Šunkovary na domácu šunku – ako fungujú a ako si vybrať?

Redakcia DoDomácnosti.sk Test 5. augusta 2020 0

Celkoví víťazi testu

Banquet Šunkovar nerezový Akcent 19,5 x 10 cm 1,3 l Orion Šunkovar s teploměrem Tescoma Šunkovar PRESTO, s teplomerom Klausberg 7284 Šunkovar
Víťaz testu Ľudová voľba Pre náročných Zlatá stredná cesta
Banquet Šunkovar nerezový Akcent 19,5 x 10 cm 1,3 l
Orion Šunkovar s teploměrem
TESCOMA Šunkovar PRESTO, s teplomerom
KLAUSBERG 7284 Šunkovar
  1. kvalitná nerezová oceľ
  2. recept v návode na použitie
  3. výhodná cena
  4. rýchla výroba šunky
  1. vhodný aj do umývačky riadu
  2. jednoduchá manipulácia
  3. výhodná cena
  1. nadstavec na redukciu množstva šunky na polovičnú dávku
  2. množstvo receptov v návode
  3. možnosť umývania v umývačke riadu
  1. kvalitné vyhotovenie
  2. jednoduchá manipulácia
  1. niektorí zákazníci uvádzajú, že sa ťažšie upevňuje teplomer
  1. balenie obsahuje len jedno mikroténové vrecko na mäsovú zmes
  1. v porovnaní s inými modelmi o niečo vyššia cena
  1. veľká kapacita je pre bežnú domácnosť zbytočná
Kvalitný a cenovo dostupný nerezový šunkovar s teplomerom, ktorý má objem "tak akurát" pre jednu domácnosť. Cenovo výhodný nerezový šunkovar vhodný aj na umývanie v umývačke riadu, pomocou ktorého si pripravíte domácu šunku veľmi jednoducho. Plastový šunkovar s teplomerom, nadstavcom na redukciu množstva šunky na polovicu a množstvom tipov na zaujímavé recepty poteší aj náročnejších zákazníkov. Nerezový šunkovar s veľkou kapacitou je vhodný skôr pre väčšie domácnosti.
17,70 € 17,26 € 26,90 € 23,98 €
Zobraziť ponuku Zobraziť ponuku Zobraziť ponuku Zobraziť ponuku
Šunka je pre mnohých z nás neodmysliteľnou súčasťou chutných raňajok, desiatej či večere. Ak si neviete predstaviť deň bez kvalitnej a chutnej šunky a chcete mať kontrolu nad tým, čo šunka obsahuje, možno uvažujete nad domácou prípravou tejto pochúťky. Na to budete potrebovať šunkovar, zariadenie na prípravu domácej šunky, ktoré funguje veľmi jednoducho a nie je ani cenovo náročné.

V našom teste šunkovarov sme sa pozreli na 6 najlepších modelov za rok 2020. V teste sme porovnali značky 1x Altom, 1x Toro, 1x Klausberg, 1x Tescoma, 1x Banquet a najlepšie sa v našom hodnotení umiestnili Banquet, Tescoma a . Pri každom modeli sme sa zamerali na to, akými parametrami disponuje a aké sú jeho výhody, prípadne aj nevýhody v porovnaní s ostatnými šunkovarmi v našom teste. Okrem užitočných informácií o tom, podľa akých parametrov si vybrať ten najlepší šunkovar do vašej domácnosti, vám poradíme aj recept na prípravu chutnej domácej šunky.

Ako si vybrať šunkovar?

  • materiál šunkovaru -- jedným z prvých parametrov, ktorý by vás pri výbere šunkovaru mal zaujímať, je materiál, z ktorého je vyrobený. Natrafiť môžete na hliníkové, nerezové alebo plastové šunkovary, pričom každý z nich má svoje výhody i nevýhody.
  • veľkosť zariadenia -- zodpovedá tomu, akú veľkú šunku si v šunkovare môžete pripraviť. Menšie šunkovary pripravia okolo 500 gramov šunky, no nájdete aj také veľké šunkovary, v ktorých na jeden raz uvaríte pokojne aj 3 kilá šunky.
  • tvar šunkovaru -- najčastejšie nájdete šunkovary valcovitého tvaru, avšak dostupné si aj modely v tvare kvádru. Podstatné je, aby ste vedeli šunkovar umiestniť do veľkého hrnca.
  • cena -- samozrejme, aj cena je často rozhodujúcim parametrom, a tak zvážte pri kúpe šunkovaru aj tento parameter. Tak, ako pri väčšine zariadení, aj pri šunkovaroch platí, že cena ide ruka v ruke s kvalitou.

Najlepšie Šunkovary na základe porovnávacieho testu 2020

Recenzie 6 najlepších šunkovarov pre rok 2020

1. Banquet Šunkovar nerezový Akcent 19,5 x 10 cm 1,3 l

Kapacita: 1 kg ● Materiál: nerezová oceľ

Banquet Šunkovar nerezový Akcent 19,5 x 10 cm 1,3 l

Šunkovar Banquet Akcent je vyrobený z kvalitnej nerezovej ocele, vďaka čomu je pevný a odolný. Zároveň nie je náročný na čistenie. Objem šunkovaru je 1,3 l a pripravíte v ňom na jeden raz kilo domácej šunky podľa vašej chuti. Súčasťou návodu na použitie je aj recept na výrobu základnej šunky.

Šunkovar sa skladá z hrnca, uzáveru, prítlačnej pružiny a sáčku, do ktorého môžete vložiť pred dusením mäsovú zmes. Súčasťou šunkovaru Banquet je aj teplomer, vďaka ktorému máte kontrolu nad teplotou vody, v ktorej sa šunka pripravuje. Zákazníci vo svojich hodnoteniach oceňujú, že pomocou tohto šunkovaru je šunka pripravená pomerne rýchlo a tiež to, že sa s ním jednoducho pracuje.

Výhody

  • kvalitná nerezová oceľ
  • recept v návode na použitie
  • výhodná cena
  • rýchla výroba šunky

Nevýhody

  • niektorí zákazníci uvádzajú, že sa ťažšie upevňuje teplomer

Verdikt: Kvalitný a cenovo dostupný nerezový šunkovar s teplomerom, ktorý má objem “tak akurát” pre jednu domácnosť.

Naše hodnotenie:

Cena: 17,70 €

Zobraziť ponuku
Detail


2. Tescoma Šunkovar PRESTO, s teplomerom

Kapacita: 1 kg ● Materiál: plast

TESCOMA Šunkovar PRESTO, s teplomerom

Šunkovar značky Tescoma je vyrobený z tepelne odolného plastu a vhodný je nielen na prípravu šunky, ale aj paštéty či teriny. Súčasťou tohto plastového šunkovaru sú protišmykové nožičky z ohňuvzdorného silikónu, vďaka ktorým je zabezpečená maximálna stabilita šunkovaru.

Príprava šunky či iných lahôdok v tomto šunkovare je nenáročná a výhodou je aj jednoduché čistenie, keďže nádoba je vhodná na umývanie v umývačke riadu. Nechýba ani praktický teplomer pre kontrolu teploty vody. Návod na použitie šunkovaru obsahuje aj rôzne tipy na recepty. Oceňujeme aj nadstavec na redukciu množstva šunky na polovičnú dávku.

Výhody

  • nadstavec na redukciu množstva šunky na polovičnú dávku
  • množstvo receptov v návode
  • možnosť umývania v umývačke riadu

Nevýhody

  • v porovnaní s inými modelmi o niečo vyššia cena

Verdikt: Plastový šunkovar s teplomerom, nadstavcom na redukciu množstva šunky na polovicu a množstvom tipov na zaujímavé recepty poteší aj náročnejších zákazníkov.

Naše hodnotenie:

Cena: 26,90 €

Zobraziť ponuku
Detail

Pre náročných


3. Orion Šunkovar s teploměrem

Kapacita: 1 až 1,2 kg ● Materiál: nerezová oceľ

Orion Šunkovar s teploměrem

Nerezový šunkovar značky Orion valcového tvaru je vhodný na prípravu 1 až 1,2 kg mäsa. Súčasťou výbavy šunkovaru je praktický teplomer pre kontrolu teploty dusenia šunky a tiež mikroténové vrecúško, do ktorého môžete vložiť pripravenú mäsovú zmes.

Šunkovar sa dá veľmi jednoducho rozložiť a dôkladne poumývať, pričom je vhodný aj do umývačky riadu. Zákazníci v recenziách oceňujú jednoduchosť manipulácie so šunkovarom a ako jedno z mála negatív uvádzajú to, že balenie obsahuje len jedno mikroténové vrecko na mäsovú zmes.

Výhody

  • vhodný aj do umývačky riadu
  • jednoduchá manipulácia
  • výhodná cena

Nevýhody

  • balenie obsahuje len jedno mikroténové vrecko na mäsovú zmes

Verdikt: Cenovo výhodný nerezový šunkovar vhodný aj na umývanie v umývačke riadu, pomocou ktorého si pripravíte domácu šunku veľmi jednoducho.

Naše hodnotenie:

Cena: 17,26 €

Zobraziť ponuku
Detail

Ľudová voľba


4. Klausberg 7284 Šunkovar

Kapacita: 2 až 2,3 kg ● Materiál: nerezová oceľ

KLAUSBERG 7284 Šunkovar

Šunkovar Klausberg 7284 je vyrobený z nerezovej ocele a umožňuje vám rýchlu a jednoduchú prípravu domácej šunky. Jeho objem je však dosť veľký -- na jedenkrát v ňom viete pripraviť 2 až 2,3 kilogramy mäsa, čo je skutočne veľa. Neodporúčali by sme ho preto do menších domácností, keďže doma pripravená šunka má krátku trvanlivosť.

Súčasťou tohto valcovitého šunkovaru je teplomer pre dokonalú kontrolu nad teplotou počas celého dusenia šunky.

Výhody

  • kvalitné vyhotovenie
  • jednoduchá manipulácia

Nevýhody

  • veľká kapacita je pre bežnú domácnosť zbytočná

Verdikt: Nerezový šunkovar s veľkou kapacitou je vhodný skôr pre väčšie domácnosti.

Naše hodnotenie:

Cena: 23,98 €

Zobraziť ponuku
Detail

Zlatá stredná cesta


5. Toro Šunkovar nerez 12x12x20 cm

Kapacita: 1 až 1,2 kg ● Materiál: nerezová oceľ

Toro Šunkovar nerez 12x12x20 cm

Nerezový šunkovar značky Toro má valcovitý tvar a je vhodný na prípravu 1 až 1,2 kg mäsa. Jednoducho sa obsluhuje a jeho súčasťou je aj teplomer, ktorý vám umožňuje presne kontrolovať teplotu počas dusenia šunky. Základný podrobný návod na prípravu šunky je súčasťou balenia.

Zákazníci oceňujú na jednej strane kvalitné nerezové spracovanie, no našli sme aj názor, ktorý uvádza, že pružina na uzávere šunkovaru je slabá. Mnohí si pochvaľovali, že ide o malý a dobre skladný šunkovar.

Výhody

  • kvalitné spracovanie
  • dobre skladný

Nevýhody

  • slabá pružina

Verdikt: Kvalitne spracovaný nerezový šunkovar s jednoduchou obsluhou a teplomerom, ktorý je súčasť balenia. Model, s ktorým nič nepokazíte.

Naše hodnotenie:

Cena: 20,99 €

Zobraziť ponuku
Detail


6. Altom Nerezový šunkovar 1,5 kg

Kapacita: 1,5 kg ● Materiál: nerezová oceľ

Altom Nerezový šunkovar 1,5 kg

Nerezový šunkovar Altom vám umožňuje spracovať na jeden raz 1,5 kg mäsa, čo ho zaraďuje k šunkovarom so stredne veľkou kapacitou nádoby. Má pevnú konštrukciu a jednoduchý dizajn. Šunkovar je veľmi jednoduchý na použitie a nie je náročný na čistenie.

Za nevýhodu pri tomto modeli šunkovaru považujeme, že podľa informácií dostupných na internete k nemu nie je priložený teplomer. Preto si v prípade, že sa pre tento model rozhodnete, budete musieť teplomer zadovážiť sami. Výhodou je na druhej strane jeho nízka cena.

Výhody

  • nízka cena
  • pevná nerezová konštrukcia

Nevýhody

  • chýba teplomer

Verdikt: Lacný nerezový šunkovar, s ktorým pripravíte až 1,5 kila šunky. Nevýhodou je, že súčasťou balenia nie je teplomer.

Naše hodnotenie:

Cena: 16,79 €

Zobraziť ponuku
Detail


Ako funguje šunkovar?

Šunkovar je nádoba vybavená prítlačným piestom, ktorého úlohou je pomocou pružiny stlačiť mäso tak, aby sa počas prípravy spojilo. Vďaka tomu bude šunka, ktorú vyberiete zo šunkovaru po skončení prípravy držať dobre pohromade a následne sa vám bude dobre krájať. Mäso určené na prípravu šunky môžete umiestniť priamo do nádoby šunkovaru, prípadne môžete použiť vrecko, ktoré býva súčasťou niektorých modelov šunkovarov. Vrecko vám potom zjednoduší vyberanie hotovej šunky.

Šunkovar naplnený mäsom umiestnite do hrnca s vodou, ktorá má teplotu okolo 70 až 85 stupňov, a necháte šunku dusiť približne 1,5 hodiny. Dĺžka dusenia, ale aj teplota varenia je závislá od mäsa a receptu, aký ste si vybrali. Šunkovary sú zvyčajne vybavené aj teplomerom, ktorý vám umožňuje mať kontrolu nad teplotou, pri akej šunku dusíte. Vo všeobecnosti však platí, že teplota, pri akej šunku pripravujete, by nemala byť vyššia ako 85 stupňov.

Šunkovar nemusíte použiť len na prípravu šunky, ale môžete si v ňom urobiť aj chutné paštéty, terrinu či paté, alebo dokonca chutné zemiaky na smotane a mnoho iných zaujímavých receptov.

Šunkovar

 

Ako pripraviť šunku v šunkovare

Príprava domácej šunky pomocou šunkovaru nie je nijako zložitá, avšak je potrebné dodržiavať určité zásady, aby bol výsledok podľa vašich predstáv. V niektorých receptoch na prípravu domácej šunky sa uvádza, že mäso môžete ochutiť tzv. rýchlosoľou, čo je dusitanová alebo aj mäsiarska soľ. Tá však okrem soli obsahuje aj dusitan sodný a často aj iné konzervačné látky, vďaka ktorým bude šunka dlhšie čerstvá a chutná. Na druhej strane však dusitany nie sú nášmu zdraviu prospešné, a preto ak už si dáte tú námahu a pustíte sa do výroby domácej šunky, použite radšej klasickú soľ. Šunku s dusitanom sodným si totiž bez problémov môžete kúpiť v obchode.

V prípade, že si chcete v šunkovare pripraviť chutnú a kvalitnú domácu šunku, použite na jej ochutenie klasickú kuchynskú soľ s čerstvé mäso. Takto pripravenú šunku budete musieť zjesť za niekoľko dní, no máte istotu, že neobsahuje žiadne škodlivé pridané látky. Kvalitu šunky robí kvalitné mäso, a tak ak chcete dať do svojej domácej šunky skutočne to najlepšie, odporúčame vám zakúpiť si mäso priamo od mäsiara. Šunku si môžete pripraviť nielen bravčovú, ale aj hydinovú, či dokonca z hovädzieho alebo králičieho mäsa. Ak máte prístup k divine, šunku si viete vyrobiť aj z nej. Čo sa týka výberu bravčového mäsa, najvhodnejšie je pliecko alebo stehno. Ak by ste chceli šunku s vyšším obsahom tuku, môžete použiť aj bôčik, prípadne skombinovať bôčik so stehnom či plieckom.

Domáca šunka

príprava domácej šunky v šunkovare je jednoduchá

 

Ak si chcete pripraviť šunku z kila mäsa, odporúča sa použiť 25 gramov soli. Okrem toho ide na kilo mäsa aj 1 dcl vody a 4 gramy práškového cukru, čo je asi jedna čajová lyžička. Niektoré recepty kombinujú klasickú kuchynskú soľ s rýchlosoľou, iné odporúčajú len rýchlosoľ, a tak je na vás, po akom recepte siahnete. Všeobecný postup na prípravu základnej šunky odporúča mäso nakrájať na stredne veľké kocky, ktoré uložíte do väčšej misy vo viacerých vrstvách a každú vrstvu posolíte. Poslednú vrstvu mäsa posypete práškovým cukrom a mäso poriadne premiešate rukami a pridávate vodu. Mäso je potrebné miešať dosť dlho, niektoré recepty uvádzajú 20 minút ručne, prípadne na miešanie môžete použiť aj kuchynský robot s hnetacími hákmi, s ktorým stačí miešať mäso o polovicu kratšie.

Potom mäsovou zmesou naplňte šunkovar asi jeden centimeter pod okraj, šunkovar uzatvorte a dajte na 48 hodín do chladničky. Šunku potom duste podľa daného receptu a po uvarení nechajte vychladnúť a až potom krájajte. Šunku je potrebné skladovať v chladničke, kde vydrží zhruba dva až tri dni.

 

💡 3 tipy na recepty

Pripraviť si chutné jedlo v šunkovare nie je nič zložité a ako sme už spomenuli, nemusíte ho použiť len na prípravu domácej šunky. Máme pre vás tri tipy na recepty zo šunkovaru.

 

Paštéta zo šunkovaru

paštéta zo šunkovaru

Pečeňová paštéta s prosciuttom

Budeme potrebovať: 700 g kuracích pečienok, 10 plátkov prosciutta, 70 g masla, 50 g portského vína, 50 ml olivového oleja, menšia cibuľa, cesnak podľa chuti, vetvička čerstvého rozmarínu, soľ, korenie

Ako na to: Očistené pečienky osoľte, okoreňte a orestujte na olivovom oleji s cibuľou, nasekaným rozmarínom a cesnakom. Potom podlejte vínom, pridajte zmäknuté maslo a potom dohladka rozmixujte. Dno a steny šunkovaru vysteľte prosciuttom a potom šunkovar naplňte paštétovou zmesou a navrchu prikryte ďalšími plátkami prosciutta. Potom uzatvorte a vložte do vodného kúpeľa s teplotou 85 stupňov a varte polhodinu. Hotovú paštétu nechajte vychladnúť do druhého dňa a podávajte napríklad s brusnicovým lekvárom.

 

Smotanové zemiaky zo šunkovaru

v šunkovare si môžete pripraviť aj takéto chutné zemiaky

Smotanové zemiaky

Budeme potrebovať: kilo zemiakov, 300 ml šľahačkovej smotany, 50 g parmezánu, 1 strúčik cesnaku, trochu nasekanej petržlenovej vňatky, štipka muškátového oriešku, soľ a čierne korenie

Ako na to: Očistené zemiaky nakrájajte na veľmi tenké plátky a osušte ich. Smotanu a pretlačený cesnak dajte do hrnca a priveďte k varu, potom pridajte soľ, korenie, plátky zemiakov a varte za stáleho miešania aspoň 30 minút. Potom pridajte parmezán a petržlenovú vňať a zmes dajte do šunkovaru. Vložte do vodného kúpeľa a varte pri teplote 85 stupňov 60 minút. Stlačené zemiaky nechajte v šunkovare vychladnúť do druhého dňa a pred podávaním posypte syrom a zapečte v rúre pod grilom.

 

Kuracia šunka s olivami

Budeme potrebovať: 1 kg kuracích pŕs, 25 g soli, 1 dcl vody, 4 g práškového cukru, 50 gramov čiernych alebo zelených olív bez kôstky

Ako na to: Kuracie mäso nakrájajte na kocky a uložte do misy, posypte nakrájanými olivami a posoľte. Potom pridajte práškový cukor a dobre miešajte ručne 20 minút alebo pomocou kuchynského robota 10 minút, pričom prilievajte postupne vodu. Zmesou naplňte šunkovar asi jeden centimeter pod okraj, šunkovar uzatvorte a dajte na 48 hodín do chladničky. Šunku potom duste pri teplote 85 stupňov asi 50 minút.

Presný postup prípravy si môžete pozrieť aj vo videu:

Kuřecí šunka s olivami

 

 

Parametre pri výbere šunkovaru

Pri výbere šunkovaru by vás malo zaujímať viacero parametrov, a tak sa na tie dôležité spolu poďme pozrieť.

 

1. Materiál

Pri výbere materiálu, z akého je šunkovar vyrobený, je v prvom rade dôležité si všímať, či je zariadenie vyrobené z materiálov spĺňajúcich normy Európskej Únie. Materiály splňajúce túto normu sú bezpečné a máte istotu, že nie sú zdravotne závadné. K materiálom, z ktorých sa šunkovary vyrábajú najčastejšie, patrí nerezová oceľ, plast alebo hliník.

➡️ Šunkovary z nerezovej ocele sú veľmi odolné, bezpečné a pevné. Ide o drahší materiál, a tak je cena nerezových šunkovarov vyššia. Môžete sa však spoľahnúť, že takýto šunkovar je odolný a dlho vám vydrží. Navyše má dobré schopnosti z hľadiska rozloženia tepla, a tak je šunka uvarená rovnomerne.

➡️ Plastové šunkovary sa rýchlo zohrievajú, a tak je príprava šunky pomerne rýchla. Plast je menej odolný a ľahšie sa môže poškodiť, no na druhej strane je ľahký a veľmi dobre sa s ním manipuluje a tiež sa jednoducho čistí.

➡️ Hliník je pri šunkovaroch celkom účinným materiálom, pretože sa rýchlo zohrieva a tým sa stará o dobré prehriate šunkovaru. No a vďaka tomu sa šunka pripraví za kratší čas. K výhodám hliníkových šunkovarov patrí aj to, že je ľahký a dobre sa s ním manipuluje.

 

2. Veľkosť

Veľkosť šunkovaru, čiže jeho kapacita, je veľmi dôležitým parametrom. Ide o údaj, ktorý hovorí o tom, koľko šunky viete pripraviť na jeden raz. Zvyčajne je kapacita od 0,5 kg až do 2 kg, no profesionálne šunkovary majú kapacitu aj 3 kilá. Niektoré šunkovary sú vybavené redukciou, pomocou ktorej si viete zmenšiť porciu pripravovanej šunky na polovicu, čo môže byť veľmi užitočné.

 

3. Tvar

Z hľadiska tvaru najčastejšie na trhu natrafíte na valcové šunkovary, no nejde o jediný typ, s akým sa môžete stretnúť.

  • kvádrové šunkovary -- ide o šunkovary v tvare kvádra, ktoré majú zvyčajne kapacitu kilogram šunky a viac
  • zvislé valcové šunkovary -- tento typ šunkovaru sa najčastejšie odporúča do domácnosti, pretože ich nájdete aj s kapacitou okolo 500 gramov. Ich výhodou je, že sa zmestia aj do menších hrncov.
  • vodorovné valcové šunkovary -- ide o šunkovary využívané na profesionálne účely, pretože dokážu vyvinúť veľký tlak pri stláčaní mäsa a okrem toho ich kapacita môže byť aj viac ako dve kilá

 

💡 Viete, čo je vlastne šunka?
Šunka s olivami

poznáme tri základné typy šuniek

Mnohí ľudia si pod pojmom šunka predstavujú rôzne produkty. V podstate existujú tri rôzne druhy šunky, ktoré sa od seba odlišujú spôsobom úpravy. Šunky sú sušené, údené a potom dusené, resp. varené. No a pomocou šunkovaru si viete pripraviť dusenú šunku, ktorá je u nás veľmi obľúbená a nájdete aj množstvo receptov na to, ako si dusenú šunku v šunkovare môžete pripraviť doma z rôznych druhov mäsa. Dusenú šunku môžete doplniť aj o ďalšie prísady, napríklad olivy, kápiu, bylinky a iné.

K najznámejším druhom sušených šuniek patrí prosciutto či španielska jamón curado. Spomedzi údených šuniek určite v rebríčku obľúbenosti vedie nemecká schwardzwaldská šunka.

 

Aká je cena a obľúbené značky

Šunkovar nepatrí z hľadiska ceny k zariadeniam, ktoré by mali zruinovať váš rozpočet. Na trhu nájdete tie najlacnejšie šunkovary do sumy 20 eur, pričom v tejto sume nájdete aj kvalitné a odolné nerezové modely. Za sumu okolo 20 eur kúpite bez problémov šunkovar s objemom aj okolo 1,5 kg a samozrejmosťou je, že sú vybavené teplomerom. Prepracovanejšie modely z nerezu doplnené napríklad o redukciu umožňujúcu prípravu polovičného množstva šunky stoja približne o 5 až 10 eur viac. Nie je teda problém zakúpiť kvalitný nerezový šunkovar s teplomerom v cene okolo 20 až 30 eur.

Čo sa týka značiek, jednou z najobľúbenejších je Tescoma, ktorá má vo svojej ponuke aj šunkovar s redukciou množstva šunky na polovicu. Obľúbené sú aj šunkovary značky Orion.

 

💡 TIP

Domácu šunku si pohodlne a rýchlo nakrájate na kuchynskom elektrickom krájači. Ak si chcete krájač zadovážiť, no neviete, ako ho vybrať, prečítajte si náš veľký test kuchynských elektrických krájačov.

 

Zhrnutie na záver

Šunkovar na prípravu domácej šunky je vhodný pre milovníkov tejto lahôdky, ktorú chcú mať kontrolu nad jej obsahom a kvalitou. Zároveň vám toto zariadenie umožní popustiť uzdu fantázii a vytvoriť si rôzne originálne chuťové kombinácie. Základnými parametrami, ktoré by vás pri výbere šunkovaru mali zaujímať, by mala byť veľkosť a materiál, prípadne aj tvar šunkovaru. Ako ste sa dozvedeli z článku, príprava domácej šunky nie je pomocou šunkovaru nijako náročná a zložitá, no a keďže šunkovary sú celkom cenovo dostupné zariadenia, ide o investíciu ktorá sa milovníkom šunky vyplatí.

 

Zdroje informácií:

  • www.zbozi.cz -- recepty na prípravu jedál v šunkovare
  • idnes.cz -- ako si pripraviť domácu šunku

Do testu sme vybrali len z overených eshopov

Ohodnoťte náš test:

Šunkovary v našom katalógu

Autor článku
Redakcia DoDomácnosti.sk

Tento článok pre vás pripravili redaktori magazínu DoDomácnosti.sk. Hľadáme to, čo vás zaujíma. Testujeme, porovnávame, recenzujeme všetko, čo patrí do domu, bytu, záhrady, či dielne. Kontakty na nás nájdete v sekcii O webe.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.