu
  • kôra a ovocie sú tiež výživné a pomáhajú pri obnove stratených výživných látok v tele
  • drienka pomáha pri znižovaní vysokého krvného tlaku a je prospešný pre ľudí trpiacich hypertenziou
  • toto bobuľovité ovocie podporuje detoxikáciu celého tela
  • tradičná medicína odporúča pravidelnú konzumáciu týchto bobúľ, pretože sa tiež považujú za antihistaminiká a antidiabetiká
  • kvety sú obzvlášť dobré na liečenie bolesti chrbta a kolien, závratov, menštruačných kŕčov a neurasténie
  • ovocie je antibakteriálne, protiplesňové, protinádorové, diuretické a tonické
  • ovocie bez semien je vhodné na liečbu artritídy, horúčky a celého radu ďalších ochorení.
    používa sa pri liečbe lumbaga, cukrovky, cystitídy, tinitu
  • ovocie inhibuje rast Bacillus dysenteriae a Staphylococcus
  • kôra kmeňa je adstringentná, antimalariálna a tonická

 

Tip na záver

Toto historicky dôležité ovocie stratilo priazeň v postindustriálnej dobe, pretože nie je ľahké ho začleniť do masovej výroby. Má kôstku, ktorú je ťažké odstrániť. A súčasnosť to jednoducho nemá rada. Našťastie, u nás sa na toto ovocie úplne nezanevrelo a na jeseň sa tieto drahokamy prírody zbierajú. Ponúkame vám tip na ich spracovanie.

Šťava z drienok v džbáne a pohári

 

➡️ Drienkový sirup bez pridaného cukru

Ingrediencie: 

2 kg drienok, 2 l filtrovanej vody

Postup prípravy:

Ovocie umyte a očistite od akýchkoľvek nečistôt. Umiestnite ho do hlbokého, najlepšie hlineného hrnca, ale môžete použiť aj smalt. Nie je celkom dobré používať kovové nádoby. Pridajte 2 litre vody. Zapnite sporák na veľmi nízkej teplote a pomaly začnite ohrievať, kým sa nezačne variť. Miešajte drevenou lyžičkou. Po 40 minútach ho odstavte a nechajte trochu vychladnúť.
Ovocie vložte do sitka a prepasírujte drevenou lyžičkou. Vyžaduje si to trpezlivosť. Po dokončení pridajte zvyšok tekutiny, v ktorej bolo uvarené. Túto zmes znovu zohrejte na sporáku pri nízkej teplote. Miešajte stále drevenou lyžičkou. Keď sa tekutina vyparí, získate sirup. Nalejte ho do umytých sklenených fliaš a uschovajte v chladničke. Použite 2 polievkové lyžice na prípravu nápoja alebo použite v slaných jedlách, ako by ste použili paradajkovú šťavu.

Poznámka: Získate približne 1,5 litra drienkového sirupu. Bude obsahovať 162 g prírodného cukru. Jedna polievková lyžica tohto sirupu bude obsahovať cca. 1,5 g čistého cukru.

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
4.4/5 - (10 votes)
Autor článku
Georgina Babinová

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Veľa času tiež venujem poznávaniu rastlín, kvetín a pestrej záhrady. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.