Niektorí ju volajú červená repa, iní zas cvikla. Stále však hovoríme o tej istej, krásne dočervena sfarbenej a hlavne zdravej zelenine, ktorá je nenáročná na pestovanie a dokážete si ju uchovať do budúcnosti rôznymi spôsobmi. Napríklad si ju môžete zavariť, nakladať, vysušiť alebo dokonca zamraziť. A pri žiadnom spôsobe nestratí svoje výživné hodnoty.
My sa teraz zameriame na rôzne spôsoby zavárania červenej repy, prezradíme vám, s čím táto zelenina vytvára dokonalý chuťový zážitok a nielen to. Na záver máme pre vás pripravený chutný sladký recept, ktorému určite neodoláte.
💡 Tipy na zaváracie poháre za výborné ceny ⤵️
Zaujímavosti o cvikle
Cvikla alebo červená repa je koreňová zelenina, ktorá je špecifická svojou sýtou červenou farbou a výraznou chuťou. Je obľúbená nielen v Európe, ale aj v Severnej Amerike a mnohých ázijských krajinách. V starom Ríme ju dokonca bohato využívali, jednak ako jedlo, ale najmä ako liek. U nás sa cvikla zvykne v surovom stave používať napríklad v šalátoch. Veľmi dobre chuťovo sedí s cesnakom, chrenom, kapustou, jablkami, pomarančmi a orechmi.
Varená cvikla zas chutí vynikajúco v šalátoch so smotanou, majonézou, marinádou atď. Či jeden alebo druhý šalát, obidva druhy sú dobrým doplnkom k pečenému mäsu a iným chutným minútkam. Najviac sa však cvikla preslávila ako hlavná prísada veľmi vychýreného a obľúbeného jedla – boršč. Z tejto zeleniny sa konzumuje prevažne jej podzemná koreňová časť, ktorá sa buď uvarí alebo sa podáva za studena v šaláte. Dajú sa však konzumovať aj jej zelené listy, ktoré sa najčastejšie podávajú dusené alebo varené.
Účinky červenej repy na zdravie
Cvikla sa už od pradávna používala ako liek, preto niet pochýb, že má na ľudské zdravie pozitívne účinky. Preto si o nich niečo povieme. Cvikla obsahuje v hojnom množstve betaín, ktorý bráni rozvoju kôrnatenia tepien a podporuje činnosť pečene. Farbivo cvikly rozširuje koronárne tepny a spevňuje stenu vlásočníc. Medzi priame liečivé účinky patria tiež močopudné účinky, vylučuje soľ z tela, povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče.
Červená repa aktivuje tvorbu červených krviniek, a tým zásobovanie buniek kyslíkom. Vyvoláva optimistickejšiu náladu, zbavuje črevá jedovatých látok a odstraňuje zápchu. Dodáva pružnosť a lesk pleti, vlasom a nechtom. Okrem toho tiež neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, najmä v mozgu.
➡️ Na čo je dobrá cvikla:
⭐ Zlepšuje celkovú imunitu – ako možno viete, vitamín C je antioxidant, ktorý posilňuje imunitný systém a chráni bunky pred poškodením voľných radikálov. Okrem toho tiež podporuje produkciu kolagénu, hojenie rán a absorpciu železa. Práve vitamín C je bohato obsiahnutý v červenej repe, preto táto zelenina pomáha posilňovať váš imunitný systém.
⭐ Znižuje vysoký krvný tlak – po pravidelnejšom pití cviklovej šťavy sa krvný tlak výrazne znižuje. Stáva sa tak zrejme kvôli vysokým obsahom dusičnanov obsiahnutým v repe a preto, že dusičnanová zelenina sa môže ukázať ako lacný a účinný spôsob liečby kardiovaskulárnych stavov a krvného tlaku.
⭐ Pomáha pečeni – cvikla obsahuje látku zvanú betaín, ktorá pomáha predchádzať alebo znižovať tukové usadeniny v pečeni. Betaín môže tiež pomôcť chrániť pečeň pred toxínmi.
⭐ Ľahké trávenie – vysoký obsah draslíka v cvikle zabezpečuje odvodňovanie a odkysličovanie organizmu. Pomôže vám aj bohaté množstvo vlákniny, ktorá upravuje trávenie, odstraňuje zápchu, detoxikuje a odvádza z organizmu tuky.
⭐ Dobrá pre pokožku aj vlasy – okrem už spomínaných látok obsahuje cvikla aj metionín, ktorý transportuje síru do pokožky a dodáva jej vláčnosť, pružnosť a hebkosť. Vašim vlasom zas dodáva lesk a nechtom pevnosť.
⭐ Podporuje rast buniek – železo, ktoré taktiež obsahuje cvikla, je nevyhnutnou súčasťou hemoglobínu prenášajúceho kyslík z pľúc do tkanív organizmu. Je potrebné pre rast, vývoj a funkciu buniek a zároveň regeneruje jadrá buniek. Nedostatok železa môže byť príčinou vzniku anémie.
⭐ Okysličuje svaly – šťava z cvikly zlepšuje okysličovanie svalov počas cvičenia, čo má za následok zvýšený príjem dusičnanov. Počas dlhšieho vytrvalostného tréningu sa tak budete cítiť lepšie.
Priemerný obsah látok a minerálov
Cvikla je skutočne výživná zelenina. V jej 100 gramoch nájdete napríklad 380 mg draslíka a 20 mg vápnika, 70 mg sodíka atď. Z vitamínov obsahuje okrem iných aj vitamín C, vitamíny skupiny B a ďalšie. Mimo prvkov a vitamínov v nej však nájdete napríklad aj 87,1 g vody, 1,7 gramu bielkovín, 7 gramov cukru či 1,9 g vlákniny.
100 g surovej cvikle ďalej v priemere obsahuje:
Zložky (mg/100 g) | Priemerný obsah |
---|---|
Na | 66 |
K | 380 |
Ca | 20 |
Mg | 11 |
P | 51 |
Fe | 1,0 |
Cu | 0,02 |
Zn | 0,4 |
Mn | 0,7 |
vitamín C | 5 |
vitamín D | 0 |
vitamín E | stopy |
vitamín B6 | 0,03 |
vitamín B12 | 0 |
karotén | 0,02 |
tiamín | 0,01 |
riboflavín | 0,01 |
niacín | 0,1 |
Zavárame cviklu
Cviklu si môžete upravovať ako na sladko, tak aj na slano, presne tak, ako ju máte najradšej. Preto si povieme, ako jednotlivé nálevy pripraviť a následne aj to, ako zaliatu cviklu zavariť.
Sladkokyslý nálev na zaváranie
Prísady:
- 1 liter vody
- 0,3 l octu
- 100 g cukru
- 1 ČL soli
Postup:
Do hrnca nalejte vodu spolu s octom a prisypte cukor a soľ. Celú zmes miešajte a priveďte do varu. Dbajte na to, aby sa cukor úplne rozpustil. Následne nálev nechajte vychladnúť.
Sladký nálev na zaváranie
Prísady:
- 2 litre vody
- 500 ml jablčného octu
- 40 g soli
- 200 g cukru
Postup:
Postup je identický, ako v prvom prípade. Takže, vodu nalejte do hrnca, pridajte ocot, soľ a cukor. Vznikne vám zmes, ktorú nechajte prejsť varom a potom ju nechajte vychladnúť.
Spôsoby zavárania cvikly
➡️ Klasické zaváranie cvikly v hrnci
Pripravte si: červenú repu, nálev, zaváracie poháre a viečka
Postup: Repu vložte do hrnca s vodou a uvarte ju domäkka. Medzitým si pripravte nálev (sladký alebo sladkokyslý), sterilizujte zaváracie poháre. Uvarenú repu ošúpte a nakrájajte na kocky 1 x 1 centimeter. Vložte do pripravených pohárov, zalejte nálevom a zaviečkujte. Poháre naukladajte do zaváracieho hrnca asi jeden centimeter od seba, aby nepopraskali. Varte po dobu 15 minút na 80 stupňov. Neskôr poháre vytiahnite a pretočte hore dnom. Nechajte vychladnúť a uskladnite.
Aj takto sa dá cvikla zavárať v hrnci:
➡️ Zaváranie červenej repy v rúre
Čo budete potrebovať:
- červenú repu
- nálev
- zaváracie poháre a viečka
- hlboký plech na pečenie
- utierku
Ako na to:
Repu vložte do hrnca s vodou a uvarte ju domäkka. Medzitým si pripravte nálev a sterilizujte zaváracie poháre (môžete aj viečka). Uvarenú repu ošúpte a nakrájajte na kocky 1 x 1 centimeter. Vložte do pripravených pohárov, zalejte nálevom a zaviečkujte. Poháre naukladajte na hlboký plech, ktorý je vyložený utierkou. Poháre podlejte vodou a pečte 20 minút na 90 stupňov. Neskôr poháre vytiahnite a pretočte hore dnom. Nechajte vychladnúť a uskladnite v tmavej a chladnej miestnosti.
➡️ Zaváranie červenej repy v mikrovlnnej rúre
Potrebujete:
- červenú repu
- nálev
- zaváracie poháre a viečka
- plastovú misku vhodnú do mikrovlnky
Postup:
Repu vložte do hrnca s vodou a uvarte ju domäkka. Medzitým si pripravte nálev a dôkladne sterilizujte zaváracie poháre s viečkami. Uvarenú repu ošúpte a nakrájajte na kocky 1 x 1 centimeter, na plátky alebo nastrúhajte na hrubom strúhadle. Vložte do pripravených pohárov, zalejte nálevom a zaviečkujte. Poháre naukladajte do plastovej misky, zachytí sa tak šťava, ktorá by mohla vytiecť. Mikrovlnku nastavte na najvyšší výkon – 700 Wattov a zapnite na 6 minút. 1 pohár sa varí 6 minút, s každým ďalším sa čas zdvojnásobí. Po vytiahnutí poháre pretočte hore dnom. Nechajte vychladnúť a uskladnite v pivnici.
➡️ Zaváranie cvikly s dekom
Čo budete potrebovať:
- 5 kg cvikle
- 0,5 l octu
- 1 ks deko
Postup:
Neošúpanú cviklu dajte do hrnca a varte približne 40 minút, resp. dovtedy, kým nie je mäkká. Kontrolujte priebežne vidličkou. Keď je cvikla uvarená, vodu zlejte a nechajte ju vychladnúť. Cviklu ošúpte a následne si pripravte zálievku s dekom podľa návodu na obale, bez cukru. Do pripravených sterilizovaných pohárov si nalejte precedený nálev, asi do jednej tretiny pohára. Cviklu nastrúhajte na strúhadle a doplňte do pohárov. Vrchy pohárov poutierajte, poriadne zaviečkujte a dajte sterilizovať do hrnca asi na 5 minút. Potom poháre vyberte na utierku hore dnom, nechajte vychladnúť a uskladnite.
💡 Niekoľko viečok na zaváranie za dobré ceny ⤵️
Tipy na recepty
➡️ Cvikla s chrenom
Ingrediencie:
- 1 kg červenej repy
- 200 g chrenu
- sladkokyslý nálev
- zaváracie poháre a viečka
Postup:
Vložte repu do hrnca s vodou a uvarte domäkka – približne hodinu. Medzitým si pripravte zaváracie poháre, ktoré poriadne sterilizujte a sladkokyslý nálev. Vychladnutú uvarenú repu ošúpte a nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Potom na tom istom strúhadle nastrúhajte chren. Repu zmiešajte dohromady s chrenom a naplňte poháre. Zalejte pripraveným nálevom a poriadne zaviečkujte. Doba sterilizovanie nie je dlhá, stačí 15 minút pri teplote 85 stupňov. Akonáhle je repa hotová, poháre otočte hore dnom a nechajte vychladnúť. Hotové poháre skladujte v tmavom a chladnom mieste.
➡️ Cvikla s kapustou
Prísady:
- 1 kg červenej repy
- 1 kg bielej hlávkovej kapusty
- 200 g cibule
- nálev
- zaváracie poháre a viečka
Ako na to:
Červenú repu vložte do hrnca, zalejte vodou a uvarte domäkka. Potom ju ošúpte a nastrúhajte na hrubej strane strúhadla. Pripravte si kapustu a cibuľu – kapustu nastrúhajte a cibuľu nakrájajte na jemno. Repu, kapustu a cibuľu zmiešajte dohromady a poriadne premiešajte. Pripravte si nálev, akonáhle začne vrieť, vložte do neho pripravenú zeleninu. Zmes povarte a následne ňou naplňte poháre. Dôkladne zaviečkujte a vložte do zaváracieho hrnca – poháre ukladajte 1 centimeter od seba, aby nepopraskali. Sterilizujte 20 minút na 80 stupňov. Akonáhle je hotovo, poháre vytiahnite a otočte ich viečkom nadol. Nechajte vychladnúť a potom uskladnite.
💡 Víťazi porovnávacieho testu zaváracích hrncov ⤵️
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
Ďalšie metódy zavárania a uchovania červenej repy
➡️ Sladký kompót z červenej repy
Prísady:
- 2,5 kg červenej repy
- 4,5 šálky jablčného octu
- 1,5 lyžičky soli
- 2 šálky hnedého cukru
- 2,5 šálky šťavy z cvikle
- 2 tyčinky škorice
- 6 celých klinčekov
Postup:
Červenú repu vložte do hrnca s vodou a uvarte. Potom ju olúpte a nakrájajte na požadované kúsky. Zmiešajte ocot, soľ, šťavu z repy, cukor a škoricu. Povarte 5 minút. Pripravte si poháre na zaváranie a sterilizujte ich v rúre 15 minút pri 100 °C. Viečka sterilizujte 10 minút varením vo vode. Poháre naplňte cviklou a zalejte nálevom. Starostlivo uzatvorte a vložte do hlbokého plechu do rúry. Pečte v rúre pri 100 stupňoch po dobu 30 – 40 minút. Po vytiahnutí z rúry poháre otočte hore dnom a nechajte vychladnúť. Uskladnite ich na chladné a tmavé miesto.
➡️ Marmeláda z červenej repy
Prísady:
- 1 veľkú červenú repu
- ¼ hrnčeka trstinového cukru
- 1 lyžicu citrónovej šťavy
Postup:
Repu dôkladne umyte, olúpte a nakrájajte na malé kúsky. Pripravte si cukor a citrónovú šťavu. Nakrájané kúsky červenej repy preneste do tlakového hrnca. Pridajte trochu vody, podľa potreby pre tlakové varenie. Akonáhle je červená repa uvarená, kúsky vložte do mixéra spolu s citrónovou šťavou. Rozmixujte všetko do hladka. V prípade potreby pridajte vodu z repného vývaru. Vzniknuté pyré z červenej repy dajte na panvicu a pridajte cukor. Miešajte do doby, než vznikne konzistencia podobá džemu. Po celú dobu varte na miernom až strednom ohni. Zmes nalejte do zaváracích pohárov a poriadne zaviečkujte. Zavárajte pri teplote 85 stupňov 15 minút. Poháre vytiahnite z hrnca a položte ich hore dnom. Nechajte vychladnúť a uskladnite.
➡️ Dehydratácia červenej repy
Dehydratácia alebo sušenie cvikly je taktiež praktický spôsob, ako si túto zdravú zeleninu uchovať na neskôr. Repu varte, kým nie je mäkká vo vriacej vode, 30 – 45 minút v závislosti od jej veľkosti. Olúpte ju a nakrájajte na tenké plátky. Sušte v sušičke potravín, až kým nie je dostatočne krehká. Uchovávajte vo vzduchotesných nádobách.
Nezabudnite na zeleň repy – dehydratujte ju tiež. Potom môžete pridať dehydratovanú zeleninu ako prášok do smoothies alebo polievok a máte skvelú vitamínovú bombu.
➡️ Zmrazenie červenej repy
Celú repu varte vo vriacej vode, kým nie je úplne uvarená. Olúpte ju a dajte zamraziť buď celú alebo nakrájanú podľa potreby. Opäť nezabudnite na zeleň. Nasekajte ju a potom tiež zmrazte, neskôr pridajte do polievok, smoothies a atď.
Recept s červenou repou
Čo budete potrebovať:
- 500 g celej surovej repy
- 250 g práškového cukru
- 100 g masla
- 200 g čokolády (minimálne 70 %)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 vajíčka
- 100 g hladkej múky
- 25 g kakaa
Postup:
Červenú repu ošúpte a nakrájajte na kúsky- najlepšie je nastrúhať ju na hrubšom strúhadle. Vložte repu do hrnca, zalejte vodou a nechajte ju 15 minút variť. Predhrejte si rúru na 180 stupňov. Nakrájajte si na kúsky čokoládu aj maslo. Uvarenú repu preceďte, vložte do mixéra spolu s čokoládou, maslom a vanilkovým extraktom. Rozmixujte dohladka. Cukor s vajíčkami vyšľahajte a do vyšľahanej zmesi pomaly a opatrne po lyžičkách dávajte vzniknutú zmes repy, čokolády a masla. Nakoniec pridajte preosiatu múku s kakaovým práškom. Cesto vylejte na plech a pečte asi 25 minút. Dobrú chuť!
Zaváranie verzus nakladanie cvikly
Určite je každému jasné, že akúkoľvek zeleninu je z hľadiska výživových hodnôt najlepšie konzumovať v surovom stave. Napriek tomu je úplne v poriadku tepelnú úpravu používať, pretože má celý rad iných prínosov. Jednými z veľmi obľúbených tepelných úprav červenej repy sú jej zaváranie, resp. sterilizácia a nakladanie.
Rozdiel medzi zaváraním a nakladaním červenej repy
Základným a viac menej jediným zásadným procedurálnym rozdielom medzi zaváraním a nakladaním je ten, že v prípade nakladania nedôjde po vložení ingrediencií do pohárov (nádob na uchovanie) a ich uzavretia k ďalšiemu zahrievaniu týchto pohárov a ich obsahu, zatiaľ čo pri zaváraní áno. Inými slovami, keď zavárate, tak potom, čo všetko dáte do pohárov, alebo iných nádob a zavriete ich, tak tieto už naplnené poháre ešte musíte nejaký čas zahrievať v horúcej vode, na pare či v rúre. Všetko o zaváraní cvikle vrátane receptov sme si už spomenuli, preto prejdeme na nakladanie.
Nakladanie červenej repy
Nakladanie je oproti zaváraniu rýchlejšie a o niečo málo pracnejšie, je však potrebné počítať s tým, že trvanlivosť je výrazne kratšia, a že je potrebné uchovávať takto spracovanú repu v ideálnom prípade v chladničke. Postup ako taký je prakticky totožný so zaváraním s tým rozdielom, že sa po naplnení a uzavretí pohárov už nebude nič sterilizovať vo vodnom kúpeli ani rúre.
Postup pri nakladaní repy: Neolúpanú červenú repu uvarte domäkka, nechajte vychladnúť, olúpte a nakrájajte na menšie kusy. Výborný nálev na cviklu pripravíte tak, že vložíte všetky ingrediencie do vody (nálev si pripravíte podľa návodov vyššie), tú privediete k varu a necháte vychladnúť. Pripravené poháre naplníte repou, zalejete vývarom, riadne uzavriete viečkom a vložíte do chladničky.
Zdroje informácií:
- sk.wikipedia.org – zaujímavosti o cvikle
- www.az-recepty.cz – zaváranie červenej repy
Článok je zaradený do kategórie: Zaváracie hrnce
Mohlo by vás zaujímať
- Tradičné recepty na zavárané hrušky - s citrónom, klinčekmi či brusnicami, vyberte si ten svoj
- Zavárané brusnice - najlepšie recepty (aj brusnice s hruškami), postup, kde ich použiť
- Melónové šupky - alebo 5 skvelých receptov (aj na zaváranie) a ďalšie tipy na ich použitie, už ich nikdy nevyhodíte
- Zaváraná cuketa - 10 overených receptov, na slano i na sladko, s paradajkami či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavárané čučoriedky - najlepší recept s nálevom aj bez, a na čo ich použiť
- Aké sú hrnce z Lidlu? Pozreli sme sa na spoľahlivosť, kvalitu a cenu
- Zaváraná nakladaná paprika + tip bez sterilizácie
- Ako na zaváranie húb + recepty na 4 nálevy
- Ako zavárať paradajky + zaujímavé recepty
- Ako zavárať jahody klasicky v hrnci, alebo v rúre + recept na nálev
V časti zavarovanie v mikrovlnke (MW) je zrejme chyba, nemôžete dať do MW poháre s kovovými viečkami! Zavaroval som v MW surové jabĺčka aj hrušky, na 700W ich stačilo variť 3 min. v jednom 0,7l pohári. Surovú repu odhadujem stačí variť max 5 min. v jednom pohári – podľa veľkosti kúskov, druhu a zrelosti repy, možno aj menej. Nálev odporúčam dať max. do 3/4 objemu pohára, variť, potom pohár vybrať (pozor je horúci ! treba použiť “chňapku”) doliať horúci nálev cca 5 mm od okraja pohára a ihneď zavrieť sterilizovaným viečkom (mám ho nachystané v horúcej vode). Treba to skúsiť, ja mám rád repu mierne “chrumkavú”, nerozvarenú. Odporúčam použiť ako korenie aj fenikel, aníz – podľa chuti.
Dobrý deň, máte pravdu, že kovové časti do mikrovlnky nepatria, avšak skrutkovacie viečka sú výnimkou. Svedčí o tom mnoho ďalších postupov a videí na internete, kde sa o tom môžete presvedčiť. Viečka musia byť vždy výhradne skrutkovacie, žiadne iné. A čo sa týka vášho postupu, určite je tiež vhodný, ďakujeme za inšpiráciu, pekný deň.