ECG NM 115 |
---|
Víťaz testu |
|
|
Napeňovač za rozumnú cenu nezostáva dlžný svojim sľubom. |
34,90 € |
Prečo si neskúsiť vytvoriť vlastné cappuccino, chai latte, espresso alebo kávu doma, vo vašej kuchyni. Ak zvážite aj zdravotné a finančné výhody, doma pripravená káva alebo ochutený nápoj je vždy lepšou voľbou. Spenenie mlieka nie je raketová veda. Môžete to urobiť aj takmer holými rukami, ale napeňovače mlieka vám vždy poskytnú konzistentnú kvalitu.
Čomu venovať pozornosť pri výbere napeňovača mlieka?
Na trhu je obrovský výber napeňovačov. Ako zúžiť tento výber? Uvádzame najdôležitejšie funkcie a vlastnosti, ktorým treba venovať pozornosť, aby ste si mohli byť istí, že si vyberiete napeňovač mlieka, ktorý perfektne vyhovuje vašim potrebám:
- typ
- kapacita
- možnosti zohrievania
- konštrukcia a materiál
- veľkosť a hmotnosť
- a samozrejme cena
Nižšie vám náš jednoduchý sprievodca nákupom pomôže začať s výberom.
Pri hodnotení napeňovačov mlieka sme brali do úvahy tieto metriky:
Najlepšie Napeňovače mlieka na základe porovnávacieho testu 2025
1. miesto | 2. miesto | 3. miesto | 4. miesto | 5. miesto | 6. miesto |
---|---|---|---|---|---|
Víťaz testu | Zlatá stredná cesta | Ľudová voľba | |||
ECG NM 115 | Clatronic MS3326 | ECG NM 216 | Sencor SMF 2020WH | Rohnson R 447 | Orava MF-401 |
![]() | |||||
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
34,90 € | 58,74 € | 37,90 € | 27,57 € | 33,90 € | 43,78 € |
Zobraziť ponuku Heureka.sk |
Recenzie 6 najlepších napeňovačov mlieka pre rok 2025
Víťaz testu
1. ECG NM 115
Výhody
- Produkt roka 2018 a 2017
- tichý chod
- rýchla príprava dokonalej peny
- jednoduchá údržba
Nevýhody
- menší objem
Verdikt: Napeňovač za rozumnú cenu nezostáva dlžný svojim sľubom.
Naše hodnotenie:

Zlatá stredná cesta
2. Clatronic MS3326
Výhody
- bezkáblové prevedenie
- jednoduchá manipulácia
- dostatočne veľký objem
- náhradná vrtuľka
- vynikajúci výkon
Nevýhody
- povrch pod šľahačom sa odiera
Verdikt: Výkonný a tichý napeňovač mlieka s dostatočne veľkým objemom.
Naše hodnotenie:

3. ECG NM 216
Výhody
- profesionálne našľahaná pena
- jednoduchá údržba
- dostatočný objem
- rozumná cena
Nevýhody
- mlieko sa na spodku pripaľuje
Verdikt: Odhliadnuc od sem – tam pripáleného mlieka, vydarený a výkonný model.
Naše hodnotenie:

Ľudová voľba
4. Sencor SMF 2020WH
Výhody
- jednoduchá obsluha
- kvalitná pena
- 3 automatické režimy
Nevýhody
- malý objem
- ryska označujúcu maximálnu hladinu je zle viditeľná
- ťažko sa čistí
Verdikt: Malý napeňovač s malými nedostatkami.
Naše hodnotenie:

Zobraziť ponuku
Heureka.sk
5. Rohnson R 447
Napriek nízkej cene prichádza mixér v atraktívnom dizajne, ktorý bude ladiť s kuchyňou akéhokoľvek štýlu.
Výhody
- priateľská cena
- možnosť použitia s vysokými pohármi na frappé
- dobrý pomer ceny a výkonu
Nevýhody
- nízky príkon motora
Verdikt: Mixér, ktorý nesľubuje viac ako dokáže splniť.
Naše hodnotenie:

6. Orava MF-401
Penič mlieka prichádza v modernej chrómovo – čiernej kombinácii a nájde si svoje miesto v každej modernej kuchyni.
Výhody
- veľmi rýchlo ohrieva aj napení
- priateľská cena
Nevýhody
- mlieko sa pripaľuje
Verdikt: Model domácej značky plní svoje určenie.
Naše hodnotenie:

Sprievodca výberom najlepšieho napeňovača mlieka
Napeňovače mlieka sú praktické zariadenia pre domácnosť, ktoré vytvárajú mliečnu penu pre všetkých milovníkov espressa a cappuccina. Obyčajne sa napeňovač skladá z metličky pripevnenej na konci tyče ručného zariadenia alebo na dne karafy. Keď spustíte stroj na vytvorenie peny, vzduch sa vtočí do šálky mlieka a zároveň vytvára penu tým, že oddeľuje tuk od mlieka. Tento nadýchaný hustý krém sa používa ako topping na akékoľvek kávové nápoje na zlepšenie chuti a textúry. (Navyše to vyzerá naozaj “cool”!)

Capuccino alebo latte macchiato… čomu dáte prednosť Vy?
Napeňovače mlieka sa môžu kategorizovať do mnohých typov na základe ich pracovného postupu a funkčnosti. Funkčne sú niektoré vhodné pre horúce mlieko, zatiaľ čo iné pre studené, niektoré sú najlepšie pre nízkotučné, iné môžu byť vhodné pre plnotučné mlieko. S napeňovačom môžete pripraviť aj ďalšie chutné nápoje, ako je horúca čokoláda, mliečne kokteily, polievky, dressingy na dezerty alebo šaláty.
Ako často plánujete používať napeňovač? Chcete ho používať skôr ráno pred prácou alebo vo voľnom čase? Aj toto sú otázky, ktoré si musíte položiť predtým, ako si ho kúpite, pretože vám pomôžu identifikovať typ napeňovača, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám. Ak si kúpite napeňovač len preto, že je najlacnejší, ale potom si uvedomíte, že potrebujete viac automatizovanú jednotku, pretože trvá príliš dlho pripraviť kávu pred prácou, pravdepodobne skončí zastrčený v kuchynskej zásuvke a nikdy nebude použitý znova. A na druhej strane, ak si kúpite špičkový model a potom polovicu jeho funkcií nebudete používať, zaplatili ste zbytočne. Pokúste sa premýšľať o tom, čo skutočne potrebujete a ako často si myslíte, že budete napeňovač používať. Vyhnete sa tak impulzívnemu nákupu založenom na oslňujúcich vlastnostiach, alebo cene.
Ktoré faktory by ste mali zvážiť pri výbere vhodného napeňovača mlieka
S rastúcou popularitou dizajnérskych káv rastie aj dopyt po zariadeniach, ktoré sľubujú vysoko kvalitnú mliečnu penu pri každom použití. Avšak, keď uvažujete o kúpe napeňovača mlieka, je dôležité, aby ste pred nákupom zvážili zopár faktorov:
1. Typ napeňovača
Napeňovače mlieka sú prevažne dvoch typov: ručné a elektrické. Ako už názov napovedá, ručné držíte v ruke, zatiaľ čo metlička šľahá mlieko. Zvyčajne nie sú dodávané s nádobou a sú relatívne lacné. Avšak, tieto napeňovače zriedka dodržia sľub, že spravia hutnú, krémovú mliečnu penu. Mnohé z nich pracujú aj na batérie, ktoré je potrebné neustále meniť. Do nášho výberu sa takýto typ napeňovačov ani nedostal. Elektrické napeňovače sú ich presným protikladom. Prichádzajú s pohárikom / nádobou a metličkou. Väčšina z nich využíva indukčné ohrievacie a chladiace prvky, takže mlieko nemusíte zvlášť ohrievať ani ochladzovať. Existuje množstvo stacionárnych elektrických napeňovačov, ktoré produkujú vynikajúcu mliečnu penu a do nášho váberu sme vložili tie najlepšie. Tieto napeňovače mlieka sú však podstatne drahšie ako manuálne.

Ručný vs. elektrický…
2. Konštrukcia a materiál
Na kvalite záleží, ale uistite sa, že vaše štandardy kvality sú realistické. Ak ste ochotní trochu utrácať, potom hľadajte napeňovač, ktorého hlavným materiálom konštrukcie je nehrdzavejúca oceľ. Sklo je ďalšou možnosťou, ktorú môžete zvážiť. Hoci je krehké, bude to pekný doplnok každej kuchyne a pozorné používanie určite predĺži aj životnosť. Bez ohľadu na to, z čoho sa skladá telo, určite budú aj plastové doplnky, najmä na rukovätiach a viečkach. Vyberajte modely, ktoré majú kvalitné plastové komponenty, ktoré sa nedostanú do kontaktu s mliekom.
3. Ohrievanie
Väčšina napeňovačov pripraví štandardné teplé nápoje, ako sú latté, horúca čokoláda a cappuccino. Množstvo modelov je vhodných na teplé mlieko aj studené mlieko. Ak máte chuť na vlastné ľadovú kávu / frappé, pred nákupom skontrolujte, či zariadenie podporuje viac teplôt. Hľadajte indukčné ohrievanie. Teplo je distribuované rovnomernejšie – mlieko sa zahrieva rýchlejšie, pretože indukčná cievka prenáša teplo priamo do kanvice. Základňa negeneruje žiadne teplo. Tieto modely zvyčajne prichádzajú s väčšou nádobou ako iné. Vzhľadom k technológii a kapacite, je však vyššia aj cena v porovnaní s neindukčnými modelmi.
4. Kapacita
Rôzne modely majú rôznu kapacitu. Ak však potrebujete naraz obslúžiť viac ľudí, vyberte model s väčším džbánom. Maximálna kapacita, ktorá je na trhu v súčasnosti dostupná je 700 ml. Ak si kúpite menší a máte v rodine viac milovníkov capuccina, budete musieť proces opakovať. Kúpou napeňovača s väčšou kapacitou šetríte čas.
5. Ďalšie praktické funkcie a vlastnosti
Všetky napeňovače mlieka prichádzajú so základňou a kanvicou. Všetky vyzerajú podobne. V skutočnosti je ale medzi nimi veľa rozdielov. Dozvedieť sa viac o nich viac vám umožní urobiť rozhodnutie jednoduchšie a precíznejšie.
Nepriľnavý interiér
Táto vlastnosť vám uľahčí údržbu. Na druhej strane, ľahko sa poškriabe, ak ho budete umývať nesprávnym spôsobom.
Ovládanie
Niektoré modely majú len jedno tlačidlo, ale majú niekoľko režimov. Ak chcete aktivovať iný režim, musíte tlačidlo držať dlhšie. V skutočnosti pri takomto dizajne je ľahké urobiť chybu. Iné modely majú viac tlačidiel a každé tlačidlo predstavuje jednu funkciu. Je to veľmi pohodlné a jednoduché na používanie. Už na prvý pohľad budete vedieť ako ho používať, pretože ikony na tlačidle sú ľahko zrozumiteľné.
Nádoba z nehrdzavejúcej ocele
Ľahko sa čistí a suší. Nemusíte sa obávať spodnej časti kanvice, že kontakt so základňou nie je suchý a spôsobí skrat. Ďalšou výhodou je, že ju môžete používať navždy. Ak základňa už funguje, stále ju môžete používať ako šálku. Má však aj nevýhodu. Vzhľadom k tomu, kanvica je vyrobená z kovu, keď je mlieko horúce, bude aj džbán horúci. Preto sa nedotýkajte telesa kanvice priamo a držte ho mimo dosahu vašich detí.
Hubica na nalievanie
Umožní vám robiť latte art oveľa jednoduchšie a precíznejšie. Tiež zabráni rozliatiu, keď lejete mlieko do šálky.
Gumené tesnenie na viečku
Ak mlieko pretečie, gumové tesnenie bude hrať dôležitú úlohu. Táto funkcia je veľmi užitočná, a veľa modelov nemá gumové tesne nie. Preto vždy naplňte mlieko pod maximálnu rysku. Čistenie základne je totiž dosť problematické.
Vákuová izolácia
Udrží mlieko horúce alebo studené, podobne ako termoska, až kým nie je pripravené na servírovanie.
Vhodné do umývačky riadu
Kvôli dizajnu nie sú všetky modely vhodné do umývačky riadu. Ak chcete ušetriť viac času a nechcete viaznuť v kuchyni, vyberte model, ktorý je vhodný do umývačky riadu.
Aká je cena, kde kúpiť a ktoré značky sú najobľúbenejšie
Cena sa môže viazať k funkciám, ale ani najdrahšie zariadenie nemusí vždy znamenať, že prichádza s najlepšími vlastnosťami pre vás. Poobzerajte sa trochu. Prečítajte si recenzie. Viete nájsť zariadenie, ktoré ponúka všetko, čo potrebujete za nižšiu cenu alebo menej drahú značku? Náš výber pokrýva rôzne ceny, ale v žiadnom prípade nie je vyčerpávajúci. Okrem špecializovaných predajní ako je Nay, Planeo, Datart alebo, hoci aj Tchibo, kúpite napeňovače mlieka aj v supermarketoch ako je Lidl, alebo Tesco, kde ich ponúkajú za ceny, ktoré sú zaručene prijateľné, otázna je však kvalita. Pokiaľ ide o značky, na trhu sú v hre všetci veľkí hráči, ktorí sú známi svojimi kávovarmi a nielen tí, konkurencia je naozaj veľká.
Napeňovače mlieka ECG
Začiatky českej značky, ktorej majiteľom je spoločnosť K+B Progres, sa datujú do roku 1996. Na trh vstúpila ponukou mikrovlnných rúr, ktoré vďaka rozumným cenám a širokému sortimentu veľmi rýchlo začali konkurovať renomovaným značkám. Dnes ponúka značka ECG kompletný sortiment spotrebnej elektroniky a spotrebičov pre domácnosť.
Napeňovače mlieka Clatronic
Rodinný podnik Clatronic International GmbH od roku 1982 úspešne ponúka produkty zo segmentov malých domácich spotrebičov, veľkých domácich spotrebičov a spotrebnej elektroniky. Clatronic Group ponúka širokú a inovatívnu škálu produktov. S tromi spoločnosťami a piatimi značkami (Clatronic, Bomann, ProfiCook, ProfiCare a CTC) ponúka viac ako 1.000 moderných produktov.
Napeňovače mlieka Krups
Značka Krups je nemecký výrobca kuchynských spotrebičov. Je súčasťou skupiny SEB. Svoje meno získala po svojom zakladateľovi Robertovi Krupsovi. Spoločnosť začala v roku 1846 vyrábať hlavne priemyselné váhy vo Wald v Severnom Porýní-Vestfálsku. To bol hlavný produkt spoločnosti na nasledujúcich 110 rokov. V roku 1999 bola zatvorená írska továreň Krups v Limericku, ktorá zamestnávala 800 ľudí. O dva roky neskôr, po bankrote, Krups vstúpil do skupiny Groupe SEB, svetovú špičku v oblasti malých domácich spotrebičov, ktorá následne preorientovala Krups ako prémiovú značku a zamestnala dizajnéra Konstantina Grcica.

Doprajte si zážitok z perfektnej šálky kávy…
Rýchle napeňovacie tipy pre zážitok z perfektnej šálky kávy
Nasledujúce tipy vám pomôžu pripraviť dokonalú šálku vášho obľúbeného nápoja pomocou napeňovača.
1. Aké mlieko použiť na napenenie?
Ako ľudia sme jediní, ktorí pijú mlieko ako dospelí a je nám to jedno. Je chutné! Obsahuje základné živiny potrebné pre naše telo – vitamín D, vápnik a draslík. Prírodný cukor (laktóza) v mlieku vyžaduje jedinečný tráviaci enzým (laktázu), ktorý však niektorí ľudia nemajú. Mlieko pozostáva hlavne z vody, tuku, cukru, bielkovín a niektorých baktérií. Pri výbere mlieka na napenenie si musíme všímať nasledujúce aspekty:
- bubliny v pene
- trvácnosť mliečnej peny
- jemnosť a krémovitosť
- konzistenciu mikro peny
- percento obsahu tuku a bielkovín.
Nízkotučné alebo odstredené mlieko
Nízkotučné mlieko vytvára makro-bubliny a je ľahko ho napeniť pre začiatočníkov. Kvôli neprítomnosti tuku nie je chuť peny z odstredeného mlieka tak chutná ako napríklad z plnotučného mlieka.
Polotučné mlieko
Je podobné odstredenému mlieku a vytvára makrobubliny. Je tiež ľahšie ho napeniť, ale chuť nie je na úrovni plnotučného mlieka
Je ideálne pre tých, ktorí chcú znížiť príjem kalórií.
Plnotučné mlieko
Ak dávate prednosť krémovej a bohatej pene, plnotučné mlieko je pre vás najlepšou voľbou. Napenenie plnotučného mlieka je náročná úloha, pretože tuk zaťaží penu na dne nádoby. Ale z tohto mlieka získate jemnú hladkú penu, ideálnu pre capuccino.
Rastlinné mlieko
Sója, kokos, alebo mandľa – to sú hlavné možnosti. Bubliny však nie sú dostatočne konzistentné, pretože proteínová štruktúra týchto typov tekutín nebude správne držať bubliny.
Organické a bezlaktózové mlieko
Tieto druhy nenapenia ako iné druhy mlieka.
Všetky druhy sa správajú iným spôsobom a z niektorých druhov mlieka je dosť ťažké vytvoriť penu. Žiaľ, neexistuje žiadne všeobecné pravidlo a odporúčanie, ako vytvoriť našuchorenú, hustú penu, pretože rozdielne sa správajú aj jednotlivé napeňovače mlieka.

Capuccino
2. Neprežeňte to s napenením
Keď budete vidieť, že sa vytvorila krásna pena – naučte sa zastaviť. Nadmerné napenenie zničí vzduchové bubliny, ktoré ste práve vytvorili a už sa neobnovia.
3. Dodržiavajte správne množstvá
V skutočnosti, množstvo mlieka hrá obrovskú úlohu pri formovaní peny. Každý výrobca označí svoje zariadenia a ich džbány vo vnútri indikátormi maximálnej a minimálnej úrovne a tie by sa mali brať do úvahy pri výbere programu. Napríklad jednoduché ohrievanie umožní naplnenie väčšieho objemu tekutín, než koľko môžete naplniť na výrobu peny. Na zanedbanie týchto odporúčaní môže doplatiť vaša kuchyňa, ale minimálne pracovná plocha, kde mlieko napeňujete. Neprekračujte maximálnu čiaru; spôsobí to pretečenie. Nenalievajte ani pod minimálnu čiaru, mlieko sa môže pripáliť. V oboch prípadoch bude čistenie náročné. Vždy sa snažte napeniť mlieko v menších dávkach. Aby ste zabránili prehriatiu motora, urobte si krátku prestávku.
4. Vychutnajte si skvelé latté
Skutočné latte je pripravené z espressa a horúceho mlieka, a nie naopak. Ide o kávový nápoj, ktorý by mal obsahovať viac kávy ako mlieka.
- Takže najprv by ste mali uvariť kávu a naliať ju do šálky.
- Potom sa sústreďte na mlieko. Mliečna pena musí byť dosť horúca, ale nie vrelá. Nepreháňajte to, pretože latté vyžaduje menej peny ako capuccino. V závislosti od napeňoavča, ktorý máte k dispozícii peňte mlieko, až kým nedosiahnete želaný efekt, potom ho preneste do šálky.
- Vrch môžete prípadne ozdobiť kakaovým práškom.
5. Lahodné capuccino s napeňovačom
Tento recept nevyžaduje viac úsilia ako latté. Príprava cappuccina sleduje vlastne rovnaký postup ako výroba latté. Možno sa teda čudujete – aký je rozdiel? Rozdiel je v množstve mliečnej peny, ktorá sa vloží do uvareného espressa. Korunka by mala byť hustejšia a obsahovať viac peny ako latté. To je celé tajomstvo! Skúste ho pripraviť!
Mlieko a káva sú dve skvelé chute, ktoré spolu dokonale ladia. Ako vidíte, mlieko zohráva kľúčovú úlohu pri vytváraní množstva špeciálnych kávových výtvorov. Existuje celý rad rôznych technológií a postupov, ktoré môžete použiť na vytvorenie dokonalej peny a z jednej časti je to umenie, z druhej veda. Je to zručnosť, ktorá sa dá naučiť, ale zvládnutie bude trvať určitý čas a vyžaduje trpezlivosť a skúsenosť. Ak ste však milovníkom kávy, stojí to za to!
Zdroje informácií:
Do testu sme vybrali Napeňovače mlieka len z overených eshopov

Mohlo by vás zaujímať
-
Ako uvariť ryžu - jednoduchý návod na jej prípravu v hrnci aj v ryžovare + 3 skvelé ryžové recepty
-
Ľahký, výkonný, tichý a odolný – presne taký by mal byť váš nový vysávač: viete, ako ho vybrať?
-
Najlepšia varená kukurica - aký je recept na jej správnu prípravu a ako dlho ju treba variť
-
Tradičné recepty na zavárané hrušky - s citrónom, klinčekmi či brusnicami, vyberte si ten svoj
-
Zavárané brusnice - najlepšie recepty (aj brusnice s hruškami), postup, kde ich použiť
-
Melónové šupky - alebo 5 skvelých receptov (aj na zaváranie) a ďalšie tipy na ich použitie, už ich nikdy nevyhodíte
-
Zaváraná cuketa - 10 overených receptov, na slano i na sladko, s paradajkami či paprikou, čalamáda, čatní
-
Zavárané čučoriedky - najlepší recept s nálevom aj bez, a na čo ich použiť
-
Filtre do čističiek vzduchu - viete aký potrebujete do tej svojej?
-
Veľký test a recenzie 10 najlepších parných hrncov za rok 2025, recenzia chvália Tefal + ako si vybrať