Klarstein Foodlocker |
---|
Víťaz testu |
|
|
Ak hľadáte solídne zariadenie pre domáce použitie, tak táto vákuovačka je podľa nás ideálnou voľbou. |
119,90 € 76,90 € |
Zľavnená cena Klarstein.sk |
Ako vybrať ideálnu vákuovačku? Tak na to sa pozrieme práve v tomto článku/porovnávacom teste, kde si vysvetlíme dôležité parametre zariadenia, ktorým sa určite oplatí venovať pozornosť (napríklad sací výkon, príkon, či rôzne doplnkové funkcie). Aj na základe porovnania týchto parametrov, a užívateľských recenzií, sme pre vás vybrali niekoľko produktov, ktoré podľa nás stoja za to. A vyhovieme všetkým – to znamená napríklad tým, ktorí hľadajú vákuovačku so špičkovými vlastnosťami a parametrami, ale na svoje si prídu aj tí, ktorí hľadajú lacnejšiu ale stále veľmi dobre funkčnú alternatívu. A samozrejme máme pre vás aj víťaza – vákuovačku, ktorá podľa nás dosahuje najlepší pomer ceny a výkonu. Súčasťou nášho porovnania je tiež praktická tabuľka najdôležitejších parametrov a krátke recenzie jednotlivých produktov.
Pri hodnotení domácich pekární sme brali do úvahy tieto metriky:
Najlepšie Vákuovačky potravín na základe porovnávacieho testu 2024
1. miesto | 2. miesto | 3. miesto | 4. miesto | 5. miesto | 6. miesto | 7. miesto | 8. miesto |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Víťaz testu | Pre náročných | ||||||
Klarstein Foodlocker | Concept VA0010 | Maxxo VM5000 | Steba VK6 | Klarstein Foodlocker Pro | Maxxo VM Profi | Domo DO327L | Catler VS 8010 |
119,90 € 76,90 € | 69,92 € | 51,50 € | 111,75 € | 79,90 € | 107,89 € | 72,49 € | 93,99 € |
Zľavnená cena Klarstein.sk | Zobraziť ponuku Heureka.sk | Zobraziť ponuku | Zobraziť ponuku | Zobraziť ponuku Klarstein.sk | Zobraziť ponuku | Zobraziť ponuku 4Home.sk | Zobraziť ponuku Planeo.sk |
Porovnanie - Dôležité parametre vákuovačiek potravín
Klarstein Foodlocker | Concept VA0010 | Maxxo VM5000 | Steba VK6 | Klarstein Foodlocker Pro | Maxxo VM Profi | Domo DO327L | Catler VS 8010 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Cena | 76,90 € | 69,92 € | 51,50 € | 111,75 € | 79,90 € | 107,89 € | 72,49 € | 93,99 € |
Značka | Klarstein | Concept | Maxxo | Steba | Klarstein | Maxxo | Domo | Catler |
Typ | Automatická | Automatická | Automatická | Automatická | Automatická | Automatická | Automatická | Automatická |
Príkon (W) | 175 | 90 | 130 | 170 | 120 | 130 | 120 | 120 |
Sací výkon (l/min) | 16 | - | 12 | 16 | 12 | 20 | 9 | 6 |
Sací tlak (bar) | 0,80 | 0,75 | 0,80 | 0,80 | 0,80 | 0,90 | 0,70 | - |
Hrúbka zvaru (mm) | 3,0 | - | - | - | 3,0 | - | 2,5 | - |
Maximálna šírka fólie (cm) | 30,0 | 28,0 | 30,0 | 28,0 | 30,0 | 30,0 | 28,0 | 28,0 |
Odsávanie vzduchu | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno |
Mäkké odsávanie | Áno | Neuvedené | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno |
Vákuovanie nádob | Áno | Nie | Áno | Áno | Neuvedené | Áno | Nie | Nie |
Funkcia zvárania | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno |
Dvojitý zvar | Áno | Áno | Nie | Nie | Neuvedené | Áno | Áno | Nie |
Hlučnosť (dB) | - | - | - | - | - | - | - | - |
Porovnanie - Ďalšie funkcie, vlastnosti a rozmery vákuovačiek potravín
Klarstein Foodlocker | Concept VA0010 | Maxxo VM5000 | Steba VK6 | Klarstein Foodlocker Pro | Maxxo VM Profi | Domo DO327L | Catler VS 8010 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Cena | 76,90 € | 69,92 € | 51,50 € | 111,75 € | 79,90 € | 107,89 € | 72,49 € | 93,99 € |
Značka | Klarstein | Concept | Maxxo | Steba | Klarstein | Maxxo | Domo | Catler |
LED indikácia | Nie | Nie | Nie | Áno | Áno | Áno | Áno | Áno |
Poistka proti prehriatiu | Áno | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie |
Pulzné odsávanie | Áno | Áno | Nie | Áno | Neuvedené | Áno | Nie | Neuvedené |
Nastaviteľná rýchlosť odsávania | Áno | Neuvedené | Áno | Nie | Áno | Neuvedené | Neuvedené | Áno |
Nádoba v balení | Áno | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie |
Fólie v balení | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | 5 | 20 | 1 |
Rezací nôž v balení | Nie | Nie | Nie | Áno | Nie | Áno | Nie | Áno |
Výška (cm) | 7,0 | 7,4 | 9,0 | 6,5 | 6,0 | 11,0 | 6,5 | 12,6 |
Šírka (cm) | 34,0 | 37,0 | 36,0 | 34,0 | 37,0 | 40,0 | 37,0 | 42,1 |
Hĺbka (cm) | 15,0 | 14,4 | 15,0 | 15,0 | 15,0 | 20,0 | 15,0 | 20,0 |
Hmotnosť (kg) | 1,4 | 1,2 | 1,3 | 1,4 | 1,5 | 3,0 | 2,0 | 2,0 |
Recenzie 8 najlepších vákuovačiek potravín pre rok 2024
Víťaz testu
1. Klarstein Foodlocker -43,00 € zľava
Okrem dobrého pomeru výkon/cena ponúka aj možnosť vákuovania potravín citlivých na tlak, pretože jedno zo štyroch funkčných tlačidiel je tlačidlo PULSE, pomocou ktorého sa potraviny vákuujú riadeným spôsobom bez toho, aby ste ich rozdrvili. Prístroj vysáva vzduch iba pri stlačení tlačidla. Len čo tlačidlo uvoľníte, zariadenie prestane pracovať. Týmto spôsobom je možné vysať vzduch presne podľa želania.
Vákuovačka má inak saciu silu 0,8 bar a saciu rýchlosť 16 l/min, čo je niekde v lepšom strede nami porovnávaných modelov. Po ukončení procesu sa sama vypne. Dizajn je jednoduchý, z nerezovej ocele, ktorá sa jednoducho udržiava a dozaista zapadne do interiéru každej modernej kuchyne.
Výhody
- jednoduchý čistý dizajn
- dobrý sací výkon
- pulzné odsávanie pre spracovanie krehkých a tekutých potravín
- zvary sú tesné, možnosť dvojitého zvaru
- kompaktné rozmery a nízka hmotnosť (v polici nezaberie veľa miesta)
Nevýhody
- drahšie originálne vrecúška
- bez možnosti kúpy prídavných zariadení ako je napájacia hadička či vákuovacie nádoby
Verdikt: Ak hľadáte solídne zariadenie pre domáce použitie, tak táto vákuovačka je podľa nás ideálnou voľbou.
Naše hodnotenie:
Cena: 76,90 €
Zľavnená cena
Klarstein.sk
Recenzia
2. Concept VA0010
K tomuto zariadeniu je tiež možné dokúpiť aj množstvo doplnkového príslušenstva: fólie, dózy, zátky. Vákuovačka je v jednoduchom bielom vyhotovení, ktorý zapadne do interiéru akejkoľvek kuchyne. Inak, produktová rada Fresh ponúka aj ručnú vákuovačku (VA0020), a vákuovú dózu (VA0030).
Výhody
- cena
- jednoduchá obsluha
- silná drážkovaná fólia vhodná aj do mikrovlnky a na opakované použitie
- pulzné odsávanie
Nevýhody
- drahšia fólia
- chýba funkcia samostatného zvárania bez odsávania
- nedokáže dvojitý zvar
Verdikt: Táto užívateľsky obľúbená vákuovačka reálne ponúka výkon primeraný danej cenovej kategórii.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
Heureka.sk
Detail
3. Maxxo VM5000
So sacím výkonom 12 litrov za minútu sa síce radí k tým slabším v rámci nášho porovnávacieho testu, no takáto rýchlosť odsávania úplne postačuje na spracovanie potravín v bežnej domácnosti.
Výhody
- možnosť zvaru bez odsávania
- možnosť prerušenia odsávania
- možnosť nastaviť rýchlosť odsávania
- rôzne režimy pre suché aj mokré potraviny
- jednoduchá obsluha
- zrozumiteľný návod
- užívateľsky veľmi obľúbený model
Nevýhody
- hadička nie je súčasťou balenia
- na tejto úrovni by potešil aj integrovaný držiak na rolku či orezávač
- kryt sa musí naozaj dobre zatvoriť, v opačnom prípade slabšie tesní a nedokáže úplne odsať vzduch
Verdikt: Automatická vákuovačka za dostupnú cenu s veľmi uspokojivým výkonom a rôznymi režimami.
Naše hodnotenie:
4. Steba VK6
Medzi funkcie, ktoré zariadenie ponúka patrí: ovládač automatického odsávania vzduchu, prerušenie činnosti, pulzná funkcia -> ovládateľná intenzita odsatia.
Výhody
- jednoduchá obsluha
- pevná konštrukcia a kvalitné spracovanie
- kvalitný zvar fólie
Nevýhody
- hlučná
- nezrozumiteľný návod
- chýba hadička
Verdikt: Vákuovačka možno menej známej nemeckej značky ponúka štandard, ktorý sa od nej očakáva.
Naše hodnotenie:
5. Klarstein Foodlocker Pro
Určite poteší praktická funkcia prerušenia odsávania, aby potraviny citlivé na tlak, či už je to bobuľové ovocie, alebo sušienky napríklad, boli tiež bezpečne vákuované bez porušenia štruktúry. Zariadenie je vybavené aj režimom na balenie vlhkých potravín – zvyšuje sa intenzita zvárania, čo garantuje pevný spoj.
Ovládací panel je dotykový, modré LED diódy indikujú, ktoré štádium procesu práve prebieha. Súčasťou balenia je tiež 5 veľkých a 5 malých vreciek.
Výhody
- automatické aj ručné odsávanie
- dobrý pomer cena/výkon
- elegantný dizajn
- praktický dotykový ovládací panel s kontrolkami
Nevýhody
- pracuje iba s originálnymi vreckami značky
- podľa užívateľov trochu hlučnejšia
Verdikt: Spoľahlivá vákuovačka s dobrým výkonom za dostupnú cenu.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
Klarstein.sk
Detail
Pre náročných
6. Maxxo VM Profi
Ide o plne automatické zariadenie, ktoré ponúka nasledovné funkcie: funkcia rýchleho marinovania, funkcia zabraňujúca deformácii krehkých a jemných potravín, tri druhy nastavenia pre zvar vreciek – suchý, vlhký, mokrý, funkcia Sealing, funkcia manuálneho odsávania vzduchu pomocou (Pulse vacuum). Súčasťou balenia je 1 rolka 28 x 30 cm, 1 rolka 20 x 30 cm a 5 vreciek 22 x 28 cm a aj praktický integrovaný držiak rolky s rezákom. Na druhú stranu, hoci ponúka aj možnosť vákuovania nádob, tie si spolu s hadičkou musíte zaobstarať zvlášť. Takisto rátajte s tým, že silnejší výkon tejto vákuovačky sa podpisuje aj na mierne vyššej hlučnosti.
Výhody
- zvýšený odsávací výkon
- integrovaný držiak rolky s rezákom
- pulzné odsávanie
- tri druhy nastavenia pre zvar vreciek
- praktický digitálny displej s prehľadnými ovládacími prvkami
- užívateľsky populárny model (produkt roka 2018, 2019, 2020 na Heureke)
Nevýhody
- hlučnejšia
- vyššia cena
- pre využitie v malej kuchyni je trocha robustnejšia (váži až 3 kg)
Verdikt: Domáca vákuovačka s profi parametrami – so zvýšeným výkonom a množstvom funkcií.
Naše hodnotenie:
7. Domo DO327L
Vákuovačka ponúka aj funkciu zvárania bez odsávania. Programy na vákuovanie sypkých a tekutých potravín sú už prednastavené, čo zjednoduší obsluhu.
Výhody
- prednastavené automatické programy
- funkcia pulzného vákuovania
- možnosť zvaru bez odsávania vzduchu
- silný zvar
- kompaktný dizajn
Nevýhody
- menší odsávací výkon
- bez možnosti vákuovania nádob
Verdikt: Vákuovačka na domáce použitie s nižším, no stabilným, odsávacím výkonom s možnosťou zvaru aj bez odsávania vzduchu.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
4Home.sk
Detail
8. Catler VS 8010
Na druhú stranu, s odsávacím výkonom 6 litrov za minútu patrí k tým najslabším v našom teste. Takže radšej dopredu rátajte s tým, že vákuovanie bude trvať oproti iným modelom kvôli nízkemu saciemu výkonu o dosť dlhšie.
Výhody
- súčasťou balenia je kuchynská váha a nôž
- možnosť použitia aj bez el. napájania pomocou dvoch AA batérií
- poradí si aj s tekutinami
- elektromagnetický zámok
- nadstavec na odsávanie z fliaš
- nastaviteľná rýchlosť odsávania
- LED indikácia
- dizajn
Nevýhody
- vyššia cena
- malý odsávací výkon
- batérie by mohli byť súčasťou balenia
- rezák na fóliu nie je extra podarený
Verdikt: Vákuovačka s odnímateľnou kuchynskou váhou, ktorú môžete používať aj bez prístupu k elektrickej sieti.
Naše hodnotenie:
Zobraziť ponuku
Planeo.sk
Detail
Ako vybrať vákuovačku potravín
Ako sme spomínali už v úvode, primárnou úlohou vákuovačky je uchovávanie potravín – vďaka nej totiž dokážu vydržať dlhšie čerstvé a nepokazia sa tak skoro. Na trhu nájdete množstvo modelov pre domáce ale aj komerčné využitie a hoci sa jedná o celkom nenáročné zariadenie, je dobré vedieť na aké parametre a vlastnosti sa zamerať pri jej kúpe. Ak sa v tom veľmi neorientujete a vákuovanie potravín vás naozaj zaujíma, tak práve vám je určený tento článok.
Na úvod si priblížime, čo to vlastne vákuovačka potravín je a ako funguje (+ jednotlivé typy) a neskôr sa zameriame na jej vlastnosti, ktoré sú z pohľadu spotrebiteľa dôležité (rozmery, sací výkon, príkon, ale aj hlučnosť). Nezabudneme tiež na ostatné možnosti využitia (odporúčame nevynechať časť o varení Sous Vide), ale i takú praktickú vec aké vrecúško či fóliu na vákuovanie použiť.
Ako vybrať vákuovačku potravín v skratke
- zvoľte vhodný typ vákuovačky – aj podľa toho, ako často ju vlastne chcete používať (na domáce účely úplne postačí externá vákuovačka, s ktorou sa na trhu stretnete najčastejšie)
- určite vás musí zaujímať jej príkon a sací výkon – z týchto dvoch parametrov vám bude napríklad zrejmá spotreba energie, plus uistite sa, že ide naozaj o vákuovačku – tá musí odsávať vzduch (narozdiel od obyčajnej zváračky fólií)
- vrecúška sú dôležité – ešte pred nákupom si zistite aké vrecúška/fólie sa dajú pri konkrétnom modeli používať a za koľko ich zoženiete
- nezabudnite na rozmery a skladnosť vákuovačky – určite zariadenie nebudete používať každý deň od rána do večera, preto zvážte aj jej rozmery a kde ju medzi tým uskladníte, k tomu patrí aj hmotnosť zariadenia, ale aj dĺžka prívodného kábla
- ďalšie funkcie – možnosť vákuovať dózy, sledovanie teploty či poistka proti prehriatiu zvyšujú funkčnosť zariadenia a komfort pri práci (ale väčšinou aj cenu)
Vákuovačky potravín – o čo vlastne ide, rozdelenie
Ako to vlastne funguje
Nie je to nič zložité – predĺženie životnosti potravín a zachovanie ich chuti a vône má na starosti vákuum, ktoré vo vrecúšku vznikne po odsatí všetkého vzduchu a jeho pevnom a nepriepustnom uzavretí. Vákuovanie potravín vám teda zabráni zbytočnému plytvaniu – častému vyhadzovaniu skazených potravín.
Postup pri vákuovaní
Súčasť balenia každej vákuovačky je samozrejme aj návod na obsluhu, takže to, ako s ňou správne pracovať sa dozviete rovno odtiaľ. Ak však chcete dopredu vedieť ako to s používaním vákuovačky funguje, máme pre vás krátky postup – princíp je viacmenej rovnaký pri každom zariadení.
- pri vákuovačke s dávkovačom vrecúšok a integrovaným rezákom odmotáte adekvátny kus fólie a odrežete
- medzi taviace pásy zariadenia vložíte okraj vrecúška
- vákuovačku zaklapnete a spravíte prvý zvar (ovládanie procesu je buď tlačidlom, alebo pri iných modeloch aj silnejším zatlačením veka)
- do vrecúška vložíte potraviny (alebo niečo iné), ktoré chcete zavákuovať
- jeho koniec opäť vložíte do vákuovačky a spustíte odsávanie (tlačidlom alebo zaklapnutím) a zvaríte
- to, že máte hotovo spoznáte podľa odsatého vzduchu alebo vás o tom bude informovať aj svietiaca kontrolka na prístroji
Typy vákuovačiek
Typ vákuovačky je pre vás dôležitý z pohľadu jej použitia – na trhu sa totiž máte možnosť stretnúť s modelmi ako na domáce, tak i na komerčné využitie. V našom porovnávacom teste a v sprievodcovi výberom sa síce budeme baviť o vákuovačkách na pre domáce využitie, ale nezaškodí ak si povieme teraz niečo viac aj o ostatných.
- externé vákuovačky potravín – vrecko sa vkladá z otvoreného priestoru (aj preto sa inak nazývajú aj otvorené vákuovačky), primárne slúžia viac-menej iba na občasné spracovanie potravín, čo je vlastne prípad bežnej domácnosti
- komorové – pri tomto type sa používa prepracovanejšia technológia vákuovania, do vákuovačky sa vkladá celé vrecúško, čo je napríklad ideálne riešenie pre tekuté pochutiny, majú skôr profesionálne využitie
- zatavovacie – zváračky fólií podobné tým komorovým, sú však väčšie a majú prepracovanejší spôsob zatavovania (väčšinou pre komerčné využitie)
- voľne stojace vákuovačky potravín – sú to vlastne komorové vákuové baličky s veľkým objemom, často mávajú pridané funkcie a hodia sa do väčších komerčných prevádzok
Ručné vs. automatické vákuovačky
Vákuovačky môžeme rozdeliť aj na základe toho, ako pri nich prebieha samotný proces vákuovania. Ručná vákuovačka nie je v pravom zmysle slova vákuovačka, ktorá potraviny uskladňuje vo vrecúškach, ale špeciálny vákuový box alebo dóza, kde vytvorenie vákua (nie je to ale 100%-né vákuum, na to pamätajte) dosiahnete napríklad aj ručnou alebo elektrickou odsávacou pumpičkou. Automatická vákuovačka je zariadenie, ktoré automaticky odsáva vzduch a zároveň vrecúško (či fóliu) nepriedušne uzavrie – v našom teste sa bavíme práve o týchto zariadeniach.
Dôležité vlastnosti a parametre vákuovačky potravín
Ako často vlastne chcete vákuovačku používať?
Frekvencia používania alebo množstvo výrobkov/potravín, ktoré chcete vákuovať za deň, týždeň alebo mesiac, determinuje typ vhodnej vákuovačky. Pred nákupom by ste mali jasne definovať svoje potreby, pretože vákuovačky potravín majú rôzne kapacity a ďalšie vlastnosti (pozri typy vákuovačiek). Následne sa zamerajte na dôležité vlastnosti a parametre – aké to sú?
Rozmery a skladnosť vákuovačky
Pred nákupom zvážte rozmery vákuovačky a kde ju budete skladovať medzi jednotlivými použitiami. Niektoré zariadenia môžu byť uložené aj vertikálne a šetria tak priestor. Ak máte v úmysle vákuovačku presúvať z jedného miesta na druhé alebo ju vziať so sebou na dovolenku, potom malé prenosné zariadenie s nízkou hmotnosťou (zväčša 1,5-2 kg) bude pre vás najlepšie.
Je však dôležité vedieť aj to, že pri ľahko prenosnom modeli často prichádza aj nízky výkon a životnosť. Väčšie menej pohyblivé vákuovačky potravín (komorové) sa síce ťažšie presúvajú z miesta na miesto, ale sú schopné utesniť viac vrecúšok a hravo si poradia aj s kvapalinami.
➡️ Použité materiály
Takisto sa zamyslite nad použitými materiálmi – zariadenia s plastovými komponentmi sú náchylnejšie k poškodeniu. Tie z nehrdzavejúcej ocele majú životnosť aj odolnosť výrazne vyššiu.
➡️ Dĺžka prívodného kábla
Takisto si všímajte takú „drobnosť“ akou je dĺžka prívodného kábla. Nie vždy sa vám totiž vákuovačku podarí umiestniť v blízkosti elektrickej zásuvky, takže štandardná dĺžka 80 cm vám nemusí stačiť. Poobzerajte sa radšej po modeli, ktorý má prívodný kábel dlhší – pokojne aj 150 cm.
Sací výkon
Vákuovačky sú hodnotené podľa sacieho výkonu (čo je vlastne schopnosť vákuovačky odstrániť všetok vzduch a zabezpečiť, aby vo vnútri vrecka nezostali žiadne vzduchové bubliny). Čím je sací výkon vyšší, tým je vákuovačka lepšia. Je však tiež dôležité vedieť, že silnejší stroj je aj drahší. Nájdete však aj zariadenia, ktoré poskytujú skvelý výkon za dostupnú cenu.
Zvyčajne sa pohybuje v hodnotách 10 až 20 litrov na minútu, pričom pri modernejších zariadeniach máte možnosť sací výkon aj regulovať (ideálne aj podtlak*). To sa napríklad oplatí v tom prípade, že chcete vákuovať tekutiny či potraviny s vysokým obsahom vody, prípadne iné krehké potraviny, kde hrozí riziko pomliaždenia.
➡️ *Podtlak
So sacím výkonom úzko súvisí aj podtlak, ktorý vákuovačka dokáže pri saní vytvoriť. Čím je väčší podtlak, tým menej vzduchu ostáva vo vrecúšku, tým ideálnejšie je vákuovanie samotné. Pri väčšine domácich zariadení očakávajte hodnoty 0,7-0,9 bar.
Príkon
Príkon vákuovačky ako elektrického zariadenia je samozrejme takisto dôležitý parameter. Vypovedá o tom, koľko energie dokáže pri práci spotrebovať. Čím je väčší, tým je väčšia aj spotreba. Príkon týchto zariadení sa obvykle pohybuje v rozmedzí od 90-200 W pri domácich vákuovačkách, až po 2400 W pri profi zariadeniach s veľkým objemom a výkonom.
Vrecúška
Vrecúška, respektíve fólie, sú pri vákuovaní základ. Práve v nich sa totiž jednotlivé potraviny a pochutiny ukladajú. Všímajte si na začiatok aký typ fólie sa pre vybraný model používa (pri niektorých totiž môžete použiť iba špeciálne fólie od konkrétneho dodávateľa).
No a samozrejme nezabudnite na maximálnu šírku fólie či vrecúška – priemer pri domácich vákuovačkách je cca 30 cm. To vám napovie, aké veľké porcie vlastne môžete spracovávať na 1 dávku. Ideálne je, pokiaľ vami vyhliadnutá vákuovačka už disponuje niekoľkými fóliami v balení. No a ešte jedna vec: natrafiť môžete aj na fólie, ktoré sú určené na opakované využitie.
Ďalšie funkcie a vlastnosti
Vákuovačky potravín sú vo všeobecnosti jednoduché zariadenia, ktoré majú v prvom rade akurát odsať vzduch a zataviť vrecúško. Ale i tak aj pri niektorých domácich modeloch môžete očakávať niektoré funkcie a vlastnosti navyše.
Dvojitý zvar – vákuovačka zaistí jedlo vo vrecúšku pevnejším dvojitým zvarom. Vďaka tomu sa znižuje riziko roztrhnutia v mieste zvaru a je tak dosiahnuté aj lepšie vákuovanie.
Režim pre samostatné zatavenie vrecúška – niektoré modely môžu vrecúško či fóliu zvariť aj bez vákuovania.
Mäkké odsávanie – odsávanie je zásadná funkcia každej vákuovačky, niektoré modely vám však umožnia spracovávať potraviny o trochu opatrnejšie – hlavne tie tekutého charakteru (omáčky, polievky…).
Pulzné odsávanie – vďaka tomuto režimu sa dá proces vákuovania ručne regulovať.
Príslušenstvo vrátane hadice – niektoré základné modely majú port pre príslušnú hadicu (na vákuovanie nádob a dóz), ale nezahŕňajú hadicu. Odporúčame pre ten prípad poobzerať sa radšej po zariadení, ktoré sa dodáva s hadicou.
Uchovávanie vreciek v zariadení – niektoré z väčších vákuovačiek majú priestor na rolku vakuovacích vreciek priamo vo vnútri stroja. Ak vám nevadí mierne väčší rozmer, je to praktická voľba. Väčšina menších a lacnejších vákuovačiek takýto komfort neponúka.
Odnímateľná komora a možnosť čistenia v umývačke riadu – odnímateľný zásobník vám ušetrí čas aj nervy pri údržbe zariadenia.
Elektronické sledovanie teploty – aj takýmto technologickým prvkom môže byť vybavená vaša vákuovačka. Zvyčajne v rámci citlivej vákuovej pumpy. Slúži na šetrnejšiu ochranu potravín.
Indikátory – väčšinou sú to svetelné diódy, ktoré vás budú informovať o prebiehajúcom dianí, ale aj o ukončení vákuovania a ďalších.
Poistka proti prehriatiu – dôležitý bezpečnostný prvok, ktorý zabráni nežiadúcemu prehriatiu prístroja.
STOP funkcia – na vákuovačce môže byť aj tlačidlo, vďaka ktorému môžete v priebehu vákuovania proces zastaviť.
Rezací nôž – niektoré solídnejšie vakuovačky môžu vybavené rezacím nožom na fóliu. Ním po ukončení vákuovania a po zvare, vrecúško jednoducho odrežete – pomocou neho tak môžete z fólie tvoriť vrecúška na mieru.
Kuchynská váha – niektoré môžu mať vo výbave aj praktickú kuchynskú váhu.
Vákuovačka dokáže pri práci vydávať pomerne silný zvuk. A hoci sa nejedná o extra zdĺhavý proces (10-20 sekúnd), ak to budete robiť dlhšie, tak vysoká hladina zvuku vás bude určite obťažovať. Preto prihliadajte aj na tento parameter/vlastnosť vákuovačky.
Obvyklé hodnoty hlučnosti u vaukuovaček sú od 50 dB do 80 dB (len pre lepšiu predstavu – 80 dB vydáva hlučnejšia práčka pri odstreďovaní). Reálne to ale výrobca v popise často neuvádza, hľadajte teda v recenziách od užívateľov, ktorí zariadenie používali.
Cena a kde kúpiť (+ obľúbené značky)
Cenové rozpätie vákuovačiek je celkom široké. Pre domáce účely často dobre poslúži aj prístroj za 30-40 €. No siahnuť môžete aj po modeloch, ktoré ponúkajú niečo viac ako základné funkcie (odsatie vzduchu a zvarenie fólie), to už sa samozrejme pohybujeme vo vyššej cenovej kategórii tak do 120-150 €. No a samozrejme profesionálne vákuovačky do veľkovýroby môžu stáť aj niekoľko tisíc €.
- najlacnejšie vákuovačky potravín do 30 € – v tejto cenovej relácii nájdete vákuovačky (zváračky fólií), ktoré neslúžia na nič iné ako odsatie vzduchu bez akýchkoľvek pridaných funkcií či displeja
- vákuovačky od 30 do 100 € – zlatý stred, tieto zariadenia už majú vyšší štandard, ktorý sa premieta aj do väčšej ponuky funkcií, väčšina už má displej a tlačidlá, vďaka ktorým môžete vákuovať aj manuálne (a regulovať odsávanie napríklad), často sa nimi dá spraviť aj dvojitý zvar či vákuovať aj krehké a tekuté potraviny
- domáce top vákuovačky nad 100 € – v tejto cenovej kategórii sú k dispozícii už o dosť drahšie zariadenia, ktoré ponúkajú už viac menej profesionálnu kvalitu a množstvo prídavných funkcií (napríklad v kombinácii s váhou na potraviny, odsávanie vzduchu z pohárov…), bývajú aj o dosť výkonnejšie a zvyčajne nie príliš hlučné
Kde ich kúpiť
Určite si vyberte niektorého z overených a dôveryhodných predajcov (platí ako pre kamenné prevádzky, tak aj jednoduchší nákup na internete) napríklad ako je Alza, Nay, Datart, Okay, Mall, či Planeo, prípadne špecializované obchody a eshopy zamerané na kulinárstvo a kuchyňu.
Takisto môžete využiť služby portálu Heureka, kde si dokážete nielen porovnať ceny jednotlivých modelov v obchodoch, prečítať recenzie zákazníkov, ale už aj priamo nakúpiť. Ak preferujete výhodnú kúpu, môžete skúsiť aj bazoš alebo iný e-bazár, kde naozaj môžete natrafiť na výhodnú ponuku (vákuovačka potravín sa v domácnostiach zvykne naozaj menej často ako iné spotrebiče, takže sa zvyknú predávať dokonca aj minimálne používané). Otázka ale znie, či pôjde aj o dôveryhodného predajcu a zariadenie bez skrytých závad.
Značky vákuovačiek potravín
V každom odvetví sú niektoré konkrétne značky alebo výrobcovia známejší ako iní. Dôvodom nie je to, že sú na trhu dlhšie, alebo ich spoločnosť je väčšia, ale preto, že vyrábajú výrobky vysokej kvality. Pri nákupe vákuovačky potravín je rozumnejšie kúpiť výrobok renomovaného výrobcu než od toho menej známeho. Je to dôležité pre ľudí, ktorí si kupujú prvú vákuovačku a nevedia, čo hľadať. Poďme si ich teraz pár predstaviť:
Vákuovačky potravín Sencor
Sencor je veľmi známa značka domácej spotrebnej elektroniky a v ponuke má aj vákuovačky v kvalitnom vyhotovení. K dispozícii naozaj široký výber modelov a samozrejme aj kompletného doplnkového tovaru a náhradných dielov.
Vákuovačky potravín Maxxo
Kvalitné vákuovačky potravín má „na svedomí“ aj značka Maxxo. Zariadenia tejto značky dokonca patria medzi najvyhľadávanejšie. Očakávať môžete nielen dobrý dizajn a veľmi dobré spracovanie ale v prvom rade presný a kvalitný proces vákuovania.
Vákuovačky potravín Concept
Concept je známy svojimi produktami zameranými na kuchyňu a v jeho ponuke je viacero zaujímavých modelov vákuovačiek potravín. Tie sú okrem iného charakteristické jednoduchým ovládaním a možnosťami nastavenia.
Vákuovačky potravín ETA
ETA je známa česká značka elektrospotrebičov, ktorá má v ponuke aj niekoľko modelov vákuovačiek potravín. Strohý a jednoduchý dizajn v sebe skrýva plne automatický chod zariadenia a množstvo doplnkových funkcií a príslušenstva.
5 dôvodov prečo si zaobstarať vákuovačku potravín
Vákuovačky potravín zažili svoj najväčší boom v neskorých 90-tych rokoch a na začiatku milénia a potom sa trocha vytratili do úzadia kulinárskeho sveta. Až dovtedy, kým sa technológia varenia s názvom Sous Vide pred niekoľkými rokmi nestala horúcim trendom. Vákuovačky potravín sa v profesionálnych kuchyniach používali bežne, ale začali sa masovo predávať aj pre domáce suvidovanie. Ak ste sa už obhliadali po vákuovačke či už pre Sous Vide alebo niečo iné, máme pre vás zopár dobrých dôvodov prečo sa oplatí jednu si zaobstarať.
1. Uchovávanie potravín
Keď sa domáce vákuovačky stali obľúbenými v deväťdesiatych rokoch minulého storočia, jedným z kľúčových dôvodov ich kúpy bolo, že ste mohli vo veľkom nakupovať výrobky rýchlo podliehajúce skaze, napríklad mäso alebo syry a ochrániť to, čo nespotrebujete hneď. Nákup vo väčších položkách je často nákladovo oveľa efektívnejší, najmä pokiaľ ide napríklad o mäso. Dnes je to ešte stále jeden z najhlavnejších dôvodov na zaobstaranie si vákuovačky.
⭐ Zníženie rizika pokazenia potravín
Vzduch je najväčší nepriateľ udržiavania kvality potravín v priebehu času. Kyslík umožňuje rásť plesniam, čo je dôvod, prečo napríklad otvorený blok syra v plastovom obale je po niekoľkých týždňoch (aj skôr) chlpatý a zelený. V mrazničke sa vzduch, ktorý prichádza do kontaktu s jedlom, dehydratuje a oxiduje, čo spôsobí popáleniny mrazom. Vysajte čo najviac vzduchu a znížite všetky riziká.
Vákuovanie potravín tiež poskytne ochranu, ktorá minimalizuje pravdepodobnosť kontaminácie potravín priamo manipuláciou, alebo nepriamo prostredníctvom krížovej kontaminácie inými potravinami v kuchyni.
⭐ Skladovanie vákuovaných potravín
Kľúčom k tomu, aby ste zostali v bezpečí, dokonca aj pri vákuovaných potravinách, je zabezpečiť, aby vaše mäso bolo chladené alebo zmrazené. V praxi môže byť riziko listérie alebo botulizmu vo vákuovo balených potravinách znížené jednoducho zmrazením alebo zmrazením po vákuovaní. Teplota skladovania je potom rozhodujúca – mala by byť vždy nižšia 5 °C, pričom pri skladovaní dlhšom ako niekoľko dní je odporúčaná teplota 2 °C.
⭐ Potraviny, ktoré sa hodia na vákuovanie
Mäso – vákuovaním jednoducho predĺžite životnosť mäsa. Plus, veľmi dobre sa týmto spôsobom dokáže namarinovať. Odsatie vzduchu z vrecúška totiž spôsobí, že póry v mäse sa viac otvoria a lepšie vstrebú chuť a šťavu.
Ovocie a zelenina – vákuovaním dokážete uskladniť množstvo prebytkov z vlastnej záhradky, dáte ich zamraziť a hneď máte k dispozícii veľkú porciu čerstvých vitamínov aj v zime.
Syr – väčšie balenie syra, ktoré hneď nespotrebujete jednoducho rozdeľte na menšie kúsky a zavákuujte ich. Takto máte túto pochúťku uchovanú aj s jej typickou vôňou a nezmenenou chuťou.
Huby a bylinky – huby sa majú vákuovať už spracované (sušené, naložené v náleve…), nie čerstvé, bylinky treba pred vákuovaním určite usušiť.
Pečivo – absencia vzduchu vo vrecúšku zabráni rýchlemu stvrdnutiu pečiva aj chleba.
Hotové jedlá – vákuovačka vám dokonca umožní jednoducho uskladniť aj hotové jedlá a uvarené pokrmy – napríklad polievky, omáčky, prívarky a ďalšie.
Sklenené poháre – Ako sme už spomínali, niektoré vákuovačky disponujú špeciálnym nadstavcom, ktorý umožňuje odsatie vzduchu z najrôznejších typov nádob, aj sklenených – takže pokojne tak môžete ošetriť svoje zaváraniny, domáce džemy či dokonca víno.
⭐ Kedy naopak vákuovačku skôr nepoužiť
Neodporúčame vákuovanie vecí, ktoré sú príliš jemné, ako napríklad viac kusov rýb, pretože sa rozmliaždia. Tiež zvážte vynechanie jedál, ktoré potrebujú trochu vzduchu – napríklad hamburgery. Ak svoj burger uchováte vákuovaním, skončí s textúrou šunky a nie šťavnatým mäsovým “koláčom”, a to by ste asi nechceli. Takisto by ste mali byť opatrní pri vákuovaní kvapalín. Najjednoduchší spôsob, ako vákuovo uchovať kvapalinu, je zmraziť ju. Chcete vákuovať polievku? Najskôr ju zmrazte. Chcete pridať marinádu na mäso? Stačí ju zmraziť v zásobníku na ľad, potom hodiť do vrecka pár kociek marinády a vákuovať.
Niektoré potraviny sa vákuovať nemajú z dôvodu obsahu anaeróbnych baktérií, ktoré profitujú aj bez prístupu vzduchu a môžu predstavovať potenciálne zdravotné riziko. Týka sa to potravín a pochutín ako je napríklad cesnak, surové huby, mäkké syry (niva, brie, camembert, ricotta a ďalšie mäkké a nepasterizované syry), ale aj čerstvo uvarenej zeleniny (tá sa odporúča vákuovať až pri izbovej teplote).
⭐ Pár tipov ako správne vákuovať
Ak chcete vedieť ako správne vákuovať, tak sa vám určite zíde pár tipov a trikov, ktoré vám pri tom dozaista prídu vhod:
- pri vákuovaní rýb a rôzneho mäsa sa oplatí do vrecúška vložiť aj papierový obrúsok, ktorý prebytočnú tekutinu odsaje
- tekuté pokrmy ako sú omáčky či polievky pred vákuovaním najprv zmrazte
- myslite aj na to, že zavákuované potraviny, ktoré uskladníte v mrazničke, ľahko zvýšia svoj objem
- medzi palacinky, jemné tenké koláče a sušienky vkladajte desiatový papier – nezlepia sa vám
- tvrdá zelenina (hocičo z kapustovitých napríklad) sa vákuuje ideálne aspoň čiastočne tepelne upravená
- potraviny z mrazeného zavákuovaného balíčka už nikdy opakovane nevákuujte a nezamrazujte
⭐ Prirodzená trvanlivosť vs. trvanlivosť vákuovaných potravín
Prirodzená trvanlivosť potravín je samozrejme kratšia ako pri tých zavákuovaných a pohybuje sa najčastejšie plus mínus v rozmedzí 4 až 10 dní. Správnym procesom vákuovania im trvanlivosť celkom značne predĺžite. O koľko? Pre ilustráciu pridávame porovnanie trvanlivosti niektorých potravín v prirodzenom a upravenom stave vákuovaním:
- CHLIEB v klasickom balení: 2-3 dni
- ČAJ/KÁVA v klasickom balení: 2-3 mesiace
- ORECHY v klasickom balení: 6-8 mesiacov
- HOVÄDZIE MÄSO: 3-4 dni
- BRAVČOVÉ MÄSO: 4-7 dní
- TVRDÝ SYR v klasickom balení: 15-20 dní
- ZELENINA v klasickom balení: 2-7 dní
- RYBY v klasickom balení: 1-3 dni
- vo vákuovom balení: 7-8 dní
- vo vákuovom balení: 12 mesiacov
- vo vákuovom balení: 2 roky
- vo vákuovom balení: 30-40 dní
- vo vákuovom balení: 14-21 dní
- vo vákuovom balení: 40-60 dní
- vo vákuovom balení: 7-14 dní
- vo vákuovom balení: 4-5 dní
2. Sous Vide varenie
Sous-Vide varenie alebo vákuové varenie je kulinárska technika, ktorá je v súčasnosti veľmi obľúbená. Sous-vide (z francúzskeho „pod vákuom“, čítaj suvíd) je technika, ktorá udržuje celistvosť jedla, varením v hermeticky uzavretých plastových vreckách a ponorením do vody na presne kontrolovanej a nízkej teplote po dlhú dobu. Teplota a čas varenia sa líšia podľa požiadaviek produktu.
Varenie Sous vide využíva presné riadenie teploty s cirkuláciou, aby sa dosiahli výsledky, ktoré nedokážete dosiahnuť inými spôsobmi varenia. Dôvod? Pri použití tradičných spôsobov varenia nemáte kontrolu nad teplotou. V dôsledku toho je veľmi ťažké a časovo náročné uvariť skvelé jedlo. Jedlo sa na vonkajšej strane príliš zahreje, a iba malá časť v strede, dosahuje požadovanú teplotu. Potraviny strácajú chuť, ľahko sa prevaria a končia so suchou a žuvavou textúrou.
Vákuovanie je tiež vynikajúce pri predpríprave jedál – či už na celý týždeň alebo na večeru. Povedzme, že chcete uvariť nejaké kuracie stehná technológiou sous vide a dokončiť ich na grilovačke s priateľmi. Stehná si pripravíte suvidovaním a vložíte ich priamo do chladničky, kým nie je čas ísť na gril asi na 10 minút.
3. Suché vákuovanie v pohároch
Pre suché ingrediencie, ktoré sa rýchle kazia a používate z nich iba malé množstvá – myslíme teraz na koreniny, orechy, kvasnice – vákuovanie vo vrecku nie je práve najefektívnejším spôsobom, ako ich zachovať. Namiesto toho skúste uzavrieť vákuom sklenený pohár na zaváranie. K vákuovačkám si môžete dokúpiť príslušenstvo, ktoré je kompatibilné s rôznymi nádobami a pohármi. Výhodou je, že nádobu môžete otvoriť, vybrať to, čo potrebujete a ľahko ju znova uzavrieť.
4. Zachovanie kvality vína
Áno, aj toto vákuovačka dokáže! Pomocou vhodného nadstavca na hrdlo fľaše môžete znova uzavrieť otvorené fľaše vína, aby ste ich kvalitu uchovali na neskôr. Len ich nepoužívajte so šumivými vínami. Vákuovačka vytiahne všetok vzduch, čo spôsobí, že šumivé nápoje nebudú šumivé. Tieto nadstavce slúžia aj na konzervovanie olejov a octov, predovšetkým domácich olejových zmesí a drahých špeciálnych produktov, ktorými nechcete plytvať.
5. Vákuovačka nielen na potraviny
Dokumenty
Mimo kuchyne môže vákuovačka ochrániť životne dôležité dokumenty proti poškodeniu vodou v prípade záplavy alebo prasknutého potrubia. Zhromaždite akékoľvek dokumenty, ktoré nepoužívate pravidelne, ale je dôležité, aby boli s vami v prípade núdze. Rozdeľte ich napríklad takto: poistné zmluvy, akcie a dlhopisy, cenné fotografie, rodné a sobášne listy, vysvedčenia a diplomy. Každú kôpku uzavrite v samostatnom vrecku. To ich ochráni pred vlhkosťou, hmyzom a všeobecným opotrebením. Ak ich potrebujete chytiť a ísť, nebude žiadny last-minute stres, aby ste ich zabalili do niečoho, čo dokáže odolávať počasiu. Niektoré dokumenty stojí za to uzavrieť samostatne, takže si ich môžete prečítať bez toho, aby ste museli otvoriť vrecko a triediť papiere.
Kovy
Od streliva po jemné striebro, vystavením vzduchu a vlhkosti, kovy v priebehu času „zájdu“ a korodujú. Môžete použiť vákuovačku na ochranu lesku strieborných príborov a ušetríte množstvo času, ktoré by ste strávili leštením. Pred vákuovaním zabalíte príbory do tkaniny alebo do hrubého papiera, aby vidličky alebo ostré hrany noža neprepichli vákuové vrecko. Ak chcete chrániť strelivo, uistite sa, že používate len funkciu zvárania, nie vákuum a zváranie.
Semená
Prečo utrácať peniaze za drahé semená, keď si môžete pozbierať vlastné zo záhrady a uchovať ich? Stačí napísať ich údaje na kartu – o aké ide, dátum ich zberu – a zapečatiť ich do vrecka. Ak balíte malé semená, možno ich vákuum vysaje z vaku. Aby ste tomu zabránili, vložte semienka do kávového filtra (uistite sa, že je to nebielený papier) a potom vákuujte.
Najčastejšie otázky (FAQ)
O vákuovačkách potravín ste naozaj získali množstvo informácií, no i tak sa nájde priestor na odpovede na niektoré otázky užívateľov, ktoré sa nám podarilo nazbierať z internetových diskusií a fór. Tu sú:
❓ Akú vákuovačku vybrať, keď chceme vákuovať pravidelne?
Pre pravidelné vákuovanie sa bude hodiť silnejšia vákuovačka so sacím výkonom približne 20 litrov za minútu. Menej náročným celkom postačí sací výkon 10 až 15 litrov. Takisto oceníte funkciu vákuovania nádob a tiež možnosť mäkkého odsávania, čo sa hodí na tekuté či krehké potraviny. Samozrejme sa to však podpíše na cene zariadenia, ale pri pravidelnom používaní sa táto nevýhoda rýchlo zmaže.
❓ Môžu sa vákuovať aj krehké potraviny?
Spomínali sme to už predtým – na trhu dostanete modely, ktoré pohodlne zavákuujú a nezdeformujú pritom aj krehké potraviny ako sú torty a podobne. Vďaka funkcii mäkkého odsávania.
❓ Aká je vlastne správna veľkosť fólie?
Štandardná šírka fólie je 30 cm, každopádne pri každom zariadení máte veľkosť fólie uvedenú výrobcom. Niektoré modely fungujú aj s fóliami iných značiek, oplatí sa zistiť vopred ako je na tom váš vybraný model.
❓ Dá sa jedlo vo fólii naozaj variť?
Áno, reálne sa v nich varí aj vo vychytených reštauráciách. Metóda Sous Vide, lebo tak sa volá, je už svetoznáma a využíva sa hojne aj v domácnostiach, v ktorých sa nájdu nároční kulinári. Pozor, ide ale iba o varenie vo vodnom kúpeli – vystaviť vrecúška s potravinami vysokej teplote v rúre sa logicky neodporúča.
❓ Dajú sa fólie recyklovať?
Závisí od značky, ale dá sa povedať, že recyklovateľné fólie (vrecúška) zoženiete bez väčších problémov. A hoci nejde rovno o znižovanie odpadu, ale aspoň sa s ním narába zodpovednejšie. Existujú ešte aj zosilnené fólie, ktoré sa dajú používať opakovane. Ak ste striktne proti jednorazovým fóliám, tak dlhodobo môžete používať aj vákuovacie nádoby a dózy. A ešte sa možno niekde v zahraničných eshopoch stretnúť so silikónovými fóliami či dokonca kompostovateľnými vreckami.
Rozhovor s Tomášom Zezulom, produktovým manažérom elektropredajne Datart
O vákuovačkách sme sa porozprávali aj s pánom Tomášom Zezulom, produktovým manažérom elektropredajní DATART.
👉 Dodomacnosti.sk: Čo by podľa vás mal spĺňať ideálny model vákuovačky potravín na domáce využitie párkrát do týždňa?
Tomáš Zezula: Jednoduchší model, ktorý nie je často používaný v domácnosti, by mal mať okrem spoľahlivého odsávania a zvárania aj kompaktné rozmery, aby sa dal jednoducho uskladniť.
👉 Dodomacnosti.sk: Aké potraviny sa dajú takto spracovávať? Ktoré idú úplne jednoducho, a s ktorými sa človek „zabaví”? Čo všetko sa dá s takou vákuovačkou ešte dokázať? A musí sa to striktne týkať iba potravín?
Tomáš Zezula: Spracovávať sa môže mäso, pečivo, ovocie, zelenina, hríby a podobne. Vákuovačka sa môže použiť aj na kozmetické prípravky, a to predovšetkým počas cestovania, aby nedošlo k znečisteniu batožiny.
👉Dodomacnosti.sk: Ak by sme chceli spracovať aj krehké potraviny bez narušenia ich štruktúry, prípadne aj tekuté potraviny, zvládne to i základný model vákuovačky, alebo tá by mala disponovať nejakou špeciálnou funkciou?
Tomáš Zezula: Potraviny a tekutiny, ktoré si vyžadujú väčšiu opatrnosť, by sme mali spracovávať kvalitnejšou vákuovačkou, ktorá má silnejšie odsávanie a hlavne lepšie zváranie, ideálne dvojité.
👉 Dodomacnosti.sk: Ako sa orientovať v ponuke doplnkového sortimentu – to znamená hlavne vrecúška a fólie, aké sú možnosti? Záleží aj od výrobcu, alebo sa dajú používať univerzálne?
Tomáš Zezula: Odporúča sa používať doplnky podľa návodu výrobcu. Všetci výrobcovia už dnes dodávajú vlastné vrecúška i fólie.
Na DoDomácnosti.sk by vás mohlo zaujímať aj
- Test najlepších sušičiek ovocia a potravín + recenzie a návod ako si vybrať
- Vyberáme zaváracie hrnce – ako na to + porovnávací test
- Vybrali sme niekoľko zaujímavých termosiek a termohrnčekov, ktoré si kúpiť?
- Porovnali sme najlepšie prenosné autochladničky
- Potraviny do zásoby? Zoznam potravín, ktoré by ste mali mať v prípade krízy doma určite, a ktoré ani nie
Zdroje informácií a zaujímavé odkazy
- 6 reasons to get a vacuum sealer (that aren’t just food storage) – https://www.cnet.com/
- Should I Vacuum Package Food at Home? – https://nchfp.uga.edu/publications/uga/vacuum_packaging.html
- Vacuum packing – https://en.wikipedia.org/wiki/Vacuum_packing
- Health Benefits of Sous Vide Cooking – https://anovaculinary.com/sous-vide-health-benefits/
- Sous-vide tabulky vaření – teploty a časy – https://www.sousviderecepty.cz/sous-vide-tabulka-teplot-a-casu/
Do testu sme vybrali Vákuovačky potravín len z overených eshopov
Mohlo by vás zaujímať
- Najlepšia varená kukurica - aký je recept na jej správnu prípravu a ako dlho ju treba variť
- Tradičné recepty na zavárané hrušky - s citrónom, klinčekmi či brusnicami, vyberte si ten svoj
- Zavárané brusnice - najlepšie recepty (aj brusnice s hruškami), postup, kde ich použiť
- Melónové šupky - alebo 5 skvelých receptov (aj na zaváranie) a ďalšie tipy na ich použitie, už ich nikdy nevyhodíte
- Zaváraná cuketa - 10 overených receptov, na slano i na sladko, s paradajkami či paprikou, čalamáda, čatní
- Zavárané čučoriedky - najlepší recept s nálevom aj bez, a na čo ich použiť
- Filtre do čističiek vzduchu - viete aký potrebujete do tej svojej?
- Veľký test a recenzie 11 najlepších parných hrncov za rok 2024, recenzia chvália Tefal a Russell Hobbs + ako si vybrať
- Porovnanie 3 najlepších kávovarov DeLonghi 2024 - poradíme, ktorý model si vybrať
- Vyberáme moka koťogo kávovar / pressovar 2024 - ktoré z 11 testovaných dopadli najlepšie?
sz0ynw