Orion Šunkovar s teplomerom |
---|
Víťaz testu |
|
|
Cenovo výhodný nerezový šunkovar vhodný aj na umývanie v umývačke riadu, pomocou ktorého si pripravíte domácu šunku veľmi jednoducho. |
22,78 € |
Zobraziť ponuku Heureka.sk |
V našom teste šunkovarov sme sa pozreli na 6 najlepších modelov za rok 2024. V teste sme porovnali značky 1x Browin, 1x Toro, 1x Klausberg, 1x Tescoma, 1x Banquet a najlepšie sa v našom hodnotení umiestnili , Banquet a Tescoma. Pri každom modeli sme sa zamerali na to, akými parametrami disponuje a aké sú jeho výhody, prípadne aj nevýhody v porovnaní s ostatnými šunkovarmi v našom teste. Okrem užitočných informácií o tom, podľa akých parametrov si vybrať ten najlepší šunkovar do vašej domácnosti, vám poradíme aj recept na prípravu chutnej domácej šunky.
Ako si vybrať šunkovar?
- materiál šunkovaru – jedným z prvých parametrov, ktorý by vás pri výbere šunkovaru mal zaujímať, je materiál, z ktorého je vyrobený. Natrafiť môžete na hliníkové, nerezové alebo plastové šunkovary, pričom každý z nich má svoje výhody i nevýhody.
- veľkosť zariadenia – zodpovedá tomu, akú veľkú šunku si v šunkovare môžete pripraviť. Menšie šunkovary pripravia okolo 500 gramov šunky, no nájdete aj také veľké šunkovary, v ktorých na jeden raz uvaríte pokojne aj 3 kilá šunky.
- tvar šunkovaru – najčastejšie nájdete šunkovary valcovitého tvaru, avšak dostupné si aj modely v tvare kvádru. Podstatné je, aby ste vedeli šunkovar umiestniť do veľkého hrnca.
- cena – samozrejme, aj cena je často rozhodujúcim parametrom, a tak zvážte pri kúpe šunkovaru aj tento parameter. Tak, ako pri väčšine zariadení, aj pri šunkovaroch platí, že cena ide ruka v ruke s kvalitou.
Pri hodnotení šunkovarov sme brali do úvahy tieto metriky:
Najlepšie Šunkovary na základe porovnávacieho testu 2024
1. miesto | 2. miesto | 3. miesto | 4. miesto | 5. miesto | 6. miesto |
---|---|---|---|---|---|
Víťaz testu | Pre náročných | Zlatá stredná cesta | Ľudová voľba | ||
Orion Šunkovar s teplomerom | Banquet Šunkovar nerezový Akcent 19,5 x 10 cm 1,3 l | Tescoma Šunkovar PRESTO, s teplomerom | Klausberg 7284 Šunkovar | Toro Šunkovar nerez 12x12x20 cm | BROWIN No.313015 Šunkovar 1,5 kg |
22,78 € | 21,99 € | 33,90 € | 24,60 € | 19,49 € | 14,87 € |
Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku 4Home.sk | Zobraziť ponuku tescoma.sk | Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku Heureka.sk |
Recenzie 6 najlepších šunkovarov pre rok 2024
Víťaz testu
1. Orion Šunkovar s teplomerom
Šunkovar sa dá veľmi jednoducho rozložiť a dôkladne poumývať, pričom je vhodný aj do umývačky riadu. Zákazníci v recenziách oceňujú jednoduchosť manipulácie so šunkovarom a ako jedno z mála negatív uvádzajú to, že balenie obsahuje len jedno mikroténové vrecko na mäsovú zmes.
Výhody
- vhodný aj do umývačky riadu
- jednoduchá manipulácia
- výhodná cena
Nevýhody
- balenie obsahuje len jedno mikroténové vrecko na mäsovú zmes
Verdikt: Cenovo výhodný nerezový šunkovar vhodný aj na umývanie v umývačke riadu, pomocou ktorého si pripravíte domácu šunku veľmi jednoducho.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
Heureka.sk
Detail
2. Banquet Šunkovar nerezový Akcent 19,5 x 10 cm 1,3 l
Šunkovar sa skladá z hrnca, uzáveru, prítlačnej pružiny a sáčku, do ktorého môžete vložiť pred dusením mäsovú zmes. Súčasťou šunkovaru Banquet je aj teplomer, vďaka ktorému máte kontrolu nad teplotou vody, v ktorej sa šunka pripravuje. Zákazníci vo svojich hodnoteniach oceňujú, že pomocou tohto šunkovaru je šunka pripravená pomerne rýchlo a tiež to, že sa s ním jednoducho pracuje.
Výhody
- kvalitná nerezová oceľ
- recept v návode na použitie
- výhodná cena
- rýchla výroba šunky
Nevýhody
- niektorí zákazníci uvádzajú, že sa ťažšie upevňuje teplomer
Verdikt: Kvalitný a cenovo dostupný nerezový šunkovar s teplomerom, ktorý má objem “tak akurát” pre jednu domácnosť.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
4Home.sk
Detail
Pre náročných
3. Tescoma Šunkovar PRESTO, s teplomerom
Príprava šunky či iných lahôdok v tomto šunkovare je nenáročná a výhodou je aj jednoduché čistenie, keďže nádoba je vhodná na umývanie v umývačke riadu. Nechýba ani praktický teplomer pre kontrolu teploty vody. Návod na použitie šunkovaru obsahuje aj rôzne tipy na recepty. Oceňujeme aj nadstavec na redukciu množstva šunky na polovičnú dávku.
Výhody
- nadstavec na redukciu množstva šunky na polovičnú dávku
- množstvo receptov v návode
- možnosť umývania v umývačke riadu
Nevýhody
- v porovnaní s inými modelmi o niečo vyššia cena
Verdikt: Plastový šunkovar s teplomerom, nadstavcom na redukciu množstva šunky na polovicu a množstvom tipov na zaujímavé recepty poteší aj náročnejších zákazníkov.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
tescoma.sk
Detail
Zlatá stredná cesta
4. Klausberg 7284 Šunkovar
Súčasťou tohto valcovitého šunkovaru je teplomer pre dokonalú kontrolu nad teplotou počas celého dusenia šunky.
Výhody
- kvalitné vyhotovenie
- jednoduchá manipulácia
Nevýhody
- veľká kapacita je pre bežnú domácnosť zbytočná
Verdikt: Nerezový šunkovar s veľkou kapacitou je vhodný skôr pre väčšie domácnosti.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
Heureka.sk
Detail
Ľudová voľba
5. Toro Šunkovar nerez 12x12x20 cm
Zákazníci oceňujú na jednej strane kvalitné nerezové spracovanie, no našli sme aj názor, ktorý uvádza, že pružina na uzávere šunkovaru je slabá. Mnohí si pochvaľovali, že ide o malý a dobre skladný šunkovar.
Výhody
- kvalitné spracovanie
- dobre skladný
Nevýhody
- slabá pružina
Verdikt: Kvalitne spracovaný nerezový šunkovar s jednoduchou obsluhou a teplomerom, ktorý je súčasť balenia. Model, s ktorým nič nepokazíte.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
Heureka.sk
Detail
6. BROWIN No.313015 Šunkovar 1,5 kg
Ľahko sa s ním zaobchádza, šunkovar sa inak tiež dá pohodlne rozložiť a dôkladne poumývať – je vhodný aj do umývačky riadu. Jednu chybičku krásy však tento produkt má – nemá pribalený teplomer (ktorý sa dá inak ľahko dokúpiť).
Výhody
- jednoduchá obsluha
- kvalitné prevedenie
Nevýhody
- bez teplomera
Verdikt: Šunkovar z kvalitnej nehrdzavejúcej ocele na 1,5 kg mäsa.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
Heureka.sk
Detail
Ako funguje šunkovar?
Šunkovar je nádoba vybavená prítlačným piestom, ktorého úlohou je pomocou pružiny stlačiť mäso tak, aby sa počas prípravy spojilo. Vďaka tomu bude šunka, ktorú vyberiete zo šunkovaru po skončení prípravy držať dobre pohromade a následne sa vám bude dobre krájať. Mäso určené na prípravu šunky môžete umiestniť priamo do nádoby šunkovaru, prípadne môžete použiť vrecko, ktoré býva súčasťou niektorých modelov šunkovarov. Vrecko vám potom zjednoduší vyberanie hotovej šunky.
Šunkovar naplnený mäsom umiestnite do hrnca s vodou (napríklad do takéhoto vysokého hrnca na šunkovar značky Orion), ktorá má teplotu okolo 70 až 85 stupňov, a necháte šunku dusiť približne 1,5 hodiny. Dĺžka dusenia, ale aj teplota varenia je závislá od mäsa a receptu, aký ste si vybrali. Šunkovary sú zvyčajne vybavené aj teplomerom, ktorý vám umožňuje mať kontrolu nad teplotou, pri akej šunku dusíte. Vo všeobecnosti však platí, že teplota, pri akej šunku pripravujete, by nemala byť vyššia ako 85 stupňov.
Šunkovar nemusíte použiť len na prípravu šunky, ale môžete si v ňom urobiť aj chutné paštéty, terrinu či paté, alebo dokonca chutné zemiaky na smotane a mnoho iných zaujímavých receptov.
Ako pripraviť šunku v šunkovare
Príprava domácej šunky pomocou šunkovaru nie je nijako zložitá, avšak je potrebné dodržiavať určité zásady, aby bol výsledok podľa vašich predstáv. V niektorých receptoch na prípravu domácej šunky sa uvádza, že mäso môžete ochutiť tzv. rýchlosoľou, čo je dusitanová alebo aj mäsiarska soľ. Tá však okrem soli obsahuje aj dusitan sodný a často aj iné konzervačné látky, vďaka ktorým bude šunka dlhšie čerstvá a chutná. Na druhej strane však dusitany nie sú nášmu zdraviu prospešné, a preto ak už si dáte tú námahu a pustíte sa do výroby domácej šunky, použite radšej klasickú soľ. Šunku s dusitanom sodným si totiž bez problémov môžete kúpiť v obchode.
V prípade, že si chcete v šunkovare pripraviť chutnú a kvalitnú domácu šunku, použite na jej ochutenie klasickú kuchynskú soľ s čerstvé mäso. Takto pripravenú šunku budete musieť zjesť za niekoľko dní, no máte istotu, že neobsahuje žiadne škodlivé pridané látky. Kvalitu šunky robí kvalitné mäso, a tak ak chcete dať do svojej domácej šunky skutočne to najlepšie, odporúčame vám zakúpiť si mäso priamo od mäsiara. Šunku si môžete pripraviť nielen bravčovú, ale aj hydinovú, či dokonca z hovädzieho alebo králičieho mäsa. Ak máte prístup k divine, šunku si viete vyrobiť aj z nej. Čo sa týka výberu bravčového mäsa, najvhodnejšie je pliecko alebo stehno. Ak by ste chceli šunku s vyšším obsahom tuku, môžete použiť aj bôčik, prípadne skombinovať bôčik so stehnom či plieckom.
Ak si chcete pripraviť šunku z kila mäsa, odporúča sa použiť 25 gramov soli. Okrem toho ide na kilo mäsa aj 1 dcl vody a 4 gramy práškového cukru, čo je asi jedna čajová lyžička. Niektoré recepty kombinujú klasickú kuchynskú soľ s rýchlosoľou, iné odporúčajú len rýchlosoľ, a tak je na vás, po akom recepte siahnete. Všeobecný postup na prípravu základnej šunky odporúča mäso nakrájať na stredne veľké kocky, ktoré uložíte do väčšej misy vo viacerých vrstvách a každú vrstvu posolíte. Poslednú vrstvu mäsa posypete práškovým cukrom a mäso poriadne premiešate rukami a pridávate vodu. Mäso je potrebné miešať dosť dlho, niektoré recepty uvádzajú 20 minút ručne, prípadne na miešanie môžete použiť aj kuchynský robot s hnetacími hákmi, s ktorým stačí miešať mäso o polovicu kratšie.
Potom mäsovou zmesou naplňte šunkovar asi jeden centimeter pod okraj, šunkovar uzatvorte a dajte na 48 hodín do chladničky. Šunku potom duste podľa daného receptu a po uvarení nechajte vychladnúť a až potom krájajte. Šunku je potrebné skladovať v chladničke, kde vydrží zhruba dva až tri dni.
3 tipy na recepty
Pripraviť si chutné jedlo v šunkovare nie je nič zložité a ako sme už spomenuli, nemusíte ho použiť len na prípravu domácej šunky. Máme pre vás tri tipy na recepty zo šunkovaru.
Pečeňová paštéta s prosciuttom
Budeme potrebovať: 700 g kuracích pečienok, 10 plátkov prosciutta, 70 g masla, 50 g portského vína, 50 ml olivového oleja, menšia cibuľa, cesnak podľa chuti, vetvička čerstvého rozmarínu, soľ, korenie
Ako na to: Očistené pečienky osoľte, okoreňte a orestujte na olivovom oleji s cibuľou, nasekaným rozmarínom a cesnakom. Potom podlejte vínom, pridajte zmäknuté maslo a potom dohladka rozmixujte. Dno a steny šunkovaru vysteľte prosciuttom a potom šunkovar naplňte paštétovou zmesou a navrchu prikryte ďalšími plátkami prosciutta. Potom uzatvorte a vložte do vodného kúpeľa s teplotou 85 stupňov a varte polhodinu. Hotovú paštétu nechajte vychladnúť do druhého dňa a podávajte napríklad s brusnicovým lekvárom.
Smotanové zemiaky
Budeme potrebovať: kilo zemiakov, 300 ml šľahačkovej smotany, 50 g parmezánu, 1 strúčik cesnaku, trochu nasekanej petržlenovej vňatky, štipka muškátového oriešku, soľ a čierne korenie
Ako na to: Očistené zemiaky nakrájajte na veľmi tenké plátky a osušte ich. Smotanu a pretlačený cesnak dajte do hrnca a priveďte k varu, potom pridajte soľ, korenie, plátky zemiakov a varte za stáleho miešania aspoň 30 minút. Potom pridajte parmezán a petržlenovú vňať a zmes dajte do šunkovaru. Vložte do vodného kúpeľa a varte pri teplote 85 stupňov 60 minút. Stlačené zemiaky nechajte v šunkovare vychladnúť do druhého dňa a pred podávaním posypte syrom a zapečte v rúre pod grilom.
Kuracia šunka s olivami
Budeme potrebovať: 1 kg kuracích pŕs, 25 g soli, 1 dcl vody, 4 g práškového cukru, 50 gramov čiernych alebo zelených olív bez kôstky
Ako na to: Kuracie mäso nakrájajte na kocky a uložte do misy, posypte nakrájanými olivami a posoľte. Potom pridajte práškový cukor a dobre miešajte ručne 20 minút alebo pomocou kuchynského robota 10 minút, pričom prilievajte postupne vodu. Zmesou naplňte šunkovar asi jeden centimeter pod okraj, šunkovar uzatvorte a dajte na 48 hodín do chladničky. Šunku potom duste pri teplote 85 stupňov asi 50 minút.
Presný postup prípravy si môžete pozrieť aj vo videu:
Parametre pri výbere šunkovaru
Pri výbere šunkovaru by vás malo zaujímať viacero parametrov, a tak sa na tie dôležité spolu poďme pozrieť.
1. Materiál
Pri výbere materiálu, z akého je šunkovar vyrobený, je v prvom rade dôležité si všímať, či je zariadenie vyrobené z materiálov spĺňajúcich normy Európskej Únie. Materiály splňajúce túto normu sú bezpečné a máte istotu, že nie sú zdravotne závadné. K materiálom, z ktorých sa šunkovary vyrábajú najčastejšie, patrí nerezová oceľ, plast alebo hliník.
➡️ Šunkovary z nerezovej ocele sú veľmi odolné, bezpečné a pevné. Ide o drahší materiál, a tak je cena nerezových šunkovarov vyššia. Môžete sa však spoľahnúť, že takýto šunkovar je odolný a dlho vám vydrží. Navyše má dobré schopnosti z hľadiska rozloženia tepla, a tak je šunka uvarená rovnomerne.
➡️ Plastové šunkovary sa rýchlo zohrievajú, a tak je príprava šunky pomerne rýchla. Plast je menej odolný a ľahšie sa môže poškodiť, no na druhej strane je ľahký a veľmi dobre sa s ním manipuluje a tiež sa jednoducho čistí.
➡️ Hliník je pri šunkovaroch celkom účinným materiálom, pretože sa rýchlo zohrieva a tým sa stará o dobré prehriate šunkovaru. No a vďaka tomu sa šunka pripraví za kratší čas. K výhodám hliníkových šunkovarov patrí aj to, že je ľahký a dobre sa s ním manipuluje.
2. Veľkosť
Veľkosť šunkovaru, čiže jeho kapacita, je veľmi dôležitým parametrom. Ide o údaj, ktorý hovorí o tom, koľko šunky viete pripraviť na jeden raz. Zvyčajne je kapacita od 0,5 kg až do 2 kg, no profesionálne šunkovary majú kapacitu aj 3 kilá. Niektoré šunkovary sú vybavené redukciou, pomocou ktorej si viete zmenšiť porciu pripravovanej šunky na polovicu, čo môže byť veľmi užitočné.
3. Tvar
Z hľadiska tvaru najčastejšie na trhu natrafíte na valcové šunkovary, no nejde o jediný typ, s akým sa môžete stretnúť.
- kvádrové šunkovary – ide o šunkovary v tvare kvádra, ktoré majú zvyčajne kapacitu kilogram šunky a viac
- zvislé valcové šunkovary – tento typ šunkovaru sa najčastejšie odporúča do domácnosti, pretože ich nájdete aj s kapacitou okolo 500 gramov. Ich výhodou je, že sa zmestia aj do menších hrncov.
- vodorovné valcové šunkovary – ide o šunkovary využívané na profesionálne účely, pretože dokážu vyvinúť veľký tlak pri stláčaní mäsa a okrem toho ich kapacita môže byť aj viac ako dve kilá
Mnohí ľudia si pod pojmom šunka predstavujú rôzne produkty. V podstate existujú tri rôzne druhy šunky, ktoré sa od seba odlišujú spôsobom úpravy. Šunky sú sušené, údené a potom dusené, resp. varené. No a pomocou šunkovaru si viete pripraviť dusenú šunku, ktorá je u nás veľmi obľúbená a nájdete aj množstvo receptov na to, ako si dusenú šunku v šunkovare môžete pripraviť doma z rôznych druhov mäsa. Dusenú šunku môžete doplniť aj o ďalšie prísady, napríklad olivy, kápiu, bylinky a iné.
K najznámejším druhom sušených šuniek patrí prosciutto či španielska jamón curado. Spomedzi údených šuniek určite v rebríčku obľúbenosti vedie nemecká schwardzwaldská šunka.
Aká je cena a obľúbené značky
Šunkovar nepatrí z hľadiska ceny k zariadeniam, ktoré by mali zruinovať váš rozpočet. Na trhu nájdete tie najlacnejšie šunkovary do sumy 20 eur, pričom v tejto sume nájdete aj kvalitné a odolné nerezové modely. Za sumu okolo 20 eur kúpite bez problémov šunkovar s objemom aj okolo 1,5 kg a samozrejmosťou je, že sú vybavené teplomerom. Prepracovanejšie modely z nerezu doplnené napríklad o redukciu umožňujúcu prípravu polovičného množstva šunky stoja približne o 5 až 10 eur viac. Nie je teda problém zakúpiť kvalitný nerezový šunkovar s teplomerom v cene okolo 20 až 30 eur.
Čo sa týka značiek, jednou z najobľúbenejších je Tescoma, ktorá má vo svojej ponuke aj šunkovar s redukciou množstva šunky na polovicu. Obľúbené sú aj šunkovary značky Orion.
Domácu šunku si pohodlne a rýchlo nakrájate na kuchynskom elektrickom krájači. Ak si chcete krájač zadovážiť, no neviete, ako ho vybrať, prečítajte si náš veľký test kuchynských elektrických krájačov.
Zhrnutie na záver
Šunkovar na prípravu domácej šunky je vhodný pre milovníkov tejto lahôdky, ktorú chcú mať kontrolu nad jej obsahom a kvalitou. Zároveň vám toto zariadenie umožní popustiť uzdu fantázii a vytvoriť si rôzne originálne chuťové kombinácie. Základnými parametrami, ktoré by vás pri výbere šunkovaru mali zaujímať, by mala byť veľkosť a materiál, prípadne aj tvar šunkovaru. Ako ste sa dozvedeli z článku, príprava domácej šunky nie je pomocou šunkovaru nijako náročná a zložitá, no a keďže šunkovary sú celkom cenovo dostupné zariadenia, ide o investíciu ktorá sa milovníkom šunky vyplatí.
Zdroje informácií:
- www.zbozi.cz – recepty na prípravu jedál v šunkovare
- idnes.cz – ako si pripraviť domácu šunku
Do testu sme vybrali Šunkovary len z overených eshopov
Mohlo by vás zaujímať
- Najlepšia varená kukurica - aký je recept na jej správnu prípravu a ako dlho ju treba variť
- Tradičné recepty na zavárané hrušky - s citrónom, klinčekmi či brusnicami, vyberte si ten svoj
- Zavárané brusnice - najlepšie recepty (aj brusnice s hruškami), postup, kde ich použiť
- Melónové šupky - alebo 5 skvelých receptov (aj na zaváranie) a ďalšie tipy na ich použitie, už ich nikdy nevyhodíte
- Zaváraná cuketa - 10 overených receptov, na slano i na sladko, s paradajkami či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavárané čučoriedky - najlepší recept s nálevom aj bez, a na čo ich použiť
- Filtre do čističiek vzduchu - viete aký potrebujete do tej svojej?
- Veľký test a recenzie 11 najlepších parných hrncov za rok 2024, recenzia chvália Tefal a Russell Hobbs + ako si vybrať
- Porovnanie 3 najlepších kávovarov DeLonghi 2024 - poradíme, ktorý model si vybrať
- Vyberáme moka koťogo kávovar / pressovar 2024 - ktoré z 11 testovaných dopadli najlepšie?