Pestujeme nádchovník (rýmovník) – ako ho strihať a rozmnožovať

Georgina Babinová Téma
28. októbra 2022 0

Rastlina s mnohými menami, Plectranthus amboinicus, u nás známa ako nádchovník alebo rýmovník, nesie aj názvy kubánske oregano, mexická mäta, indický borák, alebo karibské oregano. Táto vždyzelená bylinka funguje skvelo v zmiešaných záhonoch a hromadných výsadbách ale aj ako pôdopokryvná rastlina. Malý kúsok tejto bylinky má dostatok chuti na upgradovanie polievok, dusených pokrmov a akéhokoľvek iného jedla, ktoré by ste zvyčajne korenili bylinkami, ako je tymián, šalvia alebo obyčajné oregano. Kubánske oregano NIE JE skutočné oregano. Je to šťavnatá rastlinka s aromatickými listami a pikantnou chuťou.

Nádchovník bude prosperovať aj v kvetináči

Pozrieť ďalšie

 

Nádchovník v kocke

Nádchovník (Plectranthus amboinicus), známy aj ako tymián jamajský, mexické či kubánske oregano, pochádza pôvodne z Ázie a Afriky a je rozšírený na Antilách, odtiaľ pochádza aj názov tymián jamajský. Rastlina rastie huňato a môže dosiahnuť výšku až 80 cm. Jej zeleno-biele (v divokej forme zelené) listy sú dosť mäsité a na dotyk zamatové. Koncom leta tvorí krásne fialové kvety, ktoré sú aj jedlé. Keďže ide o trvalku, listy a výhonky je možné zbierať po celý rok. Ale buďte opatrní: nie je mrazuvzdorná a preto musí tráviť chladné obdobie vo vnútri.

Ako sme už spomenuli, listy sa dajú zbierať po celý rok a použiť napríklad do zeleninových polievok, mäsových či rybích pokrmov. Vôňa je podobná nášmu tymianu, ale je silnejšia a má príjemný nádych majoránky. Čerstvé listy pridávajte až na konci doby varenia, aby sa mohlo rozvinúť plné aróma. Tradične sa jemne chlpaté šťavnaté (mäsité) listy používajú nielen na dochucovanie jedál, ale aj na všetky druhy ochorení: choroby pečene, obličkové a močové kamene, kašeľ, astma, čkanie, bronchitída, kolika a dokonca aj malária. Esenciálny olej rastliny má smrteľný účinok na larvy komára Anopheles, ktorý spúšťa túto obávanú tropickú horúčku. Olej bol testovaný proti rôznym hubovým napadnutiam potravín (Aspergillus flavus, Aspergillus niger, Aspergillus ochraceus CFR 221, Aspergillus oryzae, Candida versatilis, Fusarium sp. GF-1019, Penicillium sp., Saccharomyceces ) a vždy s úspechom.

Nádchovník

Nádchovník – nenáročný na pestovanie, atraktívny a aromatický

 

Pestovanie a starostlivosť

Vo všeobecnosti sa druhy Plectranthus pestujú ľahko a nevyžadujú veľkú pozornosť ani špeciálne zaobchádzanie. Najlepšie sa im darí na miestach, ktoré poskytujú čiastočný tieň, aj keď niektoré druhy môžu rásť na plnom slnku. Sú to rastliny s plytkými koreňmi, ktoré ocenia dostatok vody, ale dokážu tolerovať krátke obdobia sucha, pretože si ukladajú vodu v stonkách.  Ľahko sa rozmnožujú a rez vyžadujú iba kozmetické dôvody.

 

Výber stanovišťa

Táto dekoratívna rastlina sa môže pestovať buď v interiéri alebo v zimnej záhrade po celý rok alebo v lete vonku. Uprednostňuje slnečné až polotienisté stanovište, pričom priame poludňajšie slnko môže spôsobiť ľahké popáleniny listov mladých rastlín a preto sa mu treba vyhýbať. Keď ju pestujete vonku, uistite sa, že je chránená pred dažďom, pretože uprednostňuje suchšie prostredie. Kubánske oregano možno vysadiť aj na záhon, treba sa však vyhnúť prílišnej vlhkosti. Pre túto malú rastlinku vyberte miesto s dobre priepustnou, piesčitou pôdou.

 

Substrát

Ideálna je zeleninová zemina zo špecializovaných predajní. Ak sa však nádchovník nebude používať, ale slúži len ako okrasná rastlina, možno ho pestovať v komerčne dostupnej pôde. Zamerajte sa na rozsah pH 6,0-7,6. Keď nepoznáte pH svojej pôdy, použite tester pôdy, aby ste to zistili. Ak je vaše pH príliš kyslé, pridajte trochu vápna, aby ste ho zvýšili. Ak je príliš zásadité, pridajte trochu kompostu alebo síry.

Jednou zo základných požiadaviek pestovania Plectranthus je zabezpečiť, aby bol vysadený v dobre odvodnenom substráte. Štandardná zemina zmiešaná s perlitom alebo pieskom by mala poskytovať dostatočnú drenáž. Nádchovník netoleruje „mokré nohy“, čo znamená, že jeho korene nemôžu dlho sedieť vo vlhkej alebo mokrej pôde.

 

Požiadavky na vodu

Nádchovník zalejte, keď vrchných 3-5 cm pôdy vyschne. Naneste 2 cm vody zo záhradnej hadice priamo na okolitú zem. Rastlinu zavlažujte v dopoludňajších hodinách, aby navlhčené listy vyschli pred zotmením. Nikdy nezalievajte tak často, aby sa pôda rozmočila, alebo aby sa vytvorila stojatá voda.

Nádchovník v záhrade

Polievajte až vtedy keď vrchná vrstva pôdy vyschne

 

Teplota a vlhkosť vzduchu

Aj keď Plectranthus nie je mrazuvzdorný rod, rastlinám tohto rodu sa darí pri nižších teplotách a dokonca kvitnú aj počas kratších dní v roku. Keďže rod Plectranthus zahŕňa ročné aj viacročné druhy, presné teplotné požiadavky sa líšia od druhu k druhu.

Nádchovník neznáša dobre teplotné extrémy. Nedokáže zvládnuť nízke teploty po dlhú dobu, ale dokážu zvládnuť niekoľko dní, keď teploty klesnú do -5 stupňov. Druhy Plectranthus preferujú priemernú až nadpriemernú vlhkosť od 50 percent do 80 percent relatívnej vlhkosti.

 

Hnojenie

Aby sa rastlinka dobre vyvíjala, mala by byť pravidelne zásobovaná živinami. A to vo forme tekutého rastlinného hnojiva, ktoré sa podáva týždenne od apríla do septembra spolu so závlahovou vodou. V zime stačí prihnojiť približne každé tri týždne. Výnimkou sú len tie rastliny, ktoré sú prezimované na chladnom mieste: potrebujú len málo extra živín navyše každých osem týždňov.

 

Strihanie

Odstrihnite príliš dlhé, silne rastúce alebo vytiahnuté stonky rastliny, ktoré sa vyskytujú počas vegetačného obdobia. Každý rez urobte 0,5 cm nad von smerujúcou listovou stonkou, púčikom alebo bočnou vetvou. Všetky zlomené a inak poškodené konáre odrežte ihneď po ich objavení sa.

 

Nožnice, ktoré použijete by mali byť ostré a sterilné

Felco 2 Felco 2
52,19 €
Fiskars 111610 Fiskars 111610
20,53 €
Felco 7 Felco 7
78,00 €

Viac záhradných nožníc

💡💡 u nás nájdete celý test záhradných nožníc

 

Ako rozmnožovať nádchovník

Nádchovník sa rozmnožuje z odrezkov, alebo delením. Najlepší čas na rozmnožovanie je na jar alebo začiatkom leta.

Nádchovník - odrezok vo vode

Rozmnožovanie nádchovníka je veľmi jednoduché

 

Rozmnožovanie z odrezkov

Rovnako ako napríklad pri bazalke, všetko, čo potrebujete na rozmnožovanie z odrezkov, je pohár naplnený vodou a pár ostrých nožníc. Pohár nemusí byť číry ale ak je, budete ľahšie vidieť, ako rastú korene. Vezmite nožnice a odstrihnite 10 až 15 cm časť nového rastu z rastliny. Odrežte listy zo spodných 5-10 centimetrov a odrezok umiestnite do vody. Pohár umiestnite na slnečný parapet v interiéri alebo na slnečné chránené miesto vonku. Každé dva dni vymeňte vodu. V priebehu dvoch až štyroch týždňov by ste mali vidieť rast nového koreňa v spodnej časti odrezku.

Keď uvidíte asi 3 cm rastu koreňov, naplňte 15 cm hlboký kvetináč zeminou, vytvorte jamku v strede a jemne umiestnite zakorenený odrezok dovnútra. Zahrabte všetky nové korene, ako aj spodných 5-10 cm stonky, kde ste pôvodne odstránili všetky listy. Utlačte zeminu okolo koreňového systému a spodnej časti stonky. Dôkladne zavlažujte a držte v interiéri na slnečnom parapete alebo vonku v skleníku, alebo inom chránenom priestore mesiac alebo dva, alebo kým rastlina nevykazuje známky nového rastu.

 

Rozmnožovanie delením

Rozdeľte nádchovník na jar, tesne predtým, ako začne produkovať nový rast. Kopte 15 cm od vonkajších stoniek rastliny, aby ste pomocou rýľa vytvorili okolo rastliny kruh hlboký 25 cm. Zatlačte rýľom vodorovne pod koreňový bal rastliny a oddeľte koreňový bal od pôdy. Vydvihnite rastlinu zo zeme a odstráňte prebytočnú pôdu z jej koreňov. Pomocou noža rozrežte rastlinu na dve až štyri časti. Zasaďte toľko častí, koľko chcete, vo vzdialenosti 1 – 1,8 m od seba. Zasaďte ich do rovnakej hĺbky pôdy, v akej predtým rástli.

 

Prezimovanie

Táto dekoratívna voňavá rastlina znesie teploty až do -5°C.  V chladnom podnebí alebo zasnežených zimách odumrie, ale môže sa objaviť znova na jar. Niektorí záhradkári sa rozhodnú premiestniť svoje rastliny počas chladnej zimy do interiéru, čo im umožní prežiť počas celého roka. Rastlina by mala prezimovať vo svetlej miestnosti s teplotami od 15°C do 18°C. Ideálne je jej miesto na parapete, aj keď zimné slnko veľmi neznáša a treba ju pred ním trochu chrániť. . Zalievajte o niečo menej a prihnojujte len každých osem týždňov. Ak je nádchovník celý rok na tom istom mieste v byte, mal by dostať viac živín aj v zime: približne každé tri týždne.

Nádchovník v kvetináči

Ak pestujete nádchovník v kvetináči, na zimu ho jednoducho presuniete do interiéru a môžete sa z neho tešiť celý rok

 

Nádchovník a jeho bežné problémy

Problémy so škodcami Nádchovník postihujú zriedkavo; v letných mesiacoch ho však niekedy môžu napadnúť molice, vošky a roztočce. Ako riešenie môžete vyskúšať organické ošetrenie alebo ekologicky menej invazívne prostriedky, ako je insekticídne mydlo alebo neemový olej. Pri manipulácii, miešaní a striekaní neemového oleja noste oblečenie s dlhým rukávom, dlhé nohavice, rukavice, ochranné okuliare a protiprachovú masku, aby ste zabránili priamemu kontaktu s roztokom. Zmiešajte 2 polievkové lyžice neemového oleja s 0,5 l vody v rozprašovači, aby ste vytvorili roztok. Pumpujte rukoväťou nádrže, aby sa roztok natlakoval. Nastriekajte roztok na listy rastliny napadnuté škodcami – úplne ich pokryte. Listy striekajte každých sedem až 14 dní, kým hmyz nezlikvidujete.

Táto rastlina je náchylná na hubové choroby, ako je škvrnitosť listov, hniloba stonky a hniloba koreňov. Škvrnitosť listov je často spôsobená tým, že listy navlhnú a zostanú tak. Zle odvodnená pôda alebo kvetináč s nedostatočnou drenážou sú zvyčajne hlavnou príčinou hniloby koreňov a stoniek. Najlepšie je zalievať rastliny ráno a pri pôde, nie priamo na lístie. Pri liečbe týchto plesňových ochorení môžete vyskúšať ošetrenie fungicídom a postupovať podľa návodu na obale. Tiež odstráňte poškodené listy, aby ste zabránili šíreniu spór.

 

💡 TIP na produkt - Ecce Vita Neem Oil 100 ml
Ecce Vita Neem Oil 100 ml

Neemový olej je prírodný, organický insekticíd, fungicíd a miticíd. Olej pochádza zo semien stromu Neem (Azadirachta indica), ktorý rastie v trópoch a subtrópoch Indie. Funguje tak, že narúša hormonálny systém škodcov. Trvá dlhšie kým začne pôsobiť, ale je účinný.

💡 TIP č.1: porovnanie cien vo všetkých dostupných eshopoch💡 TIP č.2: možnosť bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkom"

 

Žltnúce listy

Ak si všimnete, že spodné listy rastliny žltnú, opadávajú a vädnú, môže to byť príznak hniloby koreňov. Ak zalievanie rastlinu nepodporí, je už takmer isté, že ide koreňovú hnilobu. Vytiahnite koreňový bal a skontrolujte korene. Ostrým, sterilným nožom odrežte všetky sčernené, hnijúce korene a aplikujte fungicíd. Rastlinu môžete zachrániť iba vtedy, ak má zdravé korene (belavé, žltkasté, svetlohnedé). Ak väčšina koreňov sčernela, rastlinu vyhoďte.

Žltnutie listov sa môže vyskytnúť aj vtedy, ak sa nádchovníku dostane príliš veľa slnka. Spálenie od slnka môže spôsobiť zvlnenie, hnednutie a vyschnutie listov. Premiestnite rastlinu na tienisté miesto.

 

Vädnúce listy

Ak rastlina vädne, skúste jej dať viac vody. Ak sa nezotaví, keď ju zalejete, pravdepodobne ide o hnilobu koreňov.

 

Hnednúce listy

Listy nádchovníka môžu zhnednúť, ak rastlina dostane príliš veľa vody alebo priameho slnka, chýbajú jej živiny alebo ju napadnú škodcovia. Plesňová infekcia môže tiež spôsobiť škvrny na listoch alebo hnilobu, čo vedie k hnednutiu listov. Skontrolujte vodu, svetlo a hnojivo a tiež, či listy a stonky nevykazujú aktivitu hmyzu. V prípade potreby zodpovedajúcim spôsobom ošetrite ktorýkoľvek z týchto faktorov.

 

Ako prinútiť nádchovník kvitnúť?

Rastliny Plectranthus kvitnú viackrát do roka, pričom kvitnú hlavne na konci sezóny, alebo v chladnom letnom podnebí. Ak vás zaujíma, prečo nádchovník nekvitne, uistite sa, že nemá viac ako 12 hodín svetla, pretože dĺžka dňa ovplyvňuje kvitnutie. Prerezávanie a orezávanie vyblednutých kvetných klasov tiež podporí ďalšie kvety.

Listy nádchovníka

Aromatické listy nádchovníka môžete zbierať po celý rok

 

Zber a použitie

Správny spôsob zberu je rovnaký ako strihanie. Nikdy by ste nemali odrezať celú stonku. Dužinaté listy je možné zbierať po celý rok. Práve preto, následné sušenie nie je nevyhnutné, čo je bonus, pretože sušenie týchto listov trvá veľmi dlho. Pri zbere má zmysel odstraňovať celé hroty výhonkov, pričom tretina výhonku by mala vždy zostať. Takto zabezpečíte, že nádchovník znova a znova bude klíčiť a zachová si pekný huňatý tvar.

Šťavnaté listy sa môžu konzumovať ako ingrediencia do šalátov, alebo varené aj dusené. Môže sa použiť aj na prípravu čaju. Mimoriadnym variantom je špecialita z Indie: na panvicu dáme palacinkové cesto, pridáme pár lístkov nádchovníka a pečieme ako voňavú palacinku. Nezvyčajný, no vyslovene delikátny variant…

 

💡 Tip na článok

Bazalka

 

Nádchovník si vás zaručene podmaní svojou jedinečnou arómou, ale kráľovnou u nás rastúcich voňavých byliniek je určite bazalka. Všetko čo o jej pestovaní potrebujete vedieť, vám prezradí náš článok „Ako pestovať bazalku v záhrade aj na  byte“.

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
4.8/5 - (26 votes)
Autor článku
Georgina Babinová

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Veľa času tiež venujem poznávaniu rastlín, kvetín a pestrej záhrady. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.