Grilované pochúťky zbožňujeme snáď všetci. No nie vždy sa podarí pravá záhradná grilovačka, tak prečo sa obmedzovať a nesiahnuť po jednoduchom elektrickom grile, ktorým sa môžete potešiť aj doma v kuchyni (ale aj vonku na terase či balkóne). Práve na tento účel viac než dobre poslúži aj stolný gril Deluxe Noir od Delimano.
Chcete vedieť o tomto v podstate multifunkčnom grile viac? Tak práve vám sú určené riadky tejto recenzie. Priblížime si jeho parametre, porovnáme ho z hľadiska kritérií, ktoré sú pri výbere elektrického grilu najpodstatnejšie, dôležité budú určite aj skúsenosti s jeho používaním, či malý bonus na záver: praktické tipy pri grilovaní a originálny recept na grilovanú pochúťku.
Stolný gril Deluxe Noir - navigácia v článku
- Stolný gril Deluxe Noir – základné informácie
- Kľúčové parametre pri výbere elektrického grilu – ako je na tom stolný gril Deluxe Noir v porovnaní s ostatnými?
- Recenzie a skúsenosti so stolným elektrickým grilom Deluxe Noir Delimano
- Najčastejšie otázky (FAQ)
- Niekoľko slov na záver (+ pár tipov ako správne grilovať)
- Čo sa nám na grile Deluxe Noir páči a čo zase nie?
Stolný gril Deluxe Noir – základné informácie
Elektrický stolný gril Deluxe Noir od Delimano má jednoduchú konštrukciu, vďaka ktorej sa s ním dobre pracuje. Má hladkú aj rebrovanú plochu na grilovanie rozmanitých potravín, pričom začínate hneď od prvých sekúnd (vďaka vysokému príkonu intenzívne hreje takmer okamžite) + ďalšie veľké plus: gril sa zahrieva rovnomerne a žiadne teplo neuniká bokom. Teplota sa dá samozrejme regulovať cez praktický otočný termostat. Čistenie grilu, často najväčší strašiak tohto spôsobu prípravy jedál, je zase naozaj veľmi jednoduchá záležitosť.
Na čo a kedy sa tento gril hodí najviac
Stolný gril Deluxe Noir od Delimano sa hodí ideálne na grilovanie najrôznejších druhov mäsa, rýb, ale aj zeleniny, samozrejme hamburgerov a mnoho mnoho ďalších pokrmov. Dajú sa na ňom robiť palacinky, volské oká, hrianky… čiže pokojne ho môžete v kuchyni vytiahnuť kedykoľvek – ráno, naobed, večer. A nemusí to byť len vo vnútri. Pohodlne si zagrilujte aj na balkóne, či terase ak máte, dotiahnuť ho na primerané miesto niekde v rámci záhrady tiež nie je nemysliteľná akcia.
Multifunkčné grilovanie
Možností ako so stolným grilom Deluxe Noir môžete „narábať“ je viac. Môže byť klasickým grilom, ale aj panvicou alebo oboma súčasne. Má ideálny rozmer plochy na prípravu rôznych jedál v optimálnom množstve (51,5 x 25 cm) – na hneď prvej dávke si bude môcť pochutnať viac ľudí. Plocha je rozdelená na dve časti. Na hladkej strane pripravíte hamburgery, morské plody volské oká atď., na mriežke zase stejky, slaninku, klobásky, zeleninu, ryby…
Tým, že povrch platničky je nepriľnavý (kvalitný a odolný povrch Whitford), nedochádza na nej k žiadnemu pripekaniu a lepeniu jedla. Jednak je to zdravšie, nedymí sa pri grilovaní toľko, a jednak sa pri čistení grilu aspoň toľko nenatrápite. Prebytočný tuk sa potom odvádza do špeciálneho zásobníka/odkvapkávača – grilovací tanier a zásobník potom môžete ľahko umyť hoci aj v umývačke riadu.
TIP: Pozri u nás aj porovnávací test kontaktných elektrických grilov
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
Regulácia teploty podľa potreby
Teplotu na grilovanie si na tomto grile pohodlne nastavíte podľa potreby v rozmedzí od 80 do 220 °C a to v piatich úrovniach. Čiže napríklad poriadny stejk si môžete pripraviť aj riadne šťavnatý, ale aj pekne pripečený – podľa chuti (pozri viac o stejkoch hoci aj na wikipedii).
Čistenie grilu je tiež v pohode
Stolný gril Deluxe Noir vyčistíte mimoriadne jednoducho. Odkvapkávač aj grilovacia plocha sú totiž snímateľné a môžu sa umývať aj v umývačke riadu (ideálne horný kôš). Zvyšok grilu môžete pretrieť navlhčenou handričkou/hubkou s kvapkou saponátu a utrieť s papierovou utierkou.
Porovnanie – stolný gril Deluxe Noir a jeho predchodca Delimano Perla
Elektrický stolný gril Deluxe Noir sa porovnaní so svojim predchodcom – Delimano Perla* – mierne odlišuje v niektorých parametroch a vlastnostiach. Konkrétne? Pri Deluxe Noir môžete nastavovať teplotu v rozmedzí 80-220 °C (Perla 80-200 °C), grilovacia plocha má rozmery 51,5 x 25 cm, t.j 1287,5 cm² (Perla 30 x 41 cm = 1230 cm²) – toto je asi najvýznamnejší rozdiel, takto na ňom pripravíte viac dobrôt. Príkon je o niečo nižší – 2200 W vs. 2300 W (Perla). Predchádzajúci model sa predával za identickú cenu 84,84 €, takže nákupom novinky – grilu Deluxe Noir vlastne len získate.
*V ponuke eshopu Delimano sa ešte stále nachádza aj starší model stolného elektrického grilu Delimano Joy, ktorý má podobné parametre ako mal Delimano Perla. Prečítajte si staršiu recenziu stolného grilu Delimano Perla (už sa nepredáva).
Kľúčové parametre pri výbere elektrického grilu – ako je na tom stolný gril Deluxe Noir v porovnaní s ostatnými?
Pri výbere ideálneho stolového elektrického grilu zaváži niekoľko dôležitých faktorov. Poďme sa na to pozrieť bližšie aj s ohľadom na práve recenzovaný produkt:
Druh grilovacej plochy
Elektrické grily sú dostupné hneď s niekoľkými typmi grilovacej plochy. Najčastejšie je to hladký povrch, rebrovaný povrch a rošt. Stolný gril Deluxe Noir Delimano disponuje kombináciou hladkého povrchu a rebrovania.
Materiál z ktorého je grilovacia plocha vyrobená
Grilovacia plocha môže byť zhotovená z niekoľkých materiálov. Každý z nich má svoje výhody (ale aj nevýhody). Najčastejšie sa pri stolných griloch vyskytuje:
- prírodný kameň – dlhšie sa nahrieva, no teplotu potom drží veľmi dlho, grilovať sa dá aj bez tuku
- liatina – rýchlo sa nahrieva aj drží teplo
- terakota – odolná, môžete priamo na nej krájať jedlo, pred prípravou jedla treba terakotovú dosku pretrieť olejom
- keramika – populárny nepriľnavý povrch, ktorý sa ľahko čistí, môžete na nej grilovať aj bez tuku
- hliník – má nepriľnavý povrch, ktorý sa ľahko čistí
- teflónový – má ľahkoudržiavateľný nepriľnavý PTFE povrch, dosky sa dajú poväčšine vyberať, najčastejší povrch stolných elektrických grilov
Stolný gril Deluxe Noir Delimano má takýto PTFE povrch od amerického výrobcu Whitford, ak hľadáte iný povrch grilovacej plochy, môžete siahnuť napríklad po Klarstein Burgermeister 3 v 1 (keramika).
Príkon
Príkon väčšiny elektrických grilov sa pohybuje niekde medzi 1200 až 2200 W bez ohľadu na typ grilu. Platí pravidlo: Čím menší príkon grilu, tým pomalšie sa rozohreje. Stolný gril Deluxe Noir Delimano má príkon na hornej hranici, teda 2200 W. Ak hľadáte nižšiu spotrebu, tak môžete siahnuť napríklad po grile Bosch TFB 3302V.
Regulácia teploty
Kvalitné grily (vrátane Deluxe Noir) mávajú funkciu regulácie teploty. Disponujú totiž termostatom, ktorým potom môžete regulovať teplotu (v stupňoch alebo plynule). Bez tejto praktickej funkcie by som ani nerozmýšľal o kúpe takéhoto elektrického grilu.
Ďalšie funkcie a príslušenstvo
Dôležitým príslušenstvom grilu je aj odkvapkávacia nádoba, kde sa zhromažďuje tuk a mastnota z grilovania. Náš gril samozrejme takýmto odchytávačom disponuje. Niektoré stolné grily majú aj rôzne ďalšie funkcie ako je napríklad časovač. Deluxe Noir touto funkciou nedisponuje, ak by ste ho chceli môžete siahnuť napríklad po kontaktnom grile Tefal GC722D34 Optigrill+ XL, ktorý má napríklad aj 9 programov pre prípravu rôznych typov surovín, senzor automatického grilovania či indikátor stupňa prepečenia. No je samozrejme aj takmer dvakrát drahší.
Cena
Čo sa týka ceny, tak stolný gril Deluxe Noir patrí k strednej triede. To znamená, že za svoju cenu ponúka adekvátnu kvalitu. Na trhu sa samozrejme stretnete aj s lacnejšími modelmi, no tie často nedosahujú adekvátne parametre, respektíve výkon. Čo na druhú stranu hneď neznamená, že sú vyslovene zlé, len pri ich používaní treba rátať so základnou funkčnosťou, menšou plochou na grilovanie, výkonom a celkovým (napríklad aj materiálovým) vyhotovením. Pozri napríklad tento lacnejší model Sencor SBG 106BK.
Recenzie a skúsenosti so stolným elektrickým grilom Deluxe Noir Delimano
Stolný gril Deluxe Noir od Delimano je úplná novinka v rámci kuchynských spotrebičov značky Delimano. Takže tých reálnych skúseností sa na internete nedá veľmi dohľadať. Ale to vôbec nevadí, stačí ak si pripomenieme predchádzajúce modelové rady stolných elektrických grilov, z ktorých vlastne Deluxe Noir vychádza a má vylepšené vlastnosti.
Elektrický stolný gril Delimano Perla
„Skvelé grilovanie. Odporúčam každému, kto ešte nemá takýto produkt. Na gril sa toho zmestí dosť veľa. Ľahko sa čistí.“
„Som spokojný, najmä preto, že za túto cenu dostanete veľmi slušný vysokovýkonný gril. Vďaka zásobníku sa na stôl nerozlieva olej. Môžem pripraviť zdravšie jedlo, pretože nepotrebujem veľa oleja, a takto pripravené jedlá chutia oveľa lepšie.“
Elektrický stolný gril Delimano Joy
„…veľkostne mi presne vyhovuje, odporúčam. ok…“
„…pomer cena a výkon su výhodné, super…“
Samozrejme že v momente, kedy sa s jeho používaním zákazníci pochvália, budete mať ich reakcie k nahliadnutiu aj na tomto mieste.
Najčastejšie otázky (FAQ)
Určite nevynechajte túto časť recenzie, v ktorej si prezradíme odpovede na niektoré časté otázky týkajúce sa stolných elektrických grilov (vrátane Deluxe Noir samozrejme).
❓ Ako funguje elektrický stolový gril a čo všetko sa na ňom dá pripraviť?
Elektrický gril funguje na princípe priameho kontaktu grilovacej platne s potravinami, ktoré grilujete. Tá je zohrievaná pomocou špirál, ktoré sa nachádzajú pod jej povrchom. Na takomto grile dokážete pripraviť v podstate všetko ako na klasickom, teda najrôznejšie mäso, ryby, zeleninu, hamburgery…, čo vás napadne.
❓ Dajú sa stolné elektrické grily ako je Deluxe Noir od Delimano použiť normálne v interiéroch?
Sú na to v podstate predurčené a poslúžia hlavne tým, ktorí nemajú možnosť často grilovať na záhrade. Alebo aj tým, pre ktorých je grilovanie vášeň a radi takto varia aj vo svojej kuchyni. Sú tu samozrejme aj ďalšie plusy. Elektrický gril sa jednoducho ovláda, funguje rýchlo a v podstate bezpečne, dá sa ľahko prenášať v rámci domácnosti – aj na terasu či balkón ak chcete.
❓ Je takéto „elektrické“ grilovanie nejako rizikovejšie oproti iným spôsobom?
Nijako extra – grilovanie na elektrickom grile nie je viac rizikovejšie ako grilovanie na plynovom, či na tuhé palivo. Treba sa hlavne držať základných zásad bezpečnosti s narábaním s elektrickými spotrebičmi (ktorých máte doma XY).
❓ Čo všetko si pod pojmom čistenie a údržba grilu predstaviť? A nedá sa to aj nejako uľahčiť?
Základ je dôkladne vyčistiť grilovaciu plochu a zberač mastnoty a tekutín z grilovaných potravín. Nezabudnite ani na okolie grilovacej platne, rôzne záhyby atď. Pokiaľ sa dá grilovacia plocha vytiahnuť a umyť napríklad aj v umývačke, je to naozaj veľké plus (podobne ako je to aj pri tomto grile Deluxe Noir).
Niekoľko slov na záver (+ pár tipov ako správne grilovať)
Elektrický stolný gril Delimano Deluxe Noir je produkt, ktorý je v mnohých ohľadoch vyvážený. Hlavne však zaujme stále priaznivá cena za primeraný výkon a kvalitu. Vďaka kombinovanej grilovacej ploche môžete spracovávať potraviny, ktoré by ste inak spolu nemohli riešiť – aj toto je bonus, ktorý pri niektorých iných modeloch budete hľadať márne. Poteší aj možnosť umývania grilovacej plochy v umývačke, možnosť regulácie teploty pre prípravu vašich pokrmov podľa želania. Na druhú stranu, nie všetci preferujú teflónový povrch pri grilovaní, no v tomto smere je to aj naďalej najčastejšie používaný typ materiálu pri stolných elektrických griloch.
Bonus na koniec
Grilovanie sa u nás stáva čoraz viac populárnym oddychom a zábavou s dobrým jedlom v spoločnosti rodiny a priateľov. Aj preto určite aj vy oceníte pár osvedčených trikov a rád, ktoré vás pri tom posunú o kúsok ďalej (viac na: delimano.cz):
- pokiaľ nechcete pri grilovaní produkovať zbytočne veľa dymu, nepotierajte olejom rošt, ale priamo mäso
- aby vám grilovanie išlo pekne „odruky“, nezabudnite svoj gril najprv poriadne rozohriať
- mäso pred grilovaním zbytočne neumývajte - vážne ho stačí otrieť vlhkou utierkou
- nezabudnite mäso na grilovanie vybrať z mrazničky v dostatočnom predstihu (aspoň 5 hodín pred), ak ho dáte na gril ešte príliš studené, vďaka teplotnému šoku by mohlo nepríjemne stuhnúť
- na marinovanie si vyhraďte naozaj dostatok času - mäso, ryby, zelenina tak budú mať oveľa výraznejšiu chuť, taktiež nezabudnite na to, že solí sa až keď je mäso hotové
- na otáčanie mäsa používajte kliešte, neprepichujte ho vidličkou, iba čo z neho zbytočne vytečie chutná šťava
- ryby grilujte pokiaľ je to možné vcelku, prípadne v špeciálnych košíkoch aby sa ich jemné mäso na grile nerozpadlo
- tvrdšie druhy zeleniny pred grilovaním namočte na 15 minút do studenej vody, ostane potom perfektne krehká
- mäso radšej nenaklepávajte, pretože narušíte svalové vlákna, v ktorých je šťava, inak rýchlo vytečie a mäso zostane tuhé
- po grilovaní položte mäso na drevo (lopárik, dosku) a nechajte ho 3-4 minútky odpočívať, práve počas tejto doby sa šťava, ktorá sa pri grilovaní nahromadila v strede rozprestrie aj do strán, do celého kúska mäsa, a pri krájaní vám už potom nebude vytekať
- pozri aj blog delimano: 7 tipov pre dokonalú barbecue párty
- či 9 grilovacích tipov od profíkov
Originálny recept na grilované slivky s prosciuttom, gorgonzolou a rozmarínom
Ingrediencie
2 slivky, odkôstkované a nakrájané na osminky,
extra panenský olivový olej,
8 čajových lyžičiek syru gorgonzola
16 plátkov prosciutta (parmskej šunky)
16 malých vetvičiek čerstvého rozmarínu
Príprava
Potrite slivky olivovým olejom a uložte ich na rozpálený gril. Pár minút ich za občasného otáčania opekajte, potom ich zložte z grilu a nechajte vychladnúť. Na každú slivku dajte trošku gorgonzoly a zabaľte ju do plátku prosciutta. Celý balíček prepichnite vetvičkou rozmarínu a na chvíľu vráťte naspäť na gril. Po opečení zložte z grilu a podávajte.
Viac originálnych receptov na grilovanie nájdete aj na stránkach Delimano.sk.
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
Čo sa nám na grile Deluxe Noir páči a čo zase nie?
Výhody
- ku grilovaniu stačí minimum oleja
- kombinovaná grilovacia plocha - hladká aj rebrovaná (a dostatočne veľká)
- nepriľnavý povrch - jednoduchá údržba a čistenie
- odnímateľná platnička, ktorú môžete dať do umývačky
- dá sa použiť doma v kuchyni aj vonku
- nastaviteľný termostat
Nevýhody
- bez poklopu
- nie je možné grilovať z oboch strán
Záver recenzie: Elektrický stolný gril známej značky, ktorý využijete na prípravu zdravých a chutných jedál dnu i vonku na terase či balkóne.
Hodnotenie autora
- Grilovanie
- Obsluha
- Spracovanie
- Spotreba elektrickej energie
- Bezpečnosť
✅ Cena: 84,84 €