Tescoma DELÍCIA |
---|
Víťaz testu |
|
|
Je to kvalitný a dobre spracovaný strojček na cestoviny, ktorému nie je veľmi čo vytknúť. |
56,60 € |
Zobraziť ponuku tescoma.sk |
Ak sa chcete pustiť do výroby domácich cestovín, mali by ste zvážiť kúpu strojčeka, ktorý vám uľahčí prácu. Dobrý mlynček vám cesto nielen vyvaľká, ale vďaka rozličným nadstavcom aj nakrája, resp. vytvaruje najrôznejšie tvary. Niektoré elektrické strojčeky vám cesto dokonca aj vymiesia. Pri výbere sa môžete inšpirovať strojčekmi z nášho porovnávacieho testu za rok 2024. Porovnali sme pre vás 7 mlynčekov na cestoviny, ku každému nájdete krátku recenziu. Všetky dôležité parametre, ako materiál, hmotnosť či druhy cestovín nájdete zhrnuté aj v prehľadnej tabuľke. Najdôležitejšie postrehy sme zhrnuli do článku Ako vybrať strojček na cestoviny. Dočítate sa v ňom nielen o dôležitých parametroch a funkciách, ale aj rôzne zaujímavosti o výrobe cestovín.
Pri hodnotení strojčekov na cestoviny sme brali do úvahy tieto metriky:
Najlepšie Strojčeky na cestoviny na základe porovnávacieho testu 2024
1. miesto | 2. miesto | 3. miesto | 4. miesto | 5. miesto | 6. miesto | 7. miesto |
---|---|---|---|---|---|---|
Víťaz testu | Pre náročných | Ľudová voľba | ||||
Tescoma DELÍCIA | Tescoma GrandCHEF | Imperia Restaurant | Marcato Atlas 150 Classic | Orion 131501 | De Gusto QZ T1 | Banquet Culinaria 56177 |
56,60 € | 63,90 € | 556,45 € | 93,35 € | 28,99 € | 39,54 € | 31,68 € |
Zobraziť ponuku tescoma.sk | Zobraziť ponuku tescoma.sk | Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku | Zobraziť ponuku 4Home.sk | Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku |
Porovnanie - Parametre strojčekov na cestoviny
Tescoma DELÍCIA | Tescoma GrandCHEF | Imperia Restaurant | Marcato Atlas 150 Classic | Orion 131501 | De Gusto QZ T1 | Banquet Culinaria 56177 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cena | 56,60 € | 63,90 € | 556,45 € | 93,35 € | 28,99 € | 39,54 € | 31,68 € |
Značka | Tescoma | Tescoma | Imperia | Marcato | Orion | De Gusto | Banquet |
Typ | Manuálny | Manuálny | Manuálny | Manuálny | Manuálny | Manuálny | Manuálny |
Výkon motora (W) | - | - | - | - | - | - | - |
Materiál | Nerezová oceľ | Nerezová oceľ, Plastové doplnky | Nerezová oceľ | Nerezová oceľ, Hliník | Nerezová oceľ, Plastové doplnky | Nerezová oceľ, Plastové doplnky | Nerezová oceľ, Plastové doplnky |
Nastavenie hrúbky cesta | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno |
Počet úrovní nastavení hrúbky cesta | 7 | 7 | 10 | 10 | 6 | 9 | 9 |
Šírka rezancov (mm) | - | - | - | 1,5 až 6,5 | 2 až 6,5 | 1 až 4,5 | 2 až 6 |
Druhy vyrábaných cestovín | tagliolini, fettuccine, lasagne, polievkové rezance, ravioli | tagliolini, fettuccine, lasagne, polievkové rezance | fettuccine, lasagne, špagety | tagliolini, fettuccine, lasagne, polievkové rezance | lasagne, polievkové rezance, špagety | fettuccine, polievkové rezance, špagety, ravioli | fettuccine, polievkové rezance |
Nadstavec na rozvaľkanie cesta | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno |
Úchytná skrutka | Áno | Nie | Áno | Áno | Áno | Áno | Nie |
Protišmykové nôžky | Áno | Áno | Neuvedené | Neuvedené | Neuvedené | Neuvedené | Neuvedené |
Hmotnosť (kg) | 2,70 | 2,62 | 9,30 | 2,50 | 2,50 | 1,00 | 2,80 |
Dĺžka (cm) | 36,0 | 20,0 | 27,5 | 20,3 | 21,0 | - | 21,0 |
Šírka (cm) | 19,0 | 37,0 | 22,0 | 20,3 | 20,0 | - | 20,0 |
Výška (cm) | 15,0 | 15,0 | 32,5 | 17,8 | 16,0 | - | 14,0 |
Recenzie 7 najlepších strojčekov na cestoviny pre rok 2024
Víťaz testu
1. Tescoma DELÍCIA
Strojček je možné nastaviť na 7 úrovní hrúbky cesta, v porovnaní s inými je to menej, napriek tomu s pomocou nadstavcov dokážete vyrobiť rôzne druhy cestovín, ako napr. polievkové rezance, tagliolini, fettuccine, lasagne či ravioli. K strojčeku si môžete dokúpiť aj ďalšie príslušenstvo, vďaka ktorému vytvoríte aj iné druhy cestovín.
Výhody
- kvalitný materiál aj spracovanie
- rôzne druhy cestovín
- dobrá cena
Nevýhody
- problémy s uchytením na linku
Verdikt: Je to kvalitný a dobre spracovaný strojček na cestoviny, ktorému nie je veľmi čo vytknúť.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
tescoma.sk
Detail
2. Tescoma GrandCHEF
„Mašinka“ sa k doske upína pomocou klasického skrutkovacieho mechanizmu, ktorý je pevný a stabilný (čo sa týka ostatných užívateľských skúseností – takisto bez výhrad). Strojček potom váži niečo málo cez 2,5 kg. Manuálna kľučka je dobre prichytená a teda nehrozí aby pri práci vypadávala (ako to môže byť pri niektorých lacnejších strojčekoch na cestoviny). Čo sa týka údržby, tak do umývačky riadu samozrejme nie (platí vlastne pre všetky modely v našom porovnaní), inak to ale nie je nič zložité – priloženým štetčekom zbavíte valce zvyškov cesta a zľahka pretriete navlhčenou utierkou.
V porovnaní s predchádzajúcim modelom značky nevidím žiadny významný rozdiel (ešte aj rozmermi sú rovnaké), akurát vo farebnom vyhotovení, Tescoma strojček Delícia je v rôznych farbách (videl som aj taliansku trikolóru), náš je v nerezovej úprave komplet.
Výhody
- kvalitné vyhotovenie
- odolnosť a stabilita pri práci
- súčasťou návodu aj recepty na cestoviny
Nevýhody
- vyššia cena
- oproti predchádzajúcemu modelu značky (Delícia) minimálne rozdiely
Verdikt: Strojček na cestoviny overenej značky v stabilnom a odolnom vyhotovení na jednoduchú prípravu viacerých druhov domácich cestovín.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
tescoma.sk
Detail
Pre náročných
3. Imperia Restaurant
V základnom vybavení môžete hrúbku cesta nastaviť až na 10 úrovní, čo je najviac v rámci nášho porovnania. Maximálna šírka cesta je až 210 mm a vyrobiť si môžete fettuccine, lasagne alebo aj špagety. K strojčeku je samozrejme možné dokúpiť aj ďalšie nadstavce a vytvárať nové a nové druhy cestovín.
Výhody
- kvalitné vyhotovenie
- možnosť dokúpiť ďalšie nadstavce
- 10 nastavení hrúbky cesta
Nevýhody
- vysoká cena
Verdikt: Poloprofesionálny stroj, vhodný skôr pre náročnejšieho zákazníka alebo reštauračnú kuchyňu.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
Heureka.sk
Detail
4. Marcato Atlas 150 Classic
Hrúbku cesta si môžete navoliť od 0,6 mm až po 4,8 mm vďaka 10 úrovniam nastavenia, čo najviac v našom porovnaní. V základnej výbave si môžete vyrobiť len rezance, fettuccine, lasagne a taglioliny, ale k dispozícii je až 12 ďalších nadstavcov, ktoré si môžete dokúpiť podľa potreby. Výhodou je aj možnosť zapojenia motorčeka.
Výhody
- kvalitné spracovanie
- príjemný dizajn v 7 farebných prevedeniach
- možnosť dokúpiť motorček
Nevýhody
- vyššia cena
- v základnej výbave menej druhov cestovín
Verdikt: Dizajnový strojček talianskej značky Marcato je vynikajúcim pomocníkom, ak chcete domáce cestoviny vyrábať častejšie.
Naše hodnotenie:
5. Orion 131501
Cesto rozvaľkáte v maximálnej šírke 150 mm a v 6 možných hrúbkach, čo je najmenej v našom porovnaní. Vyrobiť môžete základné cestoviny, ako domáce rezance, špagety a lasagne.
Výhody
- nízka cena
- jednoduchá obsluha
Nevýhody
- málo druhov cestovín
- plastové doplnky
- len 6 nastavení hrúbky cesta
Verdikt: Strojček na cestoviny s jednoduchým ovládaním a nízkou cenou, na ktorom však vyrobíte iba základné druhy cestovín.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
4Home.sk
Detail
6. De Gusto QZ T1
V balení má strojček tri nadstavce, vďaka ktorým si ľahko vyrobíte fettuccine, špagety, slíže do polievky, ale aj ravioli. Hrúbka cesta sa dá nastaviť pomocou 9 stupňového ovládača, čo je veľmi solídny údaj v porovnaní s ostatnými produktami v našom teste.
Výhody
- kvalitný materiál
- dostatočné množstvo druhov cestovín
- nadstavce v balení
Nevýhody
- nízka hmotnosť
Verdikt: Strojček s nadstavcami na výrobu rezancov aj špagiet pre menej náročného užívateľa.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
Heureka.sk
Detail
Ľudová voľba
7. Banquet Culinaria 56177
Na strojčeku nakrájate len základné cestoviny, ako rezance a špagety. Cesto ale vyvaľkáte až v 9 rôznych hrúbkach, čím ho zaraďujeme k tým najlepším v našom porovnaní, a v maximálnej šírke 14 cm. Výrobca neuvádza, či sa dajú dokúpiť aj iné nadstavce.
Výhody
- nízka cena
- kvalitné spracovanie
Nevýhody
- základné druhy cestovín
- bez úchytnej skrutky
Verdikt: Lacný strojček, ktorý nakrája len základné druhy cestovín, preto je skôr vhodný pre nenáročného kuchára.
Naše hodnotenie:
Ako vybrať strojček na cestoviny
Domáce rezance, alebo slíže sú neodmysliteľnou súčasťou nedeľného vývaru. Rovnomerné vyvaľkanie cesta a krájanie je však pomerne náročné, fyzicky aj časovo. Na trhu je ale v súčasnosti dostatok strojov na výrobu cestovín, ktoré vám prácu uľahčia. Aby ste sa vedeli v ich ponuke lepšie zorientovať, máme pre vás návod, na čo by ste si mali pri výbere dávať pozor. Najprv v skratke:
- typ strojčeka – najprv by ste sa mali zamyslieť, aký typ mlynčeka na cestoviny potrebujete, postačí vám mechanický alebo radšej siahnete po výkonnejšom elektrickom, ak vlastníte kuchynský robot, možno bude stačiť len dokúpiť správne nadstavce na cestoviny
- materiálové zhotovenie – strojčeky na cestoviny sú väčšinou z ocele, hliníku či plastu, keďže značná časť stroja je namáhaná, je lepšie staviť na kvalitnejšie vyhotovenie z nerezu alebo chrómu
- stabilita – je potrebné, aby strojček pri výrobe rezancov po stole nelietal, ale aby pevne priliehal k pracovnej doske
- kľuka – dôležitá súčasť mechanického strojčeka, ktorá má podstatný vplyv na to, ako sa vám bude so strojčekom pracovať
- výkon – pri elektrickom strojčeku na cestoviny si nezabudnite všímať výkon motora, aby zvládol spracovať aj väčšie množstvo cesta
- druhy cestovín – existuje niekoľko sto druhov cestovín, bude vám stačiť nadstavec len na rezance alebo si chcete doma pripraviť aj pappardelle či fettuccine?
Typy strojčekov na výrobu cestovín
V podstate poznáme dva typy mlynčekov na cestoviny, mechanické (manuálne) a elektrické (automatické). Každý z nich má svoje pre aj proti, aby ste sa vedeli lepšie rozhodnúť, podrobnejšie si opíšeme oba typy. Okrem spomínaných je ale ešte možnosť využiť pri výrobe cestovín aj kuchynské roboty, ktoré obsahujú príslušné vybavenie.
Mechanické strojčeky na cestoviny
Mechanické alebo manuálne strojčeky, ako už vyplýva z názvu, ovládate vlastnou silou. Môže sa to zdať namáhavé, ale určite je to jednoduchšie ako vaľkanie cesta valčekom. Sú ideálne pre domácnosti, ktoré si chcú domáce cestoviny vychutnať len občas. Ovládanie mlynčeka je jednoduché, iba otáčate kľukou. Mechanické strojčeky sú pomerne spoľahlivé, predovšetkým tie z kvalitného materiálu. Takéto kúsky často ostávajú v rodinách po viacero generácií. Ich nevýhodou je ale menšia ponuka cestovín, hodia sa viac na výrobu dlhých rezancov, špagiet a pod.
Elektrické strojčeky na cestoviny
Ak sa chystáte vyrábať cestoviny vo väčšom množstve, siahnite radšej po elektrickom strojčeku. Namiesto kľuky je takýto stroj vybavený elektromotorom, takže cestoviny máte bez námahy. Taktiež na nich vyrobíte oveľa viac druhov cestovín. Je potrebné si ale dopredu pozrieť, akú ponuku majú v základnej výbave a aké ďalšie nadstavce si môžete k nemu dokúpiť neskôr. Údržba je tiež o niečo jednoduchšia oproti mechanickému strojčeku, niektoré časti sú vhodné aj do umývačky riadu. Elektrické stroje na cestoviny sú ale o niečo drahšie.
Multifunkčné zariadenia
Ak nechcete v domácnosti hromadiť spotrebiče, skúste sa poobzerať po multifunkčnom kuchynskom robotovi. Viaceré značky, ako napríklad Sencor, KitchenAid alebo Eta majú v ponuke aj príslušenstvo na výrobu cestovín. Ušetriť tak môžete nielen miesto v kuchyni, ale aj peniaze. Vyjde vás to pravdepodobne lacnejšie ako samostatný elektrický strojček.
Pár tipov na kuchynské roboty si môžete pozrieť tu:
NÁZOV | HODNOTENIE | CENA |
---|---|---|
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku | ||
Zobraziť ponuku |
Aké parametre a vybavenie sú pri výbere dôležité
Pri výbere vhodného strojčeka na cestoviny je potrebné vziať do úvahy viacero parametrov. Následne na základe vašich požiadaviek zistíte, koľko vás bude takýto stroj stáť. Ak totiž budete vyrábať cestoviny len občas pre svoju rodinu, určite sa vám neoplatí investovať do drahého elektrického strojčeka. Ale aj pri mechanickom strojčeku by ste mali brať do úvahy niekoľko parametrov, aby sa vám kúpa zbytočne nepredražila. Tu sú tie najdôležitejšie:
Materiál
Na materiál si dávajte pozor predovšetkým pri mechanických strojčekoch. Tie najkvalitnejšie sú vyrobené z ušľachtilej ocele (nerez a chróm), ale natrafiť môžete aj na hliník. Niektoré komponenty sú vyrábané aj z plastu, tieto však nemajú dlhú životnosť. Oceľové mlynčeky na cestoviny sú síce najdrahšie, ale sú ľahšie na údržbu a ich životnosť je rádovo vyššia ako strojčekov hliníkových či plastových. Takisto sú stabilné a nekazia sa tak často.
Materiál je samozrejme dôležitý aj pri elektrických strojčekoch na cestoviny. Dbajte na to, aby takýto stroj mal aspoň kovové prevody, ktoré vydržia dlhšie. Plastové komponenty majú nižšiu životnosť a častejšie sa kazia.
Stabilita
Stabilita strojov na výrobu cestovín je veľmi dôležitá. Pokiaľ mechanický strojček nemá upevňovaciu skrutku, bude vám pri výrobe cestovín lietať po pracovnej doske, čo je nielen nepraktické, ale aj nebezpečné. Dávajte si teda pri výbere pozor na to, aby táto skrutka bola dostatočne pevná a držala strojček na mieste. Na stabilitu má vplyv samozrejme aj hmotnosť daného strojčeka, čím je vyššia, tým stabilnejší je aj mlynček.
Elektrické strojčeky môžu mať na spodnej strane umiestnené kvôli lepšej stabilite gumené nožičky alebo príchytky.
Kľuka
Ak si chcete zadovážiť manuálny stroj na rezance, mali by ste venovať pozornosť aj kľuke. Vaša práca bude efektívna len v tom prípade, ak budete kľukou otáčať ľahko a rýchlo. Pri menej kvalitných modeloch sa užívatelia sťažujú na vypadávanie kľuky zo stroja počas práce, čo je určite veľmi nepríjemné. Pri výbere sa zamerajte aj na to, aby vám kľuka padla dobre do ruky a mala pohodlnú rukoväť.
Príkon
Pri elektrických strojoch na cestoviny je podstatný príkon motora. Ten by mal dosahovať aspoň 150 W. Pri strojoch, ktoré aj miesia cesto je však potrebný vyšší výkon. Niektorí výrobcovia, ako Imperia a Marcato, ponúkajú možnosť prikúpiť k mechanickému strojčeku aj elektromotor. To môže byť zaujímavá alternatíva pre ľudí, ktorý preferujú manuálny strojček z pohľadu životnosti a odolnosti, no pri výrobe väčšieho množstva by si chceli uľahčiť prácu elektrinou.
Druhy cestovín
V súčasnosti existuje viac ako 300 druhov cestovín. Všetky by ste asi na dostupných strojčekoch nevyrobili, ale ponuka vymeniteľných nadstavcov, rôznych radielok či vykrajovačiek je bohatá. Vopred si teda premyslite, či chcete v kuchyni experimentovať a vyrábať rôzne druhy cestovín, alebo si vystačíte s výrobou rezancov, špagiet či lasagní. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že mechanické strojčeky slúžia viac na výrobu klasických dlhých cestovín. Pri elektrických strojčekoch je ponuka rôznorodejšia a dokážete na nich vyrobiť aj duté cestoviny. Vopred si overte, aké nadstavce sú v balení strojčeka, prípadne aké je možné k danému strojčeku prikúpiť.
Jednotlivé druhy cestovín sa líšia nielen tvarom, ale aj hrúbkou cestovín. Nastavenie hrúbky cesta je podstatný parameter, ktorý by ste si mali pred samotnou kúpou odsledovať. Dôležité je aj to, aké rozmedzie hrúbky, resp. šírky strojček umožňuje.
Kde kúpiť, aké sú ceny a ktoré značky strojčekov na cestoviny sú najobľúbenejšie
Strojčeky na výrobu cestovín môžete kúpiť v predajniach s domácimi potrebami, ako je napríklad Tescoma, Orion, alebo v obchodoch s kuchynským náradím. Elektrické mlynčeky nájdete aj na e-shopoch ako Alza či Mall. Porovnať ceny jednotlivých produktov si môžete na Heureke.
Cena
Cena zohráva vždy pri kúpe dôležitú úlohu, no nemala by rozhodovať len tá. Najlepšie je, keď medzi produktami človek nájde správny pomer kvality za rozumnú cenu. To isté platí aj pri strojčekoch na cestoviny. V ponuke nájdete lacné mechanické strojčeky, drahšie elektrické, ale aj profesionálne stroje za vysoké sumy. Pozrime sa na ne bližšie:
- do 40 eur – v najlacnejšej cenovej kategórii nájdete mechanické lisy na cestoviny z hliníka alebo plastu, resp. v kombinácii s oceľou, čiže menej kvalitné strojčeky, ktoré poslúžia na občasné používanie
- 40 až 70 eur – za túto sumu si už môžete zadovážiť kvalitné strojčeky na rezance, či už mechanické alebo aj elektrické, z kvalitného materiálu a s rôznymi nadstavcami
- 70 eur a viac – ak sa chystáte strojček využívať často a na výrobu väčšieho množstva cestovín, v tejto cenovej kategórii si určite vyberiete, spadajú tu aj renomované značky, ktoré dodávajú svoje stroje na cestoviny do reštauračných zariadení a ich cena je aj niekoľko sto eur
Obľúbené značky
K obľúbeným značkám strojčekov na rezance určite patria Tescoma, Orion, Banquet, Klarstein či MagicHome. Medzi elektrickými strojčekmi sú to napríklad Philips alebo HENDI. Populárne sú aj značky profesionálnych strojov Marcato a Imperia.
Tescoma
Firma Tescoma patrí k obľúbeným českým výrobcom kuchynských potrieb. Medzi ne môžeme zaradiť aj dobre hodnotený strojček na cestoviny Delícia.
Marcato
Marcato je talianska značka s dlhou tradíciou od roku 1930, pričom patrí k lídrom na svetovom trhu vo výrobe strojov na cestoviny. Ich výrobky patria k tým najkvalitnejším.
Klarstein
Klarstein je nemecká značka, ktorá sa sústredí na vybavenie moderného bývania, populárne sú najmä ich kuchynské spotrebiče, ktoré zaujmú nielen kvalitou, ale aj dizajnom.
Banquet
Značka Banquet je známa predovšetkým výrobou cenovo dostupných domácich potrieb a kuchynských pomocníkov. Na trhu pôsobí už viac ako 15 rokov.
Modelový príklad výberu strojčeka na cestoviny - zlatá stredná cesta
Typ strojčeka – mechanický
Stroj na cestoviny Klarstein Siena Rossa je mechanický, ovláda sa teda kľukou. Ovládanie je napriek tomu jednoduché, a aj pomerne ľahké.
Materiál – nerezová oceľ
Tento strojček je vyrobený z kvalitnej nehrdzavejúcej ocele, patrí teda k tým najkvalitnejším strojčekom. Vďaka oceli sa nemusíte ani trápiť so zdĺhavým čistením, stačí použiť iba mäkkú suchú utierku.
Stabilita
Stroj je pomerne ťažký, váži 5,4 kg, čím sa zaraďuje k tým najťažším. Aj keď jeho prenášanie teda nebude veľmi pohodlné, vďaka svojej váhe bude lepšie držať na pracovnej doske. Stabilite pomôže aj svorka na pripevnenie, ktorá garantuje bezpečnosť pri používaní prístroja.
Druh vyrábaných cestovín – špagety, ravioli, agnolotti, empanadas, tortellini
Klarstein Siena Rossa ponúka v balení 3 nadstavce, vďaka ktorým si môžete vyrobiť pomerne širokú škálu cestovín. Sú to napríklad špagety, ravioli, agnolotti, empanadas či tortellini. Nie všetky strojčeky ponúkajú takéto množstvo druhov cestovín. K niektorým modelom si ale môžete dokúpiť valčeky, aké budete potrebovať.
Cena – 52,90 €
Cenou môžeme tento strojček zaradiť do strednej kategórie. Mechanické strojčeky z hliníka alebo plastu a s menšou ponukou vyrábaných cestovín zoženiete už za 20-30 eur, na druhej strane tie najkvalitnejšie stroje, používané v reštauračných zariadeniach vás vyjdú aj na stovky eur.
Ako správne používať strojček na cestoviny
Múka a vajcia. Len tieto dve ingrediencie stačia na to, aby ste vykúzlili výborné domáce cestoviny. A domáce veru chutia omnoho lepšie, ako kupované. Pri vaľkaní a samotnej výrobe cestovín vám pomôže mlynček na cestoviny. Keďže to nie je žiaden komplikovaný stroj, poradí si s ním určite každý, aj začínajúci kuchár. Napriek tomu by sme vám radi dali pár tipov, ako pri príprave cestovín postupovať.
- Pripravte si cesto na cestoviny, inšpiráciu na recepty nájdete na internete, pri jeho príprave môžete využiť aj kuchynský robot. Po vymiesení nezabudnite cesto nechať nejaký čas odležať.
- Kým cesto oddychuje, pripravte si strojček na cestoviny. Ak ho idete použiť vôbec prvýkrát, najprv ho dobre pretrite zvonku aj zvnútra. Na prečistenie valca môžete použiť aj kúsok cesta, ktorý ale nebudete konzumovať. Strojček umiestnite na okraj pracovnej dosky a zafixujte svorkou.
- Keď je už cesto hotové, rozdeľte ho na menšie časti (cca 100 g). Príliš veľké množstvo strojček nedokáže spracovať a mohol by sa poškodiť. Na dobre pomúčenej doske potom vytvarujte placku.
- Nastavte ovládač hrúbky cesta na maximum, každý strojček má svoje nastavenie. Zasuňte nachystané pomúčené cesto do škáry medzi valcami a otáčajte kľukou. Vyvaľkaný plát preložte na polovicu a tento postup zopakujte 3-5krát.
- Následne môžete zmenšovať hrúbku cesta postupným znižovaním nastavenia ovládača hrúbky. Hrúbku si samozrejme vyberajte podľa druhu cestovín.
- Keď je cesto vyvaľkané, zapojte ku strojčeku nadstavec s rezacími valcami. Pri väčšine strojčekov budete musieť presunúť aj kľuku do daného nadstavca.
- A cestoviny sú hotové. Je už len na vás, či ich hneď uvaríte na obed, odložíte do chladničky alebo necháte usušiť.
Tento návod je samozrejme len informatívny a môže sa líšiť v závislosti od jednotlivých modelov strojčeka. Vždy sa preto riaďte pokynmi uvedenými v manuály konkrétneho stroja.
Ak vás láka domáca výroba cestovín, možno vás bude inšpirovať aj priložené video, na ktorom vidieť, že ani pri varení sa fantázii medze nekladú.
Najčastejšie otázky
❓ Aká je údržba strojčekov na rezance?
Manuálne strojčeky nepatria do umývačky riadu a neodporúča sa ani čistenie pod tečúcou vodou. Valce jednoducho očistíte od múky suchou mäkkou utierkou alebo kefkou, raz za čas je dobré kvapnúť pár kvapiek vazelíny po oboch koncoch rezacích valcov.
❓ Je možné pripravené cestoviny aj sušiť?
Domáce cestoviny je najlepšie hneď uvariť, dobre uskladnené v chladničke vám ale vydržia pár dní. Ak si chcete vyrobiť viac cestovín naraz, môžete ich samozrejme aj usušiť. Je potrebné ich dobre posypať múkou a nechať na suchom a dobre vetranom mieste aspoň 2 dni. Existuje dokonca aj sušiak na cestoviny, teda drevený stojan, na ktorý môžete zavesiť a usušiť až okolo 1 kila čerstvých cestovín.
❓ Dá sa výrobou domácich cestovín ušetriť?
Na túto otázku sa nedá jednoznačne odpovedať, veľa totiž závisí od použitých surovín. Ak totiž niekto má domáce vajcia a použije na výrobu „obyčajnú“ múku, tak nejaká malá úspora oproti kupovaným cestovinám tam bude. Ak však použijete kvalitnú múku, prípadne bezlepkovú, cestoviny ochutíte, špenátom, cviklou alebo podobne, vajíčka musíte tiež kúpiť, tak vás to vyjde drahšie. Ako však povedia mnohí, chuť kupovaných cestovín sa tým domácim nikdy nevyrovná.
Na DoDomácnosti by vás mohlo zaujímať aj:
- Najlepšie kuchynské roboty test + ako vybrať
- Test najlepších sušičiek ovocia a potravín + návod ako si vybrať
- Test elektrických a ručných mlynčekov na mäso + ako si vybrať
Zdroje informácií a zaujímavé odkazy:
- Pasta – https://en.wikipedia.org
- Il Funzionamento delle Macchine per Pasta – https://www.vicentia.net
- Strumenti essenziali per la pasta fresca – https://www.afcoltellerie.com
Do testu sme vybrali Strojčeky na cestoviny len z overených eshopov
Mohlo by vás zaujímať
- Drevitá vlna: Jednoduchý materiál so širokým spektrom využitia
- Najlepšia varená kukurica - aký je recept na jej správnu prípravu a ako dlho ju treba variť
- Zavárané brusnice - najlepšie recepty (aj brusnice s hruškami), postup, kde ich použiť
- Melónové šupky - alebo 5 skvelých receptov (aj na zaváranie) a ďalšie tipy na ich použitie, už ich nikdy nevyhodíte
- Zero Waste domácnosť - čo to je a 35 praktických tipov ako znížiť svoj odpad
- Zaváraná cuketa - 10 overených receptov, na slano i na sladko, s paradajkami či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavárané čučoriedky - najlepší recept s nálevom aj bez, a na čo ich použiť
- Užitoční pomocníci do domácnosti, ktorí nepotrebujú kábel
- Vyberáme najlepšiu brúsku na nože, v porovnaní je ich celkom 8 - recenzie 2024 odporúčajú Wüsthof a Tescoma
- Aké sú hrnce z Lidlu? Pozreli sme sa na spoľahlivosť, kvalitu a cenu