Ako sušiť ovocie – slivky, jablká, šípky, marhule, figy, hrozienka a iné

Georgina Babinová Téma 26. októbra 2020 0

Sušené potraviny sú chutné, výživné, ľahké a jednoducho sa skladujú a používajú. Príkon energie je nižší, ako je potrebný na zmrazenie alebo konzervovanie a úložný priestor je signifikantne menší ako ten, ktorý je potrebný na zaváracie poháre a nádoby vhodné do mrazničky. Dnešný článok vám predstaví spôsoby ako sušiť ovocie a uvidíte, že je to druh umenia, ktorý si ľahko osvojíte.

Sušené ovocie je dobrým zdrojom živín, je plné vitamínov a minerálov. Je tiež bohaté na prírodný cukor. Môžete sušiť širokú škálu druhov vrátane bobúľ (sultánky, ríbezle a hrozienka), jabĺk, marhúľ, hrušiek, broskýň, fíg, datlí, sliviek, šípok a banánov. Sušené ovocie je skvelý spôsob, ako zabezpečiť, aby ste si svoju letnú úrodu mohli vychutnávať aj v zimnom období.

Ako sušenie konzervuje (nielen) ovocie?

Sušením sa z ovocia odstráni vlhkosť, takže baktérie, kvasinky a plesne nemajú šancu rásť a znehodnotiť ho. Sušenie tiež spomaľuje pôsobenie enzýmov (prirodzene sa vyskytujúcich látok, ktoré spôsobujú dozrievanie potravín), ale neinaktivuje ich. Pretože sušenie odstraňuje vlhkosť, ovocie sa zmenšuje a znižuje svoju váhu.

Ovocie je možné sušiť na slnku, v rúre alebo v sušičke potravín pomocou správnej kombinácie teploty, nízkej vlhkosti a prúdenia vzduchu. Pri sušení spôsobujú vysoké teploty odparovanie vlhkosti. Nízka vlhkosť umožňuje rýchly pohyb vlhkosti z ovocia do vzduchu. Prúd vzduchu urýchľuje sušenie tým, že odvádza okolitý vlhký vzduch od ovocia.

Miešané sušené ovocie

 

⭐ Metódy sušenia

Sušičky potravín poskytujú kvalitný sušený produkt. Sušenie v rúre funguje dobre, ak môžete nastaviť rúru na teplotu 60 až 65 ° C. Otvorte dvierka rúry na 5 až 8 cm, aby mohla unikať vlhkosť. Teplovzdušná rúra funguje dobre, pretože kombinuje nízke teplo s ventilátorom na pohyb vzduchu. Sušenie v miestnosti pri izbovej teplote funguje, iba ak je dostatočné teplo, vlhkosť a pohyb vzduchu. Dnešné klimatizované domy môžu byť príliš chladné na to, aby sušili ovocie dostatočne rýchlo. Zatiaľ čo sušenie na slnku funguje v suchom podnebí, vysoká vlhkosť robí túto metódu nepraktickou.

 

Ako sušiť ovocie?

Vyberte plody, ktoré sú na sušenie vhodné. Nie všetky druhy ovocia sa sušia dobre, takže sa sústreďte iba na tie, o ktorých je známe, že pri sušení dosahujú vynikajúce výsledky. Sem patria:

  • plody viniča, napríklad hrozno. Všimnite si, že hrozno produkuje rôzne druhy sušeného ovocia: Zante ríbezle, niekedy nazývané aj korintské hrozienka pochádzajú z malého, bezsemenného čierneho hrozna; sultánky pochádzajú zo sladkého, bezsemenného zeleného / bieleho hrozna; a hrozienka pochádzajú z veľkého sladkého hrozna, napríklad z muškátu.
  • stromové ovocie, ako sú marhule, broskyne, slivky, nektarinky, mango, banány, jablká, figy, datle a hrušky.

Uistite sa, že použité ovocie je pevné a zrelé. Ovocie, ktoré je poškodené, nezrelé alebo prezreté, bude mať nedostatočnú výživovú hodnotu, nebude také suché a nebude chutiť tak dobre, pretože cukry nie sú v najvyššom štádiu vývoja.

Umývanie jabĺk

 

Príprava ovocia na sušenie

  • ovocie dôkladne umyte. Opláchnite pod studenou tečúcou vodou a jemne ho vydrhnite prstami, alebo kefkou, aby ste odstránili všetky viditeľné nečistoty. Po dokončení ovocie „poťapkajte“ do sucha čistou papierovou utierkou. V prípade malých plodov, ako sú bobule alebo hrozno, môžete ovocie vložiť do cedníka a takto ho opláchnuť.
  • väčšie ovocie nakrájajte na veľmi tenké plátky. Väčšinu stromových a kríkových plodov je potrebné nakrájať na plátky tenké približne 0,3 až 0,6 cm, ale malé plody (bobule a hrozno) môžete nechať celé. Hrozno alebo bobule s vnútornými semenami bude možno potrebné rozrezať na polovice a zbaviť jadier. V tejto chvíli by ste tiež mali odstrihnúť všetky stonky alebo listy.
  • niektoré ovocie, ako sú napríklad jablká, hrušky, broskyne a marhule sa odporúča ešte pred sušením „ošetriť“. Toto redukuje oxidáciu, poskytuje lepšiu farbu, znižuje stratu vitamínov a predlžuje trvanlivosť. Ošetrenie kyslým roztokom zničí potenciálne škodlivé baktérie počas sušenia. Nakrájané ovocie vložte do roztoku 3¾ čajovej lyžičky práškovej kyseliny askorbovej (alebo rozdrvte 20 tabliet vitamínu C s obsahom 500 miligramov) alebo ½ čajovej lyžičky práškovej kyseliny citrónovej do 2 šálok vody po dobu 10 minút.
  • niektoré druhy ovocia, ako sú čučoriedky a brusnice, je potrebné ponoriť do vriacej vody, aby sa šupka „rozbila“. Dajte pozor, aby ste ovocie nenechali vo vriacej vode, príliš dlho, lebo sa zmení na kašu. Po popraskaní šupiek ovocie rýchlo ochlaďte a osušte. Domáce sušené brusnice a sušené čučoriedky nie sú ako komerčne sušený produkt, ten je výrazne sladší.
  • teraz, podľa zvoleného spôsobu sušenia, položte ovocie na pergamenom pokrytý plech, alebo na podnos dehydratátora, resp. ak ste sa rozhodli sušiť vonku, na pripravené stojany na sušenie. Plátky ovocia by mali byť v rovnomernej jednej vrstve a nemali by sa navzájom dotýkať

Ako sušiť ovocie na slnku?

Vysoký obsah cukru a kyselín v ovocí je zárukou ich bezpečného sušenia na slnku. Zelenina a mäso sa na sušenie na slnku neodporúčajú. Zelenina má nízky obsah cukru a kyselín a to zvyšuje riziko znehodnotenia. Mäso má zas vysoký obsah bielkovín, čo je ideálne pre mikrobiálny rast, keď nie je možné regulovať teplo a vlhkosť.

Ak sa chcete sušiť ovocie na slnku, najlepšie sú horúce, suché, vetristé dni. Potrebná je minimálna teplota 30 ° C a ešte lepšie sú vyššie teploty. Sušenie ovocia vonku trvá niekoľko dní a pretože je počasie neovládateľné, môže byť aj trocha riskantné. Na sušenie na slnku je najlepšia vlhkosť vzduchu pod 60 percent. Keď ovocie dozreje, tieto ideálne podmienky často nie sú k dispozícii.

Plody sušené na slnku sa kladú na tácky vyrobené zo sieťky. Musia byť bezpečné pre kontakt s potravinami. Najlepšie sú sieťky z nehrdzavejúcej ocele, sklolaminátu potiahnuté teflónom alebo z plastu. Nepoužívajte sieťky vyrobené z takzvaného „kuracieho drôtu“. Tento materiál môže oxidovať a zanechávať na potravinách škodlivé zvyšky. Vyvarujte sa tiež sieťkam z medi a hliníka. Meď ničí vitamín C a zvyšuje oxidáciu. Hliník má tendenciu sfarbiť sa a korodovať. Plody sušené na slnku musia byť zakryté a v noci prenesené do prístrešku. Chladný nočný vzduch kondenzuje a mohol by ovociu vrátiť vlhkosť, čím by sa spomalil proces sušenia.

Sušenie ovocia na slnku

 

⭐ Pasterizácia

Ovocie sušené na slnku alebo bobule sušené na viniči potrebujú ošetrenie, aby sa zničil akýkoľvek hmyz a jeho vajíčka, ktoré by sa mohli na ovocí nachádzať. Existujú dva odporúčané spôsoby pasterizácie:

  • metóda zmrazenia – ovocie uzavrite do plastových vreciek vhodných do mrazničky. Vrecká vložte do mrazničky s teplotou -18 ° C alebo nižšou a nechajte ich tam minimálne 48 hodín.
  • metóda v rúre – ovocie rozložte ve jednej vrstve na plechu alebo panvici. Vložte do rúry vyhriatej na 70 ° C na 30 minút.

Po ktoromkoľvek z týchto ošetrení je sušené ovocie pripravené na úpravu a uskladnenie.

 

Ako sušiť ovocie v sušičke potravín?

Sušička je malý elektrický spotrebič na sušenie potravín v interiéroch. Má elektrický prvok na zohrievanie a ventilátor a vetracie otvory pre cirkuláciu vzduchu. Tieto spotrebiče sú efektívne navrhnuté na rýchle sušenie potravín pri cca 60 ° C.  Ak ešte toto zariadenie vo svojom kuchynskom inventári nemáte, testy sušičiek potravín, ktoré nájdete na internetových stránkach, vás s princípom ich fungovania detailne zoznámia.

 

⭐ Postup

Položte kúsky vedľa seba, nikdy ich neprekrývajte. Ak používate vopred upravené ovocie, je rozumné stojan ľahko postriekať rastlinným olejom; inak sa ovocie nalepí na podnos. Predhrejte dehydratátor na teplotu 63 ° C. Podnosy vložte do predhriateho dehydratátora a nechajte ich stáť jednu hodinu. Potom znížte teplotu na 57 až 60 ° C a dokončite sušenie. Čas sušenia sa bude líšiť v závislosti od dehydratátora, hrúbky ovocia a obsahu vody.

 

Ako sušiť ovocie v rúre?

Na sušenie v rúre položte ovocie na plech vystlaný papierom na pečenie v jednej vrstve. Vložte ho na 30 minút do predhriatej rúry na 60 – 66 ° C. Pootvorte dvierka rúry, aby mohla prebytočná vlhkosť uniknúť. Po 30 minútach ovocie premiešajte a skontrolujte, ako sa suší. Sušenie môže trvať od 4 do 8 hodín v závislosti od hrúbky plátkov a obsahu vody. Nepokúšajte sa zvyšovať teplotu, aby sa proces sušenia urýchlil, pretože by sa tak ovocie spálilo.

Sušenie jabĺk v rúre

 

Stanovenie suchosti ovocia

Pretože sa sušené ovocie zvyčajne konzumuje bez rehydratácie, nemalo by sa dehydratovať až do krehkosti. Väčšina ovocia by mala mať po sušení asi 20-percentný obsah vlhkosti.

Aby ste otestovali suchosť, rozrežte niekoľko vychladnutých kúskov na polovicu. Nemala by byť viditeľná žiadna vlhkosť a nemali by ste byť schopní z ovocia vytlačiť žiadnu vlhkosť. Niektoré druhy ovocia môžu zostať pružné, ale nie sú lepivé alebo nie suché.
Ak je kúsok zložený na polovicu, nemal by sa o seba prilepiť. Bobule by mali byť sušené, až kým po pretrepaní nebudú hrkotať.

Po vysušení ovocie nechajte vychladnúť 30 až 60 minút. Uskladnenie teplého ovocia môže viesť k „poteniu“ a hromadeniu vlhkosti. Avšak prílišné oneskorenie uskladnenia by mohlo umožniť vlhkosti, aby sa vrátila do ovocia. Pamätajte, že ak máte ovocie sušené na slnku, musí byť pred uskladnením pasterizované.

 

Kondicionovanie ovocia

Keď sa sušené ovocie vyberie z dehydratátora alebo z rúry, zvyšná vlhkosť sa nemusí rozdeliť rovnomerne medzi kúsky kvôli ich veľkosti alebo umiestneniu v dehydratátore/rúre. Kondicionovanie je proces používaný na vyrovnanie vlhkosti a zníženie rizika rastu plesní.

Vezmite vychladnuté sušené ovocie a naložte ho voľne do plastových alebo sklenených nádob. Utesnite nádoby a nechajte ich stáť sedem až desať dní. Prebytočná vlhkosť v niektorých kúskoch bude absorbovaná suchšími kúskami. Denne nádoby pretrepte, aby sa kúsky oddelili a skontrolujte kondenzáciu vlhkosti. Ak v nádobe dôjde ku kondenzácii, vráťte ovocie do sušičky na ďalšie sušenie. Po kondicionovaní ovocie môžete uskladniť. Skladujte vo vzduchotesných nádobách na chladnom mieste. Takto uskladnené, väčšina sušeného ovocia, vydrží 9 až 12 mesiacov.

 

💡 Ako na kondicionovanie, tak aj na definitívne uskladnenie sušeného ovocia sú ideálne klasické zaváracie poháre ⤵️

Pozrieť ďalšie

 

Ako použiť sušené ovocie?

Špajza plná po domácky uchovaných dobrôt má zmysel iba ak ju využijeme. Hľadanie spôsobov, ako využiť sušené ovocie aj ináč ako na ovsené vločky alebo cereálie sa javí ako nanajvýš vítané.

Smootjie so sušeným ovocím

 

⭐ Nápoje

Čerstvé ovocie často používame napríklad do džúsov, čajov alebo smoothies.  Avšak sušené ovocie môžeme takisto použiť do nápojov pre deti i dospelých.

Pripravte si lahodný cordial tak, že prihodíte sušené ovocie a pár orechov do vodky alebo brandy a necháte vylúhovať. O niekoľko týždňov preceďte a pridajte podľa chuti jednoduchý cukrový sirup. Získate príjemný nápoj na popíjanie v zime pri kozube alebo v lete na verande. Vynikajúca je kombinácia sušených marhúľ, vanilkového lusku a brandy. Je to úžasný sviatočný kokteil keď je zmiešaný so šumivým ciderom.

Alebo si pripravte smoothie s hrozienkami a jablkami ako sladkú pochúťku bez pridaných sladidiel. Vďaka prirodzenému sladeniu hrozienkami si vaše deti ani neuvedomia, že s týmto jablkovým hrozienkovým smoothie pijú niečo zdravé.

Budete potrebovať: 1 1/2 šálky mlieka, 1/2 šálky hrozienok, 1 jablko, zbavené jadier a pokrájané na štvrtiny, 1/4 ČL mletej škorice, 1/4 ČL vanilkového extraktu

Postup: Dajte všetky ingrediencie do mixéra. Mixujte, kým nie je zmes krémová a hladká. Rozdeľte do 2 pohárov a ihneď podávajte.

A ešte ďalšie dva rýchle tipy: vyluhujte sušené jablká v horúcej vode pre bylinkový čaj, naplňte gin sušenými jablkami a hruškami pre martini s príchuťou jesene.

Ovocný koláč

 

⭐ Koláče s plnkou zo sušeného ovocia

Koláč nemusí byť vyhradený pre čerstvé ovocie, konzervovanú plnku alebo mrazené ovocie. Existuje množstvo variácií koláčov, ktoré vyžívajú sušené ovocie pre chutnú zimnú pochúťku. Napríklad tento koláč z miešaného sušeného ovocia má vynikajúcu štruktúru aj chuť.

Budete potrebovať

4 šálky vody, 3 šálky sušených plátkov jabĺk, 1 šálka sušených marhúľ, nakrájaná na plátky, 1 šálka sušených čerešní, cesto ( recept nasleduje), ¼ šálka pomarančového džúsu, 1 lyžička najemno nastrúhanej citrónovej kôry, 1 lyžička citrónovej šťavy, ¾ šálky hnedého cukru, 2 lyžice polohrubej múky, 1 čajová lyžička mletej škorice, ¼ lyžička soli, 4 ½ lyžičky masla, nakrájané, 1 vajce, ľahko rozšľahané, 1 polievková lyžica vody

Postup prípravy

Vo veľkom hrnci priveďte 4 šálky vody, jablká, marhule a čerešne k varu; znížte teplotu. Nechajte bublať odokryté 10 minút za občasného miešania. Odstavte z tepla a nechajte ochladiť na izbovú teplotu. Medzitým si pripravte cesto z 2 šálok polohrubej múky, 1 polievkovej lyžice cukru, 1 lyžičky soli, ½ čajovej lyžičky mletej škorice, ¾ šálky margarínu alebo masla, 7 lyžíc studenej vody. Cesto rozdeľte na polovicu. Každú časť zabaľte do igelitu a dajte do chladničky na nie dlhšie ako 30 minút.

Plnka: Do vychladnutej ovocnej zmesi vmiešajte pomarančový džús, citrónovú kôru a citrónovú šťavu. V menšej miske zmiešajte hnedý cukor, múku, škoricu a soľ. Pridajte múčnu zmes do ovocnej zmesi; miešajte, kým sa nespojí. Plnku dajte bokom.

Na ľahko pomúčenom povrchu vyvaľkajte jednu časť cesta od stredu k okraju do 30 cm kruhu. Omotajte kruh pečiva okolo valčeka; rozviňte do 24 cm koláčovej formy. Do cesta spravte zárezy, aby mohla unikať para. Ak chcete, z orezaných kúskov cesta vyrežte ozdobné vzory, ktorými ozdobíte vrch koláča; zatiaľ odložte.

Ovocnú plnku preložíme do formy vyloženej cestom. Plnku zakryte druhým kruhovým cestom. Horný okraj preložte pod spodné cesto. Zdobte okraj podľa želania. V malej miske zmiešajte vajíčko a 1 lyžicu vody. Ozdobte vrch výrezmi z cesta a po celej ploche potrite vajíčkom. Aby ste predišli prehnanému zhnednutiu, zakryte koláč alobalom. Na rošt pod koláčom v rúre tiež dajte plech vystlaný alobalom. Pečte v rúre na 190 ° 30 minút. Odstráňte fóliu. Pečte ďalších 20 až 30 minút alebo kým náplň nebude bublať a kôra bude zlatistá (ak je to potrebné, vrchnú časť koláča posledných 10 až 15 minút voľne prikryte alobalom). Ochlaďte na mriežke.

Plnené kuracie prsia

 

⭐ Slané jedlá

Okrem vhodenia pár kúskov sušeného ovocia do šalátu, nie je jeho použitie v slaných jedlách prvá vec, ktorá vám napadne. Stále neexistuje dostatok inšpirácie na použitie sušeného ovocia v slaných jedlách. Na Ďalekom východe je použitie sušeného ovocia v slaných jedlách bežné. Marocká kuchyňa má rada miešanie tagine mäsa so sušenými marhuľami, hrozienkami a blanšírovanými mandľami alebo kešu. V našich tradičných jedlách nájdeme kombináciu lahodného pečeného prasiatka so sušenými slivkami. Ázijská kuchyňa je silno nabitá orechmi v jedlách alebo omáčkach, ako je kuracie mäso s kešu orieškami alebo mäsové špízy preliate arašidovou omáčkou.

My vám dnes predstavíme recept na kuracie prsia plnené kozím syrom a sušenými brusnicami(alebo akýmkoľvek iným sušeným ovocím). Je to jednoduché jedlo, ktoré  „zbúchate“ za niečo vyše pol hodiny, čo znamená, že je rovnako dobré na obed v strede týždňa, ako na víkendovú večeru v kruhu priateľov.

Budete potrebovať

2 lyžice píniových orieškov, 1 1/2 lyžice olivového oleja, 1 strúčik cesnaku nasekaný nadrobno, 1 šálka baby špenátu 30g, nahrubo nasekaný, 2 kuracie prsia cca 450g, 2 lyžice kozieho syra, 2 lyžice sušených brusníc

Postup prípravy

Opečte píniové oriešky na suchej panvici, ktorá je dostatočne veľká na to, aby sa do nej vošli kuracie prsia a ktorá môže ísť do rúry na stredný plameň. Oriešky sledujte, pretože môžu rýchlo zhorieť. Akonáhle jemne zhnednú, vyklopte ich a dajte bokom. Dajte panvicu späť na oheň a pridajte 1/2 lyžice oleja. Pridajte cesnak a minútu smažte, potom pridajte nasekaný špenát. Varte minútu, vyberte z panvice a nechajte vychladnúť. Rúru predhrejte na 200 C. Kým sa špenát ochladzuje, urobte malý rez do bočnej strany každého kúska mäsa a potom ho pomocou noža otvorte smerom dovnútra, pričom otvor udržujte malý. Snažte sa neprerezať mäso na druhej strane – iba si vytvárate vrecko. Kozí syr, sušené brusnice a opečené píniové oriešky pridajte do vychladnutého špenátu a premiešajte, potom zmesou naplňte kuracie prsia. Stlačte otvor, aby ste ho čo najlepšie zatvorili, môžete použiť aj ihlu, alebo špáradlo. Zvyšok oleja v panvici zahrejte na miernom ohni a kuracie mäso opečte z každej strany asi 3 minúty, aby jemne zhnedlo. Panvicu preložíme do rúry a pečiem asi 10 minút, kým mäso nebude hotové.

Zdroj informácií:


Ako sa vám páčil článok?
Autor článku
Avatar

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.