Zavárame domáce lečo v hrnci aj v rúre – ako na to + výborný recept

Veronika Štrbová Téma 22. júla 2020 0

Lečo je veľmi známy zeleninový pokrm, ktorý sa dá pripraviť čerstvý alebo ho môžete pokojne zavariť a vychutnať si ho mimo sezóny. Toto všestranné chutné jedlo poznáme od našich starých a prastarých mám, je nenáročné na prípravu, čas aj peniaze. Hlavne vtedy, ak máte to šťastie a môžete si vypestovať zeleninu doma v záhrade. V tom prípade už len investujete pár EUR do pohárov a viečok a pustíte sa do práce.

Základ leča je prakticky rovnaký, avšak sto ľudí – sto chutí, každý si doň primieša niečo svoje. Alebo si ho ľudia zvyknú primiešať do rôznych ďalších jedál, či už ako základ jedla, prílohu alebo iba tak, ku pečivu. Tu už existuje mnoho spôsobov na prípravu leča a my vás s nimi oboznámime. Povieme si, odkiaľ legendárne lečo pochádza, z čoho sa pripravuje, ako sa zavára a odhalíme vám aj niekoľko šikovných a chutných receptov.

💡 Tipy na zaváracie poháre za výborné ceny ⤵️

Pozrieť ďalšie

 

Viete, odkiaľ lečo pochádza?

Lečo je zdravé zeleninové jedlo, ktorého korene siahajú až do Maďarska. V tejto krajine sa po správnosti nazýva „lecsó“. Patrí ku klasike medzi tradičnými národnými jedlami tejto krajiny. Pripravuje sa buď ako hlavné jedlo, alebo sa podáva ako ľahká príloha k mäsu, najčastejšie pod biftek. Na rozdiel od slovenskej alebo českej kuchyne sa však toto originálne lečo zaobíde bez rozmiešaných vajíčok a naviac, je oveľa štipľavejšie vďaka pálivej paprike.

Naservírované čerstvé lečo v tanieri

 

Pôvodom maďarské lečo sa udomácnilo aj v ďalších krajinách a dnes je obľúbenou súčasťou kuchyne krajín ako Česko, Slovensko, Poľsko (lecco), ale aj Nemecko (letscho). Vo všetkých krajinách býva zvykom lečo aj zavárať, čo je skvelý spôsob, ako si uchovať zeleninu pre konzumáciu pre zimné mesiace. V Maďarsku sa lecsó taktiež zavára, predovšetkým sa však používa ako základ pre gulášovú polievku alebo perkelt. Za vôbec najlepší druh leča Maďari považujú to, ktoré je pripravené v kotlíku na otvorenom ohni. Táto úprava je u nich taká obľúbená, ako napríklad u nás grilovanie mäsa.

 

Z čoho sa pripravuje lečo

Základnými surovinami tejto zdravej pochúťky sú paradajky, paprika a cibuľa. Môžete si ho však pripraviť na mnoho spôsobov. Napríklad ráno s vajíčkami alebo s klobáskou či obľúbenými párkami. Taktiež je lečo výborné, keď ho pridáte do omáčky k mäsu, prípadne do gulášu či inej polievky. Niektorí ľudia ho radi jedia aj na studeno, ako šalát, stačí ho len dochutiť tým, čo máte radi.

Lečo pripravené na rôzne spôsoby

S čím máte lečo najradšej vy? foto: zdroj pinterest.com

 

💡 TIP: Chcete si doma vypestovať papriku? Všetko o tom, ako na to, nájdete v našom samostatnom článku Ako pestovať papriku a aké choroby ju najčastejšie postihujú.

 

💡 Zloženie a účinky zeleniny z leča:

 

ParadajkyPARADAJKY — Plody rajčiaka tvorí z viac ako 90 % voda, 5 % sacharidy a 2,5 % bielkoviny. Má vysoký podiel vlákniny a neobsahuje takmer žiadne tuky. Zrelé plody rajčiaka jedlého sú bohaté na betakarotén a vitamín C, v menšom množstve obsahuje aj vitamín B, lykopén, chróm a draslík. Zelené nedozreté plody môžu spôsobiť otravu organizmu, na to treba dávať pozor.

 

 

Žlté, červené a zelené paprikyPAPRIKA — Paprika obsahuje množstvo draslíka, ktorý telu pomáha s hospodárením s vodou a minerálmi, zlepšuje výkonnosť svalov a reguluje krvný tlak. Najviac sa ho nachádza v červenej a žltej paprike. Táto zelenina vám doplní aj vlákninu, ktorá vám pomôže s trávením či vysokým cholesterolom. Betakarotén zas môže pomôcť predísť niektorým druhom rakoviny. Spomedzi všetkých paprík má najviac živín červená.

 

Rozkrojená a celá cibuľaCIBUĽA — Obsahuje vitamíny B1 a B2, C, je bohatá na kyselinu listovú, vitamín E i karotény. Taktiež v nej nájdete železo, zinok, síru, fosfor, sodík, vápnik, draslík, horčík, meď aj jód. Pomáha predchádzať zdravotným komplikáciám, ako sú kŕčové žily, poruchy prekrvovania, hemoroidy, ale aj závažnejším chorobám. Cibuľa tiež obsahuje liečivé látky, medzi ktoré patria napríklad silice. Tieto látky človeku pomáhajú posilniť srdce a krvný obeh, a stávajú sa tak prírodnou prevenciou proti infarktu a vysokému tlaku. Cibuľa je navyše ideálna pre diabetikov, pretože pomáha pri znižovaní cukru v krvi.

 

💡 TIP: Ako pestovať paradajky vám poradíme v ďalšom článku. Veď domáca zelenina je tá najlepšia, čo poviete?

 

Ako pripraviť čerstvé domáce lečo

Najlepšie je čerstvé a domáce, a platí to aj čo sa týka leča. Ak máte doma záhradu, v ktorej si dokážete sami vypestovať domácu zeleninu, máte vyhraté a postarané o poriadnu dávku vitamínov. Možno však budete nútení zájsť do obchodu, to však nevadí. Celá príprava je rýchla a jednoduchá a zvládne je zaručene úplne každý. Ako na to?

Ingrediencie:

  • 1 väčšia cibuľa
  • 6 ks paradajok
  • 6 ks paprík
  • 2 PL olivového oleja
  • trochu masla
  • kto má rád + vajíčka (2-3 ks na osobu)
  • soľ, korenie, štipka cukru

Postup: 

  1. Ako prvé si pripravte všetku zeleninu. Čerstvé paradajky zhora narežte do kríža a vložte na pár minút do vriacej vody, následne vyberte. Tým dosiahnete, že šupka pôjde pekne dolu. Všetky paradajky takto olúpte, zbavte tvrdých častí a nakrájajte na malé kocky. Papriku umyte a nakrájajte na tenké rezančeky.
  2. Rovnako tiež očistite cibuľu a pokrájajte ju na drobno. Na panvici si ju následne na masle a olivovom oleji do sklovita upražte. V tejto fáze pridajte nakrájanú papriku a trošku cukru kvôli chuti, takto restujte približne tri minúty. Teraz pridajte nakrájané paradajky, osoľte a okoreňte celú zmes. Ďalej restujte ešte minimálne desať minút.
  3. Prebytočná voda sa musí odpariť, preto panvicu neprikrývajte. Zelenina tým pádom zostane aj taká chrumkavejšia.
  4. Týmto štvrtým bodom pokračujú len tí, ktorí si radi vychutnajú čerstvé lečo s vajíčkami. Takže, zoberte si vajíčka, rozšľahajte, ak treba tak osoľte a prilejte ich k leču. Takto miešajte spolu až dovtedy, kým nebude mať celý pokrm takú konzistenciu, na akú ste zvyknutí, teda buď redšiu alebo hustejšiu. Odstavte z ohňa a môžete podávať.

 

Zaváranie leča

➡️ Zavárame domáce lečo v hrnci

Ak si chcete dopriať hotové lečo aj mimo letnej sezóny počas chladnejších dní, žiadny problém. Uvarte si lečo, zavarte ho a odložte do komory. Je to veľmi jednoduché, a princíp je rovnaký, ako keď sme si popísali recept na čerstvé domáce lečo. Aby ste boli ale v obraze a mali konkrétnejšie informácie, ukážeme vám jeden z receptov na domáce zavarené lečo.

Čo budete potrebovať:

  • 2 kg paprík
  • 3 kg paradajok
  • veľkú cibuľu
  • olej
  • soľ

Ako postupovať: 

Vezmite si cibuľu, očistite ju a nakrájajte na kúsky. Paradajky umyte a nakrájajte tiež na malé kúsky (ak nemáte radi šupku v leče, obarte paradajky vriacou vodou, olúpte ich a tak nakrájajte). Rovnako umyte aj papriku a nakrájajte ju na malé tenké rezančeky. Keď máte zeleninu pripravenú, pustite sa do toho. Do veľkého hrnca dajte trochu oleja a usmažte na ňom cibuľu do sklovita. Následne pridajte papriku a nechajte dusiť. Keď paprika zmäkne, pridajte nakrájané paradajky a trochu soli. Teraz by ste mali lečo dusiť dovtedy, kým nejakých 15 minút nezovrie.

Lečo odstavte a nechajte chvíľu vychladnúť. Pripravte si umyté poháre a viečka, v ktorých budete lečo zavárať. Ak je lečo pripravené, pomaly ním plňte poháre. Najlepšie cca jeden centimeter pod okraj. Dôkladne uzatvorte viečka a poháre s lečom naukladajte do veľkého hrnca, v ktorom ich budete zavárať. Poháre zalejte asi do ich polovice vodou a dajte variť. Keď voda začne vrieť, vypnite a vyberte poháre. Poukladajte na utierku, ktorou ich na nejaký čas prikryte a nechajte odpočívať. Následne im nájdite miesto v komore a otvorte si hocikedy, keď dostanete na lečo chuť.

👉 Ak je vám niečo nejasné, pozrite si video s celým postupom:

Výborné zavárané lečo

 

➡️ Zavárame domáce lečo v rúre

Zaváranie leča v rúre je až do fázy zatvorenia naplnených pohárov kvázi rovnaký ako pri zaváraní v hrnci. Môžete preto postupovať ako v prvom prípade vyššie, ale pre také oživenie máme pre vás aj trošičku iný recept, kde sa do leča pridáva aj mletá červená paprika. Je na vás, pre ktorý recept sa rozhodnete, určite sa vám lečo vydarí. Avšak, tentokrát je tu postup zavárania v rúre. Vyskúšajte si ho aj vy.

Ingrediencie:

  • 1 kg cibuľa
  • 4 kg paradajky
  • 2,5 kg papriky
  • cca 3 PL soli
  • 25 g mletá červená sladká paprika
  • 2,5 dcl oleja

Postup:

Na oleji si orestujte nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridajte do nej na rezančeky nakrájanú papriku, osoľte a takto duste približne 15 -- 20 minút. Keď obsah papriky a cibule klesne asi o jednu tretinu, pridajte olúpané (alebo neolúpané, ako máte radi) na kúsky nakrájané paradajky a nechajte variť. Keď paradajky pustia šťavu a zdá sa vám, že sú tak na pol uvarené, zoberte si mletú červenú sladkú papriku a celý sáčok rozmiešajte v deci vody a vylejte do hrnca. Po asi 10 minútach lečo vypnite, odstavte z plameňa a plňte ním pripravené suché, čisté poháre. Napĺňajte poháre asi 2 cm od okraja (teraz môžete ešte pridať do každého pohára malú lyžičku oleja) a pevne uzavrite.

Následne zapnite rúru na spodný aj vrchný ohrev na 180 °C. Do trištvrte výšky hlbokého plechu nalejte teplú vodu a naukladajte poháre s lečom. Nechajte sterilizovať asi 20 minút. Poháre by mali byť horúce, no nie vriace. Vyberte ich a nechajte odpočívať 5 minút. Na čistú utierku ich poukladajte hore dnom.

 

➡️ Zavárame domáce lečo v mikrovlnke

Tušili ste o tom, že lečo sa dá zavariť aj v mikrovlnej rúre? Je to nezvyčajný spôsob, ale predsa. Je to veľmi podobný postup ako pri zaváraní v elektrickej rúre a opäť naozaj jednoduché.

Ako postupovať:

  1. Pripravte si lečo rovnakým spôsobom, ako sme uviedli v prvom zaváraní v hrnci.
  2. Naplňte lečom všetky pripravené sterilizované poháre a dôkladne uzatvorte viečkami.
  3. Takto pripravené poháre s lečom vložte do plastovej misky a následne do mikrovlnky.
  4. Nastavte najvyšší výkon 700 Wattov (jeden pohár potrebuje na zavarenie asi 6 minút, každým ďalším pohárom čas zdvojnásobte).
  5. Poháre potom vyberte a otočte dnom hore.
  6. Nechajte vychladnúť a skladujte na tmavom a chladnom mieste.
Lečo zavárané v mikrovlnke

Zaváranie leča v mikrovlnke je tiež možné

 

BONUS

Máme pre vás ešte jeden zaujímavý a zdravý recept na zavarené domáce lečo s cuketou. Milovníci tejto zeleniny si určite prídu na svoje. Opäť je postup takmer identický, ale aby ste mali vo všetkom jasno, tu je:

➡️ Zavárame domáce lečo s cuketou

Čo budete potrebovať:

  • 3 cibule
  • 8 paradajok
  • 8 paprík
  • 2 väčšie cukety
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olej
  • soľ

Postup:

Pred samotnou prípravou leča si sterilizujte poháre a viečka. Keď ich máte pripravené, nakrájajte si cibuľu na drobno, paradajky na malé kúsky, papriku na tenké rezančeky a cukety nastrúhajte na hrubom strúhadle. Na oleji orestujte cibuľu, pridajte papriku, paradajky (olúpané alebo neolúpané) a cuketu a restujte ďalších približne 10 minút. Ak treba, osoľte a okoreňte. Vzniknuté lečo naložte do pohárov a dôkladne uzatvorte viečkami. Poháre vložte do zaváracieho hrnca, dajte však pozor, aby sa nedotýkali. Zalejte ich vodou a varte pri 85 stupňoch asi 20 minút. Vyberte lečo z hrnca a obráťte ho hore dnom a nechajte vychladnúť. Na koniec už len skladujte na chladnom a tmavom mieste.

 

Sterilizovanie pohárov a viečok

Aby ste mali istotu, že vaše zavarené lečo nechytí nijakú pleseň a bude vždy chutné, môžete poháre a viečka sterilizovať. Postup je ľahký. Všetko, čo musíte urobiť, je naliať do väčšieho hrnca trochu vody, do nej naukladať poháre hore dnom a tiež tam vložiť aj viečka. Prikryte hrniec pokrievkou a nechajte variť asi 5 minút.

👉 Ako sterilizovať poháre a viečka na zaváranie:

Jak sterilovat sklenice k zavarovani

 

💡 Niekoľko viečok na zaváranie za dobré ceny ⤵️

Pozrieť ďalšie

 

Aký hrniec zvoliť na zaváranie?

Od svojich mám či starých mám vieme, že zaváranie nie je nič zložitého. Naplníte si poháre, vložíte ich do hrnca s vodou, dáte variť a vybavená vec. Avšak v dnešnej dobe, kedy sa dajú domáce práce trochu uľahčiť, si môžete pomôcť originálnym hrncom na zaváranie, s ktorým to bude hračka. Tento moderný spotrebič sa vyrába v rôznych prevedeniach, s rôznymi funkciami a rôznych značiek.

Tri modely zaváracích hrncov

Zo širokej ponuky, ktorú nám trh ponúka, je určite ťažké si vybrať jeden a ten správny. Preto máme pre vás pomôcku aj v tomto smere. Prečítajte si náš článok -- Vyberáme zaváracie hrnce, a dozviete sa, ktoré značky a modely ako obstáli v teste a prečítate si tiež recenzie na rôzne zaváracie hrnce. Hlavne si treba pri výbere všímať typ (či je klasický s pokrievkou alebo elektrický), jeho objem, aby ste vedeli, koľko pohárov sa doň vmestí na jeden krát alebo napríklad aj príkon, pre vašu informovanosť o spotrebe elektrickej energie. Prihliadať môžete aj na materiál, z ktorého je hrniec vyrobený a určite aj na to, akými funkciami disponuje.

 

💡 Víťazi porovnávacieho testu zaváracích hrncov ⤵️

 

Niekoľko rád pre prípravu leča

  • olúpajte paradajky – oveľa viac vám lečo bude chutiť, ak paradajky (je možné aj papriku) pred varením leča olúpete. Uvidíte, že chutiť tak bude viac aj deťom. Dosiahnete to tým, že paradajkám odrežete koniec, kde vyrastala stopka, a na protiľahlom konci narežte ostrým nožíkom šupku do kríža. Vložíte ich do misky a zalejete vriacou vodou z kanvice tak, aby paradajky boli ponorené. Počkajte pol minúty až minútu, vodu zlejte, paradajky schlaďte v studenej vode a potom opäť malým nožíkom šupku ľahko stiahnite dolu.
  • ako na vajíčka – u leča je cieľom, aby ho vajíčka zahustili, do podobnej konzistencie ako puding, ale ešte sa nemôžu stihnúť zraziť. Rozbite vajíčka do väčšieho pohára alebo menšieho hrnčeka a vidličkou poriadne rozmiešajte so štipkou soli. Vajíčka vylejte do leča a hneď začnite miešať. Neprestávajte, dokým sa nedostanete k žiadúcej hustote, potrvá to možno jednu – dve minúty. Správne pripravené vajíčka sú husté asi ako puding a nie je v nich ani známka po hrudkách a zrazení.
  • dodržujte postup pridávania zeleniny – keď všetku zeleninu dáte naraz do hrnca a tak začnete variť, výsledok nebude dobrý. Možno sa to nejako dá dokopy a rozvarí, ale nebude to mať požadovaný efekt a chuť. Každej zelenine treba dopriať to, čo si vyžaduje a čo zvýrazní jej chuť. CIbuľka napríklad potrebuje zosklovatieť, paprike stačí mierne opečenie a paradajky stačí už len podusiť a nechať zmäknúť, pretože obsahujú veľa vody. To znamená, že nech robíte lečo na akýkoľvek spôsob, vždy začínajte postupom cibuľa – paprika – paradajky a zvyšok.
  • paradajkový pretlak –  niektoré gazdinky pridávajú do leča aj 1 – 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku. Je to preto, že sa jeho chuť ľahko spojí s ostatnými a aj preto, že krásne dosýti farbu leču a funguje ako zosilovač chuti samotných paradajok. Pridávajte ho počas varenia do hrnca hneď po paprike, tesne pred paradajkami.
  • soľte postupne – ideálne je, aby ste soľ pridávali postupne za každou zeleninou a nie naraz na jeden krát.
  • klobása – veľa ľudí pridáva do leča aj klobásu alebo inú údeninu. Vzhľadom na to, že si tam už pridáte vajíčka alebo možno máte už pripravenú aj nejakú prílohu, klobáska v tomto prípade nie je nutná. Ak jej chuti neviete odolať, najprv si ju nakrájajte a opečte zvlášť na druhej panvici. Primiešajte ju do leča až na samom konci dusenia. Tým docielite, že ostane plná chuti, nevydusí sa a nebude sa biť s chuťou leča. Alebo ju podávajte jednoducho zvlášť, aj tak sa dá.

 

Skvelý recept na záver

💡 Zemiaková placka plnená mäsom a lečom

Ako ste sa mohli presvedčiť a ako aj isto viete, lečo sa dá pripraviť na mnoho spôsobov a každý si ho upraví podľa svojej chuti. Jeden chutný recept sme si pre vás pripravili aj my, určite ho vyskúšajte pripraviť doma rodinke na obed, ako sa budú zalizovať. Ak majú radi lečo, určite zabodujete.

Pripravte si:

Dve zemiakové placky plnené mäsom a lečomNa placky:

  • 4 zemiaky
  • 1 vajíčko
  • majoránku
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 PL hladkej múky
  • olej

+ ďalšie prísady:

  • 300 g kuracieho mäsa (pokojne môže byť aj bravčové)
  • cibuľu
  • olej
  • pohár zavareného leča
  • 2 — 3 PL kečupu
  • tvrdý syr

Postup:

  1. Placky — Najskôr si na jemnom strúhadle postrúhajte očistené zemiaky. Pridajte k nim vajíčko, soľ, majoránku, korenie, prípadne iné koreniny, ktoré máte radi. Očistite si cesnak a pretlačte do zmesi. Nakoniec pridajte múku, ak zemiaky veľmi pustili vodu radšej sa ju snažte lyžičkou odstrániť ako pridávať viac múky. Všetko spolu dôkladne zmiešajte a ochutnajte, či je dosť soli. Na rozohriatom oleji alebo masti vytvorte z cesta placku a z oboch strán opečte.
  2. Mäso — na troche oleja si usmažte nakrájanú cibuľu do sklovita. Kuracie (alebo bravčové) mäso si pokrájajte na malé kocky alebo rezančeky a vložte na panvicu. Mäso pár minút orestujte a podlejte vodou. Duste asi desať minút. Teraz pridajte zavarené lečo. Podľa chuti pridajte aj kečup 2 — 3 lyžice. Ochutnajte zmes a keď vám tam bude, ako sa hovorí, niečo chýbať, pridajte. Takto chvíľku prevarte a odstavte z ohňa.
  3. Mäsovo — lečovou zmesou naplňte zemiakové placky a posypte nastrúhaným syrom. Prajeme vám dobrú chuť!

 

💡 TIP: Radi zavárate aj ovocie? Článok Ako zavárať / sterilizovať marhule vám v tom prípade môže prísť tiež vhod.

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
Autor článku
Veronika Štrbová

Rada píšem články, ktoré sú zaujímavé a majú pridanú hodnotu. Praktické rady do domácnosti, návody či nápady, ktoré využijú mnohí z vás v každodennom živote. Verím, že aj moje články vám pomôžu nájsť odpoveď na rôzne, doteraz nevyriešené otázky.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.