Čierna reďkovka je chutná koreňová zelenina, ako na jej pestovanie, účinky, recepty na jej využitie

Erik Havlík Téma
22. septembra 2024 0

Čierna reďkovka (reďkev čierna), je koreňová zelenina so zemitou chuťou a výnimočnými vlastnosťami. Vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov je obľúbená v ľudovom liečiteľstve, najmä na podporu trávenia a detoxikáciu. V článku sa dozviete, ako ju pestovať, aké má benefity a ako ju využiť v kuchyni či inde (pár skvelých receptov).

Čierna reďkovka alias reďkev čierna – základná charakteristika

Čierna reďkovka (Raphanus sativus var. niger) je dvojročná rastlina z čeľade kapustovitých. Na rozdiel od klasickej červenej či bielej reďkovky má čierny povrch. Biela „chrumkavá“ dužina má potom aj trochu štipľavejšiu chuť. Reďkev čierna pochádza z oblasti Stredomoria a Ázie, kde sa pestuje už tisícky rokov. Zaujímavosťou je, že napríklad v takom starovekom Egypte bola táto reďkovka významnou súčasťou stravy robotníkov, ktorí stavali pyramídy. Prečo? Kvôli jej skvelým výživovým hodnotám a posilňujúcim účinkom.

Čo všetko obsahuje

Čierna reďkovka je bohatá na vitamín C, vitamíny skupiny B, vápnik, draslík, horčík a železo. Obsahuje aj sírne zlúčeniny, ktoré sú zodpovedné za jej detoxikačné účinky. Takisto je bohatá na vlákninu, ktorá podporuje trávenie.

 

Pestovanie čiernej reďkovky: aké sú ideálne podmienky, výsadba, zber, uskladnenie

Čierna reďkovka sa pestuje hlavne ako jesenná a zimná zelenina. Preferuje chladnejšie podmienky a je odolná voči mrazu. Vyhovuje jej slnečné stanovisko a hlinitopiesočnatá pôda bohatá na živiny.

Semená sa vysievajú priamo do pôdy od konca júna do polovice augusta, alebo ak chcete, tak aj na jar v apríli. Ideálna vzdialenosť medzi rastlinami je približne 15-20 cm. Na rast potrebuje dostatok vody, takže v prípade sucha ju treba zavlažovať (inak môžete čakať „duté“ plody).

Zber sa zvyčajne vykonáva na jeseň v októbri až v novembri, kedy má koreň plnú veľkosť. Ideálne ešte pred prvými mrazmi. Úrodu uskladnite v chladnej pivnici alebo v debničkách s pieskom, kde čierna reďkovka pohodlne vydrží ako čerstvá po dobu cca 6 mesiacov.

 

Na čo sa čierna reďkovka používa a aké má účinky

Čierna reďkovka sa využíva hlavne na podporu trávenia a detoxikáciu. Šťava z čiernej reďkovky je známa svojimi blahodarnými účinkami na žlčník, pomáha pri rozpúšťaní žlčníkových kameňov a podporuje správnu činnosť obličiek (na ťažkosti spojené s obličkovými kameňmi). Je tiež obľúbená pri ťažkostiach s pečeňou.

Čierna reďkovka nežiadúce účinky

Na druhej strane. Nadmerná konzumácia čiernej reďkovky môže viesť k podráždeniu tráviaceho traktu a nadúvaniu. Taktiež nie je najvhodnejšia pre ľudí so zápalovými ochoreniami žalúdka alebo čriev.

Zdroje zdravotných informácií:

 

Recepty s čiernou reďkovkou

Čierna reďkovka je skvelou voľbou pre všetkých tých, ktorí chcú sa chcú stravovať zdravo a z čerstvých zdrojov aj cez zimu. Narezané plátky si len tak pridajte na chlieb, nastrúhaná sa bude hodiť do najrôznejších pomazánok a šalátov. Pridám ešte pár tipov na využitie v kuchyni:

  • Šalát z čiernej reďkovky a mrkvy: strúhaná reďkovka s mrkvou a jogurtovým dresingom = extra chutný a osviežujúci šalát.
  • Nakladaná čierna reďkovka: reďkovku nakrájanú na plátky naložte do octového nálevu s korením a prisoľte podľa chuti.
  • Polievka z čiernej reďkovky: polievka so zemiakmi a čiernou reďkovkou má jemnú pikantnú chuť a je ideálna na zimu.
  • Pečená čierna reďkovka: pečená reďkovka s olivovým olejom, cesnakom a bylinkami je zdravá alternatíva k tradičným prílohám.
  • Čierna reďkovka s medom je tradičný prírodný liek – reďkovku nakrájajte a prelejte medom, šťava, ktorá sa uvoľní, je výborná na kašeľ a prechladnutie.

 

💡 TIP DoDomácnosti: Články o pestovaní zeleniny

Ako sa vám páčil článok?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Erik Havlík

Editor a Redaktor magazínu dodomacnosti.sk. Keďže ma toho veľa zaujíma, viem aj toho dosť preniesť do svojich článkov, ktoré sa snažím pripravovať tak, aby ste z nich mali ozajstný pôžitok – to znamená, aby ste si ich v prvom rade užili, dozvedeli sa niečo nové a keďže sa venujem aj našim porovnávacím testom, vedeli na čo sa pri výbere jednotlivých produktov zamerať. A to tak, aby ste určite neškodovali :-)

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.