Používanie váhy na získanie presnej hmotnosti gramov či kilogramov akejkoľvek ingrediencie alebo potraviny, ktorú sa chystáte variť, je bežnou praxou vo väčšine kuchýň. Avšak s najväčšou pravdepodobnosťou ste sa už aj vy dostali do situácie, keď ste potrebovali odmerať prísadu na varenie a váha alebo odmerka nebola poruke. Váženie bez váhy môže byť problém, s ktorým sa stretáva veľa „chefov“. Ale nemusíte mať pocit, že nie ste dostatočne profesionálny, len preto, že vo svojej zbierke kuchynských spotrebičov nemáte váhu. Existuje množstvo techník, ktoré viete použiť na meranie prísad „staromódnym“ spôsobom bez použitia moderných váh.
Váženie bez váhy - navigácia v článku
Ak sa vám zdá váženie bez váhy príliš komplikované, alebo ste zaneprázdnení a každá minúta sa počíta, táto kuchynská váha vo veselom dizajne možno bude pre vás tá pravá. Alebo si nechajte poradiť našim nákupným sprievodcom a potom sa rozhodnite pre vhodný model.
Váženie bez váhy – s lyžicou
Štandardná veľkosť lyžice je 15 ml. Veľkosti polievkových lyžíc sa však môžu líšiť: 10 ml (hlavne novšie európske lyžice), 15 ml (staršie európske lyžice) V dnešnej dobe si hlavne v Európe získavajú obľubu 10 ml polievkové lyžice. Čajové lyžičky alebo „malé“ lyžice majú zvyčajne objem 4,5 – 5 ml tekutiny.
➡️ Čo môže ovplyvniť meranie?
Meranie prísad na varenie bez váhy vyžaduje určitú opatrnosť a trpezlivosť. Presnosť konverzie na lyžičku závisí od povrchu (veľkosti), tvaru a objemu lyžice, ako aj od charakteristík prísad. Merania sa môžu líšiť od lyžice k lyžici.
➡️ Aká veľká je moja lyžica?
Objem lyžice sa dá jednoducho zmerať pomocou „štamperlíka“ alebo iného väčšieho pohára so známym objemom. Najbežnejšia veľkosť štamperlíka je 20 alebo 40 ml. Takže v závislosti od veľkosti vášho skleneného pohára – tekutina z dvoch 10 ml polievkových lyžíc sa zmestí do 20 ml pohára, resp. z dvoch 15 ml lyžíc do 40 ml pohára s rezervou.
Kalkulačka gramov na čajové lyžičky
Pomocou tejto kalkulačky rýchlo konvertujete medzi gramami – základnou jednotkou hmotnosti v metrickom systéme – a čajovými lyžičkami, ktoré sú mierou objemu často používanou pri varení. Zaujíma vás, koľko gramov cukru je v lyžičke? Chcete vedieť, koľko lyžičiek je v polievkovej lyžici? V recepte na cesto máte prášok do pečiva v gramoch, alebo v čajových lyžičkách? Postarali sme sa o všetko! Posúvajte sa nadol a prečítajte si viac o prepočte gramov na čajové lyžičky alebo si rýchlo pozrite konverznú tabuľku štrnástich ingrediencií, ktoré sa často vyskytujú v jednotkách čajových lyžičiek.
➡️ Koľko čajových lyžičiek sa zmesti do polievkovej lyžice?
Odpoveď je jednoduchá: v polievkovej lyžici sú 3 čajové lyžičky. Bez ohľadu na to, či používate metrické alebo americké jednotky – ak sa držíte imperiálneho riešenia, v polievkovej lyžici sú vždy tri čajové lyžičky:
- 1 čajová lyžička (5ml) * 3 = 1 lyžica (15ml)
- 1 US čajová lyžička (4.93ml) * 3 = 1 US lyžica (14.79ml)
➡️ Koľko čajových lyžičiek sa zmestí do šálky?
Šálky v kuchyni môžu mať rôzne veľkosti, ale štandardná šálka pojme 240 ml tekutiny. V tomto prípade ale nie je kvapalina naplnená úplne po okraj pohára, ale mierne pod (7-8 mm). Pri meraní suchých prísad na varenie so šálkou sa môžu výsledky výrazne líšiť – ak šálku naplníme a pretrepeme, ingrediencie sa môžu „zrútiť“ až do jednej tretiny.
Do šálky sa zmestí 16 lyžíc. Keďže vieme, že jedna polievková lyžica sa rovná presne trom čajovým lyžičkám, stačí iba násobenie:
- 1 polievková lyžica = 3 lyžičky
- 1 šálka = 16 lyžice = 16 * 3 lyžičky = 48 čajových lyžičiek
Rýchlo sme teda zistili, že do jednej šálky sa zmestí 48 lyžičiek.
Koľko gramov na čajovú lyžičku?
Bez ďalších informácií je nemožné odpovedať, pretože to závisí od hustoty produktu. Ako intuitívne viete, existujú rozdiely medzi hmotnosťou čajovej lyžičky kakaového prášku a počtom gramov cukru v čajovej lyžičke. Ale žiadny strach! Táto kalkulačka gramov na čajové lyžičky je tu, aby vám pomohla. Experimentujte s našim nástrojom, vyberte si rôzne výrobky alebo typ ich hustoty. Zistíte hmotnosť prísady v gramoch, alebo objeme, meranú po lyžičkách. Ak chcete rýchlo porovnať, koľko gramov sa nachádza v čajovej lyžičke rôznych produktov, jednoducho si pozrite túto tabuľku:
Ingrediencia | Typ | 1 čajová lyžička |
---|---|---|
Voda | 5 g | |
Soľ | 6 g | |
Cukor | kryštálový | 4,2 g |
práškový | 2,8 g | |
hnedý | 4 g | |
Instantné suché droždie | 3 g | |
Prášok do pečiva | 4 g | |
Želatína | 3,6 g | |
Maslo | 4,6 g | |
Olej | olivový | 4,6 g |
slnečnicový | 4,8 g | |
rastlinný | 4,4 g | |
Kakao | 2,6 g |
Či to naozaj sedí, môžete skontrolovať aj pomocou týchto kuchynských váh
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
Váženie bez váhy – so šálkou
Najjednoduchšie skontrolujete veľkosť šálky pomocou 0,5 l fľaše vody. Stačí naliať vodu do dvoch rovnakých modelov šálok, alebo dvakrát do jednej šálky. Voda musí byť nalievaná mierne pod okraj (7-8 mm). Takže ak je vaša šálka 240 ml, vo fľaši zostane trochu vody, resp. ak ju (ich) naplníte po okraj, môžete počítať 250 ml.
Kalkulačka gramov na šálky
Múku dajte až po okraj hrnčeka, trochu pretrepte, aby sa ingrediencia usadila a potom doplňte až po okraj. Takto boli vypočítané konverzie varenia so šálkou.
Ingrediencia | Typ | 1 šálka |
---|---|---|
Múka | chlebová | 150 g |
hladká | 65 g | |
celozrnná | 120 g | |
ražná | 120 g | |
pohánková | 112 g | |
ryžová | 135 g | |
Škrob | kukuričný | 130 g |
zemiakový | 190 g | |
Kakao | 120 g | |
Cukor | kryštálový | 200 g |
krupicový | 225 g | |
práškový | 130 g | |
Ovsené vločky | 100 g | |
Med | 300 g | |
Kyslá smotana | 250 g | |
Mascarpone | 240 g | |
Syr | cheddar strúhaný | 90 g |
parmezán strúhaný | 100 g | |
Mandle | mleté | 120 g |
celé | 160 g | |
Lieskové oriešky | celé | 135g |
Orechy | polovičky | 100 g |
Hrozienka | 150 g | |
Jahody | krájané na plátky | 280 g |
Maliny | celé | 125 g |
Ako správne vážiť jednotlivé ingrediencie pri pečení?
Teraz sa zameriame na niečo, čo sa môže zdať malicherné, ale je to najdôležitejší krok v každom recepte, ktorý pečiete. Správne meranie prísad je povinné! Pečenie totiž nie je veľmi zhovievavé. Je to veda a meranie odhadom by mohlo znamenať katastrofu. Aj keď pri varení večere kľudne môže uniknúť hŕstka toho alebo toho, aj to najmenšie prepočítanie sa u pečenia by mohlo zmeniť vaše mäkké čokoládové sušienky na skalu. Pochopenie správnej techniky merania konkrétnej ingrediencie zaručí lepšie výsledky pečenia. Pretože rozdiel medzi úspechom receptu a neúspechom receptu môže spočívať v 1 nesprávne nameranej ingrediencii.
Čo sa týka pečenia, oplatí sa byť perfekcionistom. Naučte sa, ako správne odmerať prísady do pečiva, aby bol váš ďalší pokus naozaj úspešný.
⭐ Múka
Múka je najbežnejšou nesprávne meranou prísadou. Či už používate chlebovú múku, hladkú múku, alebo akúkoľvek inú múku, použite metódu „lyžica a zarovnanie“. Nevyberajte odmerkou múku z nádoby / vrecka, pretože by ste mohli skončiť s o 50% viac, ako potrebujete. Radšej pomocou lyžice naberajte múku do šálky. Nestláčajte obsah lyžicou, len šálkou jemne potraste. Po nasypaní múky do šálky zarovnajte vrch zadnou časťou noža.
Ak recept vyžaduje „1 šálku múky preosiať“ – odmerajte múku a potom ju preosejte. Ak recept vyžaduje „1 šálku preosiatej múky“ – múku preosejte a potom odmerajte. Všetko závisí od toho, kde je v znení receptu slovo „preosiate“. Ak je „preosiate“ pred názvom zložky, preosejte pred meraním. Ak je „preosiate“ za názvom zložky, preosejte po odmeraní.
⭐ Ovsené vločky
Uistite sa, že používate ten druh ovsa, ktorý vyžaduje váš recept. Na meranie ovsa používajte rovnakú metódu lyžice a zarovnania, akú používate na múku. Najlepšie je používať v receptoch. staromódne ovsené vločky. Keď je v recepte predpísaný práškový, jemný ovos, vyrobte si svoj vlastný z celého ovsa. Je to veľmi ľahké: vločky pulzujte v mixéri alebo v kuchynskom robote asi 5 – 10-krát, aby ste dosiahli konzistenciu múky.
⭐ Prášok na pečenie a sóda bikarbóna
Prášok do pečiva a sóda bikarbóna sa môžu časom usadiť v nádobách. Pretrepte ich alebo premiešajte a potom pomocou lyžičky vyberte z nádoby. Pomocou noža zarovnajte vrch. Obe expirujú po 6 mesiacoch, aj keď zo skúsenosti, po 3 mesiacoch začnú strácať silu. Napíšte dátum na nádobu, aby ste vedeli, kedy ich treba vymeniť. Zlatým pravidlom je na jednu šálku múky použiť asi 1/4 čajovej lyžičky sódy bikarbóny, alebo 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva – s ohľadom rozdiel medzi týmito ingredienciami – viď nižšie.
Začnime sódou bikarbónou, pretože okolo nej je asi viac nejasností. Po prvé, sóda bikarbóna je BÁZA, teda základ. Pamätáte si na vedecký experiment, ktorý ste možno robili aj v škole? Zmiešať sódu bikarbónu s octom a sledovať výbuch bubliniek? Ak zmiešate sódu bikarbónu (BÁZA) s octom (KYSELINOU), dôjde k chemickej reakcii (výbuch bubliniek!). Produktom tejto reakcie je oxid uhličitý. Presne rovnaká reakcia sa vyskytuje aj v našich sušienkach, koláčoch, chleboch atď. Keď recept vyžaduje sódu bikarbónu (ZÁKLAD), zvyčajne vyžaduje aj nejaký druh KYSELINY, ako je cmar, hnedý cukor, jogurt, citrónová šťava, ocot, melasa, jablková šťava, prírodný kakaový prášok (nie holandský) alebo med. Potrebujete KYSELINU v recepte, aby reagovala so sódou bikarbónou, ktorá vytvára oxid uhličitý a umožňuje, aby sa váš pečený produkt zdvihol. Sóda bikarbóna je silná. V skutočnosti je asi 3-4x silnejšia ako prášok do pečiva. Viac sódy bikarbóny v recepte nemusí nutne znamenať väčší zdvih. Musíte použiť * práve toľko *, aby reagovala s množstvom kyseliny v recepte. Príliš veľa sódy bikarbóny a málo kyseliny znamená, že v recepte zostanú zvyšky sóda bikarbóny. To nechcete. Vytvára to vo vašom pečive kovovú, mydlovú chuť. Prášok do pečiva obsahuje sódu bikarbónu. Je to zmes sódy bikarbóny, vínneho krému (suchá kyselina) a niekedy aj kukuričného škrobu. V dnešnej dobe je väčšina predávaného prášku do pečiva dvojčinná. To znamená, že prvé kysnutie nastane, keď sa prášok do pečiva namočí – ako keď zmiešate suché a mokré prísady v recepte. (To je dôvod, prečo nemôžete pripraviť niektoré cestá vopred, aby ste ich mohli piecť neskôr – pretože prášok do pečiva je už aktivovaný.) K ďalšiemu kysnutiu dôjde, keď sa prášok do pečiva zahreje. Pretože prášok do pečiva už obsahuje kyselinu, ktorá neutralizuje sódu bikarbónu, používa sa najčastejšie, keď recept nevyžaduje ďalšiu kyslú prísadu.Sóda bikarbóna
Prášok do pečiva
⭐ Instantné sušené droždie
Štandardné balíčky droždia obsahujú 2 a 1/4 čajovej lyžičky, čo je 7 gramov. Ak váš recept vyžaduje viac alebo menej ako 1 štandardný balíček droždia (alebo ak vážite z nádoby), odmerajte droždie podľa toho, ako meriate prášok do pečiva alebo sódu.
⭐ Kryštálový cukor
Na rozdiel od múky sa cukor meria naberaním šálkou alebo lyžicou z nádoby / vrecka, až kým „nepretečie“ a potom sa vyrovná chrbtom noža. Cukor je ťažší ako múka. Je tiež zhovievavejší v receptoch ako iné prísady, pretože sladkosť hotového výrobku závisí od vášho vkusu. Vždy je však najlepšie odmerať prísady presne tak, ako je uvedené v recepte, pretože kryštály cukru sú nevyhnutné na odbúranie ďalších prísad. Cukor tiež pomáha pri správnom zhnednutí, textúre, štruktúre a stabilizácii.
⭐ Hnedý cukor
Odmerajte hnedý cukor tak, ako kryštálový. Najčastejšie sa používa svetlohnedý cukor, zatiaľ čo tmavohnedý cukor má mierne silnejšiu príchuť melasy. Pokiaľ nie je v recepte uvedené inak, môžete zameniť svetlohnedý a tmavohnedý cukor.
⭐ Práškový cukor
Práškový cukor vážte pomocou rovnakej metódy lyžice a zarovnania ako múku, ktorá je vysvetlená vyššie. Ak to vyžaduje recept, preosejte cukor. Ak je cukor extra hrudkový, najlepším postupom je v každom prípade ho preosiať. (Nikto nechce hrudky práškového cukru v inak hladkej šľahačke!) Ako je podrobne uvedené v časti Múka, „1 šálku práškového cukru preosiať“ znamená, že sa cukor preosieva po odmeraní a „1 šálka preosiateho práškového cukru znamená , že cukor sa preoseje pred vážením.
⭐ Kakao
Kakaový prášok odmerajte rovnakou metódou lyžice a roviny ako múku a práškový cukor. Rovnako ako cukor, aj kakaový prášok sa môže zhlukovať. Ak recept vyžaduje jeho preosiatie, určite si na to urobte čas.
Ako vážiť maslo bez váhy?
Maslo sa dá ľahko odvážiť pre recepty, ktoré vyžadujú rozpustené maslo: necháte ho zmäknúť, potom naberiete odmerkou, či už lyžičkou, alebo šálkou. Ak však recept vyžaduje určité množstvo studeného masla a nemáte kuchynskú váhu, môžete napríklad vyskúšať metódu vytesnenia vody.
✅ Metóda vytláčania vody
Naplňte šálku vodou, ktorá zodpovedá množstvu masla, ktoré potrebujete (napr. ak potrebujete 1/2 šálky masla, naplňte šálku do 1/2 vodou) a pridávajte kúsky masla, až kým sa voda nezdvojnásobí oproti pôvodnému objemu (v tomto príklade na 1 šálku). Uistite sa, že vaša šálka je dostatočne veľká na to, aby pojala dvojnásobný objem, ktorý musí byť odmeraný. Metóda vytláčania vody funguje dobre aj na meranie tuhého tuku. Je vedecky spoľahlivá (využíva Archimedov zákon!) a akurátna na pečenie.
✅ Jednoduché váženie masla bez váhy
Obal masla je potlačený informáciami o hmotnosti – toto robí proces absolútne jednoduchým. Teda v prípade, že recept vyžaduje rovnaké množstvá, ako sú uvedené na obale. Čo sa však stane, keď recept vyžaduje iné množstvo? Ak budete postupovať podľa nasledujúcej prevodnej tabuľky pre maslo, budete vedieť zakaždým presne odmerať správne množstvo, ktoré potrebujete pridať do svojho receptu.
Šálka | Hrudka 125 g masla | Lyžice | Gramy |
---|---|---|---|
1/4 šálky | 1/2 hrudky | 4 lyžice | 62,5 |
1/2 šálky | 1 hrudka | 8 lyžíc | 125 |
3/4 šálky | 1 1/2 hrudky | 12,5 lyžíc | 187,5 |
1 šálka | 2 hrudky | 16,5 lyžíc | 250 |
1 1/4 šálky | 2 1/2 hrudky | 21 lyžíc | 312,5 |
1 1/2 šálky | 3 hrudky | 25 lyžíc | 375 |
1 3/4 šálky | 3 1/2 hrudky | 29 lyžíc | 437 |
2 šálky | 4 hrudky | 33 lyžíc | 500 |
Ak ste niekedy premýšľali, koľko lyžíc je v hrudke masla alebo koľko lyžičiek je v šálke masla, táto tabuľka konverzií to určite objasní. Tieto merania si môžete zapísať a uchovať v receptári, takže keď sa nabudúce dostanete do situácie, že váha nie je poruke, budete vedieť, ako zmerať presne potrebné množstvo.
Jednotky objemu alebo hmotnosti – ktoré sú lepšie?
Pri našom každodennom varení alebo pečení zvyčajne používame zmes jednotiek objemu a hmotnosti. Suché výrobky sa vo väčšine prípadov vyskytujú v receptoch v gramoch, zatiaľ čo tekutiny ako voda alebo mlieko sa merajú v pohároch, mililitroch alebo polievkových lyžiciach. Profesionálni kuchári však odporúčajú používať jednotky hmotnosti nad objem, pretože ide o presnejšiu a reprodukovateľnejšiu metódu.
Nakoniec je však pri varení aj tak všetko o chémii a fyzike. Napríklad objem múky v šálke závisí od mnohých rôznych faktorov – keď ste múku nasypali do lyžičky, ponorili do nej šálku, vyrovnali alebo vysypali vrchnú časť, množstvo múky bude vždy odlišné, aj keď ste použili rovnakú nádobu. Ďalším dokonalým príkladom je soľ – polievková lyžica zrnitej formy môže mať hmotnosť až dvoch polievkových lyžíc vločkovej soli! Nie je to problém, ak používate kuchynskú váhu, pretože to je priame váženie ingrediencie.
Ale príliš sa nebojte! Pokiaľ netúžite byť „masterchef-om“ , alebo nevaríte vo veľkom – len sa uvoľnite a použite naše kalkulačky. Vychutnajte si varenie a pečenie výberom jednotiek, ktoré sú pre vás najprirodzenejšie a najpohodlnejšie – vo väčšine prípadov si rozdiel ani nevšimnete.
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
Zdroje informácií:
- https://www.bttrkitchen.com/blogs/butter-blog/ways-to-measure-butter
- https://www.browneyedbaker.com/how-to-measure-butter/
Článok je zaradený do kategórie: Praktické rady a triky
Mohlo by vás zaujímať
- Black Friday 2024 Slovensko - 29. november: kde prebehne, aké sú zľavy a hlavné zásady nakupovania
- Užívajte si wellness aj u seba doma
- Najlepšia varená kukurica - aký je recept na jej správnu prípravu a ako dlho ju treba variť
- Zavárané brusnice - najlepšie recepty (aj brusnice s hruškami), postup, kde ich použiť
- Melónové šupky - alebo 5 skvelých receptov (aj na zaváranie) a ďalšie tipy na ich použitie, už ich nikdy nevyhodíte
- Ako správne skladovať základné druhy potravín: Tipy a triky pre čerstvosť a kvalitu
- Zaváraná cuketa - 10 overených receptov, na slano i na sladko, s paradajkami či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavárané čučoriedky - najlepší recept s nálevom aj bez, a na čo ich použiť
- Domáce hnojivo na paradajky a papriku, uhorky, kvety, ovocné kríky - lacné a bez chémie (veľký prehľad receptov na každú príležitosť)
- Pranie tenisiek - jednoduchý návod ako ich vždy udržať v čistote a ako nové (v práčke aj ručne)