4 horúce nápoje, ktoré vám doma vyčarujú vianočnú atmosféru

Redakcia Téma
22. decembra 2021 0

Vôňa punču, vareného vínka či medoviny neodmysliteľne patria k predvianočnému obdobiu. Lahodného punču na vianočných trhoch sa, bohužiaľ, nedočkáme ani tento rok. Pripraviť si rôzne voňavé vianočné nápoje je našťastie pomerne jednoduché aj doma. Vybrali sme pre vás 4 tradičné horúce vianočné nápoje v trochu netradičnom šate, ktoré vám doma razom vyčarujú pohodovú vianočnú atmosféru.

Varené víno dvakrát inak

Biele, ale aj červené varené víno je nepísaná klasika na zohriatie počas chladného zimného večera. Väčšina ľudí pripravuje varené víno s cukrom, škoricou a klinčekmi. No stačí malá zmena a varené víno bude tento rok chutiť omnoho zaujímavejšie.

 

Biele víno s rozmarínom

Biele víno s rozmarínom

Na prípravu vareného vína s rozmarínom budete okrem tradičného cukru, škorice a klinčekov potrebovať aj čierne korenie, badián, med, citrón nakrájaný na plátky, zázvor a vetvičku čerstvého rozmarínu. Nebojte sa. Aj ak si rozmarín doma nepestujete, čerstvý rozmarín, a to ako balený, tak aj sadeničku, nájdete v ponuke Kauflandu počas celého roka.

Všetky suroviny dajte spolu do hrnca a povarte približne 5 minút. Servírujte v pohároch spolu s ďalšou vetvičkou rozmarínu. Takto pripravené varené víno je omnoho aromatickejšie a má korenistejšiu chuť, než varené víno pripravené podľa tradičného receptu.

 

Červené víno s vanilkou

Červené víno s vanilkou

Hoci červené víno mnohí používajú skôr na prípravu punču, aj z tohto vína je možné pripraviť klasické varené víno. V prípade, ak máte opäť chuť na trochu netradičnú chuť, môžete si do neho pridať okrem cukru, škorice a klinčekov ešte nasledujúce ingrediencie: kôra z pomaranča, citróna a limetky, pomarančová šťava, badián a dužinu z vanilkového struku. Hoci vanilkový struk sa v našej kuchyni používa pomenej, podobne ako čerstvý rozmarín, ho v supermarkete nájdete počas celého roka. Dokonca ho vďaka zdravotným benefitom vanilky môžete kúpiť aj v niektorých lekárňach.

Všetky suroviny okrem vína pridajte do hrnca a zalejte tretinou fľaše vína. Spoločne varte až kým nebudete mať hustý sirup. Následne pridajte zvyšok vína, chvíľu ešte spoločne povarte a môžete servírovať.

 

💡 V čom variť? Nedávno sme otestovali sady hrncov, ktoré môžu poslúžiť aj na uvarenie vianočných nápojov. Pozrite si náš test hrncov.

 

Horúce jabĺčko v novom šate

Horúce jabĺčko

Tradičné horúce jabĺčko sa pripravuje z jablkového džúsu a jablkového čaju. No aj tento recept si môžete pripraviť vo vylepšenej forme. Stačí, ak do pôvodného receptu pridáte aj jablkový cider. Na prípravu budete potrebovať 1 jablkový cider, 2 dcl jablkového džúsu, šťavu z citróna, celú škoricu, klinčeky a med.

V hrnci priveďte do varu džús zmiešaný s citrónovou šťavou, škoricou a klinčekmi. Potom, ako surovinu prejdú varom pridajte cider, nechajte zohriať, ale už nie prejsť varom. Na koniec dochuťte medom a môžete podávať.

 

Vianočný grog, ktorý rozohrá každú bunku v tele

Vianočný grog

V minulosti bol grog nápojom námorníkov, ktorí si ho pripravovali na zahriate. Jeho základom bola citrónová šťava a rum. Keďže jeho príprava je jednoduchá a chuť lahodná, postupne sa grog rozšíril aj do našich končín. Tradičný vianočný grog si môžete pripraviť z nasledujúcich surovín: rum, voda, cukor a citrónová šťava.

Samotná príprava je jednoduchá. Naplňte si hrnček do 2/3 vriacou vodou, rozpustite v nej cukor podľa chuti a zvyšok dolejte rumom. Na záver už len pridajte plátok citróna a grog máte hotový.

Grog si môžete dochutiť aj surovinami, ktoré sa do pôvodnej receptúry nedávajú a vytvoriť si tak vlastný originálny nápoj. Vyskúšať môžete škoricu, badián, klinčeky, čierne korenie či vymeniť citrón za pomaranč alebo limetku.

 

💡 TIP: Vytvorte si príjemnú zimnú atmosféru pomocou elektrického krbu (náš test). Ten môžete mať aj v svojom byte (na rozdiel od klasického krbu na tuhé palivo).

 

Tradičný vianočný punč

Tradičný vianočný punč

Originálny vianočný punč v sebe kombinuje chuť čaju, vína a rumu. Výsledná chuť punču preto závisí najmä od odhadnutia správneho pomeru. Na prípravu približne 2 l punču budete potrebovať:

0,5 l bieleho vína, 0,5 l sladkého červeného vína, 1 l čierneho čaju, 2 dcl rumu (ak chcete silnejší punč, môže byť aj viac), pomaranč, mandarínku, jablko, sušené ovocie (napríklad hrozienka), 4 ks celej škorice, klinčeky, badián a cukor (med) na prípadné dosladenie.

V hrnci spolu zmiešajte čaj, víno, rum so škoricou, klinčekmi a badiánom. Chvíľu povarte a pridajte šťavu z polovice pomaranča. Zvyšné ovocie nakrájajte na menšie kúsky a pred dovarením pridajte do punču.


Ako sa vám páčil článok?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Redakcia

Tento článok pre vás pripravili redaktori magazínu DoDomácnosti.sk. Hľadáme to, čo vás zaujíma. Testujeme, porovnávame, recenzujeme všetko, čo patrí do domu, bytu, záhrady, či dielne. Kontakty na nás nájdete v sekcii O webe.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.