Kukurica je jednou zo známych Troch sestier – kukurica, fazuľa a tekvica – a pestuje sa už tisíce rokov. Predpokladá sa, že je pôvodom zo Severnej Ameriky a prvýkrát bola domestikovaná v strednom Mexiku. Dnes sa pestuje v priemyselnom meradle, ale existuje pomerne veľa odrôd, ktoré sú vhodné aj na pestovanie v záhradách. Naučte sa s nami techniky pestovania kukurice, veď zahryznúť do dokonale vyzretého klasu je jedným z najkrajších pôžitkov leta.
Kukurica, Zea mays, odvodzuje svoj názov od pôvodného Arawak mahizi, čo doslovne znamená „to, čo udržuje život.“
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
Kukurica – fakty
Predpokladá sa, že moderná kukurica pochádza z Balsas teosinte (Zea mays parviglumis), divokej trávy. Jej kultúra sa v čase európskeho osídlenia Severnej Ameriky rozšírila až na sever a domorodí Američania ju naučili európskych kolonistov pestovať. Vďaka Krištofovi Kolumbovi sa dostala do Európy a postupne do všetkých oblastí sveta vhodných na jej pestovanie. Presný pôvod cukrovej kukurice je nejasný, ale vedci sú všeobecne presvedčení, že sladká odroda mohla byť objavená náhodou, keď sa v kukurici vyskytla recesívna mutácia génov a zmenila sa hladina cukru a škrobu v rastline. Úroda kukurice na niektorých miestach sveta dozrieva takmer každý mesiac v roku a pre mnohé krajiny je základnou potravinou.
Záhradkárom je k dispozícii množstvo druhov. Nové odrody uľahčili priniesť na stôl kvalitnú kukuricu. Nové druhy sú sladšie, chrumkavejšie a jemnejšie. Udržia si svoju sladkosť dlhšie bez toho, aby boli po zbere škrobovité, ale ich pestovanie môže byť náročnejšie. V súčasnosti sa pestujú a konzumujú štyri hlavné druhy cukrovej kukurice: SU, SE, SH2 a SYN.
Tu je rýchly prehľad rozdielov medzi nimi:
Štandard (SU)
Štandardná cukrová kukurica alebo SU je známa svojou sladkou, krémovou textúrou. Pre najlepšiu chuť by sa mala skonzumovať do týždňa po zbere. Typ SU obsahuje viac cukru a menej škrobu ako poľná kukurica, ktorá sa primárne používa na zrno a zberá sa, keď sú zrná suché. Vysoké hladiny cukrov v SU a iných sladkých odrodách sú výsledkom prirodzenej genetickej mutácie, ktorá riadi premenu cukru na škrob v rastline, vďaka čomu je sladká vo fáze pred úplným dozretím zrna.
Zvýšený cukor (SE)
SE je vylepšená verzia SU s vyšším obsahom cukru ako štandardná sladká, ale s menej cukru ako super sladká (SH2). Gén typu SE spôsobuje zvýšené množstvo cukru v jadrách, čo tiež vedie k tomu, že jadrá sú krehkejšie.SE je obľúbený, pretože si po zbere zachováva svoju chuť a textúru oveľa dlhšie ako štandardné SU druhy.
Super sladká (SH2)
SH2 je – uhádli ste – super sladká. V porovnaní s odrodami typu SU má totiž štyri až 10-krát vyššiu cukornatosť. SH2 má veľmi nízky obsah škrobu, keď sú jadrá úplne vyzreté.
Synergická (SYN)
Tento fascinujúci druh cukrovej kukurice, skrátene SYN, je hybridom 25 percent SH2 a 75 percent SE, vďaka čomu vznikajú chrumkavé, no jemné zrná, ktoré si dobre uchovávajú svoju chuť pri skladovaní.
Výsadba
Kukurica prichádza v skorých, stredných a neskorých odrodách. Skoré odrody dozrievajú najrýchlejšie, zatiaľ čo neskorým to môže trvať celé vegetačné obdobie. Pre predĺžený zber vysádzajte odrody s rôznym počtom „dní do zrelosti“. Ak chcete pestovať vlastnú kukuricu, musíte vedieť, ako pestovať kukuricu zo semena.
➡️Kedy sadiť kukuricu?
- Začínať s kukuricou v interiéri sa vo všeobecnosti neodporúča. Najlepšie je začať priamo v záhrade, aby sa presádzaním nenarušili citlivé korienky.
- Semená kukurice vysievajte vonku približne dva týždne po dátume posledného jarného mrazu.
- Je dôležité zasadiť kukuricu čo najskôr, pretože si vyžaduje pomerne dlhé vegetačné obdobie s teplým počasím. Kukurica je citlivá na mrazy, takže nebuďte príliš horliví! Ak žijete v oblasti s kratším vegetačným obdobím, vyberte si skorú odrodu, ktorá dozrie pred prvým jesenným mrazom.
- Teplota pôdy je kľúčom k úspešnému klíčeniu. Pre kukuricu by to malo byť aspoň 16 °C alebo 18 °C pre super sladké odrody.
- V chladnejších oblastiach môže byť zem v prípade potreby vyhrievaná čiernym plastovým krytom. Semená zasaďte cez otvory v plaste.
- Pár týždňov po zasadení prvého kola kukurice zasaďte ďalšiu plodinu, aby ste rozložili úrodu.
➡️ Výber a príprava stanovišťa
- Kukurica je náročná na pôdu. V ideálnom prípade zapracujte starý hnoj alebo kompost do pôdy na jeseň pred výsadbou a nechajte ho v pôde prezimovať. Na jar bude pôda úrodná a pripravená na kukuricu. Ak to nie je možné, pred výsadbou jednoducho primiešajte odležaný kompost.
- Pôda by mala byť dobre priepustná, ale stále vlhká. Kukurica má tendenciu nasávať veľa vody.
- Pre dostatočné opelenie si záhon správne naplánujte. Namiesto vysadenia jedného, alebo dvoch dlhých riadkov kukurice zasaďte „bloky“ kukurice do hĺbky najmenej štyroch riadkov. To zaistí, že kukurica, ktorú opeľuje vietor, nie včely, má väčšiu šancu produkovať životaschopné, plné klasy.
➡️ Ako sadiť kukuricu
- Na urýchlenie klíčenia semená navlhčite, zabaľte do vlhkých papierových utierok a uložte na 24 hodín do plastového vrecka.
- Semená zasejte asi 4 až 5 cm hlboko a 10 až 15 cm v od seba do riadkov vzdialených 0,8 až 1 m.
- Môžete sa rozhodnúť prihnojiť v čase výsadby hnojivom 10-10-10; kukurica má rásť rýchlo. Ak ste si istí, že pôda je adekvátna, tento krok môžete preskočiť.
- V čase výsadby dobre zalejte.
Pri práci s pôdou používajte rukavice
Starostlivosť
Kukurica potrebuje dostatok miesta, a to z dvoch dôvodov – berie veľa živín z pôdy a opeľuje ju predovšetkým vietor. Strapce, ktoré vyrastajú z vrcholkov rastlín, vylučujú zrnká peľu, ktoré si musia nájsť cestu k jemným prameňom hodvábu, ktoré vychádzajú z novo vytvorených klasov. Aby ste sa uistili, že hodváb bude pekne obsypaný peľom, pestujte kukuricu radšej v blokoch krátkych riadkov ako v dlhom, jednom rade. V malej záhrade možno na záhone s rozmermi 1 x 1,5 m pestovať 15 rastlín vzdialených od seba 30 cm. Pestovanie kukurice v tejto malej mierke je dobrý spôsob, ako sa predstaviť plodine, ktorú ste zatiaľ nepestovali. Po prvom roku budete pravdepodobne chcieť zväčšiť veľkosť výsadby na najmenej 4 riadky dlhé 3 m. Keď sú mladé rastliny kukurice vysoké 8 až 10 cm zrieďte ich tak, aby boli od seba vzdialené 20 až 30 cm.
➡️ Požiadavky na pôdu
Sladká kukurica preferuje organicky bohatú, sypkú, dobre priepustnú pôdu s pH 5,5-7,0. Vylepšite ju pridaním dobre prehnitého hnoja alebo kompostu na jar alebo na jeseň. Nepoužívajte čerstvý hnoj, pretože môže obsahovať škodlivé baktérie a môže zvýšiť problémy s burinou. keď sú rastliny vysoké 30 cm, prihnojte, použite polovicu šálky 46-0-0 alebo jednu šálku 27-3-3 alebo 3-½ šálky 10-3-1 na každých 30 m riadku. Zapracujte do pôdy a potom polejte záhradu.
➡️ Požiadavky na vodu
Zalievajte pravidelne, najmä ak si všimnete, že sa listy krútia a keď klasy začnú napučiavať. Asi 2,5 cm vody za týždeň by mal stačiť. A ideálne je zalievať hlboko raz týždenne, namiesto toho, aby ste denne polievali trochou vody. Oblasť udržujte bez buriny, pretože tá bude súťažiť o „jedlo“ a vodu.
➡️ Teplota
Sladká kukurica preferuje teploty medzi 15 a 25 stupňami Celzia. V studenej pôde nevyklíči. V chladnom podnebí môžete pôdu zakryť čiernym plastom, aby sa na jar pred výsadbou rýchlo zohriala.
➡️ Hnojenie
Kukurica je plodina, ktorá vyžaduje bohatú pôdu. Dusík je obzvlášť dôležitý pre robustný rast. Za jeden alebo dva centimetre kompostu, hnilého hnoja, alebo rybej emulzie zapracovanej do pôdy na jeseň pred výsadbou vám bude rastlina vďačná. Aplikujte dusíkaté hnojivo, keď je vysoká asi 20 cm a znova, keď začne produkovať strapce, podľa pokynov na štítku.
➡️ Opeľovanie
Pretože kukuricu opeľuje vietor, najlepšie sa jej darí, keď je zasadená do blokov a nie do riadkov. Peľ zo samčích strapcov potrebuje nadviazať kontakt so samičím hodvábom a blízka výsadba znamená viac kontaktu. Výsledkom opelenia vetrom je aj ľahké krížové opelenie. Udržujte preto rôzne druhy kukurice oddelené najmenej na 7 až 8m alebo zasaďte odrody, ktoré dozrievajú v rôznych časoch.
➡️ Rozmnožovanie
Sladká kukurica sa môže množiť uschovaním semien na výsadbu v nasledujúcej sezóne. Je to skvelý spôsob, ako získať viac rastlín z odrody, ktorá sa vám obzvlášť páči, pokiaľ nedôjde k vzájomnému opeleniu. Semená budete zbierať na konci vegetačného obdobia.
Tu je postup:
- Zakryte klasy, ktoré si plánujete uložiť na osivo papierovým vreckom.
- Každý klas nechajte na rastline sušiť čo najdlhšie. Odstráňte ich až keď bude jesenné počasie vlhké.
- Odtiahnite šupky a zaveste hore nohami na chladné a suché miesto, aby úplne vyschli.
- Keď sú suché, odstráňte semená. Uchovávajte ich v papierovom vrecku na chladnom a suchom mieste na výsadbu v ďalšej sezóne.
Pri udržiavaní okolia rastlín bez buriny sa vám pravdepodobne zíde motyka
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
Zber
Čím je vzduch teplejší, tým rýchlejšie kukurica dozrieva. Zvyčajne je zrelá asi 15 až 23 dní po hodvábe a skôr, ak sú teploty výnimočne vysoké. Keď na stopke rastú dva klasy, horné dozrieva 1 až 2 dni pred spodným. Pri zbere by mali byť klasy zaoblené alebo tupé, nie špicaté, s hnedými strapcami a plnými a mliečnymi jadrami. Ak ich chcete otestovať, stiahnite kúsok šupky a prepichnite jadro nechtom. Ak je biele alebo mliečne, je pripravené. Fáza mlieka je krátka; v horúcom počasí (29°C) je kukurica na vrchole iba 1 až 2 dni, preto ju často kontrolujte. Kukurica zozbieraná niekoľko dní po štádiu mlieka nebude taká sladká. Cukrové (su) odrody začnú čoskoro po zbere strácať svoju sladkosť, preto ich použite čo najskôr. Pripravte ich na konzumáciu alebo konzerváciu ihneď po zbere.
Väčšina spracovaných potravín obsahuje kukuricu. Aby sme vymenovali aspoň niektoré, sú to cereálie, zemiakové lupienky, zmrzlina, detská výživa, arašidové maslo, majonéza, kuchynský olej, margarín, šalátové dresingy a žuvačky. Existuje mnoho spôsobov, ako použiť kukuricu, okrem toho, že ju konzumujeme. Sekundárne kukuričné produkty sa nachádzajú v rôznych nepotravinárskych výrobkoch, ako sú kozmetika, pracie prostriedky, mydlo, aspirín, antibiotiká, prípravky na ochranu proti hrdzi, lepidlá, farby, farbivá, ohňostroje, krémy na topánky, atrament a výrobky z plastov. Najbežnejšia farba kukurice je žltá. Existuje však mnoho iných farieb, ako je biela, zelená, fialová, červená, čierna, oranžová, hnedá, ružová, krémová a modrosivá. Šálka kukurice obsahuje 177 kalórií.
Kukurica a jej bežné problémy
Kukurica je chuťou leta, no o úrodu môžete prísť kvôli škodcom, alebo chorobám. Zvieratá vrátane hlodavcov a vtákov budú pri dozrievaní klasov najväčším problémom cukrovej kukurice. Rastliny obľubuje aj vijačka kukuričná, ktorú zvládnete s organickým pesticídom a zničením stoniek na konci sezóny. Pozor si dávajte aj na sivočiernu hubu zvanú sneť.
➡️ Mozaikový vírus kukurice
Vírus mozaiky kukurice je prenáša niekoľko druhov vošiek. Ochorenie môže postihnúť aj množstvo iných rastlín, vrátane ovsa, prosa a ciroku, z ktorých všetky môžu slúžiť aj ako hostiteľské rastliny pre vírus.
Symptómy
Rastliny zvyčajne vykazujú malé, sfarbené škvrny, po ktorých nasledujú žlté alebo svetlozelené pruhy pozdĺž žiliek mladých listov. Keď teplota stúpa, môžu zožltnúť celé listy. Keď sú však noci chladné, postihnuté rastliny vykazujú červenkasté škvrny alebo pruhy. Kukurica môže nadobudnúť strapatý, zakrpatený vzhľad a zvyčajne nepresiahne výšku 1 m. Vírus mozaiky v kukurici môže tiež spôsobiť hnilobu koreňov. Rastliny môžu byť neplodné. Ak sa klasy vyvinú, môžu byť nezvyčajne malé alebo im môžu chýbať jadrá.
Riešenie
Prevencia vírusu mozaiky kukurice je vašou najlepšou taktikou obrany. Saďte odolné hybridy. Hneď ako sa objavia vošky postriekajte rastliny insekticídnym mydlovým sprejom a podľa potreby opakujte. Veľké plodiny, alebo silné zamorenie môžu vyžadovať použitie systémového insekticídu.
➡️ Peronospóra
Perenospóra je infekcia spôsobená hubou. Existuje niekoľko druhov peronospóry, ktoré postihujú kukuricu a iné trávy, ako je pšenica a ovos. Bez ohľadu na to, ktorý typ môže ovplyvniť vašu kukuricu, príznaky sú podobné, rovnako ako metódy prevencie a kontroly. Kukurica s peronospórou môže vykazovať niekoľko symptómov, vrátane niektorého z nasledujúcich:
- žlté, chlorotické pásiky na listoch,
- zakrpatený rast,
- sivasté výrastky na spodnej strane listov,
- zvinuté, alebo skrútené listy,
- kukuričné klasy môžu, ale nemusia rásť, ale sú často zakrpatené
Väčšina infekcií sa vyskytuje na jar alebo začiatkom leta, keď sú časté dažde. Postihnuté rastliny sú často mladé rastliny, vysoké len 15-25 cm, ktoré boli vystavené stojatej vode alebo nadmernému zalievaniu.
Prevencia a kontrola peronospóry kukuričnej
Častou príčinou infekcie peronospórou v kukurici, alebo aspoň spúšťačom premnoženia infekcie, je nadmerná vlhkosť. Ide o pôdne hubové ochorenie, ktoré môže v pôde zostať nečinné až desať rokov, kým dokonalé poveternostné podmienky neaktivujú jeho rast a šírenie. Tieto dokonalé podmienky sú vo všeobecnosti spôsobené záplavami alebo podmáčanými pôdami, ktoré trvajú najmenej 24-48 hodín. Aby sa predišlo infekcii, je dôležité pestovať kukuricu v pôde, ktorá dobre odvodňuje vodu a v oblasti, ktorá nie je náchylná na záplavy.
Ďalšími spôsobmi, ako zvládnuť alebo predchádzať infekciám peronospórou, je striedanie plodín a používanie odrôd, ktoré sú voči hube odolné. Spóry húb, ktoré spôsobujú tieto infekcie, sú v pôde dlhodobo životaschopné, takže striedanie plodín, ktoré nie sú náchylné na infekciu, môže pomôcť. Užitočné je aj odstraňovanie zvyškov rastlín a ich zničenie, aby sa zabránilo šíreniu spór.
Ak zistíte peronospóru, ale zachytíte ju skoro, môžete odstrániť napadnuté rastliny a listy, aby ste zabránili šíreniu. Môžete tiež vyskúšať fungicídy. Ak infekcia pretrváva, prestaňte v tejto oblasti pestovať kukuricu a na sezónu, alebo dve tu zasaďte nenáchylné rastliny.
Postreky áno či nie?
Ak sa rozhodnete použiť postreky, jedným z najdôležitejších faktorov pri použití kukuričných postrekov je načasovanie aplikácie. Aplikácia fungicídu pred objavením sa choroby je nevyhnutná, pretože ak počkáme, kým sa prejaví, už poškodila úrodu.
Aplikácie kukuričného fungicídu poskytnú viac než len ochranu pred chorobami. Môžu tiež pomôcť kukurici:
- využívať vodu efektívnejšie
- zachovať pôdnu vlhkosť
- zlepšiť asimiláciu CO2 a využitie dusíka
- predĺžiť dobu plnenia zrna
Pri porovnávaní fungicídnych produktov je dôležité vybrať výrobok s preukázanou reziduálnou aktivitou, aby sa preklenul čas medzi aplikáciou a potenciálnym nástupom ochorenia.
➡️ Sneť kukuričná
Keď sa na kukurici objaví abnormálny rast, pravdepodobne ide o sneť. Poľnohospodári ju nazývajú aj „diablova kukurica“, čo vám dáva predstavu o tom, aká ničivá je táto huba pre úrodu kukurice. Kukuričné klasy napadnuté kukuričnou sneťou sú vizuálne neatraktívne a nie je to niečo, čo by ste chceli podávať na letnej grilovačke. Kukurica je tiež nevhodná na mrazenie a konzervovanie.
Sneť kukurice je spôsobená hubou Ustilago maydis. Jej spóry (mikroskopické biologické častice, prostredníctvom ktorých sa huby rozmnožujú) môžu prežiť niekoľko rokov v pôde a v kukuričnom odpade. Spóry sa šíria rôznymi spôsobmi – vetrom, striekajúcou vodou (dážď alebo zavlažovanie) alebo hnojom zvierat, ktoré konzumovali infikovanú kukuricu.
Symptómy
Kukuričná sneť môže postihnúť akýkoľvek druh kukurice, vrátane poľnej kukurice pestovanej na krmivo pre zvieratá, pukancovej aj cukrovej kukurice. Sneť kukuričná je abnormálny výrastok, ktorý sa môže objaviť kdekoľvek na nadzemných častiach rastliny – listoch, stonke, šupkách, strapcoch, klasoch a zrnách kukurice – kedykoľvek počas vegetačného obdobia. Všetky mladé časti rastlín sú obzvlášť náchylné.
Keď sú abnormálne výrastky (hálky) malé, sú pokryté bielym alebo strieborným filmom. Všetky hálky, okrem tých na listoch dorastajú do do mäsitého, hladkého, hubovitého tela plného spór s priemerom priemeru 10 až 12 cm. Hálky na listoch naopak veľmi nerastú, zostávajú malé a tvrdé. Keď hálky dozrejú, ich vonkajšok stvrdne a skrehne a spóry vo vnútri sa zmenia na čierny prášok. Nakoniec hálky prasknú a uvoľnia práškové spóry do prostredia. Problém odporúčame zachytiť už pred týmto bodom, aby ste zabránili jeho šíreniu.
Ako predchádzať a liečiť sneť kukuričnú
Prevencia sneťovitosti kukurice začína výberom odolných odrôd kukurice. Hoci, zatiaľ neexistuje žiadna odroda, ktorá by bola plne odolná voči chorobe, niektoré hybridy kukurice sú odolnejšie ako iné – kultivary (SE) sú odolnejšie.
Dodržiavanie pravidiel striedania plodín je ďalším spôsobom, ako predchádzať sneti. Nevysádzajte kukuricu na tom istom záhradnom záhone dva roky po sebe, alebo ak je to možné, počkajte tri alebo viac rokov, kým ju znovu zasadíte. Ak v pôde zostanú nejaké spóry kukuričnej sneti, dovtedy, kým zasadíte ďalšiu kukuricu, v pôde odumrú. Keď na jeseň uložíte záhradu k odpočinku, dôkladne odstráňte všetky zvyšky kukurice.
Uistite sa, že pôda je dostatočne hnojená a vyhýbajte sa prebytku dusíka. Vykonajte test pôdy, aby ste zistili, ktoré živiny pôde chýbajú. Keď plejete burinu okolo rastlín kukurice, venujte zvýšenú pozornosť tomu, aby ste ich nezranili, pretože aj malý zárez môže byť vstupnou bránou pre spóry.
Ak má kukurica sneť, neexistuje žiadny fungicíd, ktorý ju zvládne. Keď si na kukurici všimnete hálky, okamžite ich odstráňte a bezpečným spôsobom zlikvidujte tak, že ich spálite alebo vyhodíte do odpadu. Akékoľvek prerezávače, nože alebo iné nástroje, ktoré ste použili na odstránenie hálky, musíte medzi rezmi dezinfikovať 10-percentným bieliacim roztokom (jeden diel bielidla na deväť dielov vody), aby sa zabránilo šíreniu huby z jedného miesta na druhé.
➡️ Prečo kukurica vädne?
Ak máte chradnúce rastliny, najpravdepodobnejšou príčinou je životné prostredie. Problémy kukurice, ako je vädnutie, môžu byť výsledkom teplotného prívalu a zavlažovania, aj keď existujú choroby, ktoré môžu tiež viesť k zvädnutiu rastlín.
Environmentálne príčiny vädnutia kukuričných stoniek
- teplota – kukurici sa darí pri teplotách medzi 20 – 22 °C, hoci optimálna teplota kolíše v priebehu sezóny a medzi dennými a nočnými teplotami. Kukurica odolá krátkym mrazom (0 C.) alebo náporom tepla (44 C.), ale akonáhle teplota klesne 5 C., rast sa výrazne spomalí. Keď sú teploty vyššie ako 35 °C, môže byť ovplyvnené opelenie a je pravdepodobnejšie, že rastlinu ovplyvní stres z vlhkosti; výsledkom je rastlina, ktorá je zvädnutá. Samozrejme, tento problém možno napraviť zabezpečením dostatočného zavlažovania v období vysokých horúčav a sucha.
- zavlažovanie – kukurica vyžaduje asi 6 mm vody denne počas vegetačného obdobia na optimálnu produkciu a potreba sa zvyšuje počas opelenia. Počas obdobia stresu z vlhkosti kukurica nie je schopná absorbovať živiny, ktoré potrebuje, takže je oslabená a náchylná na choroby a napadnutie hmyzom. Stres počas vegetatívnych rastových štádií znižuje expanziu buniek stonky a listov, čo má za následok nielen menšie rastliny, ale často vädnúce stonky. Tiež vlhkostný stres počas opeľovania zníži potenciálny výnos, pretože preruší opeľovanie a môže spôsobiť až 50-percentnú redukciu.
Ďalšie dôvody chradnutia
Existujú dve choroby, ktoré budú mať za následok zvädnutie rastliny.
- bakteriálne vädnutie – alebo Stewartovo bakteriálne vädnutie je spôsobené baktériou Erwinia stewartii, ktorá sa šíri medzi kukuričnými poľami prostredníctvom drepčíkov. Baktéria prezimuje v tele chrobáka a na jar, keď sa hmyz živí stonkami, šíri chorobu. Vysoké teploty zvyšujú závažnosť tejto infekcie. Počiatočné príznaky postihujú tkanivo listov a spôsobujú nepravidelné pruhovanie a žltnutie, po ktorom nasleduje vädnutie listov a prípadne hniloba stopiek. Stewartova pleseň sa vyskytuje v oblastiach, kde sú mierne zimné teploty. Studené zimy zabíjajú drepčíkov. V oblastiach, kde je problémom Erwinia stewartii, pestujte odolné hybridy, udržiavajte minerálnu výživu (vysoké hladiny draslíka a vápnika) a v prípade potreby postriekajte odporúčaným insekticídom. Môžete použiť napríklad meďnaté fungicídy, ktoré majú bakteriocídny účinok.
- bakteriálne vädnutie a pleseň na listoch – ďalšie ochorenie spôsobené baktériou spôsobuje vädnutie aj pleseň. Pleseň listov je najbežnejším príznakom, ale môže mať aj fázu systémového vädnutia, kedy baktéria infikuje cievny systém, čo vedie k vädnutiu rastliny a prípadnej hnilobe stebla. Baktéria prezimuje v infikovanom rastlinnom odpade. Poškodenie listov, napríklad krupobitím alebo silným vetrom, umožňuje baktériám vstúpiť do rastlinného systému. Je zrejmé, že na kontrolu šírenia tejto choroby je dôležité pohrabať a správne zlikvidovať zvyšky rastlín. Udržiavanie oblasti bez buriny a striedanie plodín tiež zníži šance na infekciu.
Čo robiť, keď kukurica nie je sladká?
Pestovanie kukurice je pomerne jednoduché a dosiahnuť sladkú chuť kukurice vo všeobecnosti nezahŕňa viac ako správne zalievanie a hnojenie. Keď sladká kukurica nie je sladká, problémom môže byť druh kukurice, ktorú ste zasadili, alebo problém s načasovaním zberu. Prečítajte si ďalšie podrobnosti.
„Nechajte zovrieť vodu predtým, ako vyberiete kukuricu.” Toto je rada skúsených záhradkárov a je to pravda. Čím dlhšie kukurica po zbere stojí, tým viac sa cukry premieňajú na škrob a stráca sa sladkosť. Toto je často jednoduchý dôvod, prečo kukurica nie je sladká. Čas zberu je tiež dôležitý. Zberajte, keď je kukurica na vrchole, pretože sladkosť rýchlo vyprchá. Mnohí odborníci tvrdia, že sladká kukurica je ideálna na zber, keď sa tekutina v zrnách zmení z čírej na mliečnu.
Záhradkárstvo je často o praxi „pokus – omyl“, takže sa oplatí experimentovať s rôznymi odrodami, aby ste zistili, ktorá vo vašej oblasti rastie najlepšie. Majte na pamäti, že ak pestujete kukuricu v blízkosti poľnej kukurice, kukurica sa môže krížovo opeliť, čo má za následok škrobnatejšiu a menej sladkú plodinu. Krížové opelenie sa môže vyskytnúť aj medzi druhmi cukrovej kukurice, preto je najlepšie obmedziť výsadbu na jeden druh kukurice. Kukurica, ktorá je výsledkom krížového opelenia, má tendenciu byť škrobovitá a tvrdá, chutí skôr ako poľná kukurica.
Šúpolie kukurice – čo s ním?
Šúpolie zastáva v mexickej kuchyni popredné miesto vo forme tamales. Pre tých z vás, ktorí tamales ešte neskúsili, urobte to! Ak ste na tamales scéne noví, možno vás zaujíma, či je kukuričné šúpolie jedlé? Nie, nedá sa jesť, ale je skvelým obalom na varenie iných pokrmov. V prípade tamales sa kukurica a mäso dusia v obale zo šúpolia, čo nielenže udržuje jedlo vlhké, ale dodáva mu tiež jedinečnú chuť.
Čo ešte sa dá zabaliť do kukuričnej šupky a uvariť? Kukuričným šupolím môžete nahradiť listy Ti alebo banánové listy v receptoch na havajské Laulau alebo iné tichomorské pokrmy. Tieto tropické listy u nás nie sú veľmi dostupné, ale kukuričné šupky vo všeobecnosti áno. Ryby môžu byť grilované „en papillote“ (varené a podávané v obale). Rybu stačí zabaliť do kukuričného šúpolia namočeného vo vode a položiť na gril. Kukuričné šupky udržia rybu vlhkú a dodajú jej výraznú dymovú chuť.
Kukurica ako symbol leta nezostáva v tejto kategórii osamotená. Neodmysliteľnou súčasťou menu horúcich letných dní je aj cuketa. Všetko, čo o jej pestovaní potrebujete vedieť, spolu s netradičnými receptami vám priblíži náš článok venovaný tejto obľúbenej letnej tekvici.
Zdroje informácií:
- https://www.gardeningknowhow.com/search?q=corn%20plant
- https://bonnieplants.com/blogs/how-to-grow/growing-corn/
- https://www.westcoastseeds.com/blogs/how-to-grow/grow-corn
Článok je zaradený do kategórie: Starostlivosť o záhradu
Mohlo by vás zaujímať
- Kvaka - ako na jej pestovanie, aké sú účinky a najlepšie recepty
- Čierna reďkovka je chutná koreňová zelenina, ako na jej pestovanie, účinky, recepty na jej využitie
- Mesačné jahody - ako ich pestovať a rozmnožovať, najlepšie odrody
- Dula je zabudnuté ovocie, ktoré musíte skúsiť - ako na jej pestovanie, využitie a pár receptov k tomu
- Poznáte Mangold? Ako na jeho pestovanie, o jeho účinkoch a pár skvelých receptov k tomu
- Čajot je exotická zelenina z trópov, viete na čo ju použiť? Recepty, využitie, pestovanie rastliny
- Lunárny kalendár pre záhradkárov - máj 2024
- Kamélia japonská - ako pestovať „japonskú ružu“ v byte aj v záhrade
- Je šalotka cibuľa alebo nie? Toto sú hlavné rozdiely a kde všade šalotku môžete použiť, výborná je aj zaváraná!
- Ako na pestovanie Aloe vera - starostlivosť o rastlinu a ako ju doma spracovať na gél či nápoj