Slivkový lekvár, slivkový kompót alebo len čerstvé ovocie? V akej podobe máte najradšej slivky vy? Ak si radi pochutíte na kompóte, určite oceníte nasledovné rady ohľadom zavárania sliviek. Toto sezónne ovocie nielen, že dobre chutí, ale má aj pozitívne účinky na vaše zdravie. Hlavne vám môžu pomôcť pri nepríjemnej zápche alebo napríklad aj v boji proti cukrovke.
Slivky sa dajú zavárať niekoľkými spôsobmi. My vám ich popíšeme a je len na vás, pre ktorý z nich sa rozhodnete alebo lepšie povedané, ktorý vám bude najviac vyhovovať ako postupom, tak aj dostupnými inštrumentmi. Samotné zaváranie však nie je vôbec zložité. Načerpajte teda inšpiráciu, nové vedomosti a šup sa do toho.
💡 Tipy na zaváracie poháre za výborné ceny ⤵️
Aké prínosy majú slivky pre človeka
Plody slivky sú najčastejšie modré až modrofialové, farebnosť jednotlivých odrôd je však rozmanitejšia. Sú zložené zo šupky, zelenkastej dužiny a kôstky. Využívajú sa na konzervovanie, výrobu džemov alebo sa dozreté až prezreté plody nechávajú kvasiť a používajú sa na výrobu destilátov (slivovica). Veľmi obľúbené sú tiež vo forme sušených plodov či čerstvého ovocia do koláčov.
Sliviek poznáme viacero druhov. Sú to tzv. pravé slivky (špicaté modré), slivky (guľovité modré), mirabelky (zlatožltej farby a veľké len ako čerešne) a ringloty (okrúhle zeleno-žlté alebo červeno-modré až hnedé). Všetky majú výbornú chuť a dodávajú telu drahocenné zložky.
Obsah vitamínov a minerálov v slivkách
V 100 gramoch sliviek sa nachádza:
- 45 kalórií
- 0,3 g tukov
- 11 g sacharidov (z toho 10 g cukry)
- 1,4 g vlákniny
- 0,7 g bielkovín
Ďalej obsahujú organické kyseliny, triesloviny, dusikaté látky, vitamín A, všetky vitamíny skupiny B okrem B7 a B12, vitamín C, z minerálnych látok obsahujú draslík, meď, zinok, horčík, vápnik, sodík, fosfor a železo.
S čím vedia pomôcť slivky
Slivky sú prínosné v boji proti cukrovke, pomáhajú tiež pri stavoch úzkosti, zvyšujú odolnosť proti stresu, pomáhajú udržiavať zdravé trávenie, bránia vzniku osteoporózy, udržujú zdravé srdce, pomáhajú redukovať hmotnosť, udržujú mladistvú pokožku, a mnoho ďalších. Pomôžu vám aj pri zápche či chrípkovej infekcii.
Účinky sliviek na zdravie
⭐ Úľava pre trávenie
Vďaka obsahu vlákniny a zložiek sorbitol a izatín pomáhajú slivky vášmu organizmu s trávením. V porovnaní s inými liekmi sú sušené slivky ideálne a najúčinnejšie pri liečbe zápchy. Sorbitol a izatín majú totiž laxatívny účinok a tým pádom podporujú vylučovanie tekutín z čriev a podporujú účinné prepláchnutie odpadu hrubým črevom.
⭐ Odolnosť proti stresu
Slivky sú vynikajúcim stimulátorom metabolizmu sacharidov, čo znamená, že majú priaznivý vplyv na nervovú sústavu, mentálnu sviežosť, výkonnosť a odolnosť proti stresu. Pomáhajú tiež odstraňovať poruchy koncentrácie, takže nebudete mať problém sa na niečo dlhodobejšie sústrediť.
⭐ Majte zdravé srdce
Ak budete pravidelne konzumovať sušené slivky, pomôžu vám pri podpore tekutosti krvi v artériách. Tento ochranný účinok pomáha pri prevencii rôznych srdcových porúch, akými je ateroskleróza, srdcový infarkt alebo mŕtvica.
⭐ Sú účinné v boji proti cukrovke
Vedeli ste, že slivky majú antihyperglykemické účinky a pomáhajú v boji proti cukrovke? Konzumácia sliviek totiž pomáha znižovať hladiny cukru v krvi a triglyceridov v tele. Flavonoidy prítomné v slivkách majú ochranný účinok proti inzulínovej rezistencii a pomáhajú zvýšiť citlivosť na inzulín v tele.
⭐ Problémy s úzkosťou
Slivky vám dokážu poskytnúť stopové prvky meď a zinok. Čo sa medi týka, priveľa tohto prvku spôsobuje neurotické stavy úzkosti, podráždenosť a depresie. Tu slivky pomáhajú obnoviť rovnováhu týždňovou kúrou, pri ktorej stačí skonzumovať 200 g sliviek každý deň a úzkosť a depresia pominú.
⭐ Slivky bránia vzniku osteoporózy
Vďaka pravidelnej konzumácii sušených sliviek viete dosiahnuť udržiavanie zdravých kostí. Flavonoidy, ktoré sú v nich prítomné, pomáhajú zastaviť zhoršenie kostných tkanív a predchádzať chorobám, ako je osteoporóza u žien po menopauze. Polyfenoly spolu s draslíkom v sušených slivkách podporujú tvorbu kostí, zlepšujú ich hustotu a zabraňujú úbytku kostnej hmoty spôsobenému nedostatkom vaječníkových hormónov. Pravidelná konzumácia sušených sliviek pomáha pri obnove kostnej hustoty, ktorá sa už vytratila v dôsledku starnutia.
⭐ Podporujú chudnutie
Slivky sú výborným podporným prostriedkom pri diétach, najmä prečisťujúcich. S pomocou sliviek veľmi jednoducho dokážete schudnúť pár kilogramov navyše. Majú tiež odvodňujúce účinky (obézni ľudia majú často v organizme liter aj viac vody navyše). Slivky v črevách viažu prebytočné tuky, takže sa už nemôžu vstrebávať a ukladať v podobe tukového tkaniva na bruchu, bokoch, zadku či na stehnách.
⭐ Posilňujú imunitu
Slivky obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, preto sú prospešné pri posilňovaní imunitnej ochrany tela. Tento vitamín podporuje odolnosť organizmu voči infekciám a zápalom. Imunostimulačné zložky v slivkách podporujú produkciu oxidu dusnatého v tele, bránia vzniku metastáz nádorových buniek a sú cenné pri prevencii rôznych ochorení.
⭐ Slivky chránia zdravie očí
Slivky obsahujú taktiež betakarotén a vitamín A, ktoré majú pozitívny účinok na udržiavanie zdravého zraku a prevenciu vekom podmienenej makulárnej degenerácie. Obsahujú karotenoidy, luteín a zeaxantín, ktoré sa nachádzajú v makulárnych tkanivách sietnice a poskytujú ochranu pred poškodením spôsobeným UV žiarením.
⭐ Udržujú mladistvú pokožku
Slivky sú bohaté na vitamín C a obsahujú tiež ďalšie antioxidanty, ktoré pomáhajú udržiavať zdravú, žiarivú a mladistvú pokožku. Konzumácia sliviek pomáha znižovať tmavé škvrny a vrásky v dôsledku prítomnosti proti starnúcich živín. Výťažky zo sliviek sa používajú aj v rôznych výrobkoch na starostlivosť o pleť.
Recept na slivkový kompót
Krok 1: Pripravte si slivky. Môžete si vybrať, či ich chcete zavárať aj s kôstkami alebo ich najprv odstránite. Na bezpečné vyrezanie kôstky slivku nakrájajte na polovice a potom na štvrtiny. Potom by sa kôstka mala dať ľahko vytiahnuť. Na zaváranie používajte zrelé slivky, nie však veľmi mäkké a prezreté.
Krok 2: Pripravte si poháre. Niektoré z týchto krokov sú rovnaké bez ohľadu na použitie obsahu. Správna príprava pohárov je nevyhnutná pre výsledok vášho zavárania. Na uľahčenie práce môžete použiť umývačku riadu. Poháre aj viečka vložte do umývačky cez dezinfekčný cyklus alebo nastavte najteplejší program, ktorý máte. Počas práce majte viečka v horúcej umývačke riadu. To ich udržuje v čistote a pomôže zastaviť akékoľvek zlé baktérie, ktoré sa pokúšajú vyrobiť si domov vo vašich pohároch. Zároveň vyčistite zavárací hrniec a postavte ho podľa pokynov výrobcu. Zvyčajne má kovový rošt na dne, aby sa umožnilo rovnomernému zahriatiu. Znova sa uistite, že je všetko sterilné a čisté.
Krok 3: Vyrobte si sirup na zalievanie sliviek. V novom hrnci zmiešajte 1 ¾ hrnčeka kryštálového cukru a 4 hrnčeky vody. Varte na malom ohni, kým sa cukor nerozpustí.
Krok 4: Pripravte si poháre. Rozdeľte do nich všetky slivky a naplňte poháre teplým sirupom. Nechajte 2 cm vzduchu v hornej časti nádoby a nechajte tekutinu usadiť sa do sliviek. Naplňte ich ešte podľa potreby maximálne 1 cm pod okraj pohára. (Môžete pridať 1 lyžičku citrónovej šťavy do každého pohára. Pomôže to tiež udržať farbu ovocia.)
Krok 5: Nasaďte viečka. Ak vám to pôjde ťažko, použite starú dobrú zaváraciu hlavicu. Ak sa vám budú viečka naďalej točiť, dajte si pod hlavicu čistú utierku a znova zatlačte. Už by sa vám to tentoraz malo podariť. Kľúčom je vždy čistota, takže sa nedotýkajte žiadnej časti kovu. Viečka pevne pritiahnite a uistite sa, že žiadny z pohárov netečie.
Krok 6: Dajte poháre do veľkého zaváracieho hrnca a zakryte ich vodou asi do troch štvrtín. Poháre povarte približne 30 minút.
Krok 7: Vyberte nádoby. Použite napríklad gumovú rukoväť a opatrne vyberte nádoby z hrnca. Dajte ich vychladnúť cez noc na bezpečné miesto. Nasledujúci deň by ste mali skontrolovať, či sú všetky poháre úplne zapečatené. Zatlačte v strede veka a ak sa sklopí, nie je utesnený. Malo by byť úplne zatlačené a nepohyblivé. Poháre, ktoré sú správne utesnené, uskladnite na neskoršie použitie.
Krok 8: Počkajte a vychutnávajte si skvelý domáci slivkový kompót. Poháre skladujte na chladnom tmavom mieste, ako napríklad v zadnej strane skrinky alebo v pivnici.
Spôsoby zavárania sliviek
➡️ Zaváranie sliviek v rúre
Zaváranie sliviek v rúre má veľkú výhodu – do rúry sa vmestí oveľa viac pohárov než do zaváracieho hrnca.
Budete potrebovať:
- slivky
- nálev
- poháre na zaváranie
- hlboký plech na pečenie
- noviny nebo letáky
Postup:
Nachystajte si a vyčistite dostatočný počet zaváracích pohárov s viečkami. Prichystajte si aj nálev, ktorý je potrebné nechať vychladnúť. Potom predhrejte rúru na 150 stupňov Celzia. Slivky dôkladne umyte, zbavte rôznych nečistôt ako sú stopky alebo lístky. Podľa ľubovôle ich môžete vykôstkovať. Vložte ich do pohárov a po okraj je zalejte nálevom. Pripravte si hlboký plech, ktorý vysteľte silnou vrstvou novín alebo letákov – môžete použiť aj staré utierky alebo uteráky. Poháre umiestnite na plech asi 5 centimetrov od seba – nezatvárajte ich ešte viečkami. Vložte do rúry a pečte asi 50 – 60 minút. Akonáhle sú slivky upečené, vyberte ich z rúry a hneď ich poriadne zaviečkujte – najvhodnejšie sú viečka s gumovým závitom. Cez noc ich nechajte vychladnúť a potom ich umiestnite do komory.
➡️ Zaváranie v mikrovlnke
Pripravte si:
- slivky
- nálev
- poháre a viečka
- plastovú misku
Postup:
Nachystajte si čisté poháre na zaváranie. Pripravte si nálev z cukru a vody. Dôkladne očistite slivky a zbavte kôstok a stopiek. Každú slivku rozdeľte na polovicu a naplňte nimi poháre. Naplnené poháre zalejte až po okraj pripraveným nálevom a zaviečkujte. Vložte pohár do plastovej misky a dajte do mikrovlnnej rúry. Výkon nastavte na 700 W. Časovač rúry nastavte na 6 minút. Pokiaľ je v mikrovlnnej rúre viac pohárov, umiestnite ich 1 centimeter od seba. Čas násobte počtom pohárov – dva poháre zapnite na 12 minút, atď. Akonáhle je hotovo, poháre postavte hore dnom na pripravenú utierku. Nechajte poháre vychladnúť a uložte do chladného a tmavého miesta.
➡️ Zaváranie sliviek v umývačke riadu
Umývačku riadu využite najskôr ku sterilizácii pohárov a viečok. Nezabudnite vyprázdniť zásobníky na tablety a leštidlo, ako pri sterilizácii, tak aj pri zaváraní. Ak vaša umývačka riadu neposkytuje možnosť vyprázdniť tieto zásobníky, musíte počkať, kým sa minú. Potom zapnite program s najvyššou teplotou bez použitia umývacích prostriedkov, počas ktorého sterilizujete poháre a viečka. Keď program skončí, môžete poháre začať plniť.
Je veľmi dôležité naukladať poháre do umývačky správne. Vždy ich stavajte viečkom hore a vzpriamene. Ak sú rôzne veľké, odporúča sa ukladať menšie poháre do horného koša a väčšie do dolného. Dodržujte tiež dostatočné medzery medzi jednotlivými pohármi aspoň 5 cm, aby ste predišli možnému popraskaniu. Na zaváranie nastavte program s teplotou medzi 70–80 °C, ktorý trvá 1,5-2 hodiny. Táto teplota je ideálna, ak by ste nastavili nižšiu, môže dôjsť ku skazeniu zaváranín. Po skončení programu poháre vyberte, naukladajte na suchú utierku viečkom dolu a počkajte, kým vychladnú.
➡️ Zaváranie bez cukru
Ingrediencie:
- mäkké slivky
- poháre a viečka
Postup:
Nachystajte si dopredu sterilizované poháre na zaváranie a k nim vhodné viečka. Slivky dôkladne umyte, rozpoľte a zbavte sa kôstok. Vložte ich do pohárov a po okraj ich zalejte vodou. Dôkladne ich zaviečkujte a vložte do zaváracieho hrnca. Varte na 80 stupňov asi 20 minút. Potom ich vyberte z hrnca a postavte ich viečkom smerom dole na utierku. Nechajte cez noc vychladnúť a uložte do tmavej komory.
➡️ Zavárame slivky bez nálevu
- Najprv si slivky, tak ako každé ovocie, dôkladne umyte, zbavte nečistôt a stopiek.
- Slivky dajte na polovice alebo štvrtiny a vyberte kôstku.
- Pokiaľ chcete zavárať slivky vcelku, prepichajte ich len vidličkou na každej strane.
- Vložte ich do pohárov – nemusíte sa báť ich stlačiť, počas varu sa rovnako zmenšia.
- Poháre poriadne zatvorte a utiahnite.
- Dajte ich do zaváracieho hrnca a prilejte do hrnca vodu – poháre by mali byť celé ponorené vo vode.
- Pozorne sledujte teplomer, akonáhle sa teplota vyšplhá na 100 stupňov, vypnite sporák.
- Poháre z hrnca vyberiete až potom, čo voda vychladne.
- Nakoniec ich uložte do komory, ktorá by mala byť tmavá a chladná.
➡️ Zavárané slivky na koláč
Ingrediencie:
- 5,5 kilogramov sliviek
- 4 ½ hrnčeka cukru
- vanilku
- škoricu
- citrónovú kôru
Postup:
Slivky zbavte od nežiaducich nečistôt a prekrojte ich na polovice. Vložte ich do veľkého hrnca a zasypte ich cukrom. Začnite ich pomaly zahrievať, aby pustili šťavu. Potom plameň zvýšte tak, aby sa slivky hodinu varili. Ďalšiu hodinu stiahnite plameň na minimum kvôli konzistencii a pridajte k nim vanilkový struk, škoricu a citrónovú kôru. Lekvár by nemal byť ani moc riedky ani veľmi hustý. Po uvarení odstráňte vanilkový struk, škoricu a citrónovú kôru. Horúci lekvár vlejte do čistých pohárov, zaviečkujte a otočte poháre hore dnom – nechajte ich cez noc vychladnúť. Uložte na chladné a tmavé miesto.
💡 Niekoľko viečok na zaváranie za dobré ceny ⤵️
Slivkový džem
V žiadnej domácnosti by nemal chýbať pravý domáci slivkový džem. Môžete si ho natrieť na chlieb, vianočku, použiť do koláčov, na palacinky alebo iné obľúbené pochúťky. Ak máte veľa sliviek a neviete, čo s nimi, určite si doprajte skvelý džem aj vy. Tu je postup, ako na to:
Ingrediencie:
- 9 kilogramov zrelých sliviek
- 900 gramov kryštálového cukru
Postup:
Nachystajte si zrelé slivky, dobre ich umyte, odstopkujte a odkôstkujte. Všetky pomeľte na masu a dajte do hrnca variť. Asi po 20 minútach začne masa chytať peknú farbu a konzistenciu. Keď masa dosiahne bod varu, bude sa z nej pariť a odvtedy treba často miešať, od spodu, po obvode hrnca aj cez stred. Počas tohto procesu si pripravte a umyte poháre a viečka. Po dvoch hodinách sa odparí voda a hladina v hrnci sa zníži o 5 centimetrov. Masa bude bublať, perfektne rozvoniavať a pekne hustnúť.
Vykonajte skúšku hustoty – na plytký tanierik dajte asi tri lyžice džemu a keď vychladne, prstom prejdite cez stred. Ak vznikne za prstom cestička, ktorá sa nezaleje, môžete pridať cukor. Cukor sa miešaním postupne dostane na dno a stále je potrebné džem miešať. Povarte ešte asi pol hodinku. Hotový džem nalejte pomocou naberačky a lieviku do čistých a suchých pohárov, poriadne zaviečkujte a otočte hore dnom. Po hodine otočte naspať, nechajte úplne vychladnúť a uskladnite.
Ďalšie spôsoby ako uchovať slivky na neskôr
Sušenie sliviek
Sušenie ovocia je jednou z najstarších metód na svete na uchovanie vitamínov. Je to veľmi jednoduché, nevyžaduje ingrediencie a sušené slivky vám vydržia minimálne jeden rok.
Ako na to:
- Slivky očistite, vykôstkujte a nakrájajte na polovice.
- Umiestnite vonkajšou stranou na sito sušičky.
- Podľa typu sušičky postupujte podľa jej návodu.
- Slivky sú usušené, keď po ich roztrhnutí nepúšťajú šťavu.
- Nakoniec ich pokropte zľahka vodou, aby získali lesk.
- Uložte do dobre uzatvárateľných pohárov alebo dóz.
- Skladujte vo tmavej a suchej miestnosti alebo v mrazničke.
Slivkový ocot
Tento domáci ocot vyrobený zo sliviek je vynikajúci na varenie či ako zálievka na šalát. Možno o ňom počujete prvý krát, možno so verne poznáte. Vyskúšajte si ho vyrobiť aj vy.
Postup:
- Do veľkej, približne dvoj litrovej sklenenej nádoby vložte 2 hrnčeky umytých, odkôstkovaných a nasekaných sliviek.
- Zmiešajte 4 hrnčeky teplej vody a 1 lyžičku kryštálového cukru a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
- Nalejte cukrovú vodu ku slivkám do pohára.
- Zakryte otvor nádoby dvoma vrstvami tenkého plátna, ktoré zaviažte okolo hrdla pohára povrazom alebo gumičkou.
- Nádobu umiestnite na miesto, kde nie je príliš teplo alebo naopak chladno.
- Nechajte slivky v pohári 6-8 týždňov.
- Nakoniec nalejte ocot do čistej sklenenej nádoby, prikryte plastovým vekom a uložte na chladnom, tmavom mieste.
Nakladané slivky
Tento spôsob uchovania je vhodný pre skladovanie v chladničke.
Ako na to:
- Vo veľkom hrnci vytvorte nálev z 2 hrnčekov octu, 4 hrnčekov kryštálového cukru, 2 lyžičiek klinčekov a 1 plátku škorice.
- Nálev priveďte do varu a potom znížte teplotu a varte 10 minút – následne nechajte vychladnúť.
- Slivky očistite, umyte a naukladajte do pohárov.
- Prelejte ich nálevom, uzavrite a nechajte ich aspoň 10 dní dozrieť.
- Skladujte ich v chladničke.
- Ako zavárať / sterilizovať marhule v hrnci aj v rúre – kompót, sirup, džem
- Zavárame čerešne a višne – najlepšie recepty na kompóty
- Zaváranie uhoriek v hrnci, rúre aj umývačke – ako na to
- Zavárame domáce lečo v hrnci aj v rúre – ako na to + výborný recept
Rady pri zaváraní sliviek
- všetko treba mať dokonale čisté – je to jedna z najdôležitejších vecí, na ktoré treba dbať pri zaváraní. Všetky potrebné pomôcky treba umyť, obzvlášť poháre a viečka. Ak máte umývačku riadu, prácu si tým pádom o niečo zľahčíte. Po vytiahnutí pohárov a viečok ich ešte opláchnite v studenej vode a dobre vysušte. Ak používate nejaký saponát, dôkladne ho vymyte, aby ste nemali zaváraniny s príchuťou čistiaceho prostriedku. Uistite sa, že pripravené poháre a viečka nie sú poškodené na okraji ani inde na povrchu.
- používajte len čisté a zdravé ovocie – čisté treba mať samozrejme aj ovocie. Všetky plody pretrieďte, čo je hnilé alebo inak poškodené vyhoďte, aby vám to zbytočne neskazilo celý kompót. Odstráňte tiež prebytočné lístky, stopky a kôstky.
- rozumne naukladajte ovocie do pohárov – ak idete slivky zavárať, netlačte ich nasilu do pohára. Ukladajte ich tak, aby ste ich mohli zaliať nálevom a uzavrieť viečkom. V prípade potreby skúste pohárom trochu potriasť a ovocie si tam nájde svoj priestor.
- používajte etikety – zrejme už na pohľad budete vedieť, o aké ovocie v pohári sa jedná. Avšak, dôležitý je dátum zavárania. Ten si napíšte na etiketu, ktorú bez problémov zoženiete v papiernictve alebo použite samolepiaci papier.
- občasná kontrola – ak máte všetko hotové a uskladnené, nezabudnite z času na čas skontrolovať poháre. Hlavne to, či nie sú viečka vypuklé alebo či sa nechytá na kompóte pleseň. Takto poškodené kompóty okamžite vyhoďte. Zavárané ovocie by ste nemali skladovať dlhšie ako tri roky.
💡 Víťazi porovnávacieho testu zaváracích hrncov ⤵️
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
Chutný recept na záver
Čo by to bolo za detstvo, keby ste neochutnali pravé domáce slivkové gule? Doprajte ich nielen sebe, ale aj svojim malým ratolestiam, príbuzným či priateľom. Určite takúto dobrotu nikto neodmietne.
Prísady:
- 800 g v šupke uvarených zemiakov
- 300 g polohrubej múky
- 1 vajíčko
- štipka soli
- roztopené maslo
- posýpky podľa chuti (orechová, maková, kakaová, strúhanková, tvarohová)
Postup:
Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť, ošúpte ich a nastrúhajte na jemno. Pridajte do nich polohrubú múku, jedno celé vajíčko a štipku soli. Pomaly spracujte zemiakové cesto. Môže sa vám aj trochu lepiť, na pracovnej doske s múkou vám to však už pôjde ako po masle. Cesto si následne rozdeľte na tri časti, valčeky, a každý z nich pokrájajte na rovnaké časti. Vytvarujte z nich placky, do ktorých vložíte buď celú slivku alebo polovicu (záleží na veľkosti slivky). Nerobte ich však až príliš veľké, pretože sa dobre neuvaria. Na slivku nasypte malú lyžičku škoricového cukru a vytvorte guľky. Takto pripravené guľky nahádžte do vriacej vody a varte desať minút. Následne ich vyberte z vody na tanier, polejte roztopeným maslom a posypte svojou obľúbenou posýpkou. Dobrú chuť!
Zdroje informácií:
- www.forkly.com – postup pri zaváraní sliviek
- www.az-recepty.cz – spôsoby zavárania sliviek
- www.blog.mall.cz – zaváranie v umývačke riadu
Článok je zaradený do kategórie: Zaváracie hrnce
Mohlo by vás zaujímať
- Tradičné recepty na zavárané hrušky - s citrónom, klinčekmi či brusnicami, vyberte si ten svoj
- Zavárané brusnice - najlepšie recepty (aj brusnice s hruškami), postup, kde ich použiť
- Melónové šupky - alebo 5 skvelých receptov (aj na zaváranie) a ďalšie tipy na ich použitie, už ich nikdy nevyhodíte
- Zaváraná cuketa - 10 overených receptov, na slano i na sladko, s paradajkami či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavárané čučoriedky - najlepší recept s nálevom aj bez, a na čo ich použiť
- Aké sú hrnce z Lidlu? Pozreli sme sa na spoľahlivosť, kvalitu a cenu
- Zaváraná nakladaná paprika + tip bez sterilizácie
- Ako na zaváranie húb + recepty na 4 nálevy
- Zavárame cviklu (červenú repu) aj s dekom + tipy na recepty
- Ako zavárať paradajky + zaujímavé recepty