Tradičné recepty na zavárané hrušky – s citrónom, klinčekmi či brusnicami, vyberte si ten svoj

Erik Havlík Téma
21. septembra 2024 0

Zavárané hrušky potešia v komore každého maškrtníka. Ovocie, ktoré je je pre mnohých lepšie a chutnejšie v zaváranom stave ako čerstvé. Pri ich zaváraní sa veľmi nezdržíte, stačí pár správnych ingrediencií na zvýraznenie chutí (citrón, klinčeky, alebo aj brusnice) a hlavne pevné plody, nech vám práca ide pekne od ruky. Inšpirujte sa našimi receptami, určite si medzi nimi vyberiete ten svoj.

Hrušky – skvelé sladké ovocie z jesenného sadu

Hrušky (Pyrus) sú ovocie, ktoré sa pestuje už tisíce rokov a prvé zmienky o ňom nachádzame už pri starých Grékoch či Rimanoch. Pôvod stromu hľadajte v oblasti strednej a východnej Európy a Ázie (Zakaukazsko a Malá Ázia). Hrušky sú známe svojou šťavnatou a sladkou chuťou. Majú fľaškovitý tvar a jemnú štruktúru dužiny, ktorá je v zrelom stave veľmi šťavnatá a sladká. Hrušky sú bohaté na vitamíny C a K, vlákninu, draslík, antioxidanty a obsahujú minimum tukov. Vďaka svojmu vysokému obsahu vlákniny sú prospešné pre trávenie a podporujú zdravie srdca.

Hrušky na strome

 

Recept na zavárané hrušky

Základný recept na zavárané hrušky je úplne triviálny. Podobne ako pri každom zaváraní aj v tomto prípade potrebujete mať „na stole“ hlavne čisté a prebrané ovocie. No a samozrejme všetky potrebné náležitosti na zaváranie. To znamená fľaše, viečka a zavárací hrniec. Toto je základný recept na zavárané hrušky:

Čo potrebujeme

  • 1 kg tvrdších hrušiek
  • 250 g cukru
  • 500 ml vody
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Postup

  1. Hrušky ošúpte, rozrežte na polovice alebo štvrtiny a odstráňte jadierka.
  2. V hrnci pripravte sirup z vody, cukru a citrónovej šťavy. Varte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  3. Hrušky krátko povarte v sirupe (asi 5 minút).
  4. Zmes vložte do sterilizovaných zaváracích pohárov, zalejte sirupom a poháre dobre uzavrite.
  5. Sterilizujte v horúcej vode pri teplote 85°C asi na 15-20 minút.
  6. Nechajte poháre vychladnúť a uskladnite ich na chladnom mieste.

 

Zavárané hrušky s klinčekmi, citrónom, medom či vínom, alebo aj bez cukru

Zavárané hrušky s citrónom

  • Ingrediencie: 1 kg hrušiek, 500 ml vody, 250 g cukru, šťava z 2 citrónov.
  • Postup: Pridajte do cukrového sirupu viac citrónovej šťavy (z 2 citrónov) a zopakujte vyššie uvedený postup. Citrón dodá hruškám sviežu kyslosť a zabráni hnednutiu.

Vianočné zavárané hrušky s klinčekmi

  • Ingrediencie: 1 kg hrušiek, 500 ml vody, 250 g cukru, 5-6 klinčekov.
  • Postup: Do sirupu pridajte klinčeky a varte s hruškami. Klinčeky dodajú hruškám teplý aromatický vianočný podtón. Sterilizujte ako pri základnom recepte.

Špeciálny recept na zavárané hrušky bez cukru

  • Ingrediencie: 1 kg hrušiek, 500 ml vody, 2 lyžice citrónovej šťavy, 1 lyžička vanilkového extraktu.
  • Postup: Hrušky zavárajte v čistom vodnom roztoku s pridaním citrónovej šťavy a vanilky. Cukor sa vynecháva, čo je vhodné pre ľudí, ktorí chcú menej sladké zaváraniny.

Zavárané hrušky s brusnicami

  • Ingrediencie: 500 g hrušiek, 500 g brusníc, 400 g cukru, 500 ml vody, citrónová šťava.
  • Postup: Hrušky krátko povarte v sirupe, pridajte brusnice, varte ďalších 5 minút, zavárajte a sterilizujte 15-20 minút.

S vanilkou a škoricou

  • Ingrediencie: 1 kg hrušiek, 500 ml vody, 250 g cukru, vanilkový lusk, škoricová tyčinka.
  • Postup: Pridajte do sirupu vanilku a škoricu, povarte hrušky 5-10 minút, zavárajte a sterilizujte 15 minút.

S medom

  • Ingrediencie: 1 kg hrušiek, 500 ml vody, 200 g medu, štipka škorice.
  • Postup: Varte hrušky v sirupe z vody, medu a škorice 5-7 minút. Zmes naplňte do pohárov, sterilizujte 15 minút.

Zavárané hrušky s vínom

  • Ingrediencie: 1 kg hrušiek, 250 ml bieleho vína, 250 ml vody, 200 g cukru, 1 škoricová tyčinka.
  • Postup: Varte hrušky v sirupe z vína, vody, cukru a škorice 5-10 minút. Zavárajte v pohároch a sterilizujte 15 minút.

 

Na čo všetko použiť zavárané hrušky

Zavárané hrušky si doprajte aj samostatne – vychladené ako dezert v každom ročnom období. Hodia sa na dezerty a do koláčov, vyrobiť si z nich môžete skvelé omáčky k mäsu, a pokojne s nimi môžete rátať aj na raňajky…

  • dezerty: zavárané hrušky sú výborné do koláčov, tort, crumble, alebo aj ako príloha k palacinkám a zmrzline
  • plnky do koláčov: perfektné budú aj ako sladká náplň do koláčov alebo taštičiek
  • raňajky: zavárané hrušky si pridajte jogurtu, ovsených vločiek alebo müsli
  • omáčky a kompóty: použite ich na prípravu sladkých omáčok alebo ako „kompótovú“ prílohu k pečenému mäsu, najmä k bravčovine

 

💡 TIP DoDomácnosti: O zaváraní toho máme na našom webe viac než dosť...

Ako sa vám páčil článok?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Erik Havlík

Editor a Redaktor magazínu dodomacnosti.sk. Keďže ma toho veľa zaujíma, viem aj toho dosť preniesť do svojich článkov, ktoré sa snažím pripravovať tak, aby ste z nich mali ozajstný pôžitok – to znamená, aby ste si ich v prvom rade užili, dozvedeli sa niečo nové a keďže sa venujem aj našim porovnávacím testom, vedeli na čo sa pri výbere jednotlivých produktov zamerať. A to tak, aby ste určite neškodovali :-)

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.