Rakytník – superpotravina, ktorú si môžete vypestovať vo vlastnej záhrade

Bc. Georgina Babinová Téma 3. decembra 2018 0

Rakytník rašetliakovitý (Hipphophae rhamnoides) je liečivá rastlina dlho používaná v bylinnej medicíne. Dostupný ako doplnok výživy, extrakt z rakytníka obsahuje množstvo esenciálnych mastných kyselín a antioxidantov (vrátane vitamínu C, vitamínu E a anthokyanínu), flavonoidov, ktoré pomáhajú zlepšujú imunitný systém, ochraňujú pred chorobami a posilňujú srdce. Používanie rakytníka v medicíne má na celom svete veľmi dlhú históriu, ktorá sa datuje tisícky rokov dozadu. Napríklad starí Gréci ju používali na liečbu množstva rôznych zdravotných problémov. Spoločenstvá v Tibete, Rusku, Mongolsku a Číne ho bežne používali na liečbu artritídy, gastrointestinálnych vredov, dny a kožných vyrážok spôsobených infekčnými ochoreniami. 

Pôvodom z Himalájí, sa pestovanie tohto prispôsobivého ovocia rozšírilo po celom svete a jeho plody sa objavujú vo všetkých formách od džúsu cez džemy, čaj, sirup až po starostlivosť o pleť. Rastliny môžu rásť ako kríky s výškou menšou ako 60 cm alebo ako stromy s výškou takmer 6 metrov. Vetvy sú tŕnité, listy striebristo zelené, v tvare lancetu. Kvety sú žlté až hnedé. Ovocie oranžové, okrúhle a cca 0,5 – 0,8 cm. dlhé. Rastlina je hlavným zdrojom potravy pre niekoľko druhov molíc a motýľov. 

Pestovanie

Semená rakytníka vyžadujú 90 dní stratifikácie pri 5 ° C na prekonanie spánku, alebo ich môžete namočiť vo vode 48 hodín pred ich výsevom. Na klíčenie potrebujú svetlo. Rakytník je trvalý ker. Rastlina preferuje ľahkú, piesočnatú pôdu. Rakytník rastie najlepšie na plnom slnku, pretože potrebuje veľa energie na produkovanie veľkých bobuľových plodov. Tieň nevie tolerovať v žiadnom štádiu rastu. Pred sejbou by sa semená mali namočiť vo vode po dobu 48 hodín a semená, ktoré vyplávajú na povrch treba zlikvidovať. Semená zasejte do sterilizovanej záhradnej pôdnej zmesi. Udržiavajte pôdu vlhkú, ale nikdy nie mokrú. Je veľmi dôležité, aby nedošlo k vyschnutiu pôdy a tým k vyhynutiu sadeníc. Keď sadenice majú niekoľko sád listov, presaďte ich na jar potom keď už nehrozí akékoľvek riziko mrazu. Rozstup: 1 m medzi rastlinami, 4 m medzi riadkami.

🌿 Čo je to stratifikácia semien

Semená niektorých druhov trvaliek potrebujú prejsť obdobím chladu (cca 60 – 90 dní), ktorý pokračuje následným zvýšením teploty. Ide o simuláciu vonkajších podmienok. Semená rastlín, ktoré sa samovoľne vysemenia z materskej rastliny, padnú na jeseň do pôdy, medzi kamene, kde časť prezimuje, premrzne a následne na jar vyklíči. Takéto nové rastlinky sú oveľa silnejšie než tie z priamych výsevov pestovaných v bytových podmienkach. Semená môžete stratifikovať na chladných miestach vo vlhkom piesku. (napríklad v pivnici). Stratifikujte cca 60 – 90 dní. Existuje aj takzvaná suchá stratifikácia – v chladničke – bez piesku. Ak sa rozhodnete pre tento spôsob, semienka zabaľte do papierovej utierky a dajte na spodnú úroveň chladničky. Po uplynutí 2 a viac mesiacov semená vysejte a teplotu zvýšte.

Rakytník

Starostlivosť

Rastline rakytnika sa najlepšie darí v bohatej, dobre odvodňovanej pôde, takže pridávanie kompostu do pestovateľskej plochy pred zasadením je odporúčané. Nadmerné množstvo dusíka v pôde brzdí produkciu koreňov a preto sa vyhnime hnoju ako doplnku zeminy. Hnojivo bohaté na fosfor, ako napríklad kostná múčka, sa môže zamiešať do pôdy, alebo môže byť pridané do výsadbovej jamy. V nasledujúcich rokoch rozptýľte vyvážené hnojivo na pôdu pod vetvy stromu a dôkladne zalejte. Hoci rakytník toleruje suché podmienky, produkcia ovocia bude obmedzená, ak nedostane pravidelné zavlažovanie počas obdobia plodov a kvitnutia. Mulčovanie s cca 7 – 8 cm vrstvou drevených triesok pomáha udržať vlhkosť a minimalizovať plevel. Zber začnite, keď sa plody stanú žiarivo žlto-oranžovými. Rakytník je dvojdomá rastlina, preto je potrebné pestovať ho v páre samec+samica ( samičia rastlina (plodiaca) a  samčia – opeľovač (nerodí). Ak sa rozhodnete kúpiť sadenice rakytníka, ich predaj je zaužívaný takisto v páre, cena je dostupná a teda nič nebráni pestovaniu tejto rastliny.

Rozmnožovanie

Rakytník môžete rozmnožovať semenami alebo odrezkami. Rozmnožovanie zo semien je pomerne jednoduché a získate ním sadenice pri relatívne nízkych nákladoch. Semená môžu byť uchovávané až 3 roky, potom strácajú životaschopnosť. Odrezky produkujú zakorenené rastliny s rovnakým genotypom ako materská rastlina. Odrezky rodia ovocie o 1-2 roky skôr ako stromy vysadené zo semien. Rakytník môže byť rozmnožovaný odrezkami tvrdého alebo mäkkého dreva.

Rakytník a jeho úžasné zdravotné účinky

Tieto malé žlto-oranžové bobule sú približne jedna tretina veľkosti čučoriedky, avšak nabité 12-násobne vyšším obsahom vitamínu C ako pomaranč. S vysokým obsahom bielkovín, vlákniny, antioxidantov, vitamínov a minerálov (najmenej 190 bioaktívnych zlúčenín) patrí rakytník medzi superpotraviny. Ako jedna z najviac výživných a na vitamíny bohatých potravín na svete a ponúkajúca zdravotné benefity pre telo interne aj externe, rakytník sa rýchlo stáva tak populárnym ako Acai berry alebo granátové jablko.

Olej z rakytníka

Olej z rakytníka má účinky, ktoré vás prekvapia

V herbálnej medicíne sa rakytník celé veky používa na stimuláciu zažívacieho systému, na posilnenie zdravia srdca a pečene a na liečbu kožných ochorení. Dnes je rakytník označovaný ako prírodný prostriedok pre nasledujúce zdravotné problémy:

  • artritída
  • cukrovka
  • ekzém
  • vysoký krvný tlak
  • vysoký cholesterol
  • zápaly
  • rosacea
  • žalúdočné alebo črevné problémy
  • srdcovo-cievne choroby
  • liečba rakoviny
  • zvýšenie imunity
  • obezita
  • zmierňuje príznaky cirhózy
  • zlepšuje zrak a redukuje pocit suchých očí
  • respiračné problémy, ako je astma, nachladnutie a zápal pľúc

V posledných rokoch sa stal olej z rakytníka veľmi obľúbenou zložkou v produktoch starostlivosti o pokožku. Pri topickej aplikácii hydratuje pokožku, zmierňuje podráždenie, liečí akné a napraví poškodenia súvisiace so starnutím. V súčasnosti je nedostatok klinických skúšok, ktoré testujú účinky rakytníka. Predbežný výskum však naznačuje, že rakytník môže ponúknuť množstvo zdravotných výhod. Tu je pohľad na niekoľko kľúčových zistení štúdie:

1. Ekzém

Rakytník môže pomôcť pri liečbe atopickej dermatitídy (typ ekzému), podľa štúdie z roku 1999 v časopise Journal of Nutritional Biochemistry. Pri testovaní 49 ľudí s atopickou dermatitídou pozoroval výskum významné zlepšenie u tých, ktorí užívali doplnky obsahujúce rakytníkový olej každý deň počas štyroch mesiacov.

Čaj z rakytníka

Čaj z rakytníka pripravujte vždy čerstvý a konzumujte vlažný

2. Pomáha bojovať proti rakovine

Rakytníkový olej obsahuje silné fytonutrienty, má protizápalové vlastnosti a dokonca vykazuje protirakovinové účinky. Štúdia publikovaná v knihe Poultry Science hodnotí toxickú hepatoprotektívnu aktivitu oleja z plodov rakytníka, čo poukazuje na znížené nepriaznivé účinky aflatoxínov v pečeni. Pečeň je najväčším orgánom v tele a má množstvo dôležitých funkcií , vrátane trávenia potravy, skladovania energie a odstraňovania toxínov. Rakytníkový olej môže byť skvelým spôsobom, ako pomôcť znížiť možné riziko rakoviny vďaka jeho čistiacim účinkom na pečeň.

3. Pomáha pri prevencii infekcií a posilňuje imunitný systém

Vieme, že antioxidanty majú rozhodujúci význam pri prevencii infekcií tým, že bojujú predovšetkým proti voľným radikálom, ktoré ich spôsobujú. Štúdia, ktorú vypracovalo oddelenie pre technológiu liečiv a farmaceutického manažmentu na Lekárskej fakulte v Kaunase v Litve, sa zamerala na hodnotenie účinnosti antioxidačnej aktivity rakytníka, čo ukázalo, že čistý extrahovaný olej obsahoval 2,4-krát viac karotenoidov ako iné oleje. To znamená, že antioxidačné účinky sú veľmi vysoké a môžu pomôcť znížiť nástup infekcie.

Šťava z rakytníka pôsobí ako silný antioxidant

Šťava z rakytníka pôsobí ako silný antioxidant

Ako užívať rakytník?

Denná dávka extraktu rakytníka by nemala presiahnuť 1000 miligramov čistého rakytníka na jednu porciu dvakrát denne. Rovnako ako u čohokoľvek, ak je štítok nejasný, je pravdepodobné, že bude obsahovať ďalšie zložky, čo znamená, že to nie je čistý olej z rakytníka. Prvé účinky by ste mali spozorovať po 30 dňoch. Uistite sa, že kupujete čistý výrobok. Bezpečnosť doplnkov výživy z rakytníka v tehotenstve, u dojčiacich matiek, pre deti a pacientov užívajúcich lieky nebola stanovená. Vedľajších účinkov bolo hlásených veľmi málo. U niektorých ľudí, ktorí mali vysoký krvný tlak boli zaznamenané, opuchy, bolesti hlavy, závrat a palpitácie. Pri aplikácii na pleť, resp. pokožku na liečbu popálenín niekedy spôsobil olej z rakytníka vyrážku.

Rakytníkové recepty

Lúhovanie v octe je fantastický spôsob, ako uchovať liečivé vlastnosti, vitamíny a minerály z bylín a bobúľ.

Rakytníkový ocot

Rakytníkový ocot s rozmarínom

Budete potrebovať:

  • 2 šálky bobúľ rakytníka
  • organický jablkový ocot
  • pár vetvičiek rozmarínu

Postup

Opatrne odstráňte bobule z vetvičky a pamätajte …táto rastlina má veľmi ostré tŕne! Dobre opláchnite plody a nechajte vyschnúť cez noc, aby ste sa vyhli prípadnej prítomnosti, vody vo octe, čo môže niekedy spôsobiť vznik baktérií. Vložte bobule do sterilizovanej nádoby s vetvičkami rozmarínu (tip: rozmliaždenie byliniek urýchli čas dozrievanie octu). Jemne zahrejte ocot, odstavte ho tesne pred varom a nechajte mierne vychladnúť. Nalejte teplý ocot do nádoby na vrch a umiestnite veko. Uistite sa, že používate plastové viečko alebo zátku, pretože kovové by od octu korodovalo a spôsobilo možnú kontamináciu. Vložte do tmavej skrinky na 3-4 týždne, aby chuť dozrela. Po uplynutí tejto doby prefiltrujte, naplňte do fliaš a ocot je pripravený na používanie.

RakytníkRakytníkový čaj

Budete potrebovať:

  • 100 gramov rakytníka (môže byť aj sušený)
  • 2 tyčinky škorice
  • 500 ml alebo 2 šálky vriacej vody
  • 2 čajové lyžičky medu

Postup

Ak máte čerstvý rakytník, umyte bobuľové plody a vyhoďte všetky poškodené. Vložte do čajníka, zas – ak sú bobule čerstvé, tĺčikom mliaždite plody kým sa neuvoľní šťava. Pridajte škoricové tyčinky. Do čajovej kanvice nalejte vriacu vodu a nechajte odpočívať 5 minút. Prefiltrujte a podávajte s čajovou lyžičkou medu na šálku.

Použité zdroje:


Autor článku

Redaktorka magazínu DoDomácnosti.sk. Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.