Ako si doma uvariť najlepšiu kávu pomocou french pressu

Georgina Babinová Téma
26. februára 2020 0

Najlepšia káva pomocou french pressu? Áno, a stojí za to vstať o niekoľko minút skôr, aby sme si ju pripravili. Keďže kávové zrná sú ponorené priamo do horúcej vody, káva french press má tendenciu byť bohatšia, hladšia a celkovo chutnejšia ako väčšina iných metód. Taká…. francúzska. Dajte si k nej nadýchaný criossant a ste v raji. Žiadna iná metóda prípravy kávy nefunguje úplne rovnako ako french press a robí ju preto obľúbenou medzi znalcami kávy. Hoci si vyžaduje trochu viac trpezlivosti ako príprava prekvapkávanej na kávy, proces zvládnete okamžite. Len sa uistite, že začínate s kvalitným french press kávovarom.

Napriek tomu, čo niektorí baristi chcú, aby sme uverili, pripraviť kávu nie je umenie. Je to mechanický proces, ktorý je viac príbuzný kulinárskej vede, kde ide o to, aby ingrediencia, prinášala tú najlepšiu chuť a opakovateľný výsledok. Kávové bôby vyžadujú použitie regulovaného tepla na uvoľnenie svojich éterických olejov a odblokovanie nekonečne variabilných chutí. Tak ako pri väčšine kulinárskych aktivít, prax hrá integrálnu úlohu v úspechu vášho konečného produktu. 

Čo je “French Press”?

Čo je to french press

Ak ste len nedávno počuli o tejto metóde prípravy kávy možno si myslíte, že French press (v Anglicku nazývaná aj cafetière ) je nový spôsob, ako pripravovať kávu. Hoci pôvod je trochu nejasný, v rôznych iteráciách sa French press objavuje už viac ako 100 rokov. Súčasný dizajn bol patentovaný v roku 1929 Attilom Calimanim, ktorý bol na počudovanie Talian – nie Francúz. Moderný dizajn je veľmi jednoduchý, pozostáva z karafy a piestu.

Karafa French Press

Zvyčajne sa vyrába zo špeciálneho typu skla, nájdete tiež karafy vyrobené z kameniny, nehrdzavejúcej ocele alebo plastu.

  • borosilikátové sklo – tento špeciálny materiál obsahuje oxid kremičitý a oxid boritý, aby bol výnimočne odolný voči tepelnému šoku. To znamená, že nalievanie horúcej vody do borosilikátovej karafy nespôsobí explóziu skla. Je to ten istý materiál, z ktorého je väčšina skleneného riadu používaného na pečenie. Žiaľ, ak padne váš sklenený French press na dlažbu, zloženie skla pravdepodobne nepomôže.
  • kamenina alebo keramika – tento menej bežný štýl French press karafy má tendenciu byť trochu drahý, ale o to krajší. Často je dostupný v dúhových farbách zo smaltu, kameninové a keramické French press karafy sú zvnútra potiahnuté, aby odolali škvrnám a pachom. Väčšina kameninových karáf je vhodná do umývačky riadu. Sú robustné a odolné voči extrémnym teplotám, ale aj rozbitné.
  • nehrdzavejúca oceľ – ak chcete, aby sa váš French press nerozbil tak ľahko, zvoľte karafu z nehrdzavejúcej ocele. Zvyčajne má dvojité steny, vákuovo uzavreté, ako termo – hrnčeky s vysokou životnosťou, takže vaše káva zostáva horúca celé hodiny. French press z nehrdzavejúcej ocele je dostupný v lesklej alebo matnej povrchovej úprave. V matnej povrchovej úprave môžete vyberať aj z farebných možností, zatiaľ čo leštené majú zrkadlový povrch, skoro ako jemné striebro. Trvanlivosť sa bude líšiť podľa modelu, ale môžete si byť istí, že nehrdzavejúca oceľ sa nerozbije o kuchynskú podlahu.
  • plast – keď si kúpite French press s dôveryhodným pôvodom, plastová karafa bude vyrobená zo styrén-akrylonitrilu (SAN) a nebude obsahovať bisfenol-A (BPA). SAN je obzvlášť odolný typ plastu, ktorý odolá vysokým teplotám bez deformácie alebo vylúhovania chemikálií. BPA má možné negatívne vplyvy na zdravie a môže sa dostať do potravín a nápojov, keď plasty, ktoré ju obsahujú, sú vystavené teplu, napríklad vriacej vode. Keďže budete používať horúcu vodu na prípravu French press kávy, určite hľadajte karafu bez obsahu BPA vyrobenú zo SAN.
French Press ako doplok v kuchyni

French Press sa môže stať aj pôsobivým doplnkom vašej kuchyne

Filtračný piest French Press

Jednoduchý mechanizmus vo vašom French Press je to, čo naozaj preberie vašu kávu k životu.

  • piest (plunžer)  – spôsob, akým pripravíte najlepšiu šálku kávy, akú ste kedy pili, je rovnaký, ako keď chcete vypustiť tvrdohlavý odtok v dreze – s piestom. Rukoväť je pripevnená k plunžerovej tyči na vrchu veka, prechádza nadol cez váš French press a pripája sa k disku a filtru v spodnej časti.
  • filter  – spodný koniec piestu pozostáva z filtra a kotúča. Niektoré modely používajú až štyri sieťky z nehrdzavejúcej ocele, ktoré zabezpečia, aby zrnká kávy zostali v spodnej časti French pressu. Ak je vaša káva zomletá príliš jemne alebo vaše filtre nie sú dostatočne jemné, vaša kíáva zďaleka nebude dokonalá. Kovovým filtrom sa pripisovalo aj to, že umožnia olejom zvyšujúcim hladinu cholesterolu zostať vo vašej káve. Ak by to mal byť problém, môžete si kúpiť papierové filtre alebo vrecká pre váš French press, ktoré zachytávajú oleje, ktorým sa dáva za vinu zvyšovanie lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL) – čiže cholesterolu.

Ako si doma uvariť najlepšiu kávu pomocou French Pressu?

1. Začnite kvalitnou vodou …

Káva sa skladá z 98 percent z H2O, takže sa uistite, že vaša voda chutí dosť dobre. Ak chcete použiť vodu z vodovodu, najprv ju ochutnajte. Ak chutí OK, pokračujte a použite ju. Získava voda od vodovodu pachuť? Zvoľte miesto nej filtrovanú alebo fľaškovanú.

2. …a skutočne čerstvými kávovými zrnami

Pravdepodobne to je samozrejmé aj bez toho, aby sme to hovorili, ale čerstvo pražené kávové zrná sú kľúčom k šálke plnej chuti. Nepoužívajte kávu, ktorá bola vystavená vzduchu dlhú dobu. Zrná by mali vyzerať trochu mastné a voňať sviežo a aromaticky.

  • vzduchotesne uzatvorené nádoby alebo vrecká – kým sa neotvoria, káva vo vnútri zostane kvalitná až do doby expirácie (zvyčajne asi 32 týždňov po balení) Po otvorení však káva už po cca týždni začína strácať chuť.
  • nie vzduchotesné balenie – ak kupujete kávu v balení, ktoré nie je vzduchotesné (napr. v papierovom sáčku) hľadajte dátum praženia. Čokoľvek, čo bolo pražené pred viac ako mesiacom, pravdepodobne nebude veľmi čerstvé.
  • vážená káva – vážené kávové zrná môžu byť čerstvé – ale dátum praženia nie je vždy uvedený a zrnká kávy sú vystavená väčšiemu množstvu vzduchu, pretože predávajúci neustále otvárajú a zatvárajú nádoby. Ak si nie ste istý, či je káva, ktorú chcete kúpiť, čerstvá, spýtajte sa! Ak sa spýtate dodávateľa, kedy bola káva pražená a on vie odpovedať konkrétnymi detailmi, máte šancu, že kúpite slušnú kávu.
Káva pomletá na veľkosť strúhanky

Káva by mala byť pomletá na veľkosť strúhanky

3. Pomeľte ju

Najchutnejšiu kávu získate tak, že zrnká pomeliete tesne pred prípravou kávy. Keď rozkrojíte jablko, začne oxidovať a zhnedne. Kávové zrná robia to isté, aj keď neviditeľne. Zrnká kávy používané na prekvapkávanú kávu sú príliš jemné a riskujete nimi upchatie French press filtra. Namiesto toho rozmýšľajte vo veľkom. Potrebujete kúsky veľké ako strúhanka alebo o niečo menšie ako Kosher soľ.

4. Vyhoďte odmerky

Pokiaľ ide o ideálny pomer kávy a vody, záleží na tom, akú silnú kávu pijete. Od 18 do 20 gramov kávy (1 vrchovatá polievková lyžica) na 2,5 dl vody je dobrým pomerom na začiatok. Je to odvážne? Nie je. Znalci odporúčajú použiť dve polievkové lyžice kávy na 1,8 dl vody. Ak je to príliš silné, môžete vždy pridať viac teplej vody do karafy.

5. Voda musí mať správnu teplotu

Príliš horúca voda môže spôsobiť, že káva bude chutiť horko, zatiaľ čo voda, ktorá nie je dostatočne horúca, znamená, že vám bude chýbať chuť. Voda by mala mať cca 90 stupňov Celzia – ale nemusíte si kupovať teplomer. Priveďte vodu do varu a nechajte ju “odpočívať” 30 sekúnd. Je to jednoduché.

6. Naplňte French press

Kávu dajte do prázdneho French pressu a nalejte na ňu asi tretinu vody. Nechajte stáť asi 30 sekúnd, potom jemne premiešajte. To zaručí, že všetky zrnká sú plne nasýtené vodou, takže dostanete kávu plnej chuti. Pridajte zvyšok vody a umiestnite viečko na karafu s plunžerom, ktorý je úplne vytiahnutý.

7. Spustite časovač

Opäť je to o rovnováhe. Príliš krátke extrahovanie a vaša káva bude mať “riedku”chuť a bude kyslá. Príliš dlhé a tiež dostanete kávu horkú alebo trpkú. Pre najlepšiu chuť odporúčame nechať kávu extrahovať štyri minúty. Hoci ak máte radi kávu silnejšiu, môžete ju nechať lúhovať až 6 minút.

8. Extrahujte opatrne!

Keď časovač bzučí, jemne, ale pevne stlačte plunžer úplne nadol. Príliš veľký tlak môže spôsobiť, že horúca káva vystrelí z karafy a na vás. Pozor na to!

9. Servírujte

Ak ste zvyknutí na prekvapkávanú kávu, pravdepodobne ste si zvykli na prípravu veľkej kanvice kávy, z ktorej niečo nalejete do šálky a zvyšok necháte v kanvici. Ale čokoľvek, čo zostane vo French press, bude pokračovať v extrahovaní a po niekoľkých minútach to zhorkne. Ak vám zostala káva nalejte ju do iného hrnčeka, alebo termosky.

 

Príprava studenej kávy vo French Press?

Nie ste fanúšikom horúcej kávy? Vrcholia letné horúčavy, ale vy si chcete vychutnať svoju každodennú kávu? Dajte šancu studenej príprave:

  • dajte jednu polievkovú lyžicu na hrubo pomletej kávy/ dávka do karafy
  • pridajte jednu šálku vody izbovej teploty/ jedna porcia a premiešajte
  • vložte veko a piest späť bez toho, aby ste piest stlačili
  • French press dajte na noc do chladničky
  • ráno stlačte piest a voilà! Máte na studeno pripravenú French press kávu

Aby vaša French Press káva bola ešte lepšia

Okrem toho, že si nájdete čas na to, aby ste svoju kávu pripravili krok za krokom správne, môžete urobiť ešte 2 veci, aby ste získali dokonale lahodný mok.

  • pred prípravou kávy vypláchnite karafu horúcou vodu, aby ste ju zohriali
  • udržujte svoj French Press čistý, usadené zvyšky skreslia chuť a znehodnotia kvalitu vašej kávy

A ešte jedna vec

Ak máte radi kávu s mliekom, naplňte čistý French press približne do tretiny teplým mliekom. Pomaly zasuňte piest a pumpujte (ako keby ste fúkali pneumatiku na bicykli), až kým mlieko bude peniť a zdvojnásobí svoj objem. Bude hodvábne, penivé a pripravené na nalievanie do café au lait.

 

Pomôžeme vám aj s výberom French press. Nech sa páči!

 

Ako udržiavať French Press čistý?

Špinavé kávovary pripravujú nechutnú kávu. Hoci káva pripravená vo French Press nebude zničená plesňou ani vodným kameňom, ako napríklad v kávovare, ktorý nie je dostatočne čistený, aj z French Press bude chutiť lepšie ak pochádza z čistej karafy. Väčšina French Press kávovarov sa naozaj jednoducho čistí:

  • vyberte piest
  • naplňte karafu približne do polovice teplou vodou. Chvíľu nechajte namáčať. aby ste uvoľnili všetky kávové zrná, ktoré sú nalepené na dne
  • obsah karafy vylejte nad kuchynským drezom cez sitko, aby káva neupchala váš odtok. Do karafy dajte trochu teplej vody a saponátu a potom vložte piest späť dovnútra
  • niekoľkokrát pohybujte piestom hore a dole, aby ste odstránili olejové alebo kávové škvrny
  • použite kefu na fľaše a sódu bikarbónu, aby ste odstránili akékoľvek tvrdé zvyšky
  • starostlivo opláchnite, potom vysušte mäkkou handričkou

Ak ste veľmi zaneprázdnení, väčšina French Press kávovarov je vhodná aj do umývačky riadu. Môžete však riskovať zlomenie alebo leptanie skla, ak sa spoľahnete pri čistení French Press po celú dobu na umývačku riadu. Umývačka je vhodná na príležitostné dôkladné umývanie.

 

3 bežné chyby, ktoré robíme pri príprave French Press kávy

Napriek tomu, že nie každý je milovník French press, je to jedna z najklasickejších metód varenia kávy a ak to robíte správne, získate šálku skvelej kávy. Chcete si teda dopriať dokonalú French Press kávu? Vyvarujte sa týchto troch bežných chýb a máte ju mať. Krása French Press je v jej jednoduchosti – zomlieť kávu, pridať vodu, hotovo. Ale aj s tak jednoduchým nástrojom sa veci môžu pokaziť; tu sú tri bežné chyby, ktoré sa pri jej príprave robia:

1. chyba – káva nie je pomletá tak, ako má byť

Keď ide o dobrú kávu, jej pomletie je veľmi dôležité – niektorí by povedali – najdôležitejšie. V prípade French press potrebujete, aby zrnká kávy mali hrubý a rovnomerný povrch. A potrebujte čerstvo mletú kávu, takže ak ste sa ešte nedostali k tomu, aby ste si kúpili mlynček, teraz je čas.

💡 Smart TIP Jedným zo spôsobov, ako zistiť, či sú zrnká príliš jemné alebo príliš hrubé, je stlačenie filtra. Ak sú zrnká príliš jemné, ťažko sa vám bude stláčať. Ak viete filter stlačiť úplne bez odporu, potom sú príliš hrubé.

2. chyba – používame nesprávne množstvo kávy

Umenie French pressu je v pomere kávy k vode a pretože extrahujete, čas je tiež dôležitý. Všeobecné pravidlo pre French press kávu je v pomere 1:10 káva k vode: to znamená 1 gram kávy na 10 gramov vody. Tento pomer sa môže meniť – niektorí hovoria o niečo viac, niektorí hovoria trochu menej – ale 1:10 funguje vo všeobecnosti skvele a je to tiež veľmi jednoduchý pomer na zapamätanie a výpočet.

3. chyba – necháme kávu vo French press po stlačení piestu

Ak necháte kávu vo French Press po dokončení extrahovania, budete pravdepodobne piť extrémne horkú kávu. Je to preto, že aj napriek tomu, že ste stlačili piest, extrahovanie pokračuje.


Ako sa vám páčil článok?
Autor článku
Georgina Babinová

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Veľa času tiež venujem poznávaniu rastlín, kvetín a pestrej záhrady. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.