Trik, pomocou ktorého uchováte zeleninu v chladničke čo najdlhšie čerstvú

Veronika Štrbová Téma
2. júla 2020 0

Nákup väčšieho balenia listového alebo hlávkového šalátu je často výhodný. Určite vám však v tomto prípade ihneď napadne otázka, ako dlho ten šalát vydrží čerstvý v chladničke. Zrejme sa aj vám už stalo, že ste o pár dní otvorili vrecko so šalátom a v ňom ste našli len zvädnuté alebo dokonca aj slizké listy, ktoré ste mohli v tej chvíli len vyhodiť. Ako tomuto predísť?

Pýtate sa, aký je ten najlepší spôsob skladovania listovej zeleniny, aby vydržala čo najdlhšie čerstvá? Nižšie si prečítajte, ako dopadol experiment, pri ktorom sa testovali tri spôsoby skladovania listovej zeleniny v chladničke. Zistíte, ktorý spôsob vyhral a teda sa oplatí naozaj takéto skladovanie využívať.

Experiment, pri ktorom sa testovali 3 spôsoby skladovania zeleniny

Zvädnuté šalátové listy sú bežným problémom najmä pri kúpe listovej zeleniny ako je Mesclun šalát, rôzny mix jarných šalátov alebo klasický hlávkový šalát. Nikto netúži vyhadzovať vrecká so zvädnutými či slizkými listami šalátu, ktorý doma nestihol skonzumovať. Tento experiment vám ukáže, ako sa tomu nabudúce vyhnúť.

V experimente bol použitý šalát Mesclun, ktorý má tendenciu veľmi rýchlo zvädnúť a plastové vrecko. Listy šalátu boli umyté a uložené do vrecka tromi spôsobmi:

💡 1. Spôsob

Papierové utierky a plastové vrecko

Čerstvý šalát MesclunPo umytí a vysušení listov bol šalát rozložený na papierovú utierku, zvinutý a uložený do plastového vrecka. Z neho bolo treba však ešte pred uskladnením vytlačiť čo najviac vzduchu. Vrecko bolo následne dôkladne uzatvorené a uložené do chladničky.

Papierové utierky boli použité z toho dôvodu, že absorbujú prebytočnú vlhkosť zo zeleniny a chránia listy pred slizom. Utesnené vrecko zase udržuje prebytočný vzduch v cirkulácii dovnútra a von a spomaľuje proces vädnutia.

💡 2. Spôsob

Papierové utierky a plastová miska

Šalát Mesclun v plastovej miskeNa dno plastovej misky bola položená papierová utierka. Na ňu uložené listy šalátu a opäť navrch jedna papierová utierka. Miska sa poriadne uzatvorila a vložila do chladničky. V miske bolo dosť miesta, preto listy šalátu neboli postláčané.

Papierové utierky v tomto prípade slúžili na rovnaký účel ako v tom prvom, neboli v nich však šalátové listy tak tesne zabalené. Miska tiež chránila listy pred ich postláčaním inými potravinami v chladničke.

💡 3. Spôsob

Nafúknuté vrecko so šalátom MesclunPlastové vrecko a vzduch

Listy šalátu boli vložené do vrecka. Plastové vrecko bolo následne čo najviac nafúknuté vzduchomupevnené gumičkou. Takto nafúknuté vrecko so šalátom Mesclun bolo umiestnené do chladničky.

Fúkanie vzduchu údajne poskytuje dostatok oxidu uhličitého na udržanie čerstvosti listovej zeleniny.

 

Výsledok experimentu

O 5 dní neskôr – žiadny rozdiel

Po piatich dňoch boli v každom z troch prípadov šaláty vytiahnuté a poukladané na tanier. Všetky listy vyzerali skvele, neboli vôbec zvädnuté ani slizké. Boli vrátené teda naspäť pomocou rovnakých papierových utierok a boli uložené naspäť do chladničky.

 

O 7 dní neskôr – stále čerstvé

Po týždni sa proces zopakoval rovnakým spôsobom. Našlo sa pár pohmoždených listov, neboli však zvädnuté ani slizké. Neuveriteľné, ale ešte stále boli čerstvé.  Šaláty boli vrátené naspäť do pôvodných nádob a samozrejme do chladničky.

 

O 10 dní neskôr – teraz prichádzajú zmeny

  • Papierové utierky boli vlhké, nie však premočené. Našlo sa tu dosť zvädnutých a dokonca aj slizkých listov. Tento šalát by ste určite zjesť nechceli.
  • V druhom prípade sa našlo v miske len pár mokrých listov, ktoré bolo treba vyhodiť, inak zvyšné šalátové listy boli úplne jedlé. Žiadne slizké kusy a papierové utierky boli dokonca len mierne vlhké.
  • V nafúknutom vrecku bolo veľa slizkých listov, celkovo bol šalát vhodný len na vyhodenie.

 

VÍŤAZ

⭐ Víťazom experimentu a zároveň najlepším trikom na uskladnenie listovej zeleniny sa stala plastová miska s papierovými utierkami

Tvrdé strany misky skutočne chránia šalátové listy pred poškodením inými potravinami v chladničke a papierové utierky pomáhali absorbovať prebytočnú vlhkosť. Táto metóda je teda najvhodnejšia na dlhodobejšie uskladnenie listovej zeleniny. Ak ju však chcete skladovať len pár dní, postačí aj plastové vrecko, pretože, ako ste sa práve dočítali, v ňom vydrží aj týždeň.

 

💡 TIP Prečítajte si náš článok 10 potravín, ktoré by ste vždy mali mať v chladničke.
💡 TIP Pozrite si náš test, v ktorom sa dozviete, ktoré chladničky s mrazničkou obstáli tento rok najlepšie.

 

Výhody konzumácie listovej zeleniny

Zelená listová zelenina je dôležitou súčasťou zdravej výživy. Je naplnená vitamínmi, minerálmi a vlákninou, má nízky obsah kalórií. Konzumácia stravy bohatej na listovú zeleninu dokáže ponúknuť množstvo zdravotných výhod, vrátane zníženého rizika obezity, srdcových ochorení, vysokého krvného tlaku, podporu znižovania hmotnosti, zvyšovanie hladiny energie či zvyšovanie dĺžky života.

Rôzne druhy listovej zeleniny

Listová zelenina je pre naše zdravie naozaj prospešná

 

Zdravotné výhody konzumácie listovej zeleniny:

  • zlepšuje trávenie – tráviace ťažkosti prinášajú aj ďalšie zdravotné problémy, ako sú hnačka, nevoľnosť, zvracanie atď. Problémy sú určite vyčerpávajúce, preto musíte doplniť zdroje, ktoré pomáhajú zlepšovať stav tráviaceho traktu. Živiny, ako je draslík a horčík, môžu nielen liečiť hnačku, ale aj množstvo vitamínov nachádzajúcich sa v zelenine môže priniesť späť odvodnenú energiu.
  • udržiava dobrý zrak – listová zelenina pomáha udržať si dobrý zrak. Okrem toho je draslík jedným z tých minerálov, ktoré pôsobia na posilnenie tkanív prítomných vo vašich očiach. Tento stav nakoniec povedie k oddialeniu nástupu očných ochorení, ako sú suché oči, slepota alebo šedý zákal.
  • vyrovnáva hladinu cholesterolu – spracované potraviny sú primárnou príčinou, ktorá vo veľkej miere prispieva k vysokým hladinám cholesterolu. V tomto stave sa cholesterol začína dostávať do tepien a ciev, ktoré by mohli spôsobiť zdravotné problémy, ako je mŕtvica a srdcový infarkt. Minerály a vitamíny v listovej zelenine pomáhajú eliminovať tento cholesterol.
  • podporuje mladistvú pleť – živiny vyživujú vašu pokožku a zlepšujú vašu pleť. Zelenina má navyše vysoký obsah vody, ktorý udrží vašu pokožku hydratovanú, čím zabráni vzniku vrások, jemných línií a ochabnutej pokožky.
  • lieči chudokrvnosť – nedostatok železa má za následok anémiu, ktorá je liečiteľná. Liečbu však nesmiete oneskoriť. Pri anémii sú časté náhle únavy a závraty a nedostatok železa môže stav len zhoršiť. Najúčinnejšou listovou zeleninou je v tomto prípade špenát.
Šalát Mesclun ako príloha k jedlu

Šalát si môžete zvoliť ako skvelú prílohu k jedlu

  • posilňuje pokožku hlavy – vaša pokožka hlavy je náchylná na plesňové a bakteriálne infekcie, ktorým môžete účinne zabrániť viacnásobnými dávkami horčíka. Poteší vás fakt, že nemusíte kupovať horčíkové doplnky, ale jeho dostatok sa nachádza v šalátoch a v kapuste.
  • bojuje proti voľným radikálom – štúdie zistili miernu úroveň antioxidantov v špenáte, v kapuste a v listoch šalátu. Začleňte túto zeleninu do svojho jedálnička, pretože pomáhajú odvrátiť voľné radikály.
  • udržiava kardiovaskulárne zdravie – zahrňte do svojej stravy rôznu listovú zeleninu, ktorá vám pomôže pri vyrovnávaní hladiny cholesterolu a krvného tlaku. Budete menej náchylní ku kardio problémom, ako je srdcový infarkt a mŕtvica.
  • pomáha pri chudnutí – listová zelenina je obohatená o rôzne minerály, vitamíny, vlákninu a obsahuje nulové tuky. Je nevyhnutná, pokiaľ vám ide o stratu hmotnosti. Miska zmiešanej listovej zeleniny môže poskytnúť veľa vlákniny, ktorá vás zasýti na dlhšie hodiny a obmedzí vašu zvýšenú chuť do jedla.
  • dodáva energiu – nedostatok živín účinne odstránite prostredníctvom šalátov či špenátu, vzhľadom na vitamíny a minerály, ktoré obsahujú. Za zmienku stojí, že zvýšenie energie prostredníctvom prírodných zdrojov môže priniesť rovnaké výsledky ako napríklad energetické nápoje.
Miska so šalátom

Len jedna miska listovej zeleniny nám dodá množstvo vitamínov

💡 Zaujímavosť

Rôzne štúdie prišli k záveru, že jediná miska plná listovej zeleniny môže poskytnúť tieto živiny:

Vápnik 9%
Kalórie 23 g
Cholesterol 0 mg
Dietetické vlákno 2,2 g
Železo 15%
Horčík 19%

Draslík 55 mg
Proteín 2,9 g
Cukor 0,4 g
Vitamín A 187%
Vitamín B-6 10%
Vitamín C 46%

 

Zdroje: 


Ako sa vám páčil článok?
2/5 - (1 vote)
Autor článku
Veronika Štrbová

Rada píšem články, ktoré sú zaujímavé a majú pridanú hodnotu. Praktické rady do domácnosti, návody či nápady, ktoré využijú mnohí z vás v každodennom živote. Pravidelne testujem rozličné užitočné produkty. Verím, že aj moje články vám pomôžu nájsť odpoveď na rôzne, doteraz nevyriešené otázky.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.