Zavárame čerešne a višne – najlepšie recepty na kompóty

Veronika Štrbová Téma 24. júla 2020 0

V lete nám dozrieva chutné ovocie a aby sme si z neho uchovali niečo aj pre chladnejšie mesiace, zvykneme ho zavárať. Výnimkou nie sú ani čerešne a višne, ktoré sa dajú využiť nielen na zaváranie, ale aj na chutný koláč či na výrobu domáceho džemu. Zaváranie rôzneho ovocia má veľmi podobný postup a nie je to nič zložité. Povieme si teda, ako je to pri zaváraní čerešní a višní.

Toto bobuľové ovocie nielen, že dobre chutí, ale má pre človeka aj zdraviu prospešné účinky. Z toho vyplýva, že najviac výhod z nich si užijeme, keď ich budeme konzumovať čerstvé. Avšak, také zaváranie má tiež niečo do seba a vďaka nemu si môžete toto ovocie vychutnať kedykoľvek naň dostanete chuť. Zaváranie alebo sterilizovanie je spôsob uchovania potravín, vďaka ktorému sa zbavíte všetkých nechcených baktérií a kyslíka v pohári, čo zaistí dlhšiu čerstvosť týchto potravín.

💡 Tipy na zaváracie poháre za výborné ceny ⤵️

Pozrieť ďalšie

 

Čerešne a višne sú nielen chutné, ale aj zdravé

Čerešne

Čerešne majú vysoký obsah vody a dozrievajú v našich podmienkach od mája do júla. Sú významným zdrojom minerálov ako je horčík, železo, jód, fosfor, zinok, vápnik, draslík a kremík a vitamínov A, B, C, E a P. Preto posilňujú aj náš imunitný systém. Toto ovocie je dokonalým čističom krvi a pomáha tiež udržiavať pružnosť stien ciev. Ich konzumácia prispieva k zachovaniu zdravej obehovej sústavy.

Miska plná čerešní

Čerešne majú špecifickú sladkú chuť a výraznú červenú farbu

Nakoľko sú čerešne prirodzeným čističom čriev a majú aj močopudný účinok, môžu byť prospešné aj počas detoxikácie. Zbavia sa škodlivých toxických látok z organizmu, a ak budete čerešne konzumovať pravidelne, dosiahnete tým aj nižšie riziko vzniku tráviacich problémov. Ich konzumácia vám môže pomôcť aj pri zmierení bolestí spôsobených ťažkosťami s kĺbmi, pretože v ľudovom liečiteľstve sú čerešne už dlhé roky známe svojimi účinkami proti bolesti.

 

Višne

Višne obsahujú veľa antioxidantov a ponúkajú mnohé zdravotné benefity pre ľudské telo a zdravie. Môžu vám pomôcť s nespavosťou, s bolesťami kĺbov a pomáhajú odstrániť brušný tuk. Višne patria k nízkokalorickému ovociu. Avšak, sú bohatým zdrojom phytonutrients, vitamínov a minerálnych látok. Višne sú bohaté plody na pigmenty a je známe, že majú silné antioxidačné vlastnosti.

Dozreté višne na strome

Višne zvyknú byť o niečo menšie ako čerešne a ich chuť je často výrazne kyslá

Konzumácia čerešní a višní môže ponúknuť potenciálne zdravotné účinky proti chronickým bolestiam, ako je dna, artritída a môže pomôcť aj pri regenerácii svalov pri športových úrazoch. Višne obsahujú antioxidanty ako je melatonín, ktorý je účinný pri zmiernení neurózy, nespavosti a odstraňuje problémy s bolesťou hlavy. Ďalej sú tiež zdrojom zinku, železa, draslíka, mangánu a dobrým zdrojom medi.

 

Odkôstkovať alebo nie?

Čerešne a višne sú neodmysliteľnou súčasťou leta a zaváracej sezóny. Problémy vám však môžu narobiť nepríjemné kôstky. Niektoré gazdinky ich zavárajú s kôstkami, iné si radšej pridajú trochu viac roboty a toto ovocie odkôstkujú. Skutočne vám to zaberie o nejaký ten čas viac, avšak na druhej strane, budete mať pripravené čerešne a višne v plnej paráde hneď použiteľné na koláč a nebudete sa báť, že by ste počas jeho konzumácie nepríjemne zahryzli práve do kôstky.

Odkôstkovanie čerešní alebo višní väčšinou nie je obľúbená a zábavná práca, je to takpovediac piplačka. Často sa stane aj to, že ak odstraňujete kôstky v kuchyni, veľa vecí naokolo máte hneď ofŕkaných a tu nastáva ďalšia práca navyše s umývaním. Lepšie je, ak máte možnosť realizovať sa v exteriéri, no nie vždy je to možné. Preto máme pre vás pripravený jeden trik, ktorý vám s tým hravo pomôže kdekoľvek.

Čo budete potrebovať:

  • fľašu s úzkym hrdlom
  • misku
  • drevené paličky na jedenie
  • veeeeľa čerešní alebo višní

Postup:

Ovocie najprv dôkladne umyte a zbavte ho stopiek. Potom čerešne alebo višne jednotlivo pokladajte na hrdlo fľaše tak, aby miesto, kde bola stopka, smerovalo nahor. Teraz bobuľu prepichnite drevenou paličkou. Kôstky skončia rovno vo fľaši a nič naokolo nebude špinavé. Zrejme vám napadlo použiť špajdle. Tie však nie sú také pevné ako drevené paličky a vaša práca nemusí byť v konečnom dôsledku efektívna.

Pozrite sa, aké je to jednoduché:

Easy Way To Pit Cherries Without Using A Cherry Pitter

 

Zavárame čerešne a višne

Čerešne a višne môžete zavárať rôznymi spôsobmi. Či už v klasickom hrnci, v rúre alebo v umývačke riadu, je na vás, ktorý spôsob si vyberiete. My vám popíšeme všetky z nich a uvidíte, ktorý sa vám bude najviac páčiť. Pri každom zaváraní však musíte dbať na extrémnu čistotu. Poháre aj viečka by ste mali pred zaváraním poriadne umyť vo vriacej vode a nechať úplne vyschnúť. Urobte to tesne pred tým, ako začnete zavárať ovocie.

Na čerešne a višne existujú dva overené postupy, ako naplniť poháre. Buď ovocie najprv v pohároch len posypete kryštálovým cukrom a následne zalejete čistou vodou alebo si pripravíte cukrový sirup a zalievate ich rovno ním. Takto pripravené poháre ďalej sterilizujete spôsobom, ktorý si vyberiete. Čerešne aj višne sa sterilizujú rovnako, pri višniach však treba pridať viac cukru, pretože sú kyslejšie.

Prvý postup:

  1. Čerešne alebo višne poriadne poumývajte, aj 2 -- 3 krát v čistej vode. Následne ich odstopkujte a naukladajte do sterilizovaných čistých pohárov.
  2. Do každého pohára nasypte 2 plné polievkové lyžice kryštálového cukru. Ak zavárate višne dajte 3 lyžice cukru, pretože sú kyslejšie.
  3. Celý pohár zalejte vodou, lejte asi 1 cm pod okraj.
  4. Teraz poháre dôkladne uzatvorte viečkami.

Celý postup na videu, naozaj jednoduché:

526-Zaváranie ovocia - čerešne

 

Druhý postup:

  1. Čerešne alebo višne poriadne poumývajte, aj 2 -- 3 krát v čistej vode. Následne ich odstopkujte a naukladajte do sterilizovaných čistých pohárov.
  2. V hrnci si uvarte cukrový sirup. Na 3 kg čerešní pridajte 1 liter vody. Pri višniach upravte pomer na 2:1. Čiže napríklad na 2 kg višní prilejte 1 liter vody. Keď začne sirup vrieť, odstavte ho z ohňa.
  3. Pripraveným sirupom zalejte ovocie v pohároch, 1 cm pod okraj.
  4. Všetky poháre dôkladne uzatvorte viečkami.

 

Zaváranie čerešní a višní je skutočne možné viacerými spôsobmi. Pre oba druhy ovocia platia rovnaké postupy, preto, keď ho popíšeme s čerešňami, platí to aj pre višne. Pozrite sa na to, ako je možné zavariť toto bobuľové ovocie.

 

Zaváranie v mikrovlnnej rúre

Ak ste si vybrali zaváranie čerešní v mikrovlnnej rúre, pripravte si čerešne do pohárov podľa jedného z vyššie uvedených návodov a dajte ich do mikrovlnnej rúry. Môžete ich naukladať aj do plastovej misky vhodnej do mikrovlnky. Čas zavárania sa bude odvíjať nielen od tvrdosti plodov, ale aj od výkonu mikrovlnnej rúry a počtu pohárov.

Zaváranie jedného pohára:

Výkon 700 W = 6 minút
Výkon 750 W = 5 a pol minúty
Výkon 800 W = 5 minút a niekoľko sekúnd
Výkon 850 W = 5 minút
Výkon 900 W = 4 a pol minúty

 

Zaváranie v zaváracom hrnci

Zavárací hrniec má určite veľké výhody. Všetko je v ňom jednoduché. Poháre sa do hrnca naukladajú, zalejú vodou a vďaka teplomeru máte prehľad o teplote. Výsledky zavárania sú spoľahlivejšie a nefungujú na princípe „pokus-omyl“ ako v prípade iných typov zavárania. Zaváracie hrnce pojmú až 14 veľkých litrových pohárov, prípadne 30 pohárov s objemom 0,3 litra. Výhodou je, že majú zabudovaný termostat aj reguláciu teploty. Navyše v nich môžete pripraviť varené víno, čaj, polievky, guláš, zemiaky a pod.

Postup:

  • Pripravte si čerešne v pohároch, ktoré sú dôkladne uzatvorené viečkami.
  • Naukladajte ich do zaváracieho hrnca a zalejte do troch štvrtín vodou.
  • Dajte variť asi na 20 minút.
  • Vyberte poháre, postavte ich dolu viečkom, nechajte vychladnúť a skladujte napríklad v komore.

 

💡 Víťazi porovnávacieho testu zaváracích hrncov ⤵️

 

Zaváranie v klasickom hrnci

Ak máte doma klasický väčší hrniec a menšie množstvo pohárov na zaváranie, možno to vykonať aj na plynovom sporáku, indukčnej či sklokeramikej doske. Takže si svoje ovocie môžete zavariť aj tým najklasickejším spôsobom, aký existuje.

  • Pripravte si zaviečkované poháre s čerešňami, ktoré chcete zavariť.
  • Na dno hrnca dajte staré noviny, naukladajte na ne poháre a zalejte teplou vodou.
  • Priveďte do varu a po 20 minútach vypnite sporák.
  • Nezabudnite, že poháre sa nesmú vzájomne dotýkať, inak by mohli prasknúť.
  • Poháre vyberte, nechajte vychladnúť dolu viečkom a skladujte na suchom a nie príliš teplom mieste.

 

Zaváranie v rúre

Ak máte malý hrniec alebo nemáte na pláne investovať do zaváracieho hrnca, môžete poháre sterilizovať aj v rúre. Či už ide o elektrickú, plynovú alebo teplovzdušnú rúru, mala by byť vždy predhriata na 200 °C až 220 °C.

Postup:

  • Na plech poukladajte naplnené a uzavreté poháre tak, aby medzi nimi bola medzera aspoň 1 centimeter, čím predídete popraskaniu počas zavárania.
  • Umiestnite plech do spodnej časti rúry a nalejte doň teplú vodu do výšky 1,5 cm.
  • Väčšie poháre sterilizujte 10 až 13 minút, menšie 5 až 8 minút. Doba sa odvíja tiež od tvrdosti plodov. Mäkké ovocie a zeleninu nechajte sterilizovať kratšiu dobu, tvrdú dlhšie. Ak si nie ste istí, či skutočne zvolíte správnu teplotu a čas (je pravda, že každá rúra hreje trochu inak), zavarte najprv jeden pohár a podľa toho sa riaďte pri zaváraní ostatných.
  • Po vybratí z rúry nechajte odpočívať poháre dolu viečkom do druhého dňa a následne skladujte v komore.

 

Zaváranie v umývačke riadu

Znie to možno až neuveriteľne, nemajte však z toho strach. Zaváranie v umývačke riadu totiž nie je žiadna veda a možno sa vám tento spôsob zavárania zapáči.

Postup:

  • Pripravte si čerešne do pohárov podľa jedného z dvoch návodov uvedených vyššie a dôkladne uzatvorte viečkami.
  • Poháre následne umiestnite do umývačky riadu.
  • Postarajte sa o to, aby poháre stáli vzpriamene viečkom hore. Ideálne je, ak máte všetky nádoby rovnako veľké. Ak nie, menšie poháre umiestnite do horného koša, väčšie do spodného.
  • Nezabudnite zo zásobníka odstrániť umývacie tabletu a iné riady než ten, v ktorom budete zavárať.
  • Teplotu nastavte na 70 až 80 °C (nižšie teploty môžu mať na svedomí znehodnotenie potravín).
  • Po skončení programu uložte poháre viečkom nadol na suchú utierku (tak si aj overíte, či sú správne utesnené) a nechajte vychladnúť.
  • Následne skladujte na suchom a nie veľmi teplom mieste, najlepšie klasicky v komore.

 

Zaváranie bez cukru

Ak máte radi zdravšie verzie konzumácie jedla, dá sa to aplikovať aj pri zaváraní. Namiesto kryštálového cukru jednoducho použijete med.

Ako na to:

  • Čerešne alebo višne umyte a odkôstkujte (nie je však nevyhnutné).
  • Zaváraninové poháre aj viečka prevarte v horúcej vode, aby ste sa zbavili baktérií.
  • Ovocie naukladajte do pohárov.
  • Pripravte si medový sirup tak, že do hrnca nalejete vodu a pridáte med. Mierne povaríte, pokiaľ sa med nerozpustí (voda by nemala až vrieť, ale mierne bublinkovať).
  • Odstráňte z ohňa.
  • Medovým sirupom zalejte čerešne alebo višne až po vrch, maximálne centimeter pod okraj.
  • Poriadne uzatvorte všetky poháre viečkom (poháre otočte a trošku potraste, zistíte tak, či sú dobre zatvorené).
  • Takto pripravené poháre s čerešňami alebo višňami vložte do hrnca a varte vo vodnom kúpeli 80 -- 95 °C asi 20 minút.
  • Poháre vytiahnite, nechajte vychladnúť a uskladnite.

Niektoré gazdinky sa na internete zmienili aj o tom, že čerešne jednoducho zavárajú úplne bez cukru. Nepoužívajú ani med ani cukor. Len prevarenou vodou zalievajú ovocie a tak uzatvárajú poháre. Avšak ovocie, ktoré má málo konzervantov, sa rýchlo kazí. Preto, ak sa chcete vyhnúť kryštálovému cukru aj medu, vyskúšajte pridať aspoň vhodné náhrady cukru.

 

💡 Niekoľko viečok na zaváranie za dobré ceny ⤵️

Pozrieť ďalšie

 

💡 Máte v čerešniach červíky?

Niektorí ľudia sa tomuto ovociu vyhýbajú, pretože často ho napádajú červíky. Ak by to mal byť dôvod, kvôli ktorému by ste nemali čerešne zavárať, zbystrite pozornosť. Máme pre vás šikovný trik, ako sa možných nepríjemných návštevníkov zbaviť ešte pred zaváraním. Následne vám už nič nebude prekážať v ceste.

 

Polovička čerešne s červíkom

Červíkom v čerešniach nedajte žiadnu šancu

Šikovný trik proti červíkom

Čerešne ponorte do vody, v ktorej rozpustíte 20 gramov soli na 1 liter vody. Táto zmes by mala byť zahriata na 25 — 30 stupňov. Nechajte ich tam približne jednu hodinu. Malé červíky tento roztok neznášajú a vyplávajú preto na povrch. Čerešne následne sceďte a dôkladne umyte pod čistou vodou, aby ste odstránili prebytočnú soľ. Takto upravené čerešne môžete zavárať spôsobom, ktorý si vyberiete.

 

Zásady pri zaváraní

Hoci je zaváranie naozaj ľahká záležitosť, aj pri tomto procese je vhodné dodržiavať niekoľko zásad, ktoré vám môžu pomôcť k čo najdokonalejšiemu výsledku. A tu je niekoľko z nich:

  • Pred uzavretím pohárov, ktoré budete sterilizovať, majte vždy čisté ruky. Manipulácia s viečkom by mohla spôsobiť jeho kontamináciu baktériami a následné znehodnotenie potravín. Z rovnakého dôvodu je potrebné, aby boli skutočne čisté aj zaváracie poháre a viečka. Oboje je teda dobré vyvariť a nechať dôkladne vyschnúť.
  • Keď zatvárate viečko na pohároch, je dôležité, aby sa dobre chytilo. Niekedy budete musieť vynaložiť viac sily a dobre pritlačiť viečko. Existuje na to starý známy patent, tzv. zaváracia hlavica. Musíte ju použiť v prípade, že viečko „recyklujete pri zaváraní“. Ak vám ani tak viečko nechytí a točí sa, použite pod hlavicu utierku a zatlačte znova. Vtedy by to už malo byť v poriadku.
  • Pripravené kompóty zalievajte cukrovým roztokom podľa chuti, ak je ovocie sladšie tak iba čistou vodou. Jej hladina by mala byť cca 0,5 až 1 cm od okraja pohára.
  • Na sterilizáciu môžete použiť sterilizačný, resp. obyčajný hrniec alebo hocijakú rúru. Na dno hrnca dáte papier alebo iný predmet oddeľujúci dno od ohňa. Potom do neho poukladáte poháre a zalejete vodou. Sterilizujete podľa návodu.
  • Ak sterilizujete kompóty v plechu na pečenie, vo vodnom kúpeli poháre zalejte vodou. Nie horúcou, tak, aby sa vám nevyliala z pekáča. Doba sterilizácie je cca 20 minút pri teplote 85 stupňov. Pozor, po vypnutí rúry ju neotvárajte! Dôvodom je, aby poháre nepraskli.
  • Višne aj čerešne sterilizujte 20 min pri 80 -- 85 °C.
  • Správne uzatvorenie viečka si overíte tak, že poháre obrátite dnom hore. Ak je zle utesnené, obsah nádoby bude vytekať alebo sa začnú vytvárať bublinky.
  • Dobrý nápad sú aj štítky s dátumom výroby. Tak budete mať najlepší prehľad v komore, čo ste kedy pripravovali.

 

Sladký recept s čerešňami

💡 Výborný mandľovo – čerešňový koláč

Najlepšie je pripraviť tento koláčik s čerstvými čerešňami, ale čo ak naň dostanete chuť mimo letnej sezóny? Jednoducho vyberiete z komory zavarený kompót a ide sa na to. Mandľovo — čerešňový koláč máme overený, vyskúšali sme ho upiecť aj my a všetkým nesmierne chutil. Takže, ak chystáte oslavu alebo len chcete priateľov prekvapiť niečím sladkým, je to určite skvelá voľba.

Upečený koláč s čerešňami a mandľami

Táto pochúťka bude chutiť každému

Ingrediencie:

  • 100 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 50 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 120 g mletých mandlí
  • 1 PL postrúhanej pomarančovej kôry
  • 1 pohár čerešní (alebo 300 g čerstvých)
  • 180 g kryštálového cukru
  • 4 PL smotany na šľahanie
  • 80 g masla
  • 120 g mandľových lupienkov
  • 400 g kyslej smotany
  • 3 vajcia
  • 1/2 balíčku mandľového pudingu v prášku
  • maslo na vymastenie a strúhanka na vysypanie formy
  • múka na obalenie čerešní a posypanie dosky
  • tortová forma s priemerom cca 27 cm

 

Postup:

Najprv si na pracovnej doske spracujte cesto, na ktoré použijete maslo, múku, soľ, cukor, mandle a pomarančovú kôru. Vznikne vám hladké cesto, ktoré vyformujte do gule, zabaľte do fólie a vložte na 30 minút do chladničky. Čerešne zlejte, nechajte odkvapkať a obaľte ich v múke. V hrnci prevarte smotanu, maslo a 80 gramov cukru. Primiešajte mandľové lupienky a odstavte. V druhej miske zmiešajte zvyšný cukor, kyslú smotanu, vajcia a puding. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a vyložte ním dno formy, ktorá je vymastená maslom a vysypaná strúhankou. Z cesta vytvarujte aj malý okraj. Na cesto rozložte čerešne a zalejte ich smotanovo-pudingovou zmesou. Vložte do rúry vyhriatej na 175 stupňov a pečte 45 — 50 minút. Po 15 minútach pečenia navrch naneste mandľovú zmes a dopečte. Po upečení nechajte vychladnúť a krájajte. Dobrú chut!

 

Ďalšie možnosti uchovania ovocia

Konzervovanie

  • 500 g vykôstkovaných čerešní
  • 1 dl 50% alkoholu
  • 350 g cukru

Ako na to:

Odkôstkované čerešne zalejte alkoholom tak, aby ovocie bolo úplne zaliate. Môže to byť vodka, rum alebo nejaká ovocná pálenka. Zmiešajte s cukrom a naplňte nimi pripravené poháre a skladujte v mrazničke.

Čerešne v košíku a odstáte v alkohole

Môžete použiť ako aperitív

 

Zmrazenie

Čerešne rovnomerne rozložte na plech zodpovedajúci rozmerom vašej mrazničky a vložte ho do nej po dobu 2 hodín. Následne vyberte a uložte do sáčkov alebo pohárov. Vďaka tomu, že budú čerešne rovnomerne rozložené a nebudú sa dotýkať, predídete tomu, aby vytvorili hrudky, ktoré sa ťažko rozdeľujú. Mrazené čerešne môžete neskôr použiť napríklad na prípravu smoothies alebo do koláčov.

Zmrazené čerešne na tanieri

Zmrazené čerešne alebo višne môžete kedykoľvek vybrať a použiť

 

Dehydratácia

Najprv je potrebné naložené čerešne vložiť do mrazničky na celý deň v niekoľkých poschodiach. Následne ich z mrazničky vyberte, nechajte opäť úplne rozmraziť v sitku a nechajte ich úplne odkvapkať po dobu niekoľkých hodín, pokojne aj po celý deň. Potom vložte do sušičky ovocia. Tento proces bude oveľa rýchlejší vďaka tomu, že sa čerešne dopredu úplne zbavia vody. Môžete konzumovať jednoducho len tak alebo pridávať do koláčov.

Čerešne v sušičke ovocia

Aj toto je spôsob ako si uchovať ovocie na neskôr

 

Džem

Z višní si môžete pripraviť chutný domáci džem. Existuje mnoho druhov džemov a ich postupov. My sme si pre vás pripravili tento:

Ako na to:

Obraté višne musíte najprv umyť a odkôstkovať. Tie spolu aj so šťavou (naberáte naberačkou) dáte do kovovej misky a odvážite. Na kilo višňovej masy použijete jeden želírovací prostriedok určený na prípravu džemov, 30 dkg cukru a 1 lyžicu cukru. Povaríte podľa návodu na obale. Následne ho nalejete do pohárov, utriete vrch pohára a poriadne pritiahnete veko. Poháre horúce otočíte na päť minút vekom dole, potom ich postavíte vekom nahor a prikryjete hrubou dekou. Pod ňou ich necháte do druhého dňa. Ak chcete jemný džem, je potrebné višne pred varením rozmixovať.

Višňový džem v bielej miske

Džem si vychutnajte na koláči alebo na čerstvom pečive

 

💡 Počas letnej zaváracej sezóny vás môže zaujímať aj:

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
Autor článku
Veronika Štrbová

Rada píšem články, ktoré sú zaujímavé a majú pridanú hodnotu. Praktické rady do domácnosti, návody či nápady, ktoré využijú mnohí z vás v každodennom živote. Verím, že aj moje články vám pomôžu nájsť odpoveď na rôzne, doteraz nevyriešené otázky.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.