Mora I 8688 BW |
---|
Víťaz testu |
|
|
Solídny sporák so sklokeramickou indukčnou doskou s primeranou výbavou, veľkým objem rúry a v primeranej cene. |
514,99 € |
Zobraziť ponuku Heureka.sk |
Aby sme vám pomohli zorientovať sa v širokej ponuke trhu v oblasti elektrických sporákov vybrali sme a porovnali 2 elektrických indukčných a sklokeramických sporákov v zastúpení značiek 1x Amica, 1x Mora. V našom teste sa pre rok 2025 najlepšie umiestnili výrobky Mora a Amica.
Podľa čoho a ako vyberať elektrické indukčné sporáky?
Ktoré parametre by sme mali zvažovať pri kúpe elektrického sporáka:
- typ varnej dosky – indukčná, sklokeramická
- typ rúry- multifunkčná, konvenčná
- vlastnosti a funkcie
- cena
Každá kombinácia varná doska+rúra má svoje výhody aj nevýhody, náš článok sa vám bude snažiť pomôcť zvoliť ten správny typ pre vás.
Pri hodnotení indukčných sporákov sme brali do úvahy tieto metriky:
Najlepšie Indukčné sporáky na základe porovnávacieho testu 2025
1. miesto | 2. miesto |
---|---|
Víťaz testu | Ľudová voľba |
Mora I 8688 BW | Amica 510CE1.30PW |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
514,99 € | 262,90 € |
Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku Heureka.sk |
Recenzie 2 najlepších elektrických sporákov pre rok 2025
Víťaz testu
1. Mora I 8688 BW
Čo sa týka výbavy rúry, tak tu je to úplne bez pripomienok. K dispozícii máte 7 základných režimov na pečenie a k tomu ešte aj 4 doplnkové (rýchly ohrev na rýchlejšie rozpálenie rúry, rozmrazovanie s ventilátorom, ohrev tanierov, či 30 minútový program na čistenie). Z výbavy treba určite ešte spomenúť praktické teleskopické rošty a katalytické vložky, ktoré uľahčujú údržbu rúry. Nechýba vnútorné osvetlenie ani časovač. Čo sa týka rozmerov, tak sporák je viacmenej štandardne veľký (výška 85 cm a hĺbka 60 cm), šírka 50 je trochu menej ako je priemer.
Výhody
- displej a elektronické ovládanie
- rúra ponúka všetky dostupné funkcie
- nízka hmotnosť
- jednoduché čistenie
Nevýhody
- relatívne vyššia spotreba
- absencia niektorých funkcií varnej dosky
Verdikt: Solídny sporák so sklokeramickou indukčnou doskou s primeranou výbavou, veľkým objem rúry a v primeranej cene.
Naše hodnotenie:

Zobraziť ponuku
Heureka.sk
Detail
Ľudová voľba
2. Amica 510CE1.30PW
Vnútro rúry je smaltované a ľahko sa udržiava. Sporák v tradičnom bielom prevedení nenaruší obraz modernej, ani klasickej kuchyne.
Výhody
- cena
- úsporný
- veľký objem rúry
Nevýhody
- bez kábla
- bez plechov
Verdikt: Základný model elektrického sporáka, ktorý nesľubuje viac ako dokáže poskytnúť.
Naše hodnotenie:

Zobraziť ponuku
Heureka.sk
Detail
Sprievodca výberom elektrického sporáka
Sporák je investíciou, o ktorej stojí za to popremýšľať – nie je najlacnejší, používate ho takmer každý deň a budete na ňom variť aspoň desať rokov. Nájdite si chvíľu čas, sme tu, aby sme vám pomohli preskúmať možnosti.
Typ varnej dosky
Nové elektrické sporáky ponúkajú dve variácie varnej dosky – sklokeramickú alebo indukčnú.
Sklokeramická varná doska
Elektrické sporáky so sálavými sklokeramickými doskami sú obľúbeným výberom. Všetky modely v našich testoch majú aspoň jednu varnú zónu s vysokým výkonom. Niektoré majú rozšíriteľné zóny, ktoré vám umožňujú prejsť z veľkého prvku s vysokým výkonom na malý prvok s nižším výkonom. Existujú elektrické sporáky, ktoré majú v strede svojej sklokeramickej dosky zohrievací prvok na udržanie pokrmov teplých. Pri tomto type varnej dosky zostáva veľa zvyškového tepla, takže pri znížení teploty môže trvať niekoľko minút, kým sa skutočne usadíte na nižšej úrovni.
Tieto varné dosky sú vyrobené z hladkej sklenenej keramiky s vykurovacími jednotkami pod povrchom. Vstavaný snímač vás upozorní, keď je horák ešte stále horúci. Je to dôležité pri hladkých elektrických varných plochách, pretože horák nie vždy je červený, keď je teplota nízka. Majte na pamäti, že tento typ varnej dosky je náchylný k poškriabaniu a nie všetok riad je vhodný na použitie na jej povrchu (príručka spotrebiča vás oboznámi s typom riadu, ktorý vhodný je).
Indukčná varná doska
Elektrické sporáky s indukčnou varnou doskou využívajú magnetické cievky pod povrchom keramického skla na rýchle vytváranie tepla priamo na panvici, čo ponúka precízne varenie a kontrolu. Indukčné sporáky si vyžadujú magnetický riad. Ak magnet pevne priľne na dno hrnca, bude to fungovať. Niektoré nádoby z nehrdzavejúcej ocele sú indukčne schopné a niektoré nie.
Tieto varné dosky sú bezpečnejšie ako plynové alebo sklokeramické dosky pretože nehoria plameňom a ani sa nebudú zahrievať, ak na ne položíte niečo, čo neobsahuje magnetický materiál. Indukčné varné dosky sú taktiež efektívnejšie a ohrejú veci rýchlejšie ako iné typy horákov. Majú teda 2 malé nevýhody. Musíte sa uistiť, že máte kuchynský riad, ktorý bude spolupracovať s povrchom dosky a sporáky s indukčnými horákmi majú tendenciu stáť viac ako porovnateľné sporáky so sklokeramickými doskami.
Čo je elektromagnetická indukcia?
Elektromagnetická indukcia, ktorá sa často nazýva jednoducho indukcia, znamená produkciu elektrického prúdu cez elektrický vodič, spôsobenú meniacim sa magnetickým poľom. Elektrina a magnetizmus nie sú dve rozdelené veci, ide o dve entity pochádzajúce z toho istého základného javu – elektromagnetizmu. Vďaka tomu zmena magnetického poľa vedie k vzniku elektrického prúdu, podobne, zmena elektrického poľa cez vodič vytvára magnetické pole. Posledne menovaný je princíp fungovania indukčnej varnej dosky. (zdroj)
Typ rúry
Bez ohľadu na váš rozpočet a životný štýl, ponuka elektrických sporákov je obrovská. Je to aj veľké nákupné rozhodnutie, preto potrebujete vedieť pri výbere rúry vášho sporáka aspoň nasledujúce fakty.
➡️ Konvenčné elektrické rúry
Tieto sú menej rozšírené a vo všeobecnosti ich nájdete v základných modeloch elektrických sporákov. Elektrické prvky sú na bokoch alebo hornej a spodnej časti rúry. Poskytujú zónové ohrievanie. Horná časť rúry je zvyčajne teplejšia ako dno. Niektoré horné a spodné prvky pracujú nezávisle, čo je ideálne pre chrumkavosť alebo zhnednutie povrchu niektorých potravín.
➡️ Multifunkčné (teplovzdušné) rúry
Väčšina elektrických sporákov a rúr má už ventilátor, ktorý cirkuluje teplo rovnomernejšie, takže teplota je v celej rúre rovnaká. V “teplovzdušných” rúrach sa vzduch ohrieva elektrickými prvkami na stranách rúry a potom pomocou ventilátora cirkuluje. Charakteristikou multifunkčných rúr je:
- varenie je rýchlejšie
- farba je rovnomerná, ale zvyčajne bledšia a menej lesklá ako na jedlách varených v bežnej rúre
- predhrievanie je zvyčajne zbytočné
- premiestňovanie regálov nie je potrebné
- skvelé na pečenie/ varenie na viac ako jednej úrovni vďaka rovnomernému rozdeleniu tepla
- doby a teploty varenia sú vždy nižšie ako u tradičných rúr, ale závisia od typu sporáka. Postupujte podľa pokynov výrobcu.
- povrch jedla môže byť suchší a menej chrumkavý
Vlastnosti a funkcie
Niektoré funkcie a vlastnosti zjednodušia spôsob používania a údržby vášho elektrického sporáka.
➡️ Varná doska
Začnime varnou doskou. Čo by ste na nej ešte pred nákupom mali skontrolovať:
- ovládacie prvky a štítky – mali byť dostatočne veľké, jasne označené a ľahko používateľné. Mali by byť ľahko uchopiteľné s jasným ukazovateľom. Odnímateľné ovládacie prvky sú ideálne, keď príde na čistenie. Ovládacie prvky umiestnené vpredu vyzerajú dobre, ale ovládanie bude jednoduché aj pre malé deti. Leptané štítky (na rozdiel od lepených štítkov) sa na povrchu z nehrdzavejúcej ocele v priebehu času nezošúchajú.
- varné zóny – zvážte rozloženie a veľkosť varných zón. Hľadajte usporiadanie, ktoré je dobre rozmiestnené a obsahuje malé, stredné aj veľké varné zóny. Horáky Simmer a Wok by mali byť na prednej strane, aby ste sa nemuseli nahnúť cez iné horáky, aby ste premiešali omáčku. Pri varení potravín, ktoré nepotrebujú časté miešanie, ako sú napríklad casserole normálne používate horák s priemernou veľkosťou; najlepšie je ich umiestnenie vzadu.
- kuchynský riad – riad, ktorý používate na varnej doske, by mal komfortne zapadnúť do varnej zóny a neobmedziť používanie iných zón. Ak ste si vybrali indukčnú varnú dosku, uistite sa, že riad je kompatibilný.
- indikátor reziduálneho tepla – je to užitočný bezpečnostný mechanizmus, ktorý zostane zapnutý, kým sa teplota varnej dosky nezníži na bezpečnú teplotu.
- automatické vypnutie – toto je ďalší užitočný bezpečnostný mechanizmus, pri ktorom sa varná doska automaticky vypne v prípade, že po zapnutí varnej dosky nie je nastavená teplota pre varnú zónu. K vypnutiu dôjde aj vtedy, ak ste vybrali nastavenie teploty, ale nenastal žiadny kontakt hrnca s varnou zónou.
➡️ Rúra
- vnútorný objem – vezmite si radšej do predajne svoj najväčší plech, než aby ste sa spoľahli na uvedenú kapacitu. Výrobcovia merajú využiteľnú kapacitu rôzne, takže sa nedá porovnávať medzi jednotlivými značkami. Zvyčajne sa meria od najnižšej polohy spodnej police až po prvok grilu, od bočnej steny po bočnú stenu (v najužšom bode, aby sa zmestil čo najširší možný plech) a od zadnej steny po dvierka. V mnohých prípadoch môžete vsunúť širokú nádobu medzi podpery. Použitie podlahy v rúre sa v týchto rúrach neodporúča.
- police – mali by mať bezpečnostné zarážky, aby sa zabránilo náhodnému vytiahnutiu, a pri vytiahnutí so zaťažením by sa nemali nakláňať. Dobrou voľbou sú tri alebo viac políc / plechov.
- teleskopické výsuvy – tie pomáhajú udržať policu stabilnú a uľahčia posúvanie a vykladanie políc, nie sú vždy súčasťou.
- plech na grilovanie – mal by sa ľahko posúvať dovnútra a von a umožniť vám umiestniť jedlo vzadu. Hľadajte bezpečnostnú zarážku. Grilovací plech zachytáva tuk a mastnotu. Mnoho modelov nemá túto funkciu, ale je to dôležité, pretože rozstrekovanie a dymenie môže byť nepríjemné.
- okno – malo by to byť dostatočne veľké na to, aby ste mali jasný prehľad o všetkých úrovniach – vrátane vrchných.
- úložný priestor – ide sa o praktický priestor v niektorých voľne stojacich rúrach, kde môžete uchovávať vaše plechy.
➡️ Čo je to samočistiaca rúra?
Katalytické vložky (alebo samočistiace plochy)
Tieto pracujú tak, že pohlcujú tuk. Slovo “catalysis” pochádza z latinčiny a znamená “zrýchlenie”. Tak prebieha aj čistenie rúry, ktoré zrýchlením rozkladu tuku a nečistôt významne zvyšuje účinnosť samočistiaceho procesu. Vnútorný priestor rúry je vybavený povrchom zo špeciálneho smaltu, ktorý napomáha rýchlemu rozkladu nečistôt pri zahriatí na 250 °C. Proces čistenia trvá 90 minút, keď sa rúra ochladí, vytrite ju vlhkou handričkou. Hľadajte vložky pokrývajúce zadnú stenu, bočné strany a dokonca aj strop.
Pyrolytická funkcia čistenia
Rúra sa uzamkne a ohreje sa na približne 400 až 500 ° C počas približne dvoch až troch hodín, čím sa zvyšky potravín premenia na popol, ktorý jednoducho utrite, keď sa ochladí. Ak používate túto funkciu, vetrajte a malé deti držte mimo rúry, pretože sklo môže byť veľmi horúce. Použitie tejto funkcie čerpá veľa energie, takže sa uistite, že vaša domácnosť to zvládne.
➡️ Iné vlastnosti a funkcie
A pokiaľ vaša rúra bude mať minimálne nasledujúce funkcie, žiadny recept pre vás nebude problém:
- ventilátor s kruhovým výhrevným telesom – ideálne pre varenie, pečenie alebo ohrievanie pečiva na viacerých úrovnicah. Používa ventilátor s horúcim vzduchom prichádzajúcim z okolitého prvku a všeobecne ohrieva a pečie rýchlejšie, rovnomernejšie a efektívnejšie.
- statický spodný a vrchný ohrev – využíva teplo z horných a spodných prvkov bez ventilátora. Poskytuje dostatočne rovnomerné vykurovanie, ale má tendenciu byť trochu horúcejší smerom k vrchu, čo je ideálne pre dosiahnutie hnedej kôrky. Je ideálny pre sušienky, koláčiky, muffiny a vaječné pokrmy.
- ventilátor s vrchným a spodným ohrevom – Ideálne pre pokrmy ktoré vyžadujú krátku dobu varenia a používajú sa maximálne dve úrovne. Teplo pochádza z horného a spodného prvku a ventilátor cirkuluje horúci vzduch.
- režim Pizza – ako to naznačuje názov, je ideálny pre pizzu a iné jedlá, kde sa vyžaduje zhnednutie na základni, ako sú mäsové koláče, ovocné koláče, focaccia a chlieb. Využíva vysoké teplo a kombináciu “základného tepla” a ventilátora alebo ventilátora, kde teplo prichádza z prvkov obklopujúcich ventilátor ako aj spodného prvku. Funkcia pečenia pečiva je podobná, používa ventilátor a spodný prvok.
- turbo gril – používa prvok grilu a ventilátor. Je ideálny na veľké kusy mäsa ako pečené mäso alebo mäso, ktoré si vyžaduje dlhší čas varenia ako napríklad kuracie stehná. Je tiež skvelý na pečenú zeleninu a na zhnednutie a schrumkavenie povrchu cestovín, alebo pečených zemiakov.
- gril – využíva teplo z grilovacieho elementu a je ideálny pre menšie a jemnejšie kusy mäsa. Pokiaľ nie je uvedené v návode, grilujte so zatvorenými dvierkami rúry a použite jednu z dvoch najvyšších úrovní.
- statický spodný ohrev – ide o alternatívu režimu pizze, kde teplo pochádza len zo základného prvku. Je tiež ideálny pre potraviny, ktoré vyžadujú krehkú základňu, napríklad pizzu. Pri tejto funkcii varte v spodnej polovici rúry a používajte hliníkové plechy rovnomernú farbu.
Niektoré ďalšie funkcie, s ktorými sa môžete stretnúť
➡️ Rozmrazovanie
Nepoužíva žiadne teplo, ale rúrou cirkuluje vzduch, aby rozmrazil jedlo. Tento režim možno použiť aj na kvasenia cesta a sušenie ovocia, zeleniny a byliniek. Ak chcete znížiť riziko rastu baktérií na potravinách pri nebezpečných teplotách, odporúčame rozmraziť jedlo v chladničke alebo v mikrovlnnej rúre.
➡️ Automatické funkcie varenia
Tiež známe ako pomocné funkcie varenia zahŕňajú recepty, ktoré zodpovedajú informáciám naprogramovaným v rúre. Jednoducho postupujte podľa receptúry a rúra bude poznať režim prevádzky, polohou police, čas varenia aj teplotu.
➡️ Ohrievanie tanierov
Udržiava teplotu rúry okolo 60-85 ° C, aby sa pokrm udržiaval v teple bez toho, aby ste ho ďalej varili, alebo zohrieva taniere a misy, na ktorých budete servírovať. Pokrmy uchováva teplé a šťavnaté.
➡️ Pomalé varenie
Využíva teplo z horných a spodných prvkov a nízku teplotu, zvyčajne okolo 70-120 ° C. Túto funkciu používajte na jemné, pomalé varenie jemných kusov mäsa v nádobách bez veka.
Kde kúpiť, aké sú ceny a ktoré značky sú najobľúbenejšie
Elektrické indukčné sklokeramické sporáky kúpite pohodlne v internetových predajniach. Ich kompletnú ponuku prináša Heuréka, výhodou je, že tu nájdete aj recenzie. Predaj elektrických sporákov beží aj v obľúbenom bazári Bazos, ale ak chcete vyskúšať, či sa vaše obľúbené plechy vojdú do vašej novej rúry, je najlepšie zájsť do kamennej predajne, spolu s plechom samozrejme. Najlacnejšie elektrické sporáky sa pohybujú v cenovej hladine už niečo málo pod 200 eur, za tie najdrahšie zaplatíte niečo nad 1000 eur, ale v tomto prípade už ide o veľké 90 cm široké sporáky, neraz s dvomi rúrami a viac ako štyrmi varnými zónami. V našom teste na rok 2025 sa na medailových pozíciách umiestnili elektrické sporáky značky Electrolux a Whirlpool. O oboch týchto obľúbených značkách sme už v našich článkoch písali, ale poďme si ich aspoň stručne znova priblížiť.
Elektrické sporáky Electrolux
Pre priemerného spotrebiteľa názov Electrolux hovorí dve veci: vysávače a chladničky. Toto impérium vzniklo z perceptivity a citu pre marketing Axela Wenner-Grena, ktorý spoznal potenciál mobilného vysávača iba niekoľko rokov po jeho vynájdení anglickým H.C. Boothom v roku 1901. Prostredníctvom expanzie, diverzifikácie a neskôr dychtivého záujmu o akvizíciu sa spoločnosť Electrolux Group stala významnou nadnárodnou spoločnosťou. Stále je dodávateľom svojich tradičných výrobkov, pričom deklaruje top pozíciu na európskom trhu s domácimi spotrebičmi a je tretím najväčším výrobcom domácich spotrebičov, ako sú vysávače a chladničky, v Spojených štátoch. Tieto výrobky predstavujú len niečo viac ako polovicu obratu, spoločnosť Electrolux dodáva aj širokú škálu komerčných aj priemyselných výrobkov a služieb. Pod zastrešením spoločnosti Electrolux prichádza množstvo ďalších známych značiek, ako sú kosačky Flymo v Európe a vysávače Eureka v Spojených štátoch.
Elektrické sporáky Whirlpool
Spoločnosť Whirlpool Corporation je popredným svetovým výrobcom domácich spotrebičov s približne 21 miliárd dolárov ročných tržieb, 92 000 zamestnancov a 70 výrobných a technologických výskumných centier – údaje za rok 2017. Značky spoločnosti Whirlpool, KitchenAid, Maytag, Consul, Brastemp, Amana , Bauknecht, Jenn-Air, Indesit a ďalšie veľké značky sú zastúpené v takmer každej krajine po celom svete. Prostredníctvom energie podnikateľského ducha sa stala popredným svetovým výrobcom veľkých domácich spotrebičov. Portfólio značky je diferencované a využíva regionálne poznatky spotrebiteľov na uspokojenie rôznych potrieb spotrebiteľského životného štýlu. Značky spoločnosti Whirlpool sa zameriavajú na viac ako 90% spotrebiteľov na celom svete.
Čistenie a údržba elektrického sporáka
Väčšina rúr má finiš z odolného smaltu, ktorý sa ľahko čistí. Niektoré modely majú katalytické vložky, vďaka ktorým sa rúra pri vysokých teplotách dokáže čistiť sama. Tieto vložky by sa nikdy nemali čistiť ručne a počas životnosti sporáka ich treba vymieňať. “Servisovať” ich viete tak, že ich necháte v rúre na najvyššej teplote približne jednu hodinu.
Rúry prémiovej kategórie používajú pyrolýzny čistiaci systém, ktorý pri vysokej teplote vyčistí každú časť vnútorného priestoru rúry. Počas čistiaceho cyklu sa vnútorná teplota zvýši na približne 260 °C a znečistenie sa premení na popol, ktorý sa zhromažďuje na podlahe rúry a potom sa dá ľahko odstrániť. Tento proces je potrebné robiť každých pár týždňov a trvá dve až tri hodiny.
4 bežné chyby, ktorými si skomplikujete čistenie vášho sporáka
➡️ Chyba 1: Rúru čistíte len sporadicky
Hneď ako skončíte s používaním rúry, vložte do nej tepluvzdornú misku s vodou a zohrievajte na vysokej teplote počas 20 minút. Pomôže to uvoľniť nečistoty a mastnotu. Potom, keď je rúra dostatočne chladná, utrite vnútorné povrchy, aby ste odstránili špinu – takže keď príde na “veľké” čistenie, nebude veľa práce.
➡️ Chyba 2: Zabúdate na poličky
Vedeli ste, že poličky môžete umývať v umývačke riadu? Ak sa nezmestia, namočte ich do veľkej plastovej nádoby v teplej vode a primiešajte trochu biologického umývacieho prostriedku. Na odstránenie zvyšných tvrdých jedál a mastnoty použite jemný brúsny prostriedok.
➡️ Chyba 3: Zabúdate na dvierka
Odstráňte akékoľvek prihorené jedlo špachtľou alebo škrabkou na keramické varné dosky, potom použite špecializovaný čistič rúr, aby ste sa zbavili zvyšku špiny. Môžete tiež použiť pastu z hydrogenuhličitanu sodného zmiešanú s trochou vody. Ak je sklo odnímateľné, namočte v teplej vode s malým množstvom biologického čistiaceho prostriedku na odstránenie odolných nečistôt.
➡️ Chyba 4: Zabúdate na vrecká
Na mäso, ryby alebo dokonca zeleninu používajte vrecká na pečenie, aby ste predišli pripálenému tuku a postriekanému interiéru rúry.
Do testu sme vybrali Indukčné sporáky len z overených eshopov

Mohlo by vás zaujímať
-
9 babských receptov, ako vyčistiť sporák + účinný TIP ako vyčistiť digestor
-
Porovnali sme 2 najpredávanejších Kombinovaných Plynových Sporákov s elektrickou rúrou za rok 2025 - veľký test
-
Voda zo sušičky sa dá použiť na X spôsobov, zistite ako, odteraz už ani kvapka nazmar
-
Indukčné dosky: bez vhodnej nádoby to nepôjde - ako vybrať tú správnu
-
Kupujeme nový filter do digestora - prehľadné rozdelenie
-
Prečo by ste mali pravidelne čistiť digestor a ako na to
-
7 práčok Samsung v teste 2025 - ktoré modely obstáli najlepšie v našom porovnaní?
-
Toto sú energetické triedy spotrebičov - ako čítať energetické štítky
-
Toto sú najčastejšie poruchy chladničiek a mrazničiek + ROZHOVOR
-
Mokré prádlo zo sušičky? Toto sú najčastejšie poruchy sušičiek a ich riešenie