Pestujeme pór – kedy a s čím ho sadiť, kde kúpiť semená

Georgina Babinová Téma
14. apríla 2022 0

Pór (Allium ampeloprasum var. porrum) vyzerá ako jarná cibuľka dopovaná steroidmi. Je podstatne mohutnejší, má šírku 2,5 – 5 cm a je asi dvakrát tak dlhý ako cibuľa. Ale nosí úplne rovnaký outfit, hoci väčšej veľkosti. Navyše ponúka aj jemnú, sladkú chuť podobnú cibuľke a môžete ho použiť na ochutenie nespočetného množstva pokrmov. Sladký a jemný pór je šetrný k tráviacemu systému a v jedlách zohráva síce úlohu cibule, ale tlmenej. Na rozdiel od cibule, neprodukuje cibuľky, ale ukrýva svoju chuť v hrubých, šťavnatých stonkách. Listy sú atraktívne a pestovanie póru nevyžaduje veľa úsilia, ani miesta vo vašej záhrade.

💡 TIP na produkt - Pór letný, na priamy konzum ALBOS
Pór letný, na priamy konzum ALBOS

Skvele rastie na chladných a daždivých miestach. Nevadí mu však ani teplejšie a suchšie podnebie, keď je rozmaznávaný množstvom vody a hrubými vrstvami mulča, aby bola pôda chladná a burina na uzde.

0,89 €
Pór letný, na priamy konzum ALBOS v eshope Kinekus.sk

💡 TIP č.1: možnosť vrátiť tovar do 14 dní bez udania dôvodu💡 TIP č.2: cena dopravy 4,99 € (rozmernejšie položky 7,99 € / 19,99 €)💡 TIP č.3: doba doručenia 3 - 5 pracovných dní od objednávky💡 TIP č.4: nové letáky a katalógy → nájdete tu

 

Pór – aktuálne fakty

Pór je menej známym členom rovnakej rodiny ako cibuľa a cesnak, s bylinkovou a hlavne jemnejšou chuťou ako chuť jeho štipľavých príbuzných, ktorá pri tepelnej úprave ešte sladne. Pôvodom z Európy a Afriky sa najlepšie pestuje v chladných skorých jarných alebo jesenných mesiacoch. Pór sa vyznačuje pevnými, plochými, modrozelenými listami, ktoré sa navzájom obopínajú a tvoria valcovú základňu na jednom konci a vejár zložených listov na druhom. Listy rastú oproti sebe a rastlina nadobudne takmer plochý vzhľad, kým sa listy nestanú dlhými a poddajnými.

Jedlou časťou rastliny je spodná, asi 15 cm časť valcovej stonky, ktorá je biela namiesto žiarivo zelenej. Po pomerne dlhom vegetačnom období (približne tri mesiace) je možné pór zozbierať a použiť ako aromatickú zeleninu do vašich gastronomických počinov.

Pór

… vyzerá ako väčší brat jarnej cibuľky

 

Výsadba

Pred výsadbou zmiešajte ornicu s kompostom plus trochou piesku pre dobrú drenáž a potom ju dajte späť na záhon. Ak to znie, že to vyžaduje veľa práce, jednoducho rozložte kompost, alebo inú organickú hmotu na vrch záhona a zľahka to rozdrvte vidlami. Ak póru poskytnete úrodnú pôdu a dostatok vody, odmení vás veľkými stopkami, dobrou štruktúrou, a sladkou chuťou. Pór je plodina do chladného počasia s ideálnym rozsahom pestovateľskej teploty 12 až 24 °C. Oceňuje mierny mrazík, alebo dva pre lepší vývoj chuti.

 

➡️ Požiadavky na pôdu

Pór najlepšie rastie v dobre odvodnenej pôde s pH medzi 6,0 a 7,0 a vysokým obsahom organických látok. V prípade potreby aplikujte fosfor (P) a draslík (K). Obsah organickej hmoty v pôde môžete zvýšiť pridaním dobre prehnitého hnoja alebo kompostu na jar alebo na jeseň. Nepoužívajte čerstvý hnoj, pretože môže obsahovať škodlivé baktérie. V polovici leta použite vyvážené hnojivo, napríklad 10-10-10, v množstve jedna šálka na 3 m dlhý riadok. Rozdeľte hnojivo pozdĺž riadku, asi 15 cm od rastlín a zapracujte ho do pôdy.

 

➡️ Ako sadiť pór

Pór možno pestovať zo semien alebo priesad. Pri pestovaní póru zo semien je často jednoduchšie naštartovať ho vo vnútri, aj keď sa považuje za mrazuvzdorný, pretože silné mrazy môžu byť škodlivé pre mladé rastliny. Semená zasejte do individuálnych kvetináčov pre ľahšie presádzanie asi šesť až osem týždňov pred vegetačným obdobím alebo skoro na jar. Sadenice presádzajte, keď dosiahnu výšku asi 15 cm.

Najlepšie miesto na pestovanie póru je na plnom slnku v úrodnej, dobre priepustnej pôde. Pri vysádzaní póru v záhrade vytvorte plytkú brázdu hlbokú asi 10 až 12 cm, umiestnite rastliny dovnútra vo vzdialenosti asi 15 cm od seba a zakryte iba ľahkým množstvom pôdy. Pór dôkladne zalejte vodou a pridajte vrstvu organického mulča.

 

Pri práci s pôdou budete potrebovať náradie

Sixtol Sada záhradného náradia Garden pink, 12 ks Sixtol Sada záhradného náradia Garden pink, 12 ks
34,99 €
Sixtol Sada záhradného náradia Garden pink, 10 ks Sixtol Sada záhradného náradia Garden pink, 10 ks
33,99 €
Náradie záhradné UH sada 6ks antracit Náradie záhradné UH sada 6ks antracit
10,49 €

Pozrieť ďalšie

 

Starostlivosť, alebo ako udržať pór zdravý a produktívny

Pór je plodina s dlhou sezónou. Rastie najlepšie, keď je okolitá teplota od 13-24 stupňov C, ale mnohé odrody znesú aj teploty pod bodom mrazu. V závislosti od odrody môže póru trvať až 180 dní, kým dosiahne zrelosť.

Pór v zemi

Pór je nenáročná zelenina, starostlivosť oň zvládne aj začínajúci záhradkár

 

➡️ Svetlo

Pór preferuje veľa slnka a mal by byť vysadený na najslnečnejšom mieste, aké môžete vo svojej záhrade nájsť. V ideálnom prípade by ste mali zabezpečiť, aby dostával asi osem hodín jasného slnečného svetla denne počas celého vegetačného obdobia.

 

➡️ Polievanie

  • Pór má plytký koreňový systém. Najlepšie výnosy a kvalitu bude produkovať, ak bude zásobovaný dostatočným množstvom vody, či už dažďom alebo zavlažovaním.
  • Príliš veľa vody môže však viesť k hubovým ochoreniam.
  • Pri zavlažovaní zalievajte skôr pôdu ako listy rastliny.
  • Stačí 2,5 cm zrážok za týždeň.

 

➡️ Teplota vzduchu

Teplota nie je pri pestovaní póru mimoriadne dôležitá. Budete ho sadiť v chladných skorých jarných mesiacoch, ale okrem toho si nemusíte robiť žiadne ďalšie starosti (hoci sa mu darí v chladnejšom počasí). Pór je obzvlášť mrazuvzdorný a dokáže odolávať aj teplotám pod bodom mrazu. V závislosti od lokality v ktorej žijete, ho môžete dokonca pestovať aj počas zimy (ako aj inú mrazuvzdornú zeleninu).

 

➡️ Hnojenie

Pór nepotrebuje extrémne hnojenie, ale pretože chvíľu trvá, kým dozrie, pôda bohatá na živiny je dôležitá pre úspech vašej úrody. Prospešné je pridanie kompostovaného hnoja v polovici sezóny, alebo hnojivo s vysokým obsahom dusíka.

 

💡 Viete, že...

Pór v podnosePór je bohatý na flavonoidy, najmä ten, ktorý sa nazýva kaempferol. Flavonoidy sú antioxidanty a môžu mať protizápalové, antidiabetické a protirakovinové vlastnosti, ako aj iné zdravotné prínosy, medzi ktoré patria:

– zníženie rizika rakoviny: rakovina prostaty, žalúdka, hrubého čreva a pažeráka sú zriedkavejšie u tých, ktorí konzumujú veľa cesnaku, šalotky, pažítky, cibule a póru.

– silné kosti: pór je bohatý na vitamín K, ktorý môže znížiť riziko osteoporózy.

– zdravé oči: pór obsahuje luteín a zeaxantín, dve látky, ktoré chránia oči. Tieto látky, známe ako karotenoidy, znižujú riziko sivého zákalu a vekom podmienenej degenerácie makuly.

– kontrola hmotnosti: keďže pór je nízkokalorická potravina, môže byť súčasťou programu na reguláciu hmotnosti. Voda a vláknina v póre môžu poskytnúť pocit sýtosti, takže je menej pravdepodobné, že sa budete prejedať.

 

 

Pór a jeho bežné problémy

  • Pôda, ktorá spadne do záhybov listov, sa môže zachytiť medzi vrstvami kože v stonke. Aby ste tomu zabránili, môžete na rastliny nasunúť kúsok papierovej trubice, napríklad z toaletného papiera alebo papierových utierok, kým sú ešte mladé, už v čase výsadby. Trubica bude síce počas vegetačného obdobia hniť, ale pomôže zabrániť tomu, aby sa pôda dostala do základne listov počas rastu.
  • Na mladých rastlinách môžu byť devastačné slimáky. Zbierajte ich v noci, nastražte pasce alebo použite biologickú kontrolu.
  • Ak je v zime alebo skoro na jar veľa dažďa, môže vzniknúť hniloba listov. Hniloba sa prejavuje ako biele škvrny na špičkách listov, ktoré sa nakoniec scvrknú. V tomto bode nemôžete robiť veľa, okrem vytrhnutia zhnitých rastlín a preriedenia výsadby, aby ste zvýšili cirkuláciu vzduchu.
  • V lete oranžové pustuly na listoch naznačujú hrdzu póru, ktorá je horšia vo vlhkom vegetačnom období. Odstráňte postihnuté listy; neskôr dozrievajúce lístie bude zdravé.
  • Žlté alebo čierne bodky na rastlinách sú príznakom strapiek. Ďalším znakom sú listy, ktoré sa sfarbia do striebornej, alebo sivej farby, alebo listy, ktoré sa krútia a odumierajú. Likvidujte ich insekticídnym mydlom, neemovým olejom, alebo spinózou, biologickým pesticídom.
  • Častým problémom, ktorý majú záhradkári s touto zeleninou je prechod do semena. Keď sa to stane, pór sa stáva tvrdým a nepožívateľným. Keď rastliny, ako je napríklad brokolica alebo bazalka, prejdú do semena,je to kvôli vysokým teplotám. S pórom je to iné. Keď pór prejde do semena, je to zvyčajne spôsobené tým, že je vystavený optimálnym teplotám, po ktorých nasledujú nízke teploty. Inými slovami, kvitnutie póru je spôsobené chladným, nie teplým počasím.

 

➡️ Ako zabrániť tomu, aby pór išiel do semena?

Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je zasadiť ho v správnom čase. Zatiaľ čo pór dokáže prežiť mrazivé teploty, bude neskôr náchylnejší na semienka, ak bude vystavený mrazu. To znamená, že pór by ste mali zasadiť po tom, ako sú denné teploty trvalo nad 7 °C. Ak plánujete pestovať zimnú úrodu póru, naplánujte si zber skoro na jar, pred príchodom vyšších teplôt.

Okrem počasia je pravdepodobne ďalšou významnou príčinou príliš veľa hnojiva. Vyhnite sa hnojeniu kým rastie. Ak by ste chceli pridať hnojivo do záhonov, urobte tak aspoň jednu sezónu pred výsadbou. Použite hnojivo s vyšším obsahom dusíka a nižším obsahom fosforu.

Ďalšia vec, ktorú môžete urobiť, aby ste zastavili kvitnutie póru, je zasadiť menšie priesady. Uistite sa, že priesady sú tenšie ako šírka bežnej slamky na pitie. V domácej záhrade sa vám tiež lepšie zbiera menší pór. Čím väčšie rastliny dorastú, tým je pravdepodobnejšie, že vytvoria kvet. Vyzbrojení týmito znalosťami sa môžete vyhnúť záhonu plnému póru, ktorý prešiel do semena.

 

💡 TIP na produkt - Pór zimný na prezimovanie ELEFANT
Pór zimný na prezimovanie ELEFANT

Pre každú sezónu sa nájde odroda. Tento odolný pór bude cez zimu hrdo stáť vo vašej zeleninovej záhrade a dokonca sa bude predierať aj cez hustú snehovú prikrývku, kým ho nebudete potrebovať v kuchyni.

💡 TIP č.1: možnosť vrátiť tovar do 14 dní bez udania dôvodu💡 TIP č.2: cena dopravy 4,99 € (rozmernejšie položky 7,99 € / 19,99 €)💡 TIP č.3: doba doručenia 3 - 5 pracovných dní od objednávky💡 TIP č.4: nové letáky a katalógy → nájdete tu

 

Spoločná výsadba

Spoločná výsadba je starodávna prax, kde každá rastlina ponúka určitú funkciu v schéme záhrady. Partnerské rastliny odpudzujú škodcov a zdá sa, že si navzájom pomáhajú pri raste. Sprievodné rastliny pre pór pomôžu predchádzať populácii dravého hmyzu a zároveň zlepšujú podmienky rastu. Výrazná vôňa póru nie je dobrá kombinácia pre každú rastlinu, no niekoľkým otužilým dušiam nevadí trocha cibuľového dychu a sú skvelými spoločníkmi póru.

 

➡️ Čo pestovať v susedstve póru?

Niektoré tradičné sprievodné kombinácie výsadby dávajú kulinársky zmysel. Vezmite si napríklad paradajky a bazalku. Toto sú klasickí kamaráti a predpokladá sa, že bazalka pomáha odpudzovať lietajúci hmyz, ktorý láka úroda paradajok. A aj spolu chutia. Niektoré z rastlín, ktoré majú radi pór, by však boli hroznými kombináciami v menu, ale napriek tomu fungujú. Zdá sa, že jahody si užívajú život vedľa póru a silný zápach póru odpudzuje mnohých škodcov bobuľovín. Ďalšími spoločníkmi póru môžu byť kapusta, paradajky, repa a šalát.

Zdá sa, že najmä listová zelenina profituje zo silnej vône rastlín z rodiny Allium. Jednou z najlepších kombinácií je pór a mrkva. Mrkvu aj pór požiera hmyz z rodiny Psilidae. Keď sú tieto dve rastliny blízko seba, jednotlivé arómy navzájom odpudzujú škodcov. Okrem toho sa ako okopaniny podieľajú na rozklade pôdy počas rastu, čím sa uvoľňuje pre lepšie korene mrkvy a väčšie cibuľky póru. Iné rastliny sú zas atraktívnejšie. Použite nechtík, nasturtium a mak ako repelent kvôli ich štipľavej bylinkovej chuti a aróme.

 

➡️ Čo v blízkosti póru nepestovať?

Fazuli a hrachu sa zrejme nedarí v blízkosti žiadneho člena z čeľade cibule.

Pór a partnerské rastliny

Vedecky to síce potvrdené zatiaľ nebolo, ale napriek tomu sa zdá, že spoločná výsadba funguje…

 

Zber

Väčšina odrôd póru dozrieva 100 až 120 dní po zasiatí semien, ale existujú novšie kultivary, ktoré dozrievajú už za 60 dní. Zber začnite, keď majú stonky priemer asi 2,5 cm. V závislosti od vašej lokality by ste mohli zberať rastliny od konca leta do skorej jari. Zber póru, ktorý dozrievajú v rôznych obdobiach roka, vám umožní predĺžiť úrodu. Pór sa najlepšie používa čerstvý, ale ak ho musíte skladovať, zabaľte ho do vlhkej papierovej utierky a vložte do plastového vrecka na sedem až desať dní do chladničky. Menší pór vydrží najdlhšie, preto použite najskôr ten veľký. Nekrájajte ho, kým nie ste pripravení ho použiť.

 

➡️ Ako zbierať pór

Zbierajte pór z voľnej pôdy tak, že ho vytiahnete. Jeho vyťahovanie z ťažkej pôdy môže zraniť korene. Záhradnými vidlami siahnite pod korene a vyzdvihnite ich z ťažkej ílovitej pôdy. Rastliny pretrepte a oprášte z nich čo najviac pôdy a potom dôkladne opláchnite. Tesne pred použitím nakrájajte pór pozdĺžne na polovicu a opláchnite zvyšnú nečistotu. Pór má obmedzenú skladovateľnosť, no časť úrody môžete prezimovať v záhrade. Keď sa blíži zimné počasie, zhrňte pôdu okolo rastlín a prikryte ich hrubou vrstvou mulča. Pomocou tejto metódy si predĺžite úrodu a vychutnáte si čerstvý pór aj v zime. Hľadajte odrody, ktoré sú šľachtené na prezimovanie.

 

Ako použiť pór v kuchyni

  • ako prílohu – ugrilujte ho, alebo opečte a vychutnajte si ho ako prílohu. Podávajte s omáčkou romesco, bazalkovým pestom alebo mätovým pestom.
  • polievky – pór je známy svojou schopnosťou pridať hĺbku polievkam, dusenému mäsu a vývaru
  • cestoviny -použite pór na prehĺbenie chuti cestovín z jedného hrnca alebo vegetariánskych lasagní
  • rizoto – táto jemná „cibuľka“ je klasickou ingredienciou rizota
  • s vajíčkami – restovaný pór dajte omelety, praženice alebo do zeleninovej frittaty
  • v plnke – na sladkej, cibuľovej chuti póru niečo je. Pridajte ho do klasickej plnky plneného kuraťa, alebo do plnky bravčovej panenky.
  • na pizzu – dajte restovaný pór na akúkoľvek doma pripravenú pizzu

 

💡 Tip na článok!

pažítka v kvetináči

 

Podobne jemnú cibuľovú chuť ako pór, ponúka aj pažítka. Je obľúbenou bylinkou jarných, aj jesenných záhrad a hravo si ju vypestujete aj v kvetináči. Návod nájdete v našom článku venovanom tejto, v kulinárskej histórii pravdepodobne najdlhšie používanej bylinke.

 

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
4.5/5 - (4 votes)
Autor článku
Georgina Babinová

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Veľa času tiež venujem poznávaniu rastlín, kvetín a pestrej záhrady. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.