Kvaka je menej známa, no veľmi výživná koreňová zelenina s jemnou, sladkastou chuťou, ktorá pripomína niečo medzi repou a kapustou. Je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, vďaka čomu môžete pri nej očakávať množstvo zdravotných benefitov. V článku sa pozrieme bližšie na jej pestovanie, účinky a ako ju na niekoľko spôsobov pripraviť v kuchyni.
Kvaka je koreňová zelenina, čo o nej potrebujete vedieť
Kvaka (Brassica napus subsp. napobrassica), čiže kapusta repková kvaková, nazývaná inak aj turín, runkľa alebo dokonca švédska repa, je dvojročná rastlina z čeľade kapustovitých. Má zhrubnutý koreň podobný repe, len má o niečo hladší povrch. Kvaka pôvodne pochádza zo Škandinávie, kde vznikla pravdepodobne krížením repy a kapusty. Pestuje sa najmä v miernych klimatických podmienkach, pretože je odolná voči chladnému počasiu.
Čo všetko obsahuje
Kvaka je bohatá na vitamín C, vitamín E, vitamíny skupiny B, vápnik, draslík a fosfor. Obsahuje aj významné množstvo antioxidantov, hlavne špecifické glukozinoláty, ktoré sú podľa mnohých štúdií ľudskému telu veľmi prospešné. Kvaka je tiež bohatá na vlákninu, čo prospieva nášmu tráviacemu systému.
Pestovanie kvaky: aké sú ideálne podmienky, výsadba, zber, uskladnenie
Kvaka sa pestuje ako jesenná a zimná zelenina. Uprednostňuje hlboké, vlhké a dobre priepustné pôdy s dostatkom organických látok. Semená kvaky sa vysievajú na jar alebo začiatkom leta, pričom ideálna teplota pre rast je medzi 10–18 °C. Kvaku zberáme, keď korene dosiahnu veľkosť približne 8–12 cm v priemere, zvyčajne na jeseň.
Uskladňuje sa podobne ako iná koreňová zelenina, teda v chladných priestoroch s konštantnou teplotou do 8 °C a pri primeranej vlhkosti – ak bude príliš vlhko, korene budú hniť, ak príliš sucho budú sa scvrkávať.
Na čo sa kvaka používa a aké má účinky
Kvaka sa využíva nielen v kuchyni, ale aj v tradičnej medicíne. Jej vysoký obsah vlákniny podporuje zdravé trávenie, pričom vitamín C posilňuje imunitný systém. Glukozinoláty v kvake majú potenciálne protirakovinové účinky a chránia pred poškodením pečene. Okrem týchto benefitov kvaka pomáha pri regulácii krvného tlaku vďaka vysokému obsahu draslíka. Kvaka je tiež vhodná pre ľudí s diabetom, pretože má nízky glykemický index. Avšak jej nadmerná konzumácia zase môže spôsobiť nadúvanie a iné tráviace ťažkosti.
Zdroje zdravotných informácií:
- 7 Powerful Health Benefits of Rutabagas – https://www.healthline.com/nutrition/rutabagas
- Health Benefits of Rutabaga – https://www.webmd.com/diet/health-benefits-rutabaga
- Rutabaga (Brassica napus L. var. napobrassica) seeds, roots, and sprouts: a novel kind of food with antioxidant properties and proapoptotic potential in Hep G2 hepatoma cell line – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23957358/
Recepty s kvakou
S kvakou ste sa kedysi mohli stretnúť na poli, či v záhrade každého dobrého hospodára a gazdinej. Všestranná zelenina sa pripravovala na všetky možné spôsoby, podobne ako zemiaky, takisto sa jedla aj surová. Pozrite si pár námetov ako môžete použiť kvaku vo svojej kuchyni:
- Pečená kvaka s bylinkami: kvaku nakrájajte na kúsky a pečte s olivovým olejom, cesnakom a bylinkami na chrumkavú prílohu.
- Pyré: zemiakové pyré môžete obohatiť pridaním varenej kvaky, ktorá mu dodá jemnú sladkastú chuť.
- Kvaka v polievke: kvaka sa často pridáva do hustých zimných polievok, kde zlepšuje textúru a dodáva jedlu sladkú chuť.
- Gratinovaná kvaka: nakrájanú kvaku zapečte s mliekom a syrom ako gratinovanú prílohu – vynikajúca alternatíva ku zemiakom.
- Nakladaná kvaka: plátky kvaky naložte do octového nálevu s korením, čím získate chutnú kyslú pochúťku vhodnú na chlieb alebo ako prílohu.
- Ako si dopestovať rukolu v záhrade, alebo v byte
- Ako si dopestovať chutný špenát aj v byte v kvetináči – sadenie, zber, recepty
- Pestujeme pór – kedy a s čím ho sadiť, kde kúpiť semená
- Sadenie koreňovej zeleniny – mrkva, petržlen, cvikla, zeler, chren a reďkovka
- Pestujeme kapustu (pekinskú, červenú aj neskorú) – kedy a ako sadiť a zalievať
- Čierna reďkovka je chutná koreňová zelenina, ako na jej pestovanie, účinky, recepty na jej využitie
- Ako si doma dopestovať voňavý zeler – tipy a triky
- Poznáte Mangold? Ako na jeho pestovanie, o jeho účinkoch a pár skvelých receptov k tomu
- Trik, pomocou ktorého uchováte zeleninu v chladničke čo najdlhšie čerstvú
Článok je zaradený do kategórie: Starostlivosť o záhradu
Mohlo by vás zaujímať
- Čierna reďkovka je chutná koreňová zelenina, ako na jej pestovanie, účinky, recepty na jej využitie
- Mesačné jahody - ako ich pestovať a rozmnožovať, najlepšie odrody
- Dula je zabudnuté ovocie, ktoré musíte skúsiť - ako na jej pestovanie, využitie a pár receptov k tomu
- Poznáte Mangold? Ako na jeho pestovanie, o jeho účinkoch a pár skvelých receptov k tomu
- Čajot je exotická zelenina z trópov, viete na čo ju použiť? Recepty, využitie, pestovanie rastliny
- Lunárny kalendár pre záhradkárov - máj 2024
- Kamélia japonská - ako pestovať „japonskú ružu“ v byte aj v záhrade
- Je šalotka cibuľa alebo nie? Toto sú hlavné rozdiely a kde všade šalotku môžete použiť, výborná je aj zaváraná!
- Ako na pestovanie Aloe vera - starostlivosť o rastlinu a ako ju doma spracovať na gél či nápoj
- Ako správne pestovať rodiaci banánovník aj v byte v kvetináči - starostlivosť, choroby