Aká by mala byť ideálna teplota v chladničke a mrazáku

Georgina Babinová Téma
13. novembra 2022 0

Chladnička je zázrakom moderného uchovávania potravín. Pri správnej teplote dokáže spotrebič udržať potraviny čerstvé a bezpečné pre konzumáciu niekoľko dní alebo týždňov tým, že spomaľuje rast baktérií. Alternatívne, mrazničky dokážu udržiavať potraviny čerstvé a odrádzať od rastu baktérií celé mesiace – alebo niekedy dokonca ešte dlhšie. Aká je však ideálna teplota v chladničke? Väčšina z nás rozmýšľa tak, že „Čím chladnejšie, tým lepšie“. Mnohé potraviny sú však citlivé na príliš nízke teploty. Zelenina a ovocie vydržia najdlhšie pri 8 až dokonca 10 stupňoch. Ryby a mäso by sa naopak mali udržiavať pri 2 stupňoch. Ako teda dosiahnuť dokonalú teplotu v chladničke a kam dať syr, maslo a šalát?

Aká teplota v chladničke je ideálna?

Hoci sa v každej kuchyni používa viac ako čokoľvek iné, skromná chladnička/mraznička si vo všeobecnosti nezískava veľa pozornosti. Vložíte jedlo a zostane chladené alebo zmrazené a vytiahnete ho, keď ho potrebujete. Je to druh spotrebiča, ktorému skutočne venujete pozornosť len vtedy, keď sa niečo pokazí alebo dôjde k výpadku prúdu.

Pravdou však je, že v chladničke je toho oveľa viac, ako by ste čakali. Kolísanie teploty len o niekoľko stupňov môže byť rozdielom medzi dokonale konzervovaným jedlom a živnou pôdou pre baktérie. Našťastie, správne nastavenie teploty v chladničke nie je také ťažké zvládnuť.

Teplota v chladničke - otvorená chladnička v kuchyni

Teplota v chladničke priamo vplýva aj na spotrebu energie

 

Teplota v chladničke a spotreba energie

Chladnička alebo kombinácia chladničky s mrazničkou je kuchynským spotrebičom v domácnosti, ktorý sa po celý rok neustále používa. Jej podiel na celkovej spotrebe elektriny v domácnostiach je preto primerane vysoký. Často to predstavuje až 20 %. Malé úpravy teploty môžu mať preto veľký vplyv na účty za elektrinu. Európska únia odporúča teplotu v chladničke 5°C. V niektorých štátoch považujú za dostatočné dokonca 7° C. Tieto hodnoty zvyčajne zodpovedajú úrovniam 1 a 2 na bežnej chladničke so sedempolohovým voličom. Moderné zariadenia majú digitálne displeje, ktoré je možné ovládať pomocou dotykového displeja. Energetické využitie moderných chladiacich zariadení v porovnaní so starými je čoraz efektívnejšie. Pre všetky zariadenia však jeden stupeň teplotného rozdielu znamená približne o 5-6 % vyššiu spotrebu energie. O to viac sa oplatí pozrieť sa na pozadie teploty chladničky.

 

 

Ideálna teplota v chladničke

Optimálna teplota v chladničke je 5 až 7 stupňov Celzia – meraná v strednej priehradke. Tieto hodnoty udržia vaše potraviny čerstvé a spotreba energie zostane v rámci limitov. V hornej priehradke by malo byť 8 až 10 stupňov, v spodnej časti na sklenenej doske nad priehradkou na zeleninu 2 až 4 stupne a v priehradke na zeleninu 9 až 12 stupňov.

Dvere chladničky sú najďalej od zadnej steny a tým aj od chladiacej jednotky. Preto je vnútorná teplota v oblasti horných dverí asi 12 stupňov a v dolnej oblasti asi 10 stupňov. Pri kombinácii chladničky s mrazničkou je optimálnych -15 až -18 stupňov v mraziacom priestore, aby sa vaše potraviny uchovali odporúčanú dobu.

 

Rôzne teplotné zóny

Vďaka sofistikovanej cirkulácii vzduchu majú chladničky rôzne teplotné zóny, ktoré sú určené pre rôzne potraviny. Rozsah sa pohybuje od dvoch do 15 stupňov Celzia.

  • Zásuvka na zeleninu – táto teplotná zóna sa nachádza v spodnej časti chladničky a býva uzavretá. Teplota: 8 až 10 °C. Aké potraviny by sa mali uchovávať v tejto zóne? Aj keď väčšina druhov ovocia a zeleniny nemusí byť nevyhnutne skladovaná v chladničke, môže to predĺžiť trvanlivosť produktov. Keďže je priehradka na zeleninu uzavretá, etylén obsiahnutý v ovocí, ktorý urýchľuje dozrievanie, nemôže tak rýchlo uniknúť.
  • Stredná zóna – táto teplotná zóna je v strednej až hornej časti chladničky. Teploty na jednotlivých úrovniach sa môžu líšiť až o tri stupne. Teplota: 5 až 8 °C. Aké potraviny by sa mali skladovať v stredných priehradkách? Klobása, syry a mliečne výrobky.
  • Studená zóna – Studená zóna sa nachádza priamo nad boxom na zeleninu a je najchladnejšou časťou chladničky. Teplota: 2°C. Aké potraviny by sa mali uchovávať v chladnej zóne? Najchladnejšia časť chladničky je miesto, kde by ste mali skladovať potraviny, ktoré sa rýchlo kazia. Patria sem predovšetkým mäsové a rybie výrobky, ale aj otvorený tovar ako smotana či mlieko.
  • Dvere chladničky – Vo všeobecnosti sú dvere chladničky oblasťou s najvyššími teplotami. Teplota: 10 až 15 °C. Aké potraviny by sa mali uchovávať vo dverách chladničky? Vďaka dizajnu sa džúsy, fľaše s nápojmi, nátierkami, džemom či omáčkami zvyčajne skladujú vo dverách chladničky. S otvoreným mliekom by ste však mali byť opatrní, pretože sa považuje za rýchlo sa kaziace. Najteplejšia teplotná zóna v chladničke je horná časť dvierok. Tu môžete skladovať napríklad maslo a vajíčka.
Teplota v chladnicke - otvorená chladnička

Dvere chladničky sú vhodné na uskladnenie nápojov, vajec, zaváranín a masla

 

Ako nastaviť optimálnu teplotu v chladničke

  • Väčšina novších chladničiek má elektronický displej teploty, kde si môžete pozrieť počet stupňov. Nastavenie termostatu v chladničke je jednoduché – presný stupeň nastavíte pomocou dotykového displeja alebo šípok. V závislosti od toho, kde je senzor umiestnený, môže mať zmysel ho trochu upraviť nahor alebo nadol. Najlepšie je z času na čas zmerať teplotu.
  • Ak máte chladničku s číselníkom, stupeň 1 až 2 na päť- alebo sedemstupňovom číselníku zodpovedá ideálnej teplote v chladničke. Ako mnemotechnickú pomôcku si môžete zapamätať: čím vyššie je číslo na ovládacom koliesku, tým väčší je chladiaci výkon – a tým vyššia je spotreba energie.
  • V lete, alebo keď je chladnička vedľa ohrievača alebo rúry, môže byť potrebné otočiť gombík trochu nahor.
  • Z času na čas skontrolujte teplotu chladničkovým teplomerom na strednej poličke. Prípadne môžete do strednej priehradky umiestniť aj pohár vody a po piatich hodinách zmerať teplotu vody kuchynským teplomerom.
  • V závislosti od toho, čo ukazuje teplomer, môžete upraviť nastavenia. Robte to postupne a medzi zmenami si nechajte dostatok času, pretože teplota v chladničke sa mení veľmi pomaly.
  • Ak nemáte teplomer, platí zásada: Ak sa maslo – správne uložené vo dverách – už nedá rozotrieť, vaša chladnička je príliš studená.

 

💡 Dobre vedieť...

Tieto potraviny do chladničky nepatria:

  • exotické ovocie ako mango, banány či melóny, keďže nie sú zvyknuté na nízke teploty
  • zemiaky, cibuľa a cesnak, pretože rýchlejšie vyklíčia
  • zelenina bohatá na vodu, ako sú uhorky alebo paradajky, pretože chladom strácajú arómu

 

Ďalšie tipy na úsporu energie pre chladničku

  • Venujte pozornosť energetickému štítku: Od marca 2021 sú zavedené nové triedy energetickej účinnosti. Odvtedy sa chladničky zaraďujú len do energetických tried A až G, pričom A znamená najnižšiu spotrebu energie. A+++ alebo podobne rozvláčne označenia už neexistujú.
  • Správna veľkosť: Veľká chladnička spotrebuje viac elektriny ako menšia. A plná chladnička dáva väčší energetický zmysel ako poloprázdna. Základné pravidlo znie: 50 litrov objemu na domácnosť a osobu. Dvojica si úplne vystačí s veľkosťou 150 litrov, štvorčlenná rodina by mala plánovať okolo 250 litrov.
  • Vymeňte starý spotrebič: Máte svoju chladničku viac ako 15 rokov? Potom sa kúpa novej chladničky môže vyplatiť, pretože nové zariadenia spotrebujú podstatne menej elektriny ako staršie. Ročne tak ušetríte cca 50 eur na nákladoch za elektrinu.
  • Rozmrazujte inteligentne: Ak chcete rozmraziť mrazené potraviny, položte ich na hornú policu chladničky. To je šetrnejšie a unikajúci chlad využijete na chladenie.
  • Odmrazujte pravidelne: Kombináciu chladničky s mrazničkou by ste mali odmrazovať raz ročne, aby ste zachovali jej chladiaci výkon. Usadeniny ľadu znižujú chladiaci výkon a zvyšujú spotrebu energie.
  • Nič teplé: Ak chcete predvarené jedlá alebo zvyšky skladovať v chladničke, pred vložením ich nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Nikdy nevkladajte teplé jedlo do chladničky. Na chladenie teplých potravín v chladničke sa spotrebuje viac elektriny.
  • Rýchlo zatvorte dvierka: pred otvorením chladničky si premyslite, čo potrebujete a dvierka opäť čo najrýchlejšie zatvorte, aby dovnútra nevnikol teplý vzduch z kuchyne. To isté platí aj pri ukladaní vecí: dvierka nechajte otvorené len tak dlho, ako naozaj potrebujete na roztriedenie nákupov. Tip pre profesionálov: Potraviny, ktoré už máte, dajte dopredu a čerstvo kúpené potraviny dozadu, aby ste vždy použili ako prvé potraviny s najkratším dátumom spotreby.
Teplota v chladničke - jablko v chladničke

Vo všeobecnosti platí, že plnšia chladnička je energeticky zmysluplnejšia ako menej naplnená

 

Aj vinotéka je vlastne chladnička

Dobre temperované víno si vyžaduje aj ideálny variant skladovania, aby mohlo naplno rozvinúť svoj „čistý“ chuťový profil vrátane charakteristických terciárnych aróm. Vína vložené do inovatívnych chladničiek môžu byť skladované pri ideálnej teplote a dobre chránené pred vonkajšími vplyvmi s dokonalou relatívnou vlhkosťou. Vinotéky sú preto súčasťou základnej výbavy skúsených znalcov vína. Pomocou tejto vysokokvalitnej skrinky na víno možno jednoducho ovládať teplotu skladovania, ktorá je základnou požiadavkou pre dokonalé podávanie a teplotu rôznych druhov vína.

 

Aká je ideálna teplota v chladničke na víno?

V zásade je dôležité vybrať víno z vinotéky niekoľko minút pred konzumáciou a podávať ho o niečo chladnejšie, ako je odporúčaná teplota na pitie. Teplotu vinotéky môžete zvyčajne nastaviť od 5 do 20 stupňov Celzia. Dôležité je, koľko teplotných zón má zariadenie. V závislosti od modelu je jedna, dve alebo tri. Pri minimálne dvoch zónach môžete vo vinotéke skladovať súčasne dva druhy vína, každé pri inej teplote. Biele víno skladujte medzi 11 a 14 stupňami Celzia, zatiaľ čo červené víno medzi 15 a 18 stupňami Celzia. Pre ružové vína sa odporúča 7 až 12 stupňov a pre šumivé vína 5 až 7 stupňov Celzia.

💡 TIP: prečítajte si aj naše tipy na najlepšie vinotéky – chladničky na víno.

 

Aká by mala byť ideálna teplota v mrazničke?

Výrobcovia potravín odporúčajú ako teplotu mrazenia potravín -18 °C. Podľa pokynov výrobcov mrazničiek je ideálna nastavená teplota mrazničky -18 °C. Prečo práve táto hodnota? Predajca vám na túto otázku nevie odpovedať. My vám na ňu zodpovieme.

V minulosti sa -10 °C považovalo za bezpečnú teplotu mrazenia na skladovanie hlboko zmrazených potravín. Ako sa však postupom času získalo viac a viac poznatkov o výhodách mrazenia, postupne sa snažili aj o nižšie teploty. Americká asociácia spracovateľov zeleniny koncom 30. rokov 20. storočia obhajovala 0 °F (Fahrenheita), t.j. -17,8 °C, ako jednotku, ktorú treba dodržiavať. V tom čase sa to však robilo skôr z dôvodu, že išlo o „okrúhle číslo“, než z nejakého konkrétneho technologického dôvodu. Nepomerne neskôr sa v Európe presadila táto teplota pod bodom mrazu zaokrúhlená na -18 °C.

 

Smernica ES pre mrazené potraviny

Od roku 1989 je prvýkrát predpísaná minimálna teplota -18 °C pre skladovanie hlboko zmrazených potravín. Nižšie teploty preukázateľne ešte viac spomaľujú množenie mikroorganizmov. Rýchlosť chemických reakcií však neklesá rovnomerne s klesajúcou teplotou. Čiastočne sa riadi Van’t Hoffovým pravidlom.

Odborníci zistili, že v rozmedzí od -30 °C do -18 °C sa rýchlosť reakcie ovocia a zeleniny spomalí 2 až 3-krát, akonáhle teplota klesne o 10 °C. Najmä u citlivých ingrediencií to znamená, že napríklad pri vyšších teplotách sa oveľa rýchlejšie znižuje obsah vitamínov. Po roku skladovania je obsah vitamínu C v zelenine pri teplote -12 °C len asi 20 percent obsahu vitamínu C pri skladovaní pri -18 °C.

Aby sa vitamíny a ostatné zložky optimálne zachovali, je odporúčaná minimálna teplota -18 °C. Pretože čím chladnejšie, tým lepšie pre kvalitu mrazeného tovaru. Ale: Keďže nižšie teploty sú spojené aj so zvýšenou spotrebou energie,  -18 °C predstavuje aj optimálny kompromis medzi kvalitou potravín a spotrebou energie.

 

💡 Prečítajte si tiež...

Téme chladničiek sme na na našom webe venovali už veľakrát. Ak aktuálne riešite kúpu chladničky, určite ich nevynechajte, môžu byť praktickým a spoľahlivým pomocníkom pri výbere.

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
4.6/5 - (26 votes)
Autor článku
Georgina Babinová

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Veľa času tiež venujem poznávaniu rastlín, kvetín a pestrej záhrady. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.