Ako sa robí poleva na medovníky – 6 jednoduchých spôsobov

Georgina Babinová Téma
19. decembra 2022 0

Vianoce sú časom zábavy, sviatkov a tradícií. Jedna obzvlášť populárna tradícia sa točí okolo pečenia medovníkov. Od tradične tvarovaných až po extravagantne zdobené perníkové chalúpky sa medovník stal kulinárskym základom Vianoc a poleva na medovníky je jeho neodmysliteľnou súčasťou. A hlavne, ale nie výlučne, jej sa budeme venovať v dnešnom článku.

Tipy na hotové polevy na medovníky:

Pozrieť ďalšie

 

Príbeh medovníka v kocke

Medovník a jeho tvary majú dlhú históriu. Skorú formu medovníkov možno vysledovať až k starým Grékom a Egypťanom, ktorí ich používali na obradné účely. Medovník sa objavil v Európe, keď križiaci v 11. storočí priviezli zázvor z Blízkeho východu, aby s ním kuchári aristokratov experimentovali. Keď sa zázvor a ďalšie korenia stali dostupnejšími pre masy, medovník sa uchytil. A hoci sa jeho základné zložky stali dostupnými pre širšiu časť spoločnosti, stále sa považoval za pochúťku, ktorá sa konzumuje pri zvláštnych príležitostiach. Medovníky sa spájali najmä s jarmokmi. Zjesť kúsok medovníka kúpeného na jarmoku sa považovalo za šťastie.

„Ak by som mal len jeden cent na svete, mal by som ho na kúpu medovníka“ – William Shakespeare, „Márna lásky snaha“.

Raný európsky recept na perník pozostával z mletých mandlí, starej strúhanky, ružovej vody, cukru a prirodzene, zázvoru. Výsledná pasta sa lisovala do drevených foriem. Tieto vyrezávané umelecké diela slúžili ako akýsi storyboard, ktorý vyrozprával správy dňa a niesol podobu nových kráľov, cisárov a kráľovien alebo náboženské symboly. Hotový medovník bol ozdobený jedlou zlatou farbou (pre tých, ktorí si to mohli dovoliť) alebo bielou polevou, aby sa detaily zvýraznili.

V 16. storočí Angličania nahradili strúhanku múkou a pridali vajcia a sladidlá, čo viedlo k jemnejšiemu produktu. Prvý medovník sa pripisuje kráľovnej Alžbete I., ktorá darovala hosťujúcim hodnostárom medovníky podľa ich vlastnej podoby. Medovníky previazané stuhou boli obľúbené na jarmokoch a stali sa symbolom lásky.

Červená poleva na medovník

Medovníky sú už po stáročia symbolom lásky

 

Medovník dnes

Medovník je pečená sladkosť obsahujúca zázvor a niekedy aj škoricu, klinčeky, muškátový oriešok, kardamón a aníz a je sladený akoukoľvek kombináciou cukru, melasy, svetlého alebo tmavého kukuričného sirupu alebo medu.

Môže mať tvar tenkých, chrumkavých sušienok – ktoré poznajú v Poľsku ako pierniczki, v Rusku ako pryaniki, Chorvátsku licitary, Škandinávii pepparkakor a v Holandsku ako špekuly – formovaných nielen do tvaru srdca, ale aj iných fancy tvarov. Medovník môže byť aj tmavý a pikantný ako poľský piernik podobný koláču, alebo americká verzia podávaná s citrónovou polevou.

Dnes je ultimátnou inkarnáciou vianočného medovníka samozrejme aj bohato zdobená medovníková chalúpka. A nielen ona. Glazované hviezdy, medovníkové srdiečka s vtipnými výrokmi a snehové vločky s filigránskym zdobením – každý ich už videl. A všetky majú niečo spoločné: sú zdobené polevou. A práve tej sa budeme v ďalšom venovať.

 

💡 Vedeli ste, že...

Medovníková chalúpka

V decembri 2001 sa pekári v poľskej Toruni pokúsili prekonať rekord Guinessovej knihy v najväčšej perníkovej chalúpke. Vyrobili ju v poľskom Štetíne zo 4 000 bochníkov medovníka v tvare tehly s výškou 3,5 m. Použili 6000 vajec, tonu múky a 250 kg tuku. Pečenie trvalo týždeň. Žiaľ, prehrali s americkým tímom.

 

Poleva na medovníky – 6 receptov krok za krokom

Poleva na medovníky je dokonalým finišom! A váš projekt sviatočného pečenia si zaslúži len to najlepšie.

 

1. Poleva na medovníky – základný recept

Ingrediencie:

  • 30 g vaječného bielka (cca 1 čerstvé vajce )
  • 1 ČL citrónovej šťavy (5 ml)
  • 150 g práškového cukru (alebo 5-násobok hmotnosti vaječného bielka)

Postup prípravy:

  • Vložte bielok a citrónovú šťavu do čistej misy mixéra. Vybavte mixér plochým šľahačom (ručný mixér: hák na cesto) a na 10 sekúnd pustite na nízkom stupni.
    Práškový cukor dobre preosejte a pridajte k bielku.
  • Zmes šľahajte na najnižšom stupni 7-10 minút. Použite gumenú škrabku na oškrabanie stien misky.
  • Okamžite prikryte hmotu plastovou fóliou a položte na misu mokrú utierku. Uchovávajte v chladničke, keď ju nepoužijete hneď.
  • Poleva na medovníky sa môže skladovať vzduchotesne v chladničke po dobu 5-7 dní. Môže byť zmrazená až na 2 mesiace. Pred použitím rozmrazte a potom dlhšie prevzdušňujte uvoľnite pomocou špachtle.
Poleva na medovníky biela

Základnú bielu polevu zvládne aj cukrársky začiatočník

 

2. Poleva na medovníky z prášku na pusinky

Ingrediencie:

  • 3 polievkové lyžice prášku na pusinky
  • 500 g práškového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky číreho extraktu (napr. vanilkový extrakt)
  • 1/3 šálky teplej vody alebo viac podľa potreby
  • potravinárske farbivo (množstvo môžete variovať)

Prášok na pusinky sa v receptoch používa ako náhrada vaječného bielka. Vyrába sa predovšetkým zo sušených vaječných bielkov s pridaným kukuričným škrobom a stabilizátormi na báze potravín, ktoré pomáhajú zmesi spojiť sa. Poleve dodáva stabilitu a textúru a možno ho použiť namiesto surových vaječných bielkov.

Postup prípravy:

  • Zmiešajte všetky ingrediencie okrem potravinárskeho farbiva vo veľkej mise.
  • Pomocou elektrického mixéra šľahajte ingrediencie niekoľko minút. Pred spustením sa uistite, že metly vášho mixéra sú úplne čisté a zbavené mastnoty, aby ste sa vyhli problémom s textúrou polevy.
  • Začnite na nízkom stupni a pravidelne stierajte okraje misky, kým nebude zmes tekutá a všetky suché prísady sa nezapracujú.
    Pokračujte v šľahaní pri vyššej rýchlosti, kým sa nevytvoria tuhé vrcholčeky. Môže to chvíľu trvať, kým sa to prejaví.
  • Keď sa vytvoria tuhé vrcholky, pridajte do polevy potravinárske farbivo. Pridávajte farbu po niekoľkých kvapkách, pričom medzi jednotlivými pridávaniami miešajte, kým sa nedosiahne správny odtieň. Pomocou mixéra vmiešajte farbu do polevy, kým sa dokonale rozdistribuuje. Majte na pamäti, že farba sa časom prehĺbi. Pred použitím nechajte polevu prikrytú plastovou fóliou aspoň 30 minút, aby sa rozvinula farba.
Farebné polevy na medovníky

Pokiaľ ide o farby, fantázii sa medze nekladú. Červená, zelená a biela je však klasika.

 

3. Pomarančová poleva na medovníky

Ingrediencie:

  • 3 šálky (280 g) práškového cukru
  • 2 čajové lyžičky ľahkého kukuričného sirupu
  • 1 čajová lyžička pomarančového extraktu
  • štipka soli

Najdôležitejšou zložkou tejto polevy je kukuričný sirup. Dodáva poleve sviežu, lesklú textúru, pričom je stále schopná vyschnúť a takmer úplne stuhnúť.

Postup prípravy:

  • V stredne veľkej mise zmiešajte pomocou vidličky preosiaty práškový cukor, kukuričný sirup, pomarančový extrakt a 3 lyžice vody. Miešajte elektrickým mixérom, pričom podľa potreby pridajte po lyžičkách ďalšiu vodu, kým poleva nebude hladká a konzistencia podobná stuhe. Poleva by mala niekoľko sekúnd držať tvar stuhy. Dochuťte soľou podľa chuti.
  • Preneste do zdobiaceho vrecka a použite podľa potreby.
  • Polevu skladujte vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote max. 3 dni. Neodporúčame ju zamraziť.
Medovniky na tanieri

Pohrajte sa s rôznymi extraktmi, nemusí to byť len pomaranč!

 

4. Poleva na medovníky z krémového syra

Ingrediencie:

1 balenie plnotučného krémového syra, VEĽMI jemný
1/4 šálky nesoleného masla, VEĽMI mäkké
1 polievková lyžica čistého vanilkového extraktu
2 šálky práškového cukru, preosiateho
2 čajové lyžičky čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
1 lyžička citrónovej kôry
posyp, voliteľné

Postup prípravy:

V miske stojanového mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom vyšľahajte smotanový syr, maslo a vanilku pri stredne vysokej rýchlosti, až kým zmes nebude úplne hladká; asi 2 minúty. Znížte rýchlosť na minimum a postupne pridávajte preosiaty cukor. Po pridaní všetkého cukru zvýšte rýchlosť na stredne vysokú a šľahajte 1-2 minúty. Pridajte citrónovú šťavu a citrónovú kôru a šľahajte ďalšiu minútu. Keď medovníky úplne vychladnú, natrite polevou vrch každého a podľa želania ozdobte posýpkou.

Biela poleva na medovníky

Jednoduchú bielu polevu môžete poprípade dozdobiť farebnou posýpkou

 

5. Poleva na medovníky ako glazúra

Glazúra je vhodná na všetky druhy medovníkov. Tento recept je veľmi jednoduchý a chutný – Vianoce môžu prísť!

Ingrediencie:

  • 5 lyžíc medu
  • 2 lyžice masla
  • 3 lyžice pomarančovej šťavy (precedenej) alebo džúsu
  • 0,5 lyžice práškového cukru (preosiateho)

Postup prípravy:

  • Najprv sa maslo a med jednoducho zohrejú v hrnci, kým nevznikne homogénna tekutá hmota. Nepretržite miešajte.
  • Potom už len stačí pridať pomarančový džús a práškový cukor a glazúra na medovník je hotová.
  • Hotové medovníky natrieme polevou ešte teplé, len čo vyjdú z rúry.
Medovníky na plechu

Glazúru nanášajte na medovníky hneď ako ich vyberiete z rúry

 

6. Citrónová poleva na medovníky

Ingrediencie:

  • 150 g práškového cukru
  • 2 ČL citrónovej kôry, strúhanej
  • 2 lyžice citrónovej šťavy

Ak nemáte po ruke čerstvé citróny, možno použiť aj citrónový koncentrát.

Postup prípravy:

  • Cukor, citrónovú kôru a citrónovú šťavu vymiešame v miske na natierateľnú hmotu.
  • Polevu nanesieme na pečivo štetcom a necháme stuhnúť.
  • Voliteľne môžete dofarbiť potravinárskym farbivom alebo napríklad malinovým sirupom.

A už vám prajeme len veľa zábavy pri pečení a … buďte KREATÍVNI!

 

💡 Neprehliadnite!

Tak ako k Vianociam patria medovníky, tak sú ich neodmysliteľnou súčasťou aj darčeky. Pre niektorých sú ale synonymom obrovského problému „ČO KÚPIŤ?“ Radi vám s týmto príjemným problémom pomôžeme našimi tipmi:

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
4.6/5 - (28 votes)
Autor článku
Georgina Babinová

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Veľa času tiež venujem poznávaniu rastlín, kvetín a pestrej záhrady. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.