Pestovanie zázvoru v domácich podmienkach je veľmi jednoduché. Zázvor je totiž nenáročná rastlina, ktorá toho k životu veľa nepotrebuje, a tak si pomocou niekoľkých krokov môžete doma vypestovať celkom slušnú zásobu tohto prírodného lieku na viaceré zdravotné problémy.
V našom článku vám prinášame praktické a užitočné rady, ako doma pestovať zázvor. Dozviete sa nielen to, ako ho pestovať v kvetináči, ale i v záhrade a pridáme aj niekoľko zaujímavých informácií o účinkoch zázvoru. Príjemnou čerešničkou na torte sú tipy na recepty, ktoré si môžete z doma vypestovaného zázvoru pripraviť.
Pestovanie zázvoru - navigácia v článku
Zázvor a jeho pôvod
Zázvor je korenie, ktoré získavame z podzemkov rastliny menom zázvor lekársky, latinsky Zingiber officinale). Spisovný slovenský názov tohto korenia je ďumbier, pričom zázvor je jeho české označenie, avšak udomácnilo sa u nás viac ako spisovné ďumbier.
Zázvor je korenina, ktorá je veľmi obľúbená predovšetkým v ázijskej a indickej kuchyni, kde sa používa už viac ako tritisíc rokov na dochucovanie jedál. No nielen to. Zázvor sa v týchto krajinách používa aj na prípravu čajov či piva.
Krátky pohľad do histórie
Zázvor sa po prvý raz objavil v južných častiach starovekej Číny, odkiaľ sa rozšíril do Indie, zvyšku Ázie a do západnej Afriky. Do Európy sa prvýkrát dostal zázvor niekedy v prvom storočí, kedy ho vďaka obchodu s Indiou priviezli starovekí Rimania. Po páde Ríma sa v Európe na nejaký čas na zázvor zabudlo. Znovu ho priniesol Marco Polo, pričom v stredoveku patril zázvor k veľmi drahým koreninám a cena polkila bola rovnaká ako cena za celú ovcu. Postupne sa zázvor dostal do celého sveta, pričom dnes je najväčším producentom zázvoru India.
Pestovanie zázvoru – ako na to?
Zázvor je tropická rastlina, no to neznamená, že nie je možné vypestovať ju v našich podmienkach. Pestovanie zázvoru na Slovensku nie je nemožné. Pravdou je, že táto rastlina dáva prednosť teplu a mráz neznesie, avšak viete ju pestovať v kvetináči ako trvalku a potom po celý rok zbierať jej koreň. Veľkou výhodu je, že pestovanie zázvoru doma je veľmi jednoduché, takže to zvládnete aj vtedy, ak nemáte s pestovaním rastlín žiadne skúsenosti. V podstate stačí zázvor len zasadiť, polievať a počkať, kým sa rozmnoží a začne u vás prosperovať.
Sadenie zázvoru
Ak si chcete zasadiť zázvor doma, môžete na to použiť koreň zakúpený v záhradnom centre či v obchodoch so semenami a sadenicami. Skúsiť to však môžete aj s koreňom zázvoru zakúpeným bežne v potravinách. Zázvor zakúpený v obchode však môže obsahovať rôzne látky spomaľujúce klíčenie, a tak sa môže stať, že bude rastlina klíčiť veľmi dlho a bude rásť a prosperovať len veľmi pomaly. Pri kúpe zázvoru v záhradníctve si zase dávajte pozor, aby ste kúpili jedlý zázvor, keďže natrafiť môžete aj na okrasné druhy zázvoru.
Čo sa týka obdobia vhodného na sadenie zázvoru, odporúča sa jar – teda marec alebo apríl. Toto sa však týka sadenia zázvoru v interiéri, keďže zázvor je citlivý na chlad a sadenie vonku pred skončením obdobia jarných mrazov, by nemusel prežiť. Pred samotným sadením je potrebné na noc namočiť koreň zázvoru do vody. Koreň je možné aj rozdeliť na menšie časti, no mali by mať najmenej tri centimetre. Pri výbere sadeníc dávajte prednosť tým, ktoré už majú púčiky. V prípade, že koreň zázvoru rozdelíte na menšie časti, počkajte pár dní, aby sa rezné rany zrástli a až potom pristúpte k sadeniu.
Zázvor zasaďte do dostatočne veľkého kvetináča, mal by mať šírku aj hĺbku aspoň 30 cm. Zázvor sa totiž poriadne rozrastie, a tak je ideálne použiť kvetináč s drenážnymi dierami na dne. Čo sa týka substrátu, vyberte priepustnú a výživnú zeminu, prípadne použite zmes kompostu a piesku. Kompost by mal tvoriť aspoň 70% substrátu a zvyšok doplňte pieskom.
Koreň zázvoru vložte do zeminy ideálne púčikom smerom nahor a zakryte ho asi dvojcentimetrovou vrstvou substrátu. Do jedného kvetináča je možné dať aj viac koreňov zázvoru, avšak je potrebné nechať medzi nimi dostatočné rozostupy. Tie by mali byť aspoň 20 cm. Po zasadení je potrebné korene poliať a uložiť kvetináč na miesto s teplotou viac ako 20 stupňov.
V lete môžete zázvor zasadený v kvetináči presunúť von, avšak na jeseň, keď už teplota klesne pod 10 stupňov, ho presuňte späť dovnútra. Pestovanie zázvoru priamo v záhrade môžete vyskúšať, no platí, že pri poklese teploty pod 10 stupňov je potrebné podzemky vybrať zo zeme.
Z hľadiska stanoviska vyhovuje zázvoru nepriame slnečné svetlo a pôda by mala byť stále vlhká. Pozor však na to, aby nebola príliš premočená. Zázvor by mal začať klíčiť po dvoch týždňoch, najneskôr po mesiaci od výsadby.
💡 Zázvor si môžete zasadiť aj do takýchto kvetináčov:
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
Aká je starostlivosť?
Ako sme už spomenuli, zázvor nie je na starostlivosť vôbec náročný a stačí mu v podstate len polievanie. Substrát je potrebné udržiavať stále vlhký, no nie je premočený. Pri premočení by totiž mohli nastať hnilobné procesy a koreň by uhynul. Ak pestujete zázvor vonku, po ochladení ho polievajte menej výdatne. V prípade, že budete zázvor pestovať dlhšie ako viacročnú rastlinu, pridajte k polievaniu aj hnojenie kompostom alebo organickým hnojivom.
Zber a skladovanie zázvoru
Častou otázkou začínajúcich pestovateľov zázvoru je, kedy môžu zázvor zberať. Rastlinka vám to v podstate povie sama – korene zázvoru môžete zbierať hneď vtedy, ako začnú jeho listy žltnúť a schnúť. V tomto období už zmiernime zálievku a rastlinu nehnojíme. Uschnuté listy odstránime a podzemky môžeme vybrať zo zeme, pričom časť z nich použijeme na konzumáciu a spracovanie a časť si necháme na ďalšiu výsadbu na budúcu sezónu. Podzemky by mali v chladničke vydržať niekoľko týždňov.
Podzemky nemusíte zo zeme vybrať všetky naraz, ale po uschnutí listov ich môžete vyberať postupne, aby ste si zabezpečili čo najväčšiu čerstvosť zázvoru. Pri pestovaní zázvoru sa však vyzbrojte trpezlivosťou, pretože podzemky dozrievajú až po približne ôsmich mesiacoch od výsadby.
Tipy pri pestovaní zázvoru
Domáce pestovanie zázvoru je nenáročné a veľmi vďačné. Po zasadení potrebuje zázvor v podstate len vodu a vašu trpezlivosť, aby dozrel na chutné a obľúbené korenie.
Ak chcete, aby sa zázvoru u vás darilo a aby vás potešil čo najlepšou úrodou, máme pre vás ešte niekoľko tipov na to, ako úspešne pestovať zázvor doma:
- na výsadbu si vyberajte podzemky s hladkým povrchom, ideálne aj so zelenými púčikmi
- ak chcete zasadiť zázvor zakúpený v potravinách, siahajte po organickom zázvore v bio kvalite
- najväčšiu šancu na vyklíčenie majú podzemky s troma púčikmi
- najvhodnejšie miesto na umiestnenie zasadeného zázvoru je také, na ktoré svieti slnko aspoň 5 hodín denne
- zázvor síce kvitne, no je možné, že sa počas prvého roku pestovania kvety ešte neobjavia
- zázvor môžete zbierať aj 4 mesiace po zasadení, avšak nebude mať takú výraznú chuť – takýto mladý zázvor je vhodný skôr na nakladanie
- po klesnutí vonkajšej teploty pod 10 stupňov premiestnite zázvor zvonka dovnútra
Pozrite si video, v ktorom uvidíte, ako sadiť zázvor do kvetináča:
Tipy na recepty zo zázvoru
Zázvor môžete pridávať v čerstvom alebo v sušenom stave do rôznych orientálnych receptov, výborný bude napríklad v krémovej polievke z tekvice hokaido. Vhodný je aj do mäsových receptov či na dochutenie jedál z červenej šošovice. Samozrejme, veľmi obľúbená je kombinácia zázvoru s medom a s citrónom, ktorá je dobrá vo forme čaju pri prechladnutí. Niektorí ľudia k tejto kombinácii pridávajú aj cesnak. Chuťovou zaujímavé je tiež korenisté prepojenie v podobe kombinácie medu, škorice, kurkumy a zázvoru. Ak neviete, ako svoj dopestovaný zázvor spracovať, máme tu pre vás tipy na recepty.
⭐ Sušený zázvor
Zo zázvoru, ktorý si doma vypestujete, si môžete urobiť aj domáci sušený zázvor. Koreň zázvoru dajte na približne 5 minút do misky s vlažnou vodou a potom ho kefkou poriadne vyumývajte. Ostrým nožom ho nakrájajte na tenké krúžky. Tie potom môžete rozložiť do sušičky na ovocie, prípadne na tanier vystlaný papierom na pečenie a položiť na priame slnko. Keď sú plátky zázvoru vysušené, vložte ich do mixéra alebo mlynčeka a rozomeľte na jemný prášok.
➡️ 5 najlepších sušičiek ovocia 2024 podľa recenzií a testov:
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
➡️ Tu nájdete → celý test sušičiek ovocia
⭐ Nakladaný zázvor
Veľmi obľúbenou pochúťkou v ázijskej kuchyni je nakladaný zázvor. Máme pre vás recept, ako si ho môžete doma pripraviť.
Budete potrebovať: 450 g čerstvého zázvoru (môže byť aj mladý), 1 PL soli, 375 ml ryžového octu, 200 g kryštálového cukru
Ako na to: Zázvor umyte a ošúpte. Potom ho nakrájajte alebo pomocou škrabky na zemiaky nastrúhajte na tenké plátky. Poslúžiť vám pri tom môže aj kuchynský robot. Potom plátky posoľte a nechajte hodinu postáť v miske.
Zázvor potom osušte kuchynskými utierkami a dajte vysterlizovaného pohára na zaváranie. V hrnčeku priveďte k varu ryžový ocot s cukrom a hneď touto zmesou zalejte zázvor. Nechajte vychladnúť a skladujte uzavreté v chladničke.
💡 Ak sa chystáte zázvor nakladať, zídu sa vám poháre na zaváranie s viečkom:
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
⭐ Kandizovaný zázvor
Veľmi obľúbenou pochúťkou je tiež kandizovaný zázvor, ktorého príprava nie je vôbec zložitá. Zázvor stačí ošúpať a nakrájať na tenké plátky s hrúbkou dva až tri milimetre. Plátky potom vložíme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby boli ponorené. Privedieme k varu a za občasného miešania varíme približne 10 minút.
Vyvarenú vodu zo zázvoru zlejeme a odložíme si ju. Plátky potom zalejeme čistou vodou a znovu povaríme 10 minút. Tento postup opakujeme štyrikrát, aby sme odstránili zo zázvoru časť jeho štipľavej chuti.
Po štvrtom varení vodu zlejeme a zázvor zalejeme čistou vodou, do ktorej pridáme kryštálový alebo trstinový cukor. Vody dajte len toľko, aby bol zázvor ponorený. Množstvo cukru zvoľte podľa vašej chuti. Priveďte opäť k varu a varte za občasného miešania dovtedy, kým z vody vznikne hustý sirup, v ktorom sa zázvor obalí a tekutina sa vyparí. Trvať by to malo asi polhodinu.
Takto pripravený zázvor dáme na tanier tak, aby sa jednotlivé kúsky nedotýkali. Necháme ho uschnúť. Sirup by mal byť suchý po niekoľkých hodinách. Potom ešte môžete zázvor obaliť v cukre. Ak by ste chceli zázvor v mede, stačí ak kandizované kúsky dáte do pohárika a zalejete ich medom.
⭐ Zázvorový čaj
Príprava zázvorového čaju nie je vôbec zložitá, no mnoho ľudí nevie, ako na to a často si len nastrúhaný zázvor zalejú vriacou vodou. Vhodnejšie však je zázvor vo vode vyvariť. Na liter vody by vám mal postačí zhruba 2 cm dlhý podzemok zo zázvoru.
Vodu si dajte zovrieť do hrnca a potom do nej dajte očistený a nastrúhaný zázvor. Nechajte ho povariť 30 sekúnd, dlhšie radšej nie, aby ste uchovali dôležité látky obsiahnuté v zázvore. Potom nechajte čaj odstáť približne 10 minút, preceďte a môžete piť. Zázvorový čaj môžete piť samotný alebo ochutený medom a citrónom.
⭐ Zázvorový sirup
Obľúbenou pochúťkou zo zázvoru je zázvorový sirup, ktorý si môžete pridať do nápojov či do čaju. Pozrime sa, ako si ho pripravíte doma.
Potrebujeme: 400 g čerstvého zázvoru, 800 g kryštálového cukru, 1 liter vody, 1 chemicky neošetrený citrón
Ako na to: Citrón aj s kôrou nakrájajte na plátky. Zázvor očistite a nastrúhajte. Do hrnca s vodou pridajte cukor a nakrájaný citrón, priveďte k varu a varte, kým nevznikne hustý sirup. Potom pridajte do sirupu nastrúhaný zázvor a varte ďalších 15 minút. Sirup ešte horúci nalejte do vysterilizovaných fliaš, zatvorte a zabaľte do deky, kde ich necháte pomaly vychladnúť.
Aké sú účinky zázvoru
Zázvor patrí k najzdravším koreninám na svete. Je plný výživných látok a bioaktívnych zložiek, ktoré majú silné zdravotné benefity na náš organizmus. Zázvor je vhodný na podporu chudnutia, pretože látky, ktoré obsahuje, pomáhajú napríklad dlhšie vytvárať pocit plnosti, a tak nemáme tak rýchlo hlad. Pomôcť vám tiež môže v prípade, že máte vysoký tlak alebo vás trápi nepríjemná a bolestivá dna. Pozrime sa podrobnejšie na to, aké má zázvor účinky a na čo všetko je dobrý.
➡️ Nevoľnosť
Zázvor pôsobí ako účinný liek pri viacerých formách nevoľnosti a uľaví aj v tehotenstve pri ranných nevoľnostiach. Zaujímavosťou je, že má dlhú históriu ako liek proti “morskej chorobe”, teda nevoľnosti spôsobenej kolísaním sa počas plavby na vode, prípadne aj pri cestovaní inými dopravnými prostriedkami. Tiež pomáha pri nevoľnosti po rôznych operáciách či pri zvracaní pacientov liečiacich sa chemoterapiou.
Čo sa týka jeho pôsobenia v tehotenstve pri nevoľnostiach, sledovaniu týchto účinkov zázvoru sa venovalo viacero štúdií. Tie preukázali, že už 1,5 gramu zázvoru dokáže výrazne zmierniť príznaky tehotenskej nevoľnosti. Zázvor počas tehotenstva nie je nebezpečný, no treba ho užívať s mierou a nie vo vysokých dávkach. To platí aj pri pití čaju zo zázvoru počas dojčenia.
➡️ Protizápalové účinky pri artritíde
Osteoartritída je degeneračné ochorenie kĺbov, ktoré spôsobuje ich bolesť a stuhnutosť. No a práve týchto nepríjemností vás môže zbaviť zázvor. Štúdia, ktorej sa zúčastnilo 247 ľudí s osteoartritídou kolena, priniesla zaujímavé výsledky. Títo pacienti totiž po užívaní extraktu zo zázvoru pociťovali zmiernenie bolestí a užívali menej liekov proti bolesti.
➡️ Znižovanie cholesterolu
Zázvor má priaznivý vplyv aj na naše srdce a cievy, pretože dokáže výrazne znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Vysoký cholesterol je totiž priamo prepojený so zvýšeným rizikom vzniku srdcovo-cievnych ochorení.
➡️ Zlepšovanie funkcií mozgu
Ukázalo sa, že zázvor môže zlepšovať funkciu nášho mozgu. Štúdia, ktorej sa zúčastnili ženy v strednom veku, ukázala, že extrakt zo zázvoru zlepšil reakčný čas mozgu a našu pamäť.
➡️ Pomoc pri infekciách
Čerstvý zázvor obsahuje bioaktívnu zložku gingerol, ktorá pomáha znižovať riziko vzniku infekcií. Zázvor je vďaka tomu schopný spomaliť rast viacerých druhov baktérií. Veľmi efektívny je v boji proti baktériám, ktoré žijú v ústnej dutine a spôsobujú napríklad zápalové ochorenia ďasien. Čerstvý zázvor tiež výrazne pôsobí proti viacerým vírusom spôsobujúcim infekcie dýchacích ciest.
Zdroje informácií:
- www.vegetablefacts.net – história zázvoru (anglicky)
- www.goodhousekeeping.com – ako pestovať zázvor (anglicky)
- www.wikihow.com – pestovanie zázvoru krok za krokom (anglicky)
- www.chovatelahospodar.sk – starostlivosť o zázvor
- www.primanapady.cz – rady pri pestovaní zázvoru
- www.toprecepty.cz – recept na kandizovaný zázvor
- www.freshbitesdaily.com – recept na sušený zázvor (anglicky)
- www.apetitonline.cz – recept na nakladaný zázvor
- www.recepty.aktuality.sk – recept na zázvorový sirup
- www.healthline.com – zdravotné účinky zázvoru (anglicky)
Článok je zaradený do kategórie: Praktické rady a triky, Starostlivosť o záhradu
Mohlo by vás zaujímať
- Black Friday 2024 Slovensko - 29. november: kde prebehne, aké sú zľavy a hlavné zásady nakupovania
- Užívajte si wellness aj u seba doma
- Najlepšia varená kukurica - aký je recept na jej správnu prípravu a ako dlho ju treba variť
- Zavárané brusnice - najlepšie recepty (aj brusnice s hruškami), postup, kde ich použiť
- Melónové šupky - alebo 5 skvelých receptov (aj na zaváranie) a ďalšie tipy na ich použitie, už ich nikdy nevyhodíte
- Ako správne skladovať základné druhy potravín: Tipy a triky pre čerstvosť a kvalitu
- Zaváraná cuketa - 10 overených receptov, na slano i na sladko, s paradajkami či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavárané čučoriedky - najlepší recept s nálevom aj bez, a na čo ich použiť
- Domáce hnojivo na paradajky a papriku, uhorky, kvety, ovocné kríky - lacné a bez chémie (veľký prehľad receptov na každú príležitosť)
- Pranie tenisiek - jednoduchý návod ako ich vždy udržať v čistote a ako nové (v práčke aj ručne)