Popularita jogurtu za posledných desať rokov prudko vzrástla. Podnietilo ju nielen výraznejšie pochopenie jeho mnohých zdravotných výhod, ale aj obrovský rast dopytu po gréckych jogurtoch. A keď sa nejaký pokrm stane veľmi populárnym, bude nepochybne nasledovať jedna vec: lavína strojov, pomocou ktorých si ho môžete pripraviť doma. Je toho oveľa viac ako len výrobníky zmrzliny a cestovín, ktoré sa stali nevyhnutnými kuchynskými spotrebičmi. V dnešných kuchyniach nie je zriedkavé vidieť remeselné pekárne, espresso stroje, odšťavovače, smoothie stroje a panini lisy. Delimano Joy 1,4 L jogurtovač sa môže na tento zoznam pridať tiež.
Skvelý jogurtovač môže byť jedným z naj „smart“ nákupov spotrebičov, aký môžete urobiť. Vytvorenie vlastného zdravého občerstvenia je zábavné a prínosnejšie, ako siahnuť po nejakom v supermarkete, pretože získate úplnú kontrolu nad príchuťami a prísadami. Domáci jogurt vyrobený z čerstvých surovín je zvyčajne krémovejší, obsahuje viac bielkovín, menej cukru a žiadne GMO, umelé príchute, farbivá alebo sladidlá.
Delimano Joy 1,4 L jogurtovač - navigácia v článku
Delimano Joy 1,4 L jogurtovač – prvý dojem
Ak hľadáte na trhu kvalitné výrobky, ktoré nestoja majland, určite stoja za povšimnutie kuchynské spotrebiče Delimano. Ide o značku, ktorá je známa tým, že dodáva kvalitný tovar, ktorý je v porovnaní s podobnými výrobkami relatívne lacný.
Delimano Joy 1,4 L jogurtovač má sedem sklenených pohárov, z ktorých každý je schopný pojať približne 200 ml tekutiny. Sú vhodné do umývačky riadu a ich dizajn je veľmi jednoduchý a čistý. Čo sa týka samotného jogurtovača, zariadenie je vyrobené z odolného bieleho plastu. Kryt je úplne priehľadný, takže môžete sledovať proces výroby jogurtu.
V prípade jogurtovača Delimano Joy ide o minimalistický model, bez akýchkoľvek pridaných funkcií, ako je napríklad časovač, alebo iné voliteľné nastavenia. Rovnako nedisponuje ani displejom. „Ovládací panel“ tvorí jediný gombík ŠTART. Ovládanie je jednoduché a komfortné. Jogurt je pripravený za cca 6 hodín. Priamo v sklenených pohároch je možné jogurt skladovať v chladničke približne týždeň. Celý stroj je relatívne ľahký, takže sa s ním dá ľahko presúvať po kuchyni a napájací kábel neprekáža pri ukladaní.
Proces prípravy jogurtu v Delimano Joy
Na výrobu jogurtu budete potrebovať 1,4 litra mlieka, najlepšie plnotučného a 200 ml obyčajného bieleho jogurtu obsahujúceho živé aktívne kultúry. Je veľmi dôležité používať čerstvé, čisté, neochutené jogurty a najčerstvejšie a najkvalitnejšie mlieko, ktoré nájdete. Kvalita vášho jogurtu bude závisieť od kvality surovín, s ktorými začnete.
- zohrejte mlieko – prvým krokom k domácemu jogurtu je zahriatie mlieka. Mlieko zohrievajte na strednom plameni, kým nezačne peniť po okrajoch hrnca, ale nenechajte ho zovrieť. V tomto okamihu by to malo byť asi 80 ° C. Odstavte hrniec zo sporáka.
- ochlaďte mlieko – mlieko ochladzujte, kým teplota nie je okolo 40 stupňov. Na urýchlenie tohto procesu naplňte veľkú nádobu alebo drez ľadom. Vložte misku dostatočne veľkú, aby pojala teplé mlieko, do ľadového kúpeľa. Mlieko by malo vychladnúť asi za 5 minút, v porovnaní s oveľa dlhším časom, keby ste ho nechali iba na pulte v hrnci. Zatiaľ čo čakáte, kým mlieko vychladne, 200 gramov jogurtu vyklopte do stredne veľkej misy.
- temperujte mlieko a jogurt – Pred pridaním teplého mlieka do studeného jogurtu musíte zmes trochu temperovať. Temperovanie postupne kombinuje teplú látku s chladnejšou ingredienciou. Naberačkou nalejte do jogurtu trochu vychladnutého mlieka, asi 1/2 šálky, za stáleho miešania metličkou alebo vareškou miešajte, kým nie je zmes hladká.
- keď ste do jogurtu pridali asi 1 1/2 až 2 šálky mlieka, nalejte mliečno-jogurtovú zmes späť do misy so zvyšným mliekom a miešajte, kým nebude zmes úplne hladká a krémová.
- pridajte želané ingrediencie – ak plánujete pripraviť ochutený jogurt, teraz je čas pridať do zmesi jogurt-mlieko prísady, ako sú džem, vanilkový extrakt alebo varené ovocie. Prísady môžete vložiť priamo do každej nádobky na jogurt v štýle ovocie na spodku. Pred experimentovaním s príchuťovými verziami však odporúčame najskôr pripraviť dávku alebo dve čistých jogurtov, aby ste si zvykli na stroj a proces. Akonáhle sa tomu dostanete na kĺb, môžete začať experimentovať s inými príchuťami a obsahom a dokonca môžete vyskúšať niečo iné v každom pohári.
- poháre naplňte zmesou – na naplnenie pohárov použite naberačku. Všetky kvapky z vonkajšej strany utrite a poháre vložte do jogurtovača so zatvorenými viečkami. Na jogurtovač dajte kryt.
- zapnite stroj
➡️ Čas prípravy
Jogurtovač by sme mohli porovnať s pomalým hrncom. Čerstvý krémový jogurt nebude hotový za hodinu. Výroba jednej dávky trvá 6 hodín. Jednotka je navrhnutá tak, aby udržiavala ingrediencie (primárne mlieko, resp. „štartovaciu“ zmes obsahujúcu všetky dôležité baktérie) pri konštantnej teplote počas celej doby fermentácie. Hotový výrobok potom bude musieť byť v chlade najmenej 3 hodiny. Inými slovami, neočakávajte uspokojenie náhlej chuti na jogurt tým, že vytiahnete stroj, zapnete ho a kým si pozriete správy, máte ho hotový. Čakanie sa však oplatí.
Cena
Všeobecný názor je taký, že lacnejšie stroje a zariadenia sú menej spoľahlivé z hľadiska kvality a výkonu. Aj keď to v niektorých prípadoch môže byť pravda, neplatí to pre všetky typy spotrebičov a zariadení a ani pre Delimano Joy 1,4 L jogurtovač. Cena 19,99 € je síce naozaj priateľská, ale nič nemení na fakte, že hoci ide o veľmi základný model, účel plní absolútne skvele.
Že vám jogurt nechutí!? Skúste to prehodnotiť…
Všimli ste si, že oddelenie jogurtov väčšiny obchodov s potravinami prakticky ovládlo uličku s mliečnymi výrobkami? Uprostred stovky alternatív jogurtov je čoraz ťažšie nájsť tradičnejšie výrobky, ako je tvaroh a kyslá smotana. Dáva to však zmysel v tom prípade, keď si uvedomíme, že je málo mliečnych výrobkov, ktoré majú toľko zdravotných výhod ako jogurt.
Zdravotné prínosy jogurtu sú také pôsobivé, že pre množstvo zdravia-uvedomelých ľudí znamená dávka jogurtu dennú rutinu. A každý rok sa publikuje viac a viac štúdií, ktoré prinášajú nové poznatky o zdravotných výhodách konzumácie jogurtov.
Tu je šesť možných zdraviu prospešných účinkov jogurtu:
✅ 1. Je bohatý na dôležité živiny
Jogurt obsahuje takmer všetky živiny, ktoré naše telo potrebuje. Je známy tým, že obsahuje veľa vápnika, minerálu potrebného pre zdravé zuby a kosti. Iba jeden pohár poskytuje 49% našej dennej potreby vápnika. Má tiež vysoký obsah vitamínov B, najmä vitamínu B12 a riboflavínu, ktoré môžu chrániť pred ochorením srdca a určitými vrodenými defektmi nervovej trubice. Jeden pohár tiež poskytuje 38% dennej potreby fosforu, 12% horčíka a 18% draslíka. Tieto minerály sú nevyhnutné pre niekoľko biologických procesov, ako je regulácia krvného tlaku, metabolizmu a zdravia kostí.
✅ 2. Má vysoký obsah bielkovín
Jogurt poskytuje pôsobivé množstvo bielkovín – asi 12 g na 200 ml. Ukázalo sa, že proteín podporuje metabolizmus tým, že zvyšuje náš energetický výdaj alebo počet kalórií, ktoré spálime počas dňa. Dostatok bielkovín je tiež dôležitý pre reguláciu chuti do jedla, pretože zvyšuje produkciu hormónov, ktoré signalizujú plnosť. Môže automaticky znížiť počet kalórií, ktoré celkovo konzumujeme, čo je prospešné pre reguláciu hmotnosti. Účinky jogurtu podporujúce plnosť sú ešte výraznejšie, ak konzumujete grécky jogurt, čo je veľmi hustý typ, ktorý bol zbavený zvyšnej tekutiny. Má vyšší obsah bielkovín ako bežný jogurt – obsahuje až 22 gramov na 200 ml. Ukázalo sa, že grécky jogurt ovplyvňuje chuť do jedla a oneskoruje pocity hladu výraznejšie ako bežný jogurt s menším obsahom bielkovín.
Ak chcete vyrobiť hustejší jogurt v gréckom štýle, hotový jogurt z jogurtovača chlaďte až do úplného vychladnutia, potom ho pretlačte (zbavte všetkej tekutiny) cez sito vystlané tenkou vrstvou gázy a nechajte stáť 30 minút, alebo kým nedosiahne požadovanú hustotu.
✅ 3. Prospieva tráveniu
Živé baktérie, ktoré sú súčasťou štartovacej kultúry môžu prospieť zdraviu tráviaceho traktu. Napríklad Bifidobacteria a Lactobacillus, zmierňujú nepríjemné príznaky syndrómu dráždivého čreva, čo je častá porucha ovplyvňujúca hrubé črevo. Aj keď je potrebná ďalšia štúdia, existujú dôkazy,, že jogurt s aktívnymi kultúrami môže pomôcť pri určitých gastrointestinálnych stavoch vrátane:
- zápchy
- hnačky
- rakovine hrubého čreva
- zápalovom ochorení čriev
- infekcii H. pylori
✅ 4. Posilňuje imunitný systém
Pravidelná konzumácia jogurtu môže posilniť váš imunitný systém a znížiť pravdepodobnosť ochorenia. Vlastnosti jogurtu zvyšujúce imunitu sú okrem probiotík, resp. živých kultúr spôsobené aj obsahom horčíka, selénu a zinku, čo sú stopové minerály známe svojou úlohou v zdraví imunitného systému.
✅ 5. Môže chrániť pred osteoporózou
Jogurt obsahuje niektoré kľúčové živiny pre udržanie zdravia kostí, vrátane vápniku, bielkovín, draslíka, fosforu. Všetky tieto vitamíny a minerály sú obzvlášť užitočné pri prevencii osteoporózy, stavu charakterizovaného oslabením kostí. Je to bežné u starších ľudí. Jedinci s osteoporózou majú nízku kostnú denzitu a sú vystavení vyššiemu riziku zlomenín kostí. Výskum však ukazuje, že konzumácia najmenej troch dávok mliečnych potravín, ako je jogurt, každý deň môže pomôcť zachovať kostnú hmotu a silu.
✅ 6. Prospieva zdraviu srdca
Obsah tuku v jogurte je jedným z dôvodov, prečo je jeho zdravotná nezávadnosť často kontroverzná. Obsahuje väčšinou nasýtené tuky, s malým množstvom mono-nenasýtených mastných kyselín. Predtým sa verilo, že nasýtený tuk spôsobuje srdcové choroby, ale súčasné výskumy ukazujú, že to tak nie je. Neexistuje jasný dôkaz, že tuk v jogurte je zdraviu škodlivý. V skutočnosti môže prospieť zdraviu srdca. Niektoré výskumy ukazujú, že príjem nasýtených tukov z plnotučných mliečnych výrobkov zvyšuje „dobrý“ HDL cholesterol, ktorý môže chrániť zdravie srdca. Ďalšie štúdie zistili, že príjem jogurtov znižuje celkový výskyt srdcových chorôb. Okrem toho sa ukázalo, že mliečne výrobky, ako je jogurt, pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak, ktorý je hlavným rizikovým faktorom srdcových chorôb. Účinky sa zdajú byť najvýznamnejšie u pacientov, u ktorých už bol diagnostikovaný vysoký krvný tlak.
Čo sa nám na jogurtovači Delimano Joy páči?
- veľká kapacita
- úplná kontrola nad prísadami
- jednoduchá obsluha
- veľmi nenáročný na údržbu – poháre aj viečka vhodné do umývačky riadu
- priehľadný kryt – môžete sledovať proces fermentácie
- cenovo veľmi dostupný
Čo sa nám na jogurtovači Delimano Joy nepáči?
- celoplastové prevedenie
- niekomu môže vadiť absencia akýchkoľvek funkcií
Recenzie zákazníkov
Hodnotenia zákazníkov, ktorí si jogurtovač Delimano Joy zakúpili, sú dá sa povedať na 100% pozitívne. Jediná zákazníčka, ktorá produkt neodporúča, dostala zariadenie s rozbitými pohármi, čo nie je vada výrobku, ale doručovateľa… Pozrime si niektoré z recenzií aj spolu.
a ešte tá negatívna…
Zhrnutie na záver
Delimano Joy 1,4 L jogurtovač je základný model, ktorý prichádza k peňaženke priateľskou cenou a ponúka viac ako adekvátny výkon. Nad prísadami máte absolútnu kontrolu a zdravý domáci jogurt pripravíte len za 6 hodín!
Najčastejšie otázky k jogurtovačom
❓ 1. Existujú nejaké špeciálne recepty pre výrobník jogurtu?
Na internete nájdete stovky receptov a nápady na výrobu domáceho jogurtu, mnoho modelov prichádza s receptárom ako súčasťou balenia.
❓ 2. Aká je spotreba energie jogurtovača?
Spotreba energie samozrejme závisí od príslušného zariadenia, ale väčšina z nich má spotrebu približne 10 wattov. Táto hodnota je hlboko pod hodnotou väčšiny ostatných elektrických spotrebičov. Jogurtovač je preto energeticky veľmi efektívny.
❓ 3. Ako veľmi sa zohrieva stroj pri spracovaní jogurtu?
Optimálna teplota na výrobu jogurtu je 42 stupňov. Samotné zariadenie však môže mať až 45 stupňov Celzia.
❓ 4. Môžem použiť grécky jogurt ako štartér?
„Štartér“ obsahuje živé bakteriálne kultúry, ktoré pomáhajú transformovať mlieko na jogurt. ... Ak používate jogurt zakúpený v obchode, grécky by mal fungovať skvele. Akýkoľvek jogurt vyberiete, skontrolujte štítok, aby ste zistili, či obsahuje živé aktívne kultúry (toto je veľmi dôležité).
❓ 5. Koľkokrát môžem doma vyrobený jogurt použiť ako štartér?
Ak ako štartér použijete predtým vyrobený domáci jogurt, je najlepšie vytvoriť z pôvodnej dávky iba šesť až osem dávok. Potom si kúpte nový jogurt, aby ste mohli začať odznova s čerstvou kultúrou (inak môže dôjsť k narušeniu rovnováhy kyselín).
❓ 6. Môžem použiť väčšiu dávku štartéru?
Nepoužívajte viac štartéra, ako sa odporúča. Použitie príliš veľkého množstva môže baktérie premnožiť. Výsledkom je často redší, niekedy horký jogurt.
❓ 7. Môže byť doma vyrobený jogurt zdravotne závadný?
Bezpečnosť potravín pre domáci jogurt funguje v zásade rovnako ako varenie: ste v bezpečí, pokiaľ rešpektujete potrebné časové a teplotné obmedzenia.
Výhody
- lacný
- veľký objem
- jednoducho sa ovláda
Nevýhody
- nemá časovač
Záver recenzie: Lacný jogurtovač s veľmi jednoduchou obsluhou, v ktorom na jedenkrát pripravíte až 7 kelímkov domáceho jogurtu.
Hodnotenie autora
- kapacita
- funkčnosť
- jendoduchosť použitia
- pomer cena/výkon
✅ Cena: 19,99 €