Sladká, ovocná, osviežujúca – milujeme zmrzlinu! Ak chcete presne vedieť, čo v nej je, chcete menej cukru, alebo ju chcete mať vegánsku, pripravte si ju sami. Budete prekvapení, ako rýchlo si ju pripravíte a ako lahodne chutí. Vo všeobecnosti by suroviny mali byť vždy veľmi čerstvé a v najlepšom prípade prírodné. Inak toho domáca zmrzlina veľa nevyžaduje. V dnešnom článku vám prezradíme, aké ingrediencie by mala takáto zmrzlina obsahovať a ako si ju jednoducho pripraviť so zmrzlinovačom, alebo bez neho.
Na výrobu domácej zmrzliny sa hodí zmrzlinovač.
Tip na 5 najlepších zmrzlinovačov z nášho testu
Domáca zmrzlina a 4 dôvody, prečo jej dať prednosť
Či už jahodová, čokoládová, malinová, alebo ruská, dokonca pomarančová, avokádová, alebo pistáciová – všetko je možné!
Vlastná výroba zmrzliny môže byť nielen zábavná, ale je tiež často zdravšia ako klasická zmrzlina zo supermarketu. Domáca zmrzlina neobsahuje žiadne umelé prísady, pozostáva len z prírodných surovín. A navyše…
Chutí lepšie
Toto je najdôležitejší dôvod. Všetko je o chuti. Domáca zmrzlina, bez umelých prísad, falošných zahusťovadiel alebo neprirodzených stabilizátorov, aby zostala „čerstvá“ niekoľko týždňov (alebo mesiacov!) v mrazničke obchodu s potravinami, je úžasne chutná a skutočne ČERSTVÁ. Ak si nájdete čas na výrobu domácej zmrzliny, uvidíte, že kupovanej, aj tej super drahej, chýba určitá… „práve pripravená“ kvalita.
Ingrediencie si určíte sami
Alergie sú na vzostupe. Niet sa čomu čudovať pri všetkých podnetoch a látkach, ktorým sme každý deň vystavení. Priemyselne vyrábané potraviny sú veľmi často prešpikované rôznymi konzervantmi, stabilizátormi či syntetickými arómami, ktoré v zmrzline nechcete. Žiaľ, veľa zmrzlinární používa aj takzvané „Convenience Products“, ktoré neobsahujú práve tie najlepšie ingrediencie.
Ale existujú aj intolerancie na skupiny látok ako laktóza, fruktóza a dokonca aj orechy. Tie môžu výrazne obmedziť pôžitok zo zmrzliny v závislosti od toho, aké výrazné sú. Najmä alergici na orechy si nemôžu byť istí, či priemyselne alebo komerčne vyrábaná zmrzlina obsahuje alergény, ktoré by tam byť nemali. Uvedomelé stravovanie je pre mnohých čoraz dôležitejšie. Pri vlastnej výrobe si môžete vybrať všetky ingrediencie podľa vlastného želania. To vám dáva kontrolu nad tým, čo je v zmrzline. Môžete použiť ovocie a plody z ekologického poľnohospodárstva, určiť stupeň zrelosti a najmä nakupovať sezónne, aby ste si svoju zmrzlinu vyrábali udržateľne. Z prípravy domácej zmrzliny môžu profitovať aj tí, ktorí sa rozhodli pre určitú diétu alebo jednoducho chcú jesť menej cukru. Od vegánskej zmrzliny až po nízkosacharidové verzie, kreativite sa medze nekladú.
Ani milovníci nezvyčajných chutí neprídu skrátka
Väčšina z nás má rada klasické príchute zmrzliny. Úspech zmrzlinární s nezvyčajnými druhmi zmrzliny však ukazuje, že čoraz viacerí oceňujú aj nevšedné chute.
Tak prečo neexperimentovať a nenájsť dokonalú príchuť sami? Nie je to také ťažké, ak začnete so známym receptom a potom jednotlivé komponenty obmieňate. Zo začiatku určite trochu opatrnejšie a potom čoraz odvážnejšie. Je to nielen chutné, ale aj zábavné. Najmä keď priatelia a rodina môžu potom ochutnať vaše zmrzlinové kreácie.
Množstvo si určíte sami
Ak sa lepšie pozriete na mrazničky v supermarkete, veľmi často nájdete balenia zmrzliny, ktoré majú 1 liter a viac. 1 liter je asi 12 kopčekov zmrzliny. Nie je to úplne jednoduché, ak ste buď sami, alebo máte iba malú mraziacu priehradku. Akonáhle je balenie otvorené, chuť sa časom zmení a na povrchu sa vytvorí viac ľadových kryštálikov. Potom už zmrzlina nie je taká chutná a často sa vyhodí. Je to plytvanie jedlom a peniazmi. Samozrejme môžete ísť do zmrzlinárne a kúpiť si zmrzlinu tam. Ale nevýhody sme už ozrejmili vyššie.
Ak si pripravujete zmrzlinu sami, ste flexibilní a môžete upravovať množstvá dané receptmi. Nemali by ste však klesnúť pod určitý objem, inak by proces mrazenia prebehol príliš rýchlo a utrpela by tým krémovosť zmrzliny. Bez problémov sa však dá spracovať napríklad polovica maximálneho objemu príslušného stroja na výrobu zmrzliny. V konečnom dôsledku je to pre väčšinu zariadení asi 500 ml zmrzliny.
Ak vás dôvody na výrobu vlastnej zmrzliny presvedčili a ste fanúšikmi zmrzliny, pripravte si ju sami. A ak potrebujete aj chutné recepty, čítajte ďalej.
Domáca zmrzlina so zmrzlinovačom
Každý začiatok je… ľahký! Nasledujúca základná hmota je osnovným receptom pre desiatky úžasných príchutí.
Najjednoduchší recept na domácu zmrzlinu
Vyžaduje len dve jednoduché ingrediencie – 1 smotanu na šľahanie a 1 sladené kondenzované mlieko – Salko. Husté a sirupové Salko pôsobí ako sladidlo a zmäkčuje zmrzlinu, čo umožňuje ľahšie naberanie. Aby bola zmrzlina menej sladká, môžete použiť nízkotučné alebo nesladené kondenzované mlieko. Poprípade môžete nahradiť cukor alternatívami, ako je med, agávový nektár, alebo javorový sirup.
Postup prípravy:
- Začnite šľahaním studenej hustej smotany asi 2-3 minúty, kým krém nevytvorí jemné vrcholky.
- Po vyšľahaní pridajte kondenzované mlieko. Uistite sa, že obe ingrediencie sú veľmi studené, keď ich skombinujete, aby sa spojili v dokonalej symbióze.
- V tejto fáze môžete pridať aj vanilkový extrakt, ktorý je voliteľný, a šľahajte, kým nebudete mať tuhé vrcholky, asi 2-3 minúty.
- Zmes ochlaďte v chladničke a potom dajte na cca 1 hodinu do zmrzlinovača.
S týmto jednoduchým základom budete môcť vyrobiť nekonečný rad domácich zmrzlinových príchutí! Recept na túto smotanovú zmrzlinu je prázdne plátno na prípravu viac ako päťdesiatich obľúbených príchutí. Od klasickej jahodovej a čokoládovej, po pistáciové kulfí, jahodový cheesecake, tiramisu a zelený čaj… dokážete vyrobiť nespočetné množstvo rôznych zmrzlín.
Domáca vanilková zmrzlina
Ingrediencie pre 8 kopčekov zmrzliny:
- 300 g šľahačkovej smotany,
- 300 g mlieka,
- 6 žĺtkov,
- 130 g cukru,
- 2 vanilkové struky
Postup prípravy:
- Do hrnca dajte mlieko a šľahačku. Vanilkové struky rozpoľte, vyškrabte dužinu a pridajte do zmesi (dužinu aj struk). Zohrievajte, kým zmes smotany a mlieka takmer nevrie. Odložte bokom. Pomocou vysokorýchlostného mixéra vyšľahajte žĺtky a cukor do svetložltej farby.
- Do smotanového mlieka postupne vmiešajte zmes vajec a cukru, kým sa dobre nespoja. Zmes za stáleho miešania zohrejte na 75-85 °C a odstavte zo sporáka.
- Zmes vložte do misky s ľadovou vodou a za občasného miešania nechajte vychladnúť.
- Keď zmes vychladne, dajte na cca 1 hodinu zamraziť do zmrzlinovača.
- Preložte zmrzlinu do skladovacej nádoby a vychutnajte si ju ihneď, alebo neskôr, podľa želania.
Výrobník zmrzliny Bosch MUZ5EB2 je funkčný, výkonný stroj, s ktorým pripravíte až 550 gramov zmrzliny na jeden cyklus. Pre menšie alebo single domácnosti to je ideálne množstvo.
Ružová zmrzlina
Ružová zmrzlina je úžasný letný recept, ktorý kombinuje kvetinovú chuť ruže s čerstvou smotanou.
Ingrediencie pre 6 porcií:
- 4 žĺtky
- 85 g kryštálového cukru
- 425 ml šľahačky
- 1 polievková lyžica kulinárskej ružovej vody
- niekoľko kvapiek červeného potravinárskeho farbiva (voliteľné)
Postup prípravy
- V miske vyšľahajte žĺtky s cukrom, kým zmes nebude bledá a nebude pripomínať penu.
- Smotanu dajte do hrnca a jemne zohrejte. Nenechajte zovrieť – teplota bude správna, keď do nej ešte budete môcť ponoriť prst!
- Smotanu nalejte do misky so žĺtkami a cukrom a šľahajte.
- Spojenú zmes preložte do misky umiestnenej nad hrncom s vriacou vodou. Treba prihrievať veľmi jemne.
- Zmes bude postupne hustnúť, až kým nebude vyzerať ako puding (čo aj je). Stále miešajte.
- Hustý puding odstavte z ohňa a preložte do misky.
- Do krému pridajte ružovú vodu.
- Ak chcete, primiešajte niekoľko kvapiek červeného potravinárskeho farbiva, aby bola zmrzlina ružová. Ak to neurobíte, vaša zmrzlina bude mať krémovú farbu, ale bude chutiť rovnako!
- Zmes nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a potom preneste do chladničky, aby poriadne vychladla.
- Potom ju preneste do zmrzlinovača a postupujte podľa pokynov pre váš stroj.
Domáca zmrzlina bez zmrzlinovača
Samozrejme základnú zmes môžete premeniť na krémovú zmrzlinu aj bez zmrzlinovača. Potrebujete len čas, silu svalov, misku, pevnú metlu a samozrejme mrazničku. Určite by mala byť dostatočne veľká, aby sa do nej pohodlne zmestila miska.
Postupujte podľa krokov uvedených v receptoch vyššie, potom zmes spolu s miskou vložte do chladničky a vychlaďte na cca 8 °C. Teraz ju vložte do mrazničky. Asi po 60 až 90 minútach hmota na okraji zmrzne na niekoľko centimetrov a potom ju treba intenzívne miešať metličkou, kým sa všetko nerozpustí. Pravidelným našľahaním (cca každých 20-30 minút) nakoniec vznikne nadýchaná, krémová zmrzlina bez kryštálikov. Akonáhle sa hmota podobá na jemnú zmrzlinu, môžete ju preložiť do zásobnej nádoby, alebo samozrejme ihneď zjesť.
Jogurtové semifreddo s lesným ovocím
Ženie sa k vám ľadová studená vlna z Talianska! Nie, nejde o počasie, ale o semifreddo s jogurtom a lesným ovocím! Nič lepšie sa vám nemôže stať: Lahodne ľahké a úžasne osviežujúce!
Ingrediencie:
- 500 gramov jogurtu
- 100 g práškového cukru
- 250 gramov šľahačky
- 300 g lesného ovocia (plus niečo na ozdobu)
- 50 ml limoncello
- 1 citrón
Špeciálne príslušenstvo:
- forma na bochník
Postup prípravy:
- Lesné plody umyte, zmiešajte s 2 lyžicami práškového cukru a limoncellom, nechajte 10 minút odstáť. Vytlačte citrón.
- Šľahačku vyšľahajte dotuha, pridajte zvyšný práškový cukor a citrónovú šťavu. Vmiešajte jogurt. Miešajte zdola nahor.
- Formu na bochník vysteľte potravinovou fóliou. Konce nechajte trochu prečnievať, aby sa semifreddo dalo jednoduchšie vydvihnúť.
- Do formy dajte vrstvu jogurtového krému, prikryte lesným ovocím a zakončite vrstvou jogurtového krému.
- Nechajte asi 5 hodín zamraziť. Pred podávaním ozdobte lesným ovocím.
Kakaová zmrzlina so sušienkovým toppingom (vegetariánska)
Táto keksovo-kakaová zmrzlina nie je vyrobená zo smotany, ale z mrazených banánov.
Ingrediencie pre 2 porcie:
- 4 mrazené banány
- 4 polievkové lyžice medu
- 1 lyžička škorice
- muškátový oriešok podľa chuti
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky soli
- 5 lyžíc kakaa na pečenie
- 3 polievkové lyžice vlažnej vody
- 10 sušienok podľa vlastného výberu
Postup prípravy:
- Pre svetlú časť zmrzliny rozmixujte 2 mrazené banány vo vysokorýchlostnom mixéri.
- Pridajte polovicu medu, škoricu, muškátový oriešok, vanilkový extrakt a soľ. Pokračujte v miešaní, kým nezískate krémovú hmotu.
- Odložte do mrazničky.
- Na čokoládovú zmrzlinu rozmixujte 2 mrazené banány vo vysokorýchlostnom mixéri.
- Pridajte druhú polovicu medu a 4 diely kakaa na pečenie a miešajte do krémova.
- Takisto uložte do mrazničky.
- Na čokoládový topping zmiešajte 1 diel kakaa s vlažnou vodou do hladka.
- Rozdrvte sušienky.
- Do pohára navrstvite oba druhy zmrzliny s čokoládovou polevou a sušienkami. Ozdobte zvyšnou polevou a keksovými omrvinkami.
Tipy a triky profesionálnych šéfkuchárov pre prípravu domácej zmrzliny
- Žĺtkovo-mliečna hmota sa počas prípravy v hrnci kontrolovane zahrieva tesne pod bod varu, aby mala zmrzlina neskôr nadýchanú krémovú konzistenciu. Ako zistíte, že je hotová? Ponorte obyčajnú lyžicu do zmesi a potom prstom nakreslite čiaru na zadnej strane lyžice. Ak čiara zostane rovná a hladká, zmes je hotová, ak sa okraj strapká, potrebuje ešte trochu. Ak máte po ruke teplomer: Ideálna teplota je medzi 75-85 °C. Potom už salmonela nemá šancu. Ak sa však zmes príliš zahreje, žĺtok sa zrazí. Aby sa vám to nestalo, mali by ste zmrzlinovú hmotu zohrievať vo vodnom kúpeli. Týmto spôsobom teplota stúpa oveľa kontrolovanejším spôsobom.
- Pri niektorých druhoch zmrzliny vám pomôže vytvoriť krémovú konzistenciu, alebo pripraviť ingrediencie výkonný mixér. Ak použijete mrazené ovocie, niekedy už nepotrebujete ani zmrzlinovač a už len s mixérom získate krémovú zmrzlinu. Aj pistáciová zmrzlina by bola bez vysokorýchlostného mixéra asi veľmi ošemetná záležitosť.
- Čím viac cukru, tým je zmrzlina krémovejšia (takže ak máte radi sladké, máte jasnú výhodu).
- Vysoko percentný alkohol má nízky bod tuhnutia; malé množstvá stačia na oddialenie zmrazenia a zmrzlina zostane krémovejšia.
- Zmrzlinovač dokončil cyklus, ale zmrzlina je ešte príliš mäkká? Len žiadnu paniku. Zmes vložte na 1-2 hodiny do mrazničky.
- Dbajte na presný pomer surovín: tekuté a tuhé suroviny v pomere 2:1, cca 15-20% z celkovej hmoty by mal tvoriť cukor.
- Alkohol pridajte až na konci procesu zmrazovania.
- Pred preložením do zmrzlinovača priveďte zmrzlinu na teplotu chladničky (cca 8°C).
- Nádobu na zmrzlinu naplňte do 2/3, inak stroj nedokáže vmiešať dostatok vzduchu do zmrzlinovej hmoty.
- Dávajte pozor na teplotu: zmrzlina sa cíti dobre pri -18 °C. Ak je to možné, nastavte mrazničku na túto teplotu. Ak vyrábate zmrzlinu so zmrzlinovačom bez kompresora a potrebujete zmraziť chladiacu časť, mali by ste ju predmraziť na -18°C aspoň na 24 hodín.
Zdroje informácií:
Článok je zaradený do kategórie: Recepty, Zmrzlinovače
Mohlo by vás zaujímať
- Voda zo sušičky sa dá použiť na X spôsobov, zistite ako, odteraz už ani kvapka nazmar
- Black Friday 2024 Slovensko - 29. november: kde prebehne, aké sú zľavy a hlavné zásady nakupovania
- Užívajte si wellness aj u seba doma
- Najlepšia varená kukurica - aký je recept na jej správnu prípravu a ako dlho ju treba variť
- Zavárané brusnice - najlepšie recepty (aj brusnice s hruškami), postup, kde ich použiť
- Melónové šupky - alebo 5 skvelých receptov (aj na zaváranie) a ďalšie tipy na ich použitie, už ich nikdy nevyhodíte
- Ako správne skladovať základné druhy potravín: Tipy a triky pre čerstvosť a kvalitu
- Zaváraná cuketa - 10 overených receptov, na slano i na sladko, s paradajkami či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavárané čučoriedky - najlepší recept s nálevom aj bez, a na čo ich použiť
- Domáce hnojivo na paradajky a papriku, uhorky, kvety, ovocné kríky - lacné a bez chémie (veľký prehľad receptov na každú príležitosť)