Chemex CM-6A je karafa, vytvorená na pomalú prípravu kávy prekvapkávaním cez filter, ktorá v rámci hnutia „Third Wave Coffee“ zažíva svoj comeback. Karafu vyvinul v Spojených štátoch nemecký chemik Peter Schlumbohm (žil od 1896 do 1962) a táto klasika existuje dodnes v pôvodnej podobe. Vyrobená z tepelne odolného borosilikátového skla s tepelne izolujúcou drevenou manžetou, previazanou koženým remienkom.
Chemex CM-6A - navigácia v článku
Chemex CM-6A – základné informácie
Chemex nie je novinka! Nebol vymyslený, ako sa v posledných rokoch často uvádza, hipster kaviarňami “tretej vlny kávovej kultúry”, ale ako sme už spomenuli, vytvoril ho v USA Nemec Peter Schlumbohm a to už v 40. rokoch 20. storočia. Čiže klasik! A navyše dizajnový objekt, ktorý sa dostal aj medzi hollywoodsku “high-society” a dokonca až do filmov o agentovi 007.
Zvláštnosťou konštrukcie Chemexu je, že na rozdiel od väčšiny techník filtrácie kávy, filter Chemex má väčší otvor, cez ktorý káva steká do karafy. Vďaka tomuto tvaru je extrakcia kávy oveľa rovnomernejšia a arómy sa môžu rozvinúť oveľa intenzívnejšie. Výsledkom je preto pri príprave s Chemex obzvlášť aromatická káva s plnou chuťou!
Parametre: | |
---|---|
Typ: | prekvapkávač |
Objem: | 0,8 l |
Materiál: | sklo, drevo |
Keď sa dizajn snúbi s funkčnosťou
Každý, kto už pripravoval kávu v karafe Chemex, vie, že káva touto metódou nadobúda veľmi jasné a filigránske arómy. Karafou Chemex CM-6A získavate vizuálne príťažlivú metódu prípravy, ktorá je dokonca vystavená v rámci stálej výstavy už 75 rokov aj v Múzeu moderného umenia v New Yorku. Ohňovzdorné borosilikátové sklo má minimalistický, číry dizajn s koženou šnúrou a drevenou manžetou pre bezpečné uchopenie. Nič viac. Nehľadajte zbytočné ozdoby.
Jedinečný tvar Chemexu zaistí, že filter, ktorý vložíte do hrdla vôbec nekĺže. Keď už hovoríme o filtroch: Rozdiel oproti komerčným filtrom je v tom, že filtre Chemex sú oveľa silnejšie a ťažšie a sú navyše vopred vyčistené kyslíkom. Sú pomerne veľké a kruhového tvaru. Každý, kto by hľadal alternatívy k týmto pomerne drahým filtrom, robí tak zbytočne. Pretože filtre pre Chemex nie sú dostupné od tretích strán!
➡️ Kovové filtre na opakované použitie
Niekoľko výrobcov tretích strán, ako napríklad Able Brewing, vytvorilo opakovane použiteľné kovové filtre určené špeciálne pre karafy Chemex. Toto je zrejme z dlhodobého hľadiska najekonomickejšia voľba, pretože nemusíte neustále kupovať relatívne drahé papierové filtre Chemex. Opakovane použiteľné filtre sú tiež najekologickejšou voľbou, pretože neprispievate k tomu, aby sa rúbali stromy len kvôli filtrovaniu vašej kávy.
S opakovane použiteľným kovovým filtrom získate oveľa viac kávových olejov do vašej šálky, čo úplne mení chuťový profil a telo kávy. Nie je to nevyhnutne zlá vec, takáto káva sa viac podobá na kávu pripravenú s French Press.
Aké pomôcky potrebujete na prípravu kávy v karafe Chemex CM-6A?
Krásne vyvážená kávová aróma má pôvod nielen v konštrukcii karafy Chemex, ale aj v použití špeciálneho papierového filtra Chemex, ktorý je pre jej dosiahnutie rovnako dôležitý. Konkrétne sa tento typ filtra líši v mierne hustejšej a jemnejšej štruktúre, ako je obvyklé u bežných typov filtračných papierov. V dôsledku tejto povahy prepustí takýto filter podstatne menej malých plávajúcich častíc, čím sa postará o výnimočný zážitok z kávy.
Filtre sú k dispozícii v dvoch rôznych veľkostiach, z ktorých každá je optimalizovaná pre veľkosť dekantéra Chemex. Pre Chemex CM-6A sú vhodné veľké kávové filtre. Malé sú vhodné pre dekantéry Chemex na 1 – 3 šálky. Majú tvar polmesiaca a pred použitím sa musia zložiť. Veľké filtre sú už vopred zložené. Môžete si ich kúpiť v guľatom a štvorcovom tvare. Odporúča sa zvoliť kávu zomletú na strednú veľkosť.
Na prípravu kávy teda potrebujete:
- kávovar Chemex
- špeciálny filtračný papier Chemex
- mlynček na kávu
- váhu
- rýchlovarnú kanvicu
- čerstvú zrnkovú kávu
Príprava kávy s karafou Chemex krok za krokom
- Pre približne 300 ml kávy priveďte do varu trochu viac ako 600 ml vody.
- Papierový filter vložte do karafy. Pred začatím samotnej prípravy prelejte cez filter veľkorysé množstvo čistej, horúcej vody, aby ste vypláchli papierové častice a zohriali Chemex na správnu teplotu varenia.
- Teraz odvážte 20 g kávových zŕn. Ako už sme uviedli, mletie by malo mať približne konzistenciu hrubozrnnej soli.
- Potom nasypte kávu do filtra a uistite sa, že je v ňom rovnomerne rozložená. Karafu Chemex umiestnite na váhu, aby ste mohli neskôr zmerať presné množstvo vody, čo je dôležité pre konzistentne dobrú kávu.
- Po zovretí nechajte vodu asi minútu stáť. Potom pomaly a rovnomerne prelejte cez kávu toľko vody, kým váha neukáže dvojnásobok hmotnosti kávy. Počkajte asi 30 sekúnd, kým káva “nasiakne” vodu.
- Potom zvyšok vody nalejte rovnomerne do filtra, až kým sa na stupnici váhy nenačíta 300 g. Vodu nalievajte opatrným kruhovým pohybom, nie priamo do stredu a nie na “holý” filter na okraji.
- Káva je pripravená asi za tri a pol až štyri minúty.
- Pre čistenie odporúčame vložiť karafu Chemex do umývačky riadu (najprv musíte odstrániť manžetu!), alebo ju vyčistiť vhodnou kefou.
Jedinečný spôsob prípravy kávy v Chemexe si môžete pozrieť aj “naživo” v krátkom videu:
Faktory, ktoré sme na Chemex CM-6A hodnotili
Na Chemex CM-6A sme sa zamerali v 8 rôznych kategóriách, ktoré považujeme za najdôležitejšie pre typického milovníka kávy.
- vzhľad – spomenuli sme, že Chemex nájdete v Múzeu moderného umenia v New Yorku? Áno. Viac ani netreba dodať.
- materiál a dizajn – dizajn a materiály Chemexu sú v podstate bezchybné. Cítime potrebu pripísať malé mínus z jednoduchého dôvodu, že Chemex je vyrobený zo skla, ktoré bude vždy krehké a nebude ponúkať najlepšiu retenciu tepla.
- jednoduchosť použitia – aj keď nemusíte byť raketovým vedcom, aby ste pripravili kávu s Chemexom, vyžaduje to predsa len prax. Toto nie je kávovar, ktorý zázračne vyčaruje lepšiu kávu. Naučí vás (možno), čo je dôležité pri príprave lepšej kávy. Pomôcka: začína to ingredienciami.
- chuť kávy – káva bude len tak dobrá ako vaše ingrediencie (kávové zrná a voda) a kvalita mletia. Ak ich správne nastavíte, pripravte sa na najlepšiu kávu, akú ste kedy pili.
- jednoduchosť údržby – myslíme si, že je to jeden z najjednoduchšie udržiavateľných kávovarov, najmä ak používate papierové filtre. Zvyčajne stačí opláchnutie vodou. Kefa na fľaše sa dá použiť na odolnejšie škvrny, resp. môžete použiť čistiaci prostriedok Cafiza.
- prenosnosť – aj keď je Chemex pomerne kompaktný, nie je v skutočnosti určený na cestovanie. Ak sa rozhodnete s ním cestovať, nezabudnite ho pred uložením do kufra zabaliť do novín alebo bublinkovej fólie.
- cena – za krásne “umelecké dielo”, ktoré pripravuje dobrú kávu, si myslíme, že cena je férová. Aj keď toto je vysoko subjektívne.
- trvácnosť – toto je Achillova päta Chemexu. Aj keď nemá žiadne elektronické komponenty, ktoré by sa mohli pokaziť, je vyrobený zo skla. Môže vám vydržať roky, ale pri neopatrnosti ho môžete rozbiť hoci aj v prvý deň používania.
Recenzie zákazníkov
Zdá sa, že hnutie „Third Wave Coffee“ je na Slovensku ešte neznámy pojem, rovnako ako aj spôsob prípravy kávy v Chemexe. Nie tak v Čechách. Tam sa už nájdu milovníci kávy, ktorí objavujú čaro tradičnej pomalej prípravy kávy. Hodnotenia, ktoré prináša česká Heuréka sú bez výnimky pozitívne. Možno naozaj stojí za to, vyskúšať tento dizajnový kúsok.
Zhrnutie na záver
Karafa Chemex kávovar a dizajnový akcent vašej kuchyne súčasne dokonale vzdáva hold súčasnému trendu spomalenia a výsledkom je úžasne aromatická káva. Pre túto karafu, sú ideálne východoafrické kávy, napríklad z Etiópie alebo Kene. Prečo? Tieto majú, ak sú správne pražené, úžasne ovocné tóny, ktoré pripomínajú čučoriedky alebo jahody, v závislosti od kávy, a jemnú niekedy až šumivú kyslosť. Niektoré sa v šálke rozvíjajú takmer do charakteru čaju, čo je Chemexom ešte umocnené. Výbuch chuti na vašom jazyku, verte nám! Apropos čaj. S Chemexom pripravíte aj ten.
Výhody
- atraktívny dizajn
- absolútna kontrola nad prípravou kávy
- vynikajúca chuť
Nevýhody
- filtre sú relatívne drahé
- príprava dokonalej kávy si žiada trocha cviku
Záver recenzie: Originálny spôsob prípravy kávy, ktorý ocenia najmä znalci.
Hodnotenie autora
- dizajn
- jednoduchosť použitia
- chuť kávy
- pomer cena/hodnota