Kôpor voňavý – sadenie, pestovanie a spracovanie kôpru

Georgina Babinová Téma
4. novembra 2022 0

Kôpor má dlhú históriu kultivácie, s koreňmi siahajúcimi mnoho storočí dozadu do miest jeho pôvodu v Rusku, Stredomorí a západnej Afrike. V dávnych dobách sa používal ako liečivá bylina, ako platidlo a na zaháňanie čarodejníc. Vďaka výraznej chuti sa časom stal dôležitým kulinárskym zdrojom so svojimi semenami a listami, ktoré sa používajú v mnohých pokrmoch. Tieto nenáročné rastliny sa dnes bežne pestujú vonku, aj vo vnútorných bylinkových záhradách, aby na požiadanie poskytli svoju lahodnú chuť.

Kôpor môžete pestovať aj vo vyvýšenom záhone:

Pozrieť ďalšie

 

Kôpor voňavý – charakteristika

Kôpor, Anethum graveolens, je jemná dvojročná samoopelivá bylina, ktorá sa najčastejšie pestuje ako jednoročná. Patrí do čeľade mrkvovitých (Apiaceae)  a je nápadná zelenými listami, ktoré pripomínajú perie. Rozkonárená stonka v tvare dáždnika je zakončená žltými kvetmi s malými tvrdými semienkami. Názov rodu Anethum pochádza z gréckeho slova pre túto rastlinu, čo znamená „silne vonia“. Slovo anethum je spomenuté už v Biblii a ako ochucovadlo sa kôpor používal už v starovekom Egypte, pričom jeho kulinárske využitie sa dá vystopovať až 5 000 rokov späť do minulosti.

Aj keď kôpor vyzerá veľmi podobne ako fenikel a tieto dve aromatické rastliny sú z rovnakej rodiny, nie sú tak úzko spojené, ako by ste si mysleli. Okrem feniklu má kôpor aj mnoho ďalších chutných a voňavých príbuzných, napríklad rascu, petržlen, aníz a koriander.

Bylina rastie doslova „ako burina“, čo je pôvodom jej anglického názvu „dill weed“ kôprová burina. Táto vysoká, pretiahnutá rastlina je obľúbená pri zaváraní, ale listy a semená môžete použiť aj do polievok, šalátov, chlebov, dipov, nátierok a rybích pokrmov. V rezaných kvetinových aranžmánoch oceňujú kvetní dizajnéri kôpor ako zelené plnivo vo forme pierok.

Kôpor v záhrade

 

Pestovanie

Aj keď kôpor pôsobí jemným dojmom, v skutočnosti to je pomerne chladu-vzdorná rastlina. Semená kôpru by mali byť zasiate priamo do záhrady (podobne ako mrkva, nepresádza sa dobre) po tom, čo na jar pominula hrozba mrazu. Teplota pôdy by mala byť medzi 15 a 21 ° C, aby ste dosiahli najlepšie výsledky klíčenia. Výhonky by sa mali objaviť za 10 až 14 dní. Vysádzajte kôpor každých pár týždňov až do polovice leta, aby ste si zabezpečili neustály prísun do jesene.

 

➡️ Výber a príprava stanovišťa

Kôpor vysádzajte na plné slnko. Vyberte stanovište, ktoré má dobre priepustnú pôdu bohatú na organické látky. Ideálne by malo byť pH pôdy medzi mierne kyslým a neutrálnym. Vysaďte ho vedľa kapusty alebo cibule, ale držte ďalej od mrkvy. (partnerským rastlinám sa budeme venovať detailne nižšie). Stanovište by malo byť chránené pred vetrom.

 

➡️ Výsadba

Zasejte semená kôpru asi 0,5 cm hlboko a vo vzdialenosti 15 až 20 cm od seba. Po 10 až 14 dňoch by sa v pôde mali objaviť mladé rastlinky. Pravdepodobne budete musieť rastlinu riediť, keď vyrastie a to v čase, keď dosiahne výšku asi 15 cm. Kôpor navyše dobre reaguje na odštipnutie špičky – rastlina bude viac krovinatá, preto ho odštipávajte a používajte často.

 

Kôpru sa bude dariť aj v skleníku. Ak ho vysadíte v kombinácii so správnymi druhmi zeleniny, môže podporiť ich rast aj kvalitu chuti:

Pozrieť ďalšie

 

Starostlivosť

Rastlinu udržujte neustále vlhkú, bez toho aby pôda bola mokrá alebo premočená. Medzi zalievaním by ste nikdy nemali nechať pôdu úplne vyschnúť, pretože by to mohlo spôsobiť predčasný prechod do semena. Rastliny kôpru sú veľmi chladu vzdorné a dokážu tolerovať teploty, ktoré klesajú až k – 4 stupňom Celzia. Optimálna teplota pre kôpor je, keď má pôda okolo 20 stupňov, čo sa deje na konci jari a v lete. Rovnako ako väčšina, bylín ani kôpor nevyžaduje časté hnojenie. Malo by stačiť ľahké hnojivo 5-10-5 aplikované raz neskoro na jar. Používajte ho v množstve 80 g na 3 metre radu.

 

➡️ Strihanie

Pestovanie kôpru je celkom jednoduché, ale niekedy naše nádeje na veľké košaté rastliny kôpru nevychádzajú tak, ako plánujeme. Rastlina môže rýchlo narásť a je dlhá, ale ak sa naučíte, ako kôpor zostrihať, bude produkovať dostatok aromatického korenia pre všetky vaše obľúbené pokrmy.

Je dobré naplánovať vysadenie jednotlivých rastlín kôpru, pretože môžu dorásť veľmi vysoko až do 60 až 90 cm. Ak máte viac ako jednu alebo dve rastliny, často sa navzájom podopierajú. Ak vidíte, ako váš kôpor rastie a je vysoký, kľúčom je vedieť, ako rastlinu ostrihať. Keď je stará niekoľko mesiacov, pomocou čistých záhradných nožníc odrežte listy rastúce najbližšie k vrcholu rastliny. Odrežte listy priamo na mieste, kde sa spájajú so stonkou, a pochutnávajte si na nich v receptoch počas celej sezóny. Ich orezanie z vrchnej časti rastliny nabudí rast listov ďalej dole po stopke.

Okrem toho, ak odštipnete vrchné puky rastliny, bude to mať za následok viac spodných listov a zabránite tomu, rastlina prešla do semena príliš skoro. Oplatí sa byť ostražitý a tieto púčiky odstrániť hneď, ako sa objavia. Týmto spôsobom povzbudíte rastlinu, aby vyhnala viac listov nižšie na svojej stopke a odradíte ju tak od využívania všetkej svojej energie iba na to, aby rástla. Vďaka odštipkávaniu púčikov a prerezávaniu horných listov budú vaše rastliny huňaté.

 

Prechod do semena

Listy a semená sú kulinárske dochucovadlá. Kvitnutie zamedzí rast listov, ale zároveň poskytne pikantné semená. Musíte sa rozhodnúť, ktorá časť rastliny je pre vás dôležitejšia, aby sa podporila väčšia úroda daného kôprového rastu. Keď má kôpor kvety, lístie upadá a rastlina zameriava svoju energiu na vytvorenie väčšej semennej hlavy. Kvitnutiu kôpru sa však dá zabrániť, ak je pre vás dôležité jemné lístie ako dochucovadlo.

Horúce počasie povzbudí tvorbu pukov a spôsobí, že rastlina zakvitne. Kvet signalizuje koniec života rastliny a zastavenie produkcie lístia. Ak máte obavy z toho, že z vášho kôpru vznikne kvetinová hlava, znamená to, že na korenenie pravdepodobne najčastejšie používate čipkované listy. Všimnete si, že keď sa vytvára hlava, stonka zhrubne a lístie sa zmenšuje a zriedi. Je to tak preto, lebo rastlina sa zameriava na produkciu kvetov, semien a reprodukčný cyklus. Dobrá správa o kvetoch je, že vedú k semenám a teda k ďalším budúcim rastlinám. Kôpor rastie rýchlo a možno by ste mohli získať ďalšiu úrodu, ak zasadíte ďalšie semená.

Kôpor - kvet

 

➡️ Čo robiť ak kôpor zakvitne?

Prechod do semena je prirodzenou reakciou rastlín, keď sú podmienky prostredia menej ako optimálne. Impulzom rastliny je produkovať semená a zachovať svoju genetiku. Aby ste vytvorenie kvetinovej hlávky na chvíľu stopli a povzbudili viac listov, musíte ju v zárodku odštipnúť. To znamená hneď, ako uvidíte začiatky malých púčikov.

Odštipnutie môže vynútiť väčšiu, krovitejšiu a kompaktnejšiu rastlinu a zabrániť tomu, aby začala odumierať. Samozrejme, nakoniec rastlina zomrie a pravdepodobne vykvitne, ale zber listov môžete trochu predĺžiť. Ak už váš kôpor má kvety, odštipnutie vám pravdepodobne nepomôže, pretože sa už rozhodol opustiť tento svet a zanechať za sebou svoje genetické memento.

Z kvetov sa vyvinú štipľavé semená, ktoré sa bežne používajú pri konzervovaní a nakladaní. Ak chcete zozbierať semená, nechajte kvetinu zhnednúť a semená sa zmenia zo zelenej na „opálenú“, teda svetlohnedú. Odrežte hlavu a zaveste ju hore nohami na suché, teplé miesto, aby dokončila zrenie. Keď sú semená hotové, vložte celú kvetinovú hlavu do papierového vrecka. Intenzívne zatraste a zhromaždite drobné oválne semienka. Skladujte v tesne uzavretej sklenenej nádobe na chladnom, suchom a tmavom mieste.

 

Škodcovia

Kôpor netrápi príliš veľa škodcov. Je však niekoľko bežných druhov hmyzu, ktoré si na týchto rastlinách pochutnávajú.

 

⛔️ Vošky

Jedným z najbežnejších škodcov na kôprových rastlinách sú vošky. To nie je žiadne prekvapenie, pretože sa zdá, že vošky si pochutnávajú na všetkom. Niekoľko vošiek nie je veľký problém, ale majú tendenciu rýchlo sa množiť a môžu potom silne oslabiť rastlinu.

Možno ste už počuli, že ak máte napadnuté rastliny, mali by ste do ich blízkosti vysadiť kôpor. Kôpor pôsobí na vošky magneticky, priťahuje ich k byline a odstraňuje hrozbu z iných rastlín. Vošky na kôpri zvyčajne stretnú svoj koniec v podobe kvetov byliny. Malé kvety sú veľkým lákadlom pre lienky a lienky jednoducho milujú hodovanie na voškách. Ak je váš kôpor rozkvitnutý, problém sa pravdepodobne postará sám o seba.

 

⛔️ Húsenice a červy

Ďalším škodcom kôprových rastlín sú húsenice, ktoré sa nakoniec stanú nádhernými čiernymi motýľmi Papilio polyxenes. Zvyčajne nie sú také hojné, aby zničili kôpor, ale ak sa chcete vyhnúť akémukoľvek poškodeniu, jednoducho ich ručne odstráňte.

Menej benígne sú blýskavky (Spodoptera frugiperda) , ktorých mladé larvy zanechávajú spúšť na listoch. Blýskavka sa tiež rýchlo rozmnožuje, pričom v jednom roku má 3 – 5 generácií. Na parazitovanie na larvách sa môže použiť biologická kontrola Bacillus thuringiensis. Chemická kontrola pre hobby záhradkárov je obmedzená z hľadiska jej prospešnosti.

Larvy mory Noctuidae sa živia stonkami na hranici pôdy. Títo škodcovia sú aktívni v noci, ale je ich možné spozorovať, keď je pôda počas dňa narušená, v ich usvedčujúcom zvlnenom tvare C. Tieto larvy sú niečo ako vošky, zjedia takmer všetko.

Húsenica na kôpri

 

Partnerské rastliny

Partnerská výsadba je stáročia stará technika, ktorá umiestňovaním rôznych rastlín do bezprostrednej blízkosti vytvára podmienky, ktoré zlepšujú rast odpudzovaním škodcov, lákaním opeľovačov a najlepším využívaním dostupného priestoru. Kôpor je dobrým susedom a užitočnou rastlinou, ktorá sa cení pre svoju schopnosť priťahovať do záhrady užitočný hmyz, ako napríklad: pestrice, lienky, kudlanky a motýle. Pokiaľ ide o sprievodné rastliny pre kôpor, väčšina z nasledujúcich tipov, aj keď nebola testovaná vo vedeckých laboratóriách, je veľmi odporúčaná skúsenými záhradkármi – často systémom pokus – omyl.

 

✅ Ktoré rastliny vysadiť v blízkosti kôpru?

Odporúčania záhradkárov pre spoločníkov kôpru zahŕňajú:

  • špargľu
  • kukuricu
  • uhorky
  • cibuľu
  • šalát
  • zeleninu z čeľade kapustovitých (ružičkový kel, kaleráb, brokolica atď.)
  • bazalku

 

⛔️ Ktorým kombináciám sa vyhnúť?

Skúsení záhradkári varujú pred zasadením kôpru vedľa mrkvy. Prečo? Tieto dva druhy sú v skutočnosti členmi tej istej čeľade rastlín a môžu sa ľahko krížom opeliť. Kôpor môže tiež spomaliť rast mrkvy v okolí. Medzi ďalšie rastliny, ktoré nie sú dobrými partnermi pre kôpor, patria:

  • paprika
  • baklažán
  • koriander
  • levanduľa

Výsledky sú zmiešané, pokiaľ ide o výsadbu kôpru v blízkosti paradajok. Mladé rastliny kôpru priťahujú opeľovače, odpudzujú určitých nepriateľov rajčiakov a majú tendenciu prospievať zdraviu a rastu paradajok. Mnoho záhradkárov však pozorovalo, že keď sú rastliny kôpru zrelé, bránia rastu rastlín paradajok.

 

💡 Kôpor voňavý je skvelým pomocníkom pri odpudzovaní neželaných škodcov v záhrade. Ako sa môžete dočítať v našom článku 10 dobrých rád ako sa zbaviť pásavky zemiakovej, aromatický kôpor zasadený medzi zemiakmi môže tohto nepríjemného škodca odpudiť. V našom článku Ako sa zbaviť otravných vošiek nájdete mnoho návodov vrátane vysádzania kôpru, ktorého aromatické kvety priťahujú lienky a iných „voškožrútov“.

 

Kôpor v kvetináči? Prečo nie!

Bylinky sú dokonalými rastlinami na pestovanie v kvetináčoch a kôpor nie je výnimkou. Je krásny, chutný a koncom leta vytvára fantastické žlté kvety. Mať ho v kvetináči blízko, alebo dokonca priamo vo vašej kuchyni je skvelý spôsob, ako zabezpečiť, aby ste z neho pri varení vyťažili maximum.

 

➡️ Výber vhodného kvetináča

Najdôležitejšou vecou, ktorú musíte mať na pamäti pri pestovaní kôpru v kvetináči, je jeho hĺbka. Kôpru dorastá dlhý koreň a akákoľvek nádoba plytšia ako 30 cm mu nebude poskytovať dostatok miesta. Kvetináč však nemusí byť extrémne hlboký. Kôpor je jednoročná bylina, takže na vybudovanie veľkého koreňového systému v priebehu rokov nepotrebuje ďalší priestor. Hĺbka j30-60 cm by mala stačiť.

 

💡 Možno si vyberiete z týchto modelov ⤵️ 

Pozrieť ďalšie

 

➡️ Výsadba

Semená kôpru môžete zasiať priamo do kvetináča. Naplňte ho substrátom, ale najskôr sa uistite, či sú v spodnej časti odtokové otvory. Kôpor bude rásť vo väčšine typov pôdy, aj keď uprednostňuje dobre priepustnú mierne kyslú pôdu. Rozsypte niekoľko semien na povrch a potom ich zakryte veľmi ľahkou vrstvou substrátu.

 

➡️ Starostlivosť

Množstvo slnečného žiarenia, ktoré rastlina prijme, je kritické, pretože slnečné svetlo je motorom fotosyntézy, metabolického procesu, ktorý premieňa svetelnú energiu na chemickú. Rastliny prijímajú oxid uhličitý a vďaka slnečnému žiareniu produkujú glukózu, zdroj chemickej energie využívanej v rastline. Kôpor uprednostňuje podmienky plného slnka, keď je pestovaný vonku; izbové rastliny rastú najlepšie, keď sú umiestnené na mieste, ktoré prijíma minimálne 6 až 8 hodín slnečného svetla denne a teploty nad 15 ° C. Ak pominie všetko nebezpečenstvo mrazu, môžete rastliny nechať vonku, ale skoro na jar, by ste ich mali udržiavať v interiéri na slnečnom okne alebo pod rastovým svetlom. Nádoby neumiestňujte príliš blízko k oknám kvôli studenému vzduchu ani kdekoľvek inde, kde sú vystavené prievanu. Pôdu udržujte vlhkú častým zahmlievaním. Akonáhle sú sadenice vysoké cca 8 centimetrov, rozdeľte ich po jednom, alebo dvoch na jeden kvetináč a starajte sa o ne, ako by ste to bežne robili na záhrade.

 

💡 Pestujte kôpor ako microgreen

MicrogreenAj tí najlepší záhradníci občas zápasia so zlým rastom rastlín alebo s rastlinami, ktorým sa nedarí. V takom prípade je užitočné vyskúšať pestovanie kôpru v interiéri ako mikrogreen.

Microgreens sú mikrozeleniny. Sú to malé, nezrelé rastliny, ktoré sa zbierajú po vyklíčení semena, ale skôr, ako sa rozšíria prvé pravé listy. K tomu dochádza približne 7-10 dní po vyklíčení semien. V porovnaní so zrelými rastlinami alebo dokonca s „baby zeleninou“ sú mikrozeleniny nabalené hromadou nutričných látok s oveľa väčšou výživnou hodnotou na gram rastlinnej hmoty ako staršie, zrelé listy.

Ak chcete pestovať kôprovú mikrozeleninu, dajte na malú misku naplnenú vopred namočeným kokosovým vláknom 1 – 2 čajové lyžičky nenasiaknutých kôprových semien. Semená udržiavajte odkryté a vlhké, v prípade potreby vody ich postriekajte rozprašovačom. Microgreen kôpor je pripravený na zber, keď je vysoký asi 3 až 5 cm alebo asi 14 dní po vyklíčení.

 

Zber

Ak necháte kôpor kvitnúť, produkcia listov sa zastaví; keď prejde do semena, rastlina odumrie. Zber kôpru si preto naplánujte podľa toho, či chcete používať čerstvý kôpor, konzervovať listy, alebo konzervovať semená.

 

➡️ Zber listov

Charakteristická aróma je indikátorom kvality čerstvých bylín. Keď sa vyvinú listy podobné papradiu (asi 8 týždňov) a rastlina má už štyri až päť listov, môžete začať so zberom. Najskôr zozbierajte staršie listy a na zber použite záhradné nožnice. To je obzvlášť dôležité, ak skladujete kôpor v chladničke alebo ak ho chcete zmraziť, alebo sušiť na vzduchu. Poškodenie listov pri zbere totiž môže viesť k sfarbeniu a zvýšenej náchylnosti k rozkladu.

Kulinárska kvalita kôpru klesá takmer okamžite po odrezaní; pokiaľ je to možné, zbierajte len to, čo práve potrebujete a keď to práve potrebujete.

 

➡️ Zber semien

Po odkvitnutí nechajte hlávky zaschnúť na rastline. Keď sú semená bledohnedé, je možné odrezať semenné hlávky. Podrobne sme o tom písali vyššie v sekcii „Čo robiť ak kôpor zakvitne?“.

Kôpor - zber

 

Spracovanie kôpru

Kôpor je úžasná, ale trochu málo využívaná bylina. Ak si vypestujete vlastný kôpor, zistíte, že vädne veľmi rýchlo. Našťastie, sa však dá konzervovať mnohými spôsobmi, ktoré naservírujú čerstvú kôprovú chuť, kedykoľvek ju budete potrebovať pri varení.

Ak si pestujete svoj vlastný kôpor, uistite sa, že ho oberáte na vrchole sviežosti. Rovnako ako u väčšiny bylín, aj tu je najlepšie zbierať rastliny ráno po odparení rosy, pretože vtedy majú výraznejšiu chuť. Ak kôpor plánujete použiť neskôr, umiestnite stonky do nádoby naplnenej vodou, akoby to boli rezané kvety. Toto je jednoduchý spôsob, ako udržať bylinky dlhšie čerstvé.. Zvyšný kôpor potom môžete konzervovať jedným z nasledujúcich spôsobov: zmrazením, sušením alebo v octe.

 

Mrazený kôpor

Skladované mrazené, neporušené kôprové vetvičky zostanú použiteľné až do ďalšej jari.

Budete potrebovať: čerstvé vetvičky kôpru (vrátane stoniek a hláv kvetov), papierové utierky, vzduchotesnú nádobu (napríklad plastovú).

Postup:

  • Opláchnite kôprové listy a hlavy kvetov vodou, aby ste odstránili všetok prach a hmyz. Bylinkami jemne potraste, aby ste odstránili väčšinu vlhkosti.
  • Kôpor dôkladne osušte tak, že ho necháte visieť dolu hlavou, aby si udržal najlepší tvar. Môžete ho tiež položiť na savý materiál, napríklad na vrstvy papierových obrúskov, alebo utierok. Nenechajte ho do chrumkava vyschnúť – jednoducho len nech nie je mokrý.
  • Umytý a osušený kôpor vložte do vzduchotesnej nádoby a utesnite. Ak nádoba umožní byline sedieť vzpriamene, kôpor si v mrazničke naďalej zachová svoj atraktívny tvar.
  • Nádobu vložte do najchladnejšej časti mrazničky, kým ju nebudete potrebovať.

Mrazený kôpor a bylinkové maslo

 

Kôprový ocot

Ďalším spôsobom, ako uchovať kôpor, je zachytiť jeho chuť v octe a uložiť ho na použitie, kedykoľvek sa vám zažiada.

Budete potrebovať: malú misu a varešku, alebo mažiar, čerstvé vetvičky kôpru, nôž, dosku na krájanie, dekoratívny pohár alebo fľašu s tesne priliehajúcim vekom, plastový obal, stredný kastról, ocot (jablkový alebo vínny), jemnú gázu, 2 šálky jablčného, alebo vínneho octu
1 šálku nasekaného kôpru.

Postup:

  • V mažiari, alebo v malej miske pomocou varešky rozdrvte nasekané kôprové listy.
  • V hrnci zohrievajte jednu šálku octu, kým nie je teplý, ale nie vriaci. Celé vetvičky kôpru vložte do rozohriateho octu a nechajte ich, aby octom nasiakli.
  • Vyberte kôprové vetvičky z octu a zalejte horúcim octom nadrvený kôpor v miske. Dobre premiešajte.
  • Zmes nechajte vychladnúť, potom pridajte zvyšný ocot. Dobre premiešajte.
  • Pomocou lievika nalejte zmes do dekoratívnej fľaše cez dvojitú vrstvu jemnej gázy.
  • (Voliteľné) pridajte do fľaše zohriate čerstvé vetvičky kôpru, vrátane niekoľkých semenných hlavičiek, pre atraktívny vzhľad.
  • Fľašu označte štítkom a uskladnite. Tieto atraktívne fľaše môžu byť umiestnené aj v otvorenom priestore, napríklad na pracovnej doske.

Sušený kôpor

Ak nemáte v mrazničke miesto na nádobu s kôprom, môžete ho uskladniť aj ako sušenú mletú bylinu. Toto je pohodlný spôsob, ako bylinu dostať do rôznych pokrmov, podobne ako napríklad bazalku a oregano.

Budete potrebovať: čerstvé vetvičky kôpru, veľkú misu, sklenené nádoby s tesne uzavretým vekom.

Postup:

  • Vetvičky kôpru nechajte visieť dolu hlavou vo zväzkoch asi 1 až 2 týždne. Keď je bylinka po stisnutí chrumkavá a rozpadne sa, je pripravená na uskladnenie.
  • Nad veľkou misou rozdrobte listy zo stonky do misy. Mala by to byť rýchla úloha; ak je kôpor dostatočne suchý, môžete ho veľmi dobre rozdrobiť iba pomocou rúk.
  • Akonáhle je kôpor rozdrobený podľa vašich predstáv, vložte ho do sklenenej nádoby s tesne uzavretým vekom.
  • Po prvom týždni skontrolujte pohár. Ak je v nádobe kondenzácia, vyberte listy na ďalšie sušenie.

Rovnako ako u väčšiny sušených bylín zostane kôpor plný chuti asi rok.

 

💡 Bežné zaváracie poháre sú na skladovanie sušeného kôpru ako stvorené: ⤵️

Pozrieť ďalšie

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
4.4/5 - (18 votes)
Autor článku
Georgina Babinová

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Veľa času tiež venujem poznávaniu rastlín, kvetín a pestrej záhrady. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.