Čierna reďkovka (reďkev čierna), je koreňová zelenina so zemitou chuťou a výnimočnými vlastnosťami. Vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov je obľúbená v ľudovom liečiteľstve, najmä na podporu trávenia a detoxikáciu. V článku sa dozviete, ako ju pestovať, aké má benefity a ako ju využiť v kuchyni či inde (pár skvelých receptov).
Čierna reďkovka alias reďkev čierna – základná charakteristika
Čierna reďkovka (Raphanus sativus var. niger) je dvojročná rastlina z čeľade kapustovitých. Na rozdiel od klasickej červenej či bielej reďkovky má čierny povrch. Biela „chrumkavá“ dužina má potom aj trochu štipľavejšiu chuť. Reďkev čierna pochádza z oblasti Stredomoria a Ázie, kde sa pestuje už tisícky rokov. Zaujímavosťou je, že napríklad v takom starovekom Egypte bola táto reďkovka významnou súčasťou stravy robotníkov, ktorí stavali pyramídy. Prečo? Kvôli jej skvelým výživovým hodnotám a posilňujúcim účinkom.
Čo všetko obsahuje
Čierna reďkovka je bohatá na vitamín C, vitamíny skupiny B, vápnik, draslík, horčík a železo. Obsahuje aj sírne zlúčeniny, ktoré sú zodpovedné za jej detoxikačné účinky. Takisto je bohatá na vlákninu, ktorá podporuje trávenie.
Pestovanie čiernej reďkovky: aké sú ideálne podmienky, výsadba, zber, uskladnenie
Čierna reďkovka sa pestuje hlavne ako jesenná a zimná zelenina. Preferuje chladnejšie podmienky a je odolná voči mrazu. Vyhovuje jej slnečné stanovisko a hlinitopiesočnatá pôda bohatá na živiny.
Semená sa vysievajú priamo do pôdy od konca júna do polovice augusta, alebo ak chcete, tak aj na jar v apríli. Ideálna vzdialenosť medzi rastlinami je približne 15-20 cm. Na rast potrebuje dostatok vody, takže v prípade sucha ju treba zavlažovať (inak môžete čakať „duté“ plody).
Zber sa zvyčajne vykonáva na jeseň v októbri až v novembri, kedy má koreň plnú veľkosť. Ideálne ešte pred prvými mrazmi. Úrodu uskladnite v chladnej pivnici alebo v debničkách s pieskom, kde čierna reďkovka pohodlne vydrží ako čerstvá po dobu cca 6 mesiacov.
Na čo sa čierna reďkovka používa a aké má účinky
Čierna reďkovka sa využíva hlavne na podporu trávenia a detoxikáciu. Šťava z čiernej reďkovky je známa svojimi blahodarnými účinkami na žlčník, pomáha pri rozpúšťaní žlčníkových kameňov a podporuje správnu činnosť obličiek (na ťažkosti spojené s obličkovými kameňmi). Je tiež obľúbená pri ťažkostiach s pečeňou.
Čierna reďkovka nežiadúce účinky
Na druhej strane. Nadmerná konzumácia čiernej reďkovky môže viesť k podráždeniu tráviaceho traktu a nadúvaniu. Taktiež nie je najvhodnejšia pre ľudí so zápalovými ochoreniami žalúdka alebo čriev.
Zdroje zdravotných informácií:
- Raphanus sativus L. var niger as a source of phytochemicals for the prevention of cholesterol gallstones – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23495001/
- Phytochemicals of Brassicaceae in plant protection and human health – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031942211000409
Recepty s čiernou reďkovkou
Čierna reďkovka je skvelou voľbou pre všetkých tých, ktorí chcú sa chcú stravovať zdravo a z čerstvých zdrojov aj cez zimu. Narezané plátky si len tak pridajte na chlieb, nastrúhaná sa bude hodiť do najrôznejších pomazánok a šalátov. Pridám ešte pár tipov na využitie v kuchyni:
- Šalát z čiernej reďkovky a mrkvy: strúhaná reďkovka s mrkvou a jogurtovým dresingom = extra chutný a osviežujúci šalát.
- Nakladaná čierna reďkovka: reďkovku nakrájanú na plátky naložte do octového nálevu s korením a prisoľte podľa chuti.
- Polievka z čiernej reďkovky: polievka so zemiakmi a čiernou reďkovkou má jemnú pikantnú chuť a je ideálna na zimu.
- Pečená čierna reďkovka: pečená reďkovka s olivovým olejom, cesnakom a bylinkami je zdravá alternatíva k tradičným prílohám.
- Čierna reďkovka s medom je tradičný prírodný liek – reďkovku nakrájajte a prelejte medom, šťava, ktorá sa uvoľní, je výborná na kašeľ a prechladnutie.
- Ako si dopestovať rukolu v záhrade, alebo v byte
- Ako si dopestovať chutný špenát aj v byte v kvetináči – sadenie, zber, recepty
- Pestujeme pór – kedy a s čím ho sadiť, kde kúpiť semená
- Sadenie koreňovej zeleniny – mrkva, petržlen, cvikla, zeler, chren a reďkovka
- Pestujeme kapustu (pekinskú, červenú aj neskorú) – kedy a ako sadiť a zalievať
- Ako si doma dopestovať voňavý zeler – tipy a triky
- Poznáte Mangold? Ako na jeho pestovanie, o jeho účinkoch a pár skvelých receptov k tomu
- Trik, pomocou ktorého uchováte zeleninu v chladničke čo najdlhšie čerstvú
Článok je zaradený do kategórie: Starostlivosť o záhradu
Mohlo by vás zaujímať
- Mesačné jahody - ako ich pestovať a rozmnožovať, najlepšie odrody
- Dula je zabudnuté ovocie, ktoré musíte skúsiť - ako na jej pestovanie, využitie a pár receptov k tomu
- Poznáte Mangold? Ako na jeho pestovanie, o jeho účinkoch a pár skvelých receptov k tomu
- Čajot je exotická zelenina z trópov, viete na čo ju použiť? Recepty, využitie, pestovanie rastliny
- Lunárny kalendár pre záhradkárov - máj 2024
- Kamélia japonská - ako pestovať „japonskú ružu“ v byte aj v záhrade
- Je šalotka cibuľa alebo nie? Toto sú hlavné rozdiely a kde všade šalotku môžete použiť, výborná je aj zaváraná!
- Ako na pestovanie Aloe vera - starostlivosť o rastlinu a ako ju doma spracovať na gél či nápoj
- Ako správne pestovať rodiaci banánovník aj v byte v kvetináči - starostlivosť, choroby
- Citrónová tráva - poradíme ako ju pestovať a na čo všetko sa dá použiť